qwerty.tarnow 29.09.03, 18:30 Rzuć kiedyś jakieś nowe teksty historyczne. Fajnie się je czytało i było tam wiele ciekawych ale mniej znanych faktów z historii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gomez Re: Gomez! Prośba IP: *.dipool.highway.telekom.at 29.09.03, 19:43 jak mi tylko naprawia przylacz ,austryjaki.obiecuje ze sie postaram Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Gomez! Prośba 14.10.03, 22:57 Ponawiam prośbę. W miarę wolnego czasu napisz coś z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: no to wezmy rok dwudziesty IP: *.dipool.highway.telekom.at 15.10.03, 21:01 posmakujmy klimatu .euforii spelnionego snu o potedze i goryczy zarazem.bo oto powstala rzeczpospoleta z tylu marzen.pokolen calych.przypadek bez precedensu w dziejach europy nowozytnej.nie bylo panstwa i nagle jozef pilsudski wyciagnol polske jak iluzjonista krolika z kapelusza.i mial plany smiale bo nie chcial na malym poprzestac.i strach mial bo widzial co sie na wschodzie wyprawia.co gorsze bylo rosyjski nacjonalizm czy rosyjski bolszewizm.czas pokazal.po pierwsze nie miec wspolnej granicy z rosja.niech zyje wolna ukraina.zawiodles atamanie petluro.przeceniles swoj wplyw.na twoj odzew nie zaroily sie stepy kozakami.czasy nie te .bolszewizm byl jak magnez.a moze poprostu ci nie ufali.a juz zbieraly sie chmury dziczy.straszny nie planowany ,paniczny odwrot.i ten budionny co urosl do rangi smoka ,potwora z bajki ktorego zatrzymac nie sposob.cofanie sie powolne a nieublagane na warszawe.korpus galaj chana przeszedl wisle pod toruniem ,i oto znowu tatarzy rozleli sie po powislu jak zaraza jak tyle razy wczesniej.straszne dni.historia sie powtarza ze wszystkim.tyle razy to juz grali.jedni o cudzie nad wisla mowia ,nie bylo cudu.napoleon mawial bog jest po stronie silniejszych batalionow.drudzy wielbia geniusz marszalka.nic mu nie ujmuje.ale nigdzie nie pada nazwisko jednego generala.pradzynski sie nazywal.byl napoleonczykiem.genialnym strategiem.to on opracowal plany zaczepnego zwrotu z nad wieprza.tyle ze duzo wczesniej bo w powstaniu listopadowym.byl szefem sztabu generalnego wtedy,ale braklo mu woli zwyciestwa.pokonac rosje to niepodobna sam napoleon nie dal rady.a mozna bylo.kiedy pilsudski zaoznal sie z planami pradzynskiego nie wiem.wiem ze spisal testamet i wyjechal na front.decydujace uderzenie poprowadzil dobry general a nieslawnej pamieci marszalek rydz smigly.nie tuchaczewskiemu sie mierzyc z pradzynskim nie ta klasa.a konna armie budinnego rozstrzelala polska piechota krzyzowym ogniem ckm.pod zamosciem mit rosji co ja nikt nie pokona przestal istniec.i jedno zdanie na koniec jak chcialo by sie wrocic do tych czasow.a wczesniej moze jeszcze do rzeczpospolitej obojga narodow.potega i chwala. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Dziękuję, Gomez! :-) 15.10.03, 21:05 Miło mi znów czytać Twoje historyczne notki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: co tam gwerty to wszystko nic przy tysiacu IP: *.dipool.highway.telekom.at 15.10.03, 21:10 watkow ktore tu wypisujesz.to ja ci jestem wdzieczny.bo dzieki tobie mozna tu przyjsc i jest na czym oko zawiesic.pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: co tam gwerty to wszystko nic przy tysiacu 15.10.03, 21:16 Dzięki. Ale moje wpisy to jest często takie lanie wody. A Twoje wątki historyczne to naprawdę coś! Konkretne rzeczy z historii naszej Ojczyzny. Fakty często mniej znane i pomijane w podręcznikach. I czyta się to wszystko z zapartym tchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez o chrobrym sie napisze moze gwerty przeczyta IP: *.dipool.highway.telekom.at 16.10.03, 20:43 jak nie bedzie mial co robic.silny i skryty wyrachowany do ostatka.za nic mial wszystko inne liczyla sie korona a ta dostac nie bylo latwo.korony rozdawal wtedy papiez ale nie czynil tego tak sobie.nie bylo latwo spelnic to marzenie,nie to nie bylo marzenie to byla obsesja.zwyczaj byl taki ze panujacy z laski cesarza musieli oddawac swoich synow pierworodnych jako zakladnikow na dwor cesarski .to byla rzymska tradycja jeszcze.i pojechal bolko 9 czy 10 letni wtedy, po swoja szkole zycia.z jednym tylko opiekunem wszebor sie nazywal.z ottonem kiedy sie poznali nie wiem ale razem snuli swoje marzenia.otton chcial europe zjednoczyc,na czele slowian mial stac boleslaw.to miala byc luzna konfederacja.dlaczego sie nie udalo ile zla dalo by sie uniknac.ile wojen klesk straszliwych,niepotrzebnych.do gniezna przyjechal nawet otto.to bylo dla niemcow nie do przyjecia.dranch nach osten.umarl tez otto podejrzanie mlodo rozwialy sie marzenia.boleslawa otruc sie nie dalo nauczyl sie nie wierzyc nikomu.to sila probowali niemcy i tez cholera nie szlo nijak.bo on chrobry byl ten boleslaw.i bezlitosny tez byl.brata swojego przyrodniego oslepil.golubiew pisal ze zawsze kat niejaki rys byl zawsze przy nim i kociolek z rozzarzonymi weglami mial przy sobie.mial boleslaw panstwo ale nie mial korony.czego mu bylo trzeba meczennika.padl wybor na wojciecha biskupa z pragi .ten byl swoim poslannictem poruszony.nie wiedzial ze jest tylko narzedziem w reku bezwzglednego boleslawa.zawiozla go lodz przez wisle do prus i czekali z wykupem az go zabija prusacy bo zabic go musieli.takie byly ich prawa.kupili zaraz zwloki i oto mial boleslaw meczennika,swietego co dal zycie za wiare a byl tylko narzedziem w reku boleslawa.i dostal swoja korone boleslaw,ale wegrzy ja ukradli po drodze i koronowal sie nia bela krol wegier.az boje sie myslec co sie stalo z tymi wyslancami co na to pozwolili.dostal w koncu w roku 1025 swoje marzenie.i umarl w tym samym roku.ale szlak byl juz przetarty.a polska stala sie czescia cywilizowanego swiata Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: o chrobrym sie napisze moze gwerty przeczyta 16.10.03, 21:08 Ja tez przeczytałam - widzę, Gomez, że wracasz do dawnej dobrej formy! Tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Qwerty przeczytał 16.10.03, 23:32 Z opóźnieniem, ale przeczytał. Bardzo mu się spodobało. Prosi o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Qwerty przeczytał 16.10.03, 23:33 I ma podobne zdanie jak Tekla - że wraca Gomez taki, jakiegośmy tu wiosną poznali. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Qwerty przeczytał, przeczytają też inni 16.10.03, 23:46 Ale nie tylko ja. Przeczytają i inni odwiedzający tę stronę forum, nawet przelotni goście. I zobaczą, że historia to nie tylko nudny przedmiot w szkole. Że to także ciekawe wydarzenia z przeszłości, często mało znane. I polubią może historię. Bo naprawdę warto. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
okropna_gadula Re:Wielkie uznanie dla Gomeza! 17.10.03, 00:17 Kiedyś juz pisałam,że Gomez powinien zająć się pisaniem felietonów historycznych. Gomez jestes w tym naprawdę dobry.To jest pisane z wiedzą i z uczuciem. P.S. Sorry ,ale w tych historycznych tekstach nie robisz takich okropnych błędów ortograficznych:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re:Wielkie uznanie dla Gomeza! IP: *.dipool.highway.telekom.at 17.10.03, 21:48 france musisz miec w sobie .albo adrenaline.jak sie dzisiaj mowi .dla mnie zycie bez francy jest nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re:o jednym francowatym sie napisze IP: *.dipool.highway.telekom.at 17.10.03, 22:51 czarniecki sie nazywal.byl polkownikiem horagwi husarskiej w bitwie pod zoltymi wodami.poszedl do niewoli i przepadla rzeczpospolita na lata dlugie.bo juz rak ja toczyl ,wolnosc co sie w anarchie przerodzila.nienawisc zostala.straszna bratobojcza.juz chmiela pochowali jak wyszedl z niewoli.dostal 6000 ludzi i przeszedl ukraine jak zaraza.na koniec chmielnickiego kazal z grobu wyrzucic.ipsi go wluczyli po majdanie jako tak strasznej ojczyzny naszej nieprzyjaciela.bo on straszny byl .i zasady mial i regalista byl.raz sie z krolem zwiazal nie bylo odstepstwa.przyszedl potop szwedzki wszyscy zdradzili on nie.byl juz wtedy kasztelanem krakowskim.stanol w gorach przegral stanol kolo wojnicza przegral,stanol kolo mielca przegral.non herkules kontra prules,co sie na polskie tlumaczy i herkules dupa jak jest wrogow kupa.i wojne zaczöl ze szwedami straszna nieublagana,tu gra szla o wszystko.i trwalo to dlugo na koniec wyrownaly sie szanse znow.gonil gustaw jana kazimierzaa a z tylu szedl czarniecki.w koncu zamknol szwedow miedzy wisla a sanem.imial ich na widelcu a zjesc ich nie bylo mozna.i upadly wszelkie koncepcje.i zadnej nie mial.na rekonesans pojechal popatrzec i krew go zalala czapke do wody i naprzod do wisly.i plynelo za nim wojsko cale i stawaly choragwie w cudnym porzadku.nie szwedom sie bylo mierzyc znami.jutro sie reszte napisze Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re:o jednym francowatym sie napisze 17.10.03, 22:55 Piękne. Już czekam na ciąg dalszy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re:o jednym francowatym sie napisze IP: *.dipool.highway.telekom.at 18.10.03, 20:10 wczoraj zabczylem .napisalem stanol w gorach.to bylo w miejscowosci pcim.czesto tam jade bo to droga do ostereichu zawsze patrze czy gdzies nie rozwijaja szyku skrzydlaci.moze kiedys zobacze jeszcze.i o jednym waznym jeszcze .kozacki postrzal trafil go w twarz.mial zamiast podniebienia wstawiona srebrna plytke jak sie wkurzyl to dzwieczal.wielkim byl wodzem chodz nigdy nie dostal bulawy hetmanskiej.urzad hetmanski byl w starej polsce dozywotni.zyl jeszcze wtedy hetman stanislaw potocki,nalogowy alkocholik.syna wyslal przeciw kozakom pod zolte wody .po nauke a poniosl smierc.tego stary hetman nigdy nie przebolal.i pil na umor.kazdego dnia .ot zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re:o jednym francowatym sie napisze 18.10.03, 21:46 Gość portalu: gomez napisał(a): > wczoraj zabczylem .napisalem stanol w gorach.to bylo w miejscowosci pcim.czesto > > tam jade bo to droga do ostereichu zawsze patrze czy gdzies nie rozwijaja szyku > > skrzydlaci.moze kiedys zobacze jeszcze.i o jednym waznym jeszcze .kozacki > postrzal trafil go w twarz.mial zamiast podniebienia wstawiona srebrna plytke > jak sie wkurzyl to dzwieczal.wielkim byl wodzem chodz nigdy nie dostal bulawy > hetmanskiej.urzad hetmanski byl w starej polsce dozywotni.zyl jeszcze wtedy > hetman stanislaw potocki,nalogowy alkocholik.syna wyslal przeciw kozakom pod > zolte wody .po nauke a poniosl smierc.tego stary hetman nigdy nie przebolal.i > pil na umor.kazdego dnia .ot zycie. Życie. I historia. Odpowiedz Link Zgłoś
okropna_gadula Re:Wielkie uznanie dla Gomeza! 20.10.03, 19:29 Gość portalu: gomez napisał(a): > france musisz miec w sobie .albo adrenaline.jak sie dzisiaj mowi .dla mnie > zycie bez francy jest nudne. Dzięki za tak niezwykle wyszukaną formę komplementu:)))))Zapiszę w kajeciku do mojej kolekcji komplementów. Czy mam rozumieć że beze mnie sie nudzisz????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re:Wielkie uznanie dla Gomeza! IP: *.dipool.highway.telekom.at 20.10.03, 21:21 niech bedzie da sie zrobic.mnie podry wasz czy cus.ot gwozdz w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re:zadnego uznania nie kadzic sanacji IP: *.dipool.highway.telekom.at 20.10.03, 22:18 to o wrzesniu moze bo on zagwiacy byl i panstwo nasze cale splonelo od tego wrzesnia.i o samodzielnej grupie operacyej gen. boltucia sie powie.moze prawda a moze zmyslenie prawdziwe kto wie.bo panstwo przestalo istniec.dali dyla sukinsyny.rzondu nie bylo nieslawnej pamieci marszalek smigly rydz siedzial w romunii,a jechal go sek .wojsko zostalo.i szli daleko hen z kresow.bo wolal ich glos prezydenta stazynskiego.otoczyli ich niemcy w kampinosie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re:zadnego uznania nie kadzic sanacji 20.10.03, 22:20 Czy będzie ciąg dalszy tejże opowieści? Czy też to już wszystko jak na dziś? Odpowiedz Link Zgłoś
okropna_gadula Re:Wielkie uznanie dla Gomeza! 20.10.03, 23:11 Gość portalu: gomez napisał(a): > niech bedzie da sie zrobic.mnie podry > wasz czy cus.ot gwozdz w glowie Do głowy by mi nie przyszła taka interpretacja. To miał być DOWCIP! Sorry jeżeli mój dowcip jest zbyt ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: w gore go !!!!!!!!!!!! 16.03.04, 22:18 A pewnie! Widzę że wyruszyłeś na poszukiwania po forum. :-) Powrót do starych wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
slav4 Re: w gore go !!!!!!!!!!!! 18.03.04, 08:15 Panowie, tak w ogóle to polecam forum GW "Militaria" gdzie jestem częstym gościem - wchodzi się przez linka z "czas wolny". Oprócz paru oszołomów - dyskusje naprawdę bardzo ciekawe, rzeczowe a niektórzy PT Dyskutanci mają tak niesamowitą wiedzę o szczegółach i szczególikach że się w głowie nie mieści. pzdr/Slav Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: w gore go !!!!!!!!!!!! 18.03.04, 22:28 Zerknę tam. Ale aktywności nie obiecuję. Jakoś tak z racji nicka przywiązałem się do tego forum... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: w gore go !!!!!!!!!!!! 23.03.04, 18:08 Ciekawe co tam jest z Tarnowa... chcialbym zobaczyc. Cytat: "Podczas konferencji American Council for Polish Culture, która odbyła się pod koniec czerwca tego roku w Washington, D.C., dwudziestu dwóch studentó w Polskiego pochodzenia, wybranych z rozmaitych stron Stanów, przeżyło niesamowitą przygodę. Tą przygodą była szansa, w trakcie wycieczki po “Library of Congress,” zobaczyć na własne oczy Księgi Pamiątkowe które przez ponad siedemdziesiąt lat, aż od dwudziestolecia międzywojennego nie widziały dziennego światła. Sto jedenaście tomów Ksiąg Pamiątkowych zostało podarowanych Prezydentowi Calvinowi Coolidge 14 paź- dziernika, 1926 roku, jako testament podziękowania oraz znak przyjacielstwa Polaków w stosunku do Stanów Zjednoczonych. Ten dar przekazany został z okazji sto pięćdziesiątej rocznicy niepodległości Ameryki. W tych przepięknych, historycznych Księgach, znajduję się około pięć i pół miliona podpisów Polaków, niesamowite malowidła artystów, dekoracyjne oprawy, oficjalne pieczę cie, oraz mnóstwo czarno białych zdjęć." Pelna wersja w Dzienniku Zwiazkowym Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: w gore go !!!!!!!!!!!! 23.03.04, 18:10 Mial byc link: www.polishdailynews.com/da/ Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Gomez! Prośba 01.03.05, 16:26 Nadal aktualne. Rzuć jakiś ciekawy rys historyczny znowu. Bo coś ostatnio nic nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Gomez! Prośba 05.07.05, 23:14 Ponawiam. Tak rzadko tu bywasz. Może na obczyźnie najdą Cię w końcu jakieś przemyślenia, które na klawiaturę nam przelejesz? Sam pisałeś, że nieznany ląd i tłumy tubylców z obcą niemową wokół to idealne warunki na tego typu działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Gomez! Prośba 24.07.05, 23:30 Korzystając z obecności Gomeza w ostatnich dniach na forum pozwalam sobie wątek w górę podciągnąć, bo podczas poprzedniego jego wydźwignięcia chyba Go tu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Gomez! Prośba 25.07.05, 05:28 k.... czy tyko inni moga co sciekawego wyszukac, napisac? Szturcham kijkiem w boki wszystkich obecnych coby produkowali! Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Gomez! Prośba 25.07.05, 22:34 Tylko nie kijkiem, tylko nie kijkiem ! Marchewki nie masz ?? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Gomez! Prośba 26.07.05, 04:04 No to moze ja Wam cos opowiem w skrocie. Ogladalem fajny film dokumentalny, narracja Costnera w samej osobie. Film takowy- zwrocili sie do wszystkich nacji Indianskich w Stanach i Kanadzie aby swoimi slowami opisali historie Stanow Zjednoczonych. Co jeszcze pamietaja starzy ludzie, co im przodkowie opowiadali. Szokujaca tragedia. Biali nie dotrzymali slowa w zadnym z traktatow jakie podpisywali. Ani jednym. Ludobojstwo w wielu przypadkach kiedy karabinami maszynowymi rozstrzeliwywali cale plemiona- kobiety, dzieci, co sie tylko ruszalo. George Washington bodajze to mial po indiansku imie "podpalacza miast", slynny general Custard zas "zabojca kobiet i dzieci"... Pozniej zas stloczenie ich w rezerwatach gdzie nie mieli zadnych perspektyw ani mozliwosci zycia na substandartowych ilosciach kiepskiego jedzenia jakie im rzad dostarczal. Tysiace zabitych, tysiace zaglodzonych... A byli tak dumnymi ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Gomez! Prośba 26.07.05, 13:45 Cóż... zdumiewające jest tylko to, że niby ewoluujemy, stajemy sie coraz bardziej cywilizowani i kulturalni. Po zagładzie Indian w dzikiej Ameryce, w cywilizowanej Europie mieliśmy Holocaust, zbrodnie stalinowskie, zbiorowe morderstwa w byłej Jugosławii, a i teraz dalej znajdują się miejsca na świecie, gdzie dochodzi do podobnie bezprzykładnych masowych zbrodni. Ze wszystkich stworzeń świata najokrutniejszy jest człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Gomez! Prośba 26.07.05, 14:28 Jedynym okrutnym...Jedynym pocieszeniem jest,że obowiązującą normą (przynajmniej jak dotychczas)jest dobro a nie zło.Że ludzi dobrej woli jest więcej...Ale rozmiar zła i okrucieństwa jest przerażający.Ostatnio wyczytałem o kolejnej plemiennej masakrze w Afryce.Plemię masakrujące - katolicy!!!No i jak to komentować?! Tu można doznać pomieszania zmysłów! Lepiej chyba o tym wszystkim nie myśleć,jeśli nie ma się możliwości wpływania na ten stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś