magdakarol 06.08.07, 22:08 mój synek ma 10 miesięcy. podaję, po zaleceniu pediatry sprzed 3 miesięcy 2 krople devikampu i 5 kropel cebionu multi. ciemiączko ma ok. 1,5 cm średnicy. czy taka ilość wit d jest odpowiednia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaga79a Re: ile wit D? 06.08.07, 23:40 Mam taki sam problem prawie za każdym razem kiedy jestem u pedziatry lekarka każe zwiększać ilość wit D. Teraz daję 2x Vigantoletten 1000 - czy to nie za dużo? jakie są objawy krzywicy? Mój synek ma 5 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: ile wit D? 09.08.07, 22:05 2 krople devikapu przewyższają dzienne zapotrzebowanie na vit. D. Ciemię przednie powinno zarosnąć do 16-18 m-ca życia dziecka. Jeżeli więc ciemię stopniowo się zmniejsza - myślę że nie ma potrzeby zwiększać dawek witD. Jeżeli na tomiast wielkość ciemienia, i jakieś jeszcze inne objawy (rozmiękanie potylicy, zaburzenia kostnienia) budzą niepokój pediatry, warto może wykonać badania oceniające gospodarkę wapniowo-fosforanową dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś