Dodaj do ulubionych

Kolagenowa żyła złota

04.11.05, 22:51
Artykuł nie jest do końca uczciwy. Kolagen wytrzymuje 5 - 26 stopni C.
Zgłoszony jest jako kosmetyk w Krajowym Systemie Informowania o Kosmetykach.
Posiada OCENĘ APLIKACYJNO-UŹYTKOWĄ LABORATORIUM „ ELLA” w Michałowicach
zajmującego się BADANIAMI MIKROBIOLOGICZNYMI, DERMATOLOGICZNYMI,APLIKACYJNYMI
I FIZYKO-CHEMICZNYMI. Posiada ŚWIADECTWO JAKOŚCI ZDROWOTNEJ Państwowego
zakładu Higieny w Warszawie. W Szwajcarii wielu stomatologów z bardzo dobrymi
efektami używa kolagenu rybiego w leczeniu wielu stanów zapalnych dziąseł i
przyzębia. Bardzo pomocny jest kolagen w leczeniu paradontozy. Właśnie od
jednego z lekarzy szwajcarskich niedawno na ten temat otrzymałem ocenę
kolagenu rybiego INWENTII. Kolagen jest rewelacyjny w leczeniu oparzeń,
odparzeń czy odleżyn. Osobiście znam takie przypadki. Z uwagi na potrzebę
przestrzegania reżimu temperaturowego najbezpieczniejszą formą sprzedaży jest
sprzedaż bezpośrednia. Nie ma tu podstaw do nazywania dystrybutorów kolagenu
domokrążcami. Używanie takiego nazewnictwa trąci o złośliwość. Państwo
profesorowie. Z tego artykułu przebija jednostronne patrzenie na kolagen
rybii albo niechęć do tego, czego nie znacie do końca, albo tytuł profesorski
przeszkadza w patrzeniu na nowe odkrycia oczami zwykłego śmiertelnika. Zasada
uczciwości wymaga dokładnego zbadania sprawy. Ja mieszkam w Niemczech i na
temat kolagenu wiem już sporo. A polscy profesorowie (na szczęście nie
wszyscy) zamiast promować polski produkt, który robi furorę za granicą,
próbują zadusić część polskiej nauki. Myślę, że jest tak dlatego, że
niektórym trudno zrozumieć, że inni są lepsi. Chyba że się mylę. Póki co już
w Niemczech coraz więcej osób stosuje kolagen rybii z bardzo dobrymi
rezultatami. I to mnie cieszy. Pozdrawiam z Niemiec
areopag@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • grek77 polski ciemnogrod 05.11.05, 02:06
      na calym swiecie rozne formy kolagenu sa od dawna stosowane i w dermatologii
      kosmetycznej i medycznej i w innych dzialach medycyny, tylko u nas
      paru "geniuszy" co juz od dawna nic nie czytali wymadrza sie;
      • kropekuk Moja mama (kolo 60) musi powtarzac kolagenowe 05.11.05, 03:42
        wypelnienie postarzajacych i "posmutniajacych" ja zmarszczek mimicznych co
        kilka miesiecy. To fakt, ze kolagen ulega degradacji, ale swiezo wstrzykniety
        naprawde dziala. Szczesliwie u nas (Wlk. Brytania)nie jest to drogi zabieg
        kosmetyczny
        • krasnov Re: Nie przenika przez skórę? 05.11.05, 10:58
          OIW unikatową cechę przenikania przez skórę i przenoszenia ze sobą wiązanych substancji posiada sok z aloesu. Ciekawe, czy ktoś próbował już te specyfiki połączyć?
        • samwieszkimjestem Re: Moja mama (kolo 60) musi powtarzac kolagenowe 13.12.05, 11:58
          Tak się składa, że kolagen, który jest wszczepiany, ma budowę pojedyńczej
          helisy. Ludzki kolagen ma helisę potrójną. Tak samo, jak Kolagen Naturalny.
          Pewnie dlatego nazywa się naturalny. I pewnie dlatego trzeba tak często
          powtarzać zabiegi wszczepiania.
    • 1kuken mój tato smaruje sobie penisa tym kolagenem 05.11.05, 09:19
      osiaga wspaniale rezultaty, przez wiele lat cierpial na luszczyce, mial
      piorytowana skóre, teraz czuje sie jak adonis,
    • diesd Trzeba uczciwie powiedziec, ze problem z kolagenem 05.11.05, 11:17
      polega na tym, ze jego cena jest niesamowicie wygorowana, a efekty sa w
      najlepszym wypadku umiarkowane. Stosowalem kolagen przez pol roku, majac
      nadzieje na poprawe koloru siwiejacych wlosow i musze powiedziec ze TROCHE
      kolagen mi pomogl. Ale cena jest zupelnie niewspolmierna do efektow, i wiecej go
      nie kupie. Poczekam az stanieje na tyle ze bedzie kosztowal najwyzej jakies 50
      zl, a nie tak jak teraz najmniejsze opakowanie chyba o ile pamietam 175zl.
      • weronika414 Re: Trzeba uczciwie powiedziec, ze problem z kola 07.11.05, 23:06
        o jakiej ty cenie kolagenu mówisz?? Albo totalnie zmyslasz, albo usiłujesz
        wciskać kit. Cena 50ml kolagenu stosowanego na ewentualnie na włosy to rząd 70
        złotych. A , że akurat nie wpływaja na odsiwianie to wie nawet dziecko :))
    • kolagenpolska Artykuł w tonie ironiczno -dyletanckim 05.11.05, 19:39
      Witam.
      Cały artykuł:"Kolagenowa żyła złota" jest w tonie ironiczno - dyletanckim.
      Uważam,że artykuł jest wręcz szkodliwy ponieważ ukazał się w opiniotwórczej gazecie.
      Autorki nie zadały sobie nawet trudu aby zgłębić istotę problemu.(skoncentrowały się na kolagenie activ)
      A wraz z cytowanymi profesorami robią mu złą reklamę podważając jego skuteczność.
      Zgadzam się z przedmówcą ,że nazywanie dystrybutorów domokrążcami jest niestosowne.
      Cała obiektywna wiedza na temat Kolagenu znajduje się na stronach:
      kolagenpolska.blog.onet.pl/
      kolagenpolska.blox.pl/html
      www.kolagenpolska.pl
      Pozdrawiam:Ireneusz Sadowski
    • ryszoz Ja pamiętam, że kiedyś w tv... 05.11.05, 22:08
      emitowali wywiad ze starszą panią, która choć po 90-ce wyglądała na znacznie mniej. Mówiła, że to dzięki maseczkom z miodu. Jeśli się nie mylę, była malarką.Ktoś kojarzy co to za osoba?
      • soffiaa Re: Ja pamiętam, że kiedyś w tv... 05.11.05, 22:29
        Hej obroncy kolagenu, ile miesiecznie wyciagacie na glupocie innych ludzi?
        Oczywiscie kolagen naturalny jest wspanialy, usuwa ciaze i krawaty wiaze. Tylko
        dlaczego nikt nie zbadal tego obiektywnie? Dlaczego na zadnym kongresie
        dermatologicznym nie bylo o nim ani slowa, dlaczego o jego dzialaniu na skore i
        caly organizm gada CHEMIK, ktory jak sam stwierdza - nie moze prowadzic badan
        medycznych? Skad zatem ma te wiedze? Dlaczego zaden instytut onkologii nie
        leczy tym nowotworow? Znamy juz takie cudowne leki (czytaj masci sw. Wita):
        vilkakora, itd. A co do tych stron internetowych podanych przed chwila jako
        cala prawda o kolgenie. Sorry, ale to nachalna reklamowa Colwaya. Zatem
        sprawdza sie stare powiedzenie: jesli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o KASE.
        kto chce, niech iwerzy, ale az dziw bierze ze w kraju, ktory nalezy do UE
        przechodza takie numery!
        • areopag Re: Ja pamiętam, że kiedyś w tv... 06.11.05, 02:51
          soffiaa napisała:

"Hej obroncy kolagenu, ile miesiecznie wyciagacie na glupocie innych ludzi?"

Oj soffiaa. Wiadomo że nikt nie sprzedaje za darmo. Każdy sprzedawca ponosi
          koszty no i musi z czegoś żyć. Czy zrobiłaś kiedyś rachunek ile kosztuje np.
          zwykła bułka wypieczona w domu? Mąka, drożdże,olej, woda plus prąd zużyty do
          wypieku to około 7 groszy. A ile płacisz w sklepie za taką bułkę? Kilkadziesiąt
          groszy!!! Według ciebie to zapewne będzie wyzysk ze strony piekarza. Jest
          rozwiązanie, aby nie dać się wyzyskiwać. Po prostu nie kupuj albo rób sama.
          Może to trochę ironiczne, ale spróbuj myśleć pozytywnie.
          Podejrzewanie kogoś, kto zwraca uwagę na "niedoróbki" redaktorów poczytnych
          pism czy profesorów popierających te artykuły swoim autorytetem o żerowanie na
          ludzkiej głupocie jest co najmniej chybione. Ja w swojej ocenie artykułu
          zwróciłem uwagę na nierzetelność autorów. Nie wiem czy było to zamierzone. Nie
          mnie osądzać. Ale wiem, że żona, która jest bliznowcem, kiedy zaczęła stosować
          kolagen rybi zaczęły pomału znikać problemy z tym związane. Wcześniej
          dermatolodzy, którzy jeżdżą na różne kongresy nie mogli jej pomóc. Również
          kliniki dermatologiczne mają problem z bliznowcami. A tu polski rybi kolagen
          przynosi ulgę. Dla mnie i mojej żony jest ważne, że kolagen pozyskiwany ze skór
          rybich jest skuteczny przy wielu schorzeniach skóry. I nie jest ważne dla nas
          czy kolagen był omawiany na kongresach dermatologów czy nie. Ważne, że jest
          skuteczny. Dziwi mnie tutaj to, że w Niemczech i Szwajcarii kolagen został
          dobrze przyjęty, a w Polsce nie. To chyba jest typowe dla Polaków, że w Polsce
          nowości zawsze muszą pojawiać się w atmosferze podejrzeń. Czy w tym kraju nie
          może być tak, jak w innych krajach? Czy od razu myślący inaczej muszą być
          podejrzani o wyzysk? To jest absurdalne.
          • hanslipke Re: Ja pamiętam, że kiedyś w tv... 12.11.05, 14:30
            g... prawda koszt bułki wypieczonej w domu zawsze będzie dużo wyższy niż w
            piekarni.
        • kolagenpolska Re: Ja pamiętam, że kiedyś w tv... 06.11.05, 09:51
          Polska to dziwny kraj.
          Gdzie dyletanci piszą artykuły w opiniotwórczych gazetach.A malkontenci wiecznie niezadowoleni krytykują wszystkich i wszystko w koło w przeważającej większości nie mając o tym zielonego pojęcia.
          Kolagen Naturalny jest produktem unikalnym na skalę światową jednym z największych odkryć polskiej nauki w ostatnich latach.I zamiast go promować robi mu się złą reklamę takimi nieprzemyślanymi artykułami.
          W poprzednim swoim poście podałem adresy stron internetowych nie w celu ich reklamy lecz jako kompedium wiedzy na powyższy temat.Artykuł niestety nie prezentuje żadnej wiedzy na ten temat.
          To co polskie musi być z góry złe i nijakie a w tym wypadku jest najlepsze na świecie czy komuś się to podoba czy nie.
          Pozdrawiam:Ireneusz Sadowski
    • jp28 Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 09:23
      zamieszczam pelny tekst pytan otrzymanych od pani Redaktor Katarzyny Bosackiej
      z Gazety Wyborczej i moich odpowiedzi .
      PYTA GAZETA WYBORCZA. - ODPOWIADA PROFESOR PRZYBYLSKI.

1. Kolagen jest używany od dawna w kosmetyce. Zwykle pozyskiwano go z wołów lub
      preparowano kolagen syntetyczny. Czym wyróżnia sie na ich tle kolagen rybi?

AD 1. To prawda, kolagen jako surowiec do wytwarzania kosmetyków i leków znany
      był od dawna. 600 lat p .n .e stanowił on popularny składnik recept
      sumeryjskich.
      Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że chyba nikomu nie przyszło do
      głowy otrzymywać go na drodze syntetycznej, nie tylko ze względów
      profesjonalnych, ale i ekonomicznych. Pojęcie kolagen syntetyczny jest
      wirtualne. Natomiast kolagen pozyskiwany z surowca, którym są ryby z mniejszym
      prawdopodobieństwem może być nośnikiem prionów.

2. Ryby i ludzie nie maja zbyt wielu cech wspólnych. Czy dotyczy to także
      kolagenu, czy wprost przeciwnie ten rybi jest bardzo podobny do naszego?

AD2.Ryby, płazy, gady, ssaki w tym ludzie – to jeden typ kręgowców. Kolagen
      jest białkiem występującym tylko u kręgowców. Nie istnieje kolagen roślinny
      bądź niższego rzędu. Zarówno ludzie jak i ryby i pozostałe kręgowce mają
      kolagen zbudowany 20 – L aminokwasów. 12 z tych aminokwasów to aminokwasy
      endogenne a więc takie, które organizm w cyklu kwasu cytrynowego wytwarza
      samodzielnie.
      Pozostaje 8 aminokwasów zwanych egzogennymi organizm pobiera z pożywienia
      poprzez układ pokarmowy. Stad niesłychanie ważna jest dieta, która stosujemy w
      trakcie naszego odżywiania.
      Wydaje się być wielce prawdopodobne ze struktury kolagenu zarówno ludzkiego jak
      i rybiego są bardzo zbliżone.

3. W którym dokładnie roku Pan opracował swój kolagen, od kiedy ruszyła jego
      produkcja?

AD 3. Może niewielkie sprostowanie. Ja nie opracowałem istniejącego od milionów
      lat kolagenu , opracowałem natomiast metodę uzyskiwania kolagenu biologicznie
      aktywnego – tropokolagenu . Rodzaj i pochodzenie surowca nie odgrywają w mojej
      metodzie znaczącej roli.
      Pyta Pani o daty. Pierwsza metoda oparta na ekstrakcji pozwala na uzyskanie
      kolagenu tzw. rozpuszczalnego, opracowana została w 1993 roku. Okazało się
      jednak, że ekstrakcja jest metodą wykluczająca aktywność biologiczną. Dalsze
      prace doprowadziły do zastosowania zupełnie odmiennej metody, dzięki której
      uzyskany został – myślę, że po raz pierwszy w biologii białek – tropokolagen z
      zachowaną strukturą przestrzenną.Był to rok 2000.
      Jestem naukowcem, nie zajmuję się produkcją i sprzedażą.
      Jedyną firmą, uzyskującą biologicznie aktywny kolagen, którego proces
      technologiczny jest oparty na moim wynalazku jest polska firma 3 Helisa Sp z
      o.o z Gdyni. Mogę z cala stanowczością oświadczyć ze nie sprzedałem i nie
      pozwoliłem używać moich technologii i opracowań naukowych żadnej innej Firmie w
      Polsce i poza Granicami Polski. Wszystkie inne firmy powołujące się na moje
      prace robią to bez mojej wiedzy i oczywiście popełniają czyn przestępczy.

4. Jak środowisko naukowe przyjęło to odkrycie? Czy występowano do Pana z
      propozycja odczytów, referatów, wykładów, Np. na kongresach dermatologicznych?
      Czy zgłaszał Pan swój wynalazek gremiom międzynarodowym? Czy zainetersowala sie
      nim jakaś gazeta medyczna, naukowa?

AD4 . Środowisku naukowemu przedstawione zostaną prowadzone od lat badania z
      potwierdzonym notarialnie dziennikiem laboratoryjnym. Próba podzielenia się
      niewielkim ich zakresem uwieńczona została tym ze informacja opublikowana
      została splagiatowania przez nieuczciwe firmy i osoby a proces technologiczny –
      pomimo ze chroniony zgłoszeniem Patentowym i Patentem – użyty do bezprawnej
      produkcji preparatów podobnych. Metodę, wyniki badań, uchwycony w czasie cały
      proces przedstawiony zostanie z tego względu po uzyskaniu ostatecznej ochrony
      patentowej.

5. Czy jeśli chodzi o wpływ kolagenu na wspomaganie leczenia wielu chorób poza
      Pana badaniami potwierdzającymi jego skuteczność, badano Pański kolagen? Czy
      jest wykorzystywany choćby eksperymentalnie w jakiejś placówce zdrowia? Czy
      były na jego temat publikacje?

AD5. Badania nad tropokolagenem i jego efektami terapeutycznymi fascynują
      wszystkich- laboratoria i kliniki , które je wykonują . Do tej pory badano
      tylko PDK – produkty degradacji kolagenu , ze względu na metodę , którą go
      uzyskiwano. Jest to pierwszy tropokolagen uzyskany z niezmienionej postaci ,
      którego właściwości są poznawane.
      Z zawodu jestem chemikiem, nie mogę, więc prowadzić badań z zakresu
      medycyny.Otrzymuję wyniki badań wraz z wnioskami wykonujących i precyzyjną
      dokumentacją tak jak dla każdego przestrzegającego etyki zawodowej naukowca,
      stanowią one dla mnie olbrzymią satysfakcję.

Pozostaję z poważaniem

Profesor dr habilitowany J . Przybylski
      PS 3•11. zainteresowanym i fachowcom polecam literaturę światową to może czegoś
      nowego się nauczą.

1. ISIDORE DANISHEFESKY Ph. D: BOICHEMISTY FOR MEDICAL SCIENS. 1980
      2. GEORGE H.SMITD Ph .D : THE CHEMICAL BASIS OF LIFE. 1982
      3. PETER O.KOHLER M.D. : CLINICAL ENDOCRYNOLOGY. 1986
      4. GARLAND R. MARSHALL : PEPTIDES , CHEMISTRY AND BIOLOGY. 1988
      5. WILLIAM KELLEY M.D.: INTERNAL MEDICINE. 1988
      6. AMERICAN SOCIETY FOR BONE AND MINERAL RESEARCH; PRIMER ON THE METABOLIC BONE
      DISEASES AND DISORDES OF MINERAL METABOLISM. FIRST EDITION 1990
      7. LUBERT STRAYER : BIOCHEMISTRY. FOURTH EDITION 1995
      8. SILVIE RICARD-BLUM : UNCONVENTIONAL COLLAGENS. 2000
      9. COLLIN A GRAHAM : DNA SEQUENCING PROTOCOLOS. SECOND EDITION 2001
      10. JOHN STUDD : THE MANAGEMENT OF THE MENOPAUSE. 2003
      11. Własne prace I publikacje Autorów 1995 -2004

• 121212hmm Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 11:39
      W trzech rodzajach,z nachalnym zaleceniem ich stosowania.
      Przeczytałem-jak większość osób w naszym kraju i poza jego granicami.Wasz artykuł
      i z duzym zaskoczeniem stwierdzam, że cytowane opinie Profesorów Dermatologów są
      niemal identyczne z treścią reklamy,którą mi wmuszono.Powstaje pytanie, gdzie
      znajduja się niezależne media oraz etyka naukowa?
      Podaje więc dane firmy, której agresywnośc zaskoczyła mnie i towazyszace mi
      osoby.Collagen Beauty International Pl 81-531 Gdynia ul Wielkopolska 280.Firam
      ta nie została uwzględniona w Waszym artykule.
      • an_f Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 13:27
        Myślałam, że Gazeta Wyborcza zanim opublikuje artykuł, dokładnie sprawdza
        wszystkie informacje. Teraz wiem, iż to, co czytałam to tylko subiektywne
        oceny "niedoinformowanych" dziennikarzy.
        Kolagen Prof. Przybylskiego istnieje już od conajmniej 3 lat na rynku. Wiadomo,
        że niezadowoleni zawsze się znajdą ale skoro tak dobrze się sprzedaje to
        znaczy, że zadowolonych jest mnóstwo. Ze względu na szczególne warunki
        przechowywania, Kolagen Aktiv sprzedawany jest jako JEDYNY na rynku w sklepach
        firmowych, wybranych aptekach, salonach kosmetycznych - nie jest to sprzedaż
        sieciowa (dla wiadomości autorek artykułu, które piszą o domokrążcach). Ciekawi
        mnie, że artykuł ukazał się teraz, kiedy Profesor otrzymał Patent. Wymieniając
        firmy kolagenowe pominięto firmę Beauty Line - dlaczego? Ponownie brak wiedzy?
        Czy artykuł ma wytłumaczyć zbliżającą się inwazję instytucji kontrolujących
        firmę 3-Helisa?
        Ja jestem młodą osobą, uważam, że uczę się po to, aby coś w życiu osiągnąć. Nie
        rozumiem dlaczego mądrzy ludzie mają być nękani niewiedzą ignorantów. Czy w tym
        kraju pod nowymi rządami jest szansa, że to się zmieni i WIEDZA, LATA PRACY
        będą docenione i nie trzeba będzie emigrować?

Pytanie do Redakcji: czy warto się uczyć?
      • misia119 kto uwierzy przekupnym "autorytetom"? 02.12.05, 02:40
        artykuł z wypowiedziami naukowców operujących wiedzą z lat 60-ątych jest dość
        komiczny, nie uważacie -:)? Z pewnością za swe realiom przeczące, przestarzałe
        wypowiedzi dostali ekstra honorarium, a innym czynią wyrzuty, że zarabiają
        pieniądze? A czy szanowni dermatolodzy, lub panie dziennikarki pracują zupełnie
        za darmo? Niestety, żyjemy w świecie materialnym, i odkąd ludzkość przeszła z
        handlu wymiennego na in. formę gratyfikacji, do czynienia z pieniędzmi mamy
        codziennie.Ja nie zajmuję się sprzedażą kolagenu, tylko stosuję go ponad pół
        roku, z efektów jestem zadowolona i zamierzam dalej stosować. A tego typu
        autorytety i ich wypowiedzi nie robią na mnie wrażenia, tylko budzą
        współczucie. I zastanawiam się, czy przyczyną rzucania niesprawdzonych opinii
        byl ograniczony umysł, czy motywacja "ekonomiczna"?
    • kompot3 Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 12:46
      Aż dziw bierze, że redaktorzy którzy pisząc artykuły piszą coś o czym nie mają
      zielonego pojęcia i nawet nie chce im się zgłębić wiedzy na dany temat .Jestem
      obserwatorką z boku i po ukazaniu się artykułu postanowiłam poszperać aby
      dowiedzieć się coś więcej. I okazuje się,że nigdzie się nie zeknęłam z tym, że
      kolagen ma leczyć osteroperozę, stwardnienie rozsiane i inne wymienione w
      artykule.
      Jestem ciekawa dlaczego na temat danego artykułu wypowiadają się tylko
      dermatolodzy którzy zazwyczaj są na "nie" i w nic nie wierzą, sami potrafią
      tylko leczyć jakimiś sterydami albo paprać mazidłami, po których nie ma
      zazwyczaj żadnych rezultatów i zazwyczaj leczenie ciągnie się miesiącami.
      Dlaczego panie redaktorki nie zadały sobie trudu, aby się skontaktować z innymi
      lekarzami, którzy się nie bali wypróbować kolagenu i są zadowoleni z jego
      efektów. A co do domokrążców to nie bardzo wiem o co chodzi ponieważ nie
      spotkałam się z nikim takim ,wobec tego jak nazywa się ludzi którzy zajmują się
      avon itp.
    • student37 Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 16:13
      Po przeczytaniu Gazety Wyborczej a w niej artykułu Pani Bochniarskiej i
      Więckiewicz zachecam zarówno Panie redaktorki jak i Profesorów Dermatologów
      opiniujacych kolagen jako białko, do zapoznania się z ostatnimi wydaniami
      Dermatologii Rassnera, kosmetologii jaroszewskiej oraz Biochemii Harpera>
      sa to podręczniki studenckie, napisane przystępnie posiadające tę zaletę, że
      wiadomosci w nich zawarte sa aktualizowane. Równierz wiadomosci z zakresu
      kolagenu.Omówiony został dokładnie proces przenikalnosci przez naskurek i skurę
      właściwą. Dzieńki tym informacjom zarówno autorzy jak i opiniodawcy artykułu
      mogliby zapewne uniknąć niestosownych błędów merytorycznych w swoich
      wypowiedziach.
      • renia_26 Re: Kolagenowa żyła złota 06.11.05, 22:37
        Stosuję krem z kolagenem naturalnym z naprawę dużym powodzeniem. Mam bardzo
        wrażliwą skórę, nigdy nie mogłam zużyć żadnego innego kremu do końca opakowania
        bo mnie uczulał albo nie wchłaniał się, a z tym nie mam takich problemów a w
        dodatku starcza na dość długo. Nie przesadzajmy z tą ceną, kremy uważane za
        dobre, znanych marek, także polskich,kosztują podobnie albo więcej.
      • marlena_ad Re: Kolagenowa żyła złota 10.11.05, 22:46
        Abstrahując od tematu: mój drogi, piszesz o błędach merytorycznych dziennikarzy
        i dermatologów i każesz zaglądać do podręczników akademickich, ale ty musisz
        też gdzieś zajrzeć: do podręcznika podstaw gramatyki polskiej: w swojej
        wypowiedzi masz 4 byki i to grube: również, skóra, naskórek, dzięki - zobacz
        jak, ty to napisałeś Studencie. (dysortografii chyba nie masz bo inne wyrazy są
        ok)
      • bri Re: Kolagenowa żyła złota 05.01.06, 14:30
        Student, ja Ci polecam słownik ortograficzny. W tym podręcznku, który
        wymieniasz skóra i naskórek jest pisana przez u???
    • weronika414 Re: Kolagenowa żyła złota 07.11.05, 23:21
      perzeczytałam artykuł w Wysokich Obcasach i zemdliło mnie na widok "polskiego
      piekiełka" Jak można , nie mając pojęcia o dystrybucji kolagenu , pisać , że
      sprzedają go "domokrążcy" ? Kolagen sprzedawany jest zarówno poza siecią
      detaliczną, jak i w sklepach kosmetycznych , aptekach , gabinetach
      kosmetycznych. ceny są zróżnicowane, o czym powinny panie piszące paszkwil
      poinformować. Rozrzut cenowy , w zależności od stopnia oczyszczenia to 90 -170
      złotych za 50 ml ( trzymiesięczna kuracja na twarz i szyję) . czemu nie
      piszecie o 30ml Collagenistu Heleny Rubinstein za 350 złotych , zawierajacym
      ten sam kolagen , tylko w ilości 10%. Bo w pojeciu zawistnych Polaków, polskie
      nie może byc dobre , w Polsce nic nie możan wypromować. sama uzywam tego
      kolagenu od roku . Nie powiedziałabym nigdy, że leczy osteoporoze , czy
      reumatyzm. Ale jest wspanały jako kosmetyk, Mam gładką, świetnie nawilżoną
      skórę. Ten kolagen leczy urazy na skórze ( pęknięcia , wypryski , oparzenia
      termiczne, słoneczne , afty , stany zapalne dziąseł i jamy ustnej...itp.piszę
      tlko to, co potrafie potwierdzić) Panu i pani załóżmy naukowcom radzę trochę
      poczytać na temat badań klinicznych nad kolagenem zanim postawią na szalę swój
      autorytet.
      • romek744 Re: Kolagenowa żyła złota 08.11.05, 14:21
        Domokrążcy, akwizytorzy? Kto w network marketingu puka w dzwi i domokrąży?
        Tak to jest jak za pisanie poważnych tekstów biorą się "znawczynie tematu"
        albo leniwe pseudo-dziennikarki. Różnica między domokrążcą a networkowcem
        jest taka jak między pismakiem a dziennikarzem.
        Wiecie, nie zajmuje się ani kosmetykami, ani suplementami, ale jak czytam takie
        bzdury o network marketingu, branży poważanej w całym cywilizowanym świecie
        (nawet w Azji) to mi ciśnienie skacze! Niestety, ale jesteśmy - może własnie
        dzięki takim nierzetelnym dziennikarzom - sto lat za murzynami, że o azjatach
        nie wspomnę.
        romek
        • hanslipke Re: Kolagenowa żyła złota 12.11.05, 15:00
          jak zwał tak zwał network , marketing , sprzedaż bezpośrednia , zawsze to
          lepiej brzmi niż domokrążca , tak nowocześnie , trendy .
          • romek744 Re: Kolagenowa żyła złota 17.11.05, 09:02
            Nie jak zwał tak zwał, ponieważ różnica pomiedzy network marketingiem jest
            mniej więcej taka jak sex faceta z kobietą a kobiety z kobietą. Niby to samo
            ale inne narządy. Prawda? Albo samochód napędzany benzyną i gazem, niby to
            samo, ale? W network marketingu nikt nie chodzi po domach - pierwsza i
            podstawowa zasada.
            romek
      • bri Re: Kolagenowa żyła złota 05.01.06, 15:07
        W składzie kremu Collagenist są substancje stymulujące syntezę kolagenu. Jakos
        firma HR nie wspomina ani słowem o kolagenie "naturalnym".
      • bri Re: Kolagenowa żyła złota 05.01.06, 15:09
        Oto skład kremu Collagenist podany na stronie internetowej HR:
        Phytokine ® and Cytovitine, Ascutelaire (Asian Flower), Mulberry extract,
        Vitamin E, UVA/UVB filters.

Jak na razie to wygląda na to, że dystrybutorzy "kolagenu naturalnego"
        wierzą we wszystko co im mówi producent. Przecież i tak nie mają jak tego
        sprawdzić.
    • nisar Re: Kolagenowa żyła złota 08.11.05, 14:48
      Nie wiem, czego oczekują stosujący kolagen, ale ja jestem zadowolona. Smaruję
      nim twarz i dekolt, raz dziennie, za to regularnie (od pół roku). Rezultaty:
      1. buzia fajnie nawilżona i napięta
      2. żadnych nowych zmarszczek
      3. dwie bruzdy na dekolcie jakby nieco płytsze (ale może to sugestia).
      Nikt nie twierdzi, że popatrzenie na kolagen uzdrowi, zliftinguje i ufarbuje
      włosy na dawną kruczą czerń. To środek działający powoli, jego skuteczność
      zależy niewątpliwie od systematyczności stosowania. Cena spora, niemniej mnie
      na przykład 100 ml (silver, za 180 zł) starcza na ok 3-4 miesiące, więc w końcu
      nie wychodzi tak drogo.
      • k012 Uwaga!!! Zaczyna się wojna!!! 12.11.05, 17:47
        UWAGA!!! ZACZYNA SIĘ WOJNA !!!
        Stało się wreszcie to, co spotyka każdy rewolucyjny produkt, zaczynający zagrażać swoją ekspansją i popytem interesom grup, a nawet całych branż posiadających wpływy.
        Lobby związane z produkcją i dystrybucją kosmetyków, poczuło się nie na żarty już zagrożone kolagenem, którego systematycznie używa co najmniej 110 000 Polek wraz z rodzinami.
        14 października w Warszawie odbyła się narada naszych wrogów, na której drugą, mniej tajną część wpuszczono: prawnika, specjalistę od „czarnego pijaru”, czyli kampanii oczerniających, dziennikarzy i specjalistów „do wynajęcia” z dziedziny kosmetologii i dermatologii.
        Treści obrad pierwszej części łatwo się domyślić, bo w części drugiej mówiono jedynie o tym, jak zatrzymać rosnący popyt na Kolagen, wszelkimi dostępnymi środkami. Uradzono, póki co, powtarzanie co pewien czas ataków medialnych, które wspierać będą cytatami opłaceni lekarze, bądź kosmetyczki. Podniesiono tam potrzebę powołania się na jakiekolwiek pomagające ich planom wyniki jakiejkolwiek kontroli. Uczestnicy narady nie znaleźli jednak innego pomysłu, jak poprzez koneksje w Głównym Inspektoracie Sanitarnym poszczuć na wszystkie firmy kolagenowe Wojewódzką Inspekcję Handlową w Gdańsku, aby ta z kolei poprzez terenowych kontrolerów SANEPIDU sprawdziła, czy Kolagen Naturalny, Aktiv-Przybylskiego, Max i Beauty - Jest właściwie oznakowany i czy nie jest reklamowany jako lek”. Śmieszne te kontrole odbyły się wprost błyskawicznie. Piszemy o nich dalej. Dziennikarze, których wynajęto do opluwania kolagenu związani są zawodowo głównie z grupą medialną ITI i Agorą. Należy zatem oczekiwać najbardziej nawet niewybrednych ataków w publikatorach takich, jak: Onet.pl , TVN; Gazeta Wyborcza i zależne od nich kapitałowo rozgłośnie radiowe oraz pomniejsze lokalne czasopisma.
        W Polsce od dawna już nikt nikogo nie zaczepia medialnie za darmo. Gdy nie wiadomo o co chodzi - zawsze chodzi o pieniądze. Tym razem o pieniądze firm kosmetycznych, które obudziły się z letargu i stwierdziły, że straty, które przynosi im rosnący popyt na Kolagen są już większe wielokrotnie od kwot, które mogą zapłacić najemnikom, „czarnemu pijarowi”.
        Atak skierowany będzie bez wątpienia głównie przeciwko Przybylskiemu, gdyż to on wypisuje ewidentne głupstwa, wchodząc przesadnie i nachalnie swą reklamą w dziedzinę medycyny, czego rzeczywiście robić nie należy i przed czym od dawna Was przestrzegaliśmy. Na medialnych napaściach zazwyczaj też najwięcej tracą ci, którzy opierają swą dystrybucję o medialną właśnie reklamę - czyli np. 3-Helisa Przybylskiego.
        Polska jest jednak w tym względzie krajem specyficznym. Jak dowodzą przykłady ze sfery marketingu politycznego, nader często „czarny pijar” w polskim społeczeństwie odnosi skutek zgoła odwrotny. Wałęsa przegrał z Kwaśniewskim głównie dlatego, że atakował go poniżej pasa. Dziś znowu rosną sondaże PO i Tuska, wyprzedzonych na ostatniej prostej przez PiS, poniekąd dzięki kampanii negatywnej.
        To jednak problem bardziej 3-Helisy i Maxa niż nasz.
        Pamiętajmy, że COLWAY sprzedaje w Polsce dwa razy więcej Kolagenu, niż wszelkie konkurencje razem. Naszą siłą jest bowiem bezpośrednie dotarcie do konsumenta z bardzo osobistą referencją produktu, której żadna reklama nie dorasta do pięt.
        O naszej sile decyduje nastawienie.
        Jeżeli Wasz Dystrybutor odbierze negatywną opinię prasową, jako czynnik demoralizujący klienta, to oczywiście ataki medialne zaszkodzą Waszym interesom. Jeżeli jednak uzbroicie go w wiedzę, iż produkt jest tak dobry, że swym zagrożeniem dla koncernów kosmetycznych ataki takie siłą rzeczy prowokuje, wówczas - i to jest kolejny fenomen network marketingu - krytyka stanie się w istocie naszą reklamą!
        Pojawiają się nadto uboczne aspekty zaczynającej się wojny.
        Do tej pory o kolagenie było tylko słodko, och i ach... To miłe, leniwe, ale nie budzi emocji. Teraz zaczną się polemiki, repliki wynikające z prawa prasowego, zacznie się dyskusja, może nawet w TV, a na pewno w biurze, w tramwaju, na spotkaniach towarzyskich, rodzinnych. W takiej dyskusji zawsze wygrana będzie nasza strona, o ile reprezentuje ją rasowy sprzedawca.
        Po pierwsze bowiem, z najbardziej nawet błotem wspomaganego sporu, po jakimś czasie,każdy kto słyszał, pamięta tylko, co było jego podmiotem. Czyli rozgłos, reklama!

Po drugie sprzedawca kończy każdą dyskusję konkluzją: więc spróbuj, czyli sprawdź. Czyli kup!

Zastanawialiśmy się nie raz, przez miniony rok, czy dyskusji takich nie wywoływać sztucznie... Teraz będziemy je mieli.
        Aspekt następny.
        Rysuje się wreszcie teraz szansa na jakieś porozumienie, na jakiś wspólny front z konkurencją. Mieliśmy go od początku z powstającą, najmłodszą, raczkującą dopiero na rynku AAG-Max. Obecnie, kiedy ostrzegliśmy zachowując się lojalnie i ponad podziałami - Beauty i najtrudniejszą w jakiejkolwiek rozmowie 3-Helisę, kiedy podzieliliśmy się z nimi swoją wiedzą wywiadowczą - mamy nadzieję na odrobinę mądrości naszych konkurentów, którzy zdają się zaczynać rozumieć, że kiedy pojawia się wspólny wróg (co kiedyś nastąpić wreszcie musiało), wówczas należy puścić parę, nie w gwizdek, a w tłoki, spożytkować energię i środki na promowanie polskiego kolagenu, a nie dezawuowanie kolagenu konkurencji. Wierzymy, że tak się stanie. W Polsce dość trudno o takie zachowania, ale przecież wśród ludzi inteligentnych się zdarzają.
        Wracając do konkretów. Pierwszy ruch wroga został koncertowo sparowany.
        W piątek 04.11.05 o godz. 9.15 Colway odwiedziła kontrola SANEPIDU z Wejherowa zlecona przez Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku na podst. wrednego okólnika Głównego Inspektoratu Sanitarnego w W-wie nr GIS-HŻ-4242-101-1/IB/SW/05 z dnia 27.10.05 r. Pani inspektor była bardzo kompetentna i dobrze wyszkolona. Szukała najdrobniejszych śladów łamania przez COLWAY Ustawy - Prawo Farmaceutyczne (Dz.Ust. z dnia 06.09.2001 r.), a konkretnie „przypisywania preparatowi zarejestrowanemu jako kosmetyk, działania leczniczego”.Nie znalazła.
        Protokół kontrolny (do wglądu dla wszystkich chętnych) stwierdza coś wręcz przeciwnego. Czyli prawidłowe oznakowanie produktu i brak jakichkolwiek znamion przydawania kolagenowi w naszych materiałach cech leku. Jako załączniki „zarekwirowano” skrypt szkoleniowo-informacyjny dla zaawansowanych str. 28-29, gdzie ośmieszamy dyrektywy kontrolne i film DVD-„ROK CUDÓW”, gdzie dr Ania Niewieczerzał najwyraźniej mówi o tym, żeby nie czynić z kolagenu leku i panaceum.
        We wnioskach kontrola jest dla nas laurkowa i zamyka temat wieczyście.
        Mamy „silne podstawy” przypuszczać, że identyczne kontrole w A.A.G. Max i Beauty przyniosły wynik podobny. Za 3-Helisę ręczyć nie możemy. Prof. Przybylski, a szczególnie dr Siemaszko stworzyli ogrom publikacji, które stanowią pożywkę dla ataków na kolagen, np. leczenie osteoporozy, stwardnienia rozsianego, profilaktykę nowotworów itp. Będą teraz tą żabę jeść. W każdym bądź razie „cynk” od nas dostali... Być może już w tym tygodniu z nimi porozmawiamy ...
        Na kanwie tego „wojennego suplementu” chcemy złożyć hołd sieci za jej potwierdzoną po raz kolejny potęgę.
        Gdyby nie było Was tysiące, zapewne nie mielibyśmy tylu kontaktów, które w tym przypadku pozwoliły na pełne kontrwywiadowcze rozpracowanie przeciwnika.
        Na koniec pozwolimy sobie wyprzedzić to, co za chwilę będziecie postulować: argumenty do polemiki.
        Oczywiście wiemy z góry, bo nic to nowego, co w ogóle mogą największe nawet wyobrażalne autorytety zarzucić Kolagenowi:
        l) Brak dowodów klinicznych na jakiekolwiek oddziaływanie medyczne hydrolizatu kolagenowego aplikowanego naskórnie
        Odp. Zarzut w części znacznej słuszny. Aczkolwiek nie do końca .
        u 11 spośród 14 pacjentów Kliniki Dermatologicznej Akademii Medycznej w Gdańsku stwierdzono istotną poprawę w leczeniu łuszczycy, twardziny ograniczonej, łysienia plackowatego, alergicznego zapalenia naczyń (badania z rok
        • k012 Re: Uwaga!!! Zaczyna się wojna!!!cz.2 12.11.05, 17:54
          Na koniec pozwolimy sobie wyprzedzić to, co za chwilę będziecie postulować: argumenty do polemiki.
          Oczywiście wiemy z góry, bo nic to nowego, co w ogóle mogą największe nawet wyobrażalne autorytety zarzucić Kolagenowi:
          l) Brak dowodów klinicznych na jakiekolwiek oddziaływanie medyczne hydrolizatu kolagenowego aplikowanego naskórnie
          Odp. Zarzut w części znacznej słuszny. Aczkolwiek nie do końca .
          u 11 spośród 14 pacjentów Kliniki Dermatologicznej Akademii Medycznej w Gdańsku stwierdzono istotną poprawę w leczeniu łuszczycy, twardziny ograniczonej, łysienia plackowatego, alergicznego zapalenia naczyń (badania z roku 2003, mają pełną wartość
          dowodu klinicznego)

doświadczenia dr Waldemara Podlipnego w oddziałach dermatologicznych szpitalibielskich i warszawskich nad leczeniem objawowym łuszczycy (rejestrowane, pretendują do rangi dowodu klinicznego)
          identyczne właściwie badania dr Radosława Rafalskiego z Łodzi zaowocują być może
          (kibicujemy) habilitacją
          badania immunologiczne i dermatologiczne nad rogowaceniem przymieszkowym, żylakami podudzi, niedokrwiennymi zmianami troficznymi, leczeniem blizn i oparzeń pierwszego stopnia, prowadzone przez dr Wandę Brajczewską-Fischer itp. itd.
          UWAGA! COLWAY, jako sieć sprzedaży bezpośredniej, nie kładzie nacisku na racje medyczne, lecz raczej na efekt marketingowy. Cytujemy tu tylko niektóre, będące w naszej gestii badania prowadzone absolutnie „dla sztuki” i dobra pacjenta, bez zysku. Lekarzy - Menedżerów COLWAY-a , nie przywołujemy - dla zachowania etyki polemicznej i dlatego, że zabrakłoby strony...
          Natomiast wyciągniecie bez trudu z Intemetu argumenty medyczne Beauty, a szczególnie Przybylskiego, którego partnerka życiowa, dr ginekologii Siemaszko, może czasem przesadza, ale ma też dużo obiektywnych racji.
          Dowodów klinicznych tych bezspornych i będących naszą wyłączną własnością być może brak, ale posłuchajcie na dobrych spotkaniach, co mówią ludzie, którym kolagen pomógł w dziesiątkach schorzeń. Za wielu ich jest, zbyt wielkie spektrum tych oddziaływań, aby zgonić wszystko na efekt placebo...
          2) Jedyne potwierdzone w polskim piśmiennictwie kosmetologicznym naskóme działanie kolagenu, to nawilżenie i napinanie skóry.
          Odp. Fakt. Zarzut zasadny i pozornie prawdziwy. Tylko, że nikt dotąd w owym piśmiennictwie ( nie tylko polskim, ale i światowym) nie zajmował się kolagenem innym niż bydlęcy (nieaktywny biologicznie) i aplikowanym naskómie inaczej, niż w postaci kremu suplementowanego kolagenem w ilościach takich, na jakie pozwala emulgacja z estrami, tłuszczami - czyli znikomych.
          Notabene: maseczki kolagenowe (białko ze skór cielęcych) cieszą się w gabinetach kosmetycznych całego świata wielkim powodzeniem, mimo, że istotnie napinają jedynie i nawilżają skórę. Ich cena w Polsce = cena butelki Kolagenu Naturalnego wystarczającego na kilkadziesiąt takich maseczek.
          3) Nie ma dowodów na zdolność pokonywania przez kolagen bariery naskórka, czyli transdermalność.
          Odp. I to również jakaś prawda. Nie ma dowodów niezbitych. Te bowiem spowodowałyby ogólnoświatowe szaleństwo kolagenowe. Gdyby Przybylski dowiódł w 2000 roku bezdyskusyjnie transdermalności kolagenu, nigdy byśmy tego produktu my wszyscy na oczy nie zobaczyli! Dopiero teraz, po pięciu latach od dokonania przez dr Sadowską i Kołodziejską odkrycia kolagenu rybiego, zawłaszczonego medialnie przez Przybylskiego dzięki bezspornemu odkryciu metody filtracji fibroinowej - dopiero my Colway uzyskaliśmy pierwsze, pośrednie na razie dowody na transdermalność. Jest nimi dramatyczny, stwierdzony biopsją wzrost poziomu hydroksyproliny w okolicach okołofibroblastowych skóry właściwej, już kilkadziesiąt minut po aplikacji preparatu kolagenowego na naskórek, którego nie da się wytłumaczyć efektem placebo, bo skóra nie poddaje się sugestii, ani manipulacjom sprzedawcy.
          Bezwzględnie zamówcie sobie skrypt dla zaawansowanych. Jest tam (str. 26-27) skrót raportu szpiega gospodarczego- dr Gromnickiego nader obiektywny. Zdobyliśmy go ongiś również dzięki dobremu kontrwywiadowi.
          Jesteśmy też na drodze klinicznego dowodu bezpośredniego. Instytuty naukowe
          warszawskie i krakowskie pracują nad światową sensacją. Naznaczeniem radioizotopem
          naszego preparatu nakładanego na epidermę (naskórek), aby stwierdzić ile jego i jak daleko w
          głąb organizmu dotrze...

Nie chcieliśmy puścić pary z gęby na ten temat, aż do finału. Badania takie trwają ponad
          rok w całej swej „klinicznej ważności”. Są zaś, gdzieś tak na półmetku.
          Ale co poradzić na politykę?
          Będziecie chcieli argumentów, to pewne. My jesteśmy od tego, by Wam je dać.
          4) Kolagen Naturalny - sprzedawany jest w sposób podejrzany, czyli przez przedstawicieli handlowych, akwizytorów, w sieci bezpośredniej (w domyśle, albo wprost jakaś-piramida), mogą padać słowa: „manipulatorzy”, „domokrążcy” itp.
          Odp. To nic nowego. Polemika z tego typu kloacznym atakiem byłaby poniżej godności.
          Możecie co najwyżej powiedzieć, że nie znany jest w sieci COLWAY przypadek, by ktoś sprzedał jedno choć z 250.000 opakowań metodą pukania do drzwi.
          Możecie też powiedzieć, że Colway powstał jako sieć konsumencka. Przystępowały do niej osoby zauroczone produktem, po to, by nabyć go z rabatem. To fenomen działania kolagenu uczynił z przedsięwzięcia biznes dystrybucyjny. Bez reklamy, bez mediów, samą siłą popytu na produkt, wywołaną rekomendacją coraz szerszych kręgów użytkowników, staliśmy się powoli potęgą handlową, solą w oku firm kosmetycznych, które jakoś nie atakują AVON , ORIFLAME i ATW - tak samo działających - dlaczego? Bo się boją.
          Nas boją się na razie tylko jako nowo wyrastającej konkurencji. Przyjdzie czas, gdy nie ośmielą się szczekać nawet piórem najmitów.
          5) Może się zdarzyć, że padnie zarzut o różności budowy kolagenu rybiego od ludzkiego (bo i o tym radzono 14.10 w W-wie)
          Odp. To byłoby zwykłe, podłe kłamstwo. Raczej się nie odważą. Ktokolwiek bowiem zna temat naukowo, pochylił czoła przed sensacją. Różnica w budowie jest bowiem z punktu widzenia biologicznego - ż a d n a.
          Kolagen tołpygi różni się od ludzkiego właściwie jedynie nieco mniejszą masą cząsteczkową (to akurat zaleta pomagająca mu w akcesji) i przewagą wiązań dwusiarczkowych nad wodorowymi (u ludzi jest odwrotnie - co pozwala „żyć” spirali do 42°C)
          Polemika prasowa, radiowa, telewizyjna z możliwymi atakami jest trochę bezsensowna,
          jako, że inspiratorzy tych ataków zapłacą tym mediom, w związku z czym nie będą one
          rzetelną polemiką zainteresowane. Oczywiście jednak skorzystamy z przepisów prawa
          prasowego do repliki. Spróbujemy podsycić czasem debatę, która z Waszą pomocą stanie się
          reklamą. To już nie rok 2001, gdy rybi kolagen był nieznanym w działaniu kuriozum
          Obecnie dziesiątki świetnych specjalistów stało się fanami kolagenu. Wciągniemy ich do sporu. Będzie wesoło. Informujcie nas o każdej medialnej napaści na kolagen.

Z OSTATNIEJ CHWILI ...

Niemal wszystko, co zapowiedzieliśmy sprawdziło się, co do joty. A nawet bardziej i w dodatku szybciej, niż mogliśmy się spodziewać. W sobotę 05.11.,w „Wysokich Obcasach” (dodatek do Gazety Wyborczej) ukazał się pierwszy artykuł atakujący kolagen.
          Jest wredny. Atakuje trzy firmy, ale miesza po równo błoto, którym je obrzuca.
          Panie K. Bosacka i A. Więckiewicz twierdzą np. że kolagen traci właściwości poza przedziałem 5-15 °C, co było prawdą, ale trzy lata temu.
          Dziś nawet Beauty zdzierży 20°C. Piszą też, że sprzedają go „domokrążcy”, a „ reklamowany jest jako cudowny odmładzacz o szerokich właściwościach leczniczych „.
          Jest w tym artykule wiele brudnych świństw. Autorki wiedziały wcześniej, niż organa kontrolne (i firmy kontrolowane) o kontroli- co jest wyśmienitym tematem dla prokuratury. Jedna z redaktorek sugerowała nam poprzez lobbystów kryptoreklamy jeszcze 24.10 - wyłączenie COLWAYA z recytacji firm atakowanych’ oczywiście w zamian za wznowienie słono płatnych wzmianek w prasie kobiecej. Spo
          • k012 Re: Uwaga!!! Zaczyna się wojna!!!cz.3 12.11.05, 17:58
            Jest w tym artykule wiele brudnych świństw. Autorki wiedziały wcześniej, niż organa kontrolne (i firmy kontrolowane) o kontroli- co jest wyśmienitym tematem dla prokuratury. Jedna z redaktorek sugerowała nam poprzez lobbystów kryptoreklamy jeszcze 24.10 - wyłączenie COLWAYA z recytacji firm atakowanych’ oczywiście w zamian za wznowienie słono płatnych wzmianek w prasie kobiecej. Spotkała się z odmową lecz jej pośredniczka lobbuje Beauty i... Beauty tym razem w ataku oszczędzono...
            Przywołano zgodnie z planem autorytety: prof. prof. Waldemara Placka i Grażynę Dylę z Bydgoszczy i Łodzi, którzy planowo „puścili bąka”, choć już prof. Placek, w którego uczelni mieliśmy kiedyś rewelacyjne spotkanie- zrobił to z pewnymi oporami.
            W przedmiocie „nadużycia medycznego” cytowano tylko rewelacje Przybylskiego. Wymyślono, jakoby na jakimś forum internetowym pełno było głosów krytycznych, co jest brednią. W sumie artykuł płytki, ale potwierdząjący całkowicie zdobytą przez nas wiedzę.

Sprzedaż bezpośrednia to rzecz wielka, choć nie wszyscy pojmują jej moc. Wystarczy by
            5.000 aktywnych Dystrybutorów CO LWAY zaczęło od tego tygodnia prezentację handlową od zdania: „Czy słyszała Pani o kolagenie? Tak, tym właśnie słynnym kolagenie, który atakowany jest w prasie przez firmy kosmetyczne ze strachu przed plajtą „ - / każda następna napaść staje się naszą wielką, darmową reklamą.
            Skoro zaś tak zacne czasopismo jak „Gazeta Wyborcza”, ta właśnie gazeta,która po pół roku wprawdzie dopiero od zajścia, ale przecież zdemaskowała korupcyjną propozycję i szantaż Rywina - skoro złapana została teraz przez nas, maluczkich za rękę – publicznie pytamy:

Co robiła jej dziennikarka na spotkaniu 14.10.05. gdzie omawiano plan medialnego szkalowania produktu, który jest dumą polskiej nauki?

Kto płaci za artykuł w „Wysokich Obcasach” z 5.11.05?

Czyj interes reprezentują autorki?
            Skąd wiedza ich o piśmie Głównego Inspektora Sanitarnego z dn. 27.10.05 jeszcze przed wiedzą adresata (otrzymał 4.11.2005)
            Komu zawdzięczamy rekord Polski w szybkości kontroli SANEPIDU(listonosz przychodzi do SANEPIDU w Wejherowie z okólnikiem 4.11.05 o godzinie 13.00, zaś od 9.15 ich inspektor jest już na kontroli, o której nie mógł jeszcze wiedzieć ?)
            Kto doniósł Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu o „nadużyciach reklamowych” firm kolagenowych ?
            Kto spowodował pierwszą w historii RP kontrolę o takim właśnie profilu?

Jest to obiektywna wiedza,którą chcieliśmy się z Wami podzielić.
    • kosmetyczka3 A.T.W. ?? 13.11.05, 11:58
      Z Kolagenem Naturalnym rybiego pochodzenia pozyskiwanym w oparciu o Polski
      wynalazek po raz pierwszy zetknęłam się w połowie Sierpnia 2004 r. Przy tej
      okazji urzekł mnie też plan marketingowy prezentowany przez COLWAY- firmę,
      która nie obrzuca błotem pomówień swojej konkurencji. Wcześniej współpracowałam
      już z Oriflame i ATW. Okaząło się, że w środowisku dystrybutorów ATW ktoś już
      rozsiewał ziarno nienawiści do kolagenu rybiego pochodzenia. Nienawiść ta
      przybrała obrzydliwą dla mnie formę jeszcze, w 2004r, do tego stopnia, że
      zrezygnowałam definitywnie z A.T.W. Natomiast Oriflame zachowało się bardziej
      neutralnie. Na uzasadnienie wrogiego nastawienia środowiska A.T.W. do polskiego
      wynalazku nie trzeba było długo czekać. Ta firma planowała wprowadzić na rynek
      nowy kosmetyk zawierający kolagen- wynalazek z poprzednich epok, którego
      parametry eksploatacyjne i tym samym atrakcyjność rynkowa nie dorównywały,
      krytykowanemu przez A.T.W. kolagenowi rybiego pochodzenia.
      W 2005r. Kolagenowy produkt A.T.W. pojawił się na rynku i najprawdopodobniej
      jego atrakcyjność oraz dystrybucja nie spełniły oczekiwań A.T.W.
      Inwestycje związane z wprowadzeniem nowego kosmetyku na rynek są olbrzymie, a
      przy mizernych efektach w popycie na tego rodzaju kosztowną nowość, jak widać
      warto zaangażować się w inicjatywy oszczercze, choć jest to obrzydliwa forma
      walki konkurecyjnej na rynku. Taka walka jest na tyle ryzykowna, że jej
      inicjator nie ma odwagi występować na arenie w sposób zidentyfikowany i ukrywa
      się za plecami najemników, odpłatnie zaangażowanych w klasyczną strategię.
      Tam gdzie w grę wchodzą pieniądze, to nawet poczytna gazeta zamienia się w
      brukowego szmatławca.
    • renia_26 Re: Kolagenowa żyła złota 13.11.05, 13:37
      Właśnie znowu zamówiłam sobie krem na bazie kolagenu naturalnego. Jest naprawdę
      swietny.
    • dr.medycyny Re: Kolagenowa żyła złota 23.11.05, 21:27
      JESTEM POD GŁĘBOKIM WRAŻENIEM GŁUPOTY LUDZKIEJ!
      CZEGOŚ TAKIEGO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM!

Zwykle nie odpisuje na artykuły jednak tym razem rażący brak wiedzy autorów
      może się przyczynić do poważnych konsekwencji w ludzkim postępowaniu. Niestety
      owe konsekwencje będą negatywne...

Aby rozwiać wątpliwości czytających będę pod każdym fragmentem P. Bosackiej
      zamieszczał odpowiedni komentarz.
      Więc zaczynamy:

1. Kolagen od dawna jest stosowany w kosmetykach - w kremach
      przeciwzmarszczkowych oraz w zastrzykach wypełniających zmarszczki lub
      powiększających usta. W przemyśle kosmetycznym używa się kolagenu wołowego lub
      świńskiego.

Odp: Oczywiście ale o rybim to Pani zapomniała, a przecież wszystkie wymieniane
      firmy w Pani artykule produkują swoje preparaty na kolagenie rybim! Jest to
      zasadnicza różnica gdyż kolagen bydlęcy nie jest biologicznie aktywny - martwe
      białko. Rybi zachowuje swoją budowę aminokwasów dzięki czemu jest aktywny
      biologicznie.

2. Ostatnio w Polsce pojawił się żel z kolagenem rybim zwanym przez
      producentów "naturalnym". Reklamowany jest jako cudowny odmładzacz o szerokich
      właściwościach leczniczych.

ODP: No i bardzo dobrze! Takie ma działanie! A gdyby ktoś reklamował odkurzacz
      jako superczyszczący to też by Panią zdziwiło?

3. Jak zapewniają producenci - ostro konkurujące ze sobą firmy z Gdyni: 3-
      Helisa, Colway, AA Sp. z o.o. - wygładza on skórę, zmniejsza przebarwienia,
      blizny, rozstępy i cellulit, łagodzi alergię, łupież i trądzik. Na stronach
      internetowych dystrybutorów i producentów jest opisane jego szerokie
      zastosowanie także do celów medycznych.

ODP: Taka jest prawda. Powiem nawet więcej! W wielu klinikach stosuje się owy
      kolagen po operacjach, na blizny i in.

4. Przenikając przez skórę, ma pomagać w leczeniu osteoporozy, "uzupełniając
      niedostatki białka w kościach", stwardnienia rozsianego ("choroba polega na
      zaniku osłonek włókien nerwowych, których składnikiem jest kolagen").

ODP: Racja! Właśnie trwaja badania nad naznaczeniem kolagenu izotopami aby
      udowodnić już absolutnie jego "przenikliwość" i "docieralność" do najgłębszych
      warstw skóry a nawet kości. Jest jednak jedno ale... on nie tyle uzupełnia co
      pobudza fibroblasty - komórki wytwarzające rodzimy kolagen - do pracy. Po
      aplikacji kolagenu w testach owe fibroblasty "oszalały"!

5. jeszcze - "po aplikacji na powieki poprawiać ostrość wzroku", "pobudzać
      wzrost brwi i rzęs", "stymulować procesy naprawcze w paradontozie", "uśmierzać
      ból". Dzięki niemu "wzrasta siła mięśniowa", a "siwe włosy ciemnieją".

ODP: wzrok? badania trwają, parodontoza? TAK ból? badania trwają. Siwe włosy?
      TAK

6.Kolagenu naturalnego" nie można kupić w sklepie. Sprzedają go domokrążcy,
      kosmetyczki i nieliczni lekarze medycyny estetycznej. Reklamy tego żelu
      pojawiają się w prasie, dużo o nim w internecie, na forach urodowych pełno
      wpisów kobiet, które dały się na kolagen naturalny namówić. Zdarzają się
      entuzjastki, więcej jest głosów krytycznych - że nie działa.

ODP: oczywiście ze można kupić w sklepie, aptece i u dystrybutora! Domokrążcy!
      Zostaliście właśnie obrzuceni błotem, upokorzoni jako nacja półludzi! Jednak
      wolę być domokrążcą i dawać ludziom kolagen i zarabiać 3-5 tyś/mc niż pisać tak
      bzdurne art. do prasy. Co do for dysk. to nie spotkałem się z negatywnymi
      opiniami nt. kolagenu a co weeken po kilka godzin wertuję fora kosmetyczne.
      Poprosze o dowód.

7. Nic dziwnego, bo jedyne potwierdzone naukowo działanie kolagenu (również
      wołowego i świńskiego), to jego właściwości ochronne, nawilżające i napinające
      skórę.

ODP: bydlęcego tak rybiego nie tylko.

8. Bezbarwny żel o lekko rybim zapachu po rozprowadzeniu na skórze rzeczywiście
      daje przyjemny efekt wygładzenia i napięcia. Na opakowaniu napis: "Przechowywać
      w temp. 5-15 stopni" - bo w innych temperaturach kolagen traci swoje
      właściwości (dystrybutorzy nie wymagają od akwizytorów posiadania przenośnych
      lodówek).

ODP: 5-15? chyba P. autorka miała w ręku zdespiralizowany kolagen z przed 3
      lat! Obecnie i juz od ponad 1,5 kolagen wytrzymuje bezwarunkowo temperaturę od
      5 do 26,8 st. C,(przynajmniej ten produkcji Inventia Polish Technologies
      COLWAY).

9. Wyłącznie z ryb ekologicznych

ODP: JAKICH??? Ekologicznych? A czy Pani chomik też jest ekologiczny? Nie
      zawiera konserwantów? Aha... to faktycznie...

A teraz troszę o wypowiedziach:

1. Jak dotąd nie udowodniono, by cząsteczki kolagenu otrzymywanego ze skór ryb
      słodkowodnych charakteryzujące się inną budową niż kolagen ludzki mogły pokonać
      barierę naskórka. Nie istnieje również nośnik, który przenosiłby go głęboko do
      skóry.

ODP: Kwas mlekowy.

2. Mitem jest więc to, że aplikując miejscowo żel z kolagenem, możemy
      doprowadzić do jego odbudowy w skórze, a tym bardziej w głębszych tkankach.

ODP. j/w

Posłowie.

Uważam, że za opłacone przez koncerny farmaceutycze artykuły chcące zniszczyć
      NASZ POLSKI wynalazek powinno się wysyłać na Syberię.

Permanentna Umysłowa Grenlandia...

• samwieszkimjestem ARTYKUŁ KŁAMIE 13.12.05, 11:56
      Są pewne grupy, którym zależy na antyreklamie Kolagenu Naturalnego. Z pewnością
      to one przyczyniły się do napisania tego artykułu. O jego braku wiarygodności
      niech świadczy fakt, że autorowi nie chciało się nawet sprawdzić, czy kolagen
      rzeczywiście przechowuje się w temp. 5-15st. Otóż przechowuje się go w temt. 5-
      23st.C, ponieważ w tej temperaturze i w neutralnym odczynie ph kolagen
      zachowuje swoją unikalną budowę potrójnej helisy. Inne kolageny mają helisę
      pojedyńczą i faktycznie mogą służyć tylko i wyłącznie za żel nawilżający. A
      helisa potrójna idealnie pasuje do kolagenu ludzkiego i łączy się z nim. Nie
      tylko więc odbudowuje włókna kolagenowe (notabene jedyna PRZYCZYNA starzenia
      się skóry), ale także tworzy "rusztowanie" na którym organizm może sam
      odbudować włókna kolagenowe. Używam, więc wiem, że działa. Bo jak inaczej
      wytłumaczyć znikanie wieloletnich rozstępów, które rzekomo można usunąć tylko
      chirurgicznie? Polecam spróbować - każdy jest z niego zadowolony :-)))
      • marionagio Re: ARTYKUŁ KŁAMIE 19.12.05, 19:05
        Używam kolagenu od ponad roku. Mam trądzik różowaty, który udaje mi się dzięki
        niemu utrzymać w ryzach. Skóra wygląda pięknie, od czasu do czasu mam jakieś
        drobne wypryski, bez porównania z tymi, które miałam przed kolagenem - wielkie,
        ropne krochy na obu policzkach i czole. Poza tym moja skóra wygląda 10 lat
        młodziej niż rok temu. Od dwóch miesięcy stosuję także na dłonie - zniknęły mi
        plamy. Jest bez porównania ze wszystkim, co do tej pory stosowałam. Kupuję 200
        ml opakowanie, wystarcza mi na jakieś 3 miesiące, ale używam na twarz, szyję ,
        dekolt i ręce.
        Mam nadzieję, że ta nagonka szybko się skończy i nie wyrządzi zbyt wielu szkód.
        • bri Re: ARTYKUŁ KŁAMIE 05.01.06, 15:06
          W Gazecie Wyborczej ukazały się też inne artykuły na temat kolagenu
          Przybylskiego o całkiem innej wymowie. One też były opłacone???
    • naxalite a ja mam jedno pytanie 20.12.05, 00:47
      a mianowicie, jak z tej cholernej eleganckiej buteleczki z mrozonego szkla
      wydobyc resztke specyfiku...? Rozbic czy jak? Na oko zostaje tego na jakies 10
      aplikacji na buźke i dekolt, a nijak nie idzie wytrząchnac.
      Poza tym efekty dzialania oceniam nie najgorzej, nadzwyczajnych cudow sie i tak
      nie spodziewalam/ Preparat rzeczywiscie ladnie sciaga i napina skore, poprawia
      koloryt, doraznie likwiduje efekty zarwanych nocy i zmeczenia, poza tym swietnie
      pomaga w gojeniu drobnych skaleczen, uszkodzen skory itp. Poza cera stosowalam
      go tez na kilka starych blizn, mialam nadzieje, ze cos poprawi, niestety
      widocznej poprawy nie zauwazylam; mozliwe, ze w przypadku swiezych blizn efekt
      bylby lepszy, poza tym troche brakowalo mi systematycznosci w stosowaniu.
      Podsumowujac: nie wydalabym sama takiej sumy na kosmetyk (ten dostalam), ale
      opakowanie jest dosc wydajne, starcza na pare miesiecy, jezeli ktos jest w
      stanie wydac 40-50 zl na miesiac, to czemu nie
    • bri Re: Kolagenowa żyła złota 05.01.06, 15:11
      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=48008
      Powyżej link do forum wizaż, z wypowiedziami osób, które używały tego
      specyfiku. Nie brzmi to zbyt zachęcająco.
      • iga48 Re: Kolagenowa żyła złota 12.02.06, 22:06
        Jestem kosmetyczką,która postanowiła sprawdzic na własnej skórze działanie
        kolagenu.A więc efektów brak.Skóra przesuszona i odwodniona.Zeby takie efekty
        wystąpiły tylko u mnie to może i byłabym skłonna przyjąć tezę,że może tylko mi
        nie służy.Ale niestety kolagenu użwały także moje klientki i rezulataty były
        takie same jak u mnie.Jeśli ktoś jest zadowolony to chwała mu ja niestety nie
        należe do tego grona i widzę tu wielki szwindel.
    • kasiunia845 Re: Kolagenowa żyła złota 13.11.06, 14:36
      Zestawy kosmetyków, mnóstwo gratisów.
      KOLAGEN NATURALNY FORMUŁA Q 5-26

Żaden krem nie może się równać z aktywnym kolagenem! Wciąż rośnie liczba osób,
      które z oczekiwanym skutkiem wypróbowały jego transdermalny wpływ.
      Jest to znakomity ratunek dla kobiet wymagających, które chcą zregenerować,
      odżywić i odmłodzić skórę twarzy, szyi, dekoltu i biustu. Doskonały na plamy i
      oparzenia słoneczne, na szybką regenerację skóry po opalaniu. Może też wspierać
      leczenie wielu przypadłości i schorzeń, nie tylko skórnych! Kolagen nakładany
      bezpośrednio na skórę głęboko ją ujędrnia i regeneruje. Stosowany zewnętrznie na
      powieki może działać nie tylko na zmarszczki mimiczne wokół oczu, ale i przy
      okazji poprawić ostrość widzenia.Stymuluje on procesy naprawcze w paradontozie.
      W przypadku uszkodzeń skóry przyśpiesza gojenie. Wygładza blizny, rozstępy,
      redukuje cellulit, zmniejsza tzw. pajączki. Pomaga też w reumatyżmie i żylakach,
      stosowany na stawy łagodzi bóle reumatyczne, likwiduje opuchliznę i uśmierza
      ból. Są trzy postaci kolagenu : biała, szara i grafitowa. Wszystkie są na skórze
      przeźroczyste, szybko się wchłaniają. Nie mają żadnego zapachu. Biały i szary
      kolagen ma najczęściej zastosowanie kosmetyczne, natomiast grafitowy -
      szczególnie często stosowany jest przy zwyrodnieniach kręgów szyjnych i zespole
      sztywnego barku.

Warto przypomnieć, że ma szereg jeszcze innych zastosowań. 80% ludzkiej masy
      ciała to właśnie kolagen, płynne białko z którego zbudowane są nasze kośći,
      mięśnie, skóra. Przez całe życie człowieka podlega ono stałej wymianie. Z
      wiekiem, nasza skóra traci jędrność, mięśnie - sprężystość, a kośći ubożeją w
      wapń. Organizm się starzeje. Należałoby mi podać z zewnątrz to, czego brakuje mu
      wewnątrz - czyli - KOLAGENU!

Teraz każdy kolagen 200ml - 150 zł, 100ml - 100zł, 50ml - 50zł!

Kolagen Platinium ( twarz, szyja, dekolt, redukuje zmarszczki)
      200ml, 100ml, 50ml

Kolagen Silver (całe ciało, zwalcza cellulit, rozstępy)
      200ml, 100ml, 50ml

Kolagen Graphite ( włosy, paznokcie, stawy)
      200ml, 100ml, 50ml

Pięciopak " Luksus każdej damy! Wspaniały na prezent! "

KREM NA DZIEŃ 50 ML
      KREM NA NOC 50 ML
      PEELING 100 ML
      TONIK 125 ML
      KOLAGEN PLATINIUM 50 ML
      Cena zestawu : 250 zł

Produkty są nowe, zapakowane, idealny prezent na święta, do tego mnóstwo
      gratisów ( kosmetyki, perfumy, gadżety ... )
      Na terenie Rzeszowa osobiście dostarczam lub umawiam się z klientem w
      wyznaczonym miejscu, Polska wysyłka 13 zł.

SERDECZNIE ZAPRASZAM!
      TEL. 0661062047
    • aniajanowitz Re: Kolagenowa żyła złota 20.11.08, 10:27
      Czy ktoś używał kolagen platinum przeciwko zmarszczkom? Jesli tak to
      po jakim czasie znacznie się spłycają. Ja uzywam kolagenu 110 dni ,
      ale jak na razie żadnych zmian :-(
    • rapo Re: Kolagenowa żyła złota 27.04.09, 10:39
      o rany!!!ludzie jak czytam te komentarze to az mnie starch ogarnia o nasza
      przyszlosc:(
      po pierwsze PIEKNE PANIE ktore zaczely stosowac kolagen i niestety nie zauwazyly
      rezultatow to UWAGA oswiadczam ze zmarszczki ktore tworza sie przez 10-20lat nie
      znikaja w 3 miesiace !!!A co gorsze moze w ogole nie znikna!!!moga ewentualnie
      sie delikatnie splycic i nie powstana nowe. Ludzie pomyslcie gdyby tak wszystko
      znikalo po kolagenie to by starych ludzi nie bylo i chyba bysmy byli pieknym i
      wiecznie mlodym narodem:)a co najgorsze zalamuje mnie to ze tym PIEKNYM PANIA i
      tak to nie wystarcza... ( "moga ewentualnie sie delikatnie splycic i nie
      powstana nowe")no bo jak juz zaplaca 150zl to by chcialy byc piekne na
      zawsze...glupota ludzka nie zna granic!!!
      ja osobiscie uzywam kolagenu od 2 lat i jestem bardzo zadowolona...zastepuje mi
      idealny krem...wygladza, nawilza, w koncu mam zdrowa skore bez efektow suichej
      skory albo zbyt natluszczonej i to mi w 100% wystarcza a jesli kiedys zapragne
      by moje zmarszczki zniknely przejde sie do chirurga plastyka, by mi skore
      ponaciagal bo chyba kolagen jej nie wciagnie do srodka :))))hihihi...
      a tak na marginesie jestem biotechnologiem i nauka jak to nauka zawsze plata
      figle i pewne badania pokaza ze jest ok a inne temu zaprzecza...natomiast
      kolagen moze nie na wszystkich ale napewno w jakims stopniu dziala bo tysiace
      ludzi uzywa i nawet leczy tym preparatem a to chyba jest nawazniejsze...szczerze
      mowiac nie obchodzi mnie ze ktos na tym zarabia kase, bardziej obchodzi mnie ze
      wiele osob ma z tego satysfakcje...tym bardziej ze dla pojedynczej osoby 150zl
      na pol roku to nie majatek, wiecej Polacy wydaja na alkohol lub papierosy w
      miesiacu:)apropo pieniedzy i dorabianiu sie na naiwnosci ludzi to bardziej
      zajela bym sie lekarzami lapowkarzami ktorzy biora nawet za ladny usmiech i w
      dodatku czym ciezszy przypadek choroby to biora wiecej do kieszeni...paranoja!!!
      przepraszam za zmiane delikatna tematu ale az dziw bierze ze ludzie takie bzdury
      pisza a nie pomysla globalnie.
      Pozdarwiam!
    • bognabogna1 kolagen naturalny Q 5-26 03.05.10, 14:15
      Expresowa realizacja zamówień
      www.allegro.pl/sklep/1385158_kolagen_
      naturalny_colway_tarnobrzeg

Dołącz do grona zadowolonych klientów , najlepiej przekonać się samemu
      • bognabogna1 Re: kolagen naturalny Q 5-26 03.05.10, 14:17
        www.allegro.pl/sklep/1385158_kolagen_?shop_id=1385158&page_id=1&p=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka