Dodaj do ulubionych

ugryzienie kleszcza

29.06.09, 14:37
czy w przypadku ukąszenia przez kleszcza należy podać dziecku
antybiotyk? jeśli tak to jaki i czy w zwiąkszonych dawkach? wydaje
mi sie że coś wypadło z włosów w trakcie mycia głowy córce w dniu
gdy wrocilismy z wakacji nad morzem. czy nie jest już za długi okres
czasu na podanie antybiotyku skoro zauważyłam to w sobotę?
Obserwuj wątek
    • beatkaa32 Re: ugryzienie kleszcza 29.06.09, 20:45
      wiesz co, moja córcia też miała kleszcza za uchem; jednak "nasz" był malutki,
      widocznie zbyt długo nie żerował. Pojechaliśmy do szpitala, żeby go usunąć.
      Lekarz dał nam receptę na antybiotyk, ale nie kazał od razu podawać. Powiedział,
      że jak wokół miejsca ukąszenia pojawi się rumień, to wtedy należy włączyć lek.
      Pozdrawiam
    • kasiaalbrecht Re: ugryzienie kleszcza 29.06.09, 21:45
      u dzieci nie zaleca sie profilaktycznego podawania antybiotyku po ugryzieniu
      przez kleszcza.
      • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 02.07.09, 14:01
        a właśnie, że się zaleca - pani doktor. Doxycylkinę.
        • dorek3 Re: ugryzienie kleszcza 02.07.09, 20:27
          To ma być żart prawda?

Tetracyklin (w tym doxycyclinum) nie podaje się dzieciom do zakończenia fazy wzrostu a już podawanie ich profilaktycznie (innych antybiotyków zresztą też) zakrawa na bardzo ponury żart. Nie siej dezinformacji.
          • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 03.07.09, 10:10
            Nie sieję dezinformacji. Najpierw poczytaj, porozmawiaj z chorymi, a
            potem krytykuj. - zajrzyj na stronę stwoarzyszenia chorych na
            boreliozę - oni dysponuja najświeższymi danymi lub na forum
            borelioza na gazeta.pl. Jakr również strony brytyjskie i niemieckie.
            Zasadniczo są dwie metody postepowania z boreliozą (celowo nie pisze
            leczenia, bo te dwie metody rozciągają się także na zapobieganie
            zakażeniu). Teraz napiszę w skrócie : Jedna - starsza, powszechna
            wsród lekarzy m.in z Warszawy, zakłada leczenie dopiero jak wystąpią
            objawy - m.in. rumień wędrujący. Swoją drogą rumień nie wystepuje wg
            różnych szacunków - u ok 10- 15% chorych na boreliozę. Wg tej metody
            nie podaje się antybiotyków profilaktycznie. A leczenie trwa kilka
            tygodni - gdy borelioza wystapi. Zdarzają sie nawroty i to często.
            Druga - powszechniejsza na terenach, gdzie borelioza występuje i za
            Zachodzie - zakłada, że mozna podać antybiotyki profilaktycznie. To
            profilaktyka. zaś leczenie regularne włącza się nawet jak nie ma
            objawów, a sam wynik testu jest dodatni (bo to znaczy, że bakteria
            jest już w organizmie). leczenie trwa kilka miesięcy do 2 lat, mało
            nawrotów. Profilaktycznie można podac jedną dawkę tetracyklin (nie
            pamietam dokładnie jaką) lub kilka dni antybiotyki działajace na
            kretka borelii w celu NIE DOPUSZCZENIA do rozprzestrzenienia się go
            we krwi. Antybiotyk nalezy podac jak najszybciej. My podaliśmy go w
            trzy godziny po ukąszeniu.
            Odnośnie samych testów i wich wiarygodności:
            najstarszy ELISA - nie pokazuje aż 60 % wyników dodatnich
            WBlot - nie pokazuje wg róznych szacunków ok 20% przypadków zakażeń
            RT PCR - badanie na obecnośc DNA krętka we krwi - 95% wiarygodności.
            W Warszawie RT PCR z krwi praktycznie nie zrobisz - robi za to np.
            laboratorium w Poznaniu (można zamówic poczta zestaw i odesłać lu
            skontakotwac się z warszwską pielęgniarką współpracującą z
            laboratorium i ona wszystko załatwi).
            Nie chcę pisac o stosunkach i poglądach w Warszawskim szpitalu
            zakaźnym, ale tu lepiej boreliozy nie leczyć.
            Profilaktyczne podawanie antybiotyków to nie zart. Czasem TRZEBA
            podać antybiotyk profilaktycznie i borelioza właśnie do nich należy.
            Po prostu mniejsze zło. Nota bene - w bardzo starym zakażeniu - np.
            6 m-cy bez objawów - w momencie gdy krętek przedostanie się do
            kości, mózgu czy np. gałek ocznych jest potwornie trudno usuwalny, a
            terapia długa - antybiotykowa ze zmieniającymi się antybiotykami -
            na rózne postaci rozwojowe i przetrwalnikowe krętka.
            u
            • dorek3 Re: ugryzienie kleszcza 03.07.09, 19:10
              Nie będę dyskutowac na temat różnych podejść. Trochę poczytałąm jak miesiąc temu mojego syna udziabał kleszcz. Szkoły są dwie-ok, ale z całego Twojego wywodu wynika że każdwe dziecko po ugryzieniu klaszcza należy naszpikowac tetracyklinami. Doceniam Twoja wiedzę i chęć dzielenia się nią ale duzo więcej pożytku przynisłoby polecanie testu pcr rt. To trochę mniej szkodliwe niz tetracykliny dla dzicka prawda?
              A przy okazji W W-wie mozna pobrac krew w przychodzi, która dalej organizuje wysyłkę do Poznania. Nie ma juz pielęgniarek, nie trzeba zamawiać zestawu. Wiem, bo korzystałam. za 190 zł uzyskałam 95% pewności iż niezasadne byłoby szpikowanie dziecka czymkolwiek.

Ale jesli znasz namiar na lekarza w W-wiektóry podjąłby się diagnozy dorosłego to podziel się prosze namiarem.
              • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 03.07.09, 22:46
                Przychodnia to po prostu miejsce gdzie mają gabinety pielęgniarki
                wspólpracujące z laboratorium. Można się tez z nimi (pielęgniarkami)
                umówić na wizytę i pobranie krwi w domu. Też korzystałam.
                Nie bądź proszę zgryźliwa, bo to ani miłe, ani potrzebne i nie
                deliberuj proszę co jest bardziej warte uwagi - dzielnie się wiedzą
                o pcr czy antybiotykach. Pogadaj lepiej z ludźmi ze stowarzyszenia
                chorych na boreliozę. Wyjaśnią Ci, zapewne lepiej iż ja - dlaczego
                tetracykliny i dlaczego nawet dziecku. I pokażą odpowiednie badania.
                To oczywiście nie musi być doksycyklina, ale jest najbardziej
                skuteczna. Mój syn brał np. Ospamox.
                Nigdzie nie twierdzę, że antybiotyki to panaceum, ani, że to cudowny
                lek, ale czasem trzeba. Nie popadajmy z jednej skrajności (od
                gloryfikacji w czasach minionych antybiotyków i szafowania nimi) do
                negacji absolutnej.
                Lekarza - nie mogę Ci podac z oczywistych względów na forum. Mogę w
                tygodniu napisać na priv-a. Ale całą liste lekarzy z W-wy dla
                dorosłego (pediatra jest w Krakowie) podadza Ci w stowarzyszeniu.
                • dorek3 Re: ugryzienie kleszcza 03.07.09, 23:16
                  Forum to miejsce wymiany opinii więc mam takie samo prawo jak Ty wyrazić swoją opinię w temacie. Moja jest taka że lepiej robić test metodą pcr niż brać antybiotyki. Przynajmniej jesli chodzi o diagnostykę u dzieci.
                  A mówiąc o przychodni w W-wie miałam na mysli jedno konkretne miejsce, które wspólpracuje z Poznaniem i robi dla nich pobrania nieopłatnie.
                  Antybiotyków nie neguje chociaż nielubię nadmiernego nimi szafowania. Moje dzieci brały niestety wiele razy i zawsze staram się uzysakć niezbity dowód że jest potrzebny. Gdyby u dziecka pcr wyszło dodatnie to podałabym.

PS. W żadnej mojej wyowiedzi nie ma śladu zgyźliwości, ale każdy widzi co chce zobaczyć...
                  • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 08:55
                    Tylko, że PCR najwczesniej wykonuje się po 6 tyg od ukąszenia (info
                    z laboratorium w Poznaniu), a wtedy masz już borelioze do leczenia -
                    nie ma mowy o profilkatyce. Tylko standardowe kilkutygodniowe
                    branie antybiotyku. Tymczasem w przypadku profilaktycznie podawanej
                    tetracykliny to jest JEDNA dawka, zas ospamox - 7 dni.
                    Więc ja wybieram profilaktykę.
                    Oczywiście gdy po 6 tyg pcr wyjdzie ujemny - wygrywasz, bo dziecko w
                    ogóle nie dostało antybiortku (Oczywiście jest jeszce 5% marginesu
                    błędu), ale jesli dodatni... to znacznie gorzej.
                    • wawan1 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 10:15
                      NIeprawda, że PCR wykonuje się najwcześniej po 6 tyg. 6 Tygodni
                      dotyczy testu na przeciwciała, bo dopiero po tym okresie czasu mogą
                      zostać one wytworzeone. Natomiast w przypadku PCR RT które jest
                      badaniem genetycznym, kod DNA bakterii może być wychwycony już nawet
                      po kilku godzinach.

Poza tym zawsze można wysłać samego kleszcza do badania, w Poznaniu
                      też badają.
                      • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 12:14
                        Niestety - w Poznaniu nie badają kleszczy. Do niedawna badali w
                        Puławach (inst. weterynarii). Polecam telefon do laboratorium w
                        Pozaniu (cbdna) - testu nie mozna wykonac 'od razu' po ugryzieniu.
                        • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 12:15
                          tak samo po antybiotykach i niektórych lekach - trzeba odczakac 6
                          tyg i dopiero można rbić test PCR
                          • wawan1 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 13:02
                            Choruję na borelke ponad 10 lat, więc conieco wiem o tj chorobie jak
                            i o badaniach.
                            I jak nie badają w CBDNA kleszcza jak badają! Kilka dni temu
                            poradziłam koleżance, która wydziaała dziada ze skóry dziecka.
                            Zadzwoniła, zapakowała i czeka na wynik. To że nie ma wprost w
                            ofercie na ich stronie, nie oznacza, ze nie zrobią.
                            A PCR RT upieram się, że możesz zrobić już na drugi dzień, co nie
                            oznacza, że wynik ujemny będzie wiarygodnym, tak samo jak po
                            leczeniu abx. Odsyłam na forum borelioza .
                            • wawan1 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 13:05
                              Poza tym właśnie sprawdziłam, i kleszcze też sa przyjmowane na
                              borelioze.
                              cbdna.pl/index.php/oferta/infekcje-odkleszczowe.html#lista_testów_DNA
                              • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 14:00
                                o to na jesieni ub. roku jeszcze nie przyjmowali. Rozszerzyli
                                ofertę :))), ale to bardzo dobrze!!!

n
                            • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 13:59
                              Widzisz, ja rozmawiałam z Poznaniem - bylam gotowa go wieźć
                              własnoręcznie- a kleszcza miałam we fiolce i powiedzieli, że nie.
                              Ale co mi po niewiarygodnym PCR??? Nie choruję na boreliozę, ale w
                              zeszłym roku miałam (a właściwei moje dziecko) przygodę z kleszczem
                              i tez już mam spora wiedze na temat. Na forum borelioza bywam :)
                  • blanik Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 12:28
                    A czy moge prosic na namiary tej przychodni w Warszawie? bardzo prosze..
                    • dorek3 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 14:27
                      Tutaj namiary na laboratorium na Brzeskiej www.nzozjkuslugimedyczne.pl/index.php?view=01
                      I nich mi ktoś proszę logicznie wytłumaczy dlaczego pcr ma być u dziecka niewiarygodny. Skoro to badanie potwierdza lub nie obecność DNA danego gatunku kleszcza (jasne, mogą być inne gatunki kleszczy, inne choroby itd) to ono albo jest albo nie. Czułość metody jest bardzo duża (5 kopii o ile pamiętam) więc nie ma potrzeby czekania z niczym. Inaczej będzie u osó chorujacych na boreliozę , wtedy pewnie trudniej ustalić przydatność z uwagi na brak mozliwości oceny czy mamy do czynienia z aktywnym procesem chorobowym czy tylko "śladem" po przebytym.

I jeszcze proponuje nie dać się zwariować.
                      • anusia29 Re: ugryzienie kleszcza 06.07.09, 14:56
                        PCR jest wiarygodny!!! Nieporównywalnie bardziej z innymi testami.
                        Ale trzeba poczekac żeby bakteria (tu krętek borelii) się namnozyła.
                        Musi być min. 5 kopii, ale w pobranej próbce krwi. Tej krwi pobiera
                        się mało - mozna nawet z palca. Wykonany zaraz po ukąszeniu może być
                        fałszywie ujemny, bo nie ma jeszcze dostatecznej liczby bakterii.
                        Tutaj nikt nie wariuje :) po prostu ostrozność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka