asiazlasu 17.03.11, 10:49 zanim zawieziesz chlopaka do rodzinnej miejscowosci i przedstawisz rodzicom, proponuje abyc pojechala poznac jego rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marinellla Re: Nietolerancja 17.03.11, 11:59 OK, autorka listu ma wiele racji. Ale ja nie jestem w stanie pojąć matki, która ODWRACA SIĘ od córki, która ma czarnoskórego - najpierw - przyjaciela i obraża się o to. Jeżeli naprawdę ją kocha, niech jej mówi o swoich obawach itd. Do bólu. Ale gniewanie się, odwracanie się od wcześniej ukochanej córeczki dlatego, że ta nie spełnia marzeń mamusi w kwestii wyboru partnera to tylko zadawanie jej bólu, wg mnie w momencie kiedy właśnie powinna albo: pozwolić jej wybrać i się nie wtrącać, albo: wręcz wesprzeć, jeśli w Polsce chłopakowi zdarzy się coś niemiłego. Naprawdę, jakoś nie ma takich listów pisanych przez zatroskane matki dziewczyn, które znajdują sobie chłopaków, z którymi życie może być trudniejsze z jakichś innych powodów. Więc, o ile masz wiele racji, autorko, o tyle matka z tamtego listu wg mnie wystawia do wiatru córkę w momencie kiedy ta właśnie może potrzebować wsparcie i jeszcze się bawi w jakieś szantaże emocjonalne. Zastanawiam się w ogóle i jakoś tak narasta we mnie przekonanie, że murzyn to polskie określenie np. ghostwritera, a na czarnoskórych mówiło się Murzyn (i tu pewnie rozpęta się dyskusja o tym, czy jest to obraźliwe, czy nie, ale nawet nie o to mi chodziło w tym przypadku, tylko o poprawność zapisu słowa). Odpowiedz Link Zgłoś
aga-blo Nietolerancja 17.03.11, 14:33 Autorka pisze o tolerancji, ale jednocześnie sama używa stwierdzenia "dla normalnych ludzi murzyn to nikt inny, jak tylko drugi człowiek". Co znaczy dla "normalnych ludzi"? i mi to już zakrawa na rasizm:P poza tym o osobie rasy czarnej piszemy Murzyn, a nie murzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: Nietolerancja 17.03.11, 15:40 "i mi to już zakrawa na rasizm" to sobie przeczytaj definicję rasizmu i ci przestanie zakrawać Odpowiedz Link Zgłoś
aga-blo Re: Nietolerancja 17.03.11, 18:20 panna-nikt-online napisała: > "i mi to już zakrawa na rasizm" > to sobie przeczytaj definicję rasizmu i ci przestanie zakrawać nie zauważyłaś tego ":P" po słowie rasizm? trochę dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nietolerancja 18.03.11, 12:05 Nie bardzo rozumiem autorke listu. Zyskujemy prawo wypowiadania sie na temat mieszanych rasowo zwiazkow, jesli same w nich bylysmy/bedziemy/planujemy byc? Bzdura. Rozumiem obawy przed rasistowskimi reakcjami, tym bardziej to trudne, jesli taki mieszany zwiazek planuje dzieci. Ale akceptacja i wyrozumialosc dla emocjonalnego szantazu matki wobec corki, pt 'zerwiesz z nim albo ja zerwe z toba' to akceptacja rasizmu. Gdzies tam ten lęk przed ludzkimi reakcjami wlasnie w to sie zamienia. I nic sie nie zmieni, jesli bedziemy wobec takich lęków wyrozumiali. Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: Nietolerancja 18.03.11, 12:38 Jeżdżę po różnych krajach świata, afrykańskich również. I, że tak powiem zwiedzam na własna rękę poznając ludzi i rozmawiając z nimi. I muszę stwierdzić, że w Sudanie, Kenii, RPA, na Dominikanie, Haiti, w Egipcie, Turcji, Maroku, na Sri Lance czy w Wietnamie żyja tacy sami ludzie jak my. Mają marzenia, chca kształcic swoje dzieci i chca by ich dzieci dobrze żyły, w zgodzie ze sobą i z innymi. Szczególnie kobiety. Nie każdy ma mozliwości kształcenia a często nawet dobrze wykształcony nie każdy ma mozliwości dobrej pracy ... jak i teraz w Polsce.... Ludzie są podobni, by nie powiedzieć tcy sami .... Odpowiedz Link Zgłoś