justys74 20.04.07, 12:53 witam u mojej coreczki jest podejrzenie o anizokorie czy ktos jeszcze ma taki problem?jestem załamana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tara34 Re: anizokoria 20.04.07, 16:44 przyczyna powiększenia tej żrenicy?jakie badania miało dziecko wykonane? Odpowiedz Link Zgłoś
justys74 Re: anizokoria 20.04.07, 17:20 witam narazie eeg i usg glowy,wszystko poki co jest ok ale czuje ze to dopiero poczatek badan Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: anizokoria 22.04.07, 22:45 Anizokoria - nierówność źrenic dotyczy ok 25% populacji. Jednak aby uznać ją za taką "poprostu urodę dziecka" trzeba wykonać badania okulistyczne i ewentualnie neurolologiczne, dla wykluczenia zmian organicznych mogących anizokorię powodować Odpowiedz Link Zgłoś
smilodona Re: anizokoria 25.04.07, 11:18 Jakis czas temu zauważyłam ze moja (2,5 letnia wtedy)córka ma jedna źrenicę wyraznie większą. Zuwazylam to przy znikomym oświetleniu, bo źrenice były wtedy bardzo szerokie i róznica w ich wielkosci byla wyraznie widoczna. Od razu wybralam sie do lekarza, ktory powiedzial, ze moze to być zarówno "uroda" córki jak i znacznie powazniejszy problem (ucisk na nerw wzrokowy). Przejrzalam wszystkie zdjecia córki od urodzenie i okazalo sie ze anizokoria wystepowala i niej zawsze. Nie wiem jak moglam tego nie zauwazyc, ale nie zauwazyłąm. Jestesmy po wizycie u okulisty i dokladnym badaniu okulistycznym. Zrenica reaguje prawidłowo :) Na szczescie u nas anizokoria to tylko "uroda". Odpowiedz Link Zgłoś
justys74 Re: anizokoria 26.04.07, 10:45 witam marze o tym aby to tez byla uroda mojej coreczki jestesmy juz po badaniu okulistycznym i neurologicznym i poki co wszystko dobrze ale mam jeszcze raz pokazac sie u lekarzy za jakis czas dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś