Dodaj do ulubionych

POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE

24.01.04, 13:09
Drodzy Tarnowianie!

Jak Wam się podoba pomnik naszego Papieża stojący przy Waszej katedrze?...
Jakie miacie odczucia patrząc na dzieło Bronisława Chromego? Czy jest dla
was ta figura?
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 14:07
      Dla mnie może być. Jeszcze jako jeden z pierwszych pomników Jana Pawła II w
      Polsce. Gorsze na wygląd to teraz robią. I nie tylko pomniki. Np. witraże.
      • qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 14:10
        Tu jest mowa o tym witrażu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=92&w=8778341
        Zobacz wszystkie wpisy ze słowem CIEKAWOSTKI (ale bez cyfry).
    • tradycja1 Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 16:52
      Mnie sie podoba.Stoi w idealnym miejscu.
      • lemuriza Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 17:18
        A co jakas prace dyplomowa piszesz czy co?:)
        Mnie sie w ogole nie podoba idea stawiania pomnikow ludziom zyjacym, tak jak i
        zapewne papiezowi sie nie podoba, bo zdaje sie o tym wspominal.
        Mozna uwielbiac, wychwalac, kochac za zycia, ale pomnik to chyba potem.

A samemu pomnikowi nigdy sie nie przygladalam totez co do jego wartosci
        artystycznej nie wypowiem sie:)
        • rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 20:31
          Tak, piszę doktorat o pomnikach Papieża - jestem historykiem sztuki.

cdn.
          • qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 22:37
            rilian napisał(a):

> Tak, piszę doktorat o pomnikach Papieża - jestem historykiem sztuki.
            > cdn.

Dlasze informacje uzyskamy po obronie? ;-))) Bo piszesz, że ciąg dalszy
            nastąpi...
            • rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 22:57
              Nie, po prostu spieszyłem się odpisując na tamten list. Teraz siedzę w domku i
              mam czas.

Faktycznie, jesteśmy świadkami jakiejś "pomnikomanii". Papież stara się być
              ponad tym - nie jestem w stanie wyobrazić go sobie zakazującego stawiania mu
              pomników. Choć parę razy dał do zrozumienia, że nie pochwala tego procederu.

ks. Musiał SJ bardzo inteligentnie napisał ostatnimi czasy, że nie zakazywałby
              stawiania pomników Papieżowi. Wyznaczyłby jednakowoż kryterium, wg którego na
              inwestycję takową mogłyby sobie pozwolić jedynie te parafie, w których jest
              podjazd dla ludzi na wózkach i przynajmniej jedne, otwierane wahadłowo, przy
              lekkim naciśnięciu ręki drzwi. To ustawiłoby sprawę w odpowiedniej hierarchii.
              Pomniki tak - ale mądrze, bez "ruchawki", pośpiechu...

Faktycznie, dotąd zazwyczaj stawialiśmy (lub stawiano nam) pomniki żywych
              dyktatorów, fanatyków, zbrodniarzy (Hitler, Lenin, Stalin etc.), zdarzały się
              jednak pomniki pospiesznie stawiane postaciom nietuzinkowym, wielkim,
              autorytetom - jak to było np. z Piłsudskim...

Z Papieżem spieszymy się tak bardzo, bo po wiekach upodlenia, zniewolenia
              nadszedł czas, gdy ziemskim wikarym Chrystusa jest nasz rodak - człowiek,
              który obalił komunizm, sprawił, że wszyscy żyjemy w innym kraju. Stąd
              rzuciliśmy się jak sępy na możliwość podbudowania samych siebie...

Sęk w tym, że pomniki są w 80% fatalne, niewłaściwe, niepotrzebne, stojące w
              miejscowościach nie mających nic wspólnego z Janem Pawłem II!...

Ale tym fajniej jest badać ten temat!...
              • qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 24.01.04, 23:07
                Co innego pierwsze pomniki (tym razem w znaczeniu pomnik=hołd)- te można
                jeszcze uznać. Ale po 1989 roku to zrobiła się istna mania. Każde miasto musi
                mieć coś im. Jana Pawła II: pomnik, ulicę, plac, budynek. To już jest
                oczywistą przesadą.
                • rilian Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 25.01.04, 17:43
                  No, przyznać trzeba, że pomnik tarnowski jest jednym z pierwszych pomników
                  JP2... Dokładnie zaś drugim (jeśli liczyć będziemy tylko Polskę). Wyprzedził
                  was tylko Kraków (ale ten ich pomnik był podarowany z Italii, więc i tak
                  Tarnów jest pierwszym miastem, który zamówił sobie pomnik). Dzieło Chromego
                  jest przy tym jedną z ważniejszych rzeźb pomnikowych końca XX wieku w
                  Polsce...

Gratuluję!

[Przy okazji, jak byłem u Was w sierpniu, na placu przy katedrze na cały głosy
                  wyśpiewywał "Ave Maria" i inne pieśni z repertuaru kościelnego jakiś dziwak z
                  jakimiś rysunkami czy inszymi karteczkami >>> Kto to taki?]
                  • qwerty.tarnow Re: POMNIK PAPIEŻA w TARNOWIE 25.01.04, 17:57
                    Dziękuję za gratulacje w imieniu Tarnowa. :-)))

A jeśli chodzi o "śpiewaka", to jest to gość który sprzedaje swoje rysunki.
                    Oficjalnie by zarobić. Ale chyba prędzej dorobić. Pamiętam go jeszcze z czasów
                    liceum jak stał na ulicy. Ostatnio rzeczywiście "specjalizuje" się w staniu
                    pod katedrą. Ale inne główne kościoły Tarnowa również nie omija.
                    Tylko z tym sprzedawaniem to czasami strasznie namolny jest: potrafi grzecznie
                    się wykłócić z kimś, że nic nie kupił (widziałem taką scenkę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka