sorel.lina 27.07.24, 16:06 Ponadczasowe. "Hymn do miłości" Edith Piaf youtu.be/wcx4UVMW244?si=mUxsqWdF8Jn5VbHa i Céline Dion youtu.be/D7FMMjqKvaM?si=BGPIJn48NhQwzgEO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorel.lina Re: Przesłanie 27.07.24, 16:11 Piotr Noakowski: LA GRANDE NATION uczy świat historii, cywilizacji i modernizmu! Gdy 50 lat temu zamieszkałem w Niemczech usłyszałem od zaprzyjaźnionego tuziemca, że kultura powstaje we Francji, a potem spływa peu à peu na wschód do Niemiec, Polski i Rosji. Bardzo mnie zaskoczył, ale czy ostatnie zastopowanie zła le Pen w Paryżu i panoszenie się zła Putina w Moskwie nie oddaje mu racji? Warto też wspomnieć, że w Niemczech tylko zachodnia strona Renu (np. Kolonia i Moguncja) uchodzi za cywilizowaną, bo Rzymianie wszystko na wschód (np. Düsseldorf, gdzie mieszkam) pozostawili barbarzyńcom )) Poza tym to właśnie francuskie „laissez fair” najlepiej określa bliską mi liberalną postawę życiową, historycznie zapewniającą dobrobyt i harmonię. . W sumie wiedziałem, że na otwarcie Olimpiady oczekuje nas szlagier, ale zabaczyliśmy dużo więcej: ..imponującą mowę szefa MKOl, Thomasa Bacha ..występy mega gwiazd, Lady Gaga i Celine Dion ..performance polskiego magika, Orlińskiego ..wizyty największych cudów Paryża, jak Louvre ..obrazy stacji historycznych Francji, jak Rewolucja ..ognie tryskające z mostów i Wieży Eifel’a ..trumf modernizmu w sensie integracji 100 kultur ..występy supergwiazd sportowych z przeszłości Przyznaję, że mnie, freaka techniki szczególnie zafascynował balon nawiązujący do wynalazku francuskiego z XVIII wieku. W sumie to, co świat zobaczył wczoraj to tryumf cywilizacji i przyznanie racji postulatowi wspomnianego na początku przyjaciela. Dlatego wykrzykujmy dziś pełną piersią: VIVE la FRANCE! To cudo techniki o średnicy 20 m będzie teraz niosło 17 dni ogień olimpijski nad Paryżem. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Przesłanie 27.07.24, 16:33 Paryż był i jest niepowtarzalny! youtu.be/h47M8dTiTmw?si=FQF5udY-c6CckwGn youtu.be/h47M8dTiTmw?si=FQF5udY-c6CckwGn youtu.be/I8ffYJodp2Q?si=xoI9IRCSjysysoYm Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Przesłanie 27.07.24, 16:45 Hmmm... Ta symbolika niezbyt mi się kojarzy... The 🇵🇱 Polish women’s volleyball team are ready for the #Paris2024 #OlympicGames Opening Ceremony! Odpowiedz Link