Dodaj do ulubionych

żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi

04.07.07, 13:26
Moje dziecko kończy już 4 tygodnie. Po 3 tyg i 2 dniach od wypisu ze szpitala
przytyło 1,65 kg. Przy tym ma non stop wysypkę na twarzy, głowie i szyji,
takie czerwone krosty z pomarańczowymi strupkami. I do tego wszystkiego jest
ciągle żółty. Wyszedł ze szpitala w 3 dobie z opinią: bez żółtaczki. No i
duuużo śpi.
Czy to wszystko łączy się w jakąś chorobę?
Obserwuj wątek
    • opuncjafigowa Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 04.07.07, 13:56
      Jeśli dziecko jest żółte, apatyczne, należałoby zbadać poziom bilirubiny.
      Mojemu synkowi bilirubina wzrosła w 3 dobie, by ł naświetlany, w 9 dobie
      wyszliśmy do domu, ale po 2 tygodniach wróciliśmy pod lampy. Poziom bilirubiny
      wzrósł do 18, dziecko non stop spało, nie było bardzo zółte, ale troche
      napewno, jednakże waga stała w miejscu, a nawet spadła o 100 gram, więc ten
      duży wzrost u was jest na plus, choć trochę dziwi.
    • maniakow Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 04.07.07, 14:15
      Też bym zbadała poziom bilirubiny - córcia miała w 8 dobie życia poziom ponad
      25 - było duzo strachu, lampy, odstawienie od piersi i szczęśliwe
      zakończenie :).
    • mikolaj_danko Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 06.07.07, 20:26
      Napewno konieczna jest kontrola poziomu bilirubiny, przy okazji warto też sprawdzić morfologię i enzymy wątrobowe. A jak z oddawaniem stolca i moczu u małego? Warto abyście pokazali się pediatrze.
      • willyfog Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 06.07.07, 21:36
        Zrobiłam badania: bilirubina całk. 12,6 mg/dl, bezp. 0,5 mg/dl, ALT 31 U/l
        Morfologia, WBC 8,80, RBC 4.12, HGB 14,4, HCT 39.8,PLT 329.
        Pediatra przepisała luminal, nie chciałabym go jednak podawać. Czy jest inny
        sposób na zmniejszenie bilirubiny? Czy wyniki nie wskazują np. na cytomegalię.
        Naczytałam się o niej sporo i niektóre objawy mojego Mikołaja do niej pasują.
        Stolce są żółte, serkowe, mocz oddaje.
        • willyfog Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 13.07.07, 14:23
          Po tygodniu kontrola bilirubiny wynosi 13,1, a więc wzrosła...
    • gotok3 Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 06.07.07, 21:50
      Mialam podobny przypadek. Synek dostal zoltaczki w szpitalu. Kilka dni byl naswietlany. Codziennie obiecywano mi ze jutro wypisza nas do domu, bo bardzo chcialam wyjsc. Ostrzegano mnie jednak, ze wroce z dzieckiem i to prosto na oiom. Bilirubina spadla do 13,4 i wyszlismy. Szybko tego pozalowalam, bo synek z dnia na dzien byl coraz barziej zolty i spal non stop. Zblizala sie Wielkanoc. Swieta przeplakalam i modlilam sie do Bogo o zdrowie dla synka. Nie jechalam do szpitala bo wiedzialam ze nas tam zostawia. Pierwszego dnia po swietach pobieglam do przychodni. Tam mam bardzo madra pania doktor. Poradzila mi zebym zachowala spokoj i odstawila dziecko od piersi i przeszla na sztuczne mleko. Podobno pokarm matki utrudnia spadek bilirubiny. Juz po 2 dniach wszyscy widzieli poprawe, a po tygodniu nie bylo sladu zoltaczki. Pozdrawiam i daj znac co z dzievkiem
    • blueluna Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 14.07.07, 10:27
      U mojego syna identyczne objawy (zoltaczka, wysypka i nisamowite przybieranie
      na wadze - przez trzy pierwsze miesiace przybieral rowniutko 2.4 kilo
      miesiecznie) byly objawami wrodzonej cytomegalii.

Ale przyczyn tego co sie dzieje moze byc wiele - jednak wszystkie wymagaja
      szybkiego zdiagnozowania i leczenia.
      Poszukaj dobrego lekarza, zrob podstawowe chociaz badania (morfologia, rozmaz
      reczny, enzymy watrobowe, bilirubina, przeciwciala p/cytomegalii) - bo nie ma
      na co czekac.
      Czy lekarz widzial teraz Twoje dziecko??
      • willyfog do blueluna 16.07.07, 19:36
        jak się potoczyła dalej sprawa z cytomegalią u Twego dzieciątka? Czy miało
        jeszcze jakieś niepokojące objawy? czy leczyliście cyto... czy też robiliście
        coś z pozostałymi objawami? U mojego wysypka rozchodzi się na szyję, piersi i
        ramiona, ale nie wiem czy to nie efekt luminalu, ktory zaczęłam podawać na
        żółtaczkę. we czwartek kontrola.
    • emrowieckitowska Re: żółtaczka, wysypka i duży przyrost wagi 18.07.07, 12:07
      witaj,
      mój syn urodzil się 12.06. leżeliśmy dłużej w szpitalu, bo między innymi miał
      żółtaczkę. Zółte białka oczu i skora były praktycznie do teraz, a pediatra
      zalecił pojenie glukozą przed każdym posiłkiem poprzedzone na samym początku
      terapii 5 granulkami leku sulfo coś tam.
      teraz jest ok, mały też ma krostki o których piszesz, punktowa przemywam je
      spirytusem - sporadycznie ... A waga ... urodzeniowa 3400, spadek do 3100 teraz
      (17.07)4960g. też daje czadu - podobne objawy - ale suderuję pójść do pediatry

powodzonka
      eddie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka