Dodaj do ulubionych

błagam o interpretacje wyników badań

05.11.08, 15:07
witam
do lekarza idę dopiero za tydzień a właśnie odebrałam wyniki ogólne
moczu oto wyniki
barwa c.żółta
przejrzystość bardzo mętna
ph 5,0
ciężar właściwy 1,025
glukoza nb
białko całkowite nb
urobilinogen w normie
bilirubina nb
ciała ketonowe nb
azotyny dodatni
nabłonki płaskie pojedyncze w polu widzenia
leukocyty pojedyncze w polu widzenia
bakterie nieliczne
moczany bezpostaciowe liczne w polu widzenia
badanie moczu robiłam profilaktycznie dla sprawdzenia mój synek ma 4
lata podaje mu vigor junior.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 15:16
      Moczany zwykle zaleza od diety, pojawiaja sie w moczu wtedy, gdy w diecie jest
      sporo warzyw, szczegolnie kapusty.

Natomiast azotany / azotyny .. Ich obeznosc zawsze swiadczy o zakazeniu
      bakteryjnym, bowiem jest to produkt przemiany materii tychze bakterii.
      jest to o tyle jednak dziwne, ze nie ma leukocytow.

Ile przechowywalas mocz przed oddaniem do laboratorium???
      • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 16:01
        Sa pojedyncze leukocyty i metna barwa,co (z doswiadczenia) zawsze
        laczy sie z jakims stanem zapalnym.Dobrze,ze brak bialka:)ewa
        • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 16:08
          Zmetnienie jest od moczanow.
          (www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_moczu.html)

Ot. Tyle w temacie.
          Prosze Cie, nie strasz dziwczyny
          • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 16:15
            Nie tylko.Moja corka nigdy nie miala moczanow,a przy stanie zapanym
            zawsze byla metna barwa,nawet,gdy nie bylo objawow gdy widzialam
            taki metny mocz bylam pewna,ze wynik bedzie zly..i zawsze(niestety)
            to sie potwierdzalo.
          • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 16:19
            Metny mocz wystepuje przy wszelkich zapaleniach drog moczowych oraz
            przy niektorych postaciach kamicy nerkowej.
            • mingin1977 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 19:33
              dziękuje za wasze rady ale mam jeszcze jedno pytanko mój synek choć
              ma 4 lata to śpi jeszcze w pieluszce i jak rano po nocy zdjełam mu
              napompowanego pampersa to nie umyłam mu siusiaczka przed pobraniem
              moczu czy to może mieć wpływ na to że mocz był mętny i ta azotyny
              dodatnie słyszałam że na samym końsu siusiaczka jest najwięcej
              bakterii a cała noc w pieluszce to pewnie ich tam troche było
              • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 19:38
                No to masz odpowiedz dlaczego byly bakterie w badaniu ogolnym ;)

ja sie pytam o to jak dlugo stal mocz zanim go zawiozlas do laboratorium? 9to
                moze wyjasnic te azotany czy azotyny w moczu).

Zmetnieniem sie bym eni przejmowala. Nie leczy sie wyniku, leczy sie pacjenta.
              • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 19:51
                Na pewno ma to znaczenie.Ja zawsze jakies 10 minut "mocze" dzieci w
                wannie,potem myje delikatnie mydlem,obficie splukuje,potem splukuje
                rywanolem,a na koncu przegotowana woda...no i wazny jest srodkowy
                strumien.Poszukaj w necie strony dla rodzicow dzieci z
                refluksem.Moja corka miala podejrzenie(na szczescie jest ok) i z ich
                strony dowiedzialam sie bardzo bardzo duzo.I o schorzeniach,i o
                higienie,o profilaktyce itp.Powtorz badanie,po co sie denerwowac i
                gdybac.Ja kiedys przez zanieczyszczony mocz dostalam skierowanie do
                szpitala,a na drugi dzien,po pobranym prawidlowo moczu wynik byl
                idealny.Nawet jesli w moczu sa bakterie,moga pochodzic z zewnatrz.ewa
                • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 20:14
                  Tja...

Popatrz na podpis ;)))
                  "Refluks, zum, wady ukladu moczowego" to moje dzieło, a to pierwsza strona
                  polecana przez google.
                  • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 20:21
                    Faktycznie to ta strona-www.zum.org.pl.Nie zauwazylam.grat.ewa
                    • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 20:28
                      :)

Stad przepraszam, ale ... nie chodzi o wymadrzanie sie, ale troszke wiem.
                      Mam nadzieje, ze teraz rozumiesz skad i dlaczego.
                      • inga2008 Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 20:47
                        Ja tez sporo wiem i z doswiadczenia(dwoje dzieci 9 i 11 lat,ktore
                        przeszly chyba wszystkie poruszane tu choroby),i z lektury
                        najprzerozniejszych ksiazek medycznych i od lekarzy.Mam taka
                        nature,ze jesli dziecku cos dolega ,to ja musze wiedziec o tym
                        wszystko i znac wszelkie zagrozenia itp.Potrafie poswiecic
                        kilkanascie nocy,by byc w pelni swiadoma co dolega dziecku,jakie sa
                        metody leczenia i miec przeswiadczenie,ze postepuje slusznie i ze
                        nic nie 'przegapolam". Naleze do osob,ktore nie wierza slepo w kazde
                        slowo lekarza,a kazdy lek przed podaniem jest szczegolowo
                        przeanalizowany.(kiedys lekarz sie pomylil i przepisal dziecku 3-
                        miesiecznemu dawke dobowa,jako jednorazowa.Cale szczescie,ze dziecko
                        zwymiotowalo natychmiast ten specyfik)To ,co napisalam wynika z
                        wlasnego doswiadczenia.Moja corka na szczescie nie ma wady
                        ukl.moczowego,ale na kazde zawianie okolic pupy reaguje
                        tzw "przeziebieniem pecherza"do ktorego przewaznie dolaczaja sie
                        coli.Raz bakterie te zalapala z zewnatrz tzn podczas
                        biegunki.Przyczynia sie do tego rowniez budowa anatomiczna-mnostwo
                        faldek w wargach sromowych,gdzie zalegaja resztki moczu i rozwijaja
                        sie bakterie.Przy zachowaniu idealnej higieny jest ok.
                        • madziulec Re: błagam o interpretacje wyników badań 05.11.08, 20:57
                          Moje dziecko akurat ma tylko z ukl. moczowego refluks i zastawki cewki tylnej.
                          Nic wiecej.
                          Do tego jakies pomniejsze problemy.

Ale od 4,5 roku studiuje wlasnie wszystko co jest zwiazane z ukl. moczowym i
                          problemami u dzieci. Stad powstala strona, bo nie bylo czegos takiego. A teraz
                          zaczynaja moja prace doceniac, bo a to 3 podlinkowania w Wikipedii, a to
                          certyfikat wiarygodnej informacji medycznej... A tak naprawde widac przede
                          wszystkim po ilosci odwiedzin codzinnych , ktora mnie przeraza.
                          Co prawda mnie juz mniej problem ukladu moczowego dotyczy, ale temat wciagnal
                          mnie natyle, ze strone prowadze dalej.
                          Stad moja dosc specyficzna wiedza, ktora staram sie dzielic.

A ksiazek na polce medycznych tez mam sporo ;) Niestety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka