Dodaj do ulubionych

Nasz Premier szefem Europy

30.08.14, 19:44
Donald Tusk został Przewodniczącym Rady Europejskiej! smile
A jeszcze niedawno pan Hofman twierdził z pogardą: "Tusk jest politykiem trzeciorzędnym , trzeciego garnituru, nikt w UE nie traktuje go poważnie i nikt się z nim nie liczy."

Cieszę się z tego wyboru i niepokoję zarazem.

Uciekam, bo właśnie zaczyna się w Brukseli konferencja prasowa. smile
Obserwuj wątek
    • kicho_nor Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 20:37
      No, ale kogo namaścił na swoje miejsce.

- następca nie może być nieudacznikiem
      - następca nie może być lepszy od Tuska

Ja czuję się trochę oszukany, nie powiem że Tusk zdezerterował ale
      głosowałem na jego partie czyli na niego.

Tusk się wypiął na mnie, widać posmakowały mu mule z białym winem podane
      • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:06
        kicho_nor napisał:

> No, ale kogo namaścił na swoje miejsce.

Tak samo jak Ty, martwię się o delfinat...
        I podobnie jak Ty głosowałam, Kichonorze. Nie do końca przekonana, ale jednak.
        Oszukana? Nie, chyba nie! Bo od dawna o takiej możliwości " dobrze poinformowane źródła" przebąkiwały, a i własna intuicja podpowiadała.
        Tak więc teraz, obok satysfakcji, odczuwam obawę, żeby Polska, żeby Polska, żeby Polska... nie stała się kaczorowska, korwinowska...

• sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:16
          najprawdopodobniej PO przerżnie wybory - choć nie jestem pewna, czy nie zrobią koalicji: SLD-PO-PSL. albo Pis zrobi coś podobnego: koalicja wykluczająca PO. Nie wiem ... życie podpowiada, że po maksymalnie 2 latach upadnie z hukiem. za to my odczujemy na skórze "powrót" rządów Pisu i w kolejnych wyborach zagłosujemy logiczniej. A może w miedzy czasie narodzi się jakaś nowa konstelacja? kto wie...
    • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 20:52
      Dobry wieczór : )
      Mimo, że mnie to nie dotyka w żaden sposób, to bardzo mi przyjemnie.
      Raz, że od lat głosuję na PO, dwa - pięknie powiedziała chwilę temu Pitera: zaledwie 25 lat temu, w sierpniu, tworzył się pierwszy niekomunistyczny rząd Mazowieckiego - i już taki sukces w Europie, a trzy: zwyczajnie lubię Tuska.
      I oby stało się tak, jak powiedziała Mogherini: - następuje zmiana pokoleniowa! Najwyższy czas!!!
      • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:08
        Cześć, Szaliczku!
        Wiedziałam, że się odezwiesz. smile
        • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:12
          : ))))
          Oglądnęłaś konferencję? - ja tak.
          • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:13
            sza.aliczek napisała:

> : ))))
            > Oglądnęłaś konferencję? - ja tak.

No jakże by nie! smile
            • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:20
              Były komentarze w TVN-ie i jak zawsze pisowczyk puścił jad.
              Wczoraj lub dwa dni temu, gdy mówione było już głośno, poseł Pisu ... zapomniałam w tej chwili nazwiska (owłosiony ponadprzeciętnie!!! : ) stwierdził: ...no cóż, wzrośnie mu (Tuskowi) pensja.
              Kurcze, normalnie to ludzie się cieszą gdy któremuś ze swoich coś się uda, tylko Polacy tradycyjnie... Jakie to smutne : /
              • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 08:27
                Szaliczko, nie widziałem, kto... ale pewnie piszesz o pośle PiS-u Karskim. Tym od rozbijania wózków meleksowych w hotelu na Cyprze (czy Malcie) w czasie podróży służbowej. No cóż, mieli z kolegą suche gardła, to je zwilżyli. A że później poczuli wielką moc, to... a co!

Co do "Polacy tradycyjnie" - mam inne zdanie. Nie uogólniam. Mimo że nie głosuję na PO, cieszę się z wczorajszego wyboru Donalda Tuska na szefa Rady Europejskiej.
                "Tradycyjnie" to tylko pretorianie pis-prezesa innych by utopili w łyżce wody.
    • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:20
      Gratulacje dla Donalda Tuska. To jednak nie jest tylko prestiżowe stanowisko. Ma swoją wagę smile

Jest to też uznanie dla Polski.

Kto zostanie premierem w listopadzie? Słychać o Kopacz, Bieńkowskiej, Siemoniaku. Trudno w tej chwili wskazać faworyta. Chociaż w wąskim kręgu PO już pewnie wiedzą, Tusk nie poszedł "w ciemno".

Co ze Schetyną? To wielka niewiadoma. On czeka na wyniki wyborów samorządowych.

W tej chwili jednak cieszę się z wyboru Polaka na stanowisko nieformalnego Prezydenta UE smile
      • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:25
        Kobieta, chcę by została kobieta premierem. !!! : )
        Wolałabym Bieńkowską.
        Jeśli Schetyna rozbije PO, zrobi największy idiotyzm swojego życia.
        • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:44
          sza.aliczek napisała:

> Kobieta, chcę by została kobieta premierem. !!! : )
          > Wolałabym Bieńkowską.

Ja też! Bieńkowska tak!
          Pan Prezes K. rzekł był dzisiaj, że "nie jest naszą wspólną polską, bo śląską polityczką, ale mogłaby nas za granicą reprezentować". Pewnie ją też chętnie wysłałby choćby do Brukseli.
          Nietrudno zgadnąć, dlaczego.
          • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:51
            Kaczyński upodobnił się do Gomułki: ta sama tonacja i intonacja wypowiedzi : D
          • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:10
            Nie zgadzam się z Wami.Znaczy - nie zgadzam się, że ma decydować płeć. Dla mnie nie to jest ważne. Ważne, co sobą reprezentuje kandydat na premiera, jak potrafi prowadzić swoją politykę i wprowadzać ją w czyn.

Gdybym był złośliwy, zauważyłbym w postach seksizm wink ... a potem wspomniał niesławną premier Suchocką. Ale nie jestem. No! smile
            • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:18
              Eee, tam, Hardy! big_grin
              Dla mnie Bieńkowska (kobieta) - tak! Ale Kopacz (kobieta) - nie!
              To co to za seksizm?
              • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:23
                Mnie tam nawiedzone kobiety czy nawiedzeni mężczyźni nie ruszają, więc "seksizm" napisałem z uśmieszkiem smile

Ale, między Naturą a prawdą - kto to napisał, hę? :
                Kobieta, chcę by została kobieta premierem. !!!
                suspicious
                • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:28
                  hardy1 napisał:

> Ale, między Naturą a prawdą - kto to napisał, hę? :

> Kobieta, chcę by została kobieta premierem. !!!

Nie ja.
                  Ale, żeby Bieńkowska była premierem, to bym chciała, bo to mądra baba jest. A że nie jest facetem... cóż, tak Natura zdecydowała. wink
                  • k.karen Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:42
                    Mamy dzisiaj wspaniały dzień i powody do dumy! smile
                    To wielki sukces i podkreślenie znaczenia Polski w Unii. Powtórzę za którymś z polityków:
                    od dzisiaj polska flaga w Europie wisi najwyżej smile

Bieńkowska na premiera! Jestem za smile

Wiem też, że znajdą się prymitywy, które będą próbowały umniejszyć ten sukces, ale takim powiem tylko - na pohybel wam, szczury!
                    • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 23:26
                      Hardy, skoro seksistowsko, to niech tam!
                      Powiem! : )
                      Faceci (duuuużo spośród nich) nie dorośli psychicznie do prowadzenia polityki.
                      Są dużymi chłopcami, niestety ...
                      ( obserwacje prywatne czynione od kilku miesięcy- czasem nie wiem: śmiać się czy wytrzeszczać oczy w zdumieniu?).
                      Dlatego naprawdę serio uważam: to kobiety powinny robić politykę.
                      Są stabilniejsze. Całokształtowo : )
                      Nie nawalają. Ot co!

Kochani, dobranockiss
                      Cieszę się za dzisiejszy wieczór z Wami : )
                      • k.karen Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 23:28
                        Dobranoc Szaliczku, dobranoc Wszystkim smile
                        • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 08:43
                          Szaliczko, znowu mam odmienne zdanie - to nie mężczyźni "w swej masie" nie nadają się do polityki. Mógłbym napisać zdanie odwrotne. I do każdej tezy przypasować przykłady takich mężczyzn czy kobiet.
                          Są mężczyźni nadający się i nienadający się. Są kobiety nadające się i nienadające się. I tyle, bez dzielenia na płcie.

Co do "seksizmu" i patologii politycznych z tyn związanych, to pukam się w głowę przy niektórych idiotyzmach. W Nowym Jorku trzeba uważać, gdyż po pochwaleniu kobiety " masz ładną sukienkę" czy "ładnie dzisiaj wyglądasz" możesz zostać oskarżony w sądzie o seksizm. W Kalifornii jest jeszcze "lepiej" - mają wprowadzić prawo, gdzie koleżeńskie pocałowanie w policzek na przywitanie może być potraktowane jako... gwałt. Tak, jako gwałt! (nie wiem, czy mogą oskarżać o gwałt obie strony, czy też seksizm posunął się do dyskryminacji mężczyzn).
                          A ja będę dalej niektóre koleżanki całował na przywitanie w policzek a one mnie. A ja będę dalej mówił, że koleżanka ładnie wygląda, jeżeli będzie ładnie wyglądała. Najwyżej stanę przed sądem ale postępowania nie zmienię. "Seksizm" to po prostu wymyślona patologia a`rebours.
                          • kicho_nor Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 09:51
                            Na razie nie o Tusku

Faceci są walnięci.
                            Faceci. Spokojnie nie całkiem. Na ogół ciągną twardą rzeczywistość,
                            odbija im by odreagować.
                            Kobietom nie odbija, stąpają po innym wymiarze rzeczywistości.
                            Facetom nie przeszkadza kapiący kran, kobiecie przeszkadza.

No to o kobiecie za kierownicą.

Wracam wczoraj z grzybów (były), wlekę się autem bo coś przede mną się wlecze.
                            To musi kobieta za kierownicą, no bo kto?
                            Wyprzedzić się nie da bo auta w przeciwną.
                            Wlekę się wlekę, wlekę, wlekę i mogę dalej tak pisać, że się wlekę ale z przeciwnej zrobiła się luka.
                            Ale cóż, linia ciągła, walę na linię ciągłą i mijając patrzę na wyprzedzaną kobietę za
                            kierownicą.
                            To nie była kobieta, to chyba jakiś robot o znieruchomiałej twarzy i nieruchomych oczach
                            wetkniętych w przednią maskę i asfalt. Robot jechał z punktu A do punktu B.

• sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 12:45
                            pewnie że poleciałam uogólnieniem : ) - co zaznaczyłam.
                            ale ponieważ płeć predestynuje pewne zachowania
                            to upieram się przy swoim: en block to kobiety powinny dominować w przestrzeni społeczno-politycznej. Rodzenie dzieci silnie to jednak wyklucza. No cóż, jest jak jest.
                            szkoda ...

: )
                            • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 20:32
                              Jeżeli predestynuje, to stwierdzę, że nie matriarchat, a patriarchat powinien dominować w polityce. I co? wink

A prawdziwie, to istnieje "płeć mózgu". I od tego zależy - niektóre kobiety i niektórzy mężczyźni mają mózg predestynowany do polityki. Inne i inni nie.
                              smile
                      • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 23:29
                        Szaliczku, ja też się cieszę! Bardzo! smile
                        Bywaj z nami częściej, pa! Dobrej nocy.
                  • kicho_nor Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:47
                    W przypadku Bieńkowskiej bycie kobietą może stanowić dodatkowy atut.
                    • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:51
                      kicho_nor napisał:

> W przypadku Bieńkowskiej bycie kobietą może stanowić dodatkowy atut.

Ecco!!! Dodatkowy! smile
        • eb13 Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 11:54
          Dzień dobry smile

Przyłączam się do gratulacji - Polska coraz częściej jest zauważalna w Europie smile

Co do schedy po D.Tusku, to mam podobne zdanie: Schetyna spowoduje rozbicie PO, Kopacz może nie dać sobie rady z utrzymaniem PO w ryzach (chyba, że będzie postępowała pod telefoniczne dyktando Tuska ), a Bieńkowska ? … Bieńkowska chyba ma na tyle silny charakter, że poskromi tych wyłamujących się z szeregu w PO - może być takim „zaklinaczem koni” w spódnicy, który spowoduje, że wszystkie konie w zaprzęgu ciągną w tę samą stronę smile, tylko - moim zdaniem - powinna trochę popracować nad mimiką twarzy podczas wywiadów, bo nie każdy, kto zadaje niewygodne pytanie jest głupszy od niej, a to jej pogardliwe spojrzenie, czy grymas nie przystoi przyszłej pani premier smile

A może E.Kopacz obejmując stanowisko premiera pokaże oblicze jakiego nie znamy ? smile
          • kicho_nor Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 12:46
            Karen, zapytałem o ideały bo:

Mam wtłaczaną onegdaj wiedzę z ekonomii.
            Na wyrywki ekonomia to zyski straty saldo bilans, ujęte w rachunku matematycznym.
            Ideały, to nie matematyka a bardziej wypiek szarlotkowy.
            Wpasowanie szarlotki do rachunku matematycznego rozwali rachunek i bełta szarlotkę.

Wprawdzie niedawno historycznie były próby wpasowania szarlotki do rachunku
            ujęte w opracowanej Ekonomii Socjalizmu, ale być może kolejne powodzie sprawiły,
            że się one u- topiły.

• sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:29
        hardy1 napisał:

> W tej chwili jednak cieszę się z wyboru Polaka na stanowisko nieformalnego Prezydenta UE smile

Dokładnie, Hardy! smile
        A zawistnikom - shame! ( to tak, żeby po "europejsku) było wink )
        • sza.aliczek Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 21:33
          niekontrolowaną, czy może raczej trudną do ukrycia zawiść widziałam tylko w wypowiedziach ludzi z Pisu.
          • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 30.08.14, 22:14
            W ten sposób znowu się uwidoczniło, które partie patrzą na sukces całej Polski, a które wyznają zasadę - im dla kraju lepiej, tym dla nas gorzej.
            Więc muszą pluć, pluć i pluć...
    • k.karen Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 31.08.14, 10:40
      Moi Drodzy, przynoszę na P. post Man-Sapiensa, który według mnie jest klamrą spinającą powstanie PODWÓRKA w 2007r., po słowach Kaczyńskiego "Wychowałem się w lepszych miejscach niż Tusk" i wczorajszej nominacji, sukcesu, powodu do dumy tego, który wychował się rzekomo w gorszych miejscach niż J. Kaczyński.

Forum ze Dworum
      Tusku, wierzę w ciebie
      Autor: man_sapiens ☺ 30.08.14, 23:23

Daj nam kopa. Zmuś nas - Europejczyków - do odpowiedzi na pytanie, które już zadałeś - kim jesteśmy, my, europejczycy. Molgherini nawet nie zrozumiała pytania "co to znacz: kim jesteśmy", ale tym nam nie popuść. Nasza, europejska, cywilizacja jest cholernie fajna. Przywróć nam, pieprzonym Europejczykom (Francuzom, Niemcom, Finom, Polakom, Włochom, Maltańczykom, Litwinom, Hiszpanom, Bułgarom itd.) wiarę w to, że o nasze ideały warto walczyć, warto się poświęcać i nawet - jak się nie da inaczej - warto umierać.
      Osiągnąłeś szczyty - premier dużego państwa. Zbudź nas i przypomnij nam, że jesteśmy częścią Europy - najlepszej, najuczciwszej recepty na społeczne życie.
      • kicho_nor Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 31.08.14, 11:42
        Karen
        przeczytałem siedemnaście razy modlitwę tego mana i też się dołączę ale nie wiem
        jakie są nasze ideały?
      • sorel.lina Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 31.08.14, 15:45
        Tym razem kilka cytatów zamiast komentarza:

Van Rompuy, dotychczasowy szef Rady Europejskiej:
        "Tusk jest mężem stanu, Unia stoi wobec wielkich wyznań"

A. Merkel, kanclerz Niemiec:
        "Tusk jest przekonanym i przekonującym Europejczykiem"

B. Sobotka, premier Czech:
        "Wybór Tuska to sukces grupy vyszehradzkiej"

D. Cameron, premier UK:
        "Jestem zachwycony słowami Tuska o znaczeniu reform w UE"
        "Zapewne tylko on zdoła "upilnować Putina". "Państwa Wschodu UE otrzymują to, o co prosiły, czyli funkcję chorążego zdolnego, jak się ma nadzieję, stawić czoła Władimirowi Putinowi w jednym z najbardziej dramatycznych momentów ostatnich 60 lat"

Prasa niemiecka:
        "Der Spiegel": "41-letnia Włoszka i 57-letni Polak stworzą idealny duet. Zarówno ona socjaldemokratka, jak i on liberalny konserwatysta mają swoich unijnych protektorów. zarówno Tusk jak i Mogherini będą równoważyć w Unii Europejskiej czasem sprzeczne interesy różnych państw członkowskich. Mają też wspólną wadę - muszą się nauczyć poruszać w brukselskim środowisku."

Prasa francuska:
        "Le Figaro": "Tusk to pragmatyk, który szybko opowiedział się za skutecznymi sankcjami wobec Rosji po ostatniej ingerencji jej wojsk na Ukrainie".

"Les Echos": "Wybór Tuska to "przekaz nieugiętości Unii wobec Rosji, szczególnie biorąc pod uwagę, że Polska należy do tych członków UE, którzy od początku kryzysu ukraińskiego opowiedzieli się po stronie rządu w Kijowie".

"France Info" (publiczna stacja radiowa): "Moskwa będzie z pewnością niepocieszona na widok kraju z byłego bloku komunistycznego, nastawionego jeszcze tak krytycznie do Rosji w kwestii ukraińskiej, stającego na czele europejskich instytucji"

Prasa hiszpańska:
        "El Pais":
        Tusk to "wschodząca gwiazda prężnie rozwijającego się kraju".

Prasa portugalska:
        "Publico": "Polska opcja" niweluje słabość nowej szefowej unijnej dyplomacji wobec Moskwy.
        Objęcie sterów RE przez Polaka jest postrzegane jako zwycięstwo unijnych krajów Wschodu, dawnych państw komunistycznych, które zdobywają w ten sposób ważnego reprezentanta we władzach unijnych w dziesięć lat po swojej integracji z UE"
        "Najsłabszym punktem Włoszki jest zbyt pobłażliwy stosunek wobec Moskwy. Jednak fakt, że Tusk jest Polakiem niweluje tę słabość",

Prasa włoska:
        "Umiętnie kierował Polską w czasach kryzysu"
        "Corrire della sera": "atutem polskiego premiera jest znajomość Rosji. Unia wyszła z psychodramy braku zdecydowania".

Wall Street Journal:
        "Zręczny mówca. Udało mu się sprawnie wymanewrować z kryzysów politycznych w Polsce w ciągu ostatnich siedmiu lat"
        "Tusk międzynarodową rozpoznawalność zyskał dzięki przeprowadzeniu Polski przez kryzys finansowy. "Państwo (Polska - red.) było jednym członkiem UE, który uniknął zastoju gospodarczego w 2009 roku po upadku banku Lehman Brothers"

Dyrektor brukselskiego think-tanku Carnegie Europe, Jan Techau:
        "Wybór Donalda Tuska na nowego szefa Rady Europejskiej to dobra wiadomość, bo instytucją tą pokieruje "polityk wagi ciężkiej". Polska i Niemcy mają podobne zapatrywania na istotne kwestie gospodarcze dotyczące Unii Europejskiej, w tym na politykę walki z kryzysem w strefie euro, aleTusk nie będzie "marionetką Angeli Merkel".
        "- Ważne jest to, że stanowisko szefa Rady Europejskiej dostał polityk wagi ciężkiej, jakim jest Donald Tusk. To ktoś z większego kraju UE, kto może się pochwalić sukcesami w polityce wewnętrznej i jest urzędującym premierem"

Prasa rosyjska:
        "Moskowskij Komsomolec":

Tusk "ma opinię dość rozsądnego polityka, jednak nie jest on znany ze szczególnej sympatii do Rosji".
        "Na plus premierowi zapisuje się to, że stosunkowo pomyślnie prowadził kraj w niełatwych warunkach - gospodarka Polski jako jedyna w Unii Europejskiej utrzymała wzrost w warunkach recesji"
        • sorel.lina Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 31.08.14, 15:48
          Errata:
          Jest:
          "Tusk jest mężem stanu, Unia stoi wobec wielkich wyznań"
          powinno być: "wyzwań"
      • 1agfa Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 02.09.14, 13:34
        To prawda, Karen - zacytowany przez Ciebie post-wezwanie Man-Sapiensa można nazwać klamrą; post to bardzo wyrazisty i mocno do mnie przemówił (dziękuję).

k.karen napisała:

> Moi Drodzy, przynoszę na P. post Man-Sapiensa, który według mnie jest klamrą s
        > pinającą powstanie PODWÓRKA w 2007r., po słowach Kaczyńskiego "Wychowałem się
        > w lepszych miejscach niż Tusk" i wczorajszej nominacji, sukcesu, powodu do dumy
        > tego, który wychował się rzekomo w gorszych miejscach niż J. Kaczyński.

Nawiasem mówiąc nigdy pojąć nie mogłem, obserwując zachowanie mowę i obyczaje wspomnianego lidera Pis, na czym polegało i z czego mogło wynikać jego tak dobre mniemanie o sobie - o tych jakoby "lepszych miejscach" w których się wychował; to zdanie wobec bijących w oczy realiów traktowałem jak lichy żart. Błoga nieświadomość własnej śmieszności w wielu sytuacjach - powód dobrego samopoczucia, zadufania i pewności siebie.

> Forum ze Dworum
        > Tusku, wierzę w ciebie
        > Autor: man_sapiens ☺ 30.08.14, 23:23
        >
        > Daj nam kopa. Zmuś nas - Europejczyków - do odpowiedzi na pytanie, które
        > już zadałeś - kim jesteśmy, my, europejczycy. Molgherini nawet nie zrozumiała p
        > ytania "co to znacz: kim jesteśmy", ale tym nam nie popuść. Nasza, europejska,
        > cywilizacja jest cholernie fajna. Przywróć nam, pieprzonym Europejczykom (Franc
        > uzom, Niemcom, Finom, Polakom, Włochom, Maltańczykom, Litwinom, Hiszpanom, Bułg
        > arom itd.) wiarę w to, że o nasze ideały warto walczyć, warto się poświęcać i n
        > awet - jak się nie da inaczej - warto umierać.
        > Osiągnąłeś szczyty - premier dużego państwa. Zbudź nas i przypomnij nam, że jes
        > teśmy częścią Europy - najlepszej, najuczciwszej recepty na społeczne życie.

]

Z zastrzeżeniem: trudniej ale i lepiej jest żyć, odpowiedzialnie i mądrze, dając świadectwo prawdziwego Obywatela Europy. Bez pustej bohaterszczyzny, nadętych mów, fasadowego a tak pospolitego "patryjotyzmu".
        Nie muszę mówić, jak bardzo mnie ten wybór ucieszył i przyprawił o chwile wzruszenia i dumy.
        Ta chwila potwierdziła ostatecznie i z mocą: jesteśmy w Europie, jesteśmy - Polska - znowu i całkowicie w Europie, wielkiej wspólnocie narodów. Nie z boczku i tylko geograficznie!
        Trzeba to sobie uzmysłowić nareszcie, tak jak Man-Sapiens napisał, dookreślić. Jacy jesteśmy - europejscy Polacy w Europie.

Cieszę się, po prostu. Patos, emocje? Dlaczego nie!
        • k.karen Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 02.09.14, 13:42
          Prawda Agfo, że fajnie jest być Polakiem i Europejczykiem? smilesmilesmile
          Nawet jeśli jest jeszcze dużo do zrobienia, nawet jeśli nie wszystko jeszcze jest dobre (i pewnie nigdy wszystko nie będzie dobre, bo takich cudów to żaden kraj nie widział), ale jedno jest pewne- idziemy dobrą drogą! smile
          • 1zorro-bis Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 02.09.14, 15:03
            ......"wszystko nie będzie dobre, bo takich cudów to żaden kraj nie widział), ale jedno jest pewne- idziemy dobrą drogą!...."

no wlasnie.
            Niektorym potrzebne sa nowe okulary. Wazniejsze chyba od nowych zebow.smirk
          • 1agfa Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 02.09.14, 19:55
            Nadrabia Polska, nadrabia. Przecież poza nami pozostały - w większości zmarnowane - dziesięciolecia zastoju. Na to trzeba czasu! Sądzę ponadto, że wiele kolejnych rządów od momentu pierwszych, tych prawie wolnych wyborów w 1989 r., poczyniło równie wiele błędów. W tym Platforma (i osobiście premier Tusk) także. Co nie zmienia faktu, że teraz naprawdę czuję się Europejczykiem, Polakiem "z kościami" żyjącym/będącym w Europie.
            Ta nominacja do Rady Europejskiej jest niczym kropka nad "i". Niby formalność, a cieszy.
            Masz rację - idziemy dobrą drogą!

k.karen napisała:

> Prawda Agfo, że fajnie jest być Polakiem i Europejczykiem? smilesmilesmile
            > Nawet jeśli jest jeszcze dużo do zrobienia, nawet jeśli nie wszystko jeszcze je
            > st dobre (i pewnie nigdy wszystko nie będzie dobre, bo takich cudów to żaden kr
            > aj nie widział), ale jedno jest pewne- idziemy dobrą drogą! smile
            • sorel.lina Re: Man-Sapiens na Forum ze Dworum: 02.09.14, 20:15
              1agfa napisał:

> Ta nominacja do Rady Europejskiej jest niczym kropka nad "i". Niby formalność,
              > a cieszy.

No to jeszcze:
              J. Saryusz- Wolski (PO, i... Łódź!!! smile ) został wyłącznym sprawozdawcą Europarlamentu do spraw Ukrainy.
              smile
              • 1agfa Polacy idą ławą 02.09.14, 22:31
                Sorellino - pan Saryusz Wolski, bardzo przez wszystkich współpracowników ceniony, pracowity, wybitny europoseł! To naprawdę cieszy. Z pewnością na funkcję zasłużył - nigdy się nie obijał i na pewno będzie z Niego duży pożytek.
                Ale jeszcze!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16572265,Polski_general_objal_stanowisko_komendanta_jedynej.html#BoxWiadTxt

Trochę inna dziedzina, bo sprawa NATO, a nie UE, ale także warta wspomnienia (link powyżej)

"...Generał dywizji Janusz Bojarski jako pierwszy Polak objął stanowisko komendanta Akademii Obrony NATO w Rzymie (NATO Defence College). Dziś z jego udziałem odbyła się inauguracja nowego roku akademickiego na uczelni działającej od ponad 60 lat.
                Generał Bojarski został wybrany w zeszłym roku przez Komitet Wojskowy NATO. Kieruje jedyną uczelnią Sojuszu, która szkoli wojskowych z państw członkowskich i krajów partnerskich oraz przygotowuje między innymi do pracy w instytucjach NATO.
                (...)
                We wtorek rozpoczął się 125. kurs w historii uczelni. Uczestniczy w nim 68 studentów z 27 państw. Dziesięciu uczestników reprezentuje kraje, które mają różny stopień partnerstwa z Sojuszem. Podczas szkoleń organizowanych w natowskiej Akademii nie są przekazywane informacje niejawne - wyjaśnił doradca wojskowy komendanta podpułkownik Wojciech Sochacki.

W Akademii Obrony NATO, założonej w 1951 roku z inicjatywy generała Dwighta Eisenhowera, późniejszego prezydenta USA, odbywają się również specjalne kursy dla ambasadorów i generałów. Na natowskiej uczelni pracuje trzech polskich oficerów i jeden podoficer."
    • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 17:28
      BRAWO!!!big_grin
      Kaczynskiego szlag trafi....smirk
      • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 18:19
        zazdrosc i glupota ludzka nie zna granic.
        Sorry, ale nie moglem sie opanowac......smirk
        Jak mozna?!
        ........"Merkel uratowała Tuskowi dupę za zasługi dla bogatych krajów Unii bo wiedziała że w Polsce po zmianie władzy czeka go prokurator i nienagrzany sąd. A tam w Unii będą mieć kukłę która gdy zażądają od niej by poparła np projekt likwidacji polskich kopalni to Tusk poprze to bez mrugnięcia okiem......."
        smirk
        • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 18:25
          P.Sbig_grin
          Ten "cytat" pochodzi z "klubu wszystkowiedzacych"big_grin
          Takich "kwiatkow" jest tam wiecej.smirk
          • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 19:42
            1zorro-bis napisał:

> Takich "kwiatkow" jest tam wiecej.smirk

Żeby tyle jadu się w człowieku mieściło...! Trudno uwierzyć.
            • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 20:39
              Aha. Bo myślałem, że to sam pis-prezes albo któryś z jego pretorianów.
              Ten sam styl, taka sama "wiedza" o polityce i gospodarce. U mnie pała.
            • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 07:37
              ....no, bo to jest forum "intelektualistow i kochajacych ludzi".smirk
              sorel.lina napisała:

> 1zorro-bis napisał:
              >
              > > Takich "kwiatkow" jest tam wiecej.smirk

>
              > Żeby tyle jadu się w człowieku mieściło...! Trudno uwierzyć.
              • kicho_nor Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 08:18
                Seksistowsko wzdragam się na panią Kopacz
                • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 08:35
                  kicho_nor napisał:

> Seksistowsko wzdragam się na panią Kopacz

Ja też nie wykazuję wobec niej solidarności kobiecej.
          • k.karen Re: Nasz Premier szefem Europy 31.08.14, 20:47
            Zorro, a znasz to powiedzenie, lekko zmodyfikowane: pikusie ujadają, a karawana idzie dalej? big_grin

Przecież to są słowa Kaczyńskiego, dla którego - im lepiej, tym gorzej.

Ale, czy my tu musimy czytać te bzdury biedaczyny Kaczyńskiego i jego paneli podłogowych? Ja nie chcę, bo lubię spokojnie trawić dobre jedzenie smile
            • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 07:28
              masz racje. Ale ja sie zastanawiam ciagle co to do cholery jest?! Normalnie to kazdy Polak powinien byc dumny i sie cieszyc, ze jego premier zostal swiatowo tak wyrozniony, a tutaj takie cos.....
              DNO.
              k.karen napisała:

> Zorro, a znasz to powiedzenie, lekko zmodyfikowane: pikusie ujadają, a karawana
              > idzie dalej? big_grin
              >
              > Przecież to są słowa Kaczyńskiego, dla którego - im lepiej, tym gorzej.
              >
              > Ale, czy my tu musimy czytać te bzdury biedaczyny Kaczyńskiego i jego paneli po
              > dłogowych? Ja nie chcę, bo lubię spokojnie trawić dobre jedzenie smile
              • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 08:55
                1zorro-bis napisał:

> masz racje. Ale ja sie zastanawiam ciagle co to do cholery jest?! Normalnie to
                > kazdy Polak powinien byc dumny i sie cieszyc, ze jego premier zostal swiatowo t
                > ak wyrozniony, a tutaj takie cos.....
                > DNO.

Na szczęście są też inni Polacy - zarówno w Kraju, jak na emigracji!

Wczoraj oglądałam "Szkło kontaktowe". Do tvn24 zadzwonił pan Józef z Niemiec, od 35 lat na emigracji w tym kraju. Wzruszonym głosem gratulował naszemu Premierowi ogromnego sukcesu, wszystkim Polakom zaś - wielkiego wyróżnienia, jakie nasz Kraj spotkało.
                Pan Józef powiedział, że często odwiedza Polskę i mieszkającą tu rodzinę. Podziwia ogrom zmian na lepsze, jakie za każdym swoim pobytem w Kraju zauważa, cieszy go to bardzo.
                Cieszy go także to, że stosunek Niemców do Polaków uległ dużej zmianie - też na lepsze;
                to, że coraz mniej wśród Niemców uprzedzeń i utartych schematów, a coraz więcej uznania dla polskich osiągnięć.
                Po wyborze D. Tuska na Przewodniczącego Rady Europy rozdzwoniły się u pana Józefa telefony od niemieckich znajomych i sąsiadów: "Polska jest number one!" słyszał pan Józef.

• k.karen Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 10:14
                  A bo widzisz, Sorellino. Widać od razu, że ten pan Józef ma szczęśliwe życie, zrealizował swoje plany i marzenia na emigracji, jego matki nikt z sąsiadów nie wyzywa od starych k... i na pewno ciężko pracując postarał się, aby jego rodzina w Polsce nie musiała wyjadać ze śmietników smile smile smile
                • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 10:16
                  ......"Po wyborze D. Tuska na Przewodniczącego Rady Europy rozdzwoniły się u pana Józefa telefony od niemieckich znajomych i sąsiadów: "Polska jest number one!" słyszał pan Józef....."
                  No coz....mnie sasiedzi moi tez mi gratulowali.big_grin
                  Widocznie Tusk im jakas prowizje zaplacil.....big_grinbig_grinbig_grin
                  • k.karen Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 10:26
                    Pewnie że zapłacił, tę nachapaną! Ale ciekawe skąd wiedział, że to Twoi sąsiedzi? Przyznaj się Zorro, znasz osobiście Tuska? tongue_out
                    • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 10:33
                      kurcze....no, niestety Tuska nie znam! Nawet kolo niego - tak jak pewna forumowiczka big_grinbig_grinbig_grin- nie stalem!
                      Zeby oczywiscie stwierdzic ze jest nizszy ode mnie....big_grinbig_grinbig_grin
                      • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 10:57
                        1zorro-bis napisał:

> kurcze....no, niestety Tuska nie znam! Nawet kolo niego - tak jak pewna forumow
                        > iczka big_grinbig_grinbig_grin- nie stalem!
                        > Zeby oczywiscie stwierdzic ze jest nizszy ode mnie....big_grinbig_grinbig_grin

A widzisz! A to są podstawowe kwalifikacje na wysokie stanowisko: słuszny wzrost i kolor włosów. Koniecznie blond, rudy dyskwalifikuje!
                        • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 11:19
                          > A to są podstawowe kwalifikacje na wysokie stanowisko: słuszny wzrost i kolor włosów.
                          > Koniecznie blond, rudy dyskwalifikuje!

Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, najlepsze kwalifikacje na najwyższe stanowiska w państwie i strukturach międzypaństwowych ma - oczywista oczywistość - pan Prezes Partii
                          Patriotów Sprawiedliwych.
                          • 1zorro-bis Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 11:28
                            no, a "kolezanki" jak cmy do swiatla sie zlecialy.
                            Byle Tuskowi na forum dowalic.
                            Bo inaczej nie mozna.big_grin
                            • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 11:41
                              1zorro-bis napisał:

> no, a "kolezanki" jak cmy do swiatla sie zlecialy.
                              > Byle Tuskowi na forum dowalic.

Po pierwsze, bo: "Moja prawda jest najmojsza"
                              Po drugie, bo: "Gdzie ty Kajus, tam i ja, Kaja" (lekko trawestując: "Gdzie ty Kaja, tam i ja, Kaja" ) wink
                              Ale już więcej uwagi temu przypadkowi nie poświęcę.
                • hardy1 Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 11:59
                  sorel.lina napisała:
                  > Wczoraj oglądałam "Szkło kontaktowe". Do tvn24 zadzwonił pan Józef z Niemiec, od 35 lat na emigracji w tym kraju. Wzruszonym głosem gratulował naszemu Premierowi ogromnego sukcesu, wszystkim Polakom zaś - wielkiego wyróżnienia, jakie nasz Kraj spotkało.

Normalni ludzie, obojętnie czy mieszkający w kraju czy za granicą, szczerze się cieszą i gratulują. To samo dotyczy polityków w kraju.
                  Zawistni i niedowartościowani stosują zasadę "mogę stracić krowę, byle sąsiad stracił dwie".
                  • sorel.lina Re: Nasz Premier szefem Europy 01.09.14, 12:10
                    hardy1 napisał:

> Normalni ludzie, obojętnie czy mieszkający w kraju czy za granicą, szczerze się
                    > cieszą i gratulują. To samo dotyczy polityków w kraju.

Też tak myślę, Hardy.
                    • k.karen Ale z tym wzrostem, 01.09.14, 12:46
                      to może być coś na rzeczy, sami zobaczcie big_grin

Tu oczywista oczywistość i jasne, dlaczego Jarosław już 7 razy przegrał:

https://bi.gazeta.pl/im/6/4574/z4574146Q,Donald-Tusk-i-Jaroslaw-Kaczynski-podczas-debaty-pr.jpg

Wiadomo także, dlaczego Angela nie została szefową Europy:

https://static1.money.pl/i/h/207/nm147407.jpg

Zdenerwowanie Władimira też jest uzasadnione:

https://smolensk-2010.pl/wp-content/uploads/2010/05/tusk_putin_51175-300x289.jpg

Ale jak tak dalej pójdzie, to...
                      papież Franciszek coś już wspominał, że będzie "papieżował" jeszcze tylko 3 lata, czyżby... shock

https://static.polskieradio.pl/images/22cd6353-8447-4f5e-afa5-b282ad2646f4.jpg

Jedyny spokojny i bardzo zadowolony może być tylko Barack, ale kto po nim? big_grin

https://bi.gazeta.pl/im/4/9684/z9684234Q,Barack-Obama-i-Donald-Tusk.jpg

No nie wiem... nie wiem... nie wiem big_grin
                      • 1zorro-bis Cos dla niemieckojezycznych "fachowcow"..... 01.09.14, 15:06
                        na polskim forum. Co sie tak tym niemieckim jezykiem chwala.
                        To nich sobie jedna z druga poczytaja te straszne opinie o tusku w ......Die Zeit.big_grin
                        www.zeit.de/politik/ausland/2014-08/kommentar-eu-gipfel-polen
                        • sorel.lina Re: Cos dla niemieckojezycznych "fachowcow"..... 01.09.14, 15:17
                          Nie mam powodu do chwały: niemieckiego nie znam.
                          Więc poproszę o tłumaczenie. Może być skrótowe, albo chociaż streszczenie. smile
                          • sorel.lina Re: Cos dla niemieckojezycznych "fachowcow"..... 01.09.14, 16:06
                            Już dziękuję, poradziłam sobie z tłumaczeniem, z małą pomocą koleżanki-germanistki. smile
                            • 1zorro-bis Re: Cos dla niemieckojezycznych "fachowcow"..... 01.09.14, 16:42
                              no popatrz sie Sorelino.....smirk
                              A dla "Austryjaczki" to pewnie za trudne. I mnie o pomoc wola.big_grin
                              Mnie! Analfabete!!big_grinbig_grinbig_grin

o tak sorelinko niech ci zorro przetłumaczy big_grin Dodaj do ulubionych

al-szamanka ☺ 01.09.14, 15:24
                              Odpowiedz cytując Odpowiedz
                              dokładnie big_grinbig_grinbig_grin
                              • k.karen Brawo T. Lis :D 02.09.14, 11:23

Głośno odśpiewane przez publiczność "Sto lat" usłyszał wczoraj premier Donald Tusk w programie "Tomasz Lis na żywo". "Niewiarygodny cyrk" - komentował Michał Karnowski. "Oglądam na baczność" - ironizował Samuel Pereira. Lis skomentował to oburzenie krótko: "Przy PiS-troglodytach Tworki to oaza normalności".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16570284,U_Lisa_zaspiewali__Sto_lat__Tuskowi__Prawicowcy_oburzeni_.html#MT
                                • 1zorro-bis Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 11:33
                                  SUPER!big_grinbig_grinbig_grin
                                  • 1zorro-bis Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 11:36
                                    Kicho.....przepraszam ze pytam, a po co Ty do TWOREK forumowych chodzisz?smirk
                                    Przeciez to wariatkowo na 100 %!big_grinbig_grinbig_grin
                                    • k.karen Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 11:46
                                      bo Kichonor to dobra dusza i jak mu się czasem chce, to próbuje zakalcom tłumaczyć Hegla big_grin
                                      On chyba jeszcze ma nadzieję, że kropla będzie drążyła s-kałę big_grin
                                      • ulisses-achaj Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 12:14
                                        Cześć smile Wróciłem z wojaży smile I deklaruję, że nowym premierem moim zdaniem powinna zostać Bienkowska - wiem oryginalny nie jestem... smile
                                        Co zaś do Tuska: kiedy Richard Czarnecki-Miernota został czternastym wiceprzewodniczącym czegośtam - funkcja wyłącznie tytularna - media pisowskie otrąbiły "ogromny sukces" ... Hmmm smile smile smile
                                        ...
                                        • 1zorro-bis Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 12:37
                                          Buzek, Tusk....to sa ludzie, ktorymi mozna sie naprawde chwalic.
                                          • 1zorro-bis Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 12:41
                                            tez jestem za Bienkowska. Ale mysle, ze jednak premierem zostanie Kopacz. Ma wieksze doswiadczenie w walce z cyrkowcami.....sorry....z PISiakami.big_grin
                                            • 1agfa Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 14:01
                                              Tak jest. Może być damski duet, Kopacz i Bieńkowska, vice.

1zorro-bis napisał:

> tez jestem za Bienkowska. Ale mysle, ze jednak premierem zostanie Kopacz. Ma wi
                                              > eksze doswiadczenie w walce z cyrkowcami.....sorry....z PISiakami.big_grin
                                        • k.karen Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 13:28
                                          ulisses-achaj napisał:

> Cześć smile Wróciłem z wojaży smile I deklaruję, że nowym premierem moim zdaniem po
                                          > winna zostać Bienkowska - wiem oryginalny nie jestem... smile
                                          > Co zaś do Tuska: kiedy Richard Czarnecki-Miernota został czternastym wiceprzewo
                                          > dniczącym czegośtam - funkcja wyłącznie tytularna - media pisowskie otrąbiły "o
                                          > gromny sukces"
                                          ... Hmmm smile smile smile

Cześć, Ulissesie smile
                                          PiS-troglodytom z nienawiści wszystko się już pieprzy. Czarnecki odniósł wielki sukces, Tusk żadnego. Niedawno jeszcze wrzeszczeli, że Tusk jest wasalem Putina, teraz już jest wasalem Merkel big_grin
                                          Ale co tu mówić o ważnych sprawach, jeśli PiS-troglodytom pieprzą się nawet ścieżki rowerowe z chodnikami...

big_grin
                                        • 1agfa Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 13:58
                                          Cześć, Ulissesie, dzień dobry. Co do niejakiego Czarneckiego-Obatela, (mojego wielkiego ulubieńca z racji talentów), jeszcze bardziej obrotowego niż najbardziej obrotowa partia w Polsce warto przypomnieć, że został wybrany bodajże dopiero w trzecim głosowaniu...bo nareszcie kogoś trzeba było wybrać, aby przerwać dłużące się nadmiernie posiedzenie.
                                          Z braku laku...
                                          Z prostych a ustalonych wyliczeń miejsce to musiało być oddane jego euroformacji. Sukces niejedno ma imię!

ulisses-achaj napisał:

> Cześć smile Wróciłem z wojaży smile I deklaruję, że nowym premierem moim zdaniem po
                                          > Co zaś do Tuska: kiedy Richard Czarnecki-Miernota został czternastym wiceprzewo
                                          > dniczącym czegośtam - funkcja wyłącznie tytularna - media pisowskie otrąbiły "o
                                          > gromny sukces" ... Hmmm smile smile smile
                                          > ...

Media pisowskie lubią odtrąbić jako sukces różne rzeczy, np. wynegocjowane, niemal wymuszone pięć minut w przedsionku, spędzone z Ważną Personą.

Nie baczą, że pomniejszając wybór premiera Tuska na "prezydenta" Rady Europejskiej, pomniejszają Polskę.
                                          Przecież to "prawdziwi patryjoci". Odwrotność patriotów.

ulisses-achaj napisał:

> gromny sukces" ... Hmmm smile smile smile
                                          • hardy1 Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 17:24
                                            Niech sobie trąbią. Co robią trąby? Trąbią wink
                                      • 1zorro-bis Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 12:37
                                        BEZ SZANS!smirk
                                        A ja znowu mam b.......big_grin
                                        k.karen napisała:

> bo Kichonor to dobra dusza i jak mu się czasem chce, to próbuje zakalcom tłumac
                                        > zyć Hegla big_grin
                                        > On chyba jeszcze ma nadzieję, że kropla będzie drążyła s-kałę big_grin
                                • hardy1 Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 17:29
                                  Pis-glodyty. Czegóż wymagać od takich klaunów. Tylko klaunady.
                                  • sorel.lina Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 18:31
                                    Richard Czarnecki:
                                    "Pani Bieńkowska miała być gwiazdą, została meteorem: spada. Do Brukseli.
                                    Pan R. Czarnecki wie, co mówi! Spadał wiele razy, aż spadł do Brukseli.
                                    • 1agfa Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 20:20
                                      Dzień dobry, Sorellino. Mówisz o moim ulubieńcu od wielu lat, o panu C. (trojga imion).
                                      Człowiek to zaradny, o wielopartyjnych (a zatem niezmiernie szerokich) poglądach. Nadzwyczaj zdolny: będąc teoretycznie w Brukseli - bryluje w polskiej tivi. Nie on jeden z tamtej opcji jest takim zdolniachą! Jednakże p. C. niewątpliwie prym wiedzie.
                                      Kiedyś opisano proceder takiego postępowania/wojażowania europosłów, kluczenia między przepisami niczym między kroplami deszczu; przysparza to spory dodatkowy zysk.
                                      Dla cierpiących z powodu braku na wizji pana C. (może się cudem zdarzyć), mamy na zastępstwo jego synala w polskim Sejmie: ciekawe, czy też taki zdolny. Czyżby powstała dynastia poselska?! Skarb to, zaiste!

sorel.lina napisała:

> Richard Czarnecki:
                                      > "Pani Bieńkowska miała być gwiazdą, została meteorem: spada. Do Brukseli.
                                      > Pan R. Czarnecki wie, co mówi! Spadał wiele razy, aż spadł do Brukseli.

Bon moty pana C. - czyż nie są równie wybitne, jak on sam?
                                      • sorel.lina Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 22:08
                                        1agfa napisał:

> Bon moty pana C. - czyż nie są równie wybitne, jak on sam?

Pan C. nigdy własnym bon motom nie dorówna! big_grin
                                  • sorel.lina Re: Brawo T. Lis :D 02.09.14, 18:58
                                    hardy1 napisał:

> Pis-glodyty. Czegóż wymagać od takich klaunów. Tylko klaunady.

Argumenty "jadowitych" ( Agfo, szacunek! ) są tak populistyczne i prymitywne, że żaden klaun, który ich użyje, nie ma szans, by zostać Stańczykiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka