Dodaj do ulubionych

Amerykański sernik

11.12.10, 10:22
10 serkow Philadelphia - ile to gram? Prosze, podawajcie wszystkie przepisy w gramach, a nie np jedno opakowanie. Nie wszyscy robia zakupy w polskim sklepie.
Obserwuj wątek
    • chevreuse Re: Amerykański sernik 11.12.10, 12:36
      Ser Philadelphia tradycyjnie jest w paczkach 8 oz czyli 226 g. Ale 10 paczek byloby za duzo na sernik. Wydaje mi sie, ze pani G. myslala o malych paczuszkach 4 oz, ktore tez sa w sprzedazy . Sa tez malenkie, takie - jedna porcje na bajgla, wiec rzeczywiscie wage nalezy podawac dokladnie. Na duza tortownice, zuzywam 5 serkow 8 uncjowych.-------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Co do tego przepisu - jest to przepis ZLY. Za duzo smietany , za malo jajek.
      Pieke swoj sernik od wielu, wielu lat wg. przepisu wspanialej amerykanskiej gospodyni.
      Ona mieszala sery - Philadelphia z ricotta - i to jest wlasnie oryginalny przepis na amerykanski sernik.
      Ja czesto pieke z samej Philad., jednak zawsze z obawa, czy sie nie zapadnie. Jesli sie tak stanie ratuje go wtedy(po wystygnieciu, oczywiscie) truskawkami zalanymi galaretka. Pieknie wyglada !
      ---------------------------------------------------------------------------------------------------
      Ciastka Digestive, wcale byc nie musza, naprawde sa niedobre i raczej na spod uzywane sa tradycyjnie Honey Grahams.
      Podaje przepis na sernik Margaret:
      5 Philad. cream cheese REGULAR (lub 3 Ph.Reg. i ricotta 16 oz.)
      2 czubate lyzki gestej smietany (amerykanska ma konsystencje lodow)
      7 zoltek
      2 niepelne szklanki cukru pudru
      sok z cytryny
      2 lyzki maki kartflanej (lub corn starch)
      zapach migdalowy
      wszystko zmiksowac i delikadnie wymieszac z ubita piana z 7 bialek.

Serki musza byc dosc miekkie, niech sobie troche poleza po wyjeciu z lodowki.
      • wandad Re: Amerykański sernik 11.12.10, 16:15
        Ten drugi przepis jest zdecydowanie lepszy. Wspomniane ciasteczka sa obrzydliwe i nadaja sernikowi ten charakterystyczny slodko-slony smak. Wiekszosc kanadyjskich wypiekow tak wlasnie smakuje i z tego wzgledu jak dla mnie jest niezjadliwa. Na szczescie mozna sobie upiec w domu albo kupic cos na prawde smacznego w polskim/wloskim/greckim/libanskim etc sklepie.
        Co do serkow to jest ich cala bateria i jak nie philadephia, to riccota albo mc albo jeszcze jakis inny zawsze sie znajdzie.
        Poza tym to podziwiam ludzi, ktorym chce sie to wszystko piec w domu.
        • misself Re: Amerykański sernik 09.02.11, 16:35
          wandad napisała:

> Ten drugi przepis jest zdecydowanie lepszy. Wspomniane ciasteczka sa obrzydliw
          > e i nadaja sernikowi ten charakterystyczny slodko-slony smak.

Kwestia gustu :-) Nie ma na szczęście nakazu lubienia.
          A ciastka Honey Grahams... W Polsce ich nie widziałam.
          Naprawdę można napisać "ulubione herbatniki" czy coś.
          • chevreuse Re: Amerykański sernik 19.02.11, 06:07
            "Naprawdę można napisać "ulubione herbatniki" czy coś.

- niech juz Ci bedzie "miodowe grahamki"
    • bene_gesserit Re: Amerykański sernik 11.12.10, 16:17
      10 serkow to 40-50 zeta. Kosztowny ten przysmak - a wystarczyloby podac trzy razy tanszy zamiennik i juz byloby ciekawiej.
      • 48xmax1 Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 11.12.10, 19:13
        Podobno korzenie ma w polskim czy tez ukrainskim שטעטל‎. Polecam sprobowac w mc donaldzie - smakuje podobnie, palce lizac:)
        • bene_gesserit Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 11.12.10, 21:37
          48xmax1 napisała:

> Podobno korzenie ma w polskim czy tez ukrainskim שטעט&#

Google podpowiedzialo, ze שטעט oznacza 'miasta' :)

Polecam sernik zrobic w domu, niekoniecznie z tej receptury i niekoniecznie z drogiej i slonej (ble) filadelfii. O wiele lepszy od makszitu na pewno.
          • kadanka Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 11.12.10, 22:05
            www.piatnica.com.pl/prod_ts_naturalny.htm
            jak sami napisali doskonala baza do sernika nowojorskiego:) a pewnie troche tanszy od philadelphii moze pani gessler tez nie chodzilo koniecznie o oryginal, a o ser tego typu - u nas są to serki smietankowe.
            • bene_gesserit Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 11.12.10, 23:38
              A dzieki, ale ja od jakiegos czasu robie takie serniki na poleconym na forum kuchnia serku Zielona Łąka z Mlekovity, ktora robi go dla Biedronki. Sprawdza sie znakomicie.
          • eeela Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 12.12.10, 03:00

> Polecam sernik zrobic w domu, niekoniecznie z tej receptury i niekoniecznie z d
            > rogiej i slonej (ble) filadelfii. O wiele lepszy od makszitu na pewno.

Bene, ja od lat robię podobny sernik z serków philadelphia (tylko nie z takiej dzikiej ilości, oczywiście), i jest pyszny :-) Bardzo prosty, i zawsze i wszędzie robi furorę. Aż mi się nawet trochę znudził, bo ciągle na każdą imprezę wszyscy miauczą o niego ;-) Mogę Ci podrzucić przepis, jakbyś miała ochote dać mu szansę :-)
            • bene_gesserit Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 12.12.10, 20:06
              Dzieki, ale ja robie takie serniki (tzn mam wrazenie, ze lepsze od tego z artykulu). Tylko nie z filadelfii, bo nie ma takiej potrzeby.
              • eeela Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 13.12.10, 15:16
                Mój jest bardzo podobny w składnikach, tylko jednak inne trochę proporcje, i mąka kukurydziana albo ziemniaczana, a nie pszenna. No i spód robię zupełnie inaczej. Kiedyś próbowałam z innym serkiem, takim zwykłym tanim tescowym, i wyszedł OK, ale nie do końca to samo. Ale bardzo możliwe, że w Polsce można znaleźć lepsze zamienniki :-)
                • bene_gesserit Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 13.12.10, 16:26
                  Ja spod z ciasteczek zawsze pieke, o ile nie robie kruchego, bo te namiekle okruchy zupelnie mi nie wchodzą.
                  • eeela Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 13.12.10, 20:13
                    A ja okruchy prażę na patelni razem z masłem i cukrem, potem ugniatam w formie, potem mrożę - nie wychodzi wówczas właśnie taki rozmokły, tylko zwarty, zarazem delikatny, ale też i lekko chrupki. Czasami robię też ze zwykłym kruchym spodem z kroplą aromatu migdałowego, dodaję wówczas płatki migdałów na wierzchu i jest super :-)
        • misself Re: A dla mnie rewelacyjny jest nowojorski :) 09.02.11, 16:36
          48xmax1 napisała:

> Polecam sprobowac w mc donaldzie - smakuje podobnie, palce lizac :)

Nie żebym była jakimś bywalcem McD, ale W ŻYCIU nie widziałam tam sernika.
      • monika.mona Re: Amerykański sernik 16.12.10, 21:46
        Upieklam ten sernik wg swojej wersji, zamiast philadelfii, użylam sera z kubelka (tzw. quark), dodalam śmietanę ale wersję light (single), 1 lyżkę kaszki manny (bo śmietana byla za rzadka) i wyszedl przepyszny!!! Kroję go w cieńkie paski, aby móc się delektować nim parę razy w ciągu dnia. Mój partner dosladza sobie jeszcze miodem. Pychota. Mniam! Mniam!
    • eeela Re: Amerykański sernik 12.12.10, 00:10
      To jest przepis na jakis sernik gigant :-) Ja wsadzam 4 serki i 2 jajka, i mam całą formę pełną!
    • popijajac_piwo Amerykański sernik to SYF 12.12.10, 02:03
      Nie jadłem gorszego sernika niż ten w Stanach. Kupa cukru i żelatyny.
      • swiatlo A coś ty tam robił? 12.12.10, 07:12
        Na budowie na czarno za betoniarkę robiłeś? Kompletnie bucowata i bzdurna wypowiedź.

Amerykański sernik jeśli jest dobrze zrobiony, a do tego podany z delikatną truskawkową żelatynką, jest cudowny. Lekko kwaskowy, delikatny - perfekcja!
        Polski sernik jest zbyt mdły. Za bardzo leci od niego twarogiem, a w porównaniu z delikatnym amerykańskim sernikiem jest wręcz siermiężny.
        Podobnie jak porównanie polskiego pączka z amerykańskim donutem. Polski pączek jest ciężki i cieknie smalcem, natomiast donut z Krispy Kreme - niebo. Mówię o tym zwykłym - glazed.
        Jest lekki, puszysty, świetnie wyważona słodkość. A polski pączek - taka chlebowata i przesmalcowana bułka.
        • dx7 Re: A coś ty tam robił? 12.12.10, 10:07
          Inteligentni ludzie nie dyskutują o gustach.
        • bene_gesserit Re: A coś ty tam robił? 12.12.10, 20:09
          Swiete slowa.
          Pewnie dlatego kuchnia amerykanska na swiecie to szczyt kulinarnego wyrafinowania. A amerykanskie slodycze cenione sa przez koneserow nawet we Francji i Japonii.
          • bimbalimba Re: A coś ty tam robił? 13.12.10, 11:35
            oj bg ... akurat w japonii /a przez to w reszcie azji wsch/ ćidz-keki to podstawa kazdej cukierni, tylko,ze raczej bez spodu ... oni lubia takie delikatne, 'latwe' ciastka, ktore mozna zjesc maciupka lyzeczka ... /oni nawet sekacza /baumkuh/ tak robia by zjesc lyzeczka ;)/

polski sernik jest o wiele trudniejszy bo latwo go zjebac aromatami i rodzynkami przez co jest 'za duzo' usmakowiony ... polecam sernik drugiej 'tvnowej' gesslerowej- laczony z szarlotka- rewelacja! smaki sie idealnie komponuja
            • bene_gesserit Re: A coś ty tam robił? 13.12.10, 16:28
              Powinnam byla zaznaczyc, ze to sarkazm :(
            • misself Re: A coś ty tam robił? 09.02.11, 16:41
              bimbalimba napisał:
              > ćidz-keki
              > baumkuh

Rozumiem, że to te nazwy z Japonii i "reszty Azji Wschodniej"?
              Ja tam lubię każdy sernik.
      • eeela Re: Amerykański sernik to SYF 15.12.10, 00:10

> Nie jadłem gorszego sernika niż ten w Stanach. Kupa cukru i żelatyny.

Najwyraźniej nie jadłeś klasycznego sernika amerykanskiego, bo do niego nie dodaje się żelatyny.
    • efedra Amerykański sernik 12.12.10, 03:39
      "kremowy ser Philadelphia"

Pani Gessler powinna wiedzieć, że "cream cheese" to nie ser kremowy, tylko śmietankowy.
      Cream to po angielsku śmietana, jakby ktoś nie wiedział.
      • bene_gesserit Re: Amerykański sernik 12.12.10, 20:10
        Czepiasz sie, bo ten ser jest kremowy, wiec nie wiadomo, czy chodzi o kiepskie tlumaczenie, czy opisanie wlasciwosci.
      • tehuana Re: Amerykański sernik 10.03.12, 22:08
        ani on kremowy ani smietanowy - typowy amerykanski shit produkowany na skale przemyslowa;

efedra napisała:

> "kremowy ser Philadelphia"
        >
        > Pani Gessler powinna wiedzieć, że "cream cheese" to nie ser kremowy, tylko śmie
        > tankowy.
        > Cream to po angielsku śmietana, jakby ktoś nie wiedział.
    • szary212 Amerykański sernik za drogi 12.12.10, 08:02
      Drogo. Sernik , jak wszystko policzyć, za jakieś 70 zł. Nie na polskie warunki. Osobiście jadłam i te nowojorskie,w NYC, i te polskie. Nauczyłam się robić genialny sernik polski z przepisu koleżanki, a Philadephia Cheese najbardziej lubię z bajglami:)
    • eeeee1 Amerykański sernik 12.12.10, 23:58
      mieszkam w nowym jorku i gorszego sernika niz ten 'amerykanski' to w zyciu nie jadlem; w ogole amerykanska kuchnia jest tam samo paskudna jak brytyjska tylko wybor troszke wiekszy do czego przycznili sie rmigranci z calej biednej czesci swiata;
      • piesfafik Re: Amerykański sernik 17.12.10, 21:38
        Tez mieszkam Stanach od lat i wydaje mi sie ze serek Philadelphia to slone, sztuczne paskudztwo w porownaniu ze zwyklym polskim twarogiem. Wiec jak mam robic sernik to napierw robie ser z jogurtu ktory jak najbardziej przypomina zsiadle mleko. Wtedy to jest prawdziwy sernik a nie namiastka :)
        Donuts tez moim zdaniem nie umywaja sie do paczkow zwaszcza tych z roza.
        • eeeee1 Re: Amerykański sernik 19.12.10, 00:19
          calkwoicie sie z Toba zgadzam ale jedna trzeba powiedziec zeby byc uczciwym: ludzie zawsze beda lubili to do czego przez lata byli przyzwyczajani w domu wiec Polacy zawsze beda woleli polskie jedzenie a amerykanie amerykanskie chocby nie wiem jak zle bylo jedno albo drugie;

ale sernik amerykanski jest rzeczywiscie niedobry :))
          • agniesiek Re: Amerykański sernik 09.03.12, 15:24
            Albo odwrotnie - niektórzy lubią nowe smaki i szybko się nudzą. Ja na przykład jestem z Polski i mieszkam w Polsce, ale będąc w USA bardzo polubiłam różne tamtejsze specjały, m.in. cheesecake. Polskiej kuchni, którą przez 18 lat karmiła mnie mama mam na tyle dość, że do ziemniaków wróciłam dobrych parę lat po wyprowadzeniu się z domu. Bo u rodziców były prawie codziennie.
    • burina Re: Amerykański sernik 12.02.11, 10:41
      Ostatnio, w międzynarodowym gronie znajomych, miałam okazję uczestniczyć w debacie o sernikach. Pewna Włoszka rozpływała się nad cziskejkami i wyrażała pewnej Amerykance hołdy dla jej kraju za ten, jej zdaniem, wkład w sztukę cukierniczą. I co na to Amerykanka? Że sernik to tak naprawdę polskie ciasto i to, co się z nim robi w USA nie ma nic wspólnego z tymi polskimi, a dopiero te są cudem świata. W tym momencie wszystkie oczy na mnie, a ja jedynie mogłam powiedzieć, że tu o ser chodzi i że niestety nie zrobię, bo dostępu do takowego tam, gdzie miała miejsce akcja brak.

I tak jakoś mi smutno, że teraz, jak jestem w Polsce na urlopie i chciałabym się napchać sernikami na zapas, często w kawiarniach i restauracjach jestem raczona sernikiem 'ąę' nowojorskim, z philadelphią a nie jakimś tam prostackim twarogiem.
    • ladyc Re: Amerykański sernik 12.02.11, 11:03
      Jedno opakowanie Philadelphia w Polsce jest 125 g. Czasami używam serek śmietankowy - Piątnica ale nalezy od przepis. Philadelphia chyba ma więcej tłuszcz po piątnica po mieszanie (mieszaniu??) jest mnie gęsty. American cheesecake ma być inne od polski -lubie i amerykanskie i polskie. Z Philadelphia też dobrze wychodzi sernik na zimno.
      Smacznego!
      • burina Re: Amerykański sernik 12.02.11, 11:26
        Nie no, amerykańska pizza też jest inna od włoskiej. Grunt to mieć wybór.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka