06.12.15, 22:31
... polityczno-poetycki, czyli o nowych ruchach politycznych, ich przywódcach i ambicjach

Wskutek ważnych dość wypadków
ujmę rzecz bez zbędnych kruczków:
skończył się czas drętwych dziadków,
przyszły czasy wściekłych wnuczków.

Choć nikt, widząc ich na starcie,
nie znał przyczyn ich wściekłości,
już cieszyli się poparciem
znacznej części społeczności.

Bowiem jest w tym sensu trochę
i pora się zgodzić ze mną,
że społeczność nasza kocha
takie wściekłe randki w ciemno.

A na randce tej czekają
dość nieobliczalne świry
jako szansa mego kraju,
a nie temat do satyry.
I nietrudno dość ustalić,
że przenika ich tęsknota,
żeby wszystkim dać popalić
i pogonić wszystkim kota.

I tak myślę sobie nie raz,
nim przejdą od słów do czynów,
skąd wywodzi się kariera
tych rockowych hunwejbinów.

Myślę, że się tu odzywa
rdzennie polski gen kretyński,
kiedy tak, jak chciał, wygrywał
z Mazowieckim żłób Tymiński.

A ponadto z tego kramu
wyjmę jeszcze fakt konkretny:
wnusie nie są bez programu,
oni mają program świetny.
A ten program wściekłych wnusiów
w takich słowach się tłumaczy –
najpierw, kurde, zróbmy burdel,
potem, kurde, się zobaczy!

Wojciech Młynarski

Jak zwykle - w punkt! smile
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 13:06
      Znalazłam na tablicy pana Marka K. na Fb. Fajne! smile

http://i67.tinypic.com/5po13k.jpg

http://i68.tinypic.com/2lk7c50.jpg

Brawo, panie Marku! smile

• sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 14:18
        Non, rien de rien
        Non, je ne regrette rien!

http://i63.tinypic.com/6ih0mo.jpg
        • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 14:22
          Bo to wszystko kłamcy i oszczercy!

http://i63.tinypic.com/nb7wpf.jpg
          • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 14:30
            Witamy dobrą zmianę w finansach!

poniedziałek 07.12. 2015

Złoty na najniższym poziomie do dolara od 11 lat
            • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 14:40

"Kondycja finansowa państwa oceniana jest na bieżąco na trzech rynkach: walutowym, rynku oprocentowania długu i w notowaniach giełdowych. Po ostatnich wyborach, patrząc na te wskaźniki można powiedzieć, że jesteśmy właśnie świadkami krachu na akcjach spółki o nazwie Polska."
              " Wyłaniający się program PiS-u jest bliski najgorszemu scenariuszowi dla polskiej gospodarki, gdzieś pomiędzy brakiem jakichkolwiek reform, a cofnięciem tych, które już przeprowadzono. Zamiast pomysłów na poprawienie klimatu dla prywatnych inwestycji, mamy zapowiedź państwowych inwestycji, czyli przeniesienie kawałka socjalizmu"

"Program prawicowego podobno PiS jest na świecie odbierany jak plany najbardziej lewicowych partii, takich jak grecka Syriza, czy hiszpański Podemos."

http://i66.tinypic.com/evdpbn.jpg
              • wscieklyuklad Re: HYDE PARK 07.12.15, 15:14
                No dobra, jest krach, wszyscy histeryzuja ale nikt nie pyta o przyczynę.
                A ta jest prosta, jak konstrukcja panszczyznianej sochy!
                Wszyscy zlodzieje tzn. Komuchy, postkomuchy oraz potokowie chlopstwa panszczyznianego, ktore chcialo na drodze spekulacji akcjami i obligacjami wzbogacic sie zlodziejsko na Zdrowym Konarze Narodu tkwiacego w nedzy i glodujacego, po prostu wycofali swe udzialy a szmalec chcialy ulokowac w Polskiej Zyznej lecz rabunkowo uprawianej Glebie.
                Ale na szczęście obecna wladza na czas przewidziala te bandyckie knowania i Polskiej Gleby nie da wyprzedac, by Polski Traktor znów mogl zaorac wiosnę!
                • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 15:31
                  "Jeśli Andrzej Duda zlekceważy środowy, niewygodny dla PiS wyrok Trybunału, prezydent, rząd Beaty Szydło i PiS znajdą się w sytuacji nieporównanie gorszej niż Orban. Bo łamanie konstytucji i zasad państwa prawa będzie oczywiste. Nie tylko Rada Europy, ale też Unia Europejska, NATO, USA w takiej sytuacji będą musiały zająć stanowisko. Polska nie będzie już w jednej grupie z niepokorną Słowacją i kłopotliwymi Węgrami. Wyląduje obok Białorusi, albo Ukrainy za Janukowycza"
                  /Jacek Żakowski w felietonie dla Wirtualnej Polski./
                  • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 15:37
                    Nie mogę wyjść z podziwu, jak człowiek wykształcony, doktor prawa(!) i - jak należało by przypuszczać - inteligentny, może pozwolić tak się upokorzyć, zmanipulować, ściągnąć do poziomu bezwolnego narzędzia "wodza" i jego janczarów! Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem.
                    • wscieklyuklad Re: HYDE PARK 07.12.15, 16:07
                      Zakowski to Wróg Lufu, a ten NIGDY juz na kolana powalic się nie da!
                      A wymienione instytucje i organy mogą Dumnemu Narodowi Polskiemu co najwyżej skoczyć!
                      • wscieklyuklad Re: HYDE PARK 07.12.15, 16:10
                        Bo my mamy węgiel i dzięki gornictwu jestesmy samowystarczalni.
                        Zaś na haldach leży tyle węgla, że nie trzeba będzie stawiać ani jednej barykady, bo kazdemu ruskiemu i szkopowi skopiemy na tych haldach dupy.
                        • 1agfa Re: HYDE PARK 07.12.15, 19:44
                          ...W tym celu, przewidująco w czerwcu ub.r. , zostało powołanych w Jastrzębskiej Spółce Węglowej pięć nowych związków zawodowych. Ostatni w kopalni Borynia-Zofiówka-Jastrzębie, czterdziesty piąty związek zawodowy - "Sierpień 80" big_grin
                          " ...stopień uzwiązkowienia załogi JSW wynosi 121,4 procent ..." poinformowała JSW.

Aktualnie ze zwolnienia od obowiązku świadczenia pracy na pełen etat z powodu działalności związkowej zwolnionych jest 76 pracowników, a 6 na pół etatu.
                          Wiele krzepkich rąk.

Damy radę!! big_grin

wscieklyuklad napisał:

> Bo my mamy węgiel i dzięki gornictwu jestesmy samowystarczalni.
                          > Zaś na haldach leży tyle węgla, że nie trzeba będzie stawiać ani jednej b
                          > arykady, bo kazdemu ruskiemu i szkopowi skopiemy na tych haldach dupy.
                  • hardy1 Re: HYDE PARK 07.12.15, 19:38
                    Jak mógł Duda? Wraz ze wzrostem wykształcenia nie rośnie automatycznie poczucie odpowiedzialności za słowo i osobistej godności. To albo się ma, albo jest się chorągiewką na wietrze i służalczym osobnikiem.
    • 1agfa Re: HYDE PARK 07.12.15, 18:49
      sorel.lina napisała:

> ... polityczno-poetycki, czyli o nowych ruchach politycznych, ich przywódcach i
      > ambicjach

No nie wiem z kim mi się kojarzy. Ale przypomniało i skojarzyło...

"....To moja droga z piekła do piekła
      Z wolna zapada nade mną mrok
      Więc biesów szpaler szlak mi oświetla
      Bo w siódmy krąg kieruję krok!

Tam milczą i siedzą
      I na moją twarz nie spojrzą - wszystko wiedzą
      Siedzą, ale nie gadają
      Mętny wzrok spod powiek lśni
      Żują coś, bo im wypadły
      Dawno kły!

Więc stoję! Więc stoję! Więc stoję!
      A przed nimi leży w teczce życie moje!
      Nie czytają, nie pytają -
      Milczą, siedzą - kaszle ktoś,
      A za oknem werble grają -
      Znów parada, święto albo jeszcze coś... ..."

Jacek Kaczmarski. Mały fragment Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego.
    • 1agfa Re: HYDE PARK 07.12.15, 18:58
      Panu Wojciechowi Młynarskiemu podziękowanie i nieustające życzenia zdrowia smile smile !!

Sorellina napisała:

> I tak myślę sobie nie raz,
      > nim przejdą od słów do czynów,
      > skąd wywodzi się kariera
      > tych rockowych hunwejbinów.
      >
      > Myślę, że się tu odzywa
      > rdzennie polski gen kretyński,
      > kiedy tak, jak chciał, wygrywał
      > z Mazowieckim żłób Tymiński.
      >
      > A ponadto z tego kramu
      > wyjmę jeszcze fakt konkretny:
      > wnusie nie są bez programu,
      > oni mają program świetny.
      > A ten program wściekłych wnusiów
      > w takich słowach się tłumaczy –
      > najpierw, kurde, zróbmy burdel,
      > potem, kurde, się zobaczy!

> Wojciech Młynarski
      >
      > Jak zwykle - w punkt! smile
      • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 22:15
        Maciej Jankowski, były działacz NSZZ Solidarność, jeden z liderów mazowieckich struktur związku. W stanie wojennym był internowany od 13 grudnia 1981 r. do 27 marca 1982 r. Był wiceprzewodniczącym NSZZ Solidarność na Mazowszu od 1990 roku, a od roku 1998 kierował regionem związku. Na posła III kadencji Sejmu został wybrany z list AWS w okręgu Warszawa.
        Oddał order otrzymany w 2009 roku od prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.
        Jankowski wyjaśnił, że jest to z jego strony wyraz sprzeciwu wobec tego, co dzieje się w Polsce.

- Teraz czasy tak się zmieniają, że nie pasuje mi, żebym go miał w domu
        - wyjaśnił.
        - Bartoszewski mówił, że jak nie możesz już nic zrobić, to zachowaj się przyzwoicie. Więc przyzwoicie będzie, jak się pozbędę tego orderu.

-To nie tylko wszechwładny (Jarosław) Kaczyński, ale jak się słucha rożnych ludzi, to jest horror, tak się zniszczy kraj
        .
        Poza tym prywatnie lubię się kąpać. I wolę mieć w kranie ciepłą wodę niż święconą. Jeszcze jak Rydzyk się dorwie do tej święconej wody, to nie stać mnie będzie, za droga będzie, żeby wannę napełnić - dodał.
        (tvn24.pl)
        • sorel.lina Re: HYDE PARK 07.12.15, 23:06
          Pierwsze tygodnie władzy PiS-u, czyli rządowo-sejmowa biegunka.

http://i63.tinypic.com/f3eskh.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka