antonique 24.10.09, 20:36 Boże, dziewczyno, ty jesteś po prostu słodka- życzę ci samych dobrych wyborów w przyszłości :3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarahsarah Nasze babki 25.10.09, 09:51 Dziecko Drogie, nasze babcie i prababcie nie mialy wyboru, dlatego wychodzily za maz mlodo i szybko rodzily dzieci. Oczywiscie, nalezy je podziwiac za hart ducha, woli, charakteru, tego czesto nam brakuje, ale ich zycie wygladalo tak a nie inaczej, bo odwiecznego porzadku rzeczy, nie mozna bylo kwestionowac. Teraz natomiast kwestionowac mozemy i przeciez to jest bardzo dobra wiadomosc, a z drugiej strony mozliwosc kwestionowania oznacza odraczanie podejmowania decyzji, bo wciaz pytamy "czy ja naprawde tego chce?", "a wlasciwie po co mam to robic?" itd. Nasze babcie i prababcie byly wychowywane do roli zon i matek i dlatego w wieku lat 18 robily to, do czego przygotowywano je przez cale dziecinstwo i mlodosc. Znosily swoj los z pokora, duma, czasem radoscia, a czasem, pod powloka robienia wszystkiego jak sie nalezy i kiedy sie nalezy, kryly sie dramaty zyciowe, o ktorych nie wolno bylo mowic, bo wtedy nie byloby jak sie nalezy. Zycze ci, zebys czerpala z ich historii sile dla siebie i zebys umiala dobrze skorzystac z tego, co daja ci obecne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
a-co-cie-to-obchodzi-kto-ja Re: Nasze babki 17.09.10, 20:41 Chciałam tylko zauważyć, że przed II WŚ, kobiety po wyjściu za mąż przestawały pracować. Trudno zatem powiedzieć, że pracy też się poświęcały. Odpowiedz Link Zgłoś
gondra Re: Nasze babki 25.10.09, 09:58 Na forum WO jest za mały ruch. Tylko tym potrafię wytłumaczyć hurtowe ostatnio publikowanie głupiutkich lub wręcz kretyńskich listów. Odpowiedz Link Zgłoś
sarahsarah Re: Nasze babki 25.10.09, 13:02 A ja mysle, ze sa publikowane listy, ktore maja za zadanie pobudzic dyskusje, wiec czasem musza byc glupie, mozna je tez zwac kontrowersyjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gondra Re: Nasze babki 25.10.09, 13:54 > A ja mysle, ze sa publikowane listy, ktore maja za zadanie pobudzic dyskusje Toć o to mi chodzi.:) Aczkolwiek litości, są granice. Kontrowersyjne - tak, durne aż zęby bolą - niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Nasze babki 25.10.09, 13:56 sarah, kontrowersyjny list moze spowodowac dyskusje, ale GLUPI, jak ten wyzej i pare innych - juz raczej nie:) zreszta mam nadzieje ze te straszno-smieszne listy nie sa autentykami tylko jakis biedny studencina na stazu w gazecie ma za zadanie je pisac:D hope so Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Nasze babki 25.10.09, 13:53 dokladnie, tez nie umiem sobie tego inaczej wytlumaczyc:D0 Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Nasze babki 25.10.09, 10:24 Nasze babcie o niczym nie decydowały, decydowali za nich ich rodzice a potem mężowie. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Nasze babki 25.10.09, 17:52 Ze tez takim siksom wcale nie przyjdzie do glowy, ze ich babki czy matki tak samo, jak ona mialy chlopakow i sie zakochiwaly. Zdecydowanie rzadziej zamieszkiwalo sie razem przed slubem, ale to raczej bylo spowodowane brakiem mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
femme_triste Re: Nasze babki 27.10.09, 00:01 czy wy w ogóle rozmawiałyście kiedykolwiek ze swoimi babciami na temat ich małżeństw? jakoś żadnej z moich babci nikt nie zmuszał do ślubu, same wybrały sobie swoich małżonków (mimo że obie urodziły się przed wojną, obie pochodzą ze wsi, gdzie "odwiecznego porządku rzeczy, nie można było kwestionować" ). może zamiast powtarzać slogany porozmawiajcie z prawdziwymi świadkami przeszłości, a jeśli babcie już nie żyją, to pogadajcie ze swoimi rodzicami na ich temat. może się okazać, że dostojne staruszki miały bardzo ciekawą młodość :D Odpowiedz Link Zgłoś
sarahsarah Re: Nasze babki 27.10.09, 17:54 nasze babki mialy piekna mlodosc, zakochiwaly sie itd albo sie nie zakochiwaly, do czasu az rodzina mowila, "no w koncu musisz wybrac, bo lata leca", no wiec powiedzmy, ze wybieraly albo zachodzily w ciaze (to juz nasze matki), bo obyczaje sie juz nieco poluznily i nie trzeba bylo chodzic wszedzie z przyzwoitka, a mity mowily, ze za pierwszym razem sie nie zachodzi Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Nasze babki 27.10.09, 18:36 A kiedyż to trzeba było chodzić wszędzie z przyzwoitką? Chyba przed I wojną światową... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Nasze babki 27.10.09, 20:26 Jedne forumki są młodsze drugie starsze, to i dziadkowie żyli w różnych epokach. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nasze babki 28.10.09, 08:53 No właśnie. Moja babcia, rocznik 1884, wyszła za mąż dopiero u schyłku I wojny światowej, bynajmniej nie z braku powodzenia ;) A młodość starszych sióstr i kuzynek mojej mamy (przed II wojną) to masa ciekawych, czasem romantycznych, a czasem całkiem feministycznych historii :) Wczesne małżeństwo i macierzyństwo było normą chyba tylko wśród biednych ludzi na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś