wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 14:38 Bosak – Kaczyński 2.0 w najgorszym wydaniu. Ten człowiek to nie żaden „młody, świeży głos prawicy”, tylko kalka Jarosława Kaczyńskiego – tylko bardziej arogancki, bardziej radykalny i jeszcze bardziej oderwany od rzeczywistości. Ten sam autorytarny styl, te same frazesy o „obronie suwerenności”, ta sama pogarda dla instytucji, mediów i każdego, kto się nie zgadza. Tylko że Kaczyński przynajmniej miał doświadczenie, a Bosak ma wyłącznie memy, Twittera i kompleksy. Bosak to klasyczny Kaczyński 2.0: obiecuje wielką zmianę, a tak naprawdę chce Polski zamkniętej, ksenofobicznej i cofniętej o kilka dekad. Mniejszości? Wrogowie. Unia Europejska? Okupant. Kobiety z prawami? „Ideologia gender”. Młodzi ludzie, którzy chcą normalnego kraju? „Zdrajcy” i „lewacy”. Zawsze ten sam schemat: dziel i rządź, siej strach, udawaj jedynego prawdziwego patriotę. W rzeczywistości to polityk, który przez lata budował karierę na prowokacjach, a jak przychodzi co do czego – znika albo rzuca kolejne puste hasła. Konfederacja pod jego wpływem stała się karawanem frustratów, antysemitów i pseudointeligentów, którzy marzą o Polsce jako fortecy z murami i inkwizycją na granicach. Kaczyński 2.0. Ten sam toksyczny populizm, tylko w młodszym, bardziej zadziornym opakowaniu. Polska na tym straci najwięcej. Czas, żeby społeczeństwo w końcu przejrzało na oczy. Jacek Fogiel # Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 14:47 ,,WOJNA OSTATECZNA W PiS! Wataha Morawieckiego idzie na ostre starcie z twardogłowymi, a maski opadły na dobre" W ten weekend na prawicy polała się cyfrowa krew. To nie jest zwykły kryzys, to walka o przetrwanie gatunku w PiS-owskim rezerwacie. 🔽 Sensacja sezonu: Ryszard Terlecki oficjalnie zmienił budę! Wierny „Pies” Jarosława Kaczyńskiego urwał się ze smyczy starego pana i dołączył do watahy „Rozwoju Plus” Morawieckiego. W niedzielę „Pies” ostro zawarczał na dawną ferajnę, nazywając twardogłowych „lizusami” i „maślarzami”. Czy młode wilki Morawieckiego zagryzą zakon Sasina i resztki ziobrystów? Frontów jest kilka. Sasin i Płażyński rzucili się na Horałę i Müllera. Płażyński krzyczy o „chorych ambicjach byłego premiera”, które dzielą opozycję i dają paliwo Tuskowi. Ale dostał natychmiastową kontrę. Ludzie Morawieckiego nie patyczkują się w tańcu. Wyciągnęli Płażyńskiemu brudy z kampanii prezydenckiej, oskarżając go o pisanie donosów na własnego kandydata, Karola Nawrockiego. Tam nikt już nie udaje, że gra w jednej drużynie. Prawdziwe, polityczne szambo wybiło. Szczyt dyplomacji zaliczył też Mariusz Chłopik. Gdy ziobrysta Dariusz Matecki zaczął insynuować, że „chłopiki” ustawiają sondaże dla Tuska, doradca Morawieckiego skwitował to krótko i elegancko: „Stul pysk”. Klasyczny, prawicowy savoir-vivre w pełnej krasie. Koniec z salonowymi uprzejmościami. Wataha Morawieckiego idzie na całość i chce zagryźć mniejsze grupy – Solidarną Polskę i ludzi Sasina. Pytanie, czy samiec alfa z Nowogrodzkiej ma jeszcze zęby, by to rozjuszone towarzystwo okiełznać, czy rozłam jest już klepnięty? 𝓐𝓭𝓪𝓶 👁️ 𝓓𝓸𝓶𝓪𝓷𝓼𝓴𝓲 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 14:48 www.facebook.com/reel/1047669611148722 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 14:49 🔥🔥🔥 MASKA SPADŁA! 🔥🔥🔥 Dr Emil Jędrzejewski – ten „bohater” i „sygnalista” z Kanału Zero – właśnie dostał zawiadomienie do prokuratury od samego prezesa NFZ. Powód? Poświadczał nieprawdę, żeby więcej zarobić. Kontrola NFZ wykazała, że na swoim oddziale chirurgii zawyżał wyceny zabiegów na ponad 1,1 MILIONA złotych. A że brał 10% od „zysku” oddziału… no to wiadomo, o co grał. Czyli ten sam człowiek, który z pełną pompą opowiadał o patologiach w Szpitalu Południowym, sam na lewo i prawo dojał publiczną kasę, fałszując dokumentację medyczną. Klasyka polskiego „sygnalisty”: najpierw sam kraść, a jak go złapią za rękę – to nagle „walczę z systemem”. I jeszcze miał czelność robić z siebie ofiarę. Brawo NFZ. Brawo prezes. Niech prokuratura teraz porządnie go prześwietli. Komentarze otwarte. Kto jeszcze wierzy w tego „bohatera”? 👇 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 14:54 www.facebook.com/reel/1751902829152807 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 15:01 Kolejna chuliganeria rezydenta w stosunku do minimum, jakie tam zapisano, jeśli chodzi o pary żyjące bez ślubu. Dzisiaj o czymś innym. Trafiłam na wypowiedź profesora Zolla w wywiadzie z Piotrem Kraśko. Myślę że to jedna najważniejszych ocen sytuacji, jeśli nie najważniejsza. Prosta, spokojna, bez politycznego wzmożenia, chociaż wyraźnie wynikająca z głębokiego przejęcia sytuacją w naszej ojczyźnie. Przypominam, że profesor Zoll jako Prezes Trybunału nigdy nie szedł za żadną inną ideą oprócz zgodności z Konstytucją, niespecjalnie był lubiany choćby przez lewicę. Przypominam o tym, bo jego słowa mają tym większą wagę, że wynikają z prawdziwej bezstronności. Spisałam kilka fragmentów tej wypowiedzi, bo jest szczególnie ważna dla tych, którzy pytają, dlaczego państwo działa tak powolnie, jeśli chodzi o wymiar sprawiedliwości. Te pytania mają coraz częściej barwę rozczarowania i podejrzenie bezradności. To moim zdaniem bardzo niebezpieczny klimat wobec zbliżających się wyborów. Piotr Kraśko zadał te pytania prof. Zollowi, a on tak określił stan prawny: (Cytuję fragmenty odpowiedzi i dodaję swój komentarz.) „Mamy jednak duży procent prokuratorów, którzy czekają na 2027 rok, żeby doszło do zmiany władzy. Oni się nie spieszą z wymiarem sprawiedliwości z prowadzeniem postępowania, chcą pokazać, że ten wymiar sprawiedliwości nie funkcjonuje dobrze. Niestety takie zjawisko występuje i ja bardzo współczuje ministrowi Żurkowi , że z takim oporem ma do czynienia, jeżeli chodzi o prokuraturę.” No właśnie. W jakimś sensie jesteśmy w pułapce praworządności. Zgodność z Konstytucją, to zapewnienie niezależności także prokuratury. Jeśli zdarzy się prokurator o słabej psychice, który pamięta czasy PiS u i to, jak prokuratorzy byli traktowani, woli nie znaleźć się na ich celowniku w razie powrotu do władzy. Będzie więc działał na ich korzyść. Będzie bojkotował państwo, zgodnie z linią Nawrockiego. PiS miał na to prosty sposób: jeśli prokurator nie działał tak, jak oni chcą, to go wyrzucali, przenosili, zabierali prowadzenie spraw. W praworządnie rządzonym kraju, to jest niedopuszczalne. W takiej właśnie znaleźliśmy się pułapce. Czy nie można po prostu zmienić prawnego systemu, żeby działał skuteczniej? Można i takie projekt były, ale… Dalej prof. Zoll: „…prezydent Duda i prezydent Nawrocki, teraz szczególnie prezydent Nawrocki, blokują proces reformy prawnej, szczególnie wymiaru sprawiedliwości. Jak będzie trwał taki system, jaki jest, to będziemy mieli tak długie postępowanie.” No tak. Obijamy się o sufit. Póki będzie uznawany Nawrocki, nic się prawnie nie zmieni. Żebyśmy nie wiem jak patrzyli, chory ząb jest w Prezydenckim Pałacu. Oczywiście sprawę ratowałby Trybunał Konstytucyjny w składzie razem z nowo wybranymi sędziami, którzy złożyli ślubowanie w sejmie. I o tym prof. Zoll: „…to było prawidłowo złożone ślubowanie wobec prezydenta. Prezydent był zaproszony na to posiedzenie, nie przyszedł. To jest naprawdę skandaliczne, sytuacja, kiedy TK jest zablokowany i to jest świadoma działalność. (..) To jest sytuacja niedopuszczalna, prezydent łamie konstytucję w sposób zupełnie jawny.’ Tak właśnie powiedział prof. Zoll. Proste zdanie do zapamiatania. Prezydent ŁAMIE KONSTYTUCJĘ W SPOSÓB ZUPEŁNIE JAWNY Piotr Kraśko zadał pytanie, jakie wielu z nas sobie zadaje: „Czy państwo polskie może dowieść siły i potrafi rozwiązać ten problem, czy jesteśmy bezradni w Trybunale Konstytucyjnym?” Profesor Zoll odpowiedział tak: „Mamy tutaj bardzo poważny problem, bo nie można uruchomić ze względów politycznych, postepowania przed Trybunałem Stanu.” Tak. Nie można. Do przeprowadzenia wyroków Trybunału Stanu jest potrzebne 60% posłów. Obecnych musi być, co najmniej połowa całego składu. Wystarczy więc, że nie przyjdą. W przypadku postawienia Prezydenta RP przed Trybunałem Stanu, wymagane jest ok. 66% obecności w Zgromadzeniu Narodowym. Nie mamy takiej większości. Co prof. Zoll proponuje? „Możemy to rozwiązać tylko w ten sposób, że piąty sędzia złoży też ślubowanie wobec prezydenta, który może nie być fizycznie obecny”. Chodzi o sędziego Patyrę, który już za długo czeka na zaproszenie Nawrockiego do ślubowania. Prof. Zoll uważa, że powinien tak jak czworo sędziów, złożyć ślubowanie w Sejmie, dodając formalnie, że ślubuje „wobec prezydenta”. Niedługo dojdzie też kolejny sędzia, a wtedy, jak mówi prof. Zoll: „…pan Święczkowski będzie musiał dopuścić te osoby do orzekania i to można, uważam, środkami już teraz policyjnymi do tego doprowadzić, pan Święczkowski łamie prawo, także i powinien za to odpowiadać.” Czyli: sędzia Patyra już dłużej nie powinien czekać aż go rezydet zaprosi. Kiedy kolejnym neosędziom skończy się kadencja, dojdą jeszcze kolejni prawdziwi sędziwie. Jeśli nie zostaną zaproszeni przez rezydenta, powinni ślubować w Sejmie niezależnie od tego, czy Nawrocki przyjdzie, czy nie. Jeśli Święczkowski nie przyjmie ich do orzekania, powinna wkroczyć policja. BO TO JEST ŁAMANIE PRAWA. TAK, Nawrocki i Święczkowski łamią prawo. Na to się wzywa organy ścigania. To proste i wypowiedziane przez wypowiedziane oficjalnie przez doświadczonego, niezależnego prawnika. z neciszcza Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 15:05 Pis się rozpada na dwie frakcje: na tych co kradli zgodnie z procedurami i na tych,co kradli bez procedur. Otototo, fucktycznie i susznie! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 15:10 www.facebook.com/reel/1016946084476197 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 20.07.26, 15:14 W przypadku agenta obcego wywiadu Szmydta, ze stajni Ziobry, ENA został wydany mimo, że przebywał na terytorium poza UE, w przypadku Ziobry, który przebywa w USA taki nakaz nie został wydany. 🤔 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 21.07.26, 15:34 Takie są wyniki najnowszego audytu Krajowej Administracji Skarbowej w zakresie wydatkowania krajowych środków publicznych w latach 2020 - 2023 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 21.07.26, 15:37 www.fakt.pl/polityka/szef-policyjnych-zwiazkow-odpowiada-prezesowi-tk-bogdanowi-swieczkowskiemu/ggbmxxl?utm_campaign=fakt-page-post&utm_content=article-fresh&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_term=cde-facebook-fresh-articles-daytime-2791&fbclid=IwY2xjawTMVVVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFNWDZWODB4STRyTXUzS0xMc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHjbqHe4FWl26fvHb-6SbEc1_SoEq8APm2I6_yXGMP41B0RuDzo8OxHYhTrlf_aem_uf7HBQEhN1n9cDsNfEF34Q Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 21.07.26, 15:38 Tylko złodziejstwo i kasa trzymała PiS w kupie. A jak kasa się skończyła… to się zaczęli gryźć jak wściekłe psy. Patrzcie na nich teraz. Wczoraj jeszcze „jedna wielka rodzina”, „zjednoczona prawica”, „my kontra reszta świata”. Dziś? Wzajemne oskarżenia, noże w plecy, „to przez ciebie”, „ja zawsze byłem przeciw”, „on kradł, a ja nie nie widziałem" Niewiarygodne, jak szybko się posypali. Bo okazało się, że nic ich nie łączyło oprócz wspólnego żłobu. Jak żłób zniknął – została tylko wzajemna nienawiść i walka o resztki. To nie jest rozłam ideowy. To jest zwykła kłótnia złodziei o podział łupów, których już nie ma. I najlepsze? Jeszcze niedawno tłumaczyli nam, że tylko oni mogą rządzić Polską. A nie potrafią nawet dogadać się między sobą. Śmieszne? Raczej smutne. A Wy jak oceniacie tę wewnętrzną wojenkę? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 21.07.26, 15:40 Uwaga, kolejna dobra wiadomość! Podawajcie dalej ✅ W Poznaniu zatrzymano patusów, którzy pobili 60-latka za to, że stanął w obronie młodego Ukraińca. To był atak na człowieka, który miał odwagę zrobić to, co w normalnym kraju powinno być oczywiste - obronić słabszego przed agresją. Liczymy, że sprawiedliwość ich dopadnie. A sąd nie będzie łaskawy. Bo jeśli pozwalamy na bicie ludzi za to, że bronią innych, to szybko wrócimy do czasów, w których siła zastępuje prawo. I pamiętajmy, że to nie jest przypadek odosobniony. To jest część szerszego problemu - rosnącej akceptacji dla agresji wobec Ukraińców i wobec Polaków, którzy mają odwagę stanąć w obronie niewinnych ludzi. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 21.07.26, 15:44 Rafał Trzaskowski -Ruch Wspólna Polska#NIE dla wyjścia POLSKI z UE# Basia Mazi · noreSstpdo0g5f54af2911m.t8145ldlal4fugh930mh8 c225zl98tc60o0 · Łowcy cieni to elitarna grupa, nigdy nie odpuszczą, a Romanowskiemu kończą się środki na życie. Ich działalność i sposoby są owiane tajemnicą, nawet minister MSWiA nie jest informowany co, jak i gdzie. Nie zdziwię się jak nawet w bagażniku będzie dostarczony. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 22.07.26, 08:04 Przeczytałem przed chwilą nocną pochwałę pomysłu prof. Sadurskiego napisaną przez Joannę Szczepkowską. Pomysł profesor ogłosił wczoraj w TVN24, wczoraj tj. 20 lipca br. Otóż profesor stwierdził, a pani Szczepkowska o tym napisała, że prof. wymyślił najprostszy sposób legalnego rozwiązania problemu z Trybunałem Konstytucyjny. Po prostu trzeba TK przenieść w inne miejsce. Joanna Szczepkowska od wczorajszego wieczora się tym pomysłem zachwyca, a ja przypomniałem sobie, że nie będąc prawnikiem w najniższym nawet stopniu prawnego zaangażowania i o prawie mający mgliste dość pojęcie, już 9 kwietnia tego roku na ten prosty pomysł też wpadłem, co mogę udowodnić. Jeżeli nawet byłem pierwszy, to pewnie w tamtym czasie nie jedyny, któremu przyszło do głowy, by "Mahomet" na pewno nie mógł przyjść do góry, bo się górę przeniesie gdzie indziej.. Tak, czy inaczej postawiłem sobie przed chwilą szóstkę w dzienniku życia i nadałem sobie wobec prezydenta, ale przed obrazkiem Jeanne Modigliani wiszącym w moim pokoju na ścianie, tytuł nadprofesora nauk wszelakich. A oto, co napisałem na swoim profilu 9 kwietnia br. (jak nie liczyć ponad trzy miesiące temu) na temat tego, co zrobić z TK i Święczkowskim: "Moim zdaniem, jeżeli nigdzie w prawie nie jest napisane, że Trybunał Konstytucyjny siedzibę ma tylko w Warszawie przy alei Jana Chrystiana Szucha 12a (kod pocztowy 00-918), to nie ma żadnego problemu. Organ władzy, który budynek Trybunałowi pod powyższym adresem przydzielił, może wszystkie dotychczasowe adresy zamienić na inne, jedną siedzibę zamienić na drugą i do nowej przenieść instytucję państwową, jaką jest Trybunał. Każdy cieć pod nowym adresem może już dopilnować, by nowi sędziowie weszli tam pierwsi, a Święczkowski ostatni. Gdzieś już o tym czytałem, że dzisiejsi pierwsi jutro będą ostatnimi... Gdy tak się stanie, to nim Święczkowski wejdzie i się rozsiądzie minie chwila i może być to ta właśnie chwila, która w podobnych sytuacjach zmienia bieg rzeki i określa wartkość jej nurtu, który cały jej brud i muł zostawi na brzegach starego koryta. Oby tak się stalo. PS. W życiu najważniejsze jest chcieć być na swoim miejscu i robić to, co się umie i lubi, 8i do czego się pasuje. Tylko tak można uczynić siebie i świat szczęśliwym. fot. z mojego telewizora i z sieci." Proste? Proste. I jak się wczoraj, podczas wywiadu z prof. Sadurskim w TVN24 okazało, mój pomysł był logiczny, prosty i prawnie akceptowalny. Hurra! Hurra! Jestem z siebie dumny. Acha...- Dzień dobry wszystkim. A tu link do całego mego wpisu z początku kwietnia br.: www.facebook.com/share/p/19ACNtdJkQ Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 06:39 No to Mateuszek zaistniał… Jutro, w samo południe, spotkanie „ostatniej szansy” mały-Mateuszek. Pytania godne coli i popcornu: czy mały złamie Mateuszka? Czy Mateuszek się postawi? Czy zostanie wywalony, a może sam odejdzie…? Czy będzie kolejne ultimatum? Na odpowiedzi przyjdzie nam poczekać, a że - jako analityk - gdybać nie lubię, patrzę na „cyferki”. No to co one mówią? W najnowszym sondażu Opinia24 dla TVN Rozwój+ uzyskał 6,2%, zaś pis 17,7%. Trzeba mieć na uwadze, że pytanie było hipotetyczne, bo nowej partii jeszcze nie ma… Natomiast zdaniem United Surveys by IBRiS dla WP 45% wyznawców pisu rozważa jej poparcie, gdyby powstała… Ciekawie przedstawiają się odpowiedzi wyborców innych partii (zsumowane odpowiedzi: ‚zdecydowanie tak’ i ‚raczej tak’). Zwolennicy obu Konfederacji - 25%, K1510 - 4%, wszyscy badani - 17,8%. Jednak ‚zdecydowanie tak’ odpowiedziało: pis - 5%, Konfy - 1%, K1510 - 1%, wszyscy badani - 1,6%, zatem na dziś szału nie ma… Uzyskany wynik 6,2% w pierwszym, wspomnianym badaniu jest z tym spójny, ale nie da się obu sondaży „mechanicznie” połączyć i wyciągnąć na ich podstawie jednego wniosku. Różne metody badawcze, różne pytania, choć zbieżność jest widoczna, a to usprawiedliwia jeden wniosek: potencjał do wzrostu dla Rozwoju+ jednak się rysuje. Dane te - zwłaszcza odpowiedzi wahających się wyborców Konfy - pokazują, że oni nie chcą Garnka, czyli Brauna bis, a raczej Mateuszka. To może być sygnał, że to nie mały miał rację („spuszczając ze smyczy” Garnka), a jednak Mateuszek. To on może - skuteczniej niż Garnek - poszerzyć granice pisowskiego obozu i faktycznie może odzyskiwać wyborców… O ile nie zostanie wyrzucony. Ale proszę, bez euforii, że Mateuszek może odebrać głosy głównie Konfie i pisowi i w ten sposób go osłabić. Podział pisu na dwa pisy to nadal pis, ale bis. Pierwsza część się zradykalizowała i zaraz pewnie zacznie głosić Polexit, zaś druga kreuje się na liberalną i prounijną, po wyborach stworzą koalicję, a Mateuszek „pewnikiem” zostanie ponownie premierem (bez niego władzy nie będzie dało się objąć). Na to może również wskazywać wspomniany sondaż Opinia24 - 30% respondentów twierdzi, że lepszym premierem byłby Mateuszek, zaś jedynie 11% opowiedziało się za Garnkiem… (odpowiedzi udzielał ogół pytanych, nie tylko wyborcy pisu). A jak to wyglada u wyznawców? 41% ża Mateuszkiem, a 29% za Garnkiem. To wyraźna, wizerunkowa przewaga, która powinna dać małemu do myślenia… Mateuszek to „nadambitny” chłop, którego głównym rywalem nie jest jednak mały, bo jego czas dobiega końca, a jego były szef, czyli Tusk. Więc musi mu dorównać, a nawet prześcignąć - co najmniej po raz trzeci zostać premierem… („dwutygodniowego rządu” nie liczę). Jak widać, robi wszystko w tym kierunku - wygłasza nawet orędzia do narodu, jakby już nim był. Jeżeli mały, wielki strateg, popełni historyczny błąd i wywali z partii tzw. „rozłamowców”, to będzie musiał zmienić kurs partii na poprzedni, przestać konkurować z Konfami, a zacząć z Mateuszkiem. Będzie musiał też „schować” Garnka do szafki, bo jego „efekt” jest ujemny - pisowi spada, a Konfom rośnie… Może również zatrzymać Mateuszka i jego ludzi w partii i wyciąć ich tuż przed wyborami lub też wywalić tylko jego, licząc, że jego stronnicy klękną i cmokną w „pierścień lojalności”… W każdym razie, wszystkie te zabiegi będą miały na celu nie powiększenie cząstki tortu, a zapobieżenie jej uszczupleniu… Wszyscy inni patrzą na ten spektakl, piją colę i zajadają popcorn. Pojawienie się Rozwoju+ cieszy Konfę i mniejsze partie, bo im poparcie, wręcz paradoksalnie, wzrasta. Tylko jednej pani sondaże stają niczym popcorn w gardle, bo jej popularność zaczyna być zbieżna do zera… Prawie wszystkich natomiast powinna martwić stabilna pozycja Brauna i sukcesywny wzrost poparcia dla niego w długim okresie… (trend). tvn24.pl/.../nowy-sondaz-partyjny-pierwszy-raz... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 08:51 GGGGRRRRAAFFFOOO! Niech tote skurfysyny płacą należności wobec państwa~! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 09:22 😂 No proszę, proszę… Czujecie tę „wielką prawicową koalicję marzeń”? PiS, Konfederacja, Braun, Morawiecki i cała reszta „prawdziwych patriotów”, którzy właśnie urządzili sobie kolejną wojnę domową na oczach całej Polski. Zupełnie jakby ktoś im powiedział: „Słuchajcie, macie szansę rządzić, zróbcie coś dla kraju”. A oni na to: „Spokojnie, najpierw musimy się nawzajem powyzywać, oskarżyć o zdradę i poustawiać sobie noże w plecach”. Klasyka gatunku. Przecież oni nie uchwalą nawet połowy ustawy. Bo jak? Jak mają pracować nad budżetem, kiedy ważniejsze jest, kto jest większym zdrajcą, a kto prawdziwym obrońcą wartości? Jak mają reformować cokolwiek, kiedy cały ich program to „my kontra oni”… no i oczywiście kontra „oni” we własnych szeregach. A my, zwykli obywatele, mamy patrzeć, jak ta „wielka prawica” buduje „silną Polskę”. No buduje… buduje kupę kamieni. Z fajnymi hasłami, flagami i koncertami, ale jak przychodzi co do czego – same zgliszcza i wewnętrzny chaos. Ironia losu jest taka, że najgorsi wrogowie prawicy to… sami prawicowcy. I to nie od dziś. Historia lubi się powtarzać, tylko tym razem w wersji 4K z memami. Kto jeszcze kupuje narrację, że ta ekipa jest w stanie cokolwiek sensownego razem pociągnąć? Ja widzę tylko jeden wielki cyrk pod hasłem „Misja: Polska”. Bilety do nabycia w każdym prawicowym portalu. Śmiech przez łzy, drodzy Państwo. Śmiech przez łzy. Jacek Fogiel Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:01 Dominika Wielowieyska Wielowieyska: Konflikt na linii prokurator Korneluk - minister Żurek nie tylko istnieje, ale za kulisami wygląda o wiele gorzej Lex Super Omnia krytykowało Ziobrę, ale teraz nie zamierza być podnóżkiem rządzących polityków. "Szorstka przyjaźń", czyli konflikt skazanych na współpracę prokuratora krajowego Dariusza Korneluka i ministra Sprawiedliwości Waldemara Żurka, może nam wszystkim wyjść na dobre. Po jednej stronie minister Żurek, Ewa Wrzosek, mecenasi Roman Giertych i Jacek Dubois, a po drugiej prokurator Korneluk i jego podwładni oraz prokuratorskie stowarzyszenie Lex Super Omnia. Trwa spór o tempo rozliczeń PiS i kondycję prokuratury. Pojawiają się oskarżenia, że niektórzy prokuratorzy ustawiają się już pod nową władzę i opieszale prowadzą śledztwa dotyczące polityków rządzącej w latach 2015-23 Zjednoczonej Prawicy. Oraz nie kwapią się do umorzenia śledztw, które ciągną się od lat, a zostały rozpoczęte za czasów PiS. PiS i ekipa Ziobry oraz Morawieckiego do rozliczenia. Korzysta Konfederacja. 53 proc. Polaków uważa, że rząd Donalda Tuska nie spełnił ich oczekiwań, jeśli chodzi o rozliczenie PiS. Jedynie 14 proc. badanych jest usatysfakcjonowanych. Około 19 proc. stwierdziło, że nie oczekiwało żadnych rozliczeń. Reszta nie ma zdania. Tak wynika z sondażu SW Research dla "Rzeczpospolitej". Sam premier Donald Tusk przyznał, że rozliczanie poprzedników nie idzie tak, jak planował. - Przepraszam, powinienem może mieć więcej wyobraźni – powiedział dziennikarzom. - Czeka nas jeszcze dużo roboty i nie chcę tutaj ubolewać nad stanem wymiaru sprawiedliwości, a raczej nad pracą niektórych jego przedstawicieli w prokuraturze czy sądownictwie, ale mamy naprawdę sporo do zrobienia tutaj - mówił. I dodał: - Nie jesteśmy w stanie – w związku z prezydentem Dudą i Nawrockim - realnie przebudować prokuratury. PiS pod koniec swoich rządów uchwalił przepisy, zgodnie z którymi odwołanie pierwszego zastępcy prokuratora generalnego, a jednocześnie prokuratora krajowego, może się odbyć tylko za zgodą prezydenta. Miało to zabetonować posadę prokuratora krajowego Dariusza Barskiego, przyjaciela i świadka na ślubie Zbigniewa Ziobry. Barski miał być gwarantem bezkarności polityków PiS i Suwerennej Polski, blokować wszelkie rozliczenia zwykłego złodziejstwa, które rozkwitło na niespotykaną w Trzeciej Rzeczpospolitej skalę. Jednak minister sprawiedliwości Adam Bodnar znalazł lukę w tym planie i dowiódł, że Barski nie został skutecznie przywrócony ze stanu spoczynku, czyli nie mógł być mianowany prokuratorem krajowym. W ten sposób stanowisko zajął doświadczony prokurator Dariusz Korneluk. Był to krok milowy w tej operacji. Niemniej prokuratura częściowo pozostała zabetonowana, ponieważ nie dało się odwołać zastępców prokuratora krajowego, którzy są ludźmi Ziobry i – jedni w mniejszym, drudzy większym stopniu - torpedują rozliczenia. Tusk ma rację: Polacy wybrali Karola Nawrockiego na prezydenta i po części zablokowali odnowienie prokuratury. Ale też te dwa i pół roku można uznać za sukces w tym sensie, że po opowieściach PiS o „reżimie Tuska, bodnarowcach i żurkowcach", o „zamachu stanu", o „prześladowaniach polityków opozycji" i „zemście rządzących" ponad połowa Polaków jest zdania, że złodziejstwo trzeba szybko rozliczyć.... wyborcza.pl/.../7,124059,32927289,wielowieyska... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:03 Może pisowskie i konfederuskie tłuki tym się zainteresujecie ? Dlaczego o tym kompletnie nie piszecie i nie mówicie ? Boicie się, że Putin się na was obrazi i odetnie kasę ? 𝟭1𝟭 𝘁𝘆𝘀𝗶𝗲̨𝗰𝘆 𝘇𝗮𝗺𝗼𝗿𝗱𝗼𝘄𝗮𝗻𝘆𝗰𝗵. 𝗡𝗶𝗲 𝘇𝗮 𝘇̇𝗮𝗱𝗻𝗲 𝘄𝗶𝗻𝘆, 𝘁𝘆𝗹𝗸𝗼 𝘇𝗮 𝘁𝗼, 𝘇̇𝗲 𝗯𝘆𝗹𝗶 𝗣𝗼𝗹𝗮𝗸𝗮𝗺𝗶. „𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝗰𝗷𝗮 𝗽𝗼𝗹𝘀𝗸𝗮” 𝗡𝗞𝗪𝗗 𝘇 𝗹𝗮𝘁 𝟭𝟵𝟯𝟳–𝟭𝟵𝟯𝟴 𝘁𝗼 𝗹𝘂𝗱𝗼𝗯𝗼́𝗷𝘀𝘁𝘄𝗼, 𝗸𝘁𝗼́𝗿𝗲 𝗽𝗿𝘇𝗲𝘇 𝗱𝗲𝗸𝗮𝗱𝘆 𝘀𝗸𝘂𝘁𝗲𝗰𝘇𝗻𝗶𝗲 𝘇𝗮𝗺𝗶𝗮𝘁𝗮𝗻𝗼 𝗽𝗼𝗱 𝗱𝘆𝘄𝗮𝗻. Dla Stalina i Jeżowa polskie nazwisko było wyrokiem śmierci. Ludzi aresztowano bez procesów i dowodów. Tych, których nie rozstrzelano od razu, ładowano do bydlęcych wagonów i wywożono w najgorsze piekła Syberii, na Kołymę czy do kazachskich stepów. To była powolna śmierć w kopalniach, przy wyrębie lasu, w głodzie i mrozie, z którego dla większości nie było powrotu. Zamordowano rolników, robotników, całe rodziny, bo ktoś uznał, że polskość trzeba wyrżnąć w pień. 𝗗𝘇𝗶𝘀𝗶𝗮𝗷 𝗰𝗶𝘀𝘇𝗮 𝘄𝗼𝗸ół 𝘁𝗲𝗷 𝘇𝗯𝗿𝗼𝗱𝗻𝗶 𝘁𝗼 𝗽𝗼 𝗽𝗿𝗼𝘀𝘁𝘂 𝘄𝘀𝘁𝘆𝗱. Jeśli będziemy milczeć, pozwolimy innym zakłamywać naszą historię i pluć na groby naszych rodaków. 𝗢 „𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝗰𝗷𝗶 𝗽𝗼𝗹𝘀𝗸𝗶𝗲𝗷” 𝘁𝗿𝘇𝗲𝗯𝗮 𝗸𝗿𝘇𝘆𝗰𝘇𝗲𝗰́, 𝗯𝗼 𝘁𝗼 𝗷𝗲𝗱𝗻𝗮 𝘇 𝗻𝗮𝗷𝗸𝗿𝘄𝗮𝘄𝘀𝘇𝘆𝗰𝗵 𝗿𝗮𝗻, 𝗷𝗮𝗸𝗮̨ 𝗻𝗮𝗺 𝘇𝗮𝗱𝗮𝗻𝗼, 𝗮 𝗽𝗮𝗺𝗶𝗲̨𝗰́ 𝗼 𝗼𝗳𝗶𝗮𝗿𝗮𝗰𝗵 𝗶 𝘄𝘆𝘄𝗶𝗲𝘇𝗶𝗼𝗻𝘆𝗰𝗵 𝘁𝗼 𝗷𝗲𝗱𝘆𝗻𝘆 𝘀𝗽𝗼𝘀𝗼́𝗯, 𝘇̇𝗲𝗯𝘆 𝗼𝗽𝗿𝗮𝘄𝗰𝘆 𝗻𝗶𝗲 𝘄𝘆𝗴𝗿𝗮𝗹𝗶 𝗽𝗼 𝗿𝗮𝘇 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗶. A dla przypomnienia tym, którzy albo zapomnieli i nie pamiętają, a także tym, którzy nie chcą pamiętać jak mordowali Rosjanie - moskale polskich obywateli . „𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝗰𝗷𝗮 𝗽𝗼𝗹𝘀𝗸𝗮” NKWD (1937–1938) • 𝗞𝗶𝗲𝗱𝘆: 1937–1938 rok (rozkaz nr 00485 z 11 sierpnia 1937 r.). • 𝗚𝗱𝘇𝗶𝗲: Całe terytorium Związku Sowieckiego, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. Marchlewszczyzny i Dzierżyńszczyzny (polskich rejonów autonomicznych na Ukrainie i Białorusi). • 𝗜𝗹𝗲: Aresztowano ponad 140 tys. osób, z czego zamordowano 𝗰𝗼 𝗻𝗮𝗷𝗺𝗻𝗶𝗲𝗷 𝟭𝟭𝟭 𝘁𝘆𝘀. 𝗣𝗼𝗹𝗮𝗸ó𝘄. Kolejne dziesiątki tysięcy trafiły do łagrów. • 𝗝𝗮𝗸: Masowa eksterminacja miała charakter czystki etnicznej, wymierzonej w mniejszość polską pod pretekstem szpiegostwa. Piotr Stegmann Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:07 🚨 BREAKING: Wojna domowa w PiS oficjalnie ogłoszona! 🚨 Mateusz Morawiecki właśnie powiedział Jarosławowi Kaczyńskiemu: „Nie, dziękuję. Ani ja, ani moi posłowie nie rezygnujemy ze stowarzyszenia i nie podpisujemy żadnej deklaracji lojalności”. / Za Tv Republika/ Czyli oficjalnie: koniec miłości, początek prawdziwej miłości… do władzy. Kaczyński: „Synu, podpisz i odejdź”. Morawiecki: „Tato, a może Ty odejdź?” I tak oto największa partia w Polsce właśnie przeszła z trybu „Zjednoczona Prawica” na tryb „Zjednoczeni… przeciwko sobie”. Popcorn gotowy. Krzesła też. A media już ustawiają kamery pod hasłem „PiS – ostatni sezon” 🍿🇵🇱 Jacek Fogiel HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! kaczafi na obu łopatkach! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:09 Nareszcie. Do Sejmu wpłynął wniosek Prokuratora Generalnego o uchylenie immunitetu posła Łukasza Mejzy. Prokuratura zarzuca mu oszustwo, wyłudzenie dotacji i poświadczenie nieprawdy w dokumentach. Chodzi o firmę Future Wolves i unijne bony szkoleniowe z Lubuskiego. Według ustaleń Mejza miał wprowadzać w błąd, finansować wkład własny uczestników i doprowadzić do niekorzystnego rozporządzenia mieniem na kwotę ponad 66 tys. zł. Po latach – wniosek o pociągnięcie do odpowiedzialności. Prawo ma być równe dla wszystkich. Bez wyjątków, bez immunitetowych tarcz. Czekamy na decyzję Sejmu. Jacek Fogiel Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:12 Niezła ściema PiS. Nie od dziś wiadomo, że nieważne, co mówisz i myślisz, najważniejsze, aby mówili o tobie. Dołujący PiS robi woltę dla kolejnych procentów poparcia. Niby się kłócą, niby dzielą, nienawidzą, walczą między sobą i ma być głośno oraz oby nie przekręcali nazwy partii, która nie brzmi byle jak – PiS, tylko Prawo i Sprawiedliwość. Partia, której wiceprezesem jest ukrywający się za liczne zbrodnie przeciwko Polsce Zbigniew Ziobro, ociepla swój wizerunek. Nie chce być kojarzona z bezprawiem i brakiem sprawiedliwości, masową korupcją, złodziejstwem, agresywnym kłamstwem, szczuciem i odwracaniem pojęć. Zauważyliście, jak dokładnie i wyraźnie przekupna swołocz dziennikarska wymawia słowa „Prawo i Sprawiedliwość”? Chodzi o powrót do znaczenia tych słów, a nie do nazwy partii. Nie wierzę im. Podzielą się czy nie, zwyzywają się czy będą chwalić – to nie ma znaczenia. Oni na wybory znowu będą zwarci i gotowi, ze świeżym wizerunkiem starej i skompromitowanej partii PiS. Dziś PiS oznacza: promować i scalić, a nie pokrzyczeć i skończyć. Dziś przykrywają wizerunkowo zarówno Koalicję, jak i obie Konfederacje. I o to chodzi w walce o władzę. Partia się nie podzieli, a jeśli tak, to na niby, aby w każdej chwili znowu być razem i manipulować Polakami. Nie od dziś wiadomo, że PiS zatrudnia najlepszych na świecie specjalistów od wizerunku politycznego. Czyli od matactwa i okłamywania Polaków. Tak jak wiadomo, że nieważne, co mówisz i myślisz, najważniejsze, aby ciągle mówili o tobie. I to się właśnie dzieje. Adam Mazguła Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 18:13 Dowcip dnia. Rafał Bochenek: Na tym co się stało, straci tylko Polska...😀 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 23.07.26, 19:30 Przez osiem lat pouczali Polaków o szacunku dla prawa. Straszyli surowymi karami, opowiadali o nieuchronności odpowiedzialności i zapewniali, że “uczciwi nie mają się czego bać”. Dziś okazuje się, że te piękne hasła obowiązywały wyłącznie innych. Michał Woś czterokrotnie nie stawił się na wezwanie prokuratury. Cztery razy. Nie raz przez pomyłkę, nie dwa razy z powodu losowego zdarzenia. Cztery razy zignorował organ państwa prowadzący śledztwo dotyczące podejrzenia przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków w czasie, gdy odpowiadał za sprawy Służby Więziennej. W każdym normalnie funkcjonującym państwie taka postawa spotyka się z reakcją. Nie z debatą w telewizji, nie z konferencją prasową pełną oburzonych min, ale z zastosowaniem przepisów. Właśnie dlatego skierowano do Marszałka Sejmu wniosek o zgodę na zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie posła. Najbardziej kompromitujące jest jednak zachowanie środowiska, które natychmiast zaczyna krzyczeć o represjach. Ci sami ludzie przez lata bili brawo, gdy służby o świcie zatrzymywały przeciwników politycznych przed kamerami. Wtedy mówili, że prawo jest twarde. Dziś, gdy prawo puka do ich drzwi, nagle odkrywają, że istnieją prawa obywatelskie, domniemanie niewinności i standardy demokracji. Nie ma żadnego skandalu. Skandalem było czterokrotne ignorowanie wezwań prokuratury przez osobę pełniącą mandat posła. Skandalem byłoby również udawanie, że nic się nie stało tylko dlatego, że chodzi o polityka. Państwo prawa nie może klękać przed ludźmi, którzy uznali, że ich nazwisko jest ważniejsze od przepisów. Jeżeli ktoś świadomie utrudnia postępowanie, musi ponieść konsekwencje przewidziane przez prawo. Koniec taryfy ulgowej. Koniec przekonania, że immunitet jest polisą na bezkarność. Przez lata budowali system, w którym władza miała być nietykalna. Te czasy się skończyły. Dzisiaj obowiązuje prosta zasada. Na wezwanie prokuratury się stawia. A jeśli ktoś uważa, że jest ponad prawem, to prawo powinno mu spokojnie, stanowczo i skutecznie przypomnieć, że w demokratycznym państwie nikt nie jest nietykalny. Piotrek K Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 15:51 W końcu się doczekaliśmy. Telewizja Republika, zwana przez niektórych „telewizją ZaRublika”, odkryła kolejny wielki spisek. Tym razem wróg zaatakował… konta. Na pasku już pojawił się komunikat: „Atak Tuska na Telewizję Republika”. Bo przecież w świecie Republiki nic nigdy nie dzieje się dlatego, że istnieją procedury, urzędy, kontrole czy rozliczenia. Jeśli coś dotyczy ich środowiska, odpowiedź jest zawsze ta sama: zamach, represje i polityczna zemsta. Sakiewicz, Rachoń, Kłeczek, Holecka, Szafarowicz i cała ekipa już ogłosili, że to nie może być zwykła sprawa administracyjna. Nie, to musi być wielki plan rządu, bo przecież urzędnik skarbowy najwyraźniej rano nie sprawdza dokumentów, tylko czeka na telefon z kancelarii premiera, żeby „uderzyć w Republikę”. Najbardziej zabawne jest to, że przez lata słyszeliśmy z tej anteny, że państwo powinno być silne, że trzeba rozliczać, kontrolować i egzekwować prawo. Ale kiedy kontrola i rozliczenia dotknęły ich własnego podwórka, nagle okazało się, że to nie państwo działa tylko „atak na wolne media”. Telewizja, która od lat oskarża innych o manipulacje, sama po raz kolejny próbuje sprzedać swoim widzom gotową historię bez czekania na fakty. Prawda jest jednak dużo mniej sensacyjna niż ich paski. Czasem konto zostaje zajęte nie dlatego, że ktoś boi się prawdy, tylko dlatego, że ktoś musi wyjaśnić swoje rozliczenia... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 15:53 🔴Jak poinformował szef Kancelarii Premiera Jan Grabiec, Urząd Skarbowy zajął konta Fundacji Niezależne Media, organizacji powiązanej z Telewizją Republika. "Młyny sprawiedliwości mielą powoli, ale 5,7 mln zł nienależnie pobranej dotacji oraz 857 tys. odsetek trzeba zwrócić" - stwierdził. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 15:56 Oni nie zawiedli prezesa. Creme de la creme Prawa I Sprawiedliwości. Bez Kaczyńskiego byliby nikim, a teraz choć dalej nic nie znaczą, podatnicy zapewniają im dostatnie życie. Nigdy z tego nie zrezygnują. Dla jasności, ci którzy odeszli, nie są lepsi. Waldemar Hartman Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:05 www.facebook.com/reel/1559812928937207 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:06 "Caryca Katarzyna " , - peruczkarz tysiąclecia , stwierdziła , że Sławek- hulanoga , miał " HANDEL Z BRONIĄ ". I pół internetu się zastanawia , czym z tą Bronią handlował. Otóż wyjaśniam : niektórzy ortodoksyjni Żydzi dawniej słowo sklep zastępowali słowem handel. Więc jak suski słyszał w domu rodzinnym wspominki , że jego babcia miała : handel z cynamonem w Drohobyczu , to znaczy , że miała sklep cynamonowy. P.S. pewnie dzięki jego babci Szulz napisał te słynne opowiadania. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:10 Andrzej Rozenek tłumaczy, po co Mateuszowi Morawieckiemu własne ugrupowanie: jego zdaniem chodzi o sytuację prawną byłego premiera, a nie o spór programowy w PiS. „On po prostu jest przerażony tym, że grozi mu więzienie. (...) Kartą przetargową będzie jego wolność.” To opinia gościa. Sprawy dotyczące Mateusza Morawieckiego są na etapie postępowań, nie zapadł żaden prawomocny wyrok. Awantura o władzę. PiS pęka na oczach Kaczyńskiego. Rozenek i Gruca. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:16 Konfederacja nie powinna mieć nic wspólnego z władzą nad systemem ochrony zdrowia. Przypomnijmy fakty. 2-letni Tomek miał nieuleczalnego guza rdzenia kręgowego. Zamiast chemioterapii dostał „leczenie” czepkiem i kamizelką antyrakową za dziesiątki tysięcy złotych. Chłopiec nie żyje. To nie jest izolowany przypadek – to efekt rynku, na którym desperację rodziców wykorzystują sprzedawcy niesprawdzonych metod. A co robi Konfederacja? Mentzen publicznie chwalił „wiejską babę”, która „naprawia ręce”, i mówił wprost: gdyby pozwolić leczyć każdemu, a nie tylko lekarzom po studiach, to wielu ludzi byłoby zdrowych. Bosak nazywa ustawę Lex Szarlatan „Lex Big Pharma” i straszy, że zniszczy medycynę naturalną. A na listach tej samej partii w 2023 roku startowali ludzie, którzy promują: -leczenie raka mrożoną cytryną, terapię orzechami, -picie moczu jako ochronę przed nowotworami. To nie są żarty z internetu. To formalni kandydaci Konfederacji. Partia, której liderzy bronią swobody „leczenia przez każdego”, a na listach mają znachorów, nie może decydować o zdrowiu Polaków. Bo skończy się dokładnie tak, jak skończyło się dla Tomka – fałszywą nadzieją, utratą czasu i śmiercią. Wolność gospodarcza to jedno. Wolność do sprzedawania umierającym dzieciom czepków, cytryn i moczu to coś zupełnie innego. Nie wolno ich do tego dopuścić. Od Jacek Fogiel Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:17 Ach ten Pinokio !! Mając 12- 14 lat odmówił podpisania lojalki 😂😂, dlatego teraz też nie podpisze. Kaczafi załamany 😫 pisi burdel płonie 🔥 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:41 Drodzy dziennikarze "poważnych" mediów. Zamiast pukać w szyby samochodów pisowskich złodziei, opuszczających kaczą norę, w łeb się puknijcie. Może coś wam się w końcu przestawi i zrozumiecie, że od lat oswajacie w ten sposób łajdaków. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:42 Teraz rodzina Ziobrów powinna być pozwana przez Państwo, a wszelkie koszty procesów pokryte przez nich w 100% + odsetki. POTWIERDZACIE? NO! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:52 Morawiecki powinien zrozumieć, że Kaczyński zna tylko upokarzające podpisywanie lojalek, tak jak sam podpisał w stanie wojennym. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 16:56 - Cześć maleńka, dla kogo teraz miauczysz? - Przecież wiesz. - Nie, nie wiem, powiedz mi. - Nie, nie powiem. - Po prostu powiedz, jestem za stary, wiesz, nie potnę się... - Przecież wiesz... - Nie, nie wiem... - No.. - Kto to jest, nie będę krzyczał, nie bój się. - Wiem, że nie będziesz krzyczał, ty nigdy nie krzyczysz... - Kto to jest? - No, wiesz... - Kto? -Mateusz Nie chce mi się z tobą gadać. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 24.07.26, 17:00 Nawet w USA 🤣 Kancelaria Premiera zajęła konta Fundacji Niezależne Media. I bardzo dobrze 👏 Chodzi o ponad 5,7 miliona złotych publicznych pieniędzy z projektu „Akademia Demokracji”. Fundacja dostała dotację, miała szkolić ludzi. Pieniądze zostały wydane, niezgodnie z celem. Kancelaria Premiera uznała, że środki należy zwrócić. Fundacja się odwołała, a gdy egzekucja ruszyła – Tomasz Sakiewicz i spółka zaczęli krzyczeć o „bezprawiu”, „ataku na wolne media” i zapowiadać procesy (nawet w USA). Typowe. Jak ktoś próbuje odzyskać publiczne pieniądze, od razu robi się z tego „zamach na demokrację” i „prześladowanie niezależnych mediów”. Pytanie jest proste: czy te środki zostały wydane zgodnie z umową i statutem, czy nie? Jeśli państwo uważa, że nie – ma prawo je egzekwować. A nie pozwalać, żeby fundacje powiązane z konkretnymi mediami traktowały granty jak prywatną kasę. Złodziejstwo musi być rozliczone. Nie chodzi o cenzurę. Chodzi o to, że publiczne pieniądze nie są niczyje. I ktoś w końcu musi za nie odpowiadać. Otototo, fucktycznie i susznie! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 07:17 Naprawdę długo biłem się po łapach, żeby nie zacząć pisać o tym, czym żyje Polska nawet tak sobie interesująca się polityką. Bo przecież "to wspaniałe Prawo i Sprawiedliwość rozsypuje na naszych oczach" przy nieporadnych gestach Wielkiego Prezesa. Napiszę jednak obolałymi dłońmi, gdyż zaciekawił mnie wątek lokalny. Oto bydgoski PiS jednym ultimatum prezesowskim pozbawiony został głowy. Moi Czytelnicy wiedzą, że admiratorem Łukasza Schreibera nie byłem nigdy, ale muszę mu uczciwie oddać, że intelektualnie dystansuje wiele osób, które w szeregach PiS pozostają . Można powiedzieć, że Schreiber w ostatnich wyborach samorządowych na prezydenta Bydgoszczy proroczo nie wystartował pod auspicjami swojej partii, ale z własnego komitetu Bydgoskiej Prawicy. Teraz znajduje się w szalupie pełnej uciekinierów z rozbujanego okrętu PiS. Łukasz Schreiber był w PiS dwadzieścia lat. Jak podkreślał - lojalnie. Wystarczyło nie podpisać właściwego papieru i dwadzieścia lat zmieniło się w zero. PiS w Bydgoszczy będzie musiał opuścić i przestanie być prezesem partii w mieście. Na scenę może wejść przy fanfarach Król. Piotr Król - poseł ziemi bydgoskiej Poseł Król przez lata doskonalił medialne miny i bon moty. Teraz będzie miał okazję udowodnić, że poza rolą partyjnego komika potrafi również zaproponować coś konkretnego. I tu mogą zacząć się schody. Czy Król będzie umiał wykonać najtrudniejszy numer w polskiej polityce: przejść od pustych słów na konferencji prasowej do efektów? Łatwo nie będzie. Zwłaszcza, że rytm wiosłowania na okręcie PiS mają wyznaczać Czarnek, Sasin, Kurski, Jaki i Suski. Nie brzmi to jak zapowiedź murowanego sukcesu. Nawet jeśli Jarosław Kaczyński będzie mocno walił w bęben i krzyczał: "Ru! Ru! Ru!" Zapewne też Wielki Prezes stojąc na rufie, będzie nawoływał do jedności, a jednocześnie czujnie sprawdzał, kogo jeszcze można wyrzucić za burtę. Jeżeli okręt zacznie kręcić się w kółko, Telewizja Republika pokaże to jako zdecydowany zwrot przez burtę ku zwycięstwu. A Piotr Król będzie tłumaczył Bydgoszczanom z uśmiechem, dlaczego po sześciu godzinach rejsu z Wyspy Młyńskiej nadal widać Młyny Rothera. Tymczasem w Koalicja Obywatelska Bydgoszcz nastroje są radosne, choć przestrzegałbym przed otwieraniem szampana w zaciszu gabinetu prezydenta Rafał Bruski czy wojewody Michał Sztybel. A przynajmniej radziłbym nie strzelać korkiem na wiwat, bo można sobie wybić oko. Oto paradoksalnie dla KO największym zagrożeniem może być to, że PiS rozpadnie się bardzo skutecznie, a po prawej stronie powstanie kilka partii odpowiednich dla różnych gatunków niezadowolenia. Jedna dla emeryta oglądającego TV Republika z wypiekami na twarzy i pięściami zaciskającymi się za każdym razem, gdy usłyszy "Tusk". Druga dla przedsiębiorcy przekonanego, że ta pani z ZUS osobiście czyha na jego portfel, a trzecia dla człowieka, który uważa, że nawet Konfederację Mentzena przejęli już lewaccy spiskowcy i trzeba z Polski wygonić niemal wszystkich, żeby zostali swoi. Wyborcy PiS nie obudzą się nagle jako liberalni demokraci, nie zapiszą do Klubu „Tygodnika Powszechnego”, nie kupią prenumeraty cyfrowej "Gazety Wyborczej" i nie pobiegną głosować na Tuska. Część wybierze Mentzena, Bosaka albo Brauna. Inni pójdą za Morawieckim, jeżeli stworzy prawicę dla ludzi, którzy woleliby, żeby nie krzyczała tak głośno przy stole i potrafiła posługiwać się Excelem. Żadnej innej ofert w centrum nie znajdą... Polska 2050 została zaorana... Nic nie ma. Matematyka nie zna żartów. Według najnowszych sondaży pokazuje, że nawet podzielony PiS, Konfederacja i partia Brauna zdobyłyby razem większość. I to znaczną. A jeżeli wszystkie prawicowe tratwy dopłyną do Sejmu, po wyborach mogą się związać razem. Będzie skrzypiało, przeciekało i każdy kapitan będzie chciał płynąć w inną stronę. Ale większość sejmowa, stworzenie rządu i przejęcie stołków będzie kusić. Zatem otwieranie szampana przez KO jest ryzykowne. Nie jesteśmy świadkami stypy po PiS. To raczej rodzinne wesele, na którym goście najpierw się popili, a potem pobili o miejsca przy stole, ale już po wyborach mogą wspólnie wystawić rachunek całej reszcie za swoją imprezę. z neciszcza Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 08:51 Roman Giertych Rozpad PiS. Po pierwsze proszę przestać szerzyć propagandę PiS, że Morawiecki realizuje jakiś genialny plan zagospodarowania środka. To jest totalna bzdura. Spektakularny #RozpadPiS wynika z tego, że Kaczyński poczuł się zagrożony pozycją Morawieckiego i jego pieniędzmi, których nazbierał w okresie premierowania, a które używa obecnie do promocji siebie i postanowił ratować swoją pozycję w partii. Sytuacja była tak dramatyczna, gdyż Kaczyński obawiał się, że Morawiecki z pomocą Nawrockiego wyrwą mu PiS. Aby temu zapobiec w środku lata postanowił radykalnie wykurzyć Morawieckiego. Liczył też na to, że plotki o nowych zarzutach dla MM za RARS się potwierdzą i to ograniczy rozłam. Okazało się inaczej. Wyjście aż 40 posłów musiało być dla niego zaskoczeniem, ale tylko potwierdzającym konieczność partyjnego katharsis. Skoro MM zgromadził aż 40 posłów to był tym bardziej groźny. Sądzę, że Kaczyński dokona jeszcze dodatkowych czystek, aby absolutnie zlikwidować wewnętrzną opozycję. Liczba posłów nie ma dla niego znaczenia, bo jest w opozycji. Dla Kaczyńskiego priorytetem jest utrzymanie kierownictwa w partii. Bez niej nie znaczy on nic. Póki ma partię póki coś znaczy. I fakt, że jego osoba jako szef prawicy obniża jej szanse na powrót do władzy ma dla niego mniejsze znaczenie niż obawa przed utratą władzy w PiS. Dla Polski ten rozkład PiS jest dobry. Z pewnością spadną im sondaże, a to będzie oznaczało iż zwiększają się szanse na zwycięstwo KO w przyszłym roku Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 08:54 Nie możemy zapominać ile te indywidua nakradły i ile złego dla Polski zrobili ....ale ....bardzo ważne co napisał Rafła - " Rafał Kubiński Tylko że nikt, jeszcze nie rozliczył pis i dlatego szczują, gdyby zostali rozliczeni gawiedź by widziała że rząd KO jest w stanie być sprawczy, na razie tego nie widać,, spieszcie się KO, bo jak PiS dojdzie do władzy albo ultrasy, to oni nie będą patrzyć na prawo , od razu się za was wezmą. Jest tyle afer pisowskich i nikt z prominentów nie siedź w pierdlu. Nie wspomnę już o aferze podkarpackiej. Cisza. Żal patrzyć na brak sprawczości KO." !!!!! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 09:01 🔴 Prawicowo. Znowu to samo. Zakonnice z DPS w Jordanowie prawomocnie skazane na 3 lata i 2 miesiące więzienia za znęcanie się nad niepełnosprawnymi dziećmi. Bicie rękami, kopanie, szczypanie, szarpanie za włosy, bicie pasem i kablem, wykręcanie uszu, zamykanie w klatce, grożenie zostawieniem na noc na zewnątrz, odbieranie posiłków. Dzieci z niepełnosprawnością intelektualną. Najsłabsi z najsłabszych. Kobiety w habitach, które miały być opiekunkami, stały się katami. A Kościół? Jak zwykle – cisza, dystans, „to nie my, to tylko dwie siostry”. Ile jeszcze takich miejsc trzeba będzie odkryć, ile kolejnych reportaży, ile procesów, zanim ktoś wreszcie zrozumie, że sutanna i habit nie dają immunitetu na bestialstwo? Wyrok jest prawomocny. Dobrze. Ale to nie jest koniec. To tylko kolejny dowód na to, że system przez lata pozwalał na piekło za murami „domów pomocy”. Wstyd. Wściekłość. I zero tolerancji. A ćpunię jeszcze nie ułaskawiło? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 09:18 Joanna Szczepkowska Dobry wieczór. Rozłam PiS u. Najpierw na mównicę wyszedł Kaczyński, który już od dłuższego czasu ma ekspresję zasypiającego niedźwiadka, powiedział, że bez nienawiści, ale jednak wyrzuca z partii nieposłusznych, potem zobaczyliśmy jak Morawiecki, jako „ młody gniewny” , też "bez nienawiści", ale zarzuca Kaczyńskiemu, że się już nie nadaje. Wszyytko to razem małe, obłudne i całkowicie odarte z idei. Jakby się żarli ze sobą właściciele małej firmy. Kiedy Morawiecki był u w władzy nazywaliśmy go Pinokio . Po prostu bardzo szybko w praktyce się okazało, że kłamie jak z nut. Nie ma większego znaczenia czy Kaczyński czy , Morawiecki , bo świeży wiaterek, który zapowiada ten drugi, niczym się przecież nie różni od jedynego celu PiS u, to znaczy władzy , pieniędzy dla swoich i uniknięcia kar za malwersacje. Niczym innym nie jest też ich obsesja na temat Donalda Tuska. Dobrze wiedzą że przerasta ich pod każdym względem, więc nie pozostaje im nic innego jak pranie mózgów ekektoratowi i robienie z niego wroga numer jeden. Morawiecki dokładnie jak z PRL owskiej mównicy mówił o tym, ze przeciwnicy polityczni „ dewastują nasz dom”. Na czym ta dewastacja polega , nie powiedział. Dorośnij Pinokio: rząd nie dewastuje, tylko naprawia wasze dewastacje. Ale tak naprawdę , istotne jest jedno: na pytanie dziennikarza czy stworzy koalicję z Braunem, Morawiecki nie powiedział nie. Dał odpowiedź wymijającą. I tylko to się liczy. Czy to Czarnek, czy Morawiecki, wszystko jedno. Podpiszą pakt z diabłem, żeby mieć władzę. Wpędzą Polskę w piekło i nie dla żadnej prawicy, tylko dla samych siebie. Bo oni nie są ani konserwatystami, ani żadną prawicą. Te pojęcia nic nie mają nic z nimi wspólnego. To są ludzie uzależnieni od władzy i handlujący elektoratem. Rodzi się takie pytanie: jeśli opozycją do prawicy jest lewica, to czy Donald Tusk jest lewicą? Jako polityk nie plasuje się chyba na takiej pozycji. Kiedy elektorat PiS u pojmie, że tylko jego strategia obejmuje „ wszystkich Polaków”? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 25.07.26, 09:23 Jest zimno, w telewizorze pozostaje Netflix, bo media zwłaszcza TVN24 dostały małpiego rozumu i grzeją temat spotkania w samo południe na Nowogrodzkiej. Jakby to było spotkanie na szczycie dwóch osobistości, a nie dwóch chuliganów, którzy w wspólnie w latach 2018 -2023 doprowadzili Polskę do ruiny. Kim jest przebierający się za kloszarda starzec z Żoliborza każdy wie, bo nie miała Polska po roku 1989 gorszego kłamcy, zdrajcy i wandala. Szkodził i dewastował z tylnego siedzenia. Po Szydłowej w roli premiera ustanowił Morawieckiego, też podsłuchanego u Sowy. Nagranie o tym że Polacy mają zapier,,,ać za miskę ryżu opublikował „Wprost”, jak już ten objął funkcję szefa rządu. Swoje premierowanie rozpoczął od handlu działkami. Zakupił 15 hektarów gruntów we Wrocławiu od księdza Sławomira Żarskiego w 2002 roku za ok. 700 tys. zł, podczas gdy jej wartość oszacowano na powyżej 4 mln zł. I za tyle w 2021 roku została sprzedana przez jego żonę. Morawiecki oraz jego zaplecze polityczne są wiązani z kilkoma poważnymi aferami, z których największy rozgłos zyskała sprawa Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych (RARS) , a dotyczyła nieprawidłowości w zakupach, w które zaangażowani byli Michał Kuczmierowski i Paweł Szota. Dla zachowania władzy wdał się w aferę pseudowyborczą tj „kopertową ” Wiosną 2020 r. Morawiecki zlecił Poczcie Polskiej oraz Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych przygotowanie tzw. wyborów kopertowych. bez odpowiedniej podstawy prawnej. Za czasów Morawieckiego doszło do zakupu oraz wykorzystywania izraelskiego systemu szpiegowskiego Pegasus. Jak wykazały audyty i prace sejmowej komisji śledczej, oprogramowanie to było używane do inwigilacji wielu osób w Polsce, w tym kluczowych postaci opozycji, prokuratorów i prawników, co wywołało międzynarodowy skandal. Kroplą nad „i” była afera respiratorowa W początkowej fazie pandemii COVID-19 Ministerstwo Zdrowia zakupiło od firmy handlującej sprzętem AGD (spółki E&K) respiratory za setki milionów złotych. Sprzęt w większości nigdy nie trafił do Polski, a zaliczki w dużej mierze nie zostały odzyskane. Sprawa ta stała się symbolem niegospodarności przy szybkich, covidowych zakupach publicznych. Przez tą aferą uśmiercił Polaków w tym bliską mi osobę. Generalnie jego działania doprowadziły do 200.000 ponadwymiarowych zgonów. Jako Szef Rady Ministrów odpowiadał, za wyczyny Ziobro, za przekręt związany z kolekcją Czartoryskich przewalony przez Glińskiego. Jest do tego sądownie i prawomocnie uznany za kłamcę. Za e-maile Dworczyka, które rusek czytał. Za niezapłacone szczepionki, za kasę wyciągniętą przez Macierewicza na komisję smoleńską.... lista bardzo długa. Dziś trwają między szumowinami przepychanki z powodu grilla, które zajmują pismaków i idiotów z mikrofonami Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 26.07.26, 06:04 wiadomosci.onet.pl/kraj/kolejny-konflikt-wsrod-politykow-pis-nie-trzymasz-cisnienia/8xgbkz2?utm_campaign=onetwiadomosci-page-post&utm_content=article-fresh&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_term=cde-facebook-fresh-articles-afterhours-3318&fbclid=IwY2xjawTSZnZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFNWDZWODB4STRyTXUzS0xMc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtcDoozht6TZmnVToAvHqYszzKvnbKskCxLnRSzLamqPSfqC9eDr0qSZXe9s_aem_fERexTICYqBbw1OYVgxTLw Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 26.07.26, 06:04 Mam już serdecznie dość tego, że politycy próbują urządzać nam pamięć. Codziennie słyszę, że nie było gorszego rządu niż rząd Donalda Tuska, że wszystko co złe zaczęło się dopiero po wyborach. I za każdym razem zadaję sobie pytanie: naprawdę? Naprawdę liczycie na to, że zapomnieliśmy? Bo ja nie zapomniałam! Nie zapomniałam o wyborach kopertowych, które kosztowały dziesiątki milionów złotych i nie doprowadziły do żadnych wyborów. Nie zapomniałam o respiratorach kupowanych od handlarza bronią, kiedy ludzie umierali, a szpitale desperacko szukały sprzętu do rarowania życia. Nie zapomnę o Pegasusie, o tym, że w demokratycznym państwie pojawiły się uzasadnione pytania, czy narzędzia stworzone do walki z przestępczością nie były wykorzystywane do walki z przeciwnikami politycznymi. Nie zapomnę o aferze wizowej. O Funduszu Sprawiedliwości. O willi plus, o miliardach pompowanych w media publiczne, które z każdym dniem coraz mniej przypominały media wszystkich Polaków, a coraz bardziej partyjną tubę. Nie zapomniałam o Lotosie, o kontrowersjach wokół Orlenu, o premiach, które się po prostu należały. O kolejnych stanowiskach obsadzanych rodziną, znajomymi i ludźmi z partyjnego klucza. Pamiętam, bo mam oczy i uszy i nie wyrzucam z głowy faktów tylko dlatego, że komuś przestały pasować. Jest jeszcze jedna sprawa, o której dziwnie rzadko wspominają ci, którzy dziś najgłośniej pouczają innych o odpowiedzialności za finanse państwa. To zobowiązanie dotyczące zakupu szczepionek przeciw COVID-19. Decyzje podejmowane w czasie pandemii miały swoje uzasadnienie, ale rzeczywistość szybko je zmieniła. Mimo to Polska została związana umowami, a konsekwencje finansowe za nieodebrane dawki obciążają państwo jeszcze dziś. A chodzi o kwoty liczone w miliardach złotych. Piszę o tym dlatego, że odpowiedzialność za państwo nie kończy się w chwili przegrania wyborów. Skutki decyzji jednej władzy bardzo często musi ponosić jej następca. Tak właśnie wygląda odpowiedzialne rządzenie. Zadziwiające jest to, że ci sami ludzie, którzy przez osiem lat mówili nam, że Polacy mają prawo wiedzieć, dziś oczekują, że Polacy przestaną pamiętać. To niezwykła sztuczka, najpierw przez lata przekonują, że rozliczenie poprzedników to patriotyczny obowiązek, a później obrażają się, gdy ktoś zaczyna ich rozliczać. Nie twierdzę, że obecny rząd nie popełnia błędów, popełnia, jak każdy. Ale czym innym jest krytyka, a czym innym bezczelne przekonywanie obywateli, że osiem lat własnych rządów należy wymazać z pamięci. PiS przez lata zastępował prawdę propagandą, dlatego nie kupuję żadnych opowieści o najgorszym rządzie w historii, wygłaszanych przez ludzi, którzy jeszcze chwilę temu sprawowali władzę i zostawili po sobie tyle pytań, że komisje śledcze i prokuratury mają materiał na długie miesiące pracy. Nie jestem naiwna i wiem, że polityka nie polega na przyznawaniu się do błędów, polega na krzyku i skutecznym odwracaniu uwagi. Ale jest coś, czego żadna konferencja prasowa, żaden pasek w telewizji i żaden slogan nie zmienią. To jest pamięć!!! Każdy, kto zna mnie choć trochę wie, że moja pamięć nie ma krótkiego terminu ważności. Nie oczekuję od polityków nieomylności, oczekuję tylko, żeby nie kazali mi zapomnieć tego, co sama widziałam. z neciszcza Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 26.07.26, 06:05 www.facebook.com/reel/28276281362010093 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 26.07.26, 06:07 Jacek Fogiel npsSeordto839h2 8505f5hgc922100lz3ii.o9h52t91f346u0mdm79uh33 · 😂😂😂 Ale jaja. Patrioci. Paweł Kryszczak „pracuje” jako koordynator krajowy Ruchu Obrony Granic i wiceprezes Rot. A jak dokładnie wygląda ten etat? No przecież wiadomo – dokładnie tak samo jak u Bąkiewicza. Poranne wstawanie → sprawdzanie, ile wpłynęło na zrzutkę. Południe → kolejny apel „Wesprzyj obronę granic, bo bez waszej kasuki Polska padnie”. Popołudnie → monitoring mediów (za grant, oczywiście). Wieczór → post o tym, że „Tusk niszczy Polskę”, a my stoimy na straży… z Waszych przelewów. Najlepsza praca na świecie: – zero szefa, – zero godzin, – zero urlopu (bo przecież Ojczyzna nie śpi), – a pensja leci prosto z portfeli „zwykłych Polaków, którzy jeszcze nie ogarnęli, że to biznes model”. Prawdziwi obrońcy granic. Tylko że granica przebiega akurat między kontem stowarzyszenia a ich prywatnym. Otototo, fucktycznie i susznie! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Parada świrząt58 26.07.26, 06:08 www.facebook.com/reel/855627493199509 Odpowiedz Link