Dodaj do ulubionych

PATRIOTYZM?......czy....???

11.01.11, 14:31
wyborcza.pl/1,75478,8929000,Sad_sankcjonuje_rasizm.html
lepiej nie bede komentowal, bo....:cool.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 14:42
      Moze rzeczywiscie lepiej nie komentujmy tego...bo...no patriotyzm to takie ladne slowo - tylko zalezy jeszcze jak je kto interpretuje.
      Ja jednak wyznaje tez cos z kocowka -izm... obiektywizm, zamiast np. szowinizm
      • mala200333 Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 14:46
        Na izm jest tez ...kret.....izm.
      • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 14:46
        ale sedzowie przegieli, co? To pewnie wyznawcy sekty Rydzola...big_grin
        • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 14:47
          a to na dokladke....:
          wyborcza.pl/1,75248,8929150,W_Radiu_Maryja_WOSP_nie_istnieje.htmlbig_grin
          • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 14:53
            Zorro udusze Cie i ci sedziowie mnie na pewno uniewinnia - pisz wolniej i po linku wstawiaj pause, spacje, no wiesz to ten dlugi poprzeczny klawisz na dole klawiatury... a potem dopiero emotka - nie spiesz sie tak!!!!
          • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:00
            Powiedz nam coś czego nie wiemy, zorro... smile
            • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:18
              Noooo...ja np. nie wiedzialam, ze takie demonstracje sa, jak z tego wynika, dozwolone.... Przysiegam, ze nie wiedzialam...i do tego w moim wlasnym miescie sad
            • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:27
              Ulissesie, nie czytales? moj komentarz chyba zbyteczny?cool
              • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:37
                Ja zrozumialam, ze Ulisses o tym wszystkim wie i nie chce mu sie komentowac chyba....
              • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:38
                Czytałem..... komentarz faktycznie zbyteczny.
                • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 16:09
                  A to tutaj:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_obozy_koncentracyjne
                  ze szczególny uwzględnieniem krajów i środowisk które je stosują, wydaje Ci się Zorro warte komentarza? Tak tylko pytam.. smile
                  • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 16:40
                    no coz Ulissesie...ja znalazlem cos takiego:
                    www.versandbuchhandelscriptorium.com/angebot/2607zgod.html
                    Dane, ktore Ty podajesz sa tylko z polskiego Wikipedia.
                    • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 16:41
                      i tutaj masz niemieckie Wikipedia:
                      de.wikipedia.org/wiki/Konzentrationslager#Polen
                      cool
                      • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 16:43
                        historia ma dwie twarze. A czasem nawet trzy jak widzisz. Mam w rosyjskim tez oposzukac?
                        forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?t=4523
                        cool
                      • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 16:44
                        Czy z Twoich "kontrlinków", zorro, mam wnioskować że to co podano w polskiej Wiki jest nieprawdziwe??? smile
                        Informacje o Niemczech, USA (Wall Street Journal, New York Times etc), Centrum Wiesenthala i Izraelu również???
                        • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 17:13
                          nie, tak nie twierdze. Tak samo nie twierdze, ze ni ma ma idiotow, ktorzy pisza prace "naukowe" na temat Holokaustu, ze to bzdura i wymysl. Natomiast jezeli juz poruszyles temat uzywany marginalnie przez waskie grupy podobnych idiotow "Polskie obozy koncentracyjne" to Ci dla przykladu dalem pare linkow ze takie faktycznie istnialy, lecz dotyczyly innej "rzeczywistosci". Bo tak naprawde to nie bardzo widze zwiazku z tym co chciales "zahaczyc"...?cool
                          • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 18:14
                            Aha, no to miło mi że jesteśmy podobnego zdania, tyle tylko że owi "idioci" jak słusznie ich określiłeś, mają ogromny wpływ na świadomość opinii publicznej, prawda? Wall St. Journal i NYT to najważniejsze tytuły opiniotwórcze w USA, Centrum Wiesenthala to wyrocznia w sprawach Holpkaustu, kto jak kto ale mieszkańcy Niemiec a zwłaszcza Izraela powinni chyba najlepiej wiedzieć, że nie było czegoś takiego jak polskie obozy koncentracyjne (wszyscy co oczywiste utożsamiają je z obozami zagłady). Co zaś do lat 1918-39 to chetnie zobacze niemieckie dowody pokazujące czarno a białym, jak to Polacy wypuszczali kominem inne nacje. I jeszcze coś . Obozy koncentracyjne (zagłady) moga zaistniec wyłacznie jako konsekwencja przyjęcia zbrodniczej ideologii. O ile wiem, Polska ani Polacy nigdy z takowej nie uczynili podstawy państwowości. Równie naganne aby nie rzez bezczelne wydaje mi się stosowanie leksykalnych sztuczkek: oto nie ma już niemieckich obozów, są za to "nazistowskie". Niby wszystko prawda, ale nie znam narodu "Nazistów". Wiem natomiast że naród niemiecki w znakomitej woiększości utożsamiał sie i popierał ideologię nazistowską. I dlatego wypociny misiów z tego niemieckiego forum lekce sobie waże, zorro... smile

Ulisses
                            • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 18:53
                              Roznica jednak jest... powracajac do zadanego artykulu - w Niemczech wszelkie organizacje typu nacjonalisycznego sa zakazane, i tepione a jak widac, we Wroclawiu, jest na to przyzwolenie nawet sadu.
                              Nie odwracajmy kolejnosci rzeczy - to co dzialo sie wtedy kiedy spoleczenstwami mozna bylo kierowac jak stadem, kiedy malo kto mial radio i dostep do niformacji, zreszta ev. wylacznie zagranicznych, kiedy istnialy jedynie "szczekaczki", propaganda miala bardzo latwe zadanie - tego nie da sie porownywac z "dzis".
                              Tak jak bylo to juz wspomniane w artykule o Hiszpanii - w Niemczech dzieci ucza sie o Hitlerze i przerabiaja okres nazistowski, i to zapewniam, nie jako jego pochwale.
                              • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 19:06
                                Tak Masko... strony tych tępionych organizacji z Niemiec widnieją w internecie, a jakiś czas temu widziałem demonstracje niemieckich neonazistów, którzy tłukli sie antyfaszystami. Wcześniej zaś pokazywano w TV ogolone łby z łapami w hitlerowskim pozdrowieniu, którzy napadali na Turków.. Zgoda, że Niemcy z oczywistych względów muszą dbać o własny wizerunek, bo to oni stworzyli nazistowskie państwo. Ja jednak zapytałem zorro o jego stosunek do prostej kwestii. A nie ma ona nic wspólnego z Wrocławiem. Poczekam cierpliwie na odpowiedź..
                                • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 19:12
                                  Nie kwestionuje tego co widziales, oszolomow jest wszedzie pelno, lamiacych prawo takze, mordercow i zlodziei, ale tu chodzi o kwestie, ze Sad, ktory ma stac na strazy tego wszystkiego, nie widzial w tym nic zdroznego - czyzby w KK byly az takie luki?
                                  • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 19:21
                                    A jesteś pewna że żaden niemiecki sąd nigdy nie postąpił tak samo??? Bo ja nie. Rzecz jak napisałem jest poza tym poza dyskusją.
                                    • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 19:47
                                      niechby sprobowal...juz ci ktorzy sprawe do sadu podali, zadbaliby o tyle huku, a do tego zaraz wtracilyby sie organizajce zydowskie i poszloby w swiat...a sedzia moglby spakowac manatki i wyjechac na Bermudy,
                                      • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:00
                                        Zaiste, wygląda na to, że Niemcy to prawdziwa ostoja cnót wszelakich, mógłbym cos o tym napisać, ale nie zamierzam sie spierać o takie kwestie. Zapytam tylko: PO CO właściwie od pewnego czasu podejmuje się na Podwórku takie tematy??? I to wedle schematu: najpierw pojawia sie temat albo watek pokazujący Polskę, albo Polaków w raczej mrocznym świetle, później zaś dowiadujemy się, jak to ślicznie jest a to w Niemczech, a to w Austrii a to np. w księstwie Nibylandii??? O co tu chodzi?? Bo jak trzy lata jestem na Podwórku, pierwszy raz z czymś takim się stykam..
                                        • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:07
                                          PS Widzę też, że Karen i Hardy piszą na forum Loży, ale nie pojawiają się na Podwórku.... Coś przeoczyłem???
                                          • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:21
                                            Zapewne tak... bo doprawdy rzadko tu bywasz... smile
                                          • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:23
                                            a poza tym ich pytaj... smile
                                          • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:43
                                            nie , nie przeoczyles...Tutaj woda metna...big_grin
                                            ulisses-achaj napisał:

> PS Widzę też, że Karen i Hardy piszą na forum Loży, ale nie pojawiają się na Po
                                            > dwórku.... Coś przeoczyłem???
                                        • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:27
                                          Czy ja sie myle, czy czytalam Twoja wypowiedz gdzies na politycznych o podobnym wydzwieku? moze trzeba dyskutowac wlasnie na takie tematy, zeby zmienic cos w mentalnosci, w nastawieniu - nie tak dawno czytalam dla odmiany posty hurra jakim jestesmy MY POLACY wspanialym narodem, cudowni i niepowtarzalni na skale swiatowa...to moze tak byloby lepiej?
                                          • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:35
                                            Chcesz naprawiać moją mentalność?? smile Zmieniać nastawienia ludzi stąd ? Ich sposób widzenia świata? Czyżby mieli zbyt prymitywne albo wypaczone? A jeśli tak, kto to zdiagnozował?? I czy ma odpowiednie kwalifikacje zarówno do diagnozowania jak i leczenia tych naszych ułomności??? No i najważniejsze: czy ktoś mi może udowodnić, że postawiona tu teza i założenie jakobyśmy postrzegali siebie jako naród wyjątkowy (nie mylić z Wybranym) i nad inne szlachetny, jest słuszna??? Bo postępowanie JAK GDYBY była słuszna i założenie tego z góry, wydaje mi się sporym nadużyciem. .. Ponadto sytuuje to jednych w roli "nauczycieli" , pozostałych zaś w roli "Uczniów". Czy "nauczyciele" mogą udowodnić że mają kwalifikacje i prawo do wypełniania tutaj tej roli??? smile
                                            • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 20:53
                                              Czy ja cos twierdze? ja sie zastanawiam... przytoczylam Ci tylko jakie posty czytalam i musze przyznac, ze mnie rozbawily...ani ja mam zapedy na nauczyciela, ani nigdy takowych nie mialam... wynika mi z tego jasno, o czym juz wspomnialam na watku obok, ze jesli jest krytyka czegokolwiek w Polsce i robia to stali mieszkancy kraju, to jest w porzadku i to jak najbardziej, wtedy mozna uragac na calego, ale niech no tylko odezwie sie ktos kto w tym kraju nie mieszka na stale i wypowie sie podobnie, wtedy nastepuje silne zwarcie szeregow i natychmiastowa zmiana frontu smile
                                              • ptakbenu9 Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:22
                                                smile Witaj Maskosmile!
                                                To świetnie świadczy o Narodzie! Oby Podwórko miało tak zwarte szeregi smile Żartuję. Bo wiem, że ma! Nie zajmę się w tej chwili rozmydlaniem tematu, chociaż może trochę. Po pierwsze Podwórko odkąd pamiętam nigdy nie było POLITYCZNE. I to uchroniło je przed wieloma kataklizmami. Wiemy z drugiej strony, bo się znamy już kupę czasu, że niektórzy wierzą w kwadrat a inni w koło- no i co z tego- jakoś przeżyliśmy burze, i zawsze mogliśmy ze sobą rozmawiać i było i jest nam dobrze bo dajemy sobie ten luz- na prawie koło lub prawie kwadrat. Nikt jednak dotąd nie próbował nawet podważyć, żeby nie powiedzieć deprecjonować polskości na Podwórku, ja się z tym nie spotkałam... nie było to potrzebne. Potrafiliśmy chyba o wszystkim porozmawiać. Nie wiem czy "POLSKA" to tabu na Podwórku? A jeśli tak? Może Polska to świętość- i co wtedy? Może to jedyne co nam pozostało po tych wszystkich latach? Może to jedyne co nas łączy ... Nie wiem, ja tu nie jestem mentorem, w żadnym wypadku... Stawiam tylko pytanie: po co? Po co mamy się rozbijać o skały, które nie są naszą ręką wybudowane?
                                                Jest mnóstwo rzeczy, które Polsce i Polakom można zarzucić z punku widzenia... z zewnątrz a każdy Polak miałby do dodania swoich trzy lub i pięć groszy... ale chyba nie grosów. Wszyscy czytamy wiadomości, sami też nie pochodzimy przecież z innej planety tylko właśnie stąd z Polski. Potrafiliśmy zawsze o tym rozmawiać na Podwórku ale tak aby to nigdy nie było konfliktem, aby nikt nie czuł się zagrożony, nigdy i może to jest właśnie sedno NIE GENERALIZOWALIŚMY I NIE STAWIALIŚMY POD ŚCIANĄ!
                                                Jak widać, rozwijanie wątków nadmiernie upolitycznionych czy wpisy zmierzające do pewnego rodzaju ortodoksji zawsze kończyły się... pustką na Podwórku. Sama mam takie doświadczenia. Podwórko jest od dyskusji ale nie w ten sposób. smile
                                                O tę umiejętność dyskusji walczyliśmy ( Jezu ale słowa?!) ale nie zawaham się, tak, o to walczyliśmy aby umieć rozmawiać, to było pociągające, a nie zrobić awanturniczą wklejkę i... bez komentarza. No tak- mamy akt woli... tylko po co? Po to żeby reszta czmychnęła w popłochu? bo jeszcze kto oberwie przez przypadek od miotacza?
                                                Po drugie, trudno mi się wypowiadać po długim czasie "hibernacji", jasne, ale mam nadzieję, że tak jak Polsce i Polakom tak i na Podwórku nie jest potrzebny kolejny podział ani kolejna wojna. Nikomu nie jest potrzebna!
                                                Maseczko to nie są słowa do Ciebie, to jest moja gorąca prośba do Zorro, żeby może się powstrzymał przed wklejaniem ad hoc wstrząsających artykułów jacy to Polacy są okrutni i źli.
                                                Jeszcze jedną może anegdotę przypomnę z dawnych lat: toczyliśmy boje na politycznych, na Podwórku zjawialiśmy się na kawę smile ... to dla Tych Którzy pamiętają stare czasy.
                                                Zorro, jeśli możesz walcz poza domem a w domu nie tłucz naczyń i nie trzaskaj drzwiami.
                                              • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:23
                                                jaką ja widzę prawidłowość, napisałem. Byłem świadkiem takiej rozmowy. JEDNEJ. a Ta, nie pierwsza przecież, wywoływana jest nie przez przedstawicieli zachwyconego sobą narodu w Kraju, lecz przez Was..
                                                • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:26
                                                  Przepraszam, przez zorro, którego tu teraz niestety nie ma. Ty Masko i AL tylko dołączałyście do rozmowy...
                                        • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:42
                                          Ulissesie...ja tez sie ciebie zapytam:
                                          w jakim celu odbiles "pileczke" najpierw w kierunku Holokaustu a potem Niemiec? Przeciez ja poruszajac temat kretynskiego wyroku Sadu nie mialem wcale takiego zamiaru? Wedlug mnie to dziala troche na zasadzie: "uderz w stol a nozyce sie odezwa"....
                                          Nie uwazasz?
                                          A tematy...no coz, a jakie tematy mamy poruszac?
                                          Ze rolnik ob. Kapusta obil morde swojej zonie w Kozieglowach dolnych?
                                          No coz, mozna tez....big_grin
                                          Ale ja FAKTU nie czytuje...cool
                                          ulisses-achaj napisał:

> Zaiste, wygląda na to, że Niemcy to prawdziwa ostoja cnót wszelakich, mógłbym c
                                          > os o tym napisać, ale nie zamierzam sie spierać o takie kwestie. Zapytam tylko:
                                          > PO CO właściwie od pewnego czasu podejmuje się na Podwórku takie tematy??? I t
                                          > o wedle schematu: najpierw pojawia sie temat albo watek pokazujący Polskę, albo
                                          > Polaków w raczej mrocznym świetle, później zaś dowiadujemy się, jak to śliczni
                                          > e jest a to w Niemczech, a to w Austrii a to np. w księstwie Nibylandii??? O co
                                          > tu chodzi?? Bo jak trzy lata jestem na Podwórku, pierwszy raz z czymś takim s
                                          > ię stykam..
                                          • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:44
                                            Nie odpowiedziałeś zorro na moje prosto i jasno postawione pytanie. Dotyczy konkretnej sprawy. Kiedy zrozumiem PO CO to robiłeś, wytłumaczę kwestię "piłeczki"..
                                            • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:49
                                              Rozmowa byla o konkretnym przypadku, wyroku CHYBA jednak kontrowersyjnym... dopoki nie pojawily sie "polskie obozy koncentracyjne" i temat zszedl na cos zupelnie innego...
                                              Bylo wiele tematow na Podworku, ktorych NIKT nie chcial podejmowac, w przeciwienstwie do tych politycznych wlasnie, ktore budza jak widac emocje.
                                              • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:52
                                                Schemat był jednak wyraźny: z miliona tematów wybiera się "ciemne strony" Polski i Polaków i to nie pierwszy raz.. Dlatego Zorro zaproponowałem porozmawianie o ciemnych stronach innych nacji , ale wiążących się z nami, no bo dlaczego nie? smile smile smile A odpowiedzi na mój post jak dotąd nie ma.. smile Post Benu także upewnił mnie, że nie ja jeden to zauważam..
                                                • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 22:57
                                                  A ja uwazam, ze zaproponowano tutaj bardzo niedawno rozmowe o ciemnych stronach innej nacji i jakos temat wcale nikogo nie zainteresowal - no wiec jak to jest? Przemilczana historia Hiszpanii...tak to chyba bylo...
                                                  • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 23:00
                                                    Masko, zadałem konkretne pytanie i cierpliwie zaczekam na konkretna odpowiedź.. smile
                                                • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 23:18
                                                  To otworz Ulissesie watek o ciemnej stronie....Marsjan albo cholera wie kogo, to porozmawiamy.
                                                  Pod jednym warunkiem: ze nie skonczymy na Zydach....
                                                  big_grinbig_grinbig_grin
                                                  ulisses-achaj napisał:

> Schemat był jednak wyraźny: z miliona tematów wybiera się "ciemne strony" Polsk
                                                  > i i Polaków i to nie pierwszy raz.. Dlatego Zorro zaproponowałem porozmawianie
                                                  > o ciemnych stronach innych nacji , ale wiążących się z nami, no bo dlaczego ni
                                                  > e? smile smile smile A odpowiedzi na mój post jak dotąd nie ma.. smile Post Benu także
                                                  > upewnił mnie, że nie ja jeden to zauważam..
                                                  • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 23:48
                                                    Na Żydach?? Nie , z pewnością nie, tym bardziej że na tvn trolle powszechnie uważały mnie za Żyda własnie.. smile smile A dla mnie to temat jak każdy. I nic ponadto.. smile
                                                    Ulisses
                                                  • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 23:51
                                                    PS Ale w uzasadnionym przypadku przewinąć się mogą???? wink wink smile smile smile smile
                                                    -
                                                    Ulisses
                                                  • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 12.01.11, 08:10
                                                    moga sie przewinac Ulissesie, moga. Przewijaja sie przeciez przez cala zycie i po calym Swiecie. I to w KAZDEJ dziedzinie! No, moze w "sferze" sprzatania to nie...big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • ptakbenu9 Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 12.01.11, 00:02
                                                    Dlaczego zakładasz z góry? że tak się to skończy... już rozumiem, mniemasz, że każdy wątek o ciemnej stronie musi się skończyć na Żydach? Hm, ciekawe. smile
                                                  • ulisses-achaj Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 12.01.11, 00:32
                                                    Dobranoc Masko, Dobranoc Zorro, Dobranoc Benu.. Dobrej Nocy Wszystkim.. Zorro, dziękuję za rozmowę...
                                                  • 1zorro-bis Cholera..... 12.01.11, 08:14
                                                    ale sie "rozgadalem"...Mam nadzieje, ze nie byl to monolog do samego siebie...Ale mnie wczoraj "zmiotlo"...Wstalem o 5-tej rano i juz oczka mi sie przy kompie kleily.....big_grin
                                                  • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 12.01.11, 08:12
                                                    ja tak nie zakladam Benu...Doswiadczenie moje, tylko doswiadczenie...cool
                                            • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 23:16
                                              po co to zrobilem? a po co czyta sie gazety? I jesli mnie cos "wkurza" to dziele sie tym z innymi. cool

Chyba normalne?
                                              big_grin
                                              Czy mam isc raczej do psychiatry?
                                              cool
                                          • 1zorro-bis Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 22:51
                                            nie bede wiecej na Podworku poruszal tematow:
                                            1).Zlego stanu drog - bo to polityczne
                                            2).Pijanych kierowcow i ilosci zabitych ponad 5.000 rocznie - bpo to polity´zne
                                            3). Wyrokow Sadow - bo to polityczne
                                            4). Religii - bo to tez polityczn
                                            5).Historii - bo to polityczne
                                            Co mozna zeby nie draznic szanownych Podworkowiczow?
                                            1).Sztuka ? - cholera, to tez sie o polityke moze otrzec
                                            2).Muzyka - no, to dopiero sie do polityki moze zblizyc!
                                            3).Film, teatr - na Boga nie! Toz to sama polityka!
                                            To do cholery, POMOZCIE!!! O czym mozna???!big_grinbig_grinbig_grin
                                            • ulisses-achaj Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 22:54
                                              Zorro, takie wygibasy??? smile Nie uchodzi.. naprawdę nie uchodzi... smile smile smile
                                              • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:19
                                                wygibasy? "Hula-hop" juz dawno nie tancze...big_grin
                                            • m.maska Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:01
                                              Mysle, ze moze o pogodzie - chociaz ze wstydem musze przyznac, ze kiedy cala Europa tonela pod sniegiem to tez uslyszalam... nie nie powtorze, bo znowu bede odsadzona od czci i wiary.
                                              Wiec o pogodzie tez nie - dobranoc Podworko...
                                              Az mnie zatchnelo....
                                            • ptakbenu9 Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:05
                                              Zorro smile a sex?
                                              Miłosna poezja arabska... chłopie to jest temat rzeka i nie znam nikogo, kto by był obojetny smile
                                              • ulisses-achaj Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:13
                                                Albo Che Gueavara? Albo tybetańska Księga Zmarłych ? Albo w końcu nawet wpływ pingwina cesarskiego na klimat okołobiegunowy>.... A swks , oczywiście temat rzeka.. smile w ujęciu historycznym, społecznym artystycznym, filozoficznym i całkiem po amatorsku.. smile

• ulisses-achaj Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:21
                                                  Ale można i tak: "W Polsce zakazano noszenia podkoszulków z Guevarą, czyli świat Orwella w Warszawie". "Polski Kościół jako jedyny zakazał wiernym czytania Ksiegi zmarłych- zamach na wolność myśli". "Martyrologia pingwina cesarskiego w polskim zoo- Zoo w Polsce odzwierciedleniem stanu świadomości społecznej? Uratowało go zoo w Berlinie". "Seks, czyli mroczna strona Polaków"...
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:25
                                                    no, moze to?
                                                    gazetapolska.pl/artykuly/kategoria/57/4307
                                                    big_grinbig_grinbig_grin
                                                    Cholera, ale to sie "w trakcie" moze polityczne zrobic...cool
                                                  • ulisses-achaj Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:38
                                                    Gazeta Polska to mój ukochany periodyk.. smile O niej moge w nieskończoność... smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 12.01.11, 08:06
                                                    jste jeszcze super stacja TV TRWAM....Ulissesie..big_grinbig_grinbig_grin
                                                • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:21
                                                  seks moze byc tez...polityczny!!! big_grinbig_grinbig_grin
                                                • ptakbenu9 Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:23
                                                  Może być nawet Judaizm w ujęciu Azerów lub inne przepisy kulinarne. Na przykład: karp z koperkiem czy bez...który jest bardziej koszerny. Pewnego dnia tak pokłóciły się teściowe, że rabin musiał je rozdzielać a małżeństwo leglo w gruzach. Stąd myslę, że temat arabskiej poezji miłosnej jest jednak bardziej optymistyczny.
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:28
                                                    no nie...Ja sie za tematy arabskie nie biore...Nie daj Boze jakims postem ktos z wyznawcow Machometa poczuje sie dotkniety i chalupe mi w powietrze wysadza....big_grinbig_grin
                                                  • ulisses-achaj Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:37
                                                    A że Polacy Ci ją wysadzić mogą sie nie boisz?? smile smile Zorro, ty poważnie rozważ jeszcze raz to niewczesne i nazbyt może optymistyczne założenie... smile smile Ale widzę, że chyba pomalutku, powolutku, ale jednak sie posuwamy (do przodu) smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 12.01.11, 08:05
                                                    Polacy? Wysadzic? Moj dom? NIE! big_grinbig_grin
                                                    Najwyzej moga zmienic mi lazienke (dobrzy fachowcy od kafelkowania), przerobic mi ogrod (tez troche jest ogrodnikow z pojeciem), myc regularnie szyby i sprzatac (robia to bardzo dobrze),
                                                    opiekowac sie moja matka, ktora zbliza sie juz do ...90 tki ( sami fachowcy!).....big_grinbig_grinbig_grin
                                                    I to sa te "STRACHY", ktore maja Niemcy i Austriacy od polowy tego roku. Nadchodzi konkurencja! Szczegolnie dla leniwych, bylych NRDowcow. I ja sie ciesze. big_grinbig_grinbig_grin
                                                    Ale wysadzic w powietrze? To nie ten adres! cool
                                                  • ptakbenu9 Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:47
                                                    A widzisz, bo źle do tematu podchodzisz... i widocznie słusznie masz pietra. Trzeba afirmować. Zawsze gdy afirmujemy istnieje mniejsze ryzyko, że zostaniemy posądzeni o rasizm, ksenofobię, anarchizm, komunizm, monarchizm i matriarchat czy szamanizm lub okultyzm, o cyklistach nie wspomnę. Afirmacja polega na zachwycie światem, na jego chłonięciu każdą cząstką- tak możesz mnie uznać za nawiedzoną- kobiety w tym wieku tak mają- więc słuchaj: afirmujesz, jesteś wstrząśnięty i drżysz jak dziecko... i to jest piękne. Gdzieś Ty widział bachora, który nie chciałby dotknąć skorpiona? Więc tak samo jest poezją arabską- nie trzeba się bać- skorpion też ma swój honor. smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 12.01.11, 08:08
                                                    ja sobie poezje arabska odpuszcze. Zreszta - przyznaje sie bez bicia - zadnej nie lubie. Kiedys kupilem sobie KORAN z postanowieniem przeczytania go. Poddalem sie po kilkunastu stronach....cool
                                              • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:20
                                                arabska? Z owieczkami? Brrr...big_grin
                                                • ptakbenu9 Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 11.01.11, 23:54
                                                  nie Zorro, raczej osły i kozy smile ale to tylko przenośnia, pamiętaj ze sztuka arabska nigdy nie posługuje sie wizerunkiem wprost
                                                  • 1zorro-bis Re: Moi drodzy...MEA CULPA! 12.01.11, 08:11
                                                    i nie tylko sztuka Benu, nie tylko ! big_grin
        • zuza_anna Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:16
          Może sędzia, to jeden z nich!
          • m.maska Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 15:34
            Byla kiedys taka piosenka...zgadnijcie jakiej Nacji dotyczyla...

Pachnie ziemia...

Zmieniają się czasy, zmieniają systemy, partie, ludzie, ale pewne rzeczy i słowa nadal pozostają aktualne...

Pachną kwiaty, pachnie ziemia,
            fioletami wieczór gra
            W bramie płacze młody szczeniak,
            zaraz ktoś mu mleka da
            Do piekarza biegnie panna
            pantofelki modne ma
            W rynku wrzawa nieustanna
            czy to ktoś do ślubu gna?

Wesoły wieczór, wesoły wieczór,
            jakby w dzień zaręczyn.
            A dookoła, a dookoła
            sami dobrzy....

Dobry .... z dobrą ...
            dobre dziecko w wózku pcha
            Obłok niebem płynie lekko
            a ja mam szesnaście lat
            Mama z papą dziś nie wyszli
            choć pięknieje nieba skłon
            Papa znowu się zamyślił
            a ja lubię mieszkać w ....

jakby w dzień zaręczyn
            A dookoła, a dookoła
            sami dobrzy....

"Dziś wygraliśmy wybory"
            mówi papa: w prawo patrz.
            "Dziś wygraliśmy wybory"
            mówi papa; mama w płacz.
            Pachną kwiaty, wieczór świeci,
            szkoda czasu dziś na łzy.
            Na podwórku wrzeszczą dzieci:
            "Stary niedźwiedź mocno śpi".

jakby w dzień zaręczyn.
            A dookoła, a dookoła
            sami dobrzy...!

dodam tylko hmm...czytam forum i czasami mysle, ze nastapilo calkowite odwrocenie, a szowinizm stal sie chluba roznych Nacji...
    • 1zorro-bis Re: PATRIOTYZM?......czy....??? 11.01.11, 17:15
      a tutaj masz jeszcze jeden link....:
      de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Konzentrationslager_des_Deutschen_Reichs
      cool

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka