natalka1913 26.07.09, 21:39 Moja 10-misieczna corka jeszcze sama nie usiadzie,nie wiem czym mam sie martwic czy zlozyc wizyte u lekarza.pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Jeszcze samo nie siedzi 27.07.09, 10:03 najlepiej do pediatry i skierowanie do neurologa, albo niech ją zobacyz jaki rehabilitant. POdałaś za mało danych. To może być albo np. obniżone napięcie mięśniowe, albo brak bodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka1913 Re: Jeszcze samo nie siedzi 27.07.09, 10:16 Główkę do góry podnosi ma chęci sama usiąść ale jeszcze nie ma siły usiąść:(Czyli mam się martwic:( Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: Jeszcze samo nie siedzi 27.07.09, 10:53 słuchaj ja mysle ze 10m juz nie ktore dzieci chodza.ja proponuje sie nie martwic na zapas bo to nie potrzebne,idz do lekarza sprawdzi co i jak i wtedy wiesz ,nie martw sie kazde,dziecko sie rozwija w swoim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
zizu1910 Re: Jeszcze samo nie siedzi 28.07.09, 13:09 U nas było tak samo. Pediatra od razu powiedziała, że dziecko musi iść na rehabilitację. Ale przez przypadek tak się złożyło, że trafiliśmy do szpitala z rothawirusem i tak na miejscu poprosiliśmy o konsultację neurologa. neurolog stwierdził odrobinę mniejsze napięcie mięśniowe i poprosił o wizytę za miesiąc w celu ponownego zbadania dziecka i oceny postępów. Zanim się do niego ponownie dostaliśmy minęło 1,5 m-ca i nasz mały już siadał. Neurolog powiedział, że żadna rehabilitacja nie jest potrzebna bo dziecko samo do wszystkiego doszło. Teraz jesteśmy pod kontrolą neurologa, chodzimy tam co 3-4 miesiące na kontrolę. Dużo zależy też od tego czy Twoja córcia urodziła się w terminie. Bo jeżeli jest wcześniakiem to jej wiek rozwojowy liczy się inaczej. Najlepiej idź do pediatry po skierowanie do neurologa. Zamiast się zamartwiać, niech neurolog zbada dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka1913 Re: Jeszcze samo nie siedzi 28.07.09, 14:05 moja coreczka urodzila sie po terminie 3 dni,:)dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: Jeszcze samo nie siedzi 28.07.09, 13:58 a raczkuje? mój synek miał taką kolejność: najpierw stanął w wieku 9 m-cy, potem zaczął raczkowanie prawie 10 m-cy i 2 tyg później dopiero sam usiadł Odpowiedz Link Zgłoś
natalka1913 Re: Jeszcze samo nie siedzi 28.07.09, 14:06 jeszcze nie raczkuje:(stactez jeszcze nie stoi.dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś