martolinaa77 31.05.07, 20:29 Panie doktorze moja córcia od wczoraj ma biały osad na języczku z przodu. Czy ktoś może wie czym jest to spowodowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivax2 Re: Biały osad 31.05.07, 21:53 Nie jestem DOKTOREM ale biały osad może powstać przy jedzeniu mleczka. Jeżeli pojawiły by się punktowe białe plamki na języczku lub wewnętrznych stronach policzków radzę iść do pediatry. To mogą być pleśniawki. A te czym szybciej zdiagnozujemy i zaczniemy leczyć tym szybciej nasz maluszek będzie zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Biały osad 04.06.07, 21:10 Jeżeli osad nie jest związany z jedzeniem, może to być nalot spowodowany np. zakażeniem grzybiczym. Warto pokazać małą lekarzowi - może dobrze by było popłukać usta dziecka np. nystatyną. Odpowiedz Link Zgłoś
martolinaa77 Re: Biały osad 04.06.07, 21:33 Dodam, że córeczka jest po operacji zszycia wargi i podniebienia. Prawie 2 tygodnie już mineły. Jest też obecnie karmiona wyłącznie łyżeczką. Po każdym jedzeniu staram się przepajać ja rumiankiem. Dodam, że wsadzanie jakicholwiek twardych rzeczy do buźki zostało zakazane przez chirurga. Czy mogłabym może pisać do buźki jakimś płynem? Odpowiedz Link Zgłoś