Dodaj do ulubionych

Listonosz fałszerz

05.02.26, 10:46
Co zrobić z listonoszem, który podpisuje się za mnie na druczkach zwrotnego potwierdzenia odbioru i wrzuca mi listy do skrzynki? Boję się, że ominie mnie jakiś termin i moją sprawę szlag trafi. Zauważyłam, że te listy roznosi nie nasz "osiedlowy" listonosz, tylko z jakiejś innej placówki oddalonej niemal o 20 minut drogi (wszystko w Warszawie), więc domyślam się, że ma ogromny teren do ogarnięcia. Podrabianie podpisu to jednak dość poważna sprawa. Jak to ugryźć?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 10:56
      I tak miły, że chociaż listy wrzuca...

Niestety ostatnio poczta to jeden wielki żart (co piszę po złożeniu 2 skarg na naszą najnowszą listonoszkę). Mają malo pracowników, wiec ci którzy pracują wymyślają sobie sposoby na przyspieszenie pracy.

Niemniej - podrobienie podpisu to przestępstwo, więc mozesz złożyć zawiadomienie na policji, jeśli faktycznie podpisał się za ciebie.
      No chyba że chcesz się ograniczyć do pisemnej skargi (mozesz złożyć w swojej placówce pocztowej).
      • smoczy_plomien Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 11:05
        Miło, że wrzuca, dopóki po urlopie nie znaleźliśmy listu z minionym terminem odwołania. Na szczęście nie planowaliśmy się odwoływać, ale spodziewam się wkrótce korespondencji w sprawie ważnej dla mnie sprawy i jak mi to uwalą przez tego ciecia, to będę stratna na 100 000.

Zastanawiam się, czy mogę złożyć zawiadomienie, jeśli nie wiem, czyj podpis on podrabia, bo listy są do mnie i do męża. Może powinnam najpierw pomęczyć urząd, który dostaje te zwrotki?
        • daniela34 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 11:08
          Teoretycznie możesz i tak, policja zweryfikuje, natomiast ja bym jednak faktycznie najpierw sprawdziła w urzędzie, czy i czyj podpis jest podrobiony. Zrób sobie zdjęcia tych zwrotek.
          • smoczy_plomien Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:01
            A czy mogę złożyć zawiadomienie nie znając personaliów listonosza?
            • daniela34 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:07
              Tak. Oczywiście
              • daniela34 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:20
                Uzupełniająco, bo odpowiadam w biegu - normalnie można zgłosić że doszło do podrobienia podpisu przez nieustaloną osobę. Jal ci samochod ktoś z parkingu ukradnie to też przecież na ogół nie wiesz kto smile
                Istotne jest żeby sprawdzić czy faktycznie w urzędzie jest ta zwrotka z podpisem, którego nie naniosłaś ani ty ani mąż .
                • smoczy_plomien Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:21
                  Dzięki! Pomogłaś mi smile
      • droch Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 19:20
        (...)ostatnio(...)

U mnie ostatnio trwa jakieś już 15 lat...
        Raz kierowniczce tego (****) (autocenzura) szczęka opadła, gdy okazało się, że mogę śledzić w ich systemie przesyłki polecone nadane za granicą. Listonosz optymalizował se pracę, oznaczając w systemie przesyłkę jako "doręczoną", a na dzielni pojawiał się raz w tygodniu. Albo rzadziej.
    • jkl13 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 11:36
      Ja bym poszła dwutorowo - skarga na poczcie na tego listonosza oraz zawiadomienie na policji o podejrzeniu popelnienia przestępstwa.
      Jesli faktycznie za jakiś czas ominie cię termin na zlożenie pisma w ważnej sprawie lub odwołania w sądzie, będziesz miala podkładkę do wniosku o przywrocenie terminu na wykonanie tej czynności. Tylko faktycznie - tak jak radzi daniela - pofatyguj się najpierw do irzędu i zrób zdjęcia akt i tej konkretnej zwrotki, ktorą podpisał za ciebie lub męża.
    • boggi_dan Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 11:42
      Bezpośrednio się zgłosić do naczelnika danej poczty.
      • boggi_dan Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 11:51
        Tu jest fajna odpowiedź- Według tego co piszesz list trafił do oddawczej skrzynki pocztowej, co jest zgodne z regulaminem.
        I pytanie - z czym ty chcesz iść na tę policję? Bo jeśli z faktem, że listonosz wrzucił do skrzynki list i dał swój podpis jako potwierdzenie, że list wrzucił to Cię niestety wyśmieją.
        Natomiast jeśli listonosz podpisał się Twoim nazwiskiem - to może nawet i przyjmą zgłoszenie. lowcygier.pl/forum/viewtopic.php?t=23578.
        • smoczy_plomien Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:01
          Ten link dotyczy innego typu przesyłki.
          • boggi_dan Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 17:36
            smoczy_plomien napisała:

> Ten link dotyczy innego typu przesyłki.
            No i? Ale jak się złożył swój podpis. To nie wiele możesz zrobić. Chyba, że podrobił twój. I tyle w temacie. A tak to wyżej do naczelnika.
            • szarmszejk123 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 17:41
              No geniusz.
              • iwles Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 18:32
                szarmszejk123 napisał(a):

> No geniusz.

🤣🤣🤣

• iwles Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 15:13

Tani, baranie, jak zwykle piszesz nie na temat 🤦‍♀️
          • ewka.n Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 20:55
            iwles napisała:

> Tani, baranie, jak zwykle piszesz nie na temat

Bez przecinków też byłoby dobrze smile
    • butkasuflera Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 16:04
      zgłosic sprawę do urzędu pocztowego, który was obsluguje,
      listy polecone przechodzą przez tablety i tam będzie podpis,
      jak nie bedzie to wasz podpis, to zgłosić na policję
    • arthwen Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 17:26
      Złóż skargę na poczcie, ewentualnie możesz jeszcze zgłosić na policję.
      • mysiulek08 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 18:50
        ale tylko osobiscie, i zeby bylo nazwisko osoby przyjmujacej skarge
        nie daj sie zbyt zeby to zrobic online, skargi skladane online sa totalnie przez poczte polska 'olewane'- reklamacje rowniez
    • szarmszejk123 Re: Listonosz fałszerz 05.02.26, 17:39
      Złożyć skargę na początek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka