15.04.07, 17:32
Prosze o pomoc.Lekarz przepisal dla mojego 10 miesiecznego synka
Fantomalt,jednak nie powiedzial ile miarek ma dostac w ciagu dnia.Max ma
okolo 71cm i ok.7800g.Mam mu podawac 4 razy dziennie,ale nie mam pojecia
ile.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Fantomalt 19.04.07, 02:24
      Moj syn bral Fantomalt dosc dlugo, mogl do 10 miarek dziennie. Fantomalt jest
      lekko slodkawy, najlepiej podawac go w mleku, wodzie czy herbatce. Ja robilam
      synowi herbaty owocowe, do kubka wsypywalam 2-3 miarki, dziennie wychodzilo mi
      ok 8 pochlonietych:-) Moj dostal na zlecenie dietetyczki, twierdzila, ze nie ma
      zbyt duzego znaczenia w czym sie to poda i jak czesto, yle nie przekraczac
      dziennej dawki. W zupach sie nie sprawdzil, bo wychodzil slodko-mdly smak,
      ohyda. Na pewno moge ci poradzic wizyte u dietetyka dzieciecego. Moj syn majac
      rok wazyl ok 8kg, wiec tez nie byl grubasem, dlugo czasu zajelo nam szukanie
      przyczyny. Mysle, ze Fanrtomalt jest rozwiazaniem tymczasowym, lepiej zajac sie
      diagnoza przyczyn, dla ktorych dziecko nie rosnie. U mojego syna okazalo sie,
      ze przyczyna byla alergia pokarmowa, ktora objawila sie po wprowadzeniu stalych
      pokarmow i jedynym objawem bylo zahamowanie przyrostu wagi. Jezeli dziecko
      rosnie od poczatku rownomiernie, nawet jak jest chudzielcem, to moze to po
      prostu taka uroda i Fantomalt jest niepotrzebny, jezeli nagle waga na siatce
      centylowej zjechala nizej, to trzeba znalezc przyczyne. Moj syn grubasem nie
      jest, dlugo bral fantomalt, ale odstawilismy i przy diecie zaczal nadrabiac
      wage, nawet lekarze sie dziwia, ze alergikom nie mieszczacym sie w siatce
      centylowej powrod niemal do 50 centyla raczej sie nie przytrafia. A jednak:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka