alpepe 30.10.05, 17:03 co za inteligenci robili te badania? Ten fragment o założeniu drukarni przez wieśniaczkę. Czy ci badacze nie wiedzą, ile trzeba mieć pieniędzy nawet na jedną używaną maszynę drukarską? To nie ksero z faksem proszę państwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaas3 Re: Wieś jest kobietą 31.10.05, 17:27 Artukuł mówi prawdę. Kaganek oświaty wnoszą do wiejskich domów dzieci. Duża tu rola szkoły i nauczycieli- tych dojeżdżających z miasta, bo nauczyciele-tubylcy są zbyt zasymilowani z mieszkańcami wsi i sami przejmują ich zwyczaje.Dzięki dzieciom-raczej gimnazjalistom-do domów wkraczaja komputery, Internet. Znam to z autopsji. Wiele osób mogłoby się zdziwić, jaką kasą obracaja mieszkańcy wsi. Często jednak robią to nieudolnie. Wcale mnie nie dziwi, żę ktoś ze wsi zakłada drukarnię. Wszystkie moje koleżanki ze studiów pochodzące ze wsi bardzo szybko miały swoje mieszkania kupione przez rodziców.Mnie - typowego mieszczucha długo nie było stać nawet na kawalerke.Na wsi ojciec sprzedał krowę, świniaka i coś jeszcze i było na mieszkanie dla córeczki, która - jako ta biedna dostawała jeszcze stypendium socjalne... Odpowiedz Link Zgłoś
suavium Re: Wieś jest kobietą 31.10.05, 18:58 mam znajomych ktorzy zupelnie nieźle prosperują na kaszubskiej wsi...zycie własciwie kręci sie wokół ich domu ..prowadzą kaszubską szkołę która stała sie Centrum Edukacji Kaszubskiej....załozyciele studiowali i wychowali sie w mieście....obecnie ich dzieci studiują w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku..... okoliczne domy jednak znacząco sie róznią....tam naprawde jest niższy standarad życia..... trzeba kochać wies i rozumieć pewne niuanse i kanony piękna zeby stworzyc uroczy domek na wsi...trzba sie orientowac w siecie podrózowac... niektórzy jednak zamykają sie na świat a to c w telewizji przyjmują jedynie jako coś nieosiągalnego... Odpowiedz Link Zgłoś