alpepe 25.02.06, 14:53 no, no, dowalili Vivie, za zdjęcia Maryli. I słusznie. Jak Maryla Rodowicz mogła była się zgodzić na takie przekłamanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vvoitek Bardzo 01.03.06, 19:01 dziekuje za bardzo ladny projekt - czy tez projektowy dyptyk. wkrotce o tym napisze na new-art.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 BARDZO ciekawy projekt 01.03.06, 21:41 gratuluję niezwykłego projektu, wstrząsającego tym co najważniejsze w egzystencji każdej skończonej istoty Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Kobiety z gazet - ZOBACZ jak się poprawia 01.03.06, 23:09 start24.pl/forum/viewtopic.php?t=21&start=30 Z tego co widać, to najlepszych speców od grafiki mają w CKM :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
clansman6 SZOK!!!!!!!!!!!! 02.03.06, 02:59 SZOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM STRONE ZA PRZEDMÓWCĄ!!!!!!!!!!! www.glennferon.com/portfolio1/ -- Odpowiedz Link Zgłoś
tzeentch Re: SZOK!!!!!!!!!!!! 02.03.06, 10:08 s8.bitefight.pl/c.php?uid=26188 to dopiero szok! Odpowiedz Link Zgłoś
kacza_dupa DUPA nie szok 02.03.06, 15:10 Ameryki chyba nikt nie odkrył że od lat się zdjęcia retuszuje? Kiedyś pędzelkiem i specjalnymi pigmentami, a teraz Photoshopem. Odpowiedz Link Zgłoś
enatasha Rewelacja!!! 02.03.06, 13:44 i jakże bezsensowne jest istnienie ludzkie..? Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Bardzo 01.03.06, 22:13 Maybe you were right But baby I was lonely I don't want to fight I'm tired of being sorry (Ringside) Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Być albo nie być 01.03.06, 19:03 ten dziadek w okularach jest perfekcyjnie namalowany, ale na tego młodego i dzieciaka to bym się nie nabrał. Odpowiedz Link Zgłoś
angelene Re: Być albo nie być 01.03.06, 19:10 powinni jeszcze napisac o zdjęciach edyty górniak w playboyu. w tv występuję z nadwagą jakieś 15 kg - po ciąży naturalne. a w gazecie szczuplutka do przesady. mogła poczekać z tymi zdjęciami, aż naprawdę schudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: Być albo nie być 01.03.06, 19:12 dobra jest, nie ma co. warsztat ma wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Być albo nie być 01.03.06, 19:17 "Właścicielowi galerii spodobała się jedna z dziewczyn na zdjęciach. Wymyślił jej imię Dominika. Aneta Grzeszykowska zrobiła mu małą odbitkę, którą nosi jako zdjęcie swojej dziewczyny w portfelu" A co na to jego chłopak? Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 PL-Boy 01.03.06, 19:24 Kiedys byla arcysmieszna ksiazka PL-Boy Marcina Szczygielskiego (wiecej o ksiazce tutaj: www.latarnik.com.pl/sklep/?s__karta.id__11 ), na podstawie doswiadczen i historii autora, ktory pracowal w polskiej edycji Playboya. Autor opisuje, jak praktycznie wszystkie zdjecia sa "rasowane". Dla mnie to nie ulega watpliwosci, bo sam poniekad zajmuje sie grafika rastrowa. Jedno jest pewne, graficy zatrudnieni w polskich czasopismach kolorowych sa coraz gorsi. Kiedys jak im sie cos "wypsnelo", to w ramach zartu (np. reklama Kredyt Banku - dziewczyna z biustem na oko 70D i przy tym grawitacja jakby nie istniala :-)). Natomiast ostatnio to co widze to ewidentne partactwo, typu ostatnie zdjecia Jagny Marczulajtis - mialem wrazenie, ze zostala wyrenderowana. A tu okazuje sie, ze nie, tyle ze grafik przesadzil z obrobka zdjec :-) Idealne osoby sie nie zdarzaja, zawsze sa jakies pieprzyki, niesforne kosmyki itp. itd. Smieszy mnie jak widze kolejny "atak klonow". Odpowiedz Link Zgłoś
ohmy Re: Być albo nie być 01.03.06, 19:36 Fajne pracki, ale ta filozofia, retoryczne pytania o istnienie pierwowzorów? Bez przesady. Kreacja bohatera literackiego mogłaby budzić podobne emocje: czy kogokolwiek niepokoi, że Hamlet nie istniał naprawdę? W szkole trzeba było się uczyć 'życiorysów' nie istniejących postaci, często nie-ludzi. Bez niepokoju. A tu portrety bez życiorysów - i co z tego? W muzeach ogląda się portrety osób z życiorysami, ale życiorysy się łatwo ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
szokiren symulakra 01.03.06, 19:42 Praca jak na polskie warunki ciekawa, choć nie jest to nic nowego. Artyści wiedzą, że media cyfrowe produkują (nie)byty z dużym upodobaniem, polecam prace np. Keitha Cottinghama i jego fikcyjne portrety z początku lat 90 czy Gerald van der Kaap. Mamy tu więc portrety, które są "kopiami bez oryginału". Praca o znikaniu wydaje mi się również interesująca. Choć czym innym jest znikania analogowe a czym innym cyfrowe :) Pozdrawiam autorkę. pytania są wciąż takie same na przykład dlaczego by nie Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: symulakra 01.03.06, 20:13 może lepiej by było gdyby te rysunki bardziej udawały zdjęcia paszportowe, a może nawet gdyby były wklejone do fikcyjnych paszportow? A do asp430, "zdjęcia" Marczułajtis to były w CKM. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 Re: symulakra 01.03.06, 20:35 Dzieki. Mowiac szczerze nie bardzo kontroluje "co i gdzie". Chodzilo mi o te zdjecia (dwa przyklady, kazde wazy ok. 50 kilo, mam tez wieksze): img385.imageshack.us/img385/5696/jagna10ye.jpg img385.imageshack.us/img385/7165/jagna25rb.jpg Troche ucze znajomego jak poprawiac zdjecia, ktore robi swoja cyfrowka i ta nieszczesna Jagna sluzy jako przyklad negatywny. Po prostu partactwo na calego. W ogole z tego co widze to jest pare narzedzi tak lubianych przez polskich grafikow:-) Mowiac szczerze jak widze kobiety potraktowane "glamour lookiem" to mnie az odrzuca. Przykladem niegdys Jolanta Kwasniewska i z 90% aktorkopiosenkarek (chyba wszystkie zdjecia Skrzyneckiej, w rzeczywistosci majacej oblesna cere...zdjecia reklamowe Dancewicz, wygladajacej w rzeczywistosci staro, zwlaszcza "zeby palacza" - jak ktos ma dostep do czasopisma "4 pory roku" to moze sobie obejrzec Dancewicz "saute"). To juz wole zdjecia facetow, ktore sa bardziej werystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitek Re: symulakra 02.03.06, 01:00 oczywiście, tego jest ostatnio sporo. ale połączenie jest ciekawe, i ja się z tym do tej pory nie spotkałem - zastąpić siebie kimś innym, kogo nie ma. bo takie, że ja to kto inny, to ich jest całe mnóstwo. ale tu jest ładne zostawienie najpierw miejsca, jakby jakaś elegancka skromność. --- new-art.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpirowski Łeeeee 01.03.06, 20:10 Zajrzałem na stronę galerii Raster - przedstawiona tam praca #11 (starszy pan w okularach) w trochę większej rozdzielczości udowadnia że nie są to obrazki malowane od początku do końca w PShopie. To jest tylko montaż z wielu elementów, z portretów itniejących ludzi. Na portrecie starszego pana widać wyraźnie inną fakturę skóry na brodzie i w okolicach ust, a inną na policzkach. Takie prace technicznie nie powalają na kolana. Irytuje mnie podpisywanie pracy z oznaczeniem techniki reprodukcji - c-print, dibond, pleksi, 47 x 37 cm, pomija się zaś informację dosyć ważną w tym wypadku - rozdzielczość x na y pixli. Odpowiedz Link Zgłoś
shoovar Re: Być albo nie być 01.03.06, 20:24 jezeli to jest mnotaz podrasowany w photoshopie to na srednim poziomie i malo oryginalna praca. jezeli to jest "matte painting" to na dostatecznym poziomie ale i tak odstaje od tego co sie teraz robi na swiecie. Polecam strone forums.cgsociety.org/forumdisplay.php?f=138 sa tam dwie galerie prac 3D i 2D w roznych "matte" technikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpirowski Re: Być albo nie być 01.03.06, 20:43 Matte painting - to technika łączenia obrazu rzeczywistego (film, fotografia) z elementami graficznymi (rendering, 2d painting, techniki tradycyjne). Tak więc to określenie jest raczej nie na miejscu. Na innej pracy Pani Grzeszykowskiej #16 raster.art.pl/zasoby/temp/Raster%20GRZESZYKOWSKA.jpg jeszcze wyrażniej widać, że to montaż z fragmentów zdjęć osób itniejących w rzeczywistości. Czepiam się ponieważ w tekście czytamy "zdumiewający perfekcyjnym iluzjonizmem projekt", a to mocno przesadzone określenia - wobec faktu,że to tylko fotomontaże. Odpowiedz Link Zgłoś
shoovar Re: Być albo nie być 01.03.06, 21:02 nie sprzeczam sie, ale dla matte painting jest neikonieczne laczeniem obrazu rzeczywistego z malowaniem komputerowym obejrzalem sobie obraz z twojego linku i kon by sie usmail nad jej technika szczegolnie ta twarz ktorej obrzeza sa zle zretuszowane no i ta fatalna czerwona aura na ramionach.... polecam dla autorki jak pracowac nad twarza zeby nie wygladala nienaturalnie podrecznik "online" www.lunacore.com/photoshop/tutorials/tut018.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Nieprofesjonalny fotomontaż 02.03.06, 09:03 Basta! Filozofia dziecinna, koncepcja - odgrzewany 10 raz kotlet, poziom wykonania: techniczny średni, artystyczny nie do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Nieprofesjonalny fotomontaż 02.03.06, 11:02 według Kogo? argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Re: Nieprofesjonalny fotomontaż 02.03.06, 15:06 Argumenty??? Trzeba być bardzo nieuważnym, by nie widzieć różnic natężeń kolorów, szumu, ordynarnego użycia narzędzi stamp i smudge, tuszowania niespójności opcją smart blur najprawdopodobniej. Ponadto błędy konstruowania bryły twarzy, nazwałbym to ambitną amatorszczyzną. Oceniam z punktu widzenia oglądającego dzieło sztuki, a nie życzliwego spojrzenia na zabawy początkującego plastyka. 1. mgła na czole 2. przejaskrawione światło na czole 3. przesadna asymetria od policzków w dół, autorka nie poradziła sobie z różnymi oświetleniami 4. usta za głęboko osadzone względem ich okolicy 5. zniszczona zmienna faktura skóry 6. perspektywa umieszczenia głowy niezgodna z torsem, no ale może marynarka się tak dziwnie przekręciła, jednak jeśli twarz jest en face, głowa względem szyi powinna być skręcona w lewo, jest zaś równo z grdyką (tors "patrzy" wprost na prawo od oglądającego) to tylko ogólnie o tym najlepszym "dziadku" dalej mi się nie chce, powinno wystarczyć Uczyłem photoshopa studentów jednej z ASP. Odpowiedz Link Zgłoś
drakoniusz Hm... a tak w ogóle to co to za news? 01.03.06, 20:45 Taki jakoś mało newsowaty, małotreściwy i jeszcze na pierwszej stronie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Być albo nie być 01.03.06, 22:12 Maybe you were right But baby I was lonely I don't want to fight I'm tired of being sorry (Ringside) Odpowiedz Link Zgłoś
mergelinked obserwacje 02.03.06, 00:16 Taki pomysł już był, w 1989 roku w Belgii Van Der Buercke zrobił całą fikcyjną drużynę Anderlechtu a w 1993 w Rzymie alternatywnego papieża zaprojektował kolumbijski artysta Jose Ruben Alonso. Poza tym facet w okularach to jest pan Henryk Malitka z Okuniewa. Powyższe informacje też są fikcyjne, a może nie są? Jeśli chodzi o usuwanie się z pamięci świata to wycięcie siebie ze zdjęć jest wykonalne. Ale jak się usunąć z googla? Pozdrawiam Anetę i Jaśka, prace (jak zwykle) trafiają do mnie, są bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd Re: Być albo nie być 02.03.06, 00:21 Jak zobaczyłam te zdjęcia myślałam, że coś z tymi ludźmi nie tak... że są albo chorzy, albo opóźnieni w rozwoju bo te twarze dziwnie są nieharmonijne. Jak już wiedziałam że to twory fotoszopa, to to jest kwestia proporcji twarzy - są zachwiane, ucho nie tam gdzie trzeba, linia włosów zaczyna się zaraz na skroni, niemalże się z brwia styka. Widać to szczególnie na twarzach z półprofilu. Ale ogolnie ciekawy projekt :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasgld Świetny pomysł 02.03.06, 00:53 też dużo pracuje z komputerem i mam podobne spostrzeżenia do autorki tych prac istniejemy jeżeli nas widać jeżeli jesteśmy obecni jak nas nie widać fizycznie(emocjonalnie) nie ma nas dlatego dla polityków tak ważne jest pokazywanie sie w telewizji na bilboardach i w kolorowych gazetach bo ich przekaz słowny musi być poparty przekazem wizualnym Odpowiedz Link Zgłoś
apemaia coś nie tak 02.03.06, 08:50 od razu zgadłam, że coś z tymi ludźmi jest nie tak, myślałam, że to jacyś z Urala albo nie wiem skąd, mają bardzo nieharmonijne rysy twarzy, jasne brwi ciemne włosy. Sam pomysł moze spoko, żałuję, że nie mam tyle czasu na wymyślanie takich bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: coś nie tak 02.03.06, 10:57 bzdetów? Bardzo subiektywna ocena. Ok. Ale to Twój problem, że ślizgasz się po powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: coś nie tak 02.03.06, 14:38 Za to autorka jakze gleboka, po prostu rozwiazuje problemy egzystencji ... pomysl zabawny, ale artystycznie kicha. Glebia popielniczki. Ale przyznaje, fajna zabawa, tez bym sobie powymyslala ludzi, tylko po co zaraz ta ieologia? Odpowiedz Link Zgłoś
kikkoman Straszne!!! 02.03.06, 09:00 Okropne! Zanim przeczytałam, że twarze te są wygenerowane komputerowo, myslałam, że autorka zdjęć spreparowała zwłoki. Czegoś równie nieludzkiego i matwego w zyciu nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Straszne!!! 02.03.06, 10:52 ok. I jak rozumiesz te pracę? O co chodziło artystce? Podziel się spostrzeżeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Straszne!!! 02.03.06, 10:53 kikkoman napisała: > Okropne! Zanim przeczytałam, że twarze te są wygenerowane komputerowo, > myslałam, że autorka zdjęć spreparowała zwłoki. Czegoś równie nieludzkiego i > matwego w zyciu nie widziałam. MIAŁAŁAM DOKŁADNIE TAKIE SAME ODCZUCIA JAK TY, ZRESZTĄ MOJA MAMA TEŻ!!!!!!!!!!! ZDJĘCIA SĄ ... WSTRZĄSAJĄCE MIMO (POZORNEJ) NORMALNOŚCI!! CIEKAWE, MOŻE WŁAŚNIE O TO CHODZIŁO AUTORCE?!? Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Straszne!!! 02.03.06, 11:01 To bardzo ciekawe co napisałaś... Jestes dowodem w jaki sposób kolorowe magazyny kształtują estetykę nie tylko TV ogłupia. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkoman Re: Straszne!!! 02.03.06, 11:40 O co chodziło "artystce"? Jak sama napisała, zapewne o to, że nie wiedząc nic o człowieku, możemy dowolnie wszystko mu przypisać. Tylko, niestety, nie wyszło, ponieważ te cyborgi są tak dalece wypreparowane z ludzkich uczuć, że nawet Hannibal Lecter przy nich to kopalnia emocji. Jedyny efekt tego "artystycznego" zabiegu, to niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
hajto Re: Straszne!!! 02.03.06, 13:18 Ach, och, jakie to okropne. Glupia jestes i tyle. I dlaczego to Hannibal mialby byc "wypreparowany"? Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Straszne!!! 02.03.06, 13:49 chodzi po prostu o to, że bardzo trudno pracując na komputerze uzyskać kolory takie aby po wydrukowaniu lub naświetleniu na papier były o.k. Z tym się boryka wielu nawet doświadczonych, pracujących w wydawnictwach czy drukarniach grafików. Monitor - nawet znakomity i skonfigurowany ze sprzętem nie jest miarodajny. Bo programy też kłamią... Proponuję, tak dla przykładu, narysować coś w Corelu, a potem przenieść do Photoshopa, albo na odwrót, kolory będą inne, które właściwe, które pokażą nam się na papierze po wydrukowaniu lub naświetleniu pliku, jak plik będzie wyglądał na stronie internetowej gdy zamieścimy go na serwerze? Możliwe, że zupełnie jeszcze inaczej bo n.p. serwery też mają swoje ustawienia i swoje kolory, laby swoje, drukarka nie skonfigurowana swoje... Dlatego zapewne te wrażenia, że twarze wyglądają jak zwłoki, mają po prostu nienaturalne kolory. To pewnie możnaby dopracować, ale trzeba wynająć zawodowego grafika, który posiedzi nad tym miesiąc i skasuje kilka tysięcy, a później udać się trzeba do profesjonalnego zakładu fotograficznego i zaś siedzieć tam i robić po kilkanascie odbitek, żeby się udało... Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Re: Straszne!!! 02.03.06, 15:13 chodzi po prostu o to, że bardzo trudno pracując na komputerze uzyskać kolory takie aby po wydrukowaniu lub naświetleniu na papier były o.k. Nie powiem, że to łatwe, ale możliwe w KAŻDYM przypadku maksimum w ciagu 6 godzin, i nie trzeba do tego monitorów typu Barco, wystarczy podstawowa kalibracja, wprawne oko. Nie programy kłamią tylko corel kłamie :) Poprawienie tych zwłok byłoby zaś kwestią nawet godzinki. Usunąć kolor, dodać warstwę szumu, choćby zeskanowaną skórę człowieka w adekwatnym wieku, pokolorować ponownie ręcznie. Trochę ordynarna metoda, ale już ona znacznie poprawiłaby tę artystkę :/. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Straszne!!! 02.03.06, 15:36 godzinkę - kilkadziesiąt obrazków? no, no... Moze zatem te obrazki są robione w Corelu? Bez oglądnięcia krytycznego w czymś innym? Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Re: Straszne!!! 02.03.06, 15:42 nie no sorry oczywiście jeden w godzinkę, za to z zapasem i szansą na przerwę na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitek Re: Straszne!!! 03.03.06, 01:07 cóż, skoro taki znawca - chcielibyśmy zobaczyć, jak wygląda ten obrazek w dobrym wykonaniu. to tylko godzinka - a wygląda na to, że to prościutkie. chętnie to zobaczę! (czy akurat czasu brak? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Straszne!!! 02.03.06, 16:53 fenomenalnie odpowiedziałaś na zadane przez siebie pytanie. nawet nie wiesz jak wiele masz z tymi "cyborgami" wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Straszne!!! 02.03.06, 12:55 adaptery napisał: > To bardzo ciekawe co napisałaś... > Jestes dowodem w jaki sposób kolorowe magazyny kształtują estetykę > nie tylko TV ogłupia. STRASZNIE INFANTYLNA ODPOWIEDŹ!!! CZY TY MYŚLISZ, ŻE ZDJĘCIA (WSZELAKIEGO RODZAJU) OGDLĄDAM OD WCZORAJ, OD KILKU LAT, ODKĄD POJAWIŁY SIĘ KOLOROWE MAGAZYNY I PROGRAMY DO OBRABIANIA ZDJĘĆ?????? WYOBRAŹ SOBIE, ŻE NIE! WIĘC MOŻE NIE WYDAWAJ TAK KATEGRYCZNYCH OSĄDÓW NA TEMAT KOGOŚ KOGO NIE ZNASZ! A POZA TYM DLACZEGO UWAŻASZ, ŻE JESLI NIE PODOBAJĄ MI SIĘ TE ZDJĘCIA OZNACZA TO,ŻE ZARAZ MUSZĘ BYĆ FANKĄ OBROBIONYCH ZDJĘĆ Z KOLOROWYCH MAGAZYNÓW??? (STRASZNIE UBOGIE TO TWOJE MYSLENIE, NIESTETY!) NIE PODOBAJĄ MI SIĘ TE ZDJĘCIA (OPIERAM SIĘ NA WERSJI DRUKOWANEJ WO, NIE INTERNETOWEJ - NIEWYRAŹNEJ, BO EFEKT W OBU PRZYPADKACH JEST ZUPEŁNIE INNY), BO BUDZĄ NIEPOKÓJ A NAWET WSTRĘT! KTÓRY CHYBA WYNIKA Z TEGO, ŻE TE OSOBY SĄ KOMPLTNIE POZBAWIONE UCZUĆ, EMOCJI, POZBAWIONE SĄ ŻYCIA!!!!!!!!!!! CO ZRESZTĄ ZAUWAŻYŁA JUŻ POPRZEDNICZKA! PO PROSTU MARTWE, TRUPIE TWARZE! A CHYBA MAŁO KOGO EKSCYTUJE TO CO NIEZYWE?! I NIE WMÓWI MI, ŻADEN MĄDRY WŁASCICIEL GALERII, KTÓRY NOSI JEDNO ZDJĘCIE TAKIEJ TWARZY W PORTFELU (MAKABRA!), ZE JEST INACZEJ! CHOĆ OCZYWIŚCIE, JAK KAŻDY, MA ON PRAWO DO SWOJEJ OPINII I ZACHWYTÓW. ZGADAM SIĘ Z POPRZEDNICZKĄ, ZE AUTORKA NIE OSIĄGNĘŁA ZAMIERZONEGO CELU, BO CHYBA NIE WYSTARCZY TYLKO DOBRA ZNAJMOŚĆ PROGRAMU KOMPUTEROWEGO, UMIEJĘTNE POŁĄCZENIE ELEMENTÓW TWARZY! (CO TEŻ JEST DYSKUJSYJNE - PATRZ WCZEŚNIEJSZE KOMENTARZE LUDZI ZNAJĄCYCH SIĘ NA RZECZY)TAKA PRACA WYMAGA JAK MI SIĘ WYDAJE GŁĘBSZEJ WIEDZY NA TEMAT ANATOMII, FIZJONMII, MIMIKI CZŁOWIEKA, MOZE WTEDY EFEKT BYŁBY LEPSZY! WIZERUNKI MARYLI I INNYCH GWIAZD W KOLOROWYCH MAGAZYNACH SĄ OCZYWIŚCIE TEŻ NIEREALNE, TROCHĘ GROTESKOWE, TROCHE ZABAWNE I MAJĄ PEWNIE SPRAWIĆ PRZYJEMNOŚĆ TYLKO SAMEJ ZAINTERESOWANEJ? A JA, TAK JAK ZAPEWNE WIĘKSZOŚĆ LUDZI PATRZY NA NIE Z PRZYMRUZENIEM OKA! ZRESZTĄ INACZEJ ODBIERA SIĘ UDOSKONALONE ZDJĘCIE GWIAZDY MAJĄC W UMYŚLE REALNĄ OSOBE I WIEDZĘ NA JEJ TEMAT! Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Re: Straszne!!! 02.03.06, 15:14 spokojnie barbasia, masz całkowitą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Straszne!!! 02.03.06, 16:59 dlaczego krzyczysz kobieto? podtrzymuję swoją opinię na Twój temat, do której mam prawo. reagujesz histerycznie ponieważ nie czujesz się pewnie. moja opinia nie jest infantylna tylko ironiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Straszne!!! 02.03.06, 18:10 adaptery napisał: > dlaczego krzyczysz kobieto? podtrzymuję swoją opinię na Twój temat, do której > mam prawo. reagujesz histerycznie ponieważ nie czujesz się pewnie. moja opinia > nie jest infantylna tylko ironiczna. Domorosły psychologu, widzę, że się mnie przestrasyłeś :)))))) Spokojnie nie jestem histeryczką :)))) te duże to literki przez przypadek,a nie żeby kogoś przestarszyć czy nakrzyczeć!!!! Przepraszam ! nie chciało mi się przepisywać od nowa! Mea culpa! Rzeczywiście dość groźnie wyglądają te duże literki! Co do mojej pewności czy niepewności - zdradzę Ci, ze jestem bardzo pewna siebie, a nawet przemądrzała! ;)))))))) "podtrzymuję swoją opinię na Twój temat" Szkoda, znaczy to, że nic a nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
123joasia Re: Straszne!!! 02.03.06, 12:05 kikkoman napisała: > > > Okropne! Zanim przeczytałam, że twarze te są wygenerowane komputerowo, > > myslałam, że autorka zdjęć spreparowała zwłoki. Czegoś równie nieludzkieg > o i > > matwego w zyciu nie widziałam. > > MIAŁAŁAM DOKŁADNIE TAKIE SAME ODCZUCIA JAK TY, ZRESZTĄ MOJA MAMA TEŻ!!!!!!!!!!! > ZDJĘCIA SĄ ... WSTRZĄSAJĄCE MIMO (POZORNEJ) NORMALNOŚCI!! > CIEKAWE, MOŻE WŁAŚNIE O TO CHODZIŁO AUTORCE?!? Nic dodac nic ujac. Zgadzam sie w 100%!! Odpowiedz Link Zgłoś
apaczov Re: Być albo nie być 02.03.06, 11:23 bravo1 kobieta ktora to stworzyla zrobila cos o co zabiegaja tzw,arysci -poprzez przekaz wywolala prawdziwa i szczera reakcje u ludzi , reakcje z potencjalem,ktoremu tworcy to tak naprawde sie udalo??ja za wielu takich nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Być albo nie być 02.03.06, 13:58 ale wygląda na to, że nie o to artystce chodziło:) Ci "ludzie", z tego co piszą w artykule miały skłaniać do zastanowieniem się kim by byli gdyby byli, a wywołują u części dyskutantów odrazę, bo kojarzą im się z trupami:) Odpowiedz Link Zgłoś
ch-wilenska Re: Być albo nie być 02.03.06, 15:28 Nie reagujemy na zjawisko artystyczne, tylko na publicystykę wychwalającą przeciętność warsztatową i nadawanie rangi artystycznemu niebytowi. Zresztą poziom designerski layoutów Agory przestał cokolwiek znaczyć jakieś trzy cztery lata temu. Długoletnia współpraca z artystycznym bufonem typu (ten młodszy! ojciec jest luzak i geniusz) Młodożeniec, firmowana przez "zafryki" udowadnia, że wyborcza nie kontaktuje w żadnej dziedzinie w której zabiera głos. Ale ma dwóch całkiem świetnych rysowników: kreatywny Gawłowski i drugi, nazwisko na Sz. przepraszam wyleciało mi z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Być albo nie być 02.03.06, 15:50 świetnych rysowników to teraz jest mnóstwo, wystarczy przejrzeć neta, a ten zafryki to faktycznie jakaś pomyłka, zawsze wydawało mi się, że jakieś dziecko na paincie Windowsa się bawi i z początku uznawałem za jakąś prowokację - rodzaj antygrafiki komputerowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_koko Re: Być albo nie być 02.03.06, 11:42 Na tych zdjęciach są po kolei: Rzeźnik Morderca Strzyga Zombie Wampirzyca Zaraza Sadysta Odpowiedz Link Zgłoś
patyrka Dzieci z photoshopa 02.03.06, 13:05 świetny projekt.chciałabym go obejrzeć w całości.gratulacje dla artystki.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolkkaa prymitywny odbiorca - czyni sztuki 02.03.06, 13:33 Jako dość prymitywna odbiorczyni sztuki - mogę podzielic się li tylko refleksją poodbiorczą. Na mnie zdjecia te zrobiły okropne wrażenie! Wszystkie twarze kojarzą mi się z chorobą psychiczną, nieszczęściem, smutkiem, rozpaczą, bieda, destrukcją - jest w nich coś MARTWEGO. Pierwszy raz zobaczyłam je w Wysokich Obcasach. I zastanawiałam się -oj co to za pokrzywdzony chłopczyk na okładce...wolałabym chyba zdjecia piękna i szczęścia lub urocze porno! Ooo zamiast nagich - autentycznych kobiet w czasopismach dla męzczyzn - moznaby było pokazywac takie spreperowane stworzenia - i wówczas nie byłoby uprzedmiatwaniania Kobiet czy czegoś takiego, co oburza zwolenników pruderii. Ciekawe: Czy da się stworzyc takie sztuczne stworzenia, które nie będą budzić moich podejrzeń - poprzez pustkę w wyrazie oczu - o chorobę psychiczną! Z twarzą jest chyba kłopot??? Cięzko w nią tchnąć iskrę życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
quistiskaa Re: Być albo nie być 02.03.06, 14:23 ja jak zobaczylam same zdjecia myslalam ze chodzi o jakąś gre komputerową.Przeciez wyraznie widac ze to jest zrobione i nie jest to naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Być albo nie być 02.03.06, 15:06 miałam wrażenie, że oglądam ożywione zwłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
stella.ott Przerażające 02.03.06, 15:45 A mnie te zdjęcia przerażają. KOjarzą mi się z potretami pośmiertnymi. Ci wymyśleni ludzie nie mają w sobie życia. Nie mogę na nich patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
dzia_dek Re: Być albo nie być - co w tym nowego ? 02.03.06, 16:23 Powtarza się od wieków. Różną techniką tworzono świat nierealny nie istniejący.' Odpowiedz Link Zgłoś
adaptery Re: Być albo nie być - co w tym nowego ? 02.03.06, 17:08 trupy, potwory, odrażające zwłoki... widzicie po prostu siebie, Wy szukajcy ideałów z M jak Miłośc. Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd Re: Być albo nie być - co w tym nowego ? 03.03.06, 16:32 nie rozumiem po co te walki :P Jednym się nie podoba, bo dostrzegają nieludzkość tych montaży (bo to nie fotografie), są dla nich straszne i obrzydliwe, mimo że nie wiedzieli początkowo że nie są to realne osoby tylko zlepki wielu twarzy. Ale przecież to TEŻ jest reakcja i moim zdaniem jak najbardziej wpisana w to, co artystka chciała wykrzesać z odbiorców! Można się spierać, czy chciała nas raczej oszukać, że to fotografie zwykłych ludzi, jakich wiele...ale większość na pierwszy rzut oka, podświadomie zauważyła coś niepokojącego w tych twarzach. Czy to znaczy, że są płytcy i szukają ideałów w M jak Miłość? Nie, chyba świadczy to raczej o tym, że są spostrzegawczy i mają "oko", wyczuli dysharmonię w tych twarzach, sztucznie przecież wygenerowanych przez komputer. Wystarczy obejrzeć jedną z prac nawet na zwyklym monitorze w dużym podglądzie - widać, że np kształt oka który wiąże się z kształtem powieki jest w tym wypadku totalnie inny niż to, do czego przywykliśmy, co jest wynikiem fizjologii (mięśnie pod skórą, tłuszcz, naciaganie skóry przez określoną mimikę, itd). To w TYM tkwi zgrzyt montaży, także w braku proporcji, nie dopasowaniu kolorytu cery do włosów, a nie jak ktoś ujął w zaburzonej kolorystyce pracy, którą faktycznie wytwarza Corel. Bo nawet jeśli widzimy zdjęcie przerobione w corelu, i w którym balans barw jest zaburzony, to twarze nadal są określane jako ludzkie, mimo że nawet zielonkawe :P Jak zobaczyłam okładkę Wysokich Obcasów ze "zdjęciem" dziecka z półprofilu, to najpierw myślałam, że to jakaś patologia, gdzie rodzice piją spirytus sześć pokoleń wstecz. Bo coś NIE GRA w tych rysach. I wcale to nie świadczy o tym, że czytam tylko Galę i oglądam Club z michą chipsów na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś