llmirka 21.07.16, 22:37 Przemówienie Pawła Kasprzaka 20 lipca 2016 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses-achaj Re: Trwamy 21.07.16, 22:58 Widziałem skrót w TV, Ilmirko. Muszę to przemyśleć. Cymański - szkoda nawet machnąć ręką. To człowiek bez kręgosłupa, który głośno zapewnia wszystkich wokół, że go ma. Nie potrafiłby już funkcjonować poza sejmową kałużą. Odpowiedz Link
llmirka Re: Trwamy 21.07.16, 23:35 Ulissesie, żaden nie ma kręgosłupa. Wczoraj mówili dużo, dzisiaj nie było żadnego, który podałby chociaż wodę. Niestety, musiałam wyjść, nie było mnie w środku, a kiedy stałam pod Sejmem dopiero po 2 godzinach przyszła jedna pani. Zobaczyłyśmy wracającego ze spaceru posła Budkę, prosiłyśmy go by podał im chociaż wody, obiecał i tylko obiecał. Posłowie Nowoczesnej wymogli zgodę na rozłożenie transparentu i wyprowadzili protestujących. Liliana, dziewczyna z Krakowa zapomniała dokumentów, przyniosłam je i nie mogłam podać, strażnik sejmowy nie mógł zanieść jej torebki, a mnie nie wpuścił mimo, że na teren dziedzińca sejmowego jest wstęp wolny i wchodzili tam inni ludzie, wycieczki. Biorąc torebkę z namiotu KOD, bo tam miała dyżur Liliana, poprosiłam KOD-owców, by napisali na swoich stronach, że są w środku, że przed chwilą wezwano policję, niech przyjdą ludzie pod Sejm, że teraz potrzebne są tam tłumy. Niestety, żadnej reakcji, a kiedy wróciłam pod Sejm było tam bardzo dużo antyterrorystów, obstawili Sejm, wyglądało to przerażająco. Wracając po akcji, mijaliśmy namioty KOD-u był tam Kijowski, schował się przed nami. Liliana weszła po swoje rzeczy, nie odpowiedział na jej powitanie. Wczoraj, kiedy zobaczył nas pod Sejmem, uciekł na swoim motorku, nie podszedł, nie pozwolił ludziom z KOD-u by przyszli, by nas wsparli. Gdyby nie przyjechali ludzie z Krakowa (z bębnami), z Wrocławia, z Legnicy ( Krysia na wózku inwalidzkim, nie ma nogi) Wieliczki stali byśmy tam w siódemkę, w porywach w dwunastkę. Z takim społeczeństwem, które siedzi i klika po klawiaturze nic nie zdziałamy i nie wyborcom PiS-u, a im nalezą się podziękowania za przyzwolenie na zamordowanie Konstytucji poprzez "zniewolenie" TK. Z podsłuchanej rozmowy wiemy, że mieli problem, nie chcą "zadymy" tuż przed Dniami Młodzieży i to trzeba było wykorzystać, niestety.... Wiele rzeczy możemy zrobić w kilka osób, ale do kilku, potrzebne są tłumy, a to może lecz nie chce Kijowski. On potrafi tylko nas szkalować. Jutro obudzimy się w kraju dyktatorskim. W kraju zniewolonym przez jednego człowieczka. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 00:11 Kijowski nie jest dyktatorem, Ilmirko. Rozpropagujcie te informacje o posłach i ich zachowaniu w tej sprawie. To jest odwieczny problem ruchów społecznych. Wy przypominacie dawną "Solidarność Walczącą". Zawsze nieuchronnie pojawia się pytanie o środki protestu, ich zakres, terminy i natężenie. Konflikt na tym tle skutkuje rozłamem i resentymentami. Skoro już odwołuje się do historii, to przypomnę Ci spór między Gwiazdą i Wałęsa. O tym która postawa jest w danej chwili słuszniejsza, czyli lepsza bo skuteczniejsza nie sposób ocenić w toku wydarzeń. To się wie dopiero znacznie później. Pytanie jest z grubsza biorąc takie: czy stawiamy na czynny, radykalny opór tu i teraz, nie przejmując sie zbytnio uwarunkowaniami sytuacji i tym, jakie poparcie mamy albo uzyskać możemy ( aspekt etyczny etc), czy stawiamy na "pracę organiczną", czyli uświadomienie społeczeństwa, przekonywanie ludzi do swoich racji ze świadomością, że nie od razu zobaczymy efekty. Moim zdaniem natura rozstrzyga to sama. Potrzebni jesteście Wy przed Sejmem i KOD jako szeroki ruch społeczny. Jedno nie wyklucza drugiego. Ponieważ jednak jest jak jest i najszlachetniejsze nawet działania i gesty nie będą skuteczne jeśli nie zyskają szerokiego poparcia, trzeba koordynować swoje starania, bo cel jest przecież ten sam. Trzeba organizować struktury, zaznaczyć swoja obecność w możliwie każdym miejscu, dać ludziom miejsce, w którym mogą nas znaleźć, zaproponować im udział w konkretnych, codziennych działaniach, mozolnie tworzyć i organizować wspólnotę, żeby być gotowym nie tylko do stawiania barykad (dzisiaj to raczej domena narodowców , na których, póki co będzie stała garstka, ale do rzeczywistej naprawy tego co złe i pozbycia sie nieudolnych "elit". Rzecz w tym, że trzeba je kimś zastąpić i trzeba to zrobić w sposób dostosowany do realiów, a rewolucja wypala sie równie szybko, jak wybucha i zwykle niewiele się zmienia. Upewniam Cię, że Kijowski nie może niczego ludziom z KOD-u nakazać ani zakazać. To nie tak funkcjonuje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Trwamy 22.07.16, 08:00 Powiem Wam, ze ja sie w tym wszystkim juz troche pogubilem. Ale pamietajac jeszcze troche czasy prawdziwej Solidarnosci, moge sobie rowniez tamtejszy chaos, prowokacje i wzajemne oskarzenia przypomniec. I obawiam sie, ze wszelkie protesty niczego nie zmienia przez kolejne trzy lata az do nastepnych wyborow. I jezelo wtedy ludzie sie nie zmobilizuja i nie pojda solidarnie do wyborow aby glosowas przeciwko PISdzielcom, to sie dalej w Polsce nic nie zmieni. A przez te trzy lata PISdzielce moga niestety wiele zlego jeszcze zrobic..... Odpowiedz Link
k.karen Re: Trwamy 22.07.16, 09:08 Też tak myślę, Kijowski nie jest dyktatorem. Wręcz przeciwnie, brakuje mu charyzmy, nie nadaje się na przywódcę. Jest dobrym organizatorem, ale na wzór działacza KO. Jego sukces polega na tym, że mamy w kraju głód społeczeństwa obywatelskiego. Niestety, obawiam się, że ten potencjał zostanie zmarnowany, bo jak długo można się bawić w... zespole pieśni i tańca? Nie twierdzę, że to jest niepotrzebne, ale kojarzę KOD bardziej z Pomarańczową Alternatywą, a nie z Solidarnością. Bliżej mi do KODE, jednak jestem za daleko, by w tym uczestniczyć. Ale popieram i będę popierać każdego, kto się sprzeciwia obecnemu nie-rządowi. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 10:45 Wszedłem na stronę KODE na FB i jakbym się przeniósł w czasie. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 10:46 POrównanie KOD-u do PA jest zupełnie nietrafione, Karen. Gdyby wszystko było takie proste... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Trwamy 22.07.16, 11:05 Tak, czy inaczej, widać, że Wadza już robi w porcięta na myśl o działaniach kontrujących łamanie prawa i demokracji. Widziałem wczoraj bredzenie Cymańskiego i Waszą grupkę - pod jednym względem miał racje, nie wolno tracić nerwów i agresją odpowiadać na demencję i chamstwo. Ale pomyślmy, jak Wadza musi mieć pełno w majtach (kupionych naturalnie wiemy gdzie i kiedy) skoro kilku demonstrantów wywołuje zaangażowanie Sużb na taką skalę! Musicie Mirko cierpliwie czekać. Te matoły prędzej, czy pózniej dobiorą sie do tyłków ich potencjalnych wyborców, a wtedy Ciemny Lud straci cierpliwość. Teraz trzeba bacznie obserwować wydarzenia w Turcji bo zbafca narodu z pewnością soróbuje naśladować techniki tam implementowane. Bydłu już spada poparcie a hamerykańskiego polactwo przerobiwszy Rzondy własnego nowego idioty na stolcu, ulegnie otrzeźwieniu i moźe wreszcie podejmie słuszne decyzje wyborcze, nic tak dobrze nie wpływa na światopogląd i ocenę realiów jak własne kłopoty. Odpowiedz Link
k.karen Re: Trwamy 22.07.16, 11:18 Możliwe, ale na razie tak kojarzę KOD, Ulissesie i nic na to nie poradzę. Wolałabym gdyby był bardziej radykalny, a nie uroczo uśmiechnięty. Mnie tam wcale nie do śmiechu. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 11:30 Taaa, nihil novi. Ja jednak widzę zasadniczą różnicę między grupką ludzi organizujących happeningi, ale nie tworzących żadnej organizacji , nieorganizującej ludzi, niemającej charakteru ruchu społecznego ani programu społeczno-politycznego a stowarzyszeniem, jakim jest KOD i jego działalnością "poza" ulicą. Domagasz się "ostrych reakcji". A pomyślałaś o ich skuteczności? I tym, czy zyskają poparcie społeczne? Na razie jest tak, że KODE prosi KOD o sprowadzenie jego członków na ich demonstracje. Tak jakby mnie albo innych ktoś mógł "sprowadzić" na przysłowiowy "gwizdek". Spotyka sie z odmową i ma o to pretensje. Tylko nie rozumiem dlaczego ludzie nie przychodzą tam spontanicznie, tak jak na demonstracje KOD-u. Jest w tym coś na rzeczy? Czy wynika to może z tego, że KOD, jak napisał jeden z członków KODE jest "agenturą" z która trzeba walczyć tak samo jak z PiS. Takie myślenie skazuje ten ruch na marginalizację i jest przeciwskuteczne po prostu. Para idzie/pójdzie w gwizdek a rozróba w łonie opozycji tylko zniechęca ludzi do czynnego uczestnictwa w jej działaniach. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 11:35 PS Niektóre posty ze strony KODE, choć rozumiem skąd się biorą, jako żywo przypominają mi spiskowe myślenie Macierewicza i ska (już np. wzywają do "lustracji" i sprawdzania przeszłości innych). Przerabiałem to już trzydzieści parę lat temu. Sprawdź, kim są teraz i co robili ludzie z Solidarności Walczącej, Gwiazda i jego środowisko. Kogo TERAZ popierają. Tak. Są akolitami PiS-u Odpowiedz Link
k.karen Re: Trwamy 22.07.16, 11:48 To akurat też mi się nie podoba. Zresztą przesada w jedną, czy drugą stronę, także. Radosne hopsasa KOD-u i rewolucja z lejącą się krwią KODE. Ale w tym wszystkim najważniejsze jednak jest to, że ludzie chcą działać i z czasem tak KOD, jak i KODE wypracują racjonalne i skuteczne metody. Wierzę w to, to się musi udać. Innego wyjścia nie ma. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 11:53 "Radosne hopsasa"??? Ja np. nie uczestniczę w żadnycn "Hopsasa". Za to pomagam w remoncie lokalu, uczestniczę w akcji PIKOD, uczestniczę w rozmaitych wydarzeniach organizowanych przez KOD w ramach codziennej działalności, bo uważam, że nadbudowa bez "bazy" ma nader krótki żywot. Odpowiedz Link
k.karen Re: Trwamy 22.07.16, 11:57 Podałam przykłady na skrajności jednych i drugich, a nie ocenę za "całokształ". Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Trwamy 22.07.16, 12:05 Napisałaś, że wolałabyś, żeby KOD był bardziej "radykalny". Rozumiem takie odczucie, tylko myślę, że chodzi Ci w gruncie rzeczy o skuteczność jego działań, A ta, wbrew romantycznemu "mierz siły na zamiary", wymaga siermiężnej, codziennej pracy. I to staram się robić wspólnie z innymi ludźmi z mego miasta. Może to mało atrakcyjne, może trzeba to i owo zmienić, ale nic nie dzieje się "na wariata". Cierpliwość, żeby mogła zostać wynagrodzona , musi poprzedzać "praca u podstaw". I to staram się na własną, małą miarę robić. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Trwamy 22.07.16, 13:47 Czy mozecie mnie uswiadomic - jaka jest roznica miedzy KOD a KODE ? Bo ja juz naprawde nie nadazam..... Odpowiedz Link
k.karen Re: Trwamy 23.07.16, 10:14 Cieszę się, że działasz. KOD bardzo potrzebuje takich ludzi, jak Ty Ps. wczoraj to napisałam, ale chyba źle kliknęłam, bo nie widzę tego komentarza. Odpowiedz Link
llmirka Re: Trwamy 26.07.16, 03:35 Dziękuję Karen ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Dziękuję za Wasze zainteresowanie tematem. Niestety brak czasu i nieopisane zmęczenie nie pozwala mi na sensowne złożenie zdania zatem proszę o zrozumienie nieobecności w rozmowie. Proszę, posłuchajcie Pawła, którego słowa są też i moimi, chociaż w czasie naszego "knucia", jak nazywamy robocze rozmowy w grupie, bywa, że się spieramy https://soundcloud.com/medium-publiczne/terazszczerze-joanna-konieczna-i-pawel-kasprzak 6 sierpnia zapraszam na Krakowskie Przedmieście, gdzie będziemy "obchodzić" pierwszą rocznicę prezydentury pana Dudy. I niezmiennie proszę o wsparcie fizyczne w miesięcznicę smoleńską Pozdrawiam wszystkich Podwórkowiczów Odpowiedz Link