Dodaj do ulubionych

Do Wszystkich :-)

12.01.11, 16:59
Z góry przepraszam, jeśli wydam sie komuś nachalny. Wszyscy, którzy nagle zniknęliście, czy mogę Was prosić o jakiś sygnał, że żyjecie? Wygląda na to, że nie wiem , co tu się dzieje.. smile
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 17:02
      pomor?cool
      • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 17:11
        Może coś innego. Chciałbym to wiedzieć, Zorro
        • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 17:15
          posucha? cool
    • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 17:18
      Odsypiałam nocny dyżur...jestem, pomimo, że szeptać tylko mogę i na siłach mi zbywa.
      Pewnie inni z jakichś tam przyczyn nie mogą, bo przecież nie obrazili się, dziećmi nie jesteśmy smile
      • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 17:28
        to jest nas juz ctrerech....big_grin
    • ptakbenu9 Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 18:19
      Jestem. Witajciesmile
      W tym momencie wróciłam do domu.
      • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 18:26
        Ha, Benu, właśnie łapkę widzę, bezwładnie z dziupli zwisająca...nalatałaś się pewnie....
        • milky_way_1 Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 20:29
          Gdzieś mignęły mi w postach pytania o Podwórko to kiedyś. Pamiętam numery kolejnych wątków i w dodatku jak się je bezę łyżeczką i wspaniałe tiramisu, kilka ważnych wydarzeń, osoby przez nie przewijające się, zdjęcia i zaglądanie przez mur w dorosłe życie, gdzie rozchodził się piękny widok dorosłości i wiele innych. Przez ten okres czasu każdy się zmienił, na pewno poznał siebie w wielu nowych sytuacjach. Jakaś cząstka na zawsze na nim została. Ważne, by pozostać sobą smile Tekst linka
          Tekst linka
          • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 20:35
            Potężnie przemówiłaś Milky.....i prawdziwie smile
          • m.maska Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 20:56
            milky_way_1 napisała:

... Ważne, by pozostać sobą smile

bardzo ważne
            • ptakbenu9 Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 21:14
              Dziewczyny i chłopaki smile
              Sorry nie dam rady dzisiaj. Wróciłam i mam problem z zębami... No kazdy się zapyta: co to za ptak co ma zęby. No ten ma wink
              Przepraszam.
              Trzymajcie się.
              Do jutra.
              • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 12.01.11, 21:59
                nie tylko Ptaszyska maja problemy zebate...Zorro i jego szkapa tez! big_grinbig_grinbig_grin
    • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 09:00
      Cześć Uli i Wszyscy smile Jestem, żyję smile
      Może później trochę wpiszę, teraz jestem w niedoczasie.
      • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 09:02
        PS.Widzę i Ptaka rzadko rzadko przelatującego. Miło żeś na chwilę na wierzbie przysiadła, Benu...smile
        • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 11:13
          Cześć Hardy smile Zaczekam na "doczas"... smile
          • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 11:26
            czy Ty tez czekasz na "doczas" Ulissesie? big_grin
          • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:12
            Uli.... nic nie chciałem przez pewien czas pisać ale...zapytałeś się, więc należy się Tobie wyjaśnienie. Piszę tylko za siebie i swoje odczucia.

Nasze Podwórko było miejscem, gdzie z chęcią przychodziłem odpocząć, porozmawiać, podyskutować poważnie czy też poprzekomarzać się, pożartować. To było miejsce od którego rozpoczynałem dzień i w którym mówiłem "dobranoc". Przez ponad trzy lata nikt nie miał szansy wyrzucić mnie stąd. Pamiętasz (na starym P.) kiedy przez trolli był taki kryzys że już nikt nie chciał pisać? Rzekłem wtedy że sam będę na P. do siebie pisał i poczekam aż Podwórkowicze wrócą...stanąłeś obok i przetrwaliśmy.

Kiedy tutaj pozbyliśmy się trolli, mogliśmy wreszcie spokojnie przebywać na P. Niestety w ostatnim czasie...zaglądałem z coraz mniejszą chęcią, na końcu już z obawą - co nowego się pojawiło, pewnie znów podskoczy mi ciśnienie. Ponieważ prawie skończyły się żarty czy dyskusje. Rozpoczęło się za to wrzucanie monotematów...obojętnie o czym się mówilo to i tak kończyło się kłótnią. Kończyła się dyskusja i krytyka, było tylko krytykanctwo i skierowywanie rozmowy na boczne tory...tory które zostawiały niesmak. Jeżeli o Polsce - to tylko be, samo uogólnianie. Jeżeli tylko zwróciło się uwagę to było oskarżanie o niepouczanie bo nikt tu nie jest uczniem...jak to działa nie muszę mówić. Doszło do tego że kilka dni temu padło stwierdzenie iż na forum powinno się wrzucać prowokacyjne tematy...

Mam inne zdanie. Dla mnie P. nie jest polem do wyżywania się w awanturach. Stresów mam na co dzień dosyć. Dlaczego np. z AL mogłem przez kilka dni prowadzić spokojnie dyskusję na temat - "jeść mięso czy nie jeść? Kim człowiek jest z natury?" Dyskutowaliśmy nie na P. tylko na Loży. Zostaliśmy przy swoich zdaniach, inni się włączali - ale rozmawialiśmy, każdy przedstawiał swoje argumenty bez obawy że dyskusja zakończy się w niemiłej atmosferze.. Nie chodzi o to że akurat tam się ta rozmowa zaczęła...obecnie na P. bałbym się jednak taką rozmowę prowadzić...nie wiedziałbym czym by się taki wątek zakończył, w którą stronę by został przez włączających się dyskutantów skierowany. Pewnie już po kilku wpisach zaczęłoby się stosowanie zasady "a u Was to...a u was tamto...". Rozpoczęty temat szybko by pewnie przestał się liczyć, natomiast zaczęłoby się...no właśnie. A przecież nie tak dawniej rozmawialiśmy, umieliśmy się "pięknie różnić".

Dlaczego tak się stało? Nie będę za nikogo odpowiadał, nie będę nikogo obwiniał. Sam też widocznie ponoszę część winy... W każdym razie tak trwa od pewnego czasu. Czegoś zabrakło, ktoś źle zrozumiał, ktoś w dyskusji powiedział o jedno słowo za dużo, ktoś się obraził, ktoś źle przeprosił, ktoś nie zrozumiał konwencji Podwórka którą wypraktykowaliśmy...

Podwórko to nie jest prywatne forum kogoś z nas, tylko wspólne. Dla każdego z nas, starych Podwórkowiczów, ma (uważam) pewną wartość. Dlatego aby przetrwało ten zły okres - nie będę na razie psuć komuś przyjemności przebywania na P. moim tu pobytem; nie chcę być wciąganym w nowe tematy które "powinny prowokować na forum" a które ostatnio kończą się tylko nieprzyjemnymi wpisami... Może przyjdą nowi nauci których podobno "odstraszam" tym że informuję iż np.kończę swoją dyskusję w jakimś temacie; nie będę obniżał poziomu P., ...nie będę wpisywał "nieładnych wierszyków" (że tak delikatnie określę) które...itd. Dla dobra Podwórka postanowiłem mocno ograniczyć mój pobyt. Tak długo aż na Podwórku przejdzie ten zły okres...tak czasem jest lepiej postąpić. W pewnym momencie po prostu widać że żadna dyskusja nie przynosi poprawy tylko jeszcze większe zadrażnienia. Wtedy lepiej na pewien czas zamilknąć i przeczekać.

Jak rzekłem - do nikogo konkretnie tego nie piszę. Niech każdy sam w sobie rozważy.
            Pozdrawiam Wszystkich.
            • ptakbenu9 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:33
              Czołem Hardy! Witaj smile
              Może by tak transparencik odkurzyć i wywiesić w bardziej widocznym miejscu, co? Się gdzieś zawieruszył... Nie wiesz gdzie on może być? No ja zatykałam szpary w dziupli na zimę ale nie transparentem, jak boga kocham, starym pierzem i ośćmi, transparent wisiał nad furtka i ... co się z nim stalo?
              Pozdrowienia Hardy smile
            • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:38
              smutne Hardy, smutne...Medal ma zawsze dwie strony. Powinienes sie zastaniowic i "meldowac" sie codziennie rano na Podworku. To moje zdanie. Obrazanie sie (na kogo to nie wiem i nie bede dociekal) ale jest bez sensu...
              big_grin
            • m.maska Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:50
              hardy1 napisał:

... Może przyj
              > dą nowi nauci których podobno "odstraszam" tym że informuję iż np.kończę swoją
              > dyskusję w jakimś temacie;

hmm... no ja podobno tez odstraszam nowych nautow...i jakos sie o takie stwierdzenie nie obrazilam
              --
              https://i48.tinypic.com/24e2b94.jpg
              maska
              • ptakbenu9 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:53
                smile a ja... odstraszam Starych Nautów- Podwórkowiczów- ... tośmy się dobrali smile)) Mam nadzieję, że to jednak nie jest prawda.
                • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 23:14
                  Cześć Benu smile Transparent mój...echhh...trzeba będzie odświeżyć smile Trochę to teraz potrwa, nim go odnajdę, jak widzę...ale na cierpliwości mi nie zbywa. Trzymaj się Ptaku i wylecz zęby smile
                  • ptakbenu9 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 23:23
                    smile Tak Hardy, cierpliwość to podstawa! we wszystkim i nadziejasmile Zęby już się leczą smile
                    Trzymaj się Hardy! Do napisania.
                    Dobranoc Podwórko smile
            • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 19:59
              Cześć Hardy. Rozumiem Cię aż za dobrze. Ale to jest NASZE miejsce i MY decydujemy o tym jakie jest. Masz rację, źle się dzieje. Rację ma też Benu. Ten transparent także i mnie jest potrzebny. Odczucia miałem również podobne, a dzisiaj zrozumiałem, skąd to sie bierze. Co dalej? Myślę, że wspólnie możemy zadekretować powrót do starych dobrych zasad. A kto nie będzie chciał ich przestrzegać, znajdzie sobie w Matrixie inne miejsce, bo jest ich dużo...
              • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:03
                Skąd się bierze, Achaju ?
                Najlepiej w podpunktach.wink
                • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:15
                  kiedy będę miał chęć, o tym porozmawiać, niechybnie Ciebie Al, zawiadomię o tym jako pierwszą..
                  najlepiej bez podpunktówsmile
                  Ulisses
                  • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 23:25
                    Uli - sam odczułeś "skąd się to bierze". Nic wcześniej nie wpisywałem aby nie sugerować. Każdy ma swój rozum i potrafi wyciągnąć wnioski.
                    Też uważam że powinno się wrócić do starych zasad...dzięki nim tak długo jesteśmy przecież na P. Dopóki były podświadomie przestrzegane, Podwórko było takie jakie chcieliśmy i tworzyliśmy. Wierzę że znów tak będzie...ale tym razem potrzebuję chwili oddechu. Czasowo smile
                    • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 23:30
                      Rozumiem.. smile Może i ja postąpię podobnie, zawsze zależało mi na rozmowie, nigdy na kopaniu się po kostkach... Okładanie się łopatkami tez mnie nie bawi.. smile A co do zasad, spokojnie. Powrócimy do nich, bo inaczej to zwyczajnie nie ma sensu.. smile
                      • k.karen Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 23:55
                        Ja też chcę powrotu starych zasad.

Dobranoc Wszystkim smile
                        • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 14.01.11, 00:02
                          Myślę, Karen, że większość tego chce. A skoro tak, wrócą... smile
                          • m.maska Re: Do Wszystkich :-) 14.01.11, 00:19
                            hmm... trzeba jeszcze wiedziec o czym mowa...
                          • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 14.01.11, 07:16
                            ..big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin.......................................cool
            • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:00
              Hardy, a dokładnie, to gdzie Ty widzisz tutaj awantury, mogłabym to samo powiedzieć o naszej rozmowie, bo przecież mieliśmy inne zdania, tak jak w wielu wymianach myśli ma to miejsce. Czy raczej chodzi o to, że w pewnych dyskusjach dozwolone jest mieć różne zdanie, w innych zaś nie. Jak sam powiedziałeś różnimy się i dobrze, że tak jest. Rozmowa nie polega na potakiwaniu i poklepywaniu, mówieniu słodkości i kłanianiu się, przecież nie o to chodzi.
              A na wierszyk ja zwróciłam uwagę bo po prostu szedł za daleko, głośno to piszę, bo i w takich przypadkach możemy mieć przecież różne zdanie, czyż nie?
              • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:36
                Czy za przykład artykułowania owej sławetnej różnicy zdań, mogę uznać to co dzieje się na wątku o Putzfrau? Będę wdzięczny Al za odpowiedź TAK/NIE
                • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:55
                  a co takiego tam się dzieje? Zapytałeś tak, jakbyś był świadkiem linczu.
                  • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 20:58
                    Nie pisałem ani nie sugerowałem CO tam sie dzieje. Postawiłem tylko proste pytanie. Odpowiadasz pytaniem na pytanie? Nie można jak zaleca Pismo? smile TAK/NIE.
                    Ulisses
                    • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 21:21
                      Pozwól, Achaju, że się trochę pośmieję i naprawdę niezłośliwie, przysięgam, odpowiem Twoimi słowami "kiedy będę miała chęć, o tym porozmawiać, niechybnie Ciebie, Achaju, zawiadomię o tym"
                      • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 21:53
                        I jest to Al odpowiedź moim zdaniem jednoznaczna.
                        • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 22:01
                          a ja uważam, że jest bardzo niejednoznaczna, bo miałam zamiar być niejednoznaczna smile
                          • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 13.01.11, 22:07
                            Przyjąłem do wiadomości - stop. Ciotka czwartek. stop.
    • k.karen ULISSESIE... 13.01.11, 09:05
      Jeszcze wierzę, że możliwe jest TU i TERAZ
      ale obawiam się, że za chwilę może być NIGDY i NIGDZIE....

Chylę czoło przed Wami, Benu i Ulissesie, pozdrawiam.
      • 1zorro-bis Re: ULISSESIE... 13.01.11, 09:47
        ...................................................cool
      • ulisses-achaj Re: ULISSESIE... 13.01.11, 11:12
        Karen, dziękuję że sie odezwałaś.... smile smile

Ulisses
      • m.maska Re: ULISSESIE... 13.01.11, 21:20
        big_grinbig_grinbig_grin
        • milky_way_1 Re: ULISSESIE... 13.01.11, 22:56
          Miejsca jest dużo to prawda. Tylko ile razy mam się zastanowić, kto pod jakim nickname się pojawi i czy to jest kobieta, czy mężczyzna, choć to nie ma znaczenia, bo i po co. Za którymś razem, będzie śmiał się do rozpuku, lub przygrzeje mi w plecy. Po któreś.... jak widać nie trzeba pisać całych wątków, wystarczy mieć swoje zdanie i napisać co się myśli, a ponadto wyrasta się z ustawiania i kazania prze kimś klękać lub wskazywać mu drogę. Co najważniejsze, mieć swoje zdanie. Wiecie jak to jest z zewnątrz... czasem coś napiszę, nie znam się na wszystkim jak większość znawców, lecz są tematy mi znane. Piszecie o czymś, bo znacie się i to są rozmowy, że tak powiem przy herbacie, a ktoś wchodzi z zewnątrz i nie wie o czym mówicie, więc coś napisze, a później odchodzi, bo nie wie co pisać, a nie każdy ma dużo czasu, lub dany temat chce dalej ciągnąć. Działanie na wyobraźnię wchodzi w rachubę, tego się nauczyłam po pewnym wydarzeniu. Nie zapomnę, tego możecie być pewni i nadużywanie tego typu sytuacji zawsze będą wywoływać taką a nie inną reakcję smile
    • maja-z-podworka Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 19:24
      Zajrzałam i zawiadamiam, że żyję. Jest wiele powodów dla których mnie nie ma, informowałam o nich na innych łączach.
      Przeczytałam kilka wątków, zajrzałam pod kamień....
      Stare Podwórko smile Jakież to były piękne czasy! Mimo trudności.
      Powrót do zasad? A jakie to były zasady i kiedy ...i dlaczego są łamane? Nie pytam przez kogo, bo wiem jaka odpowiedź padnie - każdy z Was odpowie "Na pewno nie przeze mnie".
      Obawiam się, że żaden transparent nie zastąpi jednego - wtedy lubiliśmy się i wierzyliśmy, że we wzajemnych kontaktach jesteśmy szczerzy. Nic tej "młodzieńczej" wiary nie zastąpi.
      Czy nadal Podwórkowiczów łączy wzajemna sympatia? Bez tego spoiwa jest to po prostu kolejne forum dyskusyjne, jakich wiele.
      Odpowiedź na pytanie czy Podwórkowicze stanowią grupę, czy też Podwórko jest po prostu miejscem gdzie spotykają się całkowicie od siebie niezależni ludzie, których nie wiąże wzajemna lojalność, jest decydująca. Na coś się trzeba zdecydować. Zasady nie mogą obowiązywać tylko wtedy, kiedy jest to dla nas wygodne lub nam nie przeszkadza.
      Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
      • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 21:35
        Też Cię pozdrawiam, Maju. Otóż to. Zaufanie. Nie można go bezkarnie i nazbyt często wystawiać na próbę..
        Lojalność? A jakiej natury? to ważne, chyba nawet najważniejsze w tej sprawie. .. DN .
        • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:04
          Taaaa....
      • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 21:45
        Witaj Maju smile
        Wiele spraw ostatnio się pozmieniło. Każdy sam musi wyrobić sobie zdanie. Podrawiam smile
        • al-szamanka Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:05
          Taaa...
      • k.karen Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:11
        Witaj Maju smile

> Odpowiedź na pytanie czy Podwórkowicze stanowią grupę, czy też Podwórko jest p
        > o prostu miejscem gdzie spotykają się całkowicie od siebie niezależni ludzie, k
        > tórych nie wiąże wzajemna lojalność, jest decydująca.

Znasz moją odpowiedź.

Pozdrawiam smile
        • m.maska Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:17
          https://i53.tinypic.com/4jxjb7.jpg
        • m.maska Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:19
          https://i51.tinypic.com/s2d305.jpghttps://i53.tinypic.com/4jxjb7.jpg
          • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 20.01.11, 22:40
            pozwolicie, ze i ja swoje "trzy grosze" wtrace? cool
            Szanowni Panowie....najwyzszy czas troche "pary" wypuscic, bo zostanie tylko gwizdek na koncu. Mniej samouwielbienia, trocze luzu a wszystko wroci do....normy? A co - przepraszam ze pytam - jest norma? Gdzie 10 Polakow tam 11 parti... big_grinbig_grinbig_grinTak bylo zawsze i nalezy to przyjac za standard.
            A dla milych Pan - to wiecej humoru i mniej obrazalstwa. big_grinbig_grinbig_grin
            Na forum nikt nikogo przeciez nie morduje.
            Zycze Wszystkim zeby "sprawe" przespac i przemyslec.
            Do jutra. big_grin
            • mala200333 Re: Do Wszystkich :-) 21.01.11, 15:37
              www.youtube.com/watch?v=DgwivVBdhlo
              ..i posluchac...
              • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 21.01.11, 17:11
                www.youtube.com/watch?v=IGvkebKlM_4&NR=1
                ...i zastanowic sie.
      • maja-z-podworka Re: Do Wszystkich :-) 21.01.11, 21:43

Karen, Ulissesie, Hardy.

Pisałam to w innym miejscu i czasie, ale z przykrością stwierdzam, że moje odczucia nie zmieniły się.

"Prawda jest córką Czasu...a mądrość polega między innymi na tym, by
        to, czego się nauczyliśmy w przeszłości, wykorzystać w czasie
        teraźniejszym i przyszłym. Nigdy nie rozumiałam tej prawdy równie
        dobrze jak dziś.

Wiele się na Podwórku nauczyłam. Moje oceny zmieniały się w miarę,
        jak moja wiedza się poszerzała. Ta wiedza zwykle pozbawiała złudzeń,
        kazała na nowo odczytywać teksty, weryfikować opinie o ludziach,
        również o sobie.

Nauczyłam się, że nie wychowuje się ludzi dorosłych.

Nauczyłam się, że mój zdrowy rozsądek może być całkowicie różny od
        zdrowego rozsądku kogoś innego.

Nauczyłam się, że każdy z nas pamięta to, co chce zapamiętać a nawet
        w sposób, w jaki chce zapamiętać.

Nauczyłam się, że głównym problemem wielu ludzi może być pragnienie
        obrony swojego wizerunku w swoich własnych oczach. Widzimy świat w
        taki sposób, by tego wizerunku nie zniszczyć.

Wiem, że nikt nie odniesie słów krytyki do siebie, lecz dopasuje je
        do swego przeciwnika.
        "

Masz rację Hardy - każdy musi wyrobic sobie własne zdanie. To właśnie zrobiłam i, podobnie jak Wy, dzielę się przemyśleniami.

Pozdrowienia dla Wszystkich
        • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 21.01.11, 22:15
          ...........................................................http://emots.yetihehe.com/1/buziak.gif
          ...to dla ...Maji.
          cool
        • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 21.01.11, 23:51
          I ?
          • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 00:13
            Nauczyłam się, że nie wychowuje się ludzi dorosłych. - słusznie

Nauczyłam się, że mój zdrowy rozsądek może być całkowicie różny od
            zdrowego rozsądku kogoś innego. - zatem klania sie Pirandello : "jest tak jak sie Państwu wydaje"- dyskurs i porozumienie niemożliwe z założenia. Relatywizm

Nauczyłam się, że każdy z nas pamięta to, co chce zapamiętać a nawet
            w sposób, w jaki chce zapamiętać. - czyli każdy sie otorbia we wlasnej skorupie i nie dość że nie ma sensu w nią stukać, to jeszcze trzeba spokojnie przyjąć do wiadomości, że ktoś zapamietał kogoś np. szubrawcem, podczas gdy było zupełnie inaczej. Kontakt też niemożliwy.

Nauczyłam się, że głównym problemem wielu ludzi może być pragnienie
            obrony swojego wizerunku w swoich własnych oczach. Widzimy świat w
            taki sposób, by tego wizerunku nie zniszczyć. - zatem każdy odgrywa własną rolę mechanicznie i bez empatii, egotycznie skupiony na własnych urojeniach, z których nie wyjdzie , bo wyjśc nie chce /patrz p.1 i p.2

Wiem, że nikt nie odniesie słów krytyki do siebie, lecz dopasuje je
            do swego przeciwnika. " - czyli zakładam, że nie ma odniesienia do niczego co nas przekracza, żadnego uniesienia sie ponad wrzaski ego,żadnego elemenrtarnego wyjścia naprzeciw, niczego, w imie czego warto i trzeba przekraczac własny narcyzm. Kontakt Zero. Na dodatek usprawiedliwiony, bo tak rzekomo "jest" .

Nie maju. Taka "prawda" może mieć wielu wyznawców, ale na pewno nie jest Córką Czasu . To relatywizm i solipsyzm. I dlatego wniosek z tego co napisałaś własnoręcznie jest jeden : "NIE WARTO ROZMAWIAĆ" i 'WSZELKA ROZMOWA TO ZŁUDZENIE NIEUCHRONNIE PROWADZĄCE DO WALKI w imię własnego, pokręconego EGO".

Ne zgadzam się z żadnym z tych punktów. Przyznaje tylko, że tak "bywa", kiedy nie jest sie w stanie sprostać prostym oczywistościom. Taki juz jestem naiwny. I do tej "naiwności" szczerze sie przywiązałem..
            • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 00:26
              Sprowadzając to co napisałaś do nieco ryzykownego skrótu, można powiedzieć, że to ogon kręci psem, a nie pies ogonem. smile
              Psu jednak nie przypisujemy samoświadomości, umiejętności wglądu, przekraczania własnych ograniczeń, świadomości wartości, transgresji i uczestnictwa w kulturze.
              • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 01:46
                PS Zabrakło mi zakończenia Twojego postu, a pamiętam doskonale jego treść. Usunęłaś go i wiem, że uznałaś, iż masz po temu powód, być może dlatego, że jak piszesz "wyrobiłaś sobie zdanie". Brak tego fragmentu zdecydowanie jednak zmienia sens tamtego, dawniej napisanego postu i skłonił mnie do analizy wyłącznie tych treści, które zdecydowałaś się tutaj zamieścić.
                • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 08:33
                  ....................................................................http://emots.yetihehe.com/1/klotnia.gif
            • maja-z-podworka Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 08:50

Ulissesie.
              Ten tekst pisany był w sierpniu…..wtedy też miałam wyrobione zdanie, sądziłam jednak, że można jeszcze coś zmienić. Dziś nie mam już tej wiary.
              Uważasz, że brak tej końcówki w istotny sposób zmienia wymowę postu? Może...Wtedy było to wezwanie do zastanowienia się, dziś jest podsumowaniem.

Nie zamieściłam ostatniego fragmentu bo uznałam, że jest nieaktualny. Skoro jednak go przywołujesz, proszę.

„Przeczytałam to wszystko, co działo się przez ostatnie trzy
              tygodnie. Nie chcę komentować.
              Nie wiem, czy narastającą niechęć i wzajemne pretensje da się
              przezwyciężyć. Nie udaję, że ich nie widzę. Nie wiem, czy potrafimy
              wyciągnąć wnioski z tego, czego się nauczyliśmy.

Mam świadomość, że nawet to, co teraz piszę, jest w jakimś stopniu
              kreowaniem rzeczywistości. Bo naprawdę chciałabym Wam powiedzieć o
              wiele więcej rzeczy, o wiele dosadniej... Wszystkim. Mówię to także
              do siebie – możecie mi wierzyć.

Może jednak warto podjąć wysiłek zobaczenia rzeczy dobrych?
              Apeluję: Uznajmy, że więcej nas łączy niż dzieli, nikt z nas nie
              jest niewinną owieczką, a Podwórkowicze są czymś w rodzaju krewnych –
              są, jacy są - mają wady, trzeba z nimi żyć (w końcu kto ich nie
              ma?). Nikt z nas nie jest czarny ani biały....Opamiętajcie się
              Wszyscy! Proszę...”

Ciekawe, że wówczas Twoja ocena tego postu była inna....Wówczas odniosłeś go do innych, dziś do siebie. ...
              Nie mam ochoty na prowadzenie filozoficznej dyskusji. Smutno mi.
              • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 10:20
                Też mi smutno, Maju. Rożnica jest taka, że zmęczyło mnie bicie głową w mur. Ale Twój wczorajszy post był jednak generalizacją. Gdybym uznał że słuszną, dawno by mnie tutaj nie było.
                • maja-z-podworka Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 11:16

Quod erat demonstrandum.

Pozdrowienia dla Wszystkich. DN.
                  • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 11:28
                    duo cum faciunt idem, non est idem
                    • maja-z-podworka Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 12:28

smile smile smile

Sapienti sat smile
                      • ulisses-achaj Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 13:59
                        smile smile smile smile smile
                        Szkoda, Maju, że nie widujemy Cię częściej.. smile DN.
                    • 1zorro-bis Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 12:49
                      ulisses-achaj napisał:

> duo cum faciunt idem, non est idem
                      >

..............................................................................http://emots.yetihehe.com/3/stop.gif
          • hardy1 Re: Do Wszystkich :-) 22.01.11, 12:16
            Powtórzę, Maju - każdy musi wyrobić własne zdanie. Przemyśleć. Nie w emocjach i nie w pośpiechu. Trzy lata to szmat czasu. Teraz też potrzebny widocznie jest czas.

Wiem jedno - wytykanie jeden drugiemu nic nie da. To droga donikąd. Umiejętność wzajemnego ustąpienia i czasem zrozumienia że w pewnych sprawach nie osiagnie się tego samego zdania - to umiejętność rozwiązywania sporów. Atakowanie wtedy dyskutanta i "zablokowanie się" tylko na swojej racji, negowanie prawa drugiego do jego zdania, wyciąganie jakichś zamierzchłych zdarzeń aby tylko "coś sobie udowodnić", mimo że spojrzenie do dzisiaj jest różne - przynosi tylko niepowodzenie i rozdrażnienie. Nie jesteśmy klonami o tym samym sposobie myślenia...i wtedy też trzeba umieć rozmawiać.

Zobaczymy po pewnym czasie co będzie. Życzę zdrowia, Maju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka