k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 10:54 Dzień dobry, Mirku, dzień dobry Wszystkim Jedno mamy już za sobą - najkrótszy dzień, teraz już będzie coraz dłuższy, czyli... do wiosny już niedaleko Spokojnego dnia Wszystkim Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 11:21 Mirku Nic ostatnio od Ciebie o Michaliku To ja Tobie opowiem ode mnie o Gowinie -Gowin to dobry polityk tylko jakiś taki cipowaty Odpowiedz Link
mirekms Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 11:54 Kichonorze idą święta,a nam nie jest zbyt lekko,mój ukochany kol.abp J.Michalik (link) chce do więzienia,a ja biedny? pójdę za moim pasterzem,razem będzie raźniej Kichonorze cały czas żyję nadzieją,że w więzieniu nie porzuci mnie dla innego chociaż jak sam wiesz, w życiu różnie bywa,u niego włosy siwieją, a dupa szaleje Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 12:13 Wiesz Mirku Michalik i Gowin są jacyś podobni, czy to może jeden tylko się przebiera Odpowiedz Link
mirekms Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 12:48 to dwie różne postacie,ale posiedzieć też za nich można z art.196 Kodeksu karnego poseł Gowin gustuje w płaszczach od Armaniego (link) a mój Józek jest wyemancypowaną mężczyzną Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 19:39 Mirku, wierzę, że Michalik chętnie by poszedł do więzienia... eee, aresztu domowego w pałacu arcybiskupim... eee, aresztu duchowego. Będzie cierpiał za zarodki z in vitro i za kobiety w ciąży... eee, będzie cierpiał w samotności duchowej. To wielka ciąża... eee, wielki ciężar stanu błogosławionego dla Michalika. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 20:22 Dobry wieczór E tam, Michalik... Sportowcy sprawili nam piękne prezenty pod choinkę. Nasze szczypiornistki dzisiaj zawiedzione i smutne, ale niepotrzebnie. Już sam udział w Mistrzostwach był dla nich sukcesem, a 4 miejsca nikt się nie spodziewał i to jest ogromna i miła niespodzianka. Skoczkowie, wiadomo! Co tu dużo mówić - nasi górą i już! Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 21:56 Dobry wieczór, Karen Tak jest, to świetna niespodzianka - i rzeczywiście "pod choinkę". Nie dziwię się szczypiornistkom, przecież niewiele brakowało, a byłyby jeszcze wyżej! Czwarte miejsce bywa uważane za "smutne"...bo tak blisko podium, a jednak nie (a apetyty rosły). Jednakże to 4. miejsce w przypadku polskiej reprezentacji jest niewątpliwie sukcesem! O skoczkach...to ja już nie będę nic, można tylko podskakiwać (na fotelu) i klaskać! Wraz z odejściem Małysza nie skończyła się epoka sukcesów, chyba stoi za tym zmieniony system trenowania - i brawo za to. "Małyszomania" przyniosła dalszy ciąg. Efektowny. Ubolewam (jak zwykle) że tak wiele pakuje się w środki i finanse, tyle jest pomocy dla piłki nożnej, z jakże mizernym, żenującym skutkiem. Podczas kiedy tyle innych dziedzin sportu, w których polscy sportowcy odnoszą sukcesy, jest zaniedbana lub mało zadbana. Ufff... Karen napisała: > Sportowcy sprawili nam piękne prezenty pod choinkę. > Nasze szczypiornistki dzisiaj zawiedzione i smutne, ale niepotrzebnie. Już sam > udział w Mistrzostwach był dla nich sukcesem, a 4 miejsca nikt się nie spodzie > wał i to jest ogromna i miła niespodzianka. > Skoczkowie, wiadomo! Co tu dużo mówić - nasi górą i już! Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:05 Przyznam, Agfo, że po odejściu Małysza nie wierzyłam w sukcesy naszych skoczków. Małysz jest Mistrzem wszech czasów i jeszcze długo mu nikt nie dorówna, tym bardziej skaczę z radości, kiedy młodzi osiągają takie sukcesy i że mamy wreszcie drużynę z szansą na medale Też nie rozumiem i ubolewam, że tyle pieniędzy pakuje się w piłkę nożną. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:16 Dobry wieczór, Karen i Agfo Tak, wczoraj i dzisiaj był piękny, sportowy dzień. Zwłaszcza w skokach narciarskich Aż nie można się oderwać od oglądania, bo co chwila jakiś Polak siada na belce skoczni... i skacze, że hej Duże brawa dla trenera Kruczka oraz dla trenera Matei, który prowadzi juniorów. "Małyszomania" sprzed dziesięciu lat daje efekty - dzieci zaczęły garnąc się do skoków, ale i pobudowaliśmy wreszcie skocznie, mniejsze i większe. Do tego dobra myśl trenerska, trochę pieniędzy i... efekty, że palce lizać Paniom grającym w piłkę ręczną także należą się brawa. Przed mistrzostwami celem do osiągnięcia było tylko wyjście z grupy, a tu AŻ czwarte miejsce. Nabiorą doświadczenia potrzebnego do gry o wysoką stawkę, to będziemy się jeszcze cieszyć z medalu Nasi panowie też to przeszli, nie od razu stawali na podium. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:21 Hardy, może i Orliki pomogą za... dzieści lat odbudować kadrę piłkarską? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 18:30 Oj, to nie chodzi o same Orliki. Ale może kiedyś... chciałbym Pamiętam czasy kadry Górskiego i ich wspaniałe mecze Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:08 ...i jeszcze Karen napisała: > E tam, Michalik... I słusznie! Po co sobie nastrój psuć rozważaniami w taki "sportowy" dzień. Na cytowanie i sadzenie "michalików" zawsze pora nadejdzie, bo materiału dostarcza aż nadto! Nie wiedzieć: śmiać się, płakać, czy jednocześnie, bo to na dwoje można rozumieć. O ile nie jeszcze inaczej, na co słów brakuje. Ale...jest o kim, jest, o tak Ważnej Osobie - i będzie! Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:37 Agfo, Michalik to dzięki Mirkowi zagościł na P. na stałe Ale jest jeszcze jeden przypadek identycznego, lub nawet większego, nieszczęścia, bo prędzej barany i owce przemówią ludzkim głosem, niż Ziemkiewicz zacznie używać mózgu do myślenia. Tylko na mnie nie krzyczcie, że przed świętami zapodałam Wam "taką" lekturę, ale ręce opadają, co ten pismak publikuje (tym razem na temat zmarłego Nelsona Mandeli). dorzeczy.pl/pretoria-%E2%88%92-warszawa-wspolna-sprawa/ Odpowiedz Link
mirekms Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:56 z moim Józefem Michalikiem,to trochę nie tak na samym początku,na samiutkim początku popularyzowałem J.E. na zaprzyjaźnionym forum tzn.Kalejdoskopie u Matki Założycielki kol.Maski Chłop miał duże wzięcie,ale musiałem dodać klopsiki smażone,to był bardziej strawny dla otoczenia przy okazji,wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku dla bywalców Kalejdoskopu,Matki Założycielki,kol.Masce libertango (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 23:09 Mirku, myślę że Michalik nawet z Ranigastem i Ulgixem nie będzie strawny Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 23:12 Mirku Ty się nie przymilaj na klopsiki u Maski Ona ma przepis od Hammurabiego i wcześniej kuchnię spali niż te klopsiki jej wyjdą. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 23:20 Czas na mnie, trzeba odpocząć Dobranoc Wszystkim, spokojnej nocy Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 20:26 No to już wiem, kim jestem. Jako racjonalista (znaczy ateista) jestem gorszym człowiekiem i np. odpowiadam za śmierć wielu milionów ludzi wymordowanych przez totalitaryzmy, jako orzekł przed chwilą ksiądz dr Oko. Drugie jego "cudowne" objawienie to stwierdzenie, że w wielu krajach europejskich panuje tylko straszny seks, który powoduje wyludnienie. Trzecie, że to Unia Europejska propaguje ten seks. Czwarte... nie, nie będę wyliczał. To najlepiej wysłuchać, w programie Moniki Olejnik w tvn24. Pół godziny po północy zawsze powtarzają, można pewnie i na portalu odsłuchać. Ufff... dzisiaj ten Oko przeszedł sam siebie z poprzednich objawień... To były pewnie jego życzenia miłości chrześcijańskiej na święta... Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 20:49 Hardy cześć Ja przeważnie słucham powtórki po pólnocy (dawniej była równo o pólnocy). Sądząc po niektórych gościach p. Moniki, to najlepsza dla nich była pora, najlepsza godzina: pólnoc właśnie. Godzina nie najlepszą osnuta legendą . Dobrze że mnie uprzedziłeś: uzbroję się w nadzwyczajną cierpliwość. Już samo wspomnienie tego nazwiska (ks.Oko) wiele mówi, wiadomo czego się można spodziewać, pamiętając przeszłe wypowiedzi. Ech, jeszcze więcej ludzi ubędzie spośród "owieczek"... A myślałem w szczerej naiwności, że przynajmniej na czas Świąt Michaliki et consortes przynajmniej ton zmienią, swoją złość odłożą na bok! Zatem: czym dla nich są Święta, jak są ważne? hardy1 napisał: > No to już wiem, kim jestem. Jako racjonalista (znaczy ateista) jestem gorszym c > złowiekiem i np. odpowiadam za śmierć wielu milionów ludzi wymordowanych przez > totalitaryzmy, jako orzekł przed chwilą ksiądz dr Oko. > Drugie jego "cudowne" objawienie to stwierdzenie, że w wielu krajach europejski > ch panuje tylko straszny seks, który powoduje wyludnienie. Trzecie, że to Unia > Europejska propaguje ten seks. Czwarte... nie, nie będę wyliczał. To najlepiej > wysłuchać, w programie Moniki Olejnik w tvn24. Pół godziny po północy zawsze po > wtarzają, można pewnie i na portalu odsłuchać. > Ufff... dzisiaj ten Oko przeszedł sam siebie z poprzednich objawień... > To były pewnie jego życzenia miłości chrześcijańskiej na święta... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 21:01 Cześć, Agfo Pozwolisz, że nie odpowiem na Twoje pytanie. Jako gorszy człowiek nie jestem godzien odpowiadać... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 18:47 Mam pytanie do znających się na kucharzeniu - czy jest w ogóle sposób, aby skruszyć Michalika tak, aby był chociaż w minimalnym stopniu strawny? Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 20:53 Czasami na zmiękczenie wyjątkowo twardego kawałka pomaga kilkudniowe przetrzymanie w ostrej marynacie hardy1 napisał: > Mam pytanie do znających się na kucharzeniu - czy jest w ogóle sposób, aby skru > szyć Michalika tak, aby był chociaż w minimalnym stopniu strawny? Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 00:22 Świetny tekst i znakomite wykonanie tanga Astora Piazzolli. Mirek napisał: (...) libertango (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 23:50 Nie będę krzyczeć, Karen a nawet dziękuję; inaczej tekst przepadłby w czeluściach, przeczytam w wolnej chwili. Przyda się; czasem jest potrzebne przypomnienie, że są tacy ludzie, jak on. Pan z. Czasami wydaje mi się, że pozostał w sferze twórczości science-fiction, przeniósłszy ją na inną glebę. Szkoda, tamta była lepszym rodzajem fantastyki. Karen napisała: (...) > Tylko na mnie nie krzyczcie, że przed świętami zapodałam Wam "taką" lekturę, al > e ręce opadają, co ten pismak publikuje (tym razem na temat zmarłego Nelsona Ma > ndeli). dorzeczy.pl/pretoria-%E2%88%92-warszawa-wspolna-sprawa/ Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 18:45 Karen, przeczytałem tę "prawdę" o "rdzennych białych mieszkańcach Afryki Południowej, napisaną przez Rafała Ziemkiewicza. Obrzydzenie bierze, kiedy czyta się takie świadome kłamstwa, zgodnie z kanonem apartheidu. Pisane dla takich, co lubią czytać to, co chcą przeczytać, aby się ugruntować w swoich stereotypach. Są jednak i na forach tacy, którzy uwielbiają jego kłamstwa i półprawdy. Znam takich w necie. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 19:09 Hardy, niestety jest jeszcze sporo zwolenników głupoty Ziemkiewicza. Może to wynika z niewiedzy, a może odnajdują się w tym co on pisze. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 19:16 Dobry wieczór Wszystkim Agfo, u nie w tej chwili jest 9°. Na święta mogłoby być trochę śniegu, zrobiłoby się jeszcze bardziej magicznie Mogę Wam już zameldować, że przyszykowałam już prawie wszystko, zostały mi na jutro tylko drobiazgi Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 19:58 Ale żebyśmy przypomnieli sobie, jak wygląda prawdziwa zima, to fotka z Laponii Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 20:31 A to to białe, to co to jest, Karen? Jestem już po. Znaczy po naprawie automatycznej pralki. Oszczędziłem pewnie kilka stówek... Przestała pracować, nie wirowała, nie wypompowywała. Poszukałem, pogmerałem i znalazłem w odpływie plastikową agrafkę od firan. Zablokowała łopatki pompy wodnej... jak się tam dostała, nie wiem. Możliwe, że przy wirowaniu przecisnęła się przez drzwiczki bębna. Czy nie powinienem dostać przynajmniej połowy kwoty, którą by wziął serwis za przyjazd i naprawę? A gdyby jeszcze coś drogiego wymienił? Programator albo całą pompę?! Jak myślicie, na ile wycenić moją robotę? wezmę połowę Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:09 Hardy, to białe, to jest takie coś, tylko że jest tego dużo i dlatego jest białe. Ale chyba nie chcę, żeby tego było dużo, jak w ubiegłym roku, aż tak bardzo za tym nie tęsknię Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:20 Siadłem do kompa, by zobaczyć co kto napisał Nie piłem (jeszcze) a czytam o żeberkach w klatce? Gorzej bo kot przyszedł najpierw oparł swoją łapę na mojej stopie, teraz się położył na mojej stopie i leży. Co mam zrobić? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:26 Zostaw tę stopę, Kichonorze, niech sobie kot poleży. Idź się przejść, masz przecież drugą. Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:38 Nie znam się na kotach, Kichonorze, ale mówią że to mądre zwierzęta, więc przeczytaj mu ostatni artykuł Ziemkiewicza. Na pewno zwieje szybko na szafę Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:29 Karen, to białe tak tylko wygląda. Przeważnie w środku jest okruch kamienia z Kosmosu. Podobno na dobę daje to dziesięć tysięcy nowych ton na Ziemi! Puchnie nasza Gaja, puchnie... Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 22:41 Od przybytku głowa nie boli, Hardy, niech nam rośnie Gaja! Dobranoc Wszystkim, śpijcie, odpoczywajcie i wyśnijcie najpiękniejszą choinkę Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 23.12.13, 20:34 Karen, i jedno i drugie wchodzi w grę. Byle normalnych ludzi było więcej, to ci pierwsi zostaną współczesnym skansenem. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 12:28 Dzień dobry Wszystkim. Jakie piękne sanie Najważniejsze zaś jest to, co napisała Karen - wreszcie dni będą coraz dłuższe Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 12:50 Hardy, Ty nie pisz o pogodzie, określ się militarnie, hokejowo, nawet szczawiowo. A o pogodzie to zacznij jak będziesz chciał poderwać jakąś laskę. A Michalik chce do więzienia, męczennik się znalazł. Niedointernowanie to dla ważnych ludzi wielki problem. Kiedyś w pory robili w obawie o internowanie, teraz uważają, że to mają wielki brak w życiorysie. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 18:02 No jak Michalik chce byc swietym to musi za "wiare" do wiezienia isc, ale samemu to ciezko tak sie pozbyc luksusu, moze by mu ktos pomogl tam isc? Bedzie lepszym czy wiekszym swietym. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 19:27 Już to widzę, Dunajcu, jak Michalikowi śpieszno do bycia męczennikiem. Chyba, że męczennikiem przebywania w luksusie... tak to on poświęca się codziennie. Wiadomo, jak to męczy... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 19:25 Kichonorze, nawet słowa nie napisałem o pogodzie. Ale jak chcesz zmianę nastroju - hokeiści wyglądają jak średniowieczni rycerze w zbrojach, mocarni jak Paweł z Taczewa dzięki jedzeniu zupy szczawiowej. Natomiast Michalik to na pewno nie z tych, którym brakuje internowania w życiorysie. Swojego pałacu nigdy nie zamieniłby dobrowolnie na internat. Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 21:37 Dobry wieczór Wszystkim Mirku - Wspaniały zaprzęg reniferów mknie ciągnąc sanie (w tym Rudolf z czerwonym nosem, na czele ) Czyżby z zimna ten nos? To ja do reniferów dołożę link - ciekawostkę, kawałeczek historii wyborcza.pl/1,75248,15176922,Poganskie_symbole_Bozego_Narodzenia__ZOBACZ_.html mirekms napisał: > > > Odpowiedz Link
mirekms Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:10 Agfo wielki dzięki za link o symbolach świątecznych przy tak wielkiej ilości info.można przeoczyć rzeczy dla nas/dla mnie istotne czy b.ważne Agfo,i jeszcze jedno kiedy urządzacie?(link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:19 Mirku, dzięki za przypomnienie tej komedii My też urządzamy Wigilię... przed świętami Odpowiedz Link
1agfa Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:44 Dooobre, dzięki Mirku; było się z czego pośmiać swego czasu... Też nie mamy szczupaka (a w zeszłym roku był) i Wigilia będzie przed Świętami!! ...ale nie podzielimy się jajeczkiem Szkoda że humor Barei jest zamknięty, niezrozumiały na świecie. Niepojęty dla ludzi, którzy nie przeżyli tamtych lat tutaj, w Polsce. Po stokroć zasłużył na swoją Gwiazdę w Alei Sław w Łodzi. Mnie się nawet zdarzało "mówić Bareją"... Mirek napisał: > Agfo,i jeszcze jedno > kiedy urządzacie?(link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 22 grudnia 2013 22.12.13, 22:29 ... a wszystko wiązało i wiąże się z przesileniem zimowym Dopowiem, że według współczesnych obliczeń, w tym astronomicznych, Chrystus urodził się ok. 4 roku przed naszą erą, która liczy się od... jego urodzin Prawdopodobnie w sierpniu lub wrześniu. Odpowiedz Link
mirekms Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 07:05 zagadka o poranku tradycyjnie już bez nagród kogo zapakowali przy parzeniu porannej kawy? (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 07:15 red.Ewa Wanat,szefowa Radia Dla Ciebie (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 14:58 Dzień dobry Wszystkim Ani widu, ani słychu o śniegu, o chociażby niewielkim mroziku. Silne spory wokół zmian klimatu: są czy też nie są zawinione przez człowieka, przez ludzką gospodarkę? Jak się okazuje, za zaprzeczaniem dowodom o szkodach klimatycznych powodowanych przez ludzką działalność stoją wielkie pieniądze. Prawie miliard. Dzisiaj widzę że nie ma śniegu, niechby była chociaż odrobina na Święta! (Wiem, marudzę...nie uchodzi członkowi "Klubu Lato" - legitymacja Nr.3 ) wyborcza.pl/1,75400,15179287,Prawie_miliard_powodow__zeby_nie_wierzyc_w_globalne.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk Odpowiedz Link
hardy1 Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 18:57 Agfo, tak ze strony zwolenników teorii wpływu człowieka na klimat, jak i przeciwników, padają często zmanipulowane informacje i argumenty. Prawdą jest, że klimat się zmienia w krótszych i dłuższych cyklach, od tysięcy i milionów lat. Jaki jest teraz wpływ współczesnej, stechnicyzowanej cywilizacji? Sądzę, że jednak dużo mniejszy, niż się straszy. To jednak moja osobista ocena. Odpowiedz Link
1agfa Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 15:07 Mirku, zagadki nie rozwiążę; ale już dawno miałem spytać jak się mają Twoje papużki, które oddałeś pod opiekę? Dawno nie wspominałeś, a mnie interesuje wszelka żywina (a już zwłaszcza znajoma, choćby wirtualnie). Pamiętam że szkodziło im słuchanie pewnych "świetnych" redaktorów. Zwłaszcza jednego. Mam nadzieję, że zeberki są w dobrym humorze Ukłony dla Mamy mirekms napisał: > > zagadka o poranku > tradycyjnie już bez > nagród > > kogo zapakowali przy parzeniu porannej kawy? (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 20:16 1agfa napisał: Mirku, zagadki nie rozwiążę ---------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia)--------------- pytanie (link) i odpowiedź (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 21:03 No tak, podpowiedź była oczywista, Mirku - poszkapiłem sprawę; miło mi było zobaczyć p. Ewę przy kawce Ukłony dla Niej. Niedawno czytałem rozmowę z Nią, na temat roli dla aktora, w pewnym (jednak) kontrowersyjnym filmie... Mocno argumentowała, chapeau bas! Odpowiedz Link
mirekms Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 20:30 Agfo,przekazałem,serdeczne podziękowania i życzenia dla Ciebie i najbliższych od Mamy ptaki od czasu urlopu w Świnoujściu zamieszkały u Mamy,cztery ptaszki,wielka klatka,mogą latać nie tylko przeskakiwać ze szczebelka na szczebelek mają o wiele lepiej,zeberki są bardzo towarzyskie u mnie czuły się samotne,ca.10 godzony jestem poza domem,ptaszki są zdrowe i radosne Odpowiedz Link
1agfa Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 21:09 Tak właśnie pamiętałem tę sprawę Mirku , zeberki nie lubią być same (czytałem), to dobrze że znalazło się takie wyjście. Dziękuję za przekazanie pozdrowień, nawzajem serdeczne życzenia świąteczne, tak dla Mamy jak również dla Ciebie Mirek napisał: (...) > ptaki od czasu urlopu w Świnoujściu zamieszkały > u Mamy,cztery ptaszki,wielka klatka,mogą latać > nie tylko przeskakiwać ze szczebelka na szczebelek > > mają o wiele lepiej,zeberki są bardzo towarzyskie > u mnie czuły się samotne,ca.10 godzony jestem > poza domem,ptaszki są zdrowe i radosne Odpowiedz Link
hardy1 Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 18:58 Jak to, kogo zapakowali przy parzeniu kawy? Kawiarkę... znaczy gospodynię od parzenia Odpowiedz Link
k.karen Re: 23 grudnia 2013 23.12.13, 19:04 Mirku, Kafki nie chcę, ale kawki to bardzo chętnie zaraz się napiję Odpowiedz Link
mirekms Re: 24 grudnia 2013 24.12.13, 10:29 cytat z kartki "Wszystko co irytuje nas u innych może prowadzić do lepszego zrozumienia nas samych" Carl Jung Odpowiedz Link
mirekms Re: 24 grudnia 2013 24.12.13, 10:32 różnie to bywało i bywa na tym pięknym świecie (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 24 grudnia 2013 27.12.13, 00:46 Dooobre, Mirku u Rysownika dowcip ostry (nie mówiąc o kresce), jak i rozeznanie w aktualnościach bulwersujących co poniektóre umysły, bo ten czartowski gender!! mirekms napisał: > różnie to bywało i bywa na tym pięknym świecie (link) Odpowiedz Link
mirekms 25 grudnia 2013 25.12.13, 10:28 pierwszy dzień świąt Terry Gilliam - The Christmas Card Odpowiedz Link
mirekms 26 grudnia 2013 26.12.13, 10:03 "Bójcie się wykształconych,a nie prostych serc,bo to jest zagrożenie." abp Józef Michalik Merry Christmas from Rolando Villazón ! Odpowiedz Link
witekjs Re: 26 grudnia 2013 26.12.13, 12:52 mirekms napisał: > > > "[i]Bójcie się wykształconych,a nie prostych serc,bo to jest zagrożenie. > > abp Józef Michalik > > Chyba wiadomo już, czego obawia się "nasz światły" abp Michalik... Odpowiedz Link
mirekms 26 grudnia,tygodnik Polityka 26.12.13, 18:40 wydanie noworoczne Polityki nr 1 (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 grudnia,tygodnik Polityka 26.12.13, 18:45 po dwóch kadencjach Józef Michalik odchodzi na wiosnę biskupi wybiorą nowego szefa (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 grudnia,tygodnik Polityka 26.12.13, 18:52 nie jest to Wielka Pardubicka ale idą ostro,łeb w łeb Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 grudnia,tygodnik Polityka 26.12.13, 18:56 co ważnego zdarzy się w 2014 roku (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 26 grudnia,tygodnik Polityka 27.12.13, 00:19 Dobry wieczór Wszystkim, już prawie poświątecznie Mirkowi podziękowanie wielkie za przypomnienie o "Polityce" - we wszechogarniajacym galimatiasie, rozgwarze, przywitaniach przyjeżdżających i pożegnaniach już (niestety) odjeżdżających gości zewsząd - z kraju i ze świata - bez Ciebie zapomniałbym! A żal...bo te wybory (co to nie Wielka Pardubicka, a jednak...Ascot? I tyle rozmaitości, istotnie "dla każdego coś ważnego", to jest dobry tygodnik, nie ma co Dziękuję. mirekms napisał: > > co ważnego zdarzy się w 2014 roku (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 26 grudnia,tygodnik Polityka 27.12.13, 00:31 PS. Ale żeby nie było, że wszyscy już po Świętach, to nie Co poniektórzy porobili sobie tzw. "mosty" i mają dłuższe urlopy. Co to za rozpusta..., kiedyś to, panie, nie można było tak sobie ot lekceważyć Toteż Święta trwają i trwają, a jakże. Chociaż dla wielu ludzi w górach halny przyszedł, ze Świętami... Pokotem chojary wielkie kładł i domy stargał. Tak się dziwnie i różnie życie plecie, rozmaicie, jak w tkaninie nici różnych barw, rozmaite Myślę, że wszyscy są zdrowi, jak życzyłem, hę? I pozdrawiam Odpowiedz Link
k.karen 27 grudnia 2013 27.12.13, 09:56 Dzień dobry I już niby po świętach, ale jak mówisz Agfo, dla niektórych jeszcze trwają przez ten "most" aż do Nowego Roku Kilogramów mi nie przybyło, jednak przejadłam się słodyczami, jak nigdy. Zasłodziłam się tak bardzo, że starczy mi aż do Sylwestra Tylko szkoda, że pogoda nie dopisała i nie mogliśmy dłużej spacerować między biesiadami. Odpowiedz Link
mirekms Re: 27 grudnia 2013 27.12.13, 10:51 hallo Karen,Agfo od czwartku,2 stycznia 2014 roku,"Gazeta Wyborcza" będzie kosztowała 2,80 zł w poniedziałki,wtorki,środy obecnie 2,50 zł,a w czwartki,piątki i soboty - 3,20 zł dotychczas 2,90 zł kryzys,kryzys,zbieram od biednych dla bogatych Odpowiedz Link
k.karen Re: 27 grudnia 2013 28.12.13, 15:24 Dzień dobry, Wszystkim Mirku, Polityka Noworoczna kupiona i czeka na czytanie, co zrobię jeszcze dzisiaj Odpowiedz Link
k.karen Re: 27 grudnia 2013 28.12.13, 17:34 Taaa... teraz rozumiem dlaczego i bardzo współczuję tym, którzy nie lubią świąt Najbardziej "uroczy" jest obrazek z głową w talerzu... najszersze wyrazy współczucia Co mówią: PRZY ŚWIĄTECZNYM STOLE Odpowiedz Link
1agfa Re: 27 grudnia 2013 30.12.13, 16:45 To nie jest dobra wiadomość dla papierowych czytaczy, Mirku, cześć W skali tygodnia niewiele, w skali miesiąca - grosik tu, grosik tam... i już pustą kieszeń mam Zbierasz od biednych dla bogatych Czyli obniżysz podatki lepiej zarabiającym, jak uczynił swego czasu lider Pis, JK. Ale mnie nic po tym! Mirek napisał: (...) > od czwartku,2 stycznia 2014 roku,"Gazeta Wyborcza" > będzie kosztowała 2,80 zł w poniedziałki,wtorki,środy > obecnie 2,50 zł,a w czwartki,piątki i soboty - 3,20 zł > dotychczas 2,90 zł > > kryzys,kryzys,zbieram od biednych dla bogatych Odpowiedz Link
hardy1 Re: 27 grudnia 2013 30.12.13, 18:23 Agfo, Mirku, od Nowego Roku będą podwyżki akcyzy na gaz, papierosy, alkohol... pewnie jeszcze inne. W ostatnich kilku latach pensje w stosunku do cen "podstawowego koszyka" i inflacji nie drgnęły. Constans. Odpowiedz Link
1agfa Re: 27 grudnia 2013 30.12.13, 19:31 wyborcza.biz/biznes/1,100969,14916045,Sejm_uchwalil_ustawe_okolobudzetowa__podrozeje_wodka.html .. Tylko akcyza na piwo nie będzie podniesiona. Zapowiada się chudy rok. I nie jest żadną pociechą, że w innych krajach bywa jeszcze gorzej... Od czasu do czasu pojawiają się "przepowiednie", że już koniec kryzysu... Tyle samo warte te przepowiednie, co wszystkie inne. Np. o końcu świata! Pożywiom - uwidim, rok 2014 dopiero przed nami Hardy napisał: (...) > od Nowego Roku będą podwyżki akcyzy na gaz, papierosy, alko > hol... pewnie jeszcze inne. > > W ostatnich kilku latach pensje w stosunku do cen "podstawowego koszyka" i infl > acji nie drgnęły. Constans. Odpowiedz Link
k.karen Re: 27 grudnia 2013 30.12.13, 20:46 Hardy, a może jednak OFE podratują budżet i nie będzie tych podwyżek? Odpowiedz Link
1agfa Re: 27 grudnia 2013 30.12.13, 17:04 Dzień dobry, Karen Myśmy się dużo przechadzali zarówno po mieście jak dalej, pogoda sprzyjała, wiatr nas nie napadł ani ulewa...w Lesie Kabackim każdego dnia wprost roiły się tłumy spacerowiczów i biegaczy. Na ulicach pięknie ubranych światłami, lampeczkami (Krakowskie Przedmieście jak zwykle szczególnie obficie, jako element Traktu Królewskiego) niepowszednio żywy ruch i gwar. Spotkania bliskich, długie i cenne Polaków rozmowy, nie tylko zasiadane. U nas jeszcze to potrwa, nawet po Nowym Roku. k.karen napisała: (...) > z ten "most" aż do Nowego Roku Kilogramów mi nie przybyło, jednak przejadła > m się słodyczami, jak nigdy. Zasłodziłam się tak bardzo, że starczy mi aż do Sy > lwestra > Tylko szkoda, że pogoda nie dopisała i nie mogliśmy dłużej spacerować między bi > esiadami. Odpowiedz Link
hardy1 29 grudnia 2013 29.12.13, 21:40 Dobry wieczór Wszystkim. Po nieobecności czas zaglądnąć na Podwórko. Mam nadzieję, że śniegi nie zasypały nikogo. W każdym razie nie widziałem nigdzie tego śniegu, więc przez furtkę wszedłem bez przekopywania się przez zaspy. Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 21:48 Dobry wieczór, Hardy Nie ma śniegu i dobrze. A wiesz, widziałam dzisiaj kilkanaście kluczy żurawi i to jest chyba anomalia. Mam nadzieję, że ich przeloty zwiastują wcześniejszą wiosnę. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 21:57 Dobry wieczór, Karen. To dobra wiadomość, takie anomalie lubię. Tylko... czy żurawie leciały we właściwym kierunku? Na północ? Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 22:01 Nie, one leciały z zachodu ( chyba z okolic Przemkowa) w kierunku na Żmigród, na tamtejsze stawy i mokradła. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 22:05 To też dobry kierunek. Ze wschodu nadchodziły mrozy. Może ich już nie będzie. Znaczy... będzie wcześniej wiosna? Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 22:24 Mam taką nadzieję, a przynajmniej na to, że zima będzie łagodna i bez tych koszmarnych śnieżyć. Tak więc, byle do wiosny! Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 29.12.13, 22:26 Na mnie już czas. Spokojnej nocy, Wszystkim Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 00:00 Dobranoc, Karen i Wszystkim. Oby do wiosny... znaczy jak najszybciej. Dni już stają się dłuższe. Odpowiedz Link
1agfa Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 17:15 Cześć, Hardy, - tak jest, cieszy że do wiosny już bliżej...Bo nawet jeśli śniegi spadną, to okryją rośliny tego potrzebujące. Z niedaleką wiosną młoda zieleń pokryje ziemię i drzewa, zarosną zielenią miejsca ogołocone przez chłody. Już wcześniej nadchodzi jasny poranek... Hardy napisał: (...) > Oby do wiosny... znaczy jak najszybciej. Dni już s > tają się dłuższe. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 21:19 Cześć, Agfo Dni już dłuższe, a więc oczekuję wczesnej wiosny Odpowiedz Link
1agfa Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 16:33 Dzień dobry, Karen Piszesz o żurawiach? Zdumiewające o tej porze roku. Słyszałem jakieś ptaki w czasie ich nocnego przelotu nad miastem, ich zbiorowy krzyk - duże musiało być stado, ale byłem w domu, w półśnie, pomyślałem: może mi się zdaje. Nie wiem, jakie to były skrzydlate, może właśnie żurawie?! Jednak chyba nie był to charakterystyczny klangor. Czytam o anomaliach pogodowych. Zresztą - sam widzę. Śniegu ani grudki. Karen napisała: (...) > Nie ma śniegu i dobrze. A wiesz, widziałam dzisiaj kilkanaście kluczy żurawi i > to jest chyba anomalia. Mam nadzieję, że ich przeloty zwiastują wcześniejszą wi > osnę. Odpowiedz Link
1agfa Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 17:31 George Gershwin / Cuban Overture Gershwin - "pogodowa mieszanka": Trochę Cuban Overture, trochę Amerykanina w Paryżu, trochę Porgy and Bess, trochę... po prostu Gershwin. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 18:18 Dzień dobry, Agfo. Mam nadzieję, że Twoje obserwacje będą zwiastowały nadejście wiosny... zima już mnie zmęczyła. Odpowiedz Link
mirekms 30 grudnia 2013 30.12.13, 20:01 kogo to moje oczy nie widzą sama radość,Agfa i Hardy omijając już radość,czy Koleżeństwu jest coś wiadomo o orędziu noworocznym na Podwórku Ojca Założyciela,kol.Uli ? ciekawe jak zacznie,jest kilka wariantów w protokole dyplomatycznym,o! jak ten Moje Drogie Siostry Genderki i Bracia Genderowcy (link) Odpowiedz Link
mirekms 30 grudnia 2013 30.12.13, 20:30 na mnie już czas chwilowo muszę zejść z mojego ulubionego piedestału (link) pa,pa kol.prezes Mirosław Odpowiedz Link
k.karen Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 20:39 Quo vadis, Mirku? I to jeszcze w taką pogodę Odpowiedz Link
hardy1 Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 21:16 Dobry wieczór, Karen i Mirku. Mirku, życie składa się z różnych chwil. Nie zawsze można zaglądać. Powtórzę - quo vadis? TU jest Podwórko Czy mam Mirkowi zacytować moją porymowankę "Cokoły"? Odpowiedz Link
k.karen Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 22:06 Nie pamiętam tej porymowanki, Hardy, ale najpierw przeczytałam Sokoły, a nie Cokoły Odpowiedz Link
k.karen Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 22:46 Dobranoc Kochani, śpicie dobrze bo jutro Sylwester i trzeba w dobrej kondycji przywitać Nowy Rok Ewa Malas-Godlewska & Jose Cura, Song of Love - TV clip Odpowiedz Link
hardy1 Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 22:56 Nie znasz moiej porymowanki "Cokoły"?! Już wklejam: Stały na polskiej ziemi Franciszki, Bismarcki i Mikołaje. Spadły z cokołów jak odklejone fiszki. Potem "Dziadka" plemię zaludniło nowymi figurami ojczystą piękną ziemię. O "drugiej światówce" nie wspomnę. Wiadomo. Nawet Kopernik, jakiej był wtedy narodowości, nie pomnę. W kolejności na Dżugaszwilego modłę pomniki były w modzie. Człek człeka pytał - do kogo się modlę? Teraz nowe pomniki widzę ogromne. Wyrastają jak grzyby po deszczu. -Jezus! Karol! - echo niesie ogromne. I tak się koło historii toczy. Raz jednych, a raz drugich na cokół pomnika wtoczy. Cokół to miejsce niepewne. Za dwa pokolenia znów figury się zmienią zapewne. Dobranoc, Karen, Mirku i Agfo Odpowiedz Link
1agfa Re: 30 grudnia 2013 30.12.13, 23:51 Też nie pamiętałem, za wklejenie Twoich "Cokołów" - podziękowanie, Hardy Porymowanka niby, ale! Nie muszę dodawać, że nadzwyczaj celna. Filozoficzna (...) > I tak się koło historii toczy. > Raz jednych, a raz drugich > na cokół pomnika wtoczy. > > Cokół to miejsce niepewne. > Za dwa pokolenia znów > figury się zmienią zapewne. Odpowiedz Link
1agfa Re: 30 grudnia 2013 31.12.13, 00:44 Także mnie już kot pogania, łapą goni do posłania, mruczy, głową "barankuje", czeka aż się przystosuję do żądania pani - kota. Z mojej kotki jest niecnota. Mleka dać, już iść spać wola kota jest, psia...! bo inaczej pazur wrazi albo się znowu obrazi... (kiedy się moja kocia obraża, to siada tyłem do pokoju, wpatruje się w ścianę i udaje, ze jej nie ma. Żadnej zabawy. Ot, kobieta) Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 20:45 Miła muzyczna niespodzianka, Agfo Dziękuję za Gershwina, właśnie w tych kompozycjach Odpowiedz Link
k.karen Re: 29 grudnia 2013 30.12.13, 20:43 Agfo, te lotne u mnie, to na pewno były żurawie. Duże klucze, rano kiedy było widno, z tym ich charakterystycznym klangorem Odpowiedz Link
1agfa Re: 29 grudnia 2013 31.12.13, 00:52 Czyli idzie wiosna, idzie, powoooli choć na ptasich skrzydłach nadlatuje (na drzewach pączki nabrzmiały nieco bardziej niż to wskazane na tę porę roku, zwłaszcza na brzozach, a niesforne kępy trawy wybujały w kilku miejscach wysoko, i odbijają jaskrawą zieloną plamą od dookolnej szarzyzny. Dziwny grudzień; naprawdę niczym prawie zapomniane już przedwiośnie) Dobranoc, Karen k.karen napisała: > Agfo, te lotne u mnie, to na pewno były żurawie. Duże klucze, rano kiedy > było widno, z tym ich charakterystycznym klangorem Odpowiedz Link