Dodaj do ulubionych

Dar szczodrobliwy

05.02.14, 18:15
Szanowny minister rządu III RP , pan Zdrojewski przekazał otp 6 mln dotacji na rzecz Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie. Ten skromny kościółek pochłonął juz 170 mln zła a brakuje jeszcze trzydzieści.

Odważny gest pana Ministra wzbudza mój zachwyt. Toż przecież żyjemy w państwie ponoć świeckim, w którym zabytki się wala a dzieci niedojadają, no i przedszkoli brak i w ogóle więcej jest braków niż dostatków. Taaaa

Na PO oddam glos wyłącznie w wyborach samorządowych, bo prezydent mojego miasta robi co do niego należy. W pozostałych elekcjach kochana PO może pożegnać sie z moim głosem. Jeszcze trochę i nie będę mógł spokojnie patrzeć ani na Sejm ani na dowolny kościół katolicki. Winą za te natręctwa obarczę sprawiedliwie i na równi: KK i PO. Że o grandzie z Macierewiczem nie wspomnę...
Chyba czas zbierać zapasik zgrabnych otoczaków ....
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 18:43
      Musial Zdrojewski nagrzeszyc , i aby jednak na niebo zasluzyc to trzeba kosciolowi sypnac nieswojego, ale reklame bedzie mial za darmo na kazaniach, to tez sie liczy.
      • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:14
        W coraz ciekawszym miejscu żyje... smile Kaczyński i PiS chcą oceniać, jaka sztuka jest "zdegenerowana" a jaka społecznie pożyteczna. Mam stare publikacje o sztuce i filozofii z lat pięćdziesiątych. Można tam np. wyczytać, że Franz Kafka to obskurant ... smile
        A kiedy byłem na studiach i robiliśmy teatr studencki, cenzor, który wycinał, jego zdaniem niepożądane treści, tłumaczył to identycznie niemal jak "geniusze" z PiS. Interes społeczny, ludzie nie rozumieją, państwo nie może demoralizować etc etc...
        I jak tu spokojnie przechodzić powoli na emeryturę, kiedy scyzoryk się w kieszeni otwiera??? smile
        Zawsze fascynowała mnie zawartość umysłu tych, którzy myśleli i myślą w ten sposób ... Obok prezesa siedział aktor Zelnik... taaa
        • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:26
          Już to nazwałem - był katorealizm, potem socrealizm, Jarozbaw marzy o piskatorealiźmie. Karen pisała o paranoi... to synonim.
      • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:16
        Przewiduję, że to dopiero pierwsza miłosierna wpłata Zdrojewskiego na "Opatrzność". Jako minister może przeznaczać pieniądze z naszych podatków na konserwację zabytków, w tym zabytków sakralnych. Ponieważ pierwsza myśl o tym ubogim kościółku zaświtała już królowi Stasiowi, więc... po 200 latach to już zabytek.
        A że są inne potrzeby w naszej "bogatej" Polsce? Te inne nie dadzą zbawienia Zdrojewskiemu, a zwłaszcza poparcia przez sukienkowych w przyszłorocznych wyborach...
        • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:19
          Hardy, nie wiem jak Ty, ale ja mam coraz większą ochotę znowu podziałać społecznie.. smile
          • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:28
            Lepiej odnów, na wszelki wypadek, kontakty, skrytki i lokale. Może znowu będziesz rozpowszechniał samizdaty w Piskatolandzie tongue_out

Ja mam tyle społecznej pracy, że ledwie się wyrabiam. Ale jedna więcej to aż nie tak wiele wink
            • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:36
              To nie jest wykluczone, Hardy... smile Wdroży sie młode kadry i wespół w zespół razem z innymi obskurantami damy radę.... Tusk ma przechlapane nie tylko u pisowców. To co zrobił w przypadku Macierewicza oznacza de facto powiedzenie: wszyscy , panowie mamy na siebie haki, każdy z nas coś przeskrobał, więc ciszej nad ta trumna, alleluja i do przodu, każdy do swojego koryta. Antoś już chlapnął coś o nielegalnym handlu bronią ... Wiesz boją się klasycznego scenariusza, którego clou jest wpadnięcie g ... w wentylator.
              • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:48
                Co do oceny postaci Macierewicza i decyzji Tuska o "zamknięciu tej sprawy", już się poniżej wypowiedziałem. Ty, Uli, dopełniłeś obrazu...

...a w tylnym fotelu widzę Jarozbawa, jak chichoce i się zabawia...
                • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:51
                  i Oko , Michalika, Jaworskiego, Niesiołowskiego, tudzież resztę tego zoo, bestiarium, panoptikum i kiepskiego kabaretu..
                  • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 20:16
                    Mógłbym wytrzepać jeszcze wielu, prosto z kapelusza... ale nie chodzi o wyliczankę.

Chodzi o sprawiedliwość w państwie i jego bezpieczeństwo. Chodzi o przykłady, które Polacy widzą i oceniają. Podobnie jak Ty.
              • k.karen Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 21:23
                ulisses-achaj napisał:

> To nie jest wykluczone, Hardy... smile Wdroży sie młode kadry i wespół w zespół r
                > azem z innymi obskurantami damy radę.... Tusk ma przechlapane nie tylko u pisow
                > ców. To co zrobił w przypadku Macierewicza oznacza de facto powiedzenie: wszysc
                > y , panowie mamy na siebie haki, każdy z nas coś przeskrobał, więc ciszej nad t
                > a trumna, alleluja i do przodu, każdy do swojego koryta. Antoś już chlapnął coś
                > o nielegalnym handlu bronią ... Wiesz boją się klasycznego scenariusza, któreg
                > o clou jest wpadnięcie g ... w wentylator.

Otóż to, takie działania Tuska mogą powodować takie przypuszczenia, bo innego wytłumaczenia nie widzę...

Ręce opadają.
                • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:18
                  Cześć Karen smile Dla uzupełnienia obrazu informuje, że biskup Depo/a sporządzić ma wykaz mediów, z których wolno korzystać katolikom i /jak sie domyślam/ czarną listę tych, których wiernym pobożnym oglądać i czytać nie lzia. mam wrażenie (i ono sie pogłębia), że żyję w sztuce Jarry'ego...
                  • k.karen Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:24
                    O tym już wiem, nawet Witek założył oddzielny wątek smile

Nie jest tak źle, nie... tylko częściej tu zaglądaj, a szybko pozbędziesz się tego wrażenia smile

Na razie, do napisania... smile
                    • kicho_nor Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:35
                      Ulisses chce rewolucje robić o te sześć milionów
                      Sześć milionów to siedem groszy na obywatela.
                      Tyle to ja znalazłem ja sprzątałem za wersalką
                      A kościół to nie grecki amfiteatr i nie może być bez dachu.

Kichonor
                      • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:42
                        Kichciu, to Ty go może z własnej kieski ufunduj, skoro KK na to nie stać. Biedny jest zaiste jakieś 180 000 ha ziemi, tysiące budynków, taca i dotacje z budżetu ok 1 mld rocznie. Ale co to jest i jak tu żyć, jak żyć -rzekł pewien pleban, naśladując znanego paprykarza.
                        PS A świątynia ta ohydna w kształcie mi się jawi, więc skoro mam siedem groszy, to wolę je za kanapa zostawić... Ale to moja kanapa
                      • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:32
                        Nie wiedziałem, że kościół jest instytucją publiczną, którą trzeba utrzymywać z podatków... no popatrz, czego się od Kichonora dowiedziałem...
                        • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:44
                          Kichonor, Hardy, zaproponował chyba coś w rodzaju zbiórki pieniężnej na KK w wysokości 7 gr od łba. Ponieważ jestem ubogi i podobnie jak WU muszę pieniądze oglądać z każdej strony zanim je wydam, pozwolę Kichciowi przekazać 7 gr na KK w moim imieniu, ale z jego własnego portfela. A ja dozbieram trochę i kupie sobie porcje szczawiu na obiad...
                          • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:50
                            Proponuję to samo.
                            I niech dopłaci za niepłacących podatki po 7 groszy - za dzieci i uczących się. Im jeszcze trudniej.

Ja zaś już się poświęcę i przeznaczę pełne 14 groszy na rzecz kultury polskiej. Na przykład na Bibliotekę Narodową.
                            • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 06.02.14, 00:15
                              To ja się zapożyczę i 21 groszy przeznaczę na Fundusz Rewitalizacji Zabytków Świeckich.. smile

Dobranoc smile
                              • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 06.02.14, 00:23
                                Jeżeli będzie potrzebne pełne 30 groszy na to dzieło, dołożę jeszcze brakujące 9 groszy. Na dobre cele nie żałuję, jeżeli mogę.
                                Również dobranoc Wszystkim smile
                                • kicho_nor Re: Dar szczodrobliwy 06.02.14, 08:06
                                  Ulissesie ,Hardy
                                  Wasze dusze są oschnięte, skonstruowane na podróbach Chińskich.
                                  To musi zgrzytać i nie dla Was rozgryzać metafizyczne idee.
                                  Mirek znacznie odstaje i ma Michalika na ścianie.
                                  A u Ulissesa i Hardego na ścianie pewnie wisi martwa natura z kiełbasą i musztardą.

Kichonor
                              • 1agfa Re: Dar szczodrobliwy 07.02.14, 15:23
                                Ja nic nie mam przeciwko finansowaniu konserwacji zabytkowych kościołów, często będących perłami architektury, zawierających równie zabytkowe i cenne obrazy itp. dzieła sztuki. Niestety bywa, że wielu plebanów nie ma świadomości, jakimi skarbami dysponują. Potrafią dokonywać przebudowań, "modernizacji", stosownie do swoim plebańskich gustów, nie uważając w swoim zadufaniu za stosowne konsultować się z konserwatorami zabytków. W sytuacji dotowania przez państwo takie konsultacje są bodajże wymagane.
                                Pomimo przynależności z tytułu własności tych obiektów i terenów do Watykanu, a nie do Polski (jeśli się mylę, proszę o wytłumaczenie) - uważam, że jednak są polskim dziedzictwem i należy o nie profesjonalnie zadbać.
                                Moja uwaga dotyczy zabytków, a nie dotowania nowych, przeważnie koszmarkowatych budowli z pałacowymi plebaniami.
                                Dam parę groszy więcej, niż Ty Ulissesie, no trochę - wink ale na skarby kultury.
                                Czyli nie na to, co w temacie wątku, ŚOP!!

ulisses-achaj napisał:

> To ja się zapożyczę i 21 groszy przeznaczę na Fundusz Rewitalizacji Zabytków Św
                                > ieckich.. smile
                                • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 08.02.14, 12:10
                                  Krótko - zabytki sakralne - tak. Przyszłe "zabytki" sakralne, obecnie w budowie, na potrzeby wydutkania pieniędzy publicznych chwilowo nazwane "muzeum" - nie.

PS.Już tak poza tą skandaliczną sprawą - jak już mówimy o architekturze ŚOB - wygrał piękny projekt jednego z polskich architektów. Hierarchowie wybrali jednak inny, koszmarek, bardziej przypadający im do gustu, według "parafialnej" oceny "piękna. Wystarczy mu się przypatrzeć. Nie jestem fachowcem, ale to zwykła bombastyczna buła, na miarę Lichenia. Kompletnie nie pasuje swoją architekturą do okolicznych budowli. Mieszkańcy z okolicy już ją nazwali - "Wyciskarka do cytryn".
    • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 19:23
      Powiedzieć " granda" o zamknięciu przez Tuska możliwości rozliczenia jednego z największych szkodników - Macierewicza, sprawcy zniszczenia polskiego kontr- i wywiadu wojskowego, ujawnienia danych, których żadne państwo nie ujawnia, pozbawienia osłony wywiadowczej polskich żołnierzy w Afganistanie - to mało.

To bardzo mało. To jest skandal polityczny i państwowy. To jest oświadczenie - jeżeli jesteś przy władzy, możesz niszczyć instytucje, możesz szkodzić ile chcesz państwu polskiemu. Nie będziesz za to postawiony przed wymiarem sprawiedliwości.

Oczywiście inaczej rozlicza się np. takich, co ukradli batonik ze sklepu, albo jeszcze lepiej, jeżeli ktoś jest ubezwłasnowolniony i popełnił tak straszne przestępstwo. Jak poniżej:
      wyborcza.pl/1,75248,15400423,Wafelek_wart_byl_99_gr__Zlodziej__chory_psychicznie_.html#TRNajCzytSST
      • k.karen Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 21:21
        Jestem zbulwersowana decyzją Tuska. O ile dobrze usłyszałam, to ta Komisja miała być tajna, więc jak się ma argument premiera " obawiam się o bezpieczeństwo państwa" do zamkniętej komisji i tylko z tymi, którzy posiadają odpowiedni certyfikat?

Brak mi słów...
    • k.karen Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 21:17
      Koniecznie trzeba uzupełnić tę informację, Ulissesie ( cześć, miło Cię widzieć), bo to, że dał te 6 milionów to granda, że jest to najwyższa dotacja, to druga granda, ale patrząc jakie instytucje dostały dużo mniej, albo wcale - to jest SKANDAL!

Najwięksi beneficjenci dotacji:

Archidiecezja Warszawska na prace budowlane w Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego - 6 mln zł.

Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski na zadaszenie oraz wyposażenie dziedzińca zamku ujazdowskiego w Warszawie 1 mln zł.

Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia Zakup dwóch fortepianów koncertowych - 500 tys. zł.

Muzeum Historii Żydów Polskich na przebudowę instalacji przeciwpożarowej – 500 tys. zł

Opera Wrocławska na zakup oświetlenia – 500 tys. zł.

Kto nie dostał dotacji:

Teatr Studio im. St.I.Witkiewicza na kontynuowanie modernizacji – zabrakło 0,2 pkt.

Teatr Rozmaitości na wyposażenie pracowni audio i video TR Warszawa – zabrakło 0,2 pkt.

Biblioteka Narodowa na modernizację czytelń i przestrzeni publicznych – zabrakło 0,4 pkt

Teatr Dramatyczny m.st. Warszawy na dostosowanie pomieszczeń do potrzeb osób niepełnosprawnych – zabrakło 0,6 pkt.

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie na nowe instrumentarium – zabrakło 0,6 pkt.

Jeszcze w roku 2011 byłam przekonana, że następna wygrana PO, kolejne 4 lata rządu PO, to może być dla Polski bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ można będzie kontynuować prace. Jednak ktoś bardzo mądry przed wielu laty dobrze wiedział, dlaczego kadencja ma trwać tylko 4 lata. Po czterech latach zwykle występuje wypalenie...

Ale mam duży problem, bo żeby mnie miało skręcić, to pójdę na wybory i oddam głos albo na lewicę jeśli przekona mnie, że jest silną partią, albo znowu wybiorę mniejsze zło. Jeśli nie pójdę głosować, co przyznaję, najchętniej bym zrobiła, to zwiększam szansę na wygraną PiS. A PiS w rządzie to dla Polski armagedon. Wybiorę więc katastrofę - PO, której skutki jakoś da się przeżyć smile
      • hardy1 Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:15
        Nóż mi się w kieszeni otwierał, kiedy czytałem tę "wyliczankę" instytucji kultury, które nie dostały dotacji od ministra Zdrojewskiego. Mogę domniemywać, że dla nich wszystkich starczyłoby te 6 milionów, danych na kościół, i jeszcze by zostało dla kilku instytucji.
        Zabrakło nawet dla Biblioteki Narodowej! To mnie normalnie załamało...

Co do wyborów - chodziłem i zawsze chodzę. Nie oddam walkowerem władzy w Polsce oszołomom i populistom.
      • mirekms Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:22

króciutko
        przecież już pisałem o ośmiodniowej wycieczce członków episkopatu do Watykanu
        i co? rząd dał prezent,a Jego Ekscelencje i Eminencje pochwaliły się Ojcu Świętemu

budowla jest własnością państwa Watykan
        a koleżanki i koledzy biskupi mają
        dwa obywatelstwa,te i te,te pierwsze
        te jest ważniejsze,drugie te, takie sobie

a kol.Uli przejdzie do podziemia,też dobrze

kol.prezes Mirosław

• mirekms Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:41

nowe fotki z Watykanu ,środa

nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

nr 5

nr 6

nr 7

nr 8

nr 9

nr 10
          • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 22:42
            Cześć Mirku... smile Ubogacające ci one bardzo SOM, te fotki... smile
            • kicho_nor Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:15
              Mirku
              czy te obrazki co dałeś to u Ciebie na ścianie wiszą?
              • kicho_nor Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:15
                Zapewne Ulisesie słyszałeś o Angkor

Jak tu wszystko zarośnie będziesz mógł się przebijać przez zarośnięte.
                Wyobraź sobie radość, idziesz miesiąc przez zarośnięte machasz maczetą.
                Pogryziony pokrwawiony potargany wreszcie docierasz do rozległej polany
                a tam bazylika stoi.
                Czyż dalej pożałujesz siedem groszy?
                • ulisses-achaj Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:21
                  A słyszałeś że Angkor jest starsze o ŚOB ? I że inny architekt to budował? No i jeszcze jedno, gdybym wiedział, że na końcu podróży czeka mnie widok Lichenia albo ŚOB , to nigdy bym w drogę nie wyruszył. O! smile
                  • kicho_nor Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:32
                    Więcej wrażliwości Ulissesie
                    nie chodzi o estetykę, stare monety rzymskie wyglądają jakby je ślepy kowal klepał.
                    Ale za to jakie wrażenie trzymając je w dłoni.
              • mirekms Re: Dar szczodrobliwy 05.02.14, 23:21

tylko mój ukochany wisi
                Józef M.,a co ?
    • 1agfa Re: Dar szczodrobliwy 07.02.14, 14:46
      Ten link powinien być tutaj, w wątku Ulissesa o stałym, nieustająco szczodrobliwym finansowaniu przez panstwo Krk i szpetnego budynku ŚOP. Pod pretekstem muzealnictwa!
      Wątpię, czy trafiły rady Franciszka do "naszych" purpuratów, czy (jako że zimowe wiatry wiały, również w Rzymie) nie wyleciały drugim uchem każdego z nich. Już wątpię w ich otrzeźwienie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15416646,Papiez_do_polskich_biskupow__Wiecej_troski_o_ubogich_.html#BoxWiadTxt
      "...Duch ubóstwa i wyrzeczenia

Franciszek wezwał polskich biskupów do "szukania na peryferiach". - Trzeba iść do tych, którzy oczekują na Dobrą Nowinę Chrystusa - powiedział. Zaznaczył jednak, że ten styl apostolski "wymaga ducha ubóstwa, wyrzeczenia, aby być wolnymi w głoszeniu i szczerymi w dawaniu świadectwa miłosierdzia". Powołał się przy tym na nauki Jana Pawła II.

Na zakończenie papież zachęcił do troski o ubogich. - Na zakończenie zachęcam was do troski o ubogich. Także w Polsce, pomimo aktualnego rozwoju gospodarczego kraju, jest wielu potrzebujących, bezrobotnych, bezdomnych, chorych, opuszczonych, a także wiele rodzin - zwłaszcza wielodzietnych - bez wystarczających środków do życia i wychowywania dzieci..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka