Gość: hard-working IP: *.kat.3s.pl 05.11.06, 17:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eeeee Re: Po zielonych ścieżkach Walii IP: *.wolfson.cam.ac.uk 05.11.06, 19:46 wreszcie jakis ciekawy artykul na wyborczej; Polacy nie tylko na wyspach pracuja ale takze masowo je zwiedzaja; bylem w Polnocnej Walii i polecam miejscowosc Lladudno (sliczna z roslinkami egzotycznymi w donicach wzdluz wybrzeza i gorami w tle) oraz gore Snowdon na weekendowy wypad; nie pamietam jakie byly ceny ale 5,5 funta za fisz end czips wydaje mi sie byc troche drogo; nocleg w luksusowym karawanie - 15 funtow za osobe; ogolnie Walia w porownaniu do Anlglii jest tania, a ludzie znacznie badziej przyjazni; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owain glyndwr Re: Po zielonych ścieżkach Walii IP: *.aber.ac.uk 06.11.06, 00:20 Polecam Caernarfon, fajny zamek. Niestety niewiele można zobaczyć nie mając samochodu, brać ze sobą albo wypożyczać, na miejscu transport nie jest specjalnie rozwinięty. Skąd wiesz jadąc z Londynu że jesteś w Walii ? Gdy wcześniej za oknem widziałeś domy-ludzie-domy-ludzie-domy-ludzie, nagle widzisz owce-owce-owce-owce-owce- owce-zamek-owce-owce-owce-owce. A to że Polacy pracują, nie znaczy że nie zwiedzają. Pracowałem w Szkocji - zobaczyłem wszystko co w zasięgu mojego portfela i większość galerii (bo darmowe), teraz studiuję i pracuję w Walii i ponieważ mam dość miasta w którym mieszkam (małe to to), zwykle co dwa tygodnie jadę coś zobaczyć. Plaid Cymru !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Po zielonych ścieżkach Walii IP: *.adm.ae.wroc.pl 06.11.06, 08:10 Też polecam Walię Północną. Oprócz Lladudno (można wjechac na górę kolejką lub specjalnym "tramwajem" - bardzo ładne widoki) i wędrówek po Snowdon koniecznie trzeba odwiedzić miejscowość Chester. Zgadzam się też z informacją, że ludzie tam są przyjaźni - przynajmniej w pierwszym kontakcie, kiedy pytamy o inf. itp. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Po zielonych ścieżkach Walii 06.11.06, 11:02 jeszcze wodospady w Bettsy Coed ... / jakos tak się pisze chyba / oraz zamek w Convy to juz nad morzem .... bardzo ładne ...... jesienia i wiosna to duzo tam wrzosów było pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Po zielonych ścieżkach Walii 06.11.06, 11:05 kiedys były organizowane wycieczki jednodniowe przez takie lokalne biura podrózy .... w Walii nie wiem jak jest teraz ?????????????? to się nazywało one day trip ...... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: Po zielonych ścieżkach siedziby GW... 07.11.06, 13:16 Gość portalu: eeeee napisał(a): > wreszcie jakis ciekawy artykul na wyborczej; Polacy nie tylko na wyspach > pracuja ale takze masowo je zwiedzaja; Chyba ten 'miejswcowy restaurator' co powital autora zlamana angielszczyzna tez byl Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymrumin Walia IP: *.server.ntli.net 11.04.07, 18:57 jeśli ktos może polecic jakis przewodnik turystyczny po Walii - prosze o autora i tytuł (strasznie ciezko kupic cos tylko o Walii - przynajmniej jak dotad mi sie to nie udało) i\lub linki do ciekawych stronek- o Walii... Z góry dzieki pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Walia IP: *.kalisz.mm.pl 11.04.07, 22:59 Lonely Planet "Wales" - oczywiście jest po angielsku. Korzystałam z niego, będąc w marcu w Walii i byłam bardzo zadowolona. Ciężko o dobry przewodnik w języku polskim. W Walii oprócz wymienionych przez przedmówców miejsc polecam też Pembrokeshire Coast National Park i miejscowość St. Davids (niezwykle urokliwy koniec świata, tzn. Walii, a i tak w pubie-restauracji Farmers Arms bardzo sympatyczny kelener z Polski), Brecon Beacons National Park oraz Półwysep Gower. Stolicę, Cardiff, też warto zobaczyć. Uwielbiam Walię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magic Re: Walia IP: *.100-84-212.ippool.ndo.com 23.08.07, 17:37 Zapraszam do Stackpole (www.stackpoleinn.co.uk) :D Jest to malutka wioska w Pembrokeshire. Jedyna rozrywka to pub:P Ale mozna wybrac sie na barafundle beach (moim zdaniem najpiekniejsza plaza w pembrokshire) Polecam tez Tenby, harverford west, freshwater east i west i ogolnie cala trase po klifach :P A najlepsze steki serwuja w Bosherston!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś