Dodaj do ulubionych

Otwarty przewód Botalla!

19.09.07, 23:22
Panie Doktorze, czy po 3 miesiącu życia drożny przewód Botalla może się
jeszcze zamknąć? Czy jest sens czekać? Syn ma drożny przewód 5mm. Doktor
prowadząca zaleca czekanie do roku czasu.
Może ktoś z Państwa miał taką sytuację u dziecka. Proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • monikacc Re: Otwarty przewód Botalla! 20.09.07, 10:02
      Otworek jest mały powinien sam zarosnąć, jest jeszcze czas aby sam zarósł,
      najczesciej zarasta około roczku ;)
      • elvi25 Re: Otwarty przewód Botalla! 20.09.07, 11:03
        Przez 4 miesiące ani drgnął. Bardzo się tym martwię, że już się nie ruszy. Jak
        do tej pory nie ma w związku z tym żadnych negatywnych zmian, ale i też
        pozytywnych w kierunku zamknięcia. Boję się, że będzie konieczność zabiegu. :-(
        • monikacc Re: Otwarty przewód Botalla! 20.09.07, 11:11
          najczęściej zarasta koło roku więc ma jeszcze czas, a jeśli nie zarośnie to nie
          bój się zabiegu, przez tętnice wprowadza się taka jakby parasolkę która zamyka
          otwór, nie otwiera sie klatki piersiowej a dzidziuś może wyjść po zabiegu juz na
          drugi dzień do domku także nic sie nie martw bo będzie dobrze ;)
          • elvi25 Re: Otwarty przewód Botalla! 20.09.07, 11:19
            Lekarz prowadzący mówił, że jeśli nie będzie się otwór powiększał, albo
            powodował powikłań, to się nie przeprowadza zabiegu, tylko obserwuje.
            W internecie czytał coś inneg - że dobrze jest zamknąć i to jak najwcześniej,
            oraz, że baaardzo rzadko otwór zamyka się po 3 miesiącu życia. Normalnie jestem
            ogłupiała od tego wszystkiego.
            • elvi25 Re: Otwarty przewód Botalla! 21.09.07, 12:43
              Proszę o poradę, co robić z tym Botallem?
              • basiawk Re: Otwarty przewód Botalla! 04.10.07, 22:26
                Witam
                Moja córeczka jest wcześniakiem i też miała otwarty przewód Botalla.Lekarze
                mówili żeby czekać,bo powinien się po kilku miesiącach (do roku) zarosnąć.Masz
                więc jeszcze kilka mieś.Żeby zrobić zabieg (lekarze nie uznali tego za
                operację)trzeba poczekać jak dziecko osiągnie 10 kg.Moja córcia miała zabieg jak
                miała rok i 8 mieś (dopiero osiągnęła wagę 10kg).W Poznaniu chcieli ją ciąć ale
                zmieniłam szpital na CZD i odbyło się szybko i bez komplikacji.Ze swojej strony
                mogę powiedzieć że po zabiegu zaczęła lepiej przybierać na wadze i szybciej się
                rozwijać.Też się bardzo tego bałam ale teraz wiem ze nie warto było dłużej
                czekać.Na twoim miejscu jednak poczekałabym jeszcze kilka miesięcy, jest spora
                szansa że samo się zarośnie.
                Pozdrawiam
                • elvi25 Re: Otwarty przewód Botalla! 06.10.07, 22:07
                  Dziękuję za odpowiedź. Czy może Pani napisać, jak duży córeczka miała otwór? Nie
                  wiem, czy 5 mm to dużo i czy przy takim otwarciu jest szansa na zamknięcie, a w
                  związku z tym sens czekania i obawa przed możliwymi powikłaniami wywołanymi
                  przez drożność tego przewodu.

Panie Doktorze, proszę o wypowiedź w tym temacie.
    • mikolaj_danko Re: Otwarty przewód Botalla! 07.10.07, 13:42
      Jeżeli drożny przewód tętniczy (Botala), nie jest istotny hemodynamicznie, t.zn: nie upośledza wydolności serca, to spokojnie można zaczekać z zabiegiem. Szansa, że sam się zamknie jeszcze istnieje. Moment zabiegu muszą wybrać kardiolodzy interwencyjni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka