sorel.lina 27.12.14, 00:48 Święta były... Już po świętach i po prezentach... I znów można spokojnie posiedzieć w kuchni... do Nowego Roku! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorel.lina Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 00:57 Dzień dobry poświąteczny wszystkim! Mróz chwycił i odrobinę śniegiem sypnął. Nie mogło tak być w Wigilię i Święta? No nic, może będzie biało i nastrojowo na Sylwestra? Do napisania, kochani! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 08:20 sadzac po kominku, to UK? Prawda? Ile kilogramow kazdemu przybylo? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 10:20 1zorro-bis napisał: > sadzac po kominku, to UK? Prawda? > > Ile kilogramow kazdemu przybylo? Prawda, Zorro, prawda! Ile komu przybyło, nie wiadomo - ważenia nie było. Ale myślę , że najwięcej kocio-psiej menażerii, jak zwykle. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 12:54 taki sam kominek maja nasze dzieci..... Odpowiedz Link
witekjs Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 16:20 Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie z udanych, niezwykle przyjemnych Świąt Bożego Narodzenia. Witek Odpowiedz Link
sorel.lina Re: CWP poświąteczny 27.12.14, 16:40 Dzięki, Witku! Tyle na te Święta czekania, a teraz... tyle sprzątania! Christmas, Christmas, Christmas.... mess, mess, mess! Ale znów zaczynam odliczanie do tych najpiękniejszych dla mnie i moich bliskich Świąt! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 08:55 wszedzie po Swietach podobno sypnelo sniegiem. Nas na szczescie jeszcze ominelo, chociaz mamy dzisiaj - -°7... Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 16:24 Dzień dobry Wszystkim poświątecznie. Z dobrym humorem, ale i z ulgą, że nigdzie nie jest tak dobrze, jak we własnym domu Trochę sypnęło, można nawet zgodzić się, że to śnieg Odpowiedz Link
dwa-filary Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 17:40 I u mnie zabieliło świat. Wszystkiego dobrego po Świętach a jeszcze lepszego wszystkiego na Nowy Rok 2015. Będzie szczęśliwszy. Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 19:10 Hej Filarku Jasne że będzie szczęśliwy, nie przyjmuję innej opcji do wiadomości To moje świąteczne i jeszcze przednoworoczne postanowienie Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 20:13 Optymizm, optymizm i jeszcze raz optymizm - to credo, którego się trzymajmy Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 21:43 Dzem - W Zyciu Piękne Są Tylko Chwile Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 02:41 To prawda Ulissesie - chwile. Dobre chwile. Dlatego trzeba je cenić, bo stanowią - w sumie - wiele; zebrane w garstkę, czasem nawet w dwie garście, takie chwile pozwalają rosnąć. Stabilizują, utwierdzają, cieszą. Zatrzymane wspomnieniem. Cenię je. Drobne a tak ważne, zawsze tak twierdzę, ale czasem trzeba to sobie przypominać Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 12:14 hardy1 napisał: > Kto nie chwyta chwili ten traci... Chwila do chwili, czas ci umili, bo kiedyś umrzesz, też w jednej chwili - moje Dzień dobry Wszystkim Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 13:16 Życie składa się z ciągu chwil. Te chwile kuszą człeka... Życie ma w sobie sex appeal. Też moje Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 13:32 Lepiej żałować, że uległo się pokusom, niż żałować, że się im nie uległo Nie moje, ale moja parafraza Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 13:38 za duzo tych "pokus" na Swieta bylo..... U wszystkich. Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 13:46 Zorro, ale jakie smaczne, ha! Jadłam na przykład takie delicje, jak ciasto szpinakowe, pycha! A poza tym święta upłynęły mi właściwie na przyjemnym lenistwie, bo od dawna nie byłam w tym czasie gościem, obsługiwanym i któremu dogadzano co chwilę Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 08:59 najbardziej to lubie .....slodycze. No i u nas jest sympatyczny Weihnachtsmarkt gdzie mozna sie Glühwein napic i.....nie tylko! Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 09:49 Cześć. Wszystkim miłego dnia Zorro, jeśli lubisz najbardziej słodycze, to proszę. Dla Ciebie i każdego kto lubi słodkie, na poranny rozruch GOLEC UORKIESTRA - Słodycze Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 11:23 lubie, lubie! Ale nie powinienem..... k.karen napisała: > Cześć. Wszystkim miłego dnia > > Zorro, jeśli lubisz najbardziej słodycze, to proszę. Dla Ciebie i każdego kto l > ubi słodkie, na poranny rozruch > > Odpowiedz Link
tan.nawe Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 12:32 Cześć wszystkim! Poświątecznie, ale przednoworocznie: niech się Wam szczęści! P.S. Ze skruchą za nie-w-porę i za po-czasie o wybaczenie proszę. Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 14:25 Tannawe, nie ma złego czasu na życzenia, nic to że krztynę spóźnione - ale są przecież, także Sylwester i Nowy Rok za pasem. I to się liczy przede wszystkim. Tak jest, liczy się! Po cóż skrucha? I Tobie wszystkich dobrych dni przed i po, i w każdym czasie. (uwaga do siebie: nie zaczynać zdania od i) tan.nawe napisała: > Cześć wszystkim! > Poświątecznie, ale przednoworocznie: niech się Wam szczęści! > > P.S. Ze skruchą za nie-w-porę i za po-czasie o wybaczenie proszę. Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 02:31 Filarku - mróz u mnie, a śniegu jest niewiele, tyle co na gałęziach drzew się trzyma i na skwerach niewielkie śniegowe dywaniki. Jednak jest, jak przystało! Trzymam za słowo, ze rok 2015 będzie lepszy, szczęśliwszy. I Tobie. dwa-filary napisała: > I u mnie zabieliło świat. Wszystkiego dobrego po Świętach a jeszcze lepszego ws > zystkiego na Nowy Rok 2015. Będzie szczęśliwszy. Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 28.12.14, 20:00 Dobry wieczór poświątecznie Wszystkim Wróciłem cały, święta w dużym gronie rodzinnym były bardzo świąteczne, się udały Śniegiem trochę posypało, mocno dzisiaj wiało (co to za częstochowskie rymy mimowolnie piszę?!) Byłem na otwartej wczoraj po odbudowie wieży (donżonie) na naszej Górze Zamkowej. Widok na miasto, Wisłę, okolicę, wspaniały! Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 02:54 Cześć Hardy. Widać że masz poświątecznie świetny humor, co grunt Liczę, ze zrobiłeś jakąś fotkę donżonu i perspektywy widzianej stamtąd? Mróz ściska coraz większy, i wiatr pogwizduje zawadiacko - i to u mnie, w zacisznym kanionie ulic! Na wieży pewnie urywał głowę. Ale pewnie było warto karku nadstawiać, skoro widok dalekiej perspektywy wspaniały. hardy1 napisał: > Dobry wieczór poświątecznie Wszystkim > Wróciłem cały, święta w dużym gronie rodzinnym były bardzo świąteczne, się udał > y Śniegiem trochę posypało, mocno dzisiaj wiało (co to za częstochowskie rym > y mimowolnie piszę?!) Byłem na otwartej wczoraj po odbudowie wieży (donżonie) n > a naszej Górze Zamkowej. Widok na miasto, Wisłę, okolicę, wspaniały! Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 12:02 Głowę trochę urywało, Agfo Ale widok piękny, mimo zachmurzenia Odbudowa wieży trwała a trwała... ale efekt wspaniały. Później wrzucę fotkę Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 02:26 Dla Ciebie Witku także pozdrowienia poświąteczne; miło że się udały. Święta nastrajają na dobra nutę, na kolejne dni. A staja się coraz dłuższe witekjs napisał: > Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie z udanych, niezwykle przyjemnych Św > iąt Bożego Narodzenia. > > Witek Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 29.12.14, 02:21 Sorellino, na to bogactwo zadowolonych zwierzaków aż miło spojrzeć, koty puchate a spojrzenie suni tak ufne... Musi być im dobrze, to widać po nich Na naszej Wigilii identyczny był stos w nieładzie rozrzuconych papierzysków - opakowań pod choinką (a kolorowe, dobierane starannie, wiązane pieczołowicie) - i wszystko " w drabiazgi" poszło ku uciesze dzieciarni (i nie tylko) - bo wnętrze paczki było najważniejsze Nam też przybyło, na pewno - ale to spacerami się zgubi. Kocina nie zgubi! Bo przecież jej "namróz-naśnieg" nie wyprowadzimy...niech tyje do wiosny Za fotki zwierzakowe wielkie podziękowanie. sorel.lina napisała: > 1zorro-bis napisał: > > > sadzac po kominku, to UK? Prawda? > > > > Ile kilogramow kazdemu przybylo? > > Prawda, Zorro, prawda! > Ile komu przybyło, nie wiadomo - ważenia nie było. Ale myślę , że najwięcej koc > io-psiej menażerii, jak zwykle. Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 30.12.14, 14:18 Dzień dobry Wszystkim Dla mnie Święta a raczej czas poświąteczny trwały jeszcze do wczoraj. Bo dopiero wtedy ostatni gość odjechał, jednego ekspediowało się niemal w środku nocy. Były to Święta rodzinne, ciepłe, dobre. Czyli takie jak trzeba A przed nami...Sylwester i Nowy Rok. I znowu święta! Wszystkich pozdrawiam. Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 00:33 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,17161863,Nowe_gatunki_zwierzat__ktore_poznalismy_w_2014_roku.html#Cuk Niezwykłe, nowe odkrycia rozmaitych zwierząt. W tym zwierzak australijski, który hm... Dzieciom tylko o nocnej porze można czytać, co i jak on może! Jest także o żabie, ginącej z powodu utraty warunków do życia, po 85 milionach lat egzystencji gatunku na Ziemi. A teraz...dobranoc. Dobrej i spokojnej nocy Wszystkim, przedostatniej nocy tego roku Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 10:58 Agfo, nie wiem, czy "pod linkiem" jest o nowym gatunku ryby; pewnie nie, gdyż dopiero kilka dni temu o tym poinformowano - odkryto i sfotografowano rybę żyjącą najgłębiej - ponad 8.100 metrów pod poziomem morza. Trochę na tej głębokości ją ciśnie... ale pewnie nawet o tym nie wie Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 10:56 Cześć poświątecznie i jednocześnie przedświątecznie Temperatura się podnosi, pewnie będzie u mnie w noc sylwestrową około zera stopni... byle deszcz nie padał. Czego i Wam życzę Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 10:58 Dzień dobry, Hardy i WKN Tak, jest ocieplenie. Trochę szkoda, bo do północy pewnie roztopi się śnieg i przyjdzie nam witać Nowy Rok w błotku pośniegowym Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 18:16 Cześć wieczornie, Karen Niestety, u mnie już po śniegu i co chwila mżawka z nieba kapie. Ale... ale coraz bliżej wiosny, więc nie zamartwiam się Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 18:25 Cześć wieczornie, Hardy Nie myślę jeszcze o wiośnie. Jak przeżyję tę sylwestrową noc, to może dotrwam do wiosny U mnie też mżawka. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 18:42 Rano -10*C, teraz tylko -1*C. zamróz z ziemi wychodzi i ciągnie po nogach...w górę Kochani, z okazji NR 2015 życzę Wam spełnienia siebie i spełnienia marzeń, aby był spokój i pokój w kraju i na świecie. Bądźmy zdrowi, szczęśliwi i byśmy żyli w dostatku. Niech się darzy Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 31.12.14, 21:37 ... i Tobie, Dwa-filary, i Tobie spokojnego i dobrego Nowego Roku Włóż reformy, to zamróz nie będzie ciągnął po nogach A co do całości, oby nowe reformy nie dały nam ponownie w kość... już wolę zmarznąć na kość. A na to się zanosi, zwłaszcza w lecznictwie, znaczy na ciągłe reformy. Osobiście bardzo nie płaczę, gdyż na razie zdrowie dopisuje, ale nigdy nie wiadomo, kiedy będę zmuszony udać się w kolejkę do lekarza... Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 01.01.15, 02:52 Trwa noc, pierwsza noc nowego, 2015 roku. Syt wrażeń, emocji i pełen nadziei na lepszy rok i spełnienie moich i naszych życzeń...(czego także Wszystkim życzę, idę spać! Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim, jasnego poranka Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 01.01.15, 19:01 Dzień dobry-wieczór Wszystkim Niech zabrzmi głos bażanta na Podwórku, (a głos ma taki, że nie pozwala nikomu na drzemkę) Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 01.01.15, 19:22 Agfo, tego bażanta trzeba było umieścić na Podwórku zaraz po północy sylwestrowej, a nie w dzień Wtedy bardziej by się przydał Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 01.01.15, 19:58 Dobry wieczór Ładny bażant, obiecana fotka, dziękuję Agfo Nie wiem Hardy, czy obudziłby kogoś zaraz po Sylwestrze. Mnie nie ruszały nawet spóźnione fajerwerki To wkleję jeszcze jego "krzyk", jak ktoś chce może posłuchać: kola.lowiecki.pl/ao/zzz/glo/bazant.mp3 i ten: kola.lowiecki.pl/ao/zzz/glo/bazant1.mp3 Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 02.01.15, 12:25 Karen, obudziłby, obudziłby. Ale teraz już spokój na prawie rok, bez dwóch dni Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 02.01.15, 18:13 hardy1 napisał: > Karen, obudziłby, obudziłby. Ale teraz już spokój na prawie rok, bez dwóch dni > Hardy, masz na myśli spokój z fajerwerkami, bażantami, czy spaniem? Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny 03.01.15, 14:58 Cześć, Hardy. Z pianiem bażantów spokój , ogólnie z moimi fotkami na jakiś czas będzie spokój Cieszycie się? Miałem jeże, koty biedaczyny (tłuste jak na biedaczyny ), rośliny itp. pokazać, ale mi się coś spsowało przy tej bażanciej przesyłce, przy okazji obraz ekranowy się rozjechał i podskakuje czasem, jak w karnawale roztańczony - słowem wszystko jak zwykle. Okres świąteczny, podręczni ewentualni pomocnicy na urlopy wyjechali, toteż fotek nie będzie. Nie tylko piania bażanta (Zajrzałem do google, dużo jest tam efektownych zdjęć bażantów, moja fotka niczym kopciuszek przy nich. Za to bażant jest mój, niemal własny, wykarmiony - uchowany! ) hardy1 napisał: > ... z pianiem bażantów Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 03.01.15, 19:51 Agfo, ale to Twój własny bażant! Nie obcy! Jak to było w "Samych swoich"? Trochę w innym kontekście, ale też "na własnej piersi wyhodowany" Wrócą po urlopach fachowcy, to naprawią. Poczekamy, Agfo Byle wcześniej, niż wiosna na działki zawita Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 10:18 : ))) Bardzo lubię te ptaszyska (znajomy mówi na nie: duża kura i tyle : D). Rok temu był zaledwie jeden osobnik - męski, w tym roku odliczyłam stadko liczące 10 sztuk! (dwa kogutki i osiem samiczek). Lubią nocować na tyłach ogródka : ) Wbijają się pod wieczór w gęstwinę śliw, leszczyny i jabłonek. Byle było dużo drobnych gałązek. Miały być wycięte 3 tuje (stare i nieładne), jest już nawet pozwolenie - ale nie da rady! - zamieszkały w nich mysikróliki. No jak można takie ptaszynki pozbawić domu.... : ) Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 02.01.15, 12:23 Dzień dobry w drugim dniu w nowym roku Nie wiecie, gdzie się schowało słońce? I kto ciągle mnie polewa z góry? Odpowiedz Link
dwa-filary Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 02.01.15, 13:11 i ktoś włączył wentylator, chyba wieje ze 100 km/sek Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 02.01.15, 18:30 Dobry wieczór, Filarku, Hardy i kto zajrzy Nie wiem, Hardy, kto wyłączył słońce, ale należy mu się manto... U mnie też dzisiaj polewało z góry i tak jak u Filarka wieje, jakby się ktoś powiesił. Teraz już przestało padać i księżyc się dopełnia, wygląda fantastycznie Zapomniałam Wam pokazać jak wygląda Most Rędziński we Wrocławiu, na obwodnicy i będący częścią autostrady A8. Nie byłoby w nim nic takiego szczególnego, poza wspaniałym wyglądem, ale ten most jest rekordowy: najwyższy pylon w Polsce (122 m) najdłuższy żelbetowy most podwieszony w Polsce (część podwieszona 2 × 256 m = 512 m) najdłuższy most podwieszony na jednym pylonie w Polsce (długość całkowita = 1742m) najdłuższe przęsło żelbetowe w Polsce – 256 m największy powierzchniowo most żelbetowy na świecie (70 000 m2) Tak wygląda w perspektywie: A to moje fotki (przepraszam za złą jakość, niestety pstrykane smartfonem, do tego jedną ręką, bo drugą musiałam trzymać kierownicę) Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 02.01.15, 23:46 Piękny widok mostu, Karen. Te fotki "z ręki i w jeździe" maja też swój urok. Przypadkiem wyszły "artystycznie Dwufilarku, to niech już u Ciebie wieje, jak tak lubisz... może mniej u mnie będzie wiało Mówię już z wyprzedzeniem - dobranoc. I niech sny dobre będą z Wami Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 02.01.15, 23:50 Dziękuję Hardy za pochwałę Szkoda, że nie robione dobrym aparatem, ale mnie też się podobają. A most robi naprawdę duże wrażenie Dobranoc i także dobrych snów Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 03.01.15, 15:11 Ładne fotki, Karen (dzień dobry ), ze światłami nad mostem i wokół niego, jak kadry filmowe. Jeszcze lepsze imponujące wiadomości o tym moście. Musiało mi umknąć - nie wiedziałem o nim! Dzięki, bardzo udane. W przeciwieństwie do pogody u mnie Dokuczliwy wiatr, mżawka...wszystko źleeeeee! Karen napisała: (...) > Zapomniałam Wam pokazać jak wygląda Most Rędziński we Wrocławiu, na obwodnicy i > będący częścią autostrady A8. Nie byłoby w nim nic takiego szczególnego, poza > wspaniałym wyglądem, ale ten most jest rekordowy: > > > najwyższy pylon w Polsce (122 m) > najdłuższy żelbetowy most podwieszony w Polsce (część podwieszona 2 × 256 m > = 512 m) > najdłuższy most podwieszony na jednym pylonie w Polsce (długość całkowita = > 1742m) > najdłuższe przęsło żelbetowe w Polsce – 256 m > największy powierzchniowo most żelbetowy na świecie (70 000 m2) > > Tak wygląda w perspektywie: > > A to moje fotki (przepraszam za złą jakość, niestety pstrykane smartfonem, do t > ego jedną ręką, bo drugą musiałam trzymać kierownicę) > Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 03.01.15, 19:54 ... a jak u mnie wieje i mży U Ciebie, Agfo, to pewnie takie lekko-silne tylko... Cały dzień zmarnowany, co chciałem wyjść z domu na przejażdżkę, to od nowa - kapu-kapu... i nici! Wichura by mi nie przeszkodziła, ale to kapanie... nie lubię! Może jutro będzie lepiej? Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 11:14 Dzień dobry wszystkim Ale pogoda, raz słońce, raz kropi, ale przy tym wichura, że nie chce się wyjść z domu... Co tam, coraz bliżej wiosna Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 17:51 Dzień dobry Karen, dzień dobry Wszystkim. Wichura że hej! Na zakrętach, na otwartych placach spycha z drogi. Chyba straciłem na wadze, bo wiatr mną pomiata Zimno, nieprzyjemnie nad wyraz. Zawiewa. Ale nie tak zawiewa, jak zawiało pewną kobitę, by nie rzec babę (wczoraj to przeczytałem) tak jest: baba! P osłanka G. spiła się z kolegą z tej samej partii i rozrabiała na lotnisku. W Charkowie! Publicznie! Po co tam ją powiało, kto i z jakiej racji, z jakiego tytułu!! babę upoważnił do wyprawy...Co na to MSZ?! Mamy kolejną wstydliwą reklamę i kolejne "budujące wydarzenie" po podróży madryckiej. Najwyraźniej partia Pis ma ciężki kłopot z alkoholem, bardzo ciężki. A mówi się: jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz. Toż ta kobita publiczna jest jako p oseł, a nie prywatna. Powinna siedzieć cicho w domu, jak cała ich reszta, ludziom głowy sobą nie zawracać (zresztą tam już chyba same zera zostały). wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17208289,Gosiewska_odpowiada__SE____Na_wschodnia_goscinnosc.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt Dobrze, że wiosna nadchodzi... k.karen napisała: > Dzień dobry wszystkim > > Ale pogoda, raz słońce, raz kropi, ale przy tym wichura, że nie chce się wyjść > z domu... > > Co tam, coraz bliżej wiosna Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 18:04 Cześć Karen i Agfo:) ... a u mnie dzisiaj pogoda nagle zrobiła się bardzo ładna Wiatr wiał, ale nie padało i było... bardzo dużo słońca! Plus 2 stopnie. Czyż może być lepsza pogoda na początku stycznia? No to wykorzystałem południe na pierwszy w tym roku wypad... ileż ludzi wyległo na spacery, bieganie, rowerowanie. Każdy się stęsknił za słońcem PS. Jeszcze zdążyłem zobaczyć skoki narciarskie w Innsbrucku... i wreszcie nie było wstydu Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 18:11 Oj tam, oj tam, Agfo. Pewnie pis-posłanka Gosiewska na plebanii było... a że piwko sobie golnęła? Sama twierdzi, że 5 rano to środek nocy i nie kładła się spać. A zresztą - przecież takie podróże są w modzie... zwłaszcza w pewnej partii. Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 20:59 Dobry wieczór, Hardy i Agfo Dzisiaj wyszłam na chwilę z domu, dosłownie na pół godziny, na tyle żeby rozprostować kości, bo czytam, czytam, czytam i tak się zaczytałam, że mnie siedzenie i o czy zabolały, ale nie żałuję! Chcę się z Wami podzielić moimi odkryciami, chociaż może już sami dotarliście do tych ciekawych pozycji, przynajmniej Ci, którzy doceniają twórczość Lema. Bardzo, bardzo, bardzo polecam Wam do przeczytania książkę wydaną pod koniec 2013r. "Sława i Fortuna. Listy Stanisława Lema do Michaela Kandla 1972-1987". Zachwyciłam się recenzją, bo tak merytorycznej dawno nie czytałam i na pewno kupię i przeczytam: www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2581/Slawa-i-Fortuna---Stanislaw-Lem Ale to nie wszystko. Trafiłam na tę książkę ponieważ przeczytałam pracę magisterską Wojciecha Zemeka, napisaną pod kierunkiem prof. dra hab. Jerzego Jarzębskiego z Uniwersytetu Jagielońskiego -Listy a literatura: korespondencja Stanisława Lema z Michaelem Kandlem. Opublikowaną na stronie Lem.pl poświęconej twórczości autora. solaris.lem.pl/ksiazki/527-listy-literatura-korespondencja-lem-kandel Jeśli macie ochotę, to również polecam. Moim zdaniem warto i to przeczytać Tutaj tylko wstęp do tej pracy: I. PRZEDPOLE Badając relacje, jakie zachodzą pomiędzy dorobkiem literackim a epistolarnym Stanisława Lema, musimy przygotować się na szereg trudności, z którymi nieuchronnie boryka się każda praca na obszarze lemologii. Częściowo wynikają one z właściwości przedmiotu badań. Pisana na przestrzeni sześćdziesięciu lat korespondencja Lema, licząca kilkanaście tysięcy pozycji, pozostaje niezwykle obfita i różnorodna. Pisarz, podobnie jak w swoich książkach, uprawia na jej gruncie swobodny dyskurs z uczonymi głowami, przedstawicielami takich dyscyplin, jak filozofia*, fizyka, cybernetyka, astronomia, biologia czy nauki humanistyczne. Biada podrzędnym istotom, które próbowałyby się z nimi zmierzyć. Listy, przypominające swoim bagażem intelektualnym dorobek największych myślicieli epoki Renesansu, są może najbardziej jaskrawym dowodem niezwykłej erudycji ich nadawcy: Pisarz ten, na kształt intelektualnego buldożera, ryje z zadziwiająca łatwością i erudycyjną swobodą wszelkie możliwe tereny poznania. Przestał już kogokolwiek dziwić fakt, że Lem wypowiada się (często w zamkniętym gronie specjalistów) na tematy historyczno- i teoretycznoliterackie, językoznawcze, filozoficzne, psychologiczne, astronomiczne, ekonomiczne, matematyczno-fizyczne czy medyczne; że pisze o cybernetyce, teorii gier, logice, statystyce, genetyce i kontaktach międzygalaktycznych; że zajmuje się estetyką, historią, teorią kultury, futurologią, socjologią, informatyką, chemią i krystalografią, obyczajowością erotyczną i osteologią, biologią i zachowaniem się polarników, technologią i polityką, metafizyką i teologią, psychotroniką i polityką, okultyzmem i komputeryzacją i wreszcie Bóg jeden wie czym jeszcze. (*Pisarz, podobnie jak w swoich książkach, uprawia na jej gruncie swobodny dyskurs z uczonymi głowami, przedstawicielami takich dyscyplin, jak filozofia* - jednym z recenzentów był prof. Kołakowski, którego opinie Lem bardzo cenił i nawet po sugestiach uczonego usuwał fragmenty tekstów Odpowiedz Link
1agfa Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 21:23 Karen, jakbyś wyczuła! Właśnie miałem w rękach (do powtórzenia czytania wyszukaną) książkę Lema "Głos Pana". O książce przez Ciebie wspomnianej nie wiedziałem, dziekuję!! Na pewno kupię i przeczytam. Teraz piszę w przerwie oglądania "Rodziny Borgiów"; serial od początku, godz. 21.oo dzisiaj 1 i 2 odcinek, na Europie. dn. k.karen napisała: > Dobry wieczór, Hardy i Agfo > > Dzisiaj wyszłam na chwilę z domu, dosłownie na pół godziny, na tyle żeby rozpro > stować kości, bo czytam, czytam, czytam i tak się zaczytałam, że mnie siedzenie > i o czy zabolały, ale nie żałuję! > > Chcę się z Wami podzielić moimi odkryciami, chociaż może już sami dotarliście d > o tych ciekawych pozycji, przynajmniej Ci, którzy doceniają twórczość Lema. Bar > dzo, bardzo, bardzo polecam Wam do przeczytania książkę wydaną pod koniec 2013r > . "Sława i Fortuna. Listy Stanisława Lema do Michaela Kandla 1972-1987". Zachwy > ciłam się recenzją, bo tak merytorycznej dawno nie czytałam i na pewno kupię i > przeczytam: (...) Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 21:28 Dziękuję, Agfo! Lecę oglądać Od razu Wszystkim - dobranoc, spokojnej nocy i pięknych snów Odpowiedz Link
sorel.lina Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 04.01.15, 21:46 A ja mam dziś filmowy historyczny maraton: "Ja, Klaudiusz", "Piotr Pierwszy. Testament", a za chwilę "Królowie przeklęci". Od Starożytnego Rzymu, przez osiemnastowieczną Rosję po średniowieczną Francję. Wszystko na TVP HISTORIA. Dla mnie to prawdziwa uczta! Miłych niedzielnych (jeszcze!) chwil wszystkim! Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:05 Kochani ... : ) aż mi nieswojo, bo takiego poślizgu nigdy dotąd nie miałam. Ale co tam, ważne, że szczerze: WSZYSTKIEGO DOBREGO w NOWYM ROKU !!!! (owszem, poplątane, ale skoro życzenia noworoczne w pięć dni po, to może zawisnąć i jemioła wigilijna, pod którą można się bezkarnie całuskować : ))) Odpowiedz Link
vidavil-125 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:19 Szaliczko A o tytuły zapytam, pewnie dawno już uzyskane a z jakiego kierunku? Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:34 Kochany Kiszeczko - ze wszystkich możliwych : )))))))))))))))))) Wszystkiego dobrego w nowym roku! Zdrowia i zadowolenia życzę. Odpowiedz Link
vidavil-125 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:51 Marzenia Szaliczko Toruń, choćby przejazdem i w doborowym towarzystwie kawa Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 11:12 Marzenia są po to, by je spełniać. Truizm, ale jaki akuratny! : ))) Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:29 Tez się rzuciłam na Klaudiusza, bo pamiętam ten serial z dzieciństwa. Ale już nie... już nie ta konwencja. Królowie (dziś się czepiam - mają dziwaczną scenografię. I tradycyjnie: książka o niebo lepsza, pomimo takich tuzów jak Depardieu czy Moreau. No i opis tortur bardziej działał niż wizja : ) A Piotr ok. Tydzień temu oglądnęłam I część, wczoraj nie miałam już czasu (w Rosji nie przyznają się za nic, ze Katarzyna - Marta Skowrońska była Polką ). Odpowiedz Link
sorel.lina Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 10:52 sza.aliczek napisała: > Tez się rzuciłam na Klaudiusza, bo pamiętam ten serial z dzieciństwa. Ale już n > ie... już nie ta konwencja. > Królowie (dziś się czepiam - mają dziwaczną scen > ografię. I tradycyjnie: książka o niebo lepsza, pomimo takich tuzów jak Depardi > eu czy Moreau. Tak, po latach ja też Klaudiusza inaczej odbierałam. Co do konwencji, dla mnie to była raczej konwencja "teatralna", poza tym nie lubię dubbingu, chociaż ten akurat był niezły. Z drugiej strony starożytni Rzymianie mówiący współczesną angielszczyzną brzmieliby dla mnie jeszcze dziwaczniej. Jeśli zaś o prawdę historyczną chodzi... cóż to tylko film nakręcony na podstawie powieści, więc tę prawdę traktuje dość swobodnie. Podobnie zresztą w przypadku "Królów". I zgadzam się, że scenografia dziwaczna."Gotyk" jak dekoracja w Operze. "Piotr" dobrze grany, choć znowu wierność faktom dyskusyjna. A Katarzyna I ? Polka (Litwinka?) Samuelówna Skowrońska , w dodatku chłopskiego pochodzenia - tak, ten fakt jest dla dumnych Rusów dość kłopotliwy, więc po co o nim wspominać? Serdeczności, Szaliczku! Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 11:17 Ha! Nie cierpię dubbingu. Po prostu nie cierpię : ) angielski zamiast łaciny - do ogarnięcia. bo do angielskiego w kinie się przyzwyczaiłam i jest niemal naturalny, ale kiedy się słyszy niemiecki, jest to uczucie z lekka dziwaczne : D A w Niemczech (pewnie jak wszędzie indziej) - dubbingują chętnie. Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 13:50 Napomknęłyście o "opisach tortur. Ja zaś w nocy przypadkiem trafiłem (na Discovery Science) na program o najstarszych narzędziach tortur i ich... wpływie na rozwój technologii. Coś na podobieństwo wpływu doskonalenia narzędzi zabijana w wojnach, które później stosowano w produkcji pokojowej. Program nie dla wszystkich, ale jednak ciekawy. Kto by pomyślał, że "miedziany byk" z jednego polis greckich (wykonany do zadawania śmierci w męczarniach), był prekursorem pewnych trąb czy trąbek, używanych w muzyce. Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny, 2 stycznia 2015 05.01.15, 13:43 Cześć Karen Dzięki za info o książce "Sława i Fortuna. Listy Stanisława Lema do Michaela Kandla 1972-1987". Nie znałem tej pozycji o Lemie. Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 10:07 Sorellino, zdjęcia przecudne. Chłopiec wygląda na kochane dziecko, kociska zblazowane do granic, pies zadowolony. Dokładnie tak, jak powinno być na Święta w domku! : ) I to morze papierków popręzentowych : ) Super! Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 13:40 Dzień dobry Wszystkim w pierwszy poniedziałek poświąteczny Nawet, widzę, Szaliczek głos dała... już myślałem, że wciąż szuka tego okrycia szyi... przecież nie ma mrozów Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 15:34 Oj, nie tyle głos "dałam", co spóźnione, acz szczere życzenia złożyłam Ale miło mi, żeś je zauważył )) Zimy nie ma się co czepiać, gdyż jest cudna. Dokładnie co do kropeczki : ))) Odpowiedz Link
k.karen Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 15:50 Cześć, Kochani Szaliczku, Tobie też dobrego, zdrowego i pięknego Nowego Roku Ps. net mi dzisiaj wariuje, a raczej operator ma jakieś problemy techniczne, na razie odpuszczam pisanie bo już mi brak cierpliwości Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 16:00 : ))) Net wariuje i to jest normalne. Ale żebym ja nie umiała wkleić porządnie obrazka! wstyd : / (poprawię się : ))) Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 16:01 ps W ramach zasłaniania wstydu - prezencik : ) Odkryłam ten blog i jestem w ochach i achach : ))) vintagedesignblog.com/ Odpowiedz Link
hardy1 Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 20:31 Szaliczko, rzekłbym, że ten prezencik jeszcze delikatniej by przykrył wstyd, niż ten... jak to się nazywa... ciul? O, tiul! Karen, trochę podobnie i ja dzisiaj mam z netem. Pewnie zbyt dużo ludzi jeszcze siedzi przed kompami od świąt Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: CWP poświąteczny 05.01.15, 22:19 a ja jutro mam odwiedziny mlodych z wnuczka.... Cholera, "Pampersy" musialem dzisiaj kupic bo jada a zapomnieli.... Na co mi przyszlo???! Odpowiedz Link