marcin2424 06.02.08, 00:05 panie doktorze proszę o podanie diety dla dziecka refluksowego -czego zdecydowanie nie wolno podawać a co koniecznie trzeba? czy są jakieś potrawy które indywidualnie trzeba sprawdzić czy jest to dieta ogólna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jawn7 Re: dieta refluksowa 06.02.08, 09:07 Moim dzieciom lekarz kazał nie dawać:owoców(szczególnie cytrusów,jabłek i bananów),soków(szczególnie marchwiowego,jabłkowego,pomarańczowego),słodyczy(szczególnie czekolady),mleka słodkiego,serków słodkich(jogurty naturalne i twarożek sporadycznie można)oraz unikać konserwantów,nie dodawać do potraw vegety itp.Pozatym dziecko musi zjeść kolację na 2-3godz przed snem,a pod materac na wysokości głowy włożyć zwinięty koc. Aha i nic kwaśnego czyli ogórki,kapusta kwaszona.Niestety u nas jest ciężko bo prawie wszystkie te produkty moje dzieci lubią i często się dopominają. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2424 Re: dieta refluksowa 08.02.08, 20:35 3latka. nie wymiotuje ale dźwiga mu się i podrażnia gardło. poprzedniczka pisała żeby nie słodkich serków a co z mlekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
elsy Re: dieta refluksowa 08.02.08, 22:07 a jak dodzliście do tego,że to właśnie jest refluks?? jak się to objawiało i jakie badania miał robione? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2424 Re: dieta refluksowa do elsy 08.02.08, 22:25 jako niemowlak chlustało z niego mlekiem (na początku zwykłe ulewanie po każdym posiłku) i cały czas pokasływał-przy okazji zalewało mu płucka doszło do zachłystowego zapalenia płuc-wyszło na prześwietleniu. a refluks na usg. w przeciwieństwie do tego co zazwyczaj się mówi- dobrze przybierał na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: dieta refluksowa 11.02.08, 00:01 Faktycznie warto unikać słodkości i kwaśnych pokarmów. Mały nie jest alergikiem? Starać się zagęszczać jedzonko. Otrzymuje jakieś leki na refluks? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2424 Re: dieta refluksowa 11.02.08, 14:05 dziecko bez leków. niezdiagnozowana alergia.kiedyś zagęszczałam nutramigenem teraz nie chce ruszyć jedzenia z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
aliszka83 Re: dieta refluksowa 22.02.08, 15:13 Moje dziecko również chporuje na refluks. Jeśli chodzi o dietę, to nasz lekarz zalecił, aby przede wszystkim unikać wszelkiego rodzaju produktów z konserwantami (choc przyznam,że jest to trudne), owoce - tylko pochodzenia polskiego i takie, które występują w danym sezonie (najlepiej ze sprawdzonego źródła)warzywa - również ze sprawdzonego źródła, słodycze - żadnych, nawet paluszków, czy biszkoptów, ponieważ mają bardzo długą datę ważności i w swoim skladzie zawierają różne świństwa, nabiał - ograniczać do minimum. Nie dawać żadnych jogurtów, danonków, czy innych takich wynalazków,soki - tylko kompoty ugotowane w domu, a najlepiej nauczyć dziecko pić wode mineralna niegazowaną. To tyle z tego co pamietam, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2424 Re: dieta refluksowa 22.02.08, 19:08 bardzo dziękuję za odpowiedzi. przeraża mnie opcja "niczego nie wolno" :) synek przede wszystkim uwielbia i je nabiał a widzę że z tym też trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: dieta refluksowa 22.02.08, 21:13 to moze jeszcze dodam kilka slow od siebie. Sama mam refluks i moja dieta wyglada nastepujaco: jem czesto, ale w malych ilosciach. Unikam potraw tlustych i smazonych. Z daleka trzymam sie od warzyw wzdymajacych (groch, fasola, kapusta, kalafior, rzodkiewka, cebula, brukselka). Jesli jajka, to gotowane na miekko, a nie jajecznica. Jesli chodzi o napoje, to zdecydowanie gorzej czuje sie po napojach gazowanych i sokach cytrusowych (pomaranczowy, grejpfrutowy). Unikam potraw z puszek (pasztety, ryby, koncentrat pomidorowy, marynaty) oraz ostrych przypraw, a takze musztardy, octu, ketchupu. Jesli chodzi o nabial, to mleko, jogurt naturalny, kefir mam w swoim menu, ale na pewno unikam smietany i slodkich serkow typu danio, czy slodkich jogurtow. Warzywa jem glownie gotowane albo surowe (z wylaczeniem ogorka). Herbata - raczej slabsza i bez cukru. Pieczywo - hmmm... tu bywa roznie. Sa dni, gdy po zjedzeniu kawalka pszennej bulki czuje sie zle, a sa i takie, ze zjadam i nic sie nie dzieje. Biore leki omeprazol lub controloc lub losec. Czesto tez jem kisiel z dodatkiem siemienia lnianego, albo kupuje w aptece len w tabletkach do ssania (szybko przynosza ulge i lagodza podrazniona sluzowke przelyku). Odpowiedz Link Zgłoś