Dodaj do ulubionych

ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE

24.08.09, 12:41
Pani doktor! Mój 4 latek zachorował - wirusówka z dość wysoką
gorączką - dostalismy zalecenie od pediatry podawania mu ibuprofenu
w dawce 2 a nawet 3 x 200 mg (syn wazy 20 kg) na dobę także jako lek
przeciwzapalny. Niestety - nie chce pić wszelkiej maści preparatów z
ibuprofenem w syropie. Nie odpowada mu ta goryczka i ma odruch
wymiotny. Nie jest w stanie przełknąć. Mamy już chyba ze 4 rózne
smakowo preparaty w domu i nic. W desperacji rozgniotłam normalną
200mg tabletkę ibuprofenu, zmieszałam z sokiem i wodą ok 100ml
(powstała zawiesina) i syn to wypił bez problemu. Czy mogę w ten
sposób podawać mu ibuprom? Na tabletkach jest napisane co prawda, że
są od 12 rż, ale substancja czynna ta sama, co w syropach i dawka
tez taka jak zalecił pediatra - 200mg.
Dziękuję za odpowiedź.
Kia
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 13:43
      nie jest to wskazane:)
      • anusia29 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 13:45
        Dlaczego??? przecież to ten sam lek???? i dawka odpowiednia
        • kasiaalbrecht Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 14:19
          dawka odpowiednia niemniej jednak nie wszystkie tabletki można rozgniatać, można
          także zastosować nurofen w czopkach.
          • anusia29 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 14:21
            a co sie stanie jak będę tak podawała. Prosze mi wierzyć NAPRAWDĘ nie ma innego
            sposobu. Czopek natychmiast powoduje oddanie stolca. Probowałam wielokrotnie.
            Syropy skutkują wymiotami - nie ma dobrego smmaku, mieszanie z niczym nie pomaga
            :((( co robić???
            • matysiaczek.0 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 14:29
              wtrącę się..dlaczego jestes taka uparta? nie mozna to nie mozna. Tabletki (większość) po to są w postaci tabletek, zeby sybstancją zawartą wewnątrz nie podrażnic ukł pok. Otoczka takiej tabletki rozpuszcza się dopiero w żołądku, w niekórych przyp nawet dalej. Rozgniatając taka tabletkę możesz zaszkodzić dziecku. Poza tym, próbowałaś jak smakuje talka tabletka rozgnieciona? paskudztwo!!!!
              nie wierzę, ze jest bardziej przyswajalna u twego dziecka z sokiem, niż syropek (który jest nawet smaczny) również z sokiem...
              nie przesadzaj, nie upieraj się bez sensu przy swoim, bo naprawdę widzę, ze ciągniesz tą dyskusję, aby ciagnąć, nie masz racji..
              • anusia29 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 14:41
                a probowałaś syropku - moje dziecko po nim wymiotuje - po kazdym, i ja się
                zresztą mu nie dziwię. A po rozgniecionej tablece - nie. Wiem, że niektóre
                tabletki - nawet te w powłoczkach mozna warunkowo rozgnieść - i pyam się
                tu tylko, czy ibuprom mozna w takich szczegolnych sytuacjach rozgniatać.
                A dlaczego tak mnie atakujesz? Forum jest po to by pytac i dyskutowac...
                Nie upieram się bez sensu - tu chodzi o podanie leku mojemu dziecku...
                • matysiaczek.0 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 14:52
                  ale zobacz sama jak to wyglada:
                  "nie można podawać rozgniecionych tabsów"
                  ty: "ale dlaczego nie mozna"
                  "bo nie jest wskazane rozgniatanie"
                  ty: "a co się stanie jak podam"
                  ...i tu pani doktor umilkła...
                  bo mozna tak ciągnąć dalej
                  "jak podasz możesz podrażnić przewód pok"
                  ty: "a jak nie ma innego sposobu?"
                  ...i tak bez końca, zrozum człowieku, nie mozna, to nie mozna, przestań drążyć i jescze raz powtarzam:

syropek rozcieńczony z sokim jest bardziej do przełknięcia niż tabletka rognieciona z sokiem, nie wmawiaj mi, ze jest inaczej, bo wiem jak obie te rzeczy smakuja...

aha, nie masz monopolu na odp pani doktor i to nie jest czat z panią doktor, równie dobrze możesz iść do swego lekarza i podobną dyskusje przeprowadzic, na forum na odpowiedzi czekają inne mamy...
                  • anusia29 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 15:10

> aha, nie masz monopolu na odp pani doktor i to nie jest czat z panią doktor, ró
                    > wnie dobrze możesz iść do swego lekarza i podobną dyskusje przeprowadzic, na fo
                    > rum na odpowiedzi czekają inne mamy...

no tak i teraz widzę jaki jest powód twojego zniecierpliwienia - tez czekasz -
                    i nie jest ważne, że ktos się niepokoi i np. nie ma możliwości konsultacji ze
                    swoim pediatrą, a działac trzeba... Wiesz co to empatia??? Postaw się w mojej
                    sytuacji
                    Ma być jak z przydziału - jedno pytanie - jedna max. dwie odpowiedzi.
                    W forum staram się włozyć więcej niz wyjmuję - poszukaj sobie archiwalnych
                    wątków np.eeg

Jest też - własnie się dowiedziałam w mailu od jednej z forumowiczek nurofen
                    topss w tabletkach dla dzieci, który rozpuszcza się na... języku, czyli z tym
                    rozgniataniem sprawa nie jest taka definitywna, jak to z Twoich sądów wynika.

Prosze o więcej zrozumienia, wiem, że czekasz, ale egoizm to brzydka cecha...
                    • matysiaczek.0 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 25.08.09, 15:18
                      a widzisz gdzieś tu na forum mój post z pytaniem do p.doktor?

to spójrz i nastepnym razem pomyśl, zanim kogoś egoistą nazwiesz.

ps. do tej pory była mowa o tabletkach tradycyjnych, dla dorosłych, równie dobrze mogłaś wytknąć istnienie paracetamolu w tabsach musujących i mieć za złe, ze nikt ci tego nie polecił. Zakończyłam z toba dyskusję,

Pozdrawiam
                      Egoistka Bez Krzty Empatii
                      • dorek3 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 26.08.09, 12:34
                        Przeczytaj uważnie ulotkę. Jeśli nie ma ta wzmianki o tym żeby nie rozgniatać lub gryść to oznacza iż powłoczka na tabletce podności tylko walory organoleptyczne i ew ułatwia połykanie. Jeśli stosowane są specjalne powłoczki które umożliwiają rozpuszczenie gdzie indziej niż w żołądku (dojelitowe) lub modyfikują tempo rozpuszczania (modyfikowane) to MUSI to być wyraźnie napisane.
                        Zajmuję się zawodowo rejestracją leków, pisze te wszystkie ulotki i ręczę w 100% za to co napisałam powyżej
                        • anusia29 Re: ibuprofen w tabletkach dla 4 latka PILNE 26.08.09, 14:26
                          dzięki dorek!!!! wczoraj ze strachu po odpowiedzi pani doktor i uwagach
                          matysiaczka pognałam do naszej pediatry, ale powiedziała mi dokładnie to samo co
                          Ty. Dzięki wielkie!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka