Dodaj do ulubionych

Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 22:58
jedynym powodem dla ktorego moja kobieta wstrzymuje sie od przyjmowania
doustnych srodkow jest jednak lek przed pozniejszymi powiklaniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: moi Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: 217.109.137.* 13.08.04, 09:45
      szkoda, ze w artykule nie pisze sie o tyciu po pigulkach - tego obawia sie
      wiekszosc z nas. I wiekszosc z nas wlasnie tyje!!!...
      • Gość: teresaaseeret Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.retsat1.com.pl 13.08.04, 16:48
        nie wiesz czy nie utyłabys bez pigułek?
        • meg303 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 20.11.06, 17:40
          Wiem:)po odstawieniu Yasmin(która ponoć nie powoduje tycia:) bez żadnej diety
          straciłam 9 kg w trzy miesiące.Minął już rok i nic nie przytyłam.Jak to tłumaczyc?
          • sakis Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 28.11.06, 14:55
            a możesz mi coś napisać o tym Jasmin?Bo właśnie zmienialm tabletki na te
            (wcześniej brałam harmonet) i ciekawa jestem, jak Ci się one przyjeły?
      • devilish_witch Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 17.08.04, 15:23
        Nie wiem jak ma sie to do innych kobiet ale biorac pigulki od blisko 6 lat
        stracilam na wadze 18 kg., szczegolnie w okresie ostatniego roku. Zaczynajac
        brac bylam dosc pulchna 19 latka wazaca 72 kg. :-))))
        Nie jestem przekonana czy pigulki musza miec zwiazek z kilogramami.
        Szczerze mowiac przestrzegam raczej przed spadkiem libido ....
        • antolka4 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 22.01.06, 02:49
          no wlasnie -spadek libido to jest rzeczywiście uciążliwe bo mija się z celem
          brania tabletek.I to dokumentnie..:(Pozdrawiam
        • choinka333 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 16.06.06, 14:29
          Zgadzam sie!!biore pigułki od 4msc a moja ochota na sex spadła!!!! wcześniej
          mogłam sie kochać codziennie a teraz nawet raz na tydzień mi sie ne chce. na
          piesczoty mam chęć ale na stosunek nie!!!
          • pissedoff Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 09.12.06, 16:01
            dokladnie, ja przez to ostatecznie odstawilam pigulki, bo ciezko miec ochote na
            seks raz w miesiacu... teraz nie biore od 2 tygodni i libido wrocilo jak za
            dotknieciem czarodziejskiej rozdzki, tylko jak tu je zaspokoic bez pigulek? :(
            nie cierpie lateksu...
      • Gość: kobietka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:02
        A ja stosuje tabletki od 4 lat(schudlam i nie przytylam<po Logest i Diane 35>)
        jestem zadowolona ze swojego wygladu,samopoczucia,dzialania i w ogole.Tylko
        dlaczego te tabletki musza byc tak cholernie drogie??
        • Gość: Maya Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 13:38
          Drogie? Wybacz, ale Diane jest jednym z najtańszych środków. A to dlatego, że
          na receptę płaci się za nią tylko 50%, czyli jakieś 11 zł (ja tak płaciłam).
          Teraz biorę tabletki dwuskładnikowe, które faktycznie są drogie, bo kosztują 31
          zł za opakowanie. Jednak komfort współżycia i ogólnego samopoczucia są tego
          warte. Pozdrawiam.
          • wzr1 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 14.03.05, 21:40
            W Polsce piguły są wyjątkowo tanie, przy każdej poważniejszej choronie lek
            kosztuje ponad 100 zł. A często kłopoty z dopłatami a tu faktycznie by się
            przydały
          • sakis Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 28.11.06, 15:14
            ha, ja brałam harmonet za 30 zł szt. (ceny wahają się od 29 do 38zł!!), a teraz
            będę brac Jasmin za 40 zł opak. ale wole to, niż niechcianą ciążę:-)
        • jona9 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 26.09.05, 15:19
          Drogie - no coz w takim kraju zyjemy, tzn, ja od 2,5 roku jestem w Anglii i tu
          tabletki sa za darmo!!! tak, tak, i daja od razu na 6 miesiecy jesli wszystko
          jest ok, zebys nie musiala co 5 minut sie martwic, ale pamietam ile kosztowaly
          w Polsce... za Logesty placil;am ponad 30zl - nie mowiac o cenie za wizyte u
          ginekologa... paranoja
      • Gość: kasiulka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 22:14
        hej przeczytalam wszystkie wasze opinie.mam jedno pytanie czy ktos brał
        tabletki tri-minulet?mam 19 lat i probleby z miesiaczka wiec dostalam te
        tabletki od lekarza.chcialabym sie dowiedzcie czy tuczaaaaaaaaą????tego
        obiawuam sie najbardziej.pozdrawiam
      • dalman Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 27.09.05, 16:32
        ja stosuje pigułki od ponad 3 lat i nie utyłam ani grama
      • patrisza1 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 20.10.06, 15:18
        Ja bralam Diane35 i musze powiedziec ze jezeli chodzi o cere to naprawde
        polepsza sie w 50% co wywoluje lepsze samopoczucie, ale niestety wizyty u
        ginekologa sa czestsze i libido spada na maxa. Ja jeszcze dlugo po odstawieniu
        tej chemii nie moglam dojsc do siebie z moim popedem seksualnym. Przytyc nie
        przytylam wrecz, przeciwnie waga przynajmniej w moim przypadku, spadla o kilka
        dobrych kilo. Teraz juz wiem ze nigdy tego cholerstwa nie wezme, bo skutki sa o
        wiele gorsze niz kontrolowany sex bez pigulek.
        • turzyca Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 21.10.06, 23:26
          Ale Ty nie brałaś pigułek - tabletek antykoncepcyjnych! Brałaś bardzo silne leki
          antyandrogenne. Które należy stosować możliwie krótko i tylko w naprawdę
          uzasadnionych przypadkach, najlepiej pod kontrolą nie tylko dermatologa, ale i
          ginekologa, a w przypadku idealnym endokrynologa. Równie dobrze mogłabyś brać
          morfinę zamiast aspiryny (wie, że to akurat dwie różne substancje czynne, ale
          porównianie oddaje różnicę w typie tych leków) i narzekać, że środki
          przeciwbólowe są koszmarne i powodują silne uzależnienia.
        • deindra Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 13.01.07, 19:55
          Podpisuję się pod opinią koleżanki. Brałam Diane jakieś 3 lata. Cerę miałam
          genialną, włosy błyszczące, nie przetłuszczały się, czułam się świetnie. Nie
          tyłam nic a nic. Odstawiłam,bo libido było bliskie zeru - drażniły mnie wszelkie
          próby podejścia mnie, nie miałam ochoty na seks. Po odstawieniu przechodziłam
          gehennę: twarz zmasakrowała mi się (nastolatki miały lepszą cerę ode mnie), bo
          produkcja sebum wzrasta i skóra nie może sobie z tym poradzić (przed braniem
          Diane nie miałam specjalnych problemów z cerą), włosy myć trzeba codziennie,
          twarz się błyszczy, no i przytyłam sobie "parę" kilo. Życie z Diane było niemal
          piękne (pomijając brak seksu), ale życie po odstawieniu... już nigdy tego nie
          wezmę. Od odstawienia minęło prawie 8 miesięcy i jakoś ten poziom hormonów się
          we mnie wyrównał, ale długo trwało "odtruwanie". Niestety włosy wciąż myję
          codziennie, a skóra jest cały czas pod nadzorem. Warto się zastanowić przed
          rozpoczęciem przyjmowania Diany, bo w działaniu jest rewelacyjna,ale przecież
          kiedyś trzeba przestać brać a wtedy...
    • Gość: ania Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.acn.waw.pl 13.08.04, 10:24
      szkoda ze zapomnieli powiedziec ze niestety takze pigulki noej generacji moga
      powodowac choroby krazenia...dlaczego nikt nie mowi o koniecznosci usg
      dopplerowskiego ? Za granica takie badania sa zalecane i wspolfinansowane pzrez
      panstwo - wlasnie dla kobiet zazywajacych pigulki...
      A obnizenie libido ? Stany depresyjne lub poglebianie tych juz istniejacych ?
      A tycie - i zaden producent pigulek nie wmowi mi ze to nieprawda - bo wiele
      koelzanek tak wlasnie na pigulki reaguje ??
      • Gość: P.S.J. Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.itpp.pl 13.08.04, 10:40
        Obnienie libido??? U mojej dziewczyny dziala to chyba wrecz odwrotnie; jakby
        miala JESZCZE wyzsze, to pewnie bylby to juz ekshibicjoniz i seks w miejscach
        publicznych... :))
      • Gość: koziczka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.ipl.net / *.ipl.net 13.08.04, 22:59
        bzdura z tym tyciem, jak kobieta bierze pigułki to mysli że przytyje więc się
        obżera za pięciu. Tak było ze mną na początku, bo mi wmówili że po zażyciu będę
        czuła głód. Teraz wiem że to ściema, nie tyję, nie mam problemów z krążeniem,
        etc. Jestem very very zafdowolona i polecam wszystkim kobietom. Jedyna
        niedogodność to badania wątroby co rok + częstsza cytologia.
        • Gość: aunia Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.lv-fdh.nevada.edu 28.10.04, 02:53
          pigulke odstawilam po 6 latach. Skutki: przytylam (ale moze nie od tego), za to
          spadek libido na pewno od tego, CELLULITIS i zylaki. Sporo na ten temat
          poczytalam i to nie prasy katolickiej.
        • kasiula260 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 12.06.05, 11:40
          cześć mam pytanie jak tak dobrze się czujesz i nie masz skutków ubocznych to
          czy nogłabyś mi napisać jakie bierzesz????
      • aska.g6 OBNIŻONY POZIOM LIBIDO? 14.03.05, 13:23
        Od czasu jak zaczęłam stosować pigułki moje libido spadło ponizej "0". Przez 8
        miesięcy ani razu nie pomyślałam o sexie. Pomimo tego, że mam wspaniałego,
        przystojnego męża, który potrafi doprowadzić mnie do szaleństwa w łóżku, przez
        cały okres stosowania pigułek czułam niechęć do sexu. Podczas przyjmowaia
        pigułek nie zdawałm sobie sprawy, że brak zainteresowania sexem to uboczny
        skutek stosowaia pigułek, który wywoływał wiele konfliktów pomiędzy mna i
        mężem. Około miesiąc po zaprzestaniu zarzywania pigułek, mój organizm "obudził"
        się i próbował nadrobić całe 8 mieisęcy w ciągu 1 dnia. Zarówno ja jak i mój
        mąz byliśmy w szoku. Ja we wszystkim widziałam SEX. Nie potrafiłam się skupić w
        pracy, na niemal każdego faceta patrzyłam jak na "śniadanie". Mogłam kochać się
        5 godzin non stop i ciągle było mi mało. W tej chwili od roku nie biorę
        pigułek. Moje potrzeby nieco się unormowały, ale w dalszm ciągu nie wyobrażam
        sobie tygodnia bez sexu. Jestem przekonana, że już nigdy w życiu nie sięgnę po
        pigułki.
        • basiabb2 Re: OBNIŻONY POZIOM LIBIDO? 11.06.05, 13:37
          a u mnie libido zmniejszyło się drastycznie kiedy zrobiłam przerwę w stosowaniu
          pigułek.Przed pójściem do łóżka z chłopakiem paralizuje mnie strach przed ciążą
          i to pomimo tego,że używamy innych środków.
        • deindra Re: obnizony poziom libido? 13.01.07, 20:00
          Oj znam to, znam.
          Ja też nie zauważałam związku pigułki-brak ochoty na seks. Dopiero mój partner
          zwrócił mi na to uwagę, dorwał ulotkę i wszystko poskładało się w logiczną
          układankę.Teraz jestem "czysta" i też nader często myślę o seksie :))
      • agawys2 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 24.08.05, 12:26
        od kiedy zaczęłam je brać jestem szczuplejsza o 10 kg czuję się lepiej
        powiększył mi się biust a przejściowe problemy z libido okazały się skutkiem
        tego ze naprawdę musiałam rozstać się z facetem do kt nic nie czułam ,z nowym
        nie mam żadnych problemów. I ten spokój i bezpieczeństwo.
        • ewelina_k1 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 08.12.06, 13:25
          ja stosowałam tabletki antykoncepcyjne przez dwa lata,i ani nie przytyłam i nie
          schudłam, moje libido było takie same jak przed braniem tabletek, stosowałam
          MERCILON.
          Od prawie duch lat współżyję ze swoim chłopakiem zabezpieczając się prezerwatywą
          i jak narazie nie ma skutków ubocznych:))))).Więc myślę sobie czytając opinie,
          że to wszystko zależy od podejścia do tego tematu.
          Pozdrawiam
      • dalman Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 27.09.05, 16:36
        wszystko zależy czy pigułki sa dobrze dobrane-i tak dla jednych dobry jest
        logest, a dla innych cilest itd. Uwierz mi, że jeśli piguły sa dobrane
        indywidualnie do każdego organizmu nie męczą cię żadne depresję, skoki wagi czy
        obniżenie libido. Innym problemem jest to, że wielu ginekologów przepisuje
        pigułki bez podstawowych badań, na tzw. piękne oczy.pozdrawiam
      • karolinajakubiak Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 24.06.06, 03:06
        zgadzam sie z tym ze jednym, choc nie jedynym, ze skutkow ubocznych jest tycie.
        ja od kilku lat mieszkam w usa. przez pare lat mama przysylala mi z polski
        logest - po tych tabletkach czulam sie super, nie tylam. tutaj poszlam do
        lekarza i przypisal mi jakies tutejsze trojfazowe tabletki (nie pomne juz nazwy)
        i po 10 miesiacach ich zazywania przytalam ponad 10lb. przytylam, i tu musze
        zaznaczych, ze nie zmienilam swojego stylu zycia. caly czas cwiczylam (3-4 razy
        w tyg), uwazalam na to co jem itp. przerazilam sie gdy pewnego razu weszlam na
        wage. i prawie ze z placzem poszlam znow do lekarza. i od prawie pol roku biore
        yasmin i .... schudlam juz 8lb. czuje sie super. zero skutkow zwiazanych z
        zespolem napiecia itp. fakt libido mniejsze - ale do tego, po latach brania, juz
        sie przyzwyczailam. lepsze mniejsze libido niz niechciana ciaza.
        w kazdym razie goraco polecam yasmin. wiem ze polsce sa to drogie tabletki.
        tutaj w usa tez nie naleza do najtanszych (45$ za opakowanie - dla porownania za
        te stare placilam 20$). ale ja np kupuje je w kanadzie na internecie - wychodzi
        po okolo 25$ za opakowanie.
        pozdrawiam
        • vanilla77 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 20.07.06, 12:50
          Uzywam yasmine od ponad roku i niestety musze stwierdzic, ze jak wiele osob
          powyzej napisalo mam problemy ze spadkiem libido, i "depresja"
          Co do tycia, nie zauwazylam wielkich zmian w wadze a jesli przytylam to tylko w
          wyniku obzerania sie slodyczami i olewania silowni :)
          Niestety mam tez problemy z krazeniem, nie jestem pewna czy yasmine pogarsza
          sprawe?

Wogole o co chodzi z calym tym rozglosem na temat yasmine? Ja akurat dostalam
          od swojej lekarki i tam gdzie mieszkam mozna kupic tabletki anty w aptece bez
          recepty w ilosciach dowolnych, cen u mnie ok 35pln wiec nie wiem jakim sposobem
          kosztuja $45 w Stanach??!!! dziwne.
          • ryjek Re: stosuję od dawna 25.07.06, 11:52
            Najpierw Gravistat, teraz Mercilon biorę pod nadzorem lekarza od 9lat. Czuję
            się wspaniale! Nie tyję.
    • Gość: kejna Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.magtel.net.pl / 62.233.169.* 13.08.04, 10:46
      no wlasnie czemu nikt nie napisze kawa na lawe prawdy o tabletkach o ich
      skutecznosci i zagrozeniach ktore niosa!!!!!!!!Ja kiedys bralam hormony bo
      mialam problemy z okresem i potem mocno przytylam teraz chcialabym stosowac je
      jako antykoncepcje, ale mam obawy.Poradzcie cos

Pozdrawiam
      • e.lisa Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 13.08.04, 11:39
        Zażywam pigułki antykoncepcyjne od 5 lat i nie utyłam z tego powodu wcale.Nie
        zauważyłam negatywnych zmian w swoim organizmie wywołanych zażywaniem
        pigułek.Wręcz przeciwnie,skończyły się bolące i nieregularne
        miesiączki.Naprawde jest o.k.Jedyna zmiana to jednak obniżony poziom
        libido,niestety.Choć i z tym radzimy sobie z mężem.
      • nglka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 13.08.04, 21:18
        Przeraża mnie dziewczyny, że nie macie pojęcia o czymś , co juest podane na
        tacy! Przed czym nikt Was nie ostrzega, ludzie - czytać nie umiecie? Na KAŻDEJ
        ulotce dołączonej do tabletek anty jest conajmniej kilkadziesiąt linijek o
        powikłaniach, które mogą wystąpić przy zazywaniu tabletek, kto danych tabletek
        nie powinien zażywać, napisane jest wszystko. Ładnie... nie wiecie co łykacie?
        • nikii Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 02.09.04, 18:09
          Ulotkę czytałam już kilkanaście razy i co z tego??? Firmy farmaceutyczne muszą
          się asekurować jakoś żeby nie pozwać ich do sądu o to, że w skutkach ubocznych
          czegoś nie napisali a akurat Tobie coś się przytrafiło. A nawet jeśli napisali
          to większość ginekologów będzie twierdzić, że prawdopodobieństwo tego, że
          akurat coś takiego Tobie się przytrafi jest znikome!!! A inni lekarze (np.
          kardiolodzy) twierdzą coś całkiem innego!!! A ulotka nawet o tym nie
          wspomina!!! Przecież każda kobieta jest inna, jej organizm inaczej reaguje na
          dany lek!!! Wystarczy wziąć przykład z życia... jedna osoba zje coś i się tym
          zatruje a inna zje dokładnie to samo i nic jej nie będzie!!!
        • Gość: FasOlka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.dyn.optonline.net 03.09.04, 03:16
          Na pudelku aspiryny tez jest informacja o mozliwych powiklaniach. A mimo
          wszystko bierze ja miliony osob i zapewne wiekszosc z nich cieszy sie swietnym
          zdrowiem. Nawet na pudelku z tamponami jest informacja o mozliwym szoku
          toksycznym (czy jakkolwiek sie to nazywa) i czy w zwiazku z tym powinnam
          przestac uzywac tampony? Biore tabletki antykoncepcyjne od ponad 10 lat i nie
          zauwazylam zadnych skutkow ubocznych. Tyje kiedy jem za duzo, a chudne - kiedy
          sie odchudzam. Nie mam wiecej bolesnych miesiaczek i czuje sie naprawde
          swietnie. Polecam wszystkim niezdecydowanym.
          Cheers
          • nglka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 10.09.04, 04:34
            Mam wrażenie, że zostałam źle zrozumiana. Proszę byś spojrzała na czyją
            wypowiedź była moja riposta. Kejna nappisała "dlaczego nikt nie wyłoży kawy na
            ławę i nie napisze jakie zagrożenie wiąże się z braniem tabletek?!!!!!".
            Uznałam, że dobrze ją będzie uświadomić, że kawę na ławę wyłożyli już sami
            producenci i gdy tylko ktoś zechce, dowie się o zagrożeniach z ulotki.
            Nie jestem przeciwniczką brania tabletek, wręcz odwrotnie. Biorę je około 8 lat
            i czuję się wyśmienicie.
            Pozdrawiam wszystkie "biorące" ;)
          • kondziara Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 26.07.05, 16:49
            Całkowicie się zgadzam! Biorąc jakikolwiek lek oczywistym jest, że organizm w
            jakiś sposób na niego zareaguje...czy to będzie aspiryna, czy żel na komary :],
            albo tabletki antykoncepcyjne. Pewne też jest, że każdy organizm reaguje
            inaczej - tyjemy, lub też chudniemy, zapadamy na choroby, albo też na nie nie
            zapadamy. Ja należę do tych kobiet, które po tabletkach anty czują się
            wyśmienicie - zrzuciłam kilka kilogramów, waga mi się utrzymuje, czuję się
            atrakcyjnie, nie ma mowy o żadnym spadku libido, bólach głowy, czy
            powikładniach. Dlatego mój głos jest na "tak"!, ale w pełni rozumiem obawy
            niektórych kobiet - trzeba po prostu spróbować i znaleźć metodę antykoncepcji
            najbardziej zgodną z własnym sumieniem i jakby niebyło organizmem :P
            Czy my nie jesteśmy aby zanadto przewrażliwione??
        • Gość: studentka polecam podręcznik medycyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 19:06
          • bez_loginu4 Re: polecam podręcznik medycyny 10.09.04, 20:42
            wez pod uwage rowniez:
            a) inne metody
            b) zycie w czystosci
            c) milosc lesbijska

i powstrzymaj sie od demagogii
          • Gość: nglka Re: polecam podręcznik medycyny IP: 213.155.175.* 11.09.04, 16:01
            Mi polecasz? A to ciekawe. Jakie powikłania może spowodować ciąża - wiem po
            sobie. Jak napisałam też w innym poście (a napisałam wyraźnie), że nie jestem
            przeciwniczką brania tabletek, sama je biorę.
            Zadzwiające jak wiele osób czyta co drugi wers...
        • Gość: kobietka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:14
          A Ty skad ze sreniowiecza sie urwalas??Kalendarzyk i w przyszlosci z dziesiatka
          dzieciakow-dziekuje nie skorzystam.Moje starsze znajome(mam tylko 23,albo az
          23...)zazywaly tabletki maja teraz dziecko(1 lub 2)bez problemow.I o co sie
          martwic??Ze bede jedna na milion??P.S.Na tamponach tez rozne rzeczy pisza i co
          tez mam ich nie uzywac??
        • jona9 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 26.09.05, 15:27
          na opakowaniu aspiryny tez jest kilkadziesiat linijek anty.....
        • moonika_em Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 18.01.06, 21:34
          wierz mi, odrobine sie znam na tym co oni musza napisac na tych ulotkach
          po nauczeniu sie wszystkich dolegliwosci jakie moga wystapic po zwyklych
          antybiotykach naturalnych, stwierdzam ze w zadnym wypadku nie wolno ich lykac
          lepiej umrzec na katar niz na to co one ci zrobia jak je polkiniesz
          antykoncepcja taka ma wiele negatywnych stron, i pozytywnych tez, jak kazdy lek
          pozatym my dziwczyny widac wiemy co lykamy skoro lykamy
          • skttrbrain ale bzdura 03.09.06, 02:57
            kolejna z wciskiem antyantybiotykowym lol... :-)
        • trisze Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 23.10.06, 03:05
          nawet na polopirynie masz kilka linijek powikłan a jednak ja bierzesz:)
        • kiniox Po kroplach na katar można dostać zapaści 28.11.06, 18:49
          Na pudełku kropli do nosa jest napisane, że mogą powodować zapaść. O pigułkach
          nikt nie ukrywa prawdy. Nie wiem, skąd ta teoria spiskowa. Wszędzie piszą, że
          zwiększają ryzyko róznych chorób, ale za to zmniejszają ryzyko chorób innych.
          Ktoś już dobrze tu napisał, że pigułki muszą być przede wszystkim bardzo dobrze
          dobrane. Biorę Regulon od lat i jestem chodzącą reklamą tego środka. Zero
          problemów z tyciem, cerą, bolesnymi miesiączkami, wahaniami nastrojów, libido
          itp. itd. Tylko pigułek się nie powinno kupować za radą koleżanki. Trzeba po
          prostu zrobić bardzo dokładne badania i w początkowej fazie przetestować własne
          reakcje na różne środki. I to nie domowym sposobem, ale poprzez badania i
          wizyty u lekarza prowadzącego.
      • Gość: kobietka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:10
        Moja siostra tez miala tego typu problemy,jednak czasy sie zmieniaja i tabletki
        rowniez(tyle jest rodzajow tabletek-co chwile inna nazwe slysze od
        kolezanek...).Wszystko zalezy od ginekologa,zeby Ci je dobral-teraz tabletki
        maja mniejsza zawartosc hormonow i przez to sa bezpieczniejsze.Moja rada-
        pogadaj z lekarzem,powiedz o swoich obawach,jakie tabletki zazywalas wczesniej
        a on juz cos wymysli,pozdrawiam i zycze powodzenia(bedzie dobrze ;)
    • Gość: mania Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:02
      Zażywam pigułki antykoncepcyjne od 5 lat i nie zauważyłam negatywnych zmian w
      swoim organizmie.Na pewno nie przytyłam z tego powodu.Za to są pozytywne
      efekty:skończyły się bolące i nieregularne miesiączki,a poza tym pigułka chroni
      mnie przed niektórymi nowotworami.Jedyny minus to nieco obniżony poziom
      libido,ale wraz z mężem radzimy sobie z tym problemem.
      • Gość: Nelka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:54
        a poza tym pigułka chroni
        mnie przed niektórymi nowotworami.

za to zwiększa ryzyko wystąpienia innych...

Mnie tam nic nie przekona do pigułek. A zwłaszcza takie tendencyjne,
        jednostronne artykliki w coraz bardziej zeszmatławionych WO.

• Gość: Beth Gibbons Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 13:21
          > za to zwiększa ryzyko wystąpienia innych...
          >

Na oddziale chorób sutka same młode dziewczyny (młode kobiety, tak w okolicach
          trzydziestki). Wspólna przeszłość: Diane 35. Mnie szew się już goi.
          • devilish_witch Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 17.08.04, 15:28
            Chcialam zauwazyc, ze Diane 35, ktore bralam przez dwa lata, to nie pigulki
            antykoncepcyjne. Jest to lek antyandrogenny, ktorego efektem ubocznym jest
            dzialanie antykoncepcyjne. Jesli lekarz przepisuje ten lek jako antykoncept
            tylko i wylacznie jest totalnym idiota. Nie powinno sie tez tego leku normalnie
            przyjmowac dluzej niz rok, a jesli dluzej to z przerwami. Inaczej wykonczycie
            sobie dziewczyny watrobe i nie tylko.
            To nie jest pigulka antykoncepcyjna!!!
            • skttrbrain Diane 35 to nie antykoncepcja!! 03.09.06, 02:59
              lekarz który to przepisuje z tego powodu jest skończonym bezmózgiem! Moja
              przedmówczyni ma 100% racji.
      • Gość: Ada Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.elisa-laajakaista.fi 02.09.04, 20:13
        A ja od kilkunastu lat i przyplailam to zdrowiem.
        teraz mam je zabronione przez lekarza (nie jednego!)
    • biseks Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 13.08.04, 14:29
      Gość portalu: ukucie napisał(a):

> jedynym powodem dla ktorego moja kobieta wstrzymuje sie od przyjmowania
      > doustnych srodkow jest jednak lek przed pozniejszymi powiklaniami.

Właściwie dobrana pigułka hormonalna oraz przestrzeganie pewnych zasad przy jej przyjmowaniu, takich jak wykonywanie okresowych badań oraz stosowanie przerw jej stosowaniu, nie powinno rodzić żadnych negatywnych implikacji.

Najczęstszą jednak przyczyną nieprawidłowości w tolerancji przez orgaznim pigułki hormonalnej jest pewnego rodzaju niedbałość lekarzy ginekologów, którzy nie zadają sobie trudu by dobrać we właściwy sposób pigułkę antykoncepcyjną, skutkiem czego większość pacjentek przyjmuje pigułki, które przepisane im zostały jako pierwsze, a które negatywnie wpływają na funkcjonowanie ich organizmu. Niestety, ale niewiele kobiet ma świadomość tego, że zmiana pigułki hormonalnej na inną, może (i jest tutaj bardzo duże prawdopodobieństwo że tak właśnie będzie) uchronić je od tych przykrych następstw, które wystąpiły przy przyjmowaniu wcześniej przepisanych tabletek.

Innym negatywnym zjawiskiem jest także to, że często same pacjentki nie informują w sposób dostateczny swoich lekarzy o negatywnych następstwach przyjmowania akurat tego a nie innego środka hormonalnej antykoncepcji.

:-) biseks
    • zendryk Tylko nie tabletki! 13.08.04, 16:26
      Brałam sześć w życiu rodzajów tabletek. Za każdym razem po miesiącu, po dwóch,
      po trzech: mdłości, obrzmienie, tycie, spadek zaiteresowania seksem, pracą,
      wreszcie zupełna depresja. Pigułki popsuły mi podróż poślubną... Zamiast się
      kochać - rzygałam na hiszpańskich plażach. Mój doktorek (skądinąd ordynator
      jednego z pozn. szpitali, odnoszący sukcesy w operacjach ginek.), na te
      wszystkie kłopoty zlecał ino, aby brać je wieczorem, "to mdłości będą jak już
      Pani będzie smacznie spać..." Ha, tylko ja nie chciałam spać, chciałam się w
      nocy kochać!!! Porażka.
      Zrezygnowałam, Wisłocka też odradza tabletki ze względu na raka. Tabletki to
      niewola i śmierć. Pomyślcie ile tego świństwa połkniecie przez całe życie?
      Gdybyście je łyknęły na raz - byłby to wór, jak worek węgla!!!
      A ekologia, pomyślcie ile sztucznych hormonów spływa codziennie z kobiecym
      moczem do kanalizacji. Toż to klęska środowiska.
      To tyle!
      • Gość: xxx Re: Tylko nie tabletki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 19:01
        ja tez bralam przez piec lat hmmm z jednej strony same plusy i bezpieczenstwo
        co z tego kiedy utylam dosc duzo mialam spore depresje ale najgorsza to chyba
        okazala sie pomaranczowa skorka na udach i posladkach ktora nie chce zejsc mimo
        ze skonczylam juz z pigulkami dowiedzialam sie ze pigulki moga byc jej
        przyczyna czy to prawda?
      • Gość: Klara Re: Tylko nie tabletki! IP: *.crowley.pl 16.08.04, 22:37
        Mogłabyś powiedziec do jakiego lekarza chodizłaś?
      • magic00 Re: Tylko nie tabletki! 20.03.05, 12:59
        zendryk napisała
        Tabletki to niewola i śmierć

Tobie mogły niesłuzyć, ale nie pleć głupot o niewoli, śmierci i klęsce
        ekologicznej. Zło tego świata to problem bardziej skomplikowany niż branie
        tabletek. Jakieś tam skutki uboczne mogą nastąpić, ale nie można ich aż tak
        demonizować. Ja tam wole brać i mieć spokój, że nie zajdę.. Wolę te skutki
        uboczne niż niechcianą ciażę.
        • genepis Re: Tylko nie tabletki! 13.06.05, 08:51
          magic00 napisała:

> zendryk napisała
          > Tabletki to niewola i śmierć
          >
          > Tobie mogły niesłuzyć, ale nie pleć głupot o niewoli, śmierci i klęsce
          > ekologicznej. Zło tego świata to problem bardziej skomplikowany niż branie
          > tabletek. Jakieś tam skutki uboczne mogą nastąpić, ale nie można ich aż tak
          > demonizować.

Parę dni temu jechałam autobusem i chcąc nie chcąc słyszałam rozmowę dwóch
          młodych kobiet siedzących za mną.
          Rozmawiały o dziecku, które się urodziło w zamartwicy. Nie wiem czy dziecko
          przeżyło, a jeśli tak, to w jakim stanie, ale z rozmowy wynikało, że sprawa
          była poważna. (oszczędzę szczegółów)
          W pewnym momencie jedna mówi:
          - słuchaj, a może to te papierosy? Może to z tego było niedotlenienie dziecka?
          a ta która urodziła:
          - Nie. To na pewno nie to. Przecież lekarze mówili że to było zatrucie i
          niedotlenienie. To na pewno nie były papierosy.

Tak, tak... "Jakieś tam skutki uboczne mogą nastąpić, ale nie można ich aż tak
          demonizować."
      • kangur4 Re: Tylko nie tabletki! 02.10.05, 20:31
        Hmmm, ekologia powiadasz? To wyobraź sobie tę górę prezerwatyw, którą zużyjesz
        w ciągu całego życia.

Wniosek: jesli dykutujesz, to używaj rozsądnych argumentów.
    • maretina Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 13.08.04, 21:02
      jednym ze skutkow ubocznych, o ktorym nie wspominaja lekarze jest
      hiperprolaktynemia.
      • melodyjna1 Najgorszym ubocznym skutkiem jest skuteczna antyko 03.05.06, 15:56
        antykoncepcja.

Może nie tak niezawodna jak naturalna Metoda zalecana przez Kościół, ale zawsze...
    • Gość: marta Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 22:49
      biorę tabl od 7 lat i zamierzam brać je jeszcze jakieś 18 lat ( jeżeli kobieta
      nie pali papierochów, to może stosować je jako HTZ w okresie klimy ). Czuję się
      rewelacyjnie, nie tyję i mam ochotę na seks. A poza tym wiem, że jestem dobrze
      zabezpieczona przed ciążą. Dr Wisłocka odradza chyba te tabl, które stosowane
      były za czasów I wydania "Sztuki kochania", jakieś potworne starocia, po
      których kobieta zamieniała się w bezpłodną, włochatą kulę ( zawartość hormonów
      zabezpieczyłaby słonicę )...
    • bez_loginu4 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 14.08.04, 13:33
      samopoczucie moze byc ok, ale po 10 latach stosowania nie masz juz tkanki
      tluszczowej, tylko cellulitis, wszedzie cellulitis....
      • joasia1 Re: Skutki stosowania ... 14.08.04, 17:28
        Po 18 latach brania pigulek nie mam celulitis
        chociaz pewno niejedna ktora nigdy pigulek nie brala w wieku 45 lat ja ma
        • Gość: m Re: Skutki stosowania ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:24
          ja bralam przez 4 lata i bylo ok, chociaz byl spadek libido. ale potem zrobilam
          przerwe- pare miesiecy- i jak chcialam zaczac brac znowu, to dopiero zauwazylam
          roznice! bole glowy- 2 dni na 3; pogorszenie nastroju; płaczliwość i zaburzenia
          flory bakteryjnej - okropieństwo- niby jak bralam to nie bylo zle, ale jak
          przestalam, to okazalo sie, ze moje czeste bole glowy praktycznie zniknely, mam
          o wiele wiecej energii i o wiele lepszy nastroj:)) szkoda troche,bo pigulki to
          wielka wygoda, ale coz..
          • nglka Re: Skutki stosowania ... 10.09.04, 04:44
            Kolejny raz napiszę - źle dobrane pigułki. Proponuję -> dobry lekarz ->
            skirowanie na badania hormonalne -> dobieranie tabletek na podstawie wyników
            tychże badań.
    • Gość: Nika Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.chello.pl 16.08.04, 21:59
      Coś w tym jest. Brałam pigułki od dośc dawna ( nie utyłam, nie miałam depresji,
      huśtawki nastrojów, ect.), w kwietniu zrobiłam sobie przerwę i lepiej się
      poczułam. Po prostu efektywniej funcjonuję. Pigułki to w sumie hormony, które
      sztucznie w siebie ładujemy, dodatkowa dawka która musi "przerobić nasz
      organizm", a ponieważ jest to dawka narzucona z zewnątrz, jakoś to się odbija.
      Ponieważ po dośc długiej przerwie wrócę do pigułek (hm..wiecie dlaczego:-)mam
      dosyć duże obawy. Tym razem lekarz zapisał mi Cilest. Macie jakieś
      doświadczenia z nimi?
      • Gość: Mała Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:54
        Ja biorę Cilest już 3 lata poprzednio próbowałam innych tabletek, po których
        niestety zaczęłam tyć. W pierwszym miesiącu brania Cilestu odczuwałam czasem
        mdłości, i niewielki spadek libido, ale potem wszystko naprawdę było ok. Trzeba
        tylko brać dodatkowo profilaktycznie rutinoskorbin jeśli ktos ma cerę
        naczynkową, bo zwiększa się ryzyko pękania naczynek. Samopoczucie super i
        naprawdę wygoda-wcześniej bolesne 7-dniowe miesiączki-teraz komfort i lepsza
        cera ;))
      • Gość: majamik Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: 212.160.204.* 17.08.04, 14:05
        Biorę Cilest pół roku, a wcześniej brałam przez rok (przerwa na drugie
        dziecko).Jestem z niego zadowlona. Jedyny minus - pojawia mi się dziwna wysypka
        na twarzy, jak posiedzę za dużo na słońcu. Nie utyłam, choć mam ku temu
        tendencje.
    • magic00 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 16.08.04, 22:15
      W życiu zawsze są jakieś skutki uboczne. Antykoncepcja - skutki uboczne, brak
      antykoncepcji - poważne skutki.
      Tabletki - rozmaitość skutków ubocznych, wrażenia wysoce indywidualne
      Prezerwatywa - ryzyko i nie wszyscy lubią ją stosować
      Spiralka - droga i sprzyja stanom zapalnym.
      Naturalne metody - dobre dla tych, co gotowi są przyjąć w ramach błędu kolejne
      dziecko.
      Absytnecja seksualna (ale nie o to chyba chodzi rozważającym najlepszą metodę)
      grozi wzrostem nastrojów aspołecznych
      Trzeba wybrać tę metodę, której skutki uboczne wydadzą sie najmniej upierdliwe.

A czy twoja kobieta próbowała już tabletek? Jak zauważy skutki uboczne, to może
      przestać i one znikną na zawsze. W pierwszym miesiącu przyjmowania tabletek
      zazwyczaj wszystko wychodzi na jaw.
    • Gość: gość Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 11:11
      Uważam ze za mało informuje sie kobiety o konsekwencjach stosowania
      antykoncepcji hormonalnej. Nikt nie mówi o wzroście prolaktyny, która moze
      powodować zmiany w piersiach i czasową bezpłodnosc- znam osobę, której juz 4
      lata lekarz próbuje przywrócić płodność. Żaden z lekarzy przepisując pigułkę
      nie zaproponuje testów hormonalnych...a przecież wysoki poziom prolaktyny jest
      przeciwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej.
      Mogę tylko powiedzieć, ze obecnie muszę brać leki, by moja gospodarka
      hormonalna wróciła do normy...a nikt wczesniej mnie o takich konsekwencjach nie
      poinformował...dlaczego?
      • maretina Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 17.08.04, 11:13
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Uważam ze za mało informuje sie kobiety o konsekwencjach stosowania
        > antykoncepcji hormonalnej. Nikt nie mówi o wzroście prolaktyny, która moze
        > powodować zmiany w piersiach i czasową bezpłodnosc- znam osobę, której juz 4
        > lata lekarz próbuje przywrócić płodność. Żaden z lekarzy przepisując pigułkę
        > nie zaproponuje testów hormonalnych...a przecież wysoki poziom prolaktyny
        jest
        > przeciwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej.
        > Mogę tylko powiedzieć, ze obecnie muszę brać leki, by moja gospodarka
        > hormonalna wróciła do normy...a nikt wczesniej mnie o takich konsekwencjach
        nie
        >
        > poinformował...dlaczego?

witaj w klubie.
        mi plodnosc szybko wrocila bo w pierwszym cyklu, ale poronilam wlasnie przez
        prolaktyne.nikt mnie nie uprzedzil, a bylam u lekarza, ciaza byla planowana ,
        informowalam o braniu antykow, pytalam co po nich sprawdzic. odpowiedz
        brzmiala: nic.
      • elli_nika Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 29.11.04, 22:53
        Mój powrót do płodności to 2 lata. Tyle nerwów, że denerwuję sie na samo
        wspomnienie o tym. A kasy, która poszła na leczenie starczyłoby na mały
        samochód.
        • magdaksp Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 02.06.05, 23:39
          ja biorę logest.nie ma żadnych skutków ubocznych:nie utyłam,nie mam mniejszej
          ochoty na sex,wpierwszym miesiącu miałam mdłości ale przeszły.za to mam
          bezbolesne miesiaczki i spokój,że nie zostane mamą póki co,ato
          najważniejsze.brałam wcześniej mercilon i nawet schudłam,ale nie było to
          spowodowane pigułkami,apoprostu dietą.wiem natomiast ,że moja przyjaciółkamiała
          ogromne problemy zdobraniem odpowiednich pigułek,miała wysypki imase innych
          problemów,alemetodą prób i błędów udało się ijest zadowolona.więc to
          chybawszystko zależy od osoby.
    • zaraa Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 02.09.04, 21:57
      Kilka dni temu pisałam na forum ZK o mojej koleżance - u niej tabletki
      antykoncepcyjne indukowały bardzo silne migreny - bez nich czuła się dobrze.
      Nie chciała słyszeć o żadnej innej metodzie anty i żarła hormony -> miała
      migreny-> żarła leki przeciwmigrenowe. Migreny były bardzo silne. Na tyle że
      miała diagnostykę mózgu - tomografię, rezonans, angiografię. Wszystko było w
      porządku. Kilka dni przed napisaniem mojego listu koleżanka trafiła na oddział
      neurologii - z porażeniem twarzy i ręki - ma niewładna rękę, skrzywioną twarz,
      nie zamyka się jej oko. Lekarz który ja prowadzi mówił, że napad migreny
      spowodował u niej udar mózgu z niedokrwienia - skurcz naczyń powodujący migrenę
      był zbyt długi. Oczywiście to nie bezpośrednio tabletki wywołały u niej udar
      mózgu, ale spowodowały migrenę, a ta doprowadziła do udaru. Na razie zmiany nie
      chcą się cofnąć - choć bierze leki i ma rehabilitację. Niewykluczone że
      zostanie kaleką. W jej przypadku tabletki anty stały się bronią obosieczną.
      • astrit Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 03.09.04, 09:42
        Jak widać, tabletki anty działają inaczej na każdego. Ja np. mam skłonność do
        koszmarenych migren ze wszystkimi atrakcjami, ale odkąd biorę tabletki, bóle
        głowy są o wiele rzadsze i bez porównania słabsze. Poza tym nie przytyłam ani
        kilograma.
    • Gość: m Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:08
      Ja zrezygnowałam po jednym opakowaniu Harmonetu. Łydki bolały mnie tak bardzo
      że nie mogłam chodzić. W badaniach wyższa podwyższona krzepliwość. Ale
      oczywiście tych badań nie zlecił mi mój lekarz. Zrobiłam je na własną rękę. Mój
      lekarz nawet słowem nie wspomniał o ryzyku zakrzepicy. Nie zrobił porządnego
      wywiadu. NAWET MNIE NIE ZBADAŁ!!! Tylko od razu zapisał tabletki a przyszłam do
      niego zaniepokojona bardzo nieregularnymi miesiączkami. Nie potrzebowałam
      antykoncepcji tylko porządnej diagnostyki. Niestety wielu lekarzy na problemy z
      cyklem ma jedną recepte - tabletki anty. A przecież nieregularne miesiączki
      mogą być spowodowane podwyższoną prolaktyną. Jeśli sie do tego doładuje
      tabletki to efekty mogą być bardzo przykre. Wiem, że ten lekarz, z którym
      miałam wątpliwą przyjemność się zetknąć był wyjątkowo beznadziejny ale takich,
      albo niewiele lepszych jest ciągle zbyt wielu.
    • Gość: Eliza Skutki po odstawieniu tabletek IP: *.azory.net.pl 06.09.04, 21:22
      Skutki zażywania tabletek antykoncepcyjnych to jest rozległy problem. Faktem
      jest ze kazda z nas jest inna i inaczej reaguje na rozne sprawy. a ja?
      zazywalam przez 4 lata microgynon21 i wszystko bylo o.k. zadnego najmniejszego
      bolu glowy, zlego samopoczucia, tycia czy innych dolgliwosci. Problem pojawil
      sie jak przestalam je zazywac, a mianowicie zaczelam strasznie zle sie czuc
      bylam wyczerpana fizycznie i psychicznie, przytylam i zaczely strasznie wypadac
      mi wlosy i nie wiem jak to dalej bedzie...
      • Gość: iw Re: Skutki po odstawieniu tabletek IP: *.wmc.net.pl 15.09.04, 10:22
        a ja brałam trzy lata logest, nie przytałam drastycznie ale totalnie
        rozredulowała mi sie mesiaczka, potrafiłam krwawić mesiąc, nie biorę tego
        swiństwa
    • Gość: agniea OSTATNI AKAPIT OZNACZA PO PROSTU LINK SPONSOROWANY IP: *.pomorzany.v.pl 08.09.04, 23:45
      opinie nie są miarodajne ponieważ ktoś za nie zapłacił. temu komuś widocznie
      zależało na publikacji tych informacji. nikt nie działą bezinteresownie jeśli
      jest firmą. ZWYKŁA REKLAMA która udaje rzetelny przekaz.
      • Gość: elka Re: OSTATNI AKAPIT OZNACZA PO PROSTU LINK SPONSOR IP: *.azory.net.pl 09.09.04, 17:03
        a o co dokladnie Ci chodzi bo troche nie rozumiem co masz do konca na
        mysli??????
    • Gość: elunia Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:38
      Brałam Cilest przez 3 lata.To, że przytyłam,to pikuś.Ale te migreny!!!I zero
      zainteresowania sexem. Koszmar.Wcześniej tylko czytałam o migrenach i
      wolałabym,aby tak było dalej.Ale jak powiedziałam o tym swojemu lekarzowi, to
      stwierdził, że to nie od tabletek.Jak się mocno upierałam,to raczył mi zapisać
      inne.Ale więcej nie wzięłam.Migreny zniknęły.Nikt mi nie wmówi, że to się ze
      sobą nie wiąże!
      • nglka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 10.09.04, 04:40
        Miałaś źle dobrane tabletki i lekarza jak z koziej d... trąbkę, brzydko mówiąc.
        Zmień lekarza, poproś o skirowanie na badanie hormonalne i niech na TEJ
        podstawie, pod względem ilości hormonów dobierze Ci pigułki. Miałam podobnie jak
        Ty ale przy Logeście, też mi szanowna pani doktor od siedmiu boleści wmawiała,
        że wymyślam i przesadzam (budziłam się z migreną i nawet we śnie bolała mnie
        głowa, w pracy, w tramwaju czułam coś jak młot pneumatyczny, zero życia, żero
        wyjść, leżenie w łóżku i praca, która wydawała się być koszmarem). Nie ma co
        zwalać winę na tabletki. To tak jakby wziąć Ibuprom i stwierdzić, że nikt Ci nie
        wmówi, że działa, bo dalej Cię boli kawałek tego, co zostało z urwanej wczoraj
        ręki. Po prostu nie ta dawka.
      • pyza206 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 19.10.06, 14:57
        Ja biorę Cilest już 4 lata i nie mam żadnych skutków ubocznych. Poprostu- nie
        pasuje to zmień! Nie rozumiem w czym problem i jakieś super hiper pretensje do
        lekarza??? ;>
        pozdrawiam
    • serendepity Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 09.09.04, 19:08
      Zawsze sa za i przeciw. Ja nie mialam nigdy najmniejszych problemow z
      tabletkami a biore je juz 7 lat. Co jakis czas zmieniam na inne.
      Poza tym nie planuje posiadac dzieci i nie wyobrazam sobie stosowania innych
      metod niz tabletki. Nie mam zamiaru stresowac sie, ze nagle zajde w ciaze itp.
      Jezdzenie samochodem tez ma skutki uboczne - ktos(albo ja sama) moze mnie
      zabic. Mam nie wsiadac do samochodu?
      A co z tymi co pija lub pala? Picie i palenie nie ma skutkow ubocznych?
      Nadmierne picie kawy nie ma skutkow ubocznych?
      Kazdy dokonuje wlasnego wyboru.

Serendepity.
      • Gość: Ana Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 16.02.05, 09:01
        Ja po miesiącu stosowania antykoncepcji hormonalnej złapałam zatorowe zapalenie
        żył i skończyłam na stole operacyjnym. Diagnoza chirurga naczyniowego
        brzmiała: "To są skutki stosowania tabletek hormonalnych". Dodaję, że do tej
        pory nigdy nie paliłam papierosów, jestem abstynentką, nigdy nie miałam
        problemów zdrowotnych ani przeciw wskazań do stosowania pigułek. Mój wiek to 25
        lat. Więc co jest grane? Kto kłamie i dlaczego?
    • Gość: Mezczyzna Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.client.comcast.net 10.09.04, 02:47
      Tak lek przed zajsciem w ciaze...zastepujemy lekiem przed szkodliwoscia pigulek
      Zamienila stryjenka siekierke na kijek. Ze tez Boga sie nie boicie....
      • Gość: kobieta Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 18:39
        Szkoda, że Wy sie niczego nie boicie. W koncu u ludzi nie występuje
        dzieworództwo...
      • Gość: a To się słonko wysterylizujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.datascan.pl 15.09.04, 12:29
        • Gość: nadinka Re: To się słonko wysterylizujcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tel167.petrotel.pl 28.11.04, 16:57
          oj, misiu, steryzlizacja jest w polsce zabroniona :D
    • Gość: KAJA Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.pl / *.pl 10.09.04, 15:55
      biore już tabletki od czterech lat.na poczatku nie było łatwo-miałam plamienia
      bóle głowy,które nie ustępowały-skutek żle dobranych tabletek.po kilku
      kolejnych próbach dobrania tabletek w końcu trafiłam-najpierw mykrogynon teraz
      rigevidon.lekarz kieruje mnie na wszystkie badania-poziomu
      hormonów,krzepliwość,mocz,cytologia,usg i tak dalej i wszystko jest
      dobrze.jednak ostatnio zauważyłam że na twarzy zaczeły pękać mi krwinki a do
      tego w nocy mam czesto skurcze chociaż nie przesilam nóg?czy to może być od
      tabletek?
      • zalotnica Re: tak, od tabletek... 11.09.04, 12:46
        Gość portalu: KAJA napisał(a):

> biore już tabletki od czterech lat.
        > ...a do tego w nocy mam czesto skurcze chociaż nie przesilam nóg?czy to może
        > być od tabletek?

wejdz na Zdrowie Kobiety, tam kobiety pisza o powiklaniach w czasie i po...
      • nglka Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 11.09.04, 16:14
        Gość portalu: KAJA napisał(a):

> w nocy mam czesto skurcze chociaż nie przesilam nóg?czy to może być od tabletek?

Może być od tabletek, ja miałam podobnie w czasach zażywania źle dobranych
        pigułek (robiłaś badanie poziomu hormonów w celu dobrania tabletek? jesli nie -
        polecam). Pomagał mi wtedy magnez brany systematycznie. Skurcze jak i uczucie
        pieczenia (odrętwienia) pięt - minęły praktycznie po kilku dniach od momentu
        wzięcia pierwszej tabletki magnezu i nie wracały dotąd, aż regularnie go
        zażywałam. Później po prostu zmieniłam tabletki anty ;)
    • Gość: Aga Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 10:54
      Tylkko szkoda że po pigułkach tak bardzo spada libido, przetałam brać tabletki
      bo straciłam całkiem ochotę na sex
    • Gość: hogcia Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 21:22
      Artykuł wyglada na jednostronny - a pigulki przedstawiane sa w zbyt rozowym
      swietle.
      Ze swojego doswiadczenia i z tego, co czytam, moge powiedziec, ze pigulki
      dzialaja na rozne kobiety - bardzo roznie. Np. oczywiscie, ze nie jest regula,
      ze po nich sie tyje, nie na kazdego to tak dziala, ale mimo wszystko wiele
      kobiet ma z tym problem. Najczestsze skutki uboczne to np:
      -stany depresyjne
      -tradzik po odstawieniu pigulek
      -zmniejszenie libido
      -no i wspomniane juz tycie
      Oczywiscie nie wszystkie kobiety tak reaguja. Moja kolezanka ma np plamienia
      miedzy okresami! Ja natomiast stwierdzilam pogorszenie nastroju i zmniejszenie
      libido (co jak dla mnie dyskwalifikuje pigulki, bo nie odpowiada mi
      antykoncepcja: brak seksu=brak dziecka ;), waga natomiast ani drgnela.
      Zycze wszystkim 0 skutkow ubocznych, bo w takim wypadku piguly to naprawde
      swietny srodek antykoncepcyjny!
    • Gość: Joanna Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:23
      Ja osobiście bardzo chwalę sobie branie tabletek antykoncepcyjnyxch - dopiero
      teraz mogę spokojnie uprawiać seks. Co prawda ze skutków ubocznych mam
      plamienia między okresami czasami, ale nie przytyłam w ogóle, a okres jest
      punktualnie, nadto bóle miesiączkowe minęły mi całkiem. Summa sumarum jest
      bardzo zadowolona!
      Co zdziwiło mnie w tym artykule, to to, że nie wzbraniają palić przy harmonach
      do 35. roku życia. Już w końcu nie wiem jak to jest...
      • Gość: lula Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.kosa.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:21
        ja brałam przez kilka lat (bo bałam się ciąży) najpierw Diane (super cera),
        później Logest (mało hormonu); efekty uboczne: spadek libido, cellulit,
        depresja; teraz już nie biorę bo nie zależy mi na 99,99 % skuteczności; myślę
        że trzeba przealnalizować wszystkie za i przeciw, a przede wszystkim spróbować
        bo na każdego inaczej działa (znam dziewczyny, które nie mają żadnych skutków
        ubocznych podczas brania i później bez problemów rodzą dzieci i takie które,
        miały ogromne problemy podczas brania - sprawa indywidualna); mnie już się nie
        opłaca, więcej przeciw niż za, ale może kiedyś jeszcze do nich wróce, jak
        zmieni się proporcja za i przeciw; spróbujcie bo wtedy można coś na ten temat
        powiedzieć; konfort psychiczny super; pozdrawiam
    • kochanica.francuza gościu drogi - ukŁucie!!!n/t 28.10.04, 00:04
      • kochanica.francuza Re: gościu drogi - ukŁucie!!!n/t 18.05.05, 14:51
        de ja vu??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka