Gość: Maturzysta IP: *.gw.intertele.pl 12.08.03, 13:42 Nie dostałem sie na politologię w Krakowie. Sa jeszcze wolne miejsca w Wyzszej Szkole Społeczno-Gospodarczej wTyczynie koło Rzeszowa. Trochę daleko, ale lepsze studia niz wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lemuriza Re: Politologia w Tyczynie IP: *.solutions.net.pl 12.08.03, 16:49 Pozdrowienia! Skonczylam ten sam kierunek, tylko, ze w Krakowie na UJ. Ciekawe studia, ale jak nie lubisz czytac to przepadles. Trzeba duzo czytac, siedziec po czytelniach. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: Politologia w Tyczynie IP: *.solutions.net.pl 12.08.03, 18:43 nie matura a chec szczera zrobi z ciebie oficera.haha trzymaj sie cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zor Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.2.* 12.08.03, 21:44 Również życze jak najdalszego pobytu od najbliższej jednostki i zabawy we wojne dla dorosłych:)Co do studiów może jednak wybrać coś bardziej praktycznego zwłaszcza że teraz można przebierać w ofertach ( nie to co dawniej)chociaż jeżeli jest to co najbardziej cię kręci to również jestem za.Z drugiej strony patrzac takie zainteresowania mi osobiście wydają się co najmniej dziwne chyba że chodzi o obserwacje tego tematu pod kątem rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemuriza Re: Politologia w Tyczynie IP: *.solutions.net.pl 13.08.03, 07:02 Politologia jest nauka o polityce. Bedzie sie wiec uczyl teorii, a ona jest bardzo ciekawa ( przynajmniej dla mnie byla). Co do praktycznosci to przy takim bezrobociu jakie jest praktycznie zaden zawód nie zapewnia swietlanej przyszlosci ( no moze jeszcze informatyka). A juz na pewno nie ekonomia, bo szkól z kierunkami ekonomicznymi namnozylo sie co niemiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zor Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.2.* 13.08.03, 10:46 Ja jednak bym bardziej proponował szkoły językowe (niemiecki,angielski),na wuefistów jest także coraz większe zapotrzebowanie a jeżeli chodzi o prywatne studia to w Rzeszowie polecam z informacji od znajomych informatykę na WSIiZ ( chyba taka to jest nazwa)dużo praktycznych wiadomości bez typowych przemiotów na uczelniach technicznych(fizyka!!!!),można przy tym uzyskać wiele przydatnych certyfikatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemuriza Re: Politologia w Tyczynie IP: *.solutions.net.pl 13.08.03, 19:22 Aha, i jeszcze jedno, niech sie Wam nie wydaje, ze po politologii jest sie politykiem ( tak niektorzy mysla), jest sie politologiem, a to zupelnie co innego. Oczywiscie i politykiem mozna byc, naszym politykom wyksztalcenie poltologiczne przydaloby sie. Moge powiedziec, ze wielu moich kolegow ze studiow to dziennikarze, zeby nie byc goloslowna podaje nazwiska: Aleksandra Bajka ( RMF, TVN), Marek Balawajder, marek proszek, Witold Odrobina ( RMF FM), Irek Bialek, niewidomy dziennikarz, pracujacy w radio Kraków, laureat chyba dwukrotny konkursu na najlepszy reportaz w Polsce, prowadzacy z Grazyna Torbicka program "Smaki ciemnosci" ( nie wiem czy nie pomylilam nazwy), Jarek Krzoska, kiedys w radio Kraków , teraz rzecznik prasowy Wisly Krakow ( z tymze chyba studiow , ktore zaczynal czyli politologii nie skonczyl). To Ci ktorzy pracuja w mediach ogolnopolskich. Reszta parcuje w lokalnych mediach, badz tez w innych zawodach.No i wymienialam tylko tych, ktorzy studiowali ze mna. Wiem, ze w Temi pracuje Pani tez po politologii ( Agnieszka Duda). Nie jest wiec tak zle, z praktycznoscia studiow. Pozdrawiam wszystkich politologow! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Politologia w Tyczynie 12.08.03, 21:41 Jeśli to ma być tylko szkoła na "przetrwanie" to może być. Ale żeby tam był jakiś poziom... To tak jakby w Tuchowie otworzyli prywatną wyższą uczelnię, na której dorabialiby pracownicy naukowi wyższej szkoły zawodowej z Tarnowa. Wniosek nasuwa się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobuzek Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.202.* 13.08.03, 10:37 Sam studiowałem w Rzeszowie, nie politologię co prawda. O szkole w Tyczynie coś niecoś słyszałem, istnieje już dobrych kilka lat, natomiast co do jej merytorycznego poziomu nic nie wiem. O ile się jednak nie mylę, to jej rektorem jest niejaki Kazimierz Surowiec, ale głowy nie dam. Lepsze to niż oficerki. A co do odległości od Tarnowa, to jest tylko ok. 80 km do Rzeszowa, a z Rzeszowa do Tyczyna nawet autobusy miejskie jeżdżą, tak więc nie masz się czym przejmować. W Rzeszowie studiuje się naprawdę fajnie, choć to oczywiście zależy od ludzi z którymi przebywasz. A jak z odpłatnością za szkołę, stypendiami, stołówką, akademikami? Daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Politologia w Tyczynie IP: *.gw.intertele.pl 19.08.03, 10:01 Od starszych kolegów dowiedziałem się, ze najlepiej wynając z kumplami mieszkanie w Rzeszowie /ok. 400 zł za pokój, 800-1000 zl za mieszkanie/. Do szkoły jest wtedy 20 min. miejskim autobusem. A w mieście mozna zyć studenckim życiem, bo na uniwerku jest parę osób z Tarnowa i Dębicy. Czesne - 3250 ale na szczęście płatne w ratach. Na stypendium pewnie się nie załapię. Rektorem jest prof. Stachowski. Jeszcze sześć tygodni wakacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobuzek Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.202.* 19.08.03, 10:26 Mieszkań w Rzeszowie dostatek, sam wynajmowałem 3 pokojowe mieszkanie w 5 osób za 1000 zł, w tym były rachunki i czynsz. Mieszkanie było w samym centrum. Teraz pewnie podrożały, bo to było ładnych parę lat temu. Spróbuj powalczyć o stypendium, warto, może się uda! Jak kwestia akademików, macie może jakieś? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Politologia w Tyczynie IP: *.gw.intertele.pl 21.08.03, 13:24 Spokój zburzyła mi wiadomość, że muszę wybierać, czy odrabiam wojsko w czasie studiów, czy po studiach. Czy ktoś wie jak jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zor Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.2.* 21.08.03, 15:18 Spokojnie to tylko kilka tygodninie to co dawniej:).W czasie studiów polega to na tym o ile dobrze gdzieś usłyszałem, że wybiera się termin w jednostce podczas wakacji a teoretyczne zajęcia trwają miesiąc na uczelni i zdaje się egzamin.A tak na marginesie to w wojsku jest niezła zabawa:):):)( oczywiście chodzi o służbe po studiach)i nie przejmuj się głupim gadaniem co o wojsku wie tylko zopowieści kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobuzek Re: Politologia w Tyczynie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.202.* 21.08.03, 20:03 Gdzie 2 Polaków, tam 3 opinie. Ja bym wybrał odrabianie w czasie studiów, bo po co sobie później głowę zawracać. Mimo to zaznaczam, że nie znam szczegółów, bo w woju nie byłem, bo po studiach cały nasz generalski rocznik poszedł do rezerwy. Ale całe to odrabianie w czasie studiów może być niezłe, tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Politologia w Tyczynie IP: *.gw.intertele.pl 27.08.03, 09:43 I tak źle i tak niedobrze. Jeszcze poczekam na opinie. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś