Dodaj do ulubionych

Utrwalić Niecodzienne...

01.12.11, 20:41

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,10736912,100_najlepszych_zdjec_roku_2011_agencji_Reuters__tsunami.html
Gazeta.pl zrobiła nam piękny prezent. Oglądam, zachwycam się i tak się zastanawiam.
Czy do zrobienia TAKICH fotografii potrzebny jest talent czy raczej umiejętność wykorzystania wszystkich technicznych możliwości sprzętu a także niesamowity zmysł obserwacji i refleks? Myślę, że to drugie bo chyba każdy może nauczyć się robić dobre zdjęcia?

Długo nie mogłam przekonać się do cyfrowych aparatów, wydawały mi się takie "bez duszy" ale kiedyś zobaczyłam na niebie niesamowity widok, który mogłabym utrwalić, zatrzymać w kadrze i pokazać innym a tu...nie było czym. To zjawisko, które widziałam było tak niecodzienne i niespotykane, że trudno było mi wtedy to opowiedzieć i opisać. To wyglądało jak fala tsunami ale na niebie. Wielka, siwo-granatowa, skłębiona w kształcie walca chmura, wisząca nad horyzontem, oddzielona od wierzchołków drzew wąskim paskiem jasnego nieba.
Tak mi było żal tego widoku, że niedługo potem kupiłam aparat smile
Obserwuj wątek
    • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 01.12.11, 21:37
      Tak, cyfrówka pozwala uchwycić chwilę... To nie sprzęt decyduje o zdjęciu.

Czasem można zrobić ...dziesiąt zdjęć, niby zwykłych. Dopiero po wyświetleniu na ekranie komputera czasem można znaleźć perełkę, której wpierw nawet nie dostrzegliśmy...

Z tej opublikowanej setki "najlepszych zdjęć" podobają mi się dwa - pierwsze z wodą rozpryskującą się na głowie malutkiego mnicha oraz z orłem atakującym zająca...
      • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 01.12.11, 22:10
        Mnie też najbardziej to pierwsze smile
        Niektóre z tych zdjęć są wstrząsające...ale taki zawód wybrali reporterzy.

Zgadzam się, że nie sprzęt ale gdy jest profesjonalny, wielofunkcyjny aparat
        to łatwiej jest zrobić choćby takie zdjęcie jak to pierwsze smile
        • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 01.12.11, 22:40
          ...ale i tak wszystko zależy od oka fotografa...to on musi wpierw dostrzec to "coś" warte utrwalenia smile
    • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 00:46
      Czy do zrobienia TAKICH fotografii potrzebny jest talent czy raczej umiejętność wykorzystania wszystkich technicznych możliwości sprzętu a także niesamowity zmysł obserwacji i refleks?

Chyba przede wszystkim troche szczescia, Karensmile Trzeba byc we wlasciwym miejscu o nalezytej porzesmile
      • cieplanata Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 07:39
        lub trzeba mieć dużo cierliwości. Mieszkam w takim miejscu, ze często widzę ludzi fotografujących, są to zwykli ziemianie jak i reporterzy niekiedy godzinami stoją z przygotowanym aparatem, gdy wiedzą, ze ktoś ważny lub znany wyjdzie
        • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 08:04
          Większość z tej setki fotografii nie jest jednak fotkami ważnych lub znanych ludzi. A więc - potrzeba trochę szczęścia i "trafienia" z tematem.
      • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:14
        O tak, Szczurku! smile Trzeba mieć "traf" ale to także związane jest
        z darem obserwacji i intuicji zarazem, widać to na przykładzie pierwszego zdjęcia.
        • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 18:40
          O tak, Szczurku! smile Trzeba mieć "traf" ale to także związane jest
          z darem obserwacji i intuicji zarazem, widać to na przykładzie pierwszego zdjęcia.

Karen, "traf" brzmi znacznie lepiej niz "szczescie" w kontekscie robienia zdjecsmile Duzo bardzo dobrych zdjec ukazuje przeciez czyjas tragedie.
          • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 19:04
            Ale nie popełniłeś, Szczurku błędu bo przecież jest też sporo
            zdjęć pięknych, na przykład naszej Matki Natury i to co zostanie
            uchwycone w kadrze można nazwać szczęściem smile

Niedawno na Gazecie.pl były pokazane "Cuda Natury" - prawdziwy zawrót głowy,
            och przecież nawet chyba wklejałam tu te zdjęcia smile
            • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 19:38
              Chyba nie jestem dziwny, ale...wolę oglądać "Cuda Natury" niż drastyczne zdjęcia. Ciężkie i dramatyczne wydarzenia same "przychodzą" i nieraz nie możesz przed nimi uciec. Cuda Natury natomiast chcę oglądać smile
              • ulisses-achaj Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 19:43
                I to jest to.. smile Jednak fotografie ludzi, zauważcie, wzbudzają szerszy oddźwięk, kiedy dokumentują rzeczy straszne. Jakoś nikogo nie rusza, że inni się cieszą... smile a są świetne fotki takie właśnie. no cóż , kultura CNN .. smile
            • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 23:52
              Ale nie popełniłeś, Szczurku błędu bo przecież jest też sporo
              zdjęć pięknych, na przykład naszej Matki Natury i to co zostanie
              uchwycone w kadrze można nazwać szczęściem smile

W zasadzie tylko raz traf zechcial wspomoc moje amatorstwosmile Bylem kiedys na krokodylowej farmie. Akurat gadziny karmiono. No i pstryknalem. Jak wywolalem zdjecia, okazalo sie, ze jednego uchwycilem z otwartym pyskiem. Takie zdjecia udaje sie zrobic tylko przez przypadek, bo gadzina jest arcyszybkasmile Bo w realu trudno nawet zauwazyc, kiedy krokodyl otwiera i zamyka pysk. No chyba ze jest sie czescia jego jadlospisusmile
              • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 01:03
                ...wtedy otwarcie krokodyla pyska i jego zębiska zobaczysz pierwszy i ostatni raz big_grin
                • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 01:54
                  ...wtedy otwarcie krokodyla pyska i jego zębiska zobaczysz pierwszy i ostatni raz big_grin

No chyba ze gadzina chcialaby sie zadowolic jednym kesemsmile
                  Gwoli scislosci - to byla farma aligatorow, a nie krokodylismile

• hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 09:30
                    ...nie tak lekko. Wszystko zależy od tego, CO będzie pierwszym kęsem krokody...aligatora...wink

Gwoli ścisłości - dla "przekąski" przyczyna gatunkowa wynikłego problemu eschatologicznego nie będzie już istotna...wink
              • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 10:21
                Szczurku, takie zdjęcie?! Pokaż nam tego krokodyla, proszę smile
                • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 10:45
                  ...zdjęcie aligatora, aligatora smile Szczurek się poprawił przeczytawszy pewnie...tablicę z nazwą farmy wink
                  A może to gawal, Szczurku, hę? Lepiej przeczytaj jeszcze raz...suspicious
                  • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 19:49
                    Szczurek się poprawił przeczytawszy pewnie...tablicę z nazwą farmy

Raczej klopoty z pamieciasmile Aczkolwiek w tym przypadku pamiec moja sie zrehabilitowalasmile Jak to mowia - starosc nie radosc, pogrzeb nie weselesmile
                    • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 20:07
                      ...to znaczy że jeszcze
                      nie jest stara,
                      bo się zrehabilitowała.

Znaczy pamięć Twa
                      co niby jest
                      już stara...wink
                      • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 20:32
                        ..to znaczy że jeszcze
                        > nie jest stara,
                        > bo się zrehabilitowała.

A co bedzie jesli sie pewnego dnia sie nie zrehabilituje?smile
                        Czas w tej kwestii nie gra na moja korzyscsmile
                        • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 20:40
                          Nie kwękaj, Szczurku. Wszyscy jedziemy na tym samym wózku...tyle że jak się postarasz to spowolnisz tę jazdę wink
                          • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 22:19
                            Wszyscy jedziemy na tym samym wózku...tyle że jak się postarasz to spowolnisz tę jazdę

Ale jak? Wozek z gorki pedzi szybciej niz pod gorkesmile
                            • hardy1 Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 23:00
                              dlatego trzeba pędzić fizycznie pod górkę...to nie syzyfowa mordęga. Wtedy część prędkości "w dół" się znosi wink
                • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 19:42
                  Szczurku, takie zdjęcie?! Pokaż nam tego krokodyla, proszę

Prosze o prosta instrukcje, jak sie wkleja zdjecia do postowsmile A potem postaram sie wygrzebac gadzine z ktoregos albumu albo pudelkasmile Nastepnie postaram sie dowlec gadzine do roboty, scislej - do skanerasmile A pozniej -hejasmile Tak to widze w skrociesmile
                  • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 20:13
                    Dobrze, Szczurku, podam Ci instrukcję bo to trzeba programem np. imageshack
                    a nie prosto z dysku. A później "przyciskiem" IMG na górze, na pasku
                    ale wyślę Ci instrukcję pocztą, dobrze?
                    • rata.sofisticada Re: Utrwalić Niecodzienne... 03.12.11, 20:30
                      Dobrze, Szczurku, podam Ci instrukcję bo to trzeba programem np. imageshack
                      a nie prosto z dysku. A później "przyciskiem" IMG na górze, na pasku
                      ale wyślę Ci instrukcję pocztą, dobrze?

Dobrzesmile
    • aga0023 Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 07:59
      Rzeczywiście dobre zdjęcia
      A czy potrzebny jest talent? Chyba jednak troszkę tak, mimo wszystko smile
      • wscieklyuklad Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 11:14
        Większość z tych zdjęć znamy. Niektóre napawają refleksją, inne przerażają.
        Mnie natomiast zaciekawiły komentarze pod nimi.
        Typowo polskie - bez wyłączenia wulgaryzmów.
        Oczywiście z pewnością pisane przez czołowych fotoreporterów świata, potencjalnych kandydatów do artystycznych wyróżnień.
        Tak już jest, ze prestiż, uznanie dorobku, osiągnięcia na szerszej niwie, budzą natychmiastowy trend niszczenia i deprecjacji w życiowych nieudacznikach marzących - bez szans na powodzenie - o podobnej estymie.

Kilka fotografii podobało mi się szczególnie - jak choćby fot.nr8 uzmysławiająca potęgę techniki i na jej tle mikrość człowieka - pochylony człowiek w kombinezonie jest jak współczesny Syzyf. Całość sprawia wrażenie, jakby siłą rąk napędzał ogromną wyrzynarkę.

fotka25 - wygląda jak olbrzymi zegar słoneczny, kto wie, czy ów człowiek utrzymał potężną rurę sterczącą ze złotej wody.

Szczególne wrażenie wywierają fotki z dziećmi - noworodek uratowany z trzęsienia ziemi (77) - patrząc uzmysławiamy sobie, jak kruche jest życie ludzkie, jak wielkiej delikatności i opieki wymaga od każdego z nas.

Żebrząca Suman ( 74) - jest wyrzutem sumienia świata dostatku, malunek mający wzbudzić uwagę i współczucie. W kraju "dzikim" uznano by taki malunek za zwykły " rytualny ozdobnik" - zresztą kto wie, może majętny turysta nie skojarzył wizerunku twarzy głodującej z wołaniem o pomoc ?

Dzieci afrykańskie - (73, 49) będą zawsze najboleśniejszą zadrą na sumieniu świata.
        Zadbane dłonie matki na czuprynce pociechy zasłaniającej oczy i spuszczającej głowę...
        Obskurny garnek na żywność dla wielkiego oka wyglądającego spod matczynej chusty...
        Cóż, te fotki do końca życia będą mi się kojarzyć z Sonią....

Najsmutniejsze jest to, że wśród tych fotografii jest tak mało pokazujących ludzką radość.
        • cieplanata Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 13:09
          bo radość i szczęście jest niemodne, nie przyciągają uwagi sad
          Ludzie lecą jak muchy do lepu na nieszczęścia, katastrofy, upadki, myślą sobie "a dobrze im tak" albo "dobrze, ze nie ja"
          Zauważcie jaką poczytnością cieszą się fora gdzie są awantury, a tam gdzie mowa o kulturze, sztuce, szczęściu prawie nikt sie nie przewija
          • sza.aliczek Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:10
            Lubię zdjęcia, ale minęła mi już ta ochota, by wszystko utrwalać. I co ważne: umieć zrezygnować ze zdjęcia nie dość dobrego (co w przypadku kajtka się nie udało : D : D : D) - to też sztuka : )))
            Natomiast podziwiam bardzo często wprawne oko fotografującego smile
            Na Loży naprawdę dobre zdjęcia robi Flo.
            • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:50
              Szaliczku smile, Kajtuś jest "artystyczny" na każdej fotce
              i proszę o więcej smile

A tak, Floraanna robi przepiękne fotki, mam link do jej "ogrodu"
              i często oglądam smile
              • sza.aliczek Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 19:48
                Bo Kajtuś, Kochana Karen, jest po prostu Model of the Best! big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
          • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:47
            Dzisiaj news, Natko to "człowiek pogryzł psa" a nie "pies pogryzł człowieka".
            A co do forów to....eeee tam, już mi się nie chce o tym.
        • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:42
          Tak, doskonała jest ta fot. nr 8, też mi się bardzo podoba smile

A komentarze? No cóż, jaki człowiek taki komentarz...

Radość dzisiaj jest...passe, a agresja, zdziczenie, brutalność, krew, nieszczęście,
          gwałt, śmierć to są tematy!...Informacje, filmy, literatura, przesiąknięte są takimi tematami...
      • k.karen Re: Utrwalić Niecodzienne... 02.12.11, 15:28
        Talent jest potrzebny do fotografii artystycznej (dlatego tak się nazywa ),
        no na przykład akt; artysta fotograf musi wiedzieć jaki chce uzyskać efekt,
        jak ustawić modelkę, dobrać tło, odpowiednie oświetlenie a i tak zrobi tych fotek mnóstwo,
        żeby wybrać z tego tę jedną. Poza tym kolaże i obróbka graficzna zdjęcia
        do tego potrzebny jest talent smile

Ale tu widzimy zdjęcia reporterskie, "modeli" nikt nie ustawiał, te zdjęcia są niepozowane,
        naturalne, nikt tego nie "reżyserował", nie miał w głowie końcowego obrazu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka