wscieklyuklad 09.05.15, 07:17 przepraszam, że znowu zawłaszczyłem sobie Podwórko! Tylko nie krzyczcie na mnie, bo naruszycie ciszę wyborczą (bo to z wyboru to Podwórko zawłaszczyłem!) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vidavil-125 Re: Bardzo 09.05.15, 08:24 Też bym sobie na harlleyu tu pojeździł ale Karen pilnuje bym bandy nie odrapał Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 14:45 Nie mogę się połapać .... kilka tu głównych , funkcyjnych forumowiczów. Myślałem , ze Karen pilnuje piosenki i pisze na forum. A tu okazuje się, że pilnuje też bandy na forum. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 14:54 Dzień dobry! Podwórkowicze są wielofunkcyjni, Czuku! Jak to w demokracji! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 16:23 jestem w takim wieku, że nie zwracam uwagi na funkcyjnych. Ostatnio , na innym forum, nie zauważyłem funkcyjnych bo małymi literkami byli opisani. I śmiałem mieć inne zdanie. Kiedy mi pokazano. Nadal się pieniaczyłem, ze swoim zdaniem. To przywilej albo wada ludzi starych. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 16:49 Czuku, śmiej miec swoje zdanie, więcej: śmiej się z funkcyjnych, do funkcyjnych i z funkcyjnymi! Śmiech odmładza! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 18:38 W nastroju filmu wojennego (na RTR planeta) odpowiadam: Jawohl, ja wohl. Odpowiedz Link
vidavil-125 Re: Bardzo 09.05.15, 18:59 Czuk. Żebyś dalej nie snuł domysłów, to najważniejszy na Podwórku jest Ulisses, zwany też dalej Uli. Uli, to dosyć oschły facet, ma też jakąś przeszłość tzw polityczną i dlatego odczuwa spełnienie i nie musi się dowartościować częstym tu pisaniem. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Bardzo 09.05.15, 19:10 Jestem pod wrażeniem otchłannej głębi Twoich tez, Vidavilu... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 09.05.15, 20:33 Uli, czemuś mi tego wcześniej nie zaanonsował? Tyle lat tkwiłem w ciemnocie niewiedzy... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Bardzo 10.05.15, 01:48 Gdybym wiedział, że "tkwisz" to poprosiłbym Vidavila, on by mnie objaśnił a ja bym to Tobie przekazał. Niestety, nie wpadłem na to, eheu ... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:05 Fajnie, teraz wiem kto na Podwórku jest najważniejszy i kogo słuchać .... bardziej , niż innych. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 21:18 czuk1 napisał: > Fajnie, teraz wiem kto na Podwórku jest najważniejszy i kogo słuchać .... bardz > iej , niż innych. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:24 Nie dziw się, pół wieku roboty , jako urzędnik zrobiło swoje. Jestem w stanie ducha i mentalności/ osobowości przeciętnego Rosjanina. Przyzwyczajony jestem mieć bat nad sobą. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 21:31 czuk1 napisał: > Przyzwyczajony jestem mieć bat nad sobą. Ale dasz radę bez bata? Bo na Podwórku batów nie mamy... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:40 O tak . Kiedy nie czuję bata , jest ze mnie wynędzniały ale król ze znaków Zodiaku. Dotąd kiedy nie wystraszy mnie jakiś Byk czy Panna. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 09.05.15, 22:13 Jak to "leciało" w carskim ukazie sprzed ponad stu lat? Jak to powinien zachowywać się niższy rangą wobec wyższego? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 22:39 Wg PWN- tabela rang, ros. Tabiel o rangach wsiech czinow — woinskich, statskich i pridwornych, skodyfikowany system hierarchii służbowej w Rosji, wprowadzony 1722 przez cara Piotra I Wielkiego; t.r. całkowicie rozbijała dotychczasowy system hierarchii oparty na pochodzeniu; w myśl dekretu o rangach dostęp do dworu był odtąd uzależniony nie od posiadanego tytułu arystokratycznego, lecz od rangi, którą otrzymywano za służbę państwu. Dekret o wprowadzeniu t.r. dzielił urzędy państwowe na 14 kategorii (rang). Formalnie tabela pozostawiła dawne ruskie (moskiewskie) urzędy (stopnie), np. bojarów, okolniczych i in., ale zaprzestano nominacji na te urzędy. Służba wojskowa została oddzielona od służby cywilnej i nadwornej; prawnie usankcjonowano możliwość uzyskania szlachectwa w nagrodę za ściśle ustalony okres służby państwowej; w XVIII w. już najniższa ranga (14 klasa) dawała wojskowym prawo do osobistego szlachectwa, a ranga 8 — do szlachectwa dziedzicznego; otwierało to dostęp do warstwy wyższej przedstawicielom nizin społecznych (mimo wprowadzenia później bardziej ostrych kryteriów dostępności do szlachectwa), jednocześnie obniżając pozycję dotychczasowej arystokracji. T.r. obowiązywała do 1917 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 22:49 "Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego wygląd lichy i durnowaty, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego". ukaz cara Rosji Piotra I z dnia 09.12. 1708 r. Tak to właśnie wyglądało. Tępota była regulowana ukazem, więc często była pozorna. Dzisiejsza "demokracja" uczyniła ją (niestety) faktem. Prawda, że śmiać się można z tego do rozpuku? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 22:55 Faktycznie tępy więc i zniewolony gdyż wyzbyty logiki osądu "demokrata" winien pamiętać o innym ukazie Piotrusia I: "Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa". Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:53 Chodziło mi właśnie o ukaz "o tępocie i durnowatości podwładnego" Natomiast tego ukazu cara o sprowadzaniu świadka kijem do właściwego poziomu przed sądem... nie znałem. Wynikał logicznie z tego pierwszego ukazu. Pewnie był skuteczny i przyspieszał rozprawy... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 23:05 Jako lojalny poddany Podwórka (mimo tendencji do zawłaszczenia) zgodnie z tym ukazem, w obecności założyciela forum przybieram wygląd następujący: Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 23:21 P.S. Wyjaśniam: ta wklęsłość w okolicy ciemieniowej to efekt praktycznego zastosowania drugiego z ukazów, czyli zdzielenia kijem w głowę. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Bardzo 10.05.15, 01:46 Do Czuka: nie czuj się! Czas najwyższy się nie czuć! Paryż 1968 : "Precz z preczem!" i : "Zabrania się zabraniać!" Sam zawsze jako dziecko i nie tylko miałem opinię następującą: "on i tak zrobi po swojemu!" Byłem z tego powodu zmartwieniem licznych ciotek Kiedy dorosłem ani "batem" być nie chciałem bo to nudne i płaskie jak naleśnik, i tego samego wymagałem dla siebie od innych. Ergo, Czuku, przykro mi, ale nie widzę się w takiej roli, za to Tobie przyda się chyba nieco zdrowego zanarchizowania? You're welcome, sir Odpowiedz Link
k.karen Re: Bardzo 10.05.15, 07:37 A może Czuk myśli o ewaluacyjnym biczu? Odnośnie Harleya - Vidavilu, jeśli na harleyu to możesz nawet po bandach Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 09:06 W tym gronie i w tym wieku nie potrzebuję ewaluacyjnego okresu (takiego jak w wojsku) by zaistnieć i trwać. Wystarczy mi bicz moralny i świadoma samodyscyplina , na świadomych niepisanych zasadach urzędniczych - "miejsca w szeregu", "pańskie oko konia tuczy", "pokorne ciele dwie matki ssie", po złym panie gorszy nastanie".... itd. Wszystko z myślą by urzędnik przetrwał . Tak ma urzędnik a emerytowany urzędnik ma świadomość .... "tak, ale to już było i nie wróci więcej..." i robi swoje co mu wygodne na dziś. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:08 ... i to jest ta przyjemność z bycia emerytem, wynagradzająca niedogodności z bycia emerytem Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:54 No. Nie ma to jak zastosowanie dwóch ukazów jednocześnie. Od razu zwykła suma ilości przechodzi w nową jakość zachowania indagowanego Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:51 Nie pasuje ten ukaz do sytuacji w Polsce. To jest wzorzec który ma miejsce w Rosji. Podwładny w Polsce ma wyglądać i być ubrany jak model. Zachowywać się bardzo kulturalnie, być bezgranicznie oddany sprawom firmy. Który przełożony chciałby mieć durnowatych i licho ubranych pracowników. Tacy przy naborze odpadają. Porównywalnego obrazu dla Rosji nie jestem w stanie przedstawić. Te , kształtowane przez nasze media, mogą być nieprawdziwe. Kiedy jednak patrzę na Rosję, na zachowania rosyjskiego narodu i jego przywódcy widzę , że ukaz cara Piotra I w Rosji funkcjonuje do dziś.Naród nie za bogaty materialnie ale przecież światły zachowuje się durnowato, uniżenie. Nie widzą , że ich kochany wódz prowadzi ich drogą niebezpieczną i krętą - przez imperializm wojenny - do kapitalizmu ? Nie widzą , że stosuje przy podboju świata wzorce komunistyczne (internacjonalizm) i nacjonalistyczne, nazistowskie ? Nie widzą , że w sumie wódz prowadzi naród rosyjski na manowce , na margines , poza światowe standardy. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:58 Czuku, wiem o tym dobrze. Przeżyłem to kiedyś "na żywo", o czym bardziej bywali bywalcy Podwórka wiedzą Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 09:32 Tej mentalności, Czuku, nie sposób pojąć, jeśli nie sięgnie się właśnie do... czasów Piotra Wielkiego i jego reform. Wklejam link do artykułu poświęconego reformie Cerkwi Prawosławnej przez tego cara. (pozycja pierwsza na liście - to dostęp do PDF więc adres tylko taki) Naprawdę jest to artykuł godzien przeczytania od deski o deski. Dzisiejsza pozycja cara Putina i mentalność narodowa w znacznym stopniu mają swą genezę właśnie w tym... ukazie! www.bing.com/search?q=cerkiew+prawos%C5%82awna+w+reformach+piotra+wielkiego&form=LENDF8&pc=MALN&src=IE-SearchBox Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 10:06 Dziekuję. Będę czytał . Adres : www.wuj.pl/UserFiles/File/Krakowskie%20Studia%203/Krakowskie%20Studia_3_19.pdf Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 11:32 Czuku, link jaki podałeś to zaledwie ułamek tekstu, warto jednak przeczytać całość. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 12:15 Zachęcam do przeczytania, gdyż pojawia się ciekawe pytanie już nie o mentalność rosyjską, ale wartości uniwersalne - także w ujęciu polskim. Ale o tym z ewentualnymi dyskutantami, czyli później. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:09 Czuku.....no i oczywiscie jest tez na Podworku swirownia - jezdem! Swirownia - ma tez kilka epitetow : duren, padalec, dzdzownica, persona, zarlok, cham.... Swirownia - jest tez kolekcjonerem tych epitetow. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 10.05.15, 14:16 Cześć, Zorro! Już w domu, czy jeszcze na pięknych Mazurach i Kujawach? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 14:41 Właśnie co tam na Mazurach. Latem jadę samochodem na trasie Lublin -Warmia - Gdańsk. Co warto obejrzeć/odwiedzić ? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:53 no, ja "zaliczylem" Ilawe, Olsztyn, Malbork, Ostrode i.....pelno malutkich nieturystycznych wiosek miedzy jeziorami. Polexcam HoteL Karczemka w Maldytach! SUPER! Cisza, spokój, jezioro, niepowtarzalna atmosfera wnetrz i pyszne jedzenie! czuk1 napisał: > Właśnie co tam na Mazurach. Latem jadę samochodem na trasie Lublin -Warmia - G > dańsk. Co warto obejrzeć/odwiedzić ? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 16:17 Czuk....to jest ten hotel! W Maldytach. www.booking.com/hotel/pl/folwark-karczemka.pl.html?aid=397599;label=gog235jc-index-de-XX-XX-unspec-de-com-L%3Ade-V%3A0CDIQFjAA-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo;sid=5a5b8af75de73e061df89b27defa3b51;dcid=4;checkin=2015-05-13;checkout=2015-05-14;dist=0;srfid=c9c26fc221227e92c71d8445044502245ddfd2d3X1;type=total;ucfs=1& Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 16:51 "Karczemka" czyt. elegancki pensjonat jest na mojej trasie. Poza cenami odpowiadającymi miejscu i jakości usług .... faktycznie jest super. Dziękuję za Ci za informację. Będę próbował zarezerwować. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 17:57 naprawde warto! Bylem tam kilka dni i takie miejsce w Europie zachodniej to ze sieca szukac! A jesli znajdziesz to placisz trzy razy tyle. Wlasciciele, przyjezdzaja z Warszawy na weekend i sa super. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:30 Toruń (Stare Miasto), Bydgoszcz (przepięknie odrestaurowana Wyspa Młynów w centrum), Chełmno (Rynek z piękną płaską fontanną), Grudziądz (odbudowana Wieża Klimek na Górze Zamkowej - wspaniały widok na okolicę i odkopane fundamenty zamku z jednymi z najgrubszych fundamentami, najwspanialsze Spichrze nad Wisłą, fantastycznie oświetlane iluminacją w nocy, Cytadela - zwiedzanie w święta państwowe i w każdą sobotę w sezonie turystycznym, solanki i piramida tężniowa przy szpitalu, muzeum kawalerii, Ogród Botaniczny), Rulewo k/Wąbrzeźna (wspaniale odrestaurowany pałacyk Hanza z hotelem, restauracją i parkiem linowym - polecam kawę), Tleń (polecam restaurację "Przystanek Tleń" i danie "Michę pierogów" oraz ich niepasteryzowane piwo w trzech gatunkach), odpocząć w ośrodku wypoczynkowym Grzybek k/Tlenia nad Zalewem Żurskim (cudo natura!), Kwidzyn (Rynek), Białe Błota z XIX-wiecznymi zaporami i śluzami (tam, gdzie odchodzi od Wisły Nogat), Malbork... ups, na początek starczy To tak w biegu z pamięci, na chybcika. Tylko czasu trzeba przynajmniej z pół miesiąca ... ale zwiedzenie kilku miejscowości można połączyć w jeden dzień. Wszystkie są położone niedaleko od siebie, po kilkadziesiąt kilometrów. PS. Gdyby nie moje wycieczki rowerowe w grupie znajomych, nawet 1/3 bym tego nie wymienił. Z samochodu człek nie zwiedzi, kiedy nie wie, gdzie i co; przejeżdża często nieświadomie obok. Na rowerze już tak, zwłaszcza jak się ma w grupie pasjonatów PS.2. No to teraz Czuk ma zagwozdkę Odpowiedz Link
czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 21:03 Nie mam zagwozdki. Ustalam trasę w oparciu o zebrane wcześniej informacje o "atrakcjach". Nie znam kilku miasteczek Warmii (Braniewo, Działdowo, Bartoszycach...) , byłem w Św. Lipce, Fromborku, Iławie, Brodnicy, Olsztynie. Byłem w Elblągu, Malborku, Grudziądzu, Toruniu a w Bydgoszczy uczyłem się na Kopernika 1 w Tech. Statystycznym. No ale te (opisane) małe miasteczka .... rewelacja . Przerywam bo .... wybory wygrał DUDA. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 21:51 Wygrał pierwszą rundę, przy 5% niższej frekwencji. Wygra ten, który wygra drugą turę... znaczy który przyciągnie do siebie tych, co głosowali na Kukiza. Połowa z nich zostanie w domach (to młodzi), większość z pozostałych poprze jako "mniejsze zło" B. Komorowskiego... ale wszystko jest niepewne. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:50 od godziny w domu! I cos dla wyborcow...... bi.gazeta.pl/im/5/11389/z11389555X.jpg sorel.lina napisała: > Cześć, Zorro! > Już w domu, czy jeszcze na pięknych Mazurach i Kujawach? Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:32 To się teraz byczysz, czy odpoczywasz po mordęgach na polskich kocich łbach i oglądaniu polskiej ruiny gospodarczej i architektonicznej? Wreszcie w normalnym kraju,a nie na Dzikim Wschodzie? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 20:39 vidavil-125 napisał: > Czuk. > Żebyś dalej nie snuł domysłów, to najważniejszy na Podwórku > jest Ulisses, zwany też dalej Uli. > > Uli, to dosyć oschły facet, ma też jakąś przeszłość tzw polityczną i dlatego > odczuwa spełnienie i nie musi się dowartościować częstym tu pisaniem. Ulisseses, zwany Ulim, jest tu najważniejszy, ma polityczną przeszłość, jest spełniony, nie musi się dowartościowywać i rzadko pisze. Ale oschły? Eee, tam! Czyli, Vidavilu, mówię Ci : pięć razy "tak" i raz "nie"! Odpowiedz Link