09.05.15, 07:17
przepraszam, że znowu zawłaszczyłem sobie Podwórko!
Tylko nie krzyczcie na mnie, bo naruszycie ciszę wyborczą (bo to z wyboru to Podwórko zawłaszczyłem!)
Obserwuj wątek
    • vidavil-125 Re: Bardzo 09.05.15, 08:24
      Też bym sobie na harlleyu tu pojeździł ale Karen pilnuje bym bandy nie odrapał
      • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 14:45
        Nie mogę się połapać .... kilka tu głównych , funkcyjnych forumowiczów.
        Myślałem , ze Karen pilnuje piosenki i pisze na forum. A tu okazuje się, że
        pilnuje też bandy na forum. smile
        • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 14:54
          Dzień dobry! smile
          Podwórkowicze są wielofunkcyjni, Czuku! Jak to w demokracji! wink big_grin
          • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 16:23
            jestem w takim wieku, że nie zwracam uwagi na funkcyjnych. Ostatnio , na innym forum, nie zauważyłem funkcyjnych bo małymi literkami byli opisani. I śmiałem mieć inne zdanie. Kiedy mi pokazano. Nadal się pieniaczyłem, ze swoim zdaniem.
            To przywilej albo wada ludzi starych.
            • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 16:49
              Czuku, śmiej miec swoje zdanie, więcej: śmiej się z funkcyjnych, do funkcyjnych i z funkcyjnymi!
              Śmiech odmładza! smile
              • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 18:38
                W nastroju filmu wojennego (na RTR planeta) odpowiadam: Jawohl, ja wohl. smile
                • vidavil-125 Re: Bardzo 09.05.15, 18:59
                  Czuk.
                  Żebyś dalej nie snuł domysłów, to najważniejszy na Podwórku
                  jest Ulisses, zwany też dalej Uli.

Uli, to dosyć oschły facet, ma też jakąś przeszłość tzw polityczną i dlatego
                  odczuwa spełnienie i nie musi się dowartościować częstym tu pisaniem.
                  • ulisses-achaj Re: Bardzo 09.05.15, 19:10
                    Jestem pod wrażeniem otchłannej głębi Twoich tez, Vidavilu... smile
                    • hardy1 Re: Bardzo 09.05.15, 20:33
                      Uli, czemuś mi tego wcześniej nie zaanonsował? Tyle lat tkwiłem w ciemnocie niewiedzy... smile
                      • ulisses-achaj Re: Bardzo 10.05.15, 01:48
                        Gdybym wiedział, że "tkwisz" to poprosiłbym Vidavila, on by mnie objaśnił a ja bym to Tobie przekazał. Niestety, nie wpadłem na to, eheu ...
                    • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:05
                      Fajnie, teraz wiem kto na Podwórku jest najważniejszy i kogo słuchać .... bardziej , niż innych.
                      • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 21:18
                        czuk1 napisał:

> Fajnie, teraz wiem kto na Podwórku jest najważniejszy i kogo słuchać .... bardz
                        > iej , niż innych.

wink

smilesmilesmile
                        • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:24
                          Nie dziw się, pół wieku roboty , jako urzędnik zrobiło swoje. smile
                          Jestem w stanie ducha i mentalności/ osobowości przeciętnego Rosjanina. smile
                          Przyzwyczajony jestem mieć bat nad sobą.
                          • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 21:31
                            czuk1 napisał:

> Przyzwyczajony jestem mieć bat nad sobą.

Ale dasz radę bez bata? Bo na Podwórku batów nie mamy... uncertain
                            • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 21:40
                              O tak . Kiedy nie czuję bata , jest ze mnie wynędzniały ale król ze znaków Zodiaku. smile
                              Dotąd kiedy nie wystraszy mnie jakiś Byk czy Panna.
                              • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 21:43
                                Ja jestem... Baran! big_grinbig_grinbig_grin
                              • hardy1 Re: Bardzo 09.05.15, 22:13
                                Jak to "leciało" w carskim ukazie sprzed ponad stu lat? Jak to powinien zachowywać się niższy rangą wobec wyższego? tongue_out
                                • czuk1 Re: Bardzo 09.05.15, 22:39
                                  Wg PWN-
                                  tabela rang, ros. Tabiel o rangach wsiech czinow — woinskich, statskich i pridwornych, skodyfikowany system hierarchii służbowej w Rosji, wprowadzony 1722 przez cara Piotra I Wielkiego;
                                  t.r. całkowicie rozbijała dotychczasowy system hierarchii oparty na pochodzeniu; w myśl dekretu o rangach dostęp do dworu był odtąd uzależniony nie od posiadanego tytułu arystokratycznego, lecz od rangi, którą otrzymywano za służbę państwu. Dekret o wprowadzeniu t.r. dzielił urzędy państwowe na 14 kategorii (rang). Formalnie tabela pozostawiła dawne ruskie (moskiewskie) urzędy (stopnie), np. bojarów, okolniczych i in., ale zaprzestano nominacji na te urzędy. Służba wojskowa została oddzielona od służby cywilnej i nadwornej; prawnie usankcjonowano możliwość uzyskania szlachectwa w nagrodę za ściśle ustalony okres służby państwowej; w XVIII w. już najniższa ranga (14 klasa) dawała wojskowym prawo do osobistego szlachectwa, a ranga 8 — do szlachectwa dziedzicznego; otwierało to dostęp do warstwy wyższej przedstawicielom nizin społecznych (mimo wprowadzenia później bardziej ostrych kryteriów dostępności do szlachectwa), jednocześnie obniżając pozycję dotychczasowej arystokracji. T.r. obowiązywała do 1917
                                • wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 22:49
                                  "Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego wygląd lichy i durnowaty, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego". ukaz cara Rosji Piotra I z dnia 09.12. 1708 r.

Tak to właśnie wyglądało.
                                  Tępota była regulowana ukazem, więc często była pozorna.
                                  Dzisiejsza "demokracja" uczyniła ją (niestety) faktem.
                                  Prawda, że śmiać się można z tego do rozpuku?
                                  • wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 22:55
                                    Faktycznie tępy więc i zniewolony gdyż wyzbyty logiki osądu "demokrata" winien pamiętać o innym ukazie Piotrusia I:

"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa".
                                    Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków.
                                    • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:53
                                      Chodziło mi właśnie o ukaz "o tępocie i durnowatości podwładnego" smile

Natomiast tego ukazu cara o sprowadzaniu świadka kijem do właściwego poziomu przed sądem... nie znałem. Wynikał logicznie z tego pierwszego ukazu.

Pewnie był skuteczny i przyspieszał rozprawy...
                                  • wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 23:05
                                    Jako lojalny poddany Podwórka (mimo tendencji do zawłaszczenia) zgodnie z tym ukazem, w obecności założyciela forum przybieram wygląd następujący:

https://oi58.tinypic.com/255v2nr.jpg
                                    • wscieklyuklad Re: Bardzo 09.05.15, 23:21
                                      P.S. Wyjaśniam: ta wklęsłość w okolicy ciemieniowej to efekt praktycznego zastosowania drugiego z ukazów, czyli zdzielenia kijem w głowę.
                                      • ulisses-achaj Re: Bardzo 10.05.15, 01:46
                                        smile smile smile smile smile smile

Do Czuka: nie czuj się! Czas najwyższy się nie czuć! Paryż 1968 : "Precz z preczem!" i : "Zabrania się zabraniać!" smile
                                        Sam zawsze jako dziecko i nie tylko miałem opinię następującą: "on i tak zrobi po swojemu!" smile Byłem z tego powodu zmartwieniem licznych ciotek smile Kiedy dorosłem ani "batem" być nie chciałem bo to nudne i płaskie jak naleśnik, i tego samego wymagałem dla siebie od innych. Ergo, Czuku, przykro mi, ale nie widzę się w takiej roli, za to Tobie przyda się chyba nieco zdrowego zanarchizowania? smile You're welcome, sir smile
                                        • k.karen Re: Bardzo 10.05.15, 07:37
                                          A może Czuk myśli o ewaluacyjnym biczu? wink

Odnośnie Harleya - Vidavilu, jeśli na harleyu to możesz nawet po bandach smile

https://4.bp.blogspot.com/_6upAmx24jpw/TOKwf4fQrcI/AAAAAAAAAhM/xqaxA9Qc8Mg/s1600/motywacja%2Bbatem.JPG
                                          • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 09:06
                                            W tym gronie i w tym wieku nie potrzebuję ewaluacyjnego okresu (takiego jak w wojsku) by zaistnieć i trwać. Wystarczy mi bicz moralny i świadoma samodyscyplina , na świadomych niepisanych zasadach urzędniczych - "miejsca w szeregu", "pańskie oko konia tuczy", "pokorne ciele dwie matki ssie", po złym panie gorszy nastanie".... itd. Wszystko z myślą by urzędnik przetrwał . smile

Tak ma urzędnik a emerytowany urzędnik ma świadomość .... "tak, ale to już było i nie wróci więcej..." i robi swoje co mu wygodne na dziś. smile
                                            • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:08
                                              ... i to jest ta przyjemność z bycia emerytem, wynagradzająca niedogodności z bycia emerytem wink
                                    • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:54
                                      No. Nie ma to jak zastosowanie dwóch ukazów jednocześnie. Od razu zwykła suma ilości przechodzi w nową jakość zachowania indagowanego tongue_out
                                  • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:51
                                    Nie pasuje ten ukaz do sytuacji w Polsce. To jest wzorzec który ma miejsce w Rosji.

Podwładny w Polsce ma wyglądać i być ubrany jak model.
                                    Zachowywać się bardzo kulturalnie, być bezgranicznie oddany sprawom firmy.
                                    Który przełożony chciałby mieć durnowatych i licho ubranych pracowników.
                                    Tacy przy naborze odpadają.

Porównywalnego obrazu dla Rosji nie jestem w stanie przedstawić. Te , kształtowane przez nasze media, mogą być nieprawdziwe. Kiedy jednak patrzę na Rosję, na zachowania rosyjskiego narodu i jego przywódcy widzę , że

ukaz cara Piotra I w Rosji funkcjonuje do dziś.Naród nie za bogaty materialnie ale przecież światły zachowuje się durnowato, uniżenie.

Nie widzą , że ich kochany wódz prowadzi ich drogą niebezpieczną i krętą - przez imperializm wojenny - do kapitalizmu ? Nie widzą , że stosuje przy podboju świata wzorce komunistyczne (internacjonalizm) i nacjonalistyczne, nazistowskie ? Nie widzą , że w sumie wódz prowadzi naród rosyjski na manowce , na margines , poza światowe standardy.
                                    • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 08:58
                                      Czuku, wiem o tym dobrze. Przeżyłem to kiedyś "na żywo", o czym bardziej bywali bywalcy Podwórka wiedzą smile
                                    • wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 09:32
                                      Tej mentalności, Czuku, nie sposób pojąć, jeśli nie sięgnie się właśnie do... czasów Piotra Wielkiego i jego reform.
                                      Wklejam link do artykułu poświęconego reformie Cerkwi Prawosławnej przez tego cara. (pozycja pierwsza na liście - to dostęp do PDF więc adres tylko taki)
                                      Naprawdę jest to artykuł godzien przeczytania od deski o deski.

Dzisiejsza pozycja cara Putina i mentalność narodowa w znacznym stopniu mają swą genezę właśnie w tym... ukazie!

www.bing.com/search?q=cerkiew+prawos%C5%82awna+w+reformach+piotra+wielkiego&form=LENDF8&pc=MALN&src=IE-SearchBox
                                      • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 10:06
                                        Dziekuję. Będę czytał . Adres : www.wuj.pl/UserFiles/File/Krakowskie%20Studia%203/Krakowskie%20Studia_3_19.pdf
                                        • wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 11:32
                                          Czuku, link jaki podałeś to zaledwie ułamek tekstu, warto jednak przeczytać całość.
                                          • wscieklyuklad Re: Bardzo 10.05.15, 12:15
                                            Zachęcam do przeczytania, gdyż pojawia się ciekawe pytanie już nie o mentalność rosyjską, ale wartości uniwersalne - także w ujęciu polskim.
                                            Ale o tym z ewentualnymi dyskutantami, czyli później.
                                            • 1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:09
                                              Czuku.....no i oczywiscie jest tez na Podworku swirownia - jezdem!big_grin
                                              Swirownia - ma tez kilka epitetow : duren, padalec, dzdzownica, persona, zarlok, cham....big_grinbig_grinbig_grin
                                              Swirownia - jest tez kolekcjonerem tych epitetow.big_grin
                                              • sorel.lina Re: Bardzo 10.05.15, 14:16
                                                Cześć, Zorro! smile
                                                Już w domu, czy jeszcze na pięknych Mazurach i Kujawach?
                                                • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 14:41
                                                  Właśnie co tam na Mazurach. Latem jadę samochodem na trasie Lublin -Warmia - Gdańsk. Co warto obejrzeć/odwiedzić ?
                                                  • 1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:53
                                                    no, ja "zaliczylem" Ilawe, Olsztyn, Malbork, Ostrode i.....pelno malutkich nieturystycznych wiosek miedzy jeziorami. Polexcam HoteL Karczemka w Maldytach! SUPER! Cisza, spokój, jezioro, niepowtarzalna atmosfera wnetrz i pyszne jedzenie!
                                                    big_grin

czuk1 napisał:

> Właśnie co tam na Mazurach. Latem jadę samochodem na trasie Lublin -Warmia - G
                                                    > dańsk. Co warto obejrzeć/odwiedzić ?
                                                  • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 15:07
                                                    Dziekuję. smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 16:17
                                                    Czuk....to jest ten hotel!
                                                    W Maldytach.
                                                    www.booking.com/hotel/pl/folwark-karczemka.pl.html?aid=397599;label=gog235jc-index-de-XX-XX-unspec-de-com-L%3Ade-V%3A0CDIQFjAA-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo;sid=5a5b8af75de73e061df89b27defa3b51;dcid=4;checkin=2015-05-13;checkout=2015-05-14;dist=0;srfid=c9c26fc221227e92c71d8445044502245ddfd2d3X1;type=total;ucfs=1&
                                                  • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 16:51
                                                    "Karczemka" czyt. elegancki pensjonat jest na mojej trasie. Poza cenami odpowiadającymi miejscu i jakości usług .... faktycznie jest super. Dziękuję za Ci za informację. Będę próbował zarezerwować.
                                                  • 1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 17:57
                                                    naprawde warto! Bylem tam kilka dni i takie miejsce w Europie zachodniej to ze sieca szukac! A jesli znajdziesz to placisz trzy razy tyle.
                                                    Wlasciciele, przyjezdzaja z Warszawy na weekend i sa super.
                                                  • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:30
                                                    Toruń (Stare Miasto), Bydgoszcz (przepięknie odrestaurowana Wyspa Młynów w centrum), Chełmno (Rynek z piękną płaską fontanną), Grudziądz (odbudowana Wieża Klimek na Górze Zamkowej - wspaniały widok na okolicę i odkopane fundamenty zamku z jednymi z najgrubszych fundamentami, najwspanialsze Spichrze nad Wisłą, fantastycznie oświetlane iluminacją w nocy, Cytadela - zwiedzanie w święta państwowe i w każdą sobotę w sezonie turystycznym, solanki i piramida tężniowa przy szpitalu, muzeum kawalerii, Ogród Botaniczny), Rulewo k/Wąbrzeźna (wspaniale odrestaurowany pałacyk Hanza z hotelem, restauracją i parkiem linowym - polecam kawę), Tleń (polecam restaurację "Przystanek Tleń" i danie "Michę pierogów" oraz ich niepasteryzowane piwo w trzech gatunkach), odpocząć w ośrodku wypoczynkowym Grzybek k/Tlenia nad Zalewem Żurskim (cudo natura!), Kwidzyn (Rynek), Białe Błota z XIX-wiecznymi zaporami i śluzami (tam, gdzie odchodzi od Wisły Nogat), Malbork... ups, na początek starczy smile

To tak w biegu z pamięci, na chybcika. Tylko czasu trzeba przynajmniej z pół miesiąca smile ... ale zwiedzenie kilku miejscowości można połączyć w jeden dzień. Wszystkie są położone niedaleko od siebie, po kilkadziesiąt kilometrów.

PS. Gdyby nie moje wycieczki rowerowe w grupie znajomych, nawet 1/3 bym tego nie wymienił. Z samochodu człek nie zwiedzi, kiedy nie wie, gdzie i co; przejeżdża często nieświadomie obok. Na rowerze już tak, zwłaszcza jak się ma w grupie pasjonatów smile

PS.2. No to teraz Czuk ma zagwozdkę tongue_out big_grin
                                                  • czuk1 Re: Bardzo 10.05.15, 21:03
                                                    Nie mam zagwozdki. Ustalam trasę w oparciu o zebrane wcześniej informacje o "atrakcjach". Nie znam kilku miasteczek Warmii (Braniewo, Działdowo, Bartoszycach...) , byłem w Św. Lipce, Fromborku, Iławie, Brodnicy, Olsztynie. Byłem w Elblągu, Malborku, Grudziądzu, Toruniu a w Bydgoszczy uczyłem się na Kopernika 1 w Tech. Statystycznym. No ale te (opisane) małe miasteczka .... rewelacja .
                                                    Przerywam bo .... wybory wygrał DUDA.
                                                  • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 21:51
                                                    Wygrał pierwszą rundę, przy 5% niższej frekwencji.

Wygra ten, który wygra drugą turę... znaczy który przyciągnie do siebie tych, co głosowali na Kukiza. Połowa z nich zostanie w domach (to młodzi), większość z pozostałych poprze jako "mniejsze zło" B. Komorowskiego... ale wszystko jest niepewne.
                                                • 1zorro-bis Re: Bardzo 10.05.15, 14:50
                                                  od godziny w domu!
                                                  I cos dla wyborcow......big_grinbig_grinbig_grin
                                                  bi.gazeta.pl/im/5/11389/z11389555X.jpg
                                                  sorel.lina napisała:

> Cześć, Zorro! smile
                                                  > Już w domu, czy jeszcze na pięknych Mazurach i Kujawach?
                                                  • hardy1 Re: Bardzo 10.05.15, 20:32
                                                    To się teraz byczysz, czy odpoczywasz po mordęgach na polskich kocich łbach i oglądaniu polskiej ruiny gospodarczej i architektonicznej? Wreszcie w normalnym kraju,a nie na Dzikim Wschodzie? tongue_out
                  • sorel.lina Re: Bardzo 09.05.15, 20:39
                    vidavil-125 napisał:

> Czuk.
                    > Żebyś dalej nie snuł domysłów, to najważniejszy na Podwórku
                    > jest Ulisses, zwany też dalej Uli.
                    >
                    > Uli, to dosyć oschły facet, ma też jakąś przeszłość tzw polityczną i dlatego
                    > odczuwa spełnienie i nie musi się dowartościować częstym tu pisaniem.

Ulisseses, zwany Ulim, jest tu najważniejszy, ma polityczną przeszłość, jest spełniony, nie musi się dowartościowywać i rzadko pisze.
                    Ale oschły? Eee, tam! smile
                    Czyli, Vidavilu, mówię Ci : pięć razy "tak" i raz "nie"! smile
                    • ulisses-achaj Re: Bardzo 10.05.15, 01:49
                      Dziękuje, Sorellino za to "nie" smile ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka