05.01.09, 10:43
Witam u mojej dwu -latki wykryto candide jakiś czs temu leczyłam ja
przez okres 3 miesięcy dobrymi bakteriami i odpusiciłam sobie ,wiem
ze zrobiłam żle ,bo teraz od wrzesnia jest na 4
anntybiotyku ,poradzcie jak to skutecznie leczyć :)
Obserwuj wątek
    • anq-ua Re: candida 05.01.09, 12:47
      Witaj julia310, mam do Ciebie pytanie, bo trochę się przeraziłam po przeczytaniu Twojego postu. Czy te antybiotyki Twoja córeczka dostaje w związku z wykrytą candidą tzn.czy one mają candidę zwalczyć? Czy chodziło Ci o to, że candida przyczynia się do jakiś infekcji u Twojej córci? Pytam bo mój synek 1,5 roku też ma to paskudztwo - wyszło candida ++ (to dużo wg norm podanych przez lab). Dostaje Dicoflor i za miesiąc mam powtórzyć badanie. Chciałabym wiedzieć co nas jeszcze złego może czekać w związku z "posiadaniem" candidy?

A przy okazji przyłączam się do pytania jak to leczyć?
      Wiem, że nie powinien jeść słodyczy i nie je, niestety zjada porcję Sinlacu dziennie, a to też nie dobrze - tylko, że na kolację nie chce nic innego jeść. W ogóle dieta przy candidzie jest dość wg mnie restrykcyjna, jak na małe dzieci, więc może ktoś ma jakieś doświadczenia jak to sensownie stosować i czy w ogóle stosować?

Jeszcze jedno pytanie czy leczenie Nystatyną jest skuteczne?
      • julia310 Re: candida 05.01.09, 13:55
        nie nie ,nie brała zadnego antybiotyku na to ,tylko ze przy tym
        łapie czesto mi krtań od wrzesnia 3 raz i konczy sie na
        antybiotyku ,teraz tak czytam o tym paskudztwie i tez jestem
        konsekfencjami tej drozdzycy przerazona .szukam jakiejs skutecznej
        terapi moze jakas mama to leczyła ze skutkiem dobrym .
        • szalicja Re: candida 05.01.09, 15:08
          Dziewczyny, samym probiotykiem nie wyleczycie!!! Dieta to podstawa i
          nie chodzi tu o odstawienie tylko słodyczy. Sukces w leczeniu
          kandydozy polega na vcałkowitym wyeliminowaniu z diety cukru,
          glutenu oraz wszelkich alergenów. U mojego dziecka to akurat mleko
          krowie, zpowodzeniem zastępuję kozim. Dieta jest trudna ale da się.
          Nie można też drożdzy, wogóle jak najmniej produktów przetworzonych,
          soków owocowych, wędlin (lepiej je robić samemu), również spożywane
          produkty powinnym mieć niewysoki indeks glikemiczny. Ja trafiłam na
          forum candida. Znalazłam tam dużo odopwiedzi, pomocnych rad itp.
          itd. Mój synek jest na diecie od miesiąca i jest duży efekt. Nie
          wiem czy wiecie, ale kandydoza zaburza i zahamowuje rozwój dzieci.
          Nie można więc tego bagateliować. Zajżyjcie do forum Candida.
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
          • oleczek555 Re: candida 05.01.09, 15:56
            ja lecze candide u córki homeopatycznie-wiem,że wielu lekarzy traktuje homeopatie jako szarlataństwo, ale mam to gdzieś.moja córka przeszła juz baaaaaaaardzo dlugą drogę(a dopiero za miesiąc skonczy 2 latka) - neurolog, endokrynolog, poradnia genetyczna, metaboliczna i wiele wiele innych w wielu miejscach w polsce.podejrzeń było od groma i ciut ciut-nawet przez ponad rok była leczona hormonami z uwagi na wrodzona niedoczynność tarczycy, której, jak się potem po konsultacji z kilkoma endokrynologami dowiedziałam, wcale nie miała(miała tylko lekką przejściową dysfunkcję tarczycy) całe tabuny lekarzy nie potrafiło mi odpowiedzieć dlaczego mała jest opóźniona w rozwoju- kariotyp ma ok, po porodzie od razu dostała 10 punktów, wrodzonej niedoczynności tarczycy tez jednak nie miała, eeg ma prawidłowe, rezonans tez i szereg innych badań równiez git...az w końcu trafilismy na candide, która niestety u mojej córki najprawdopodobniej miała wpływ na rozwój.jesteśmy w trakcie leczenia-mała otrzymuje wiele leków, ale sa one nieszkodliwe.dodatkowo dieta-niestety masakryczna.ale juz są jakieś efekty, mała robi postępy(na pewno nie tylko dzięki lekom, ale i całej masie terapii, na które uczęszczamy), ale dodatkowo w końcu zniknął katar ciągnący się za nią od ponad 2 miesięcy.poczytajcie na www.sanum.com.pl
            tam jest też baza lekarzy, którzy mają doświadcznie w leczeniu candidy.niestety leki są bardzo drogie, ale u mojej córki działąją.i to dla mnie najważniejsze.
            • julia310 Re: candida 05.01.09, 16:49
              mozesz podać jakie leki homeopatyczne podajesz córce ,pozdrawiam i
              zycze duzo zdrowia
              • oleczek555 Re: candida 05.01.09, 18:34
                ona dostaje pełno tych leków, część z nich jest firmy sanum a druga część boiron.oprócz tego dostaje też mikroelementy tp1.wszystkich nazw nie będe pisć, bo to bez sensu.dla każdego dziecka lekarz musi indywidualnie dobrać, po dokładnym wywiadzie i ewentualnych badaniach.
    • kasiaalbrecht Re: candida 05.01.09, 18:36
      Candidia w niewielkich ilościach występuje w przewodzie pokarmowym każdego
      człowieka. Jej wykrycie przy braku jakichkolwiek objawów typu biegunki, utrata
      masy ciała... nie wymaga leczenia a stosowanie antybiotyków może spotęgować ich
      ilość. proponuję powrócić do terapii probiotykami przez 3-4 tygodnie.
      • iwpal Re: candida 05.01.09, 21:00
        kasiaalbrecht napisała:
        > Candidia w niewielkich ilościach występuje w przewodzie pokarmowym
        każdego> człowieka. Jej wykrycie przy braku jakichkolwiek objawów
        typu biegunki, utrata> masy ciała...<<<
        Pani doktor... nadpobudliwosc, problemy ze snem, drobna wysypka,
        dziwny piwniczny zapach ciała, nadwrażliwosć dotykowa...
        • anq-ua Re: candida 06.01.09, 08:38
          iwpal napisała:

> nadpobudliwosc, problemy ze snem, drobna wysypka,
          > dziwny piwniczny zapach ciała, nadwrażliwosć dotykowa...

No właśnie problemy ze snem - dlatego zrobiłam synkowi bad. w kierunku grzybów i pasożytów, i wyszła candida. Ale teraz już zgłupiałam, bo właściwie tuż przed otrzymaniem wyniku spanie się poprawiło, mały budzi się ok.2-3 razy w nocy, wcześniej budził się nawet co godzinę. Więc nie wiem czy przyczyną jest candida.
          Mamy też problem z jedzeniem, synek je niechętnie i gdybym go nie zagadywała, nie jadłby prawie nic. Najgorzej jest z drugim daniem, nie lubi gryźć, ma problem z połykaniem, czasem odruch wymiotny. Myślałam jeszcze o refluksie, bo miewa rano brzydki zapach z buzi. Lekarz twierdzi, że póki ma mało ząbków (12 czy to mało?) może mieć kłopot z jedzeniem.

Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale niepokoi mnie to wszystko, a może dzieci tak mają i jako matka nadwrażliwa ja się czepiam i szukam czegoś na siłę. Poradźcie doświadczone Mamy co o tym sądzicie?
          • szalicja Re: candida 06.01.09, 10:40
            A jak się rozwija, jak przybiera na wadze, rośnie? Jak wygląda
            skóra? Fakt, że niektórym candida nie robi krzywdy...jednak dla
            innych jest destrukcyjna. Jaki był wynik na candidę tzn. jaki jest
            jej poziom?
            • anq-ua Re: candida 06.01.09, 11:07
              Wynik bad. candida ++ (wg podanych norm lab. mogą wyjść: + , ++ , +++ więc wynik pośrodku, ale to raczej dużo, niestety teraz jestem w pracy i nie mam przy sobie tego wyniku, były tam też podane ilościowe przedziały, ale nie pamiętam, po powrocie do domu sprawdzę i dopiszę).

Synek do tej pory przybierał dobrze - waga urodz. 3150, teraz 1,5 roku 12,5 kg - ale tak jak pisałam jest niechętny do jedzenia i muszę go zagadywać, tylko dzięki temu zjada.
              Jeżeli chodzi o rozwój ruchowy - do roku miał ONM, rehabilitowany ze skutkiem pozytywnym, teraz jest wszystko dobrze. Intelektualnie też ok, mało mówi ale teraz zaczął się bardzo starać, próbuje po mnie powtarzać, trochę po swojemu ale mu wychodzi i się cieszy.
              Miał podejrzenie skazy białkowej (pryszczyki na buzi), obecnie mleka (Bebilon Pepti) nie chce pod żadną postacią, je jogurty, serki, żółty ser, skóra jest ładna, przy większej ilości jajek ( 2 na tydz. są ok, trzy już za dużo) pojawiają się pryszczyki.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy wynik bad. może być niewiarygodny np. próbka zanieczyszczona. Synek robi kupkę do nocnika - jakieś zanieczyszczenia w nocniku?
              • szalicja Re: candida 06.01.09, 11:28
                anq-ua napisała:

> Wynik bad. candida ++

To poziom do leczenia.

>
                > Synek do tej pory przybierał dobrze - waga urodz. 3150, teraz 1,5
                roku 12,5 kg

Heh, mój też przybierał, a grzyb robił swoje. Teraz wiem, że gdyby
                nie grzyb, to napewno synek przybierałby jeszcze więcej a tak, to
                niby przybiera, ale to nie jest waga zadowalająca przy tym wzroście.

> Intelektualnie też ok, mało mówi ale ter
                > az zaczął się bardzo starać, próbuje po mnie powtarzać, trochę po
                swojemu ale m
                > u wychodzi i się cieszy.
                No to dobrze ;-) Widać jeszcze grzyb nie zrobił spustoszenia.

>
                > Mam jeszcze jedno pytanie: czy wynik bad. może być niewiarygodny
                np. próbka zan
                > ieczyszczona. Synek robi kupkę do nocnika - jakieś
                zanieczyszczenia w nocniku?

Jeśli pobrałam kupkę z wierzchu, gdzie nie dotykała do nocnika to
                chyba ok ;-)

W kazym razie napewno trzeba to przeleczyć. Tak czy inaczej to stan
                chorobowy, który również wywoluje alergie. DZiwi mnie to, ale taka
                prawda - po wyleczeniu grzybicy alergie często mijają.
                Po za tym lepiej zwalczyć gadzinę, puki jeszcze nie rozpanoszuła się
                po organiźmie i łatwiej ją pokonać ;-)
                • filipinka.1 do szalicja 06.01.09, 11:52
                  Nasz lekarz myslał o lambliach, ale zrobiliśmy właśnie w sanepidzie
                  badania antygenowe (antygen65), laborantka powiedziała nam że ta
                  metoda daje 99,5% pewności na istnienie lambli, powiedziłą nam że z
                  doświadczenia wie, że się nie mylą, bez względu na to czy są cystyw
                  kale, czy nie , ta metoda jest w stanie na podstawie genu stwierdzic
                  jej obecność, więc jeśli mozna jej wierzyć, to sama zasugerowała
                  candodozę. Mały się sporo w życiu wybrał antybiotyków, teraz jest
                  lepiej, ale walczyliśmy kilka razy do roku z zapaleniem krtani!

Szalicja, mogłabyś mi zaproponowac jakis dory probiotyk? Mam jeszcze
                  nystatyne.
                • anq-ua Re: candida 06.01.09, 12:01
                  szalicja napisała:

> W kazym razie napewno trzeba to przeleczyć. Tak czy inaczej to stan
                  > chorobowy, który również wywoluje alergie. DZiwi mnie to, ale taka
                  > prawda - po wyleczeniu grzybicy alergie często mijają.
                  > Po za tym lepiej zwalczyć gadzinę, puki jeszcze nie rozpanoszuła się
                  > po organiźmie i łatwiej ją pokonać ;-)

W jaki sposób przeleczyć? Czy probiotyki wystarczą?
            • filipinka.1 Re: candida 06.01.09, 11:09
              jak tak, czytam wasze posty, to zastanawiamsię,czy przypadkiem mój
              synuś nie ma candidy, mimo,iz w badaniach nie wyszła, ale słyszałam,
              że warto je powtarzać, bo nie zawsze wychodzi.
              młody nie ma apetytu, boli go główka, czasami brzuszek, nóżki, poci
              się zanim zaśnie, jest nerwowy, wysypka na policzku, brzydki zapach
              z ust, jedyne jedzenie jakie jest w stanie tolerować to słodkie!
              • szalicja Re: candida 06.01.09, 11:22
                filipinka.1 napisała:

>
                >młody nie ma apetytu, boli go główka, czasami brzuszek, nóżki, poci
                > się zanim zaśnie, jest nerwowy, wysypka na policzku, brzydki
                zapach
                > z ust, jedyne jedzenie jakie jest w stanie tolerować to słodkie!

No to chyba grzybek. Skoro młody chce tylko słodkie tzn. że grzyb
                się domaga. Badania rzeczywiście czasem nie wykazują, bo przecież
                bada się z kału. W moim rozumieniu to daje tylko wynik co się dzieje
                w układzie pokarmowym. Podobno bardziej pewne sąbadania z krwi. Mońa
                się chya w sanepidzie dowiedzieć.
                • szalicja Dziewczyny... 06.01.09, 12:35
                  Naprawdę, zajżyjcie do forum Candida, do ktorego link podalam
                  wcześniej. Ja nie jestem ekspertem ;-)
                  Ja jestem tylko mamą, która szukała na własną rękę przyczyn zaburzeń
                  u dziecka, bo jakoś lekarzom się nie udawało. Pani doktor, bez
                  urazy ;-)
                  Trafiłam na forum i sama dopiero zdobywam wiedzę na temat leczenia a
                  jestem w temacie mniej więcej od listopada.
                  Co do probiotyków, to ja akurat podaję Dicoflor 30, bo jest dobry
                  dla alergików. Ja podaję dwie saszetki dziennie. Na początku
                  leczenia mały dostał nystatynę przez parę dni. Jednocześnie
                  wprowadziłam rygorystyczną dietę. Podaję też Eye Q, bo tego typu
                  oleje również sprzyjają leczeniu grzybicy a dodatkowo (a może przede
                  wszystkim) usprawniają funkcjonowanie mózgu. Są też leki
                  homeopatyczne, różne inne specyfiki. Ja na razie opieram się na tym,
                  o czym pisałam. Nie leczę dziecka sama, oczywiście. Synek jest pod
                  opieką lekarza medecyny rodzinnej, który zna się na tym i prowadzi
                  leczenie. Można powiedzieć, że to dopiero nasze początki. Być może
                  też będzie brał enzymy. Synek jest wcześniakiem, choć już
                  wyrośniętym, ale sporo zaliczył antybiotyków w życiu. Być może układ
                  trawienny nie działa jak trzeba. Leczenie, co już wiem, to nie
                  kwestia tygodnia lecz miesięcy. Dorośli, z poważniejszym stanem
                  leczą się z tego latami. Szkoda, że lekzarze tak bardzo bagatelizują
                  candidę lub wogóle nie biorą jej pod uwagę w przypadku różnych
                  dolegliwości czy zaburzeń u dzieci. Mój synek nie rozija się
                  harmonijnie, ma pewne zaburzenia ale myślę, że jesteśmy na dobrej
                  drodze to pokonania tych trudności.
                  Jeszcze raz zapraszam na forum. Są tam ludzie, którzy mają ogromną
                  wiedzę na ten temat ;-)
                  Matyś (32tc, 1300g, 23.08.05)
                  • anq-ua Re: Dziewczyny... 06.01.09, 13:22
                    Dzięki za podpowiedzi :-)
                    Dużo zdrówka dla synka
                  • eska60 Re: Dziewczyny... 06.01.09, 13:53
                    A jak to jest z robalami i grzybkiem? Jak są lamblie i grzyb to co leczy się
                    najpierw, bo słyszałam dwie różne teorie.
                    • szalicja Re: Dziewczyny... 06.01.09, 14:14
                      Najpierw trzeba zaatakować robale. Najgorzej, że czasem wogóle nie
                      wychodzą w badaniu a są...
                      • eska60 Re: Dziewczyny... 06.01.09, 14:36
                        Dziękuję. Przed nami długa i nierówna walka. Dużo zdrówka dla wszystkich.
                        • szalicja Re: Dziewczyny... 06.01.09, 14:38
                          Jaka tam nierówna?!
                          My już o nich wiemy, że są. Za to oni nie wiedzą, że zostaną
                          zaatakowani z nienacka ;-)
                          Więcej optymizmu ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka