Dodaj do ulubionych

Czy to już wiosna

19.02.06, 12:59
idzie ku nam?
patrzę na mój smętny balkon i już cieszę się na myśl, że będę sprzatać,
malować ( meble balkonowe do odnowienia), sadzić, podlewać.
Balkon........
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 19.02.06, 13:06
      Nie mam nic przeciwko takiemu biegowi wydarzeń klimatycznych. :-)
      • teklat Re: Czy to już wiosna 19.02.06, 17:07
        Balkon, balkon... W Krakowie zewsząd kapie i wszystko topnieje. Kupiłam już
        trochę ziemi! Za tydzień zacznę realizować swoje plany balkonowo-doniczkowe.
        Jeszcze dwa miesiące i będzie całkiem wiosennie.
    • tradycja1 Re: Czy to już wiosna 21.02.06, 01:31
      Wiecie co...a ja sobie posadze szczypiorek o!
      Dzisiaj- teraz - zaraz no...
      Kupilam go w Tarnowie cena 1.25 zl :)
      Jest napisane ze ogrodowy ale moze mi urosne w doniczce w domu co?
    • kuczman Re: Czy to już wiosna 04.03.06, 07:20
      Mam dla Ciebie lemurizo cel na wiosne:
      www.ratpack.biz/sports-cycling/angliru-spain.htm
      Gora Angliru- pierwsze 6 km sa stosunkowo latwe, pozostale 6 trzeba zobaczyc aby
      uwierzyc.
      Hehehe... w 2002 roku David Millar zatrzymal sie tuz przed meta, zerwal swoj
      numer, trzasna rowerem o ziemie i odmowil przekroczenia mety w protescie
      brutalnosci tej trasy...
      • slav4 Re: Czy to już wiosna 04.03.06, 08:28
        He, Kuczman dobre....
        Szacunek dla gościa. 12 km a nachylenie - miejscami - 23.5 % (!!!)
        Zaraz wkleję na forum "rowery".

A tak a'propos nachyleń i żeby niektórym uświadomić co to za piekielna droga,
        to podjazd na Marcinkę, który wydaje się prawie pionowy, ma ok. 12%, z tym że
        na odcinku - no sami wiecie - niedługim. Tam jeszcze wyjeżdżamy, natomiast w
        zeszłym roku wymiękliśmy w końcowej fazie jazdy z Kosarzysk do Suchej Doliny -
        ostatnie serpentyny to jakieś 15% i trzeba było "dawać z buta"
        Najbardziej stromy podjazd w Polsce o jakim słyszałem to na Kalwarię Pacławską -
        26%. Są mocarze którzy wyjechali ale na góralach. W szosówce brakuje przełożeń
        i nie da się "ukręcić"
        • lemuriza Re: Czy to już wiosna 04.03.06, 08:53

no właśnie, może zabraknąć przełożeń:), bo siłę to się zrobi:).
          Zaczynam mocno nad tym pracować:), basen dwa razy w tygodniu, ćwiczenia w domu
          i siatkówka:).
          Ale tak serio: Marcinka daje niezły wycisk naprawdę.
        • dykson11 Re: Czy to już wiosna 20.03.06, 20:37
          Polecam Ci pagórki w północnej Polsce, tam gdzie lodowce zostawiły slady w
          postaci wzgórz morenowych. Krótkie ale nie mniej atrakcyjne podjazdy...a z
          drugiej strony zjazdy oczywiście :-)
          Za studenckich czasów walczyłem tam przy pomocy Waganta, o góralach jeszcze
          było cicho. A rok później było Pojezierze Fińskie. Aż się łezka w oku kręci na
          samo wspomnienie.
          • lemuriza Re: Czy to już wiosna 20.03.06, 20:55
            Dyskonie, bardzo chętnie bym pojechała tam gdzie piszesz, ale to chyba nie w
            tym roku:(.
            W tym roku raczej nie mam co liczyć na urlop, chyba że minister się zlituje i
            zmieni rozporządzenie i dzięki temu będę mogła iść na urlop:).
            I wtedy można rozważyc warianty wyjazdu i na północ.
            Pozdrawiam.
    • jack_ryan Zima, zima 04.03.06, 11:40
      Zima trzyma, pewnie jeszcze z miesiąc potrzyma.
      • slav4 Re: Zima, zima 04.03.06, 15:14
        Proszę mnie nie złościć Mr. Ryan, bo właśnie nowy rower kupiłem !!!
        A wygląda tak:

www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&country=pl&cPath=1_71_86&pID=9160

Rama alu 21" stop 7005, osprzęt Alivio, manetki Shimano Rapid Fire 24 biegi,
        opony Kibix Galloper, oczkowane obręcze Double Combat 28"; mostek kazałem sobie
        od razu zmienić na regulowany Kalloy'a z ujemnym wzniosem, amor RST ze wstępną
        regulacją naprężenia, skok 75 mm z blokadą..... ech, mogę jeszcze tak
        długo :o)))

Sklep Bieniasz i Przydział na Słonecznej. Jakby ktoś był na kupnie
        nowego "pędzidła" - to tylko tam. To są byli kolarze - na pewno z Tour de
        Pologne znacie nazwisko Piotr Przydział. Bieniasz to ten mały, a panienka to
        jego żona - też jeździła.
        Jak ktoś się nie zna a chce kupić - nigdy nie wcisną byle czego, doradzą,
        dobiorą rozmiar ramy pod użytkownika (bardzo ważne !!!)i zawsze za friko dołożą
        jakiś gadżecik "od firmy" - podnóżka, komputerek, błotniki, co tam komu
        podchodzi i potrzeba

A tak na marginesie - niewiele rzeczy w życiu mnie tak cieszyło jak ten Kellys.
        Nawet jak nowe auto kupiliśmy (no, może "trochę" używane)to nie byłem tak happy
        jak teraz. Aha, i jeszcze trafiłem w szmatexie na kolarki Campagnolo z
        pampersem za jedyne .... 7 PLN

Dla mnie auto jest do tylko jeżdżenia a rower jeszcze do kochania :o)
        Oczywiście zaraz na drugim miejscu po Lemurze.

Może chodzi o to, że auto kojarzy mi się z pracą a na bike'u czekają same
        przyjemności.... no, nie wiem. Czy to jest normalne :o) ?

PS. Lemur - DZIĘKI ZA DOŁOŻENIE KASY !!!
        • qwerty.tarnow Re: Zima, zima 04.03.06, 20:55
          Rower ma zasadniczą wadę - brak silnika! ;-)
          • lemuriza Re: Zima, zima 04.03.06, 22:29

Dołożenie kasy? Prawie cała moja trzynastka na niego poszła. To Ty trochę
            dołozyłeś!!!!:))).

Qwerty, nie wiesz co dobre naprawdę.
            • qwerty.tarnow Re: Zima, zima 04.03.06, 22:38
              No dobre jest to co nie wymaga wysiłku. ;-)
              • slav4 Re: Zima, zima 05.03.06, 08:02
                Qwerty,

Dawno zostało dowiedzione (i to bynajmniej nie przez radzieckich naukowców) że
                spośród wszystkich żyjących stworzeń właśnie rowerzysta zużywa NAJMNIEJ energii
                na przeniesienie kilograma masy z pkt. A do B. Drugi w kolejności jest bodajże
                rekin, ale daleko, daleko z tyłu.
                Nie mówię o samochodach, bo tu przewaga bike'a jest oczywista. Na godzinę jazdy
                z prędkością 20 km/h zużywa się ca. 400 kcal, czyli mniej więcej tabliczkę
                czekolady albo 200 tik-taków :o). Spalenie litra benzyny wydziela tych
                kilokalorii tysiące (kiedyś pamiętałem dokładnie ile), z czego na poruszanie
                samochodu idzie ok 30% a reszta zamienia się w ciepło - po to jest w autach
                chłodnica.

No i tyle w temacie. A rowery z motorkiem, na razie jako prototypowe konstruuje
                Shimano. Energia wytwarzana podczas hamowania doładowuje akumulatorek w
                piaście, który dodaje "kopa" na podjazdach. Oczywiście można też się podpiąć do
                gniazdka,
                • qwerty.tarnow Re: Zima, zima 05.03.06, 10:27
                  Ale to jest energia z baku, a nie od kierowcy - więc na takie "zużycie" można
                  sobie pozwolić.
                  Co do silniczków - ale to przeciez już dawny pomysł jest - ja sam jeszcze
                  gdzieś w połowie lat 90-tych widziałem takowe poruszające się albo w Tarnowie,
                  albo w Rzeszowie.
                  • qwerty.tarnow Re: Zima, zima 05.03.06, 17:27
                    W świetle wydarzeń dnia dzisiejszego kolejny argument się pojawia - na rowerze
                    łatwiej o kontakt z dziczyzną latającą... ;-) W samochdzie toto najwyżej w
                    szybę lub zderzak trafi - a na bicyklu? Strach pomyśleć! Nie dość, że obrażenia
                    cielesne, to jeszcze ptactwo to jakieś HIV-y, H2O-y czy insze H5N1 gotowe w
                    człowieka wrazić... :-P
    • audir Re: Czy to już wiosna 05.03.06, 09:36
      .... patrzę za ono i gdyby dzisiaj były święta tej wiosny na wielkanoc trzebaby
      choinkę w jaja ubrać ;)) Pozdrawiam spod samiućkich Tatr
      • lemuriza Re: Czy to już wiosna 05.03.06, 11:08

Cała przyjemność wynikająca ze sportu polega na tym właśnie zmęczeniu....
        Ale tyle razy już tłumaczyłam qwertemu, nie chce chłopak spróbować, a szkoda.
        Wczoraj byłam w Mielcu, m.in. na meczu siatkówki. Weszłam na salę i po prostu
        musiałam, musiałam na chwilę skręcić w lewo idąc na głowną salę, żeby zobaczyć,
        popatrzeć chwilę na salę gdzie trenowałam kilka lat. Tyle potu wylanego tam...
        Qwerty, uwierz, czasem człowiek padał ze zmęczenia... ale to uczucie, to
        uczucie, ta radość, to szczęście....
        Ech, chyba nigdy tego nie zrozumiesz, bo nie chcesz spróbować...
        Pozdrawiam audir.
        Jak tam góry? Nasz qwerty w góry też nie chce jechać. Może go namówisz?
        • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 05.03.06, 13:46
          Góry? Najwyżej helikopterem na sam szczyt. No - ewentualnie kolejką linową. :-)
          Bo tu to i nawet samochód niekiedy niestety nie wyjedzie. :-/
          • lemuriza Re: Czy to już wiosna 19.03.06, 15:46
            Teraz to już na pewno mróz łamie kark.
            Czy widzicie to słońce???
            Informuję, że odbylismy pierwszą rowerową wycieczkę, co prawda tylko 20 km.,
            ale to w końcu pierwszy raz po długiej przerwie.
            Nareszcie!!!!!!!
            • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 19.03.06, 15:50
              lemuriza napisała:

> Teraz to już na pewno mróz łamie kark.

Rety! Komu?! :-O
              Na zimnie to trzeba uważać: dobrze się ubierać, nie przegrzewać ciała, nie
              zadyszeć, nie chwytać łapczywie zimnego powietrza w płuca. W końcu to jeszcze
              marzec i choroba gotowa... Z pogodą nie ma żartów!
              • lemuriza Re: Czy to już wiosna 19.03.06, 21:07
                qwerty jak zwykle...
                • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 19.03.06, 21:18
                  Zwyczajowo i z natury jestem wrażliwy na teksty o łamaniu karku. :-)
                  • teklat Re: Czy to już wiosna 19.03.06, 23:43
                    U mnie wiosennie na stole. Uległam dziś pokusie i nabyłam w IKEA kawałek szmatki
                    zielonej w baranki. I już nawet obszyłam brzegi, więc mam obrus. I serwetki w
                    tych samych kolorach, tylko w mniejsze baranki. O!

Jak tam dekoracje świąteczne, Lemur? Kiedy startujesz? :)
                    • lemuriza Re: Czy to już wiosna 20.03.06, 17:14
                      Oj, czas zacząć myśleć. Najpierw jednak chciałabym dom do jako takiej
                      wyglądalności doprowadzić. Czekam na wiosnę co by okna umyć, bo już prawie nic
                      nie widać przez nie:). No i balkon posprzątać.
                      A potem skupię się na dekoracjach. A ponieważ wiosna sie opóźniłą, to będę
                      chciała namiastkę jej mieć w domu i na pewno skupię się na dekracjach żywych,
                      zielonych, kwietnych, pachnących:).
                      Polecam haicynty, pięknie pachną:).
                      Jeszcze nie jest tak ciepło, ale to słoneczko.... szłam właśnie "od pociągu",
                      ptaszki tak wiosennie śpiewały.
                      Mój "kotecek" poszedł na polko.... wiosna się zbliża, kochani!!!!!!!!!
                      Hurrrrrrraaaaaaa!!!!!!!!
                      • lemuriza Re: Czy to już wiosna 21.03.06, 06:36
                        No i po wczorajszym entuzjamie mam mieszane uczucia. Oto wczoraj w
                        Wiadomościach powiedzieli , ze owsze z dnia na dzień robi się cieplej, ale po
                        niedzieli znowu będzie zimno!!!!!
                        Spoglądam przez okno, szyby auta całe w szronie!!! Aż mi się nie chce wychodzić.
                        Naprawdę mam już dość tego porannego marznięcia.
                        Jak długo to jeszcze potrwa????
                        Dobrze, że nie wiedziałam na początku zimy jak to będzie. Myślałam: byle do
                        marca.
                        I kicha. Marzec cały paskudny.
                        No nic... ruszam do pracy. Dziś będzie cięzki dzień, ale przetrwamy:).
                        Miłego dnia wszystkim życzę!
                        • lemuriza Re: Czy to już wiosna 22.03.06, 17:21
                          a co to jest to to za oknem? Jakaś zmutowana wiosna czy co????
                          • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 22.03.06, 18:04
                            Nie - to po prostu IV rzeczpospolita (z małej litery, bo na dużą nie
                            zasługuje). :-P ;-)
                            • teklat Re: Czy to już wiosna 22.03.06, 19:16
                              To jest wiosna przebrana dla niepoznaki za zimę...
                              Błeeee...
                              • lemuriza Re: Czy to już wiosna 25.03.06, 18:27
                                Wreszcie chyba idzie nasz wiosenka....
                                Posprzątałam dzisiaj balkon, był okropny, mnóstwem lisci suchych i gałązek
                                połamanych. Teraz wygląda jako tako ( bo piekny będzie dopiero z kwiatami).
                                Poza tym poprzesadzałam trochę kwiaty w domu ( slav powiedział: zaczyna się...
                                byłą zima, był spokój).
                                No, ale najważniejsze, że zrobilismy 35 km. traskę rowerowoą. Wynik to marny,
                                ale to dopiero drugi raz w tym roku.
                                No i było parę wcale niełatwych podjazdów:).
                                • kuczman Re: Czy to już wiosna 25.03.06, 22:14
                                  Co do podjazdow, czy wciaz istnieje tzw. "zakret smierci" po drodze do Roznowa?
                                  Tzn. wyjazd nie przez Wojnicz a przez gory.
                                  • kuczman Re: Czy to już wiosna 25.03.06, 22:17
                                    I co jeszcze, odnosnie Wiosny!
                                    W Lomzy, wszystkie wrony maja dzioby pelne galazek!
                                    A peki co niektorych drzew kapia sokiem!
                                    Skoro to Syberia Polski tutaj, to w Tarnowie musi byc pieknie juz!
                                • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 25.03.06, 22:32
                                  lemuriza napisała:

> Poza tym poprzesadzałam trochę kwiaty w domu ( slav powiedział: zaczyna
                                  > się... byłą zima, był spokój).

Slav! Jestem z Tobą! Też ostatnia rzecz jaką lubię, to balkon cały w zeschłych
                                  liściach, pełen ziemi wysypanej przez deszcz z doniczek zamienionej w dodatku w
                                  błoto... A sztuczne kwiatki to takie wygodne i z daleka nierozpoznawalne...
                                  • lemuriza Re: Czy to już wiosna 26.03.06, 08:37
                                    Trochę się nie zrozumieliśmy:).
                                    Balkon jest już posprzątany i to ja go sprzątałam. Slav trzepał dywany:).
                                    • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 26.03.06, 10:37
                                      Mi chodziło nie o sprzątanie balkonu teraz, tylko o to jak to wygląda przez
                                      cały okres kwitnienia kwiatków: u góry może i są wszelkie kolory teczy na
                                      różnych roślinach, ale trzeba biegać, podlewać, zbierać "zgniłki"
                                      i "zeschlałki", sprzątać co chwilę błoto z posadzki... Minusów więcej niż
                                      plusów.
                                      • lemuriza Re: Czy to już wiosna 26.03.06, 12:26
                                        Jak zwykle przesadzasz ( bynajmniej nie kwiatki).
                                        na takiej zasadzie, to najlepiej byłoby nic nie robić.
                                        • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 26.03.06, 12:47
                                          Bo ja minimalista jestem. :-) Po cosię wysilać, jak można coś osiągnąć o wiele
                                          mniejszym kosztem, a efekt będzie taki sam. :-)
                                          • kuczman Re: Czy to już wiosna 27.03.06, 02:26
                                            No juz wreszcie zmarzluchy nie beda sie wypowiadaly o swoich traumach. Cieplo
                                            idzie i bedzie u Was jak ja dojade do swych pieleszy. Swych? Hmmmm... Swych
                                            jakby popatrzec na bilet lotniczy, ale jakby spojrzec na serce...
    • qwerty.tarnow Re: Czy to już wiosna 27.03.06, 06:42
      Wiosna, nie wiosna - ważne że dzień dłuższy! A i rano (choć dziś godzinę
      później) nie witają chmury, tylko ładne niebo i słońce prześwitują. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka