kasiagd 08.10.09, 10:52 chcialam podzielic sie swoim mega odkryciem:) - fASOLI SIE NIE SOLI dopoki sie nie ugotuje hehe - mowie to po 6h gotowania fasoli, ktora jest nadal twarda jak kamien po uprzednim posoleniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migotka1968 Re: gotowanie fasoli 08.10.09, 12:00 Szybciej się ugotuje,jeśli przed gotowaniem zostanie namoczona,tzn.zalewa się fasolę zimną wodą i zostawia na conajmniej12 godz.a potem gotuje się w tej samej wodzie.JA tam solę po postawieniu gara na ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
annal74 Re: gotowanie fasoli 09.10.09, 00:17 Moczona , solona pod koniec jak miękka to święte prawdy lecz różna fasola różnie sie gotuje . Najszybciej średnia perłowa , to sprawdziłam juz . Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: gotowanie fasoli 13.10.09, 15:35 Czytałam gdzieś że fasolę najpierw powinno się na 30 minut zalać wrzątkiem,odcedzić,i znowu zalać tym razem zimna wodą na 12 godzin.Podobno po takim zabiegu fasola nie rozdyma i nie zbierają się po niej gazy.Ile w tym prawdy? Nie wiem,jeszcze nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: gotowanie fasoli 13.10.09, 19:13 A ja słyszałam, że absolutnie w tej wodzie w której stała nie powinno się gotować bo wtedy wzdyma. Wodę trzeba wymienić i dopiero wtedy gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
karlakarla Re: gotowanie fasoli 19.10.09, 10:17 Ja zawsze wylewam wode z moczenia i nigdy nas wzdęcia nie dopadają :P a smak taki sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_13 Re: gotowanie fasoli 22.10.09, 20:39 Ja fasole namaczam, a jak juz napuchnie to do szybkowara. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie fasoli. Odpowiedz Link Zgłoś