Dodaj do ulubionych

Wirtualne spacery po Polsce

15.05.13, 14:08
"Cudze chwalicie swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie"

- napisał dawno Stanisław Jachowicz (1796–1857) – polski bajkopisarz i pedagog okresu romantyzmu.

Warto poznać ciekawe rejony, miejsca, zabytki w Polsce. Nie zawsze jednak mamy czas i możliwości wyjazdu a w internecie pojawia się coraz więcej pięknych panoram.
Postanowiłam pokazać Wam wszystkie, jakie odszukam i zaprosić do wirtualnych spacerów, które także mogą zachęcić do zwiedzania i wycieczek turystycznych w przyszłości.
Wiele z tych miejsc znamy ale na pewno nie wszyscy.

Gdyby ktoś też natknął się na ciekawą panoramę to bardzo proszę o wklejenie linków.
Obserwuj wątek
    • k.karen Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego 15.05.13, 14:09
      www.ogrodbotaniczny.wroclaw.pl/autoinstalator/joomla1/index.php/panoramy.html
      • sorel.lina Re: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego 15.05.13, 14:16
        Karen, dziękuję! smile
        We Wrocławiu byłam raz, tylko raz. Miałam wtedy 10 lat. I przyznam - nie bardzo mi się wtedy to miasto podobało. Teraz wciąż słyszę, że bardzo wypiękniał, może się więc tam wybiorę. smile
        • k.karen Re: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego 15.05.13, 14:31
          Wtedy i przez wiele następnych lat było zaniedbane, dzisiaj Wrocław jest pięknym, europejskim miastem z wieloma atrakcyjnymi miejscami do zwiedzania, przyjaznym dla turystów smile
          Zapraszam smile
    • k.karen Aula Leopoldina - Uniewerstytet Wrocławski 15.05.13, 14:33
      www.muzeum.uni.wroc.pl/aula-leopoldina
    • k.karen Panorama Racławicka - Wrocław 15.05.13, 15:21
      Fantastycznie zrobione! Pierwszy raz oglądam tę wirtualną panoramę i zauważyłam dużo więcej szczegółów jak "na żywo" smile

www.panoramaraclawicka.pl/
    • k.karen Wrocław - wszystkie 15.05.13, 15:25
      www.wroclaw.pl/panoramy_wroclawia,1.dhtml
      • ulisses-achaj Re: Wrocław - wszystkie 15.05.13, 16:19
        A ja bee monotematyczny, bo kocham to miasto smile

www.pajorama.eu/wirtualnymariacki/mariacki.html#/Fasada/
        • ulisses-achaj Re: Wrocław - wszystkie 15.05.13, 16:23
          www.pajorama.eu/wirtualnymariacki/mariacki.html#/Przy_Teczy/

Ulisses
          • ulisses-achaj Re: Wrocław - wszystkie 15.05.13, 16:26
            panoramy.zbooy.pl/360/pan/krakow-kosciol-franciszkanow-hdr/p
            wspaniałe witraże Wyspiańskiego i Mehoffera plus motywy roślinne na ścianach ...
            • ulisses-achaj Re: Wrocław - wszystkie 15.05.13, 16:31
              Paczków. Niefdoceniane miejsce nazywane też polskim Carcassonne

www.paczkow.pl/o-paczkowie/zabytki-i-atrakcje/2770-kosciol-parafialny-pw-sw-jana-ewangelisty
              • hardy1 Re: Wrocław - wszystkie 15.05.13, 16:40
                Wklejajcie, wklejajcie wirtualne zwiedzanie smile
                W późne spokojne wieczory będę miał co pooglądać. Nawet nie ruszając się z miejsca...smile
                • kicho_nor Re: św. Rita 15.05.13, 20:56
                  W sprawach trudnych i beznadziejnych wejdź dwudziestego drugiego
                  każdego miesiąca o siedemnastej do kościoła św. Katarzyny w Krakowie z różą.
                  Wszyscy wtedy przychodzący przychodzą z różą. Możesz o nic nie prosić tam św. Rity ale
                  przyjdź z różą. Ksiądz święci osoby z różą ( (tłumy).
                  Poświęconą różę możesz zostawić tam św. Ricie Abo zanieść temu kto beznadziejnie.
    • k.karen Kraków 15.05.13, 21:16
      www.krakow4u.pl/Panoramy_Krakowa.html
    • k.karen Lubiąż - Klasztor Cystersów 15.05.13, 21:49
      zieba.wroclaw.pl/lubiaz_qtvr_main.html
    • k.karen Dolny Śląsk 15.05.13, 21:51
      zieba.wroclaw.pl/index.htm
    • witekjs Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 17:39
      Zbliżają się wakacje, wydaje mi się, że warto abyście zechcieli poznać, bardzo ciekawy i piękny Szlak Tatarski.

www.ciekawepodlasie.pl/szlaki_podlasia/5,Szlak_tatarski.htm
      bohoniki.eu/
      kruszyniany.pl/
      www.kruszyniany.pl/szlak.html
      www.tatarzy.pl/
      www.szlaktatarski.pl/
      www.muzeum-miedzi.art.pl/wystawy-czasowe/335-tatarzy-polscy-historia-i-kultura-tatarow-w-polsce.html
      www.youtube.com/watch?v=N7a-Nqz2yWA
      www.youtube.com/watch?v=nwfQT1T4sH4&feature=youtu.be
      • hardy1 Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 20:47
        O, w sprawie Podlasia to może wypowiedzieć się Szaliczka smile
        • k.karen Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 21:19
          Witku, tego rejonu Polski zupełnie nie znam. Dla mnie to dziewicze tereny.
          Szczęściarzem ten kto już ma określone plany wakacyjne, u mnie to do końca
          niewiadoma smile Ale Muzeum w Legnicy na pewno odwiedzę, może nawet niedługo
          i jeśli jeszcze jest ta tatarska wystawa to zrobię amatorski reportaż, o ile będzie można
          robić zdjęcia. Ale pewnie tak.

Witku, w rewanżu zapraszam na Dolny Śląsk smile

Ps. Hardy, mam nadzieję, że Szaliczka znajdzie chwilę i coś nam opowie o Podlasiu. Przy okazji legnickiego Muzeum a związanego pośrednio z Szaliczką, to właśnie teraz jest czasowa wystawa z Torunia smile
          • jar-o-mir Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 21:28
            Na cytowanym wcześniej portalu www.ciekawepodlasie.pl jest całe mnóstwo miejsc, które warto odwiedzić w tej ciągle mało znanej części kraju. Zabytki może nie są tak "starożytne", ale styk kilku kultur i wspaniała przyroda, powinna przyciągnąć coraz więcej ludzi.
            • hardy1 Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 21:36
              Będę musiał ją kiedyś zwiedzić, w drodze na starą wileńszczyznę...
          • hardy1 Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 21:37
            Karen, czyżby Szaliczkę też wystawiali? wink
            • k.karen Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 21:55
              Hardy, no przecież napisałam - "pośrednio związaną z Szaliczką" big_grin
              A Jar-o-mirowi dziękuję za zwrócenie uwagi na tę stronę internetową smile
              • witekjs Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 26.05.13, 22:51
                Kiedyś napisałem trochę więcej na temat naszej, bardzo ciekawej wyprawy na Podlasie.

forum.gazeta.pl/forum/w,192,59481632,67252423,_Bialystok_czyli_podlaski_Wersal_Szlak_Tatarski.html
                • k.karen Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 27.05.13, 12:42
                  Przeczytałam Witku smile
                  I znalazłam jeszcze jeden link do Twojej kolekcji smile
                  www.photopodlasie.com/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=57
                  • k.karen Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 28.05.13, 14:37
                    I jeszcze jeden:
                    Podlasie w obiektywie Marka Waśkiela
                    waskiel.pl/podlasie-marek-waskiel.html
      • 1agfa Re: Wirtualne spacery po Polsce - Tatarzy Polscy 28.05.13, 00:19
        "...Mieszka we mnie Polak i Tatar
        Jeden nosi maciejówkę, drugi krymkę,
        szablę w snach ostrza tak samo,
        szalony poezją na stepach Kipczaku
        tatarska szablą walczę o Wielką Polskę
        wilcze futro z litewskich lasów
        lezy na obu tak samo..."

Selim Chazbijewicz "Tatarski sen"

To z Twojego linku wyjety wiersz, jakże wymowny.

Dziękuję, Witku za te zajmujące, prawdziwe skarby z naszej historii i pokazanie niezwykłych, mniej znanych miejsc, obyczajów smile
        Ponadto pozwalać sobie dodać mały przyczynek, ciekawostkę.
        www.genpol.com/module-subjects-printpage-pageid-37-scope-all.html
        • witekjs Re: Wirtualne spacery po Polsce - MUŚLIMOWIE 28.05.13, 19:51
          Dziękuję Wam, za bardzo ciekawe linki do naszego, niewielkiego zbioru o Tatarach .

Pozdrawiam serdecznie. Witek

Muślimowie, czyli tak zwani tatarzy litewscy - część 1/13
          J. Talko-Hryncewicz

www.ciekawepodlasie.pl/strony/tatarzy/1/
    • k.karen Toruń 28.05.13, 15:19
      arekantkowicz.pl/panoramy/Torun/torun.html
    • k.karen Polskie trasy magiczne 17.06.13, 20:27
      Znalazłam ciekawą stronę z opisami różnych tras turystycznych, na pewno każdy znajdzie tam coś ciekawego dla siebie smile

trasymagiczne.wyborcza.pl/trasy/0,131608.html#TRNavSST
      • witekjs Re: Polskie trasy magiczne 29.06.13, 20:45
        k.karen napisała:

> Znalazłam ciekawą stronę z opisami różnych tras turystycznych, na pewno każdy
        > znajdzie tam coś ciekawego dla siebie smile
        >
        > trasymagiczne.wyborcza.pl/trasy/0,131608.html#TRNavSST

Piękne są Twoje trasy turystyczne w Polsce.
        Przed chwilą wysłałem ten link do mojej siostry, za granicę.

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Witek
        • k.karen Re: Polskie trasy magiczne 01.07.13, 09:11
          Witku, cieszę się, że i moje linkowe poszukiwania mogły się przydać smile
          Wielu z tych miejsc sama nie znam.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że Twoja Siostra będzie mogła zwiedzić któreś z tych miejsc smile
    • k.karen Re: Wirtualne spacery po Polsce 23.10.13, 20:07
      Przypadkiem znalazłam wielki, panoramiczny przewodnik po Polsce. Zebrano w nim najciekawsze regiony z przepięknymi krajobrazami, miasta i zabytki. Każdy może wybrać z niego to co lubi smile

www.vtour.pl/pl/wirtualne_miasta/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka