Dodaj do ulubionych

najzdrowsza woda

30.04.08, 13:53
witam
chcialam sie poradzic, ktora jest najzdrowsza woda dla rocznego dziecka
niby wiem, ze mineralna sredniozmineralizowana ale ..tu pojawia sie problem!
bo np. woda naleczowianka tak ma w opisie, ale sklad wody jest tak ubogi ze
nie przypomina wody z dostateczna iloscia mineralow
czy woda gerber albo nestle aquarel sa godne polecenia? co z woda primavera i
mamo to ja?
bardzo prosze o odpowiedz eksperta

Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: najzdrowsza woda 06.05.08, 20:12
      Moim zdaniem nestle, primavera i gerber, ale polecałbym zapytać na nowym forum dotyczącym diety dziecka.
      • aga_mama_antosia Re: najzdrowsza woda 06.05.08, 22:33
        dziekuje
        pytanie ponowilam na forum dotyczacym zywienia
      • kerstink Re: najzdrowsza woda 07.05.08, 08:32
        Ale Pan tak pisze, bo o tym sie slyszy w reklamie, czy ma Pan jakies bardziej
        ugruntowane informacje ?
        • mikolaj_danko Re: najzdrowsza woda 13.05.08, 23:10
          Ja nie mam pojęcia o czym "się słyszy w reklamach" droga kerstink.
          • kerstink Re: najzdrowsza woda 14.05.08, 08:25
            Czyli ma Pan wiedze z innych zrodel niz reklamy, drogi Panie Doktorze ?

A tak na powaznie, czy te firmy maja jakies specjalne atesty i co one mowia ?

Bo z butelkowana woda roznie bywa:

wiadomosci.wp.pl/kat,1515,wid,9900329,wiadomosc.html?ticaid=15e28
            choc moze akurat z woda tych firm jest inaczej. Oczywiscie do kranowej,
            szczegolnie warszawskiej, tez nie namawiam. Choc ze swojego dziecinstwa pamietam
            najlepsza wode swiata z kranu, nieprzegotowana.
            • fala9 Re: najzdrowsza woda 14.05.08, 09:28
              Woda mineralna nie nadaje sie dla dzieci, obciaza mocno nerki. Reklam nie
              słuchajcie bo producentowi chodzi o kase a nie o zdrowie dzieci. Im mniej
              mineralow tym lepiej. Wody źródlane sa juz lepsze np. Żywiec ale o tej wodzie
              tez sporo złego juz pisano. Najlepsza jest filtrowana kranowa a juz calkiem
              super jest woda z odwróconej osmozy bo nie tworzy kamieni nerkowych.
              Dodam ze np. we francji nie gotuje sie wody butelkowej przed przygotowaniem
              mleka bo jest to wlasnie woda osmotyczna, ktora ma odfiltrowane zanieczyszczenia
              i bakterie i sole mineralne. Pozostaje niewiele pierwiastków mineralnych.
              Osobiscie posiadam filtr dzbankowy.
              • kerstink Re: najzdrowsza woda 14.05.08, 09:46
                Czyli taka warszawska wode przepuscic przez filtr dzbankowy, bez gotowania - to
                bedzie dobre rozwiazanie ? A jak wyglada z woda ze studni, ktorych w Warszawie
                tyle ?
                • fala9 Re: najzdrowsza woda 14.05.08, 14:15
                  Nie Kerstink, po przefiltrowaniu wode lepiej przegotowac, szczególnie dla
                  niemowlęcia. Mojemu trzylatkowi czasem nie gotuję, ale z reguły tak. Tylko
                  filtry membranowe zatrzymuja bakterie i wirusy. Te dzbankowe są węglowo-jonitowe
                  i zatrzymuja zanieczyszczenia mechaniczne, oraz sole: wodorowęglany, oraz te
                  zawierające chlor, olów, żelazo, miedź. Zatrzymuja tez i pestycydy.
            • fala9 Re: najzdrowsza woda 14.05.08, 09:31
              Chcialam jeszcze dodac ze atestem mozna sobie tylek wytrzec. Poniewaz w Polsce
              nie ma juz czystych wód 1 klasowych, jako zanieczyszczenia wód butelkowych
              dopuszcza sie np. pestycydy i inne syfy np. rtęć. Inaczej wszyscy producenci
              mineralek poszliby z torbami.
              • mikolaj_danko Re: najzdrowsza woda 21.05.08, 00:21
                A na czym polega cud odwórconej osmozy, i gdzie można dostać filtry zatrzymujące wirusy??
    • koralina5 Re: najzdrowsza woda 24.05.08, 12:18
      Dla dzieci najlepsza jest woda źródlana o średniej zawartości
      minerałów, ja osobiście kupuję aquarel, tak sie przyzwyczaiłam do
      tych ładnych butelek i smaku, ze innej juz nie wyobrażam. Poza tym
      jest chyba najtańsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka