rilian 24.01.04, 13:09 Drodzy Tarnowianie! Jak Wam się podoba pomnik naszego Papieża stojący przy Waszej katedrze?... Jakie miacie odczucia patrząc na dzieło Bronisława Chromego? Czy jest dla was ta figura? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 14:07 Dla mnie może być. Jeszcze jako jeden z pierwszych pomników Jana Pawła II w Polsce. Gorsze na wygląd to teraz robią. I nie tylko pomniki. Np. witraże. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 14:10 Tu jest mowa o tym witrażu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=92&w=8778341 Zobacz wszystkie wpisy ze słowem CIEKAWOSTKI (ale bez cyfry). Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 16:52 Mnie sie podoba.Stoi w idealnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 17:18 A co jakas prace dyplomowa piszesz czy co?:) Mnie sie w ogole nie podoba idea stawiania pomnikow ludziom zyjacym, tak jak i zapewne papiezowi sie nie podoba, bo zdaje sie o tym wspominal. Mozna uwielbiac, wychwalac, kochac za zycia, ale pomnik to chyba potem. A samemu pomnikowi nigdy sie nie przygladalam totez co do jego wartosci artystycznej nie wypowiem sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 20:31 Tak, piszę doktorat o pomnikach Papieża - jestem historykiem sztuki. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 22:37 rilian napisał(a): > Tak, piszę doktorat o pomnikach Papieża - jestem historykiem sztuki. > cdn. Dlasze informacje uzyskamy po obronie? ;-))) Bo piszesz, że ciąg dalszy nastąpi... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 22:57 Nie, po prostu spieszyłem się odpisując na tamten list. Teraz siedzę w domku i mam czas. Faktycznie, jesteśmy świadkami jakiejś "pomnikomanii". Papież stara się być ponad tym - nie jestem w stanie wyobrazić go sobie zakazującego stawiania mu pomników. Choć parę razy dał do zrozumienia, że nie pochwala tego procederu. ks. Musiał SJ bardzo inteligentnie napisał ostatnimi czasy, że nie zakazywałby stawiania pomników Papieżowi. Wyznaczyłby jednakowoż kryterium, wg którego na inwestycję takową mogłyby sobie pozwolić jedynie te parafie, w których jest podjazd dla ludzi na wózkach i przynajmniej jedne, otwierane wahadłowo, przy lekkim naciśnięciu ręki drzwi. To ustawiłoby sprawę w odpowiedniej hierarchii. Pomniki tak - ale mądrze, bez "ruchawki", pośpiechu... Faktycznie, dotąd zazwyczaj stawialiśmy (lub stawiano nam) pomniki żywych dyktatorów, fanatyków, zbrodniarzy (Hitler, Lenin, Stalin etc.), zdarzały się jednak pomniki pospiesznie stawiane postaciom nietuzinkowym, wielkim, autorytetom - jak to było np. z Piłsudskim... Z Papieżem spieszymy się tak bardzo, bo po wiekach upodlenia, zniewolenia nadszedł czas, gdy ziemskim wikarym Chrystusa jest nasz rodak - człowiek, który obalił komunizm, sprawił, że wszyscy żyjemy w innym kraju. Stąd rzuciliśmy się jak sępy na możliwość podbudowania samych siebie... Sęk w tym, że pomniki są w 80% fatalne, niewłaściwe, niepotrzebne, stojące w miejscowościach nie mających nic wspólnego z Janem Pawłem II!... Ale tym fajniej jest badać ten temat!... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 23:07 Co innego pierwsze pomniki (tym razem w znaczeniu pomnik=hołd)- te można jeszcze uznać. Ale po 1989 roku to zrobiła się istna mania. Każde miasto musi mieć coś im. Jana Pawła II: pomnik, ulicę, plac, budynek. To już jest oczywistą przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 25.01.04, 17:43 No, przyznać trzeba, że pomnik tarnowski jest jednym z pierwszych pomników JP2... Dokładnie zaś drugim (jeśli liczyć będziemy tylko Polskę). Wyprzedził was tylko Kraków (ale ten ich pomnik był podarowany z Italii, więc i tak Tarnów jest pierwszym miastem, który zamówił sobie pomnik). Dzieło Chromego jest przy tym jedną z ważniejszych rzeźb pomnikowych końca XX wieku w Polsce... Gratuluję! [Przy okazji, jak byłem u Was w sierpniu, na placu przy katedrze na cały głosy wyśpiewywał "Ave Maria" i inne pieśni z repertuaru kościelnego jakiś dziwak z jakimiś rysunkami czy inszymi karteczkami >>> Kto to taki?] Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 25.01.04, 17:57 Dziękuję za gratulacje w imieniu Tarnowa. :-))) A jeśli chodzi o "śpiewaka", to jest to gość który sprzedaje swoje rysunki. Oficjalnie by zarobić. Ale chyba prędzej dorobić. Pamiętam go jeszcze z czasów liceum jak stał na ulicy. Ostatnio rzeczywiście "specjalizuje" się w staniu pod katedrą. Ale inne główne kościoły Tarnowa również nie omija. Tylko z tym sprzedawaniem to czasami strasznie namolny jest: potrafi grzecznie się wykłócić z kimś, że nic nie kupił (widziałem taką scenkę). Odpowiedz Link Zgłoś