20.01.15, 12:05
- Niektórzy sądzą, żeby być dobrymi katolikami, powinniśmy być jak króliki. Tak nie jest - powiedział wczoraj papież Franciszek podczas spotkania z dziennikarzami. Dodał, że ósma ciąża może być wyzwaniem rzuconym Bogu. Najważniejsza w rodzicielstwie jest odpowiedzialność - podkreślił.

Myślę, że liczba trójki dzieci w rodzinie, to liczba, o której eksperci mówią, że jest ważna dla utrzymania populacji. Troje dzieci na jedną parę. Gdy ta liczba spada, wpadamy w inną skrajność, jak to się dzieje we Włoszech - powiedział. I dodał: - Ale to nie znaczy, że chrześcijanin musi masowo robić dzieci. Zrugałem kiedyś kobietę, która była po raz ósmy w ciąży i była po siedmiu cesarskich cięciach, pytałem ją: "Chce pani osierocić dzieci? Nie trzeba rzucać Bogu wyzwania" - zapowiedział papież.

Jak mówił, "niektórzy sądzą, że - wybaczcie mi moje słowa - po to, by być dobrymi katolikami, powinniśmy być jak króliki". "Nie" - podkreślił papież

"Jestem dumny, że jestem jak królik" - I jest mi przykro, że papież mówi coś takiego do ludzi, którzy idą pod prąd światu. tak publicysta Tomasz Terlikowski zareagował na słowa papieża Franciszka
"Może niech Franciszek wskaże, które z moich dzieci jest nieoptymalne, a może niepotrzebne." - dodał publicysta Terlikowski) na swoim profilu na Facebooku.

Wiadomo - królik wie lepiej. Królik to ojciec... święty!
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Królik 20.01.15, 12:08
      Podaję link:
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,17281426,Papiez__Katolicy_nie_musza_rodzic_jak_kroliki__Terlikowski_.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_TokFm
      • vidavil-125 Re: Królik 20.01.15, 12:22
        muszę to wszystko przemyśleć, jeszcze jestem ale
        pod koniec stycznia wyjeżdżam badać wpływ zorzy polarnej na populacje reniferów
        wrócę z wiosną mając też ugruntowane przemyślenia o królikach
        • sorel.lina Re: Królik 20.01.15, 13:06
          O matko, Vidavilu! Od dawna marzę o fiordach...
          Zazdroszczę Ci, chociaż nie zawiszczę.
          Koniec stycznia już blisko... sad Wiosna trochę dalej, niestety.

P.S. W Reniferlandii też mają internet, jak sądzę? smile
          • sorel.lina Re: Królik 20.01.15, 13:24
            Póki co, trochę pojojczę smile

• hardy1 Re: Królik 20.01.15, 21:32
              Dobrze, że kobiety dzieci rodzą, a nie renifery... wink
              Kiedyś już pisałem, że czekam, kiedy polscy purpuraci wraz z Rydzykiem i takimi jak Terlikowski ekskomunikują papieża. Oby coś gorszego się mu nie stało. Przykłady znamy... można nagle zaniemóc i umrzeć... i nie pozwolić zbadać przyczyny śmierci. Jak to było z JP1 ?
              A Franciszek wyraźnie wchodzi naszym polskim "najlepszym katolikom" w szkodę. Dziwię się też, dlaczego papież nie zasięgnął wpierw rady u Terlikowskiego, co do "królików? Jak śmiał tak sam coś powiedzieć?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka