mgrzemow 04.03.06, 09:45 Kobiety z jajami nie maja latwo, ale i tak warto byc kims wiecej niz Matka Polka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mezzoforte1 Re: Pearl Buck 04.03.06, 10:28 Świetny artykuł, inspirująca i mądra kobieta... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Pearl Buck 06.03.06, 17:15 Tyle ze egoistyczna...latwo widziec cudze bledy gorzej z wlasnymi. Zal mi jej corki i ludzi ktorych skrzywdzila walczac o swoja niezaleznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
wiga Re: Pearl Buck 04.03.06, 10:46 Pearl Buck miała zdaje się szczęście, do wykształconych i szlachetnych facetów. Nie tłamsili jej, nie zachowywali się jak Talibowie. W Polsce jest od groma buraczanych Talibów bez względu na wykształcenie. Vide politycy, inni. Nie znieśli by u swego boku wykształconej i kreatywnej kobiety. Taka matka Polka jest im bardzo wygodna. Nie stwarza problemów. Na szczęście wzrasta świadomośc kobiet w Polsce. Coraz więcej kobiet bierze swoje sprawy w swoje ręce i realizuje swoje pasje, z czego przy okazji korzysta otoczenie. Znam takie i młode i całkiem już dojrzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynkajohn Re: Pearl Buck 05.03.06, 15:44 Moja babcia zwykła mawiać madra kobieta zawsze będzie miała władzę nad mężczyzną. Mężczyżni lubią mieć świadomość,że górują nad kobietą i nie należy ich pozbawiać złudzeń.Pamiętam,że zawsze zgadzała się z zdaniem dziadka,ale i tak wszystko robiła po swojemu.Dziadek chyba zdawał sobie z tego sprawę,ale nigdy nie zaprotestował.Byli bardzo ze sobą szczęśliwi i są nadal dla wszystkich w naszej rodzinie wzorem udanego i oddanego sobie małżeństwa.Mądra kobieta zawsze "wychowa" sobie mężczyznę,bo przecież mężczyżni,to wieczni chłopcy.Jeżeli nie można sobie ułożyć mężczyzny,to należy dać sobie z nim spokój,widocznie nie dość mocno kocha.Każdy udany związek,to umiejętność pójścia na kompromisy i dogadywania się.Talibowie o których piszesz,to rzadkość.Każdy mężczyzna chce,aby jego wybranka była zauważana i podziwiana.Nie sądzę,żeby przeszkadzała mu kobieta inteligentna,oczytana i z aspiracjami zawodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
loba_girl Re: Pearl Buck 05.03.06, 19:50 grazynkajohn, mi jakoś nie potrzeba dobrze ułożonego pieska tylko partnera. Być może to ułatwia życie ale świadomość, że wystarczy faceta zmanipulować, by mieć szczęśliwe pożycie, jakoś mnie uwiera:/ Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Pearl Buck 06.03.06, 17:22 Obawiam sie ze to nie mezczyzni sa problemem, w czasach pokoju oczywiscie, przy ulozonych relacjach, tylko inne kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
cicha77 Re: Pearl Buck 04.03.06, 17:19 to są ideały, o których należy pamiętać i dążyć uporczywie... Odpowiedz Link Zgłoś
annaek Re: Pearl Buck 04.03.06, 17:26 Szkoda, że autor nie wspomniał powieści "Command the Morning" o pracach nad bombą atomową; niewiele też o twórczości o tematyce amerykańskiej (pisanej zresztą długo pod pseudonimem). I błąganie do korekty: poprawcie bodaj w wersji wirtualnej te nieprawdopodobne BREWIONA, to niemożliwe, by literówka pojawiła się dwa razy - podejrzewam Was o nieznajomość słowa BIERWIONA (pnie z usuniętą korą).... Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: Pearl Buck 04.03.06, 22:44 niestety korekta gazety w tej chwili śpi błogim zimowym snem...juz tak gdzieś od listopada.też się dziwię :) Odpowiedz Link Zgłoś
idonea Jak wymawiać te chińskie nazwy? 05.03.06, 01:16 Moze ktoś opublikowałby jakąś ściągę do tej transkrypcji, nie wiadomo, czy czytać po anglosasku, po polsku, czy jeszcze inaczej. Założę się, że jeśli powiem Nanxuzhou do Chinczyka, ten tylko w głowę się podrapie. Odpowiedz Link Zgłoś
loba_girl Re: Pearl Buck 05.03.06, 01:27 Babka faktycznie zadziwia życiorysem. Pytanie, czy pózniejsza adopcja oraz działalność na rzecz osieroconych dzieci nie była próbą jakiegoś zadośćuczynienia, zrekompensowania strat moralnych po oddaniu córeczki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
pepegi Re: Pearl Buck 05.03.06, 10:42 Dokładnie. Widzę, że innym komentującym jakoś ten "drobny" szczegół nie przeszkadza w wychwalaniu P.B. Oczywiście sama nie wiem jak bym się zachowała na jej miejscu, ale fakt, że oddała swoją córkę do domu opieki sprawia, że nie mogę patrzeć na nią z takim podziwem jak inni. Odpowiedz Link Zgłoś
monie_pl Re: Pearl Buck 05.03.06, 19:46 W twoim poscie i poprzedniczki pobrzmiewa to co tak bardzo chciala wytrzebic P.B. - brak zrozumienia. W tekscie jest mowa o tym jak bardzo wielka stygma w tamtych czasach bylo posiadanie dziecka niepelnosprawnego, szczegolnie umsylowo, a tez jak pozniej przynala sie do oddania corki do zakladu. Przyklad zony de Gaulle'a (chyba poprawna pisownia), ktora odpowiedziala listem o noszeniu tego samego krzyza pokazuje, ze tak bylonie tlyko w Stanach ale takze we Francji, a mam wrazenie ze jest tak takze i w Polsce obecnie ciagle. Wlasciwie oczywiste wudaje sie, ze adoptowanie kolejnych dzieci to 1. chec naprawienie krzywdy(?) wyrzadzonej corce oddaniem jej, 2. dowartosciowania siebie jako kobiety niepelnej(?) 3. zwykla wrazliwosc na rasizm w stosunku do dzieci, ktore niczemu nie sa winne. Nie rozumiem jak mozna miec taka opinie. Pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś
pepegi Re: Pearl Buck 06.03.06, 09:37 Wybacz, ale chyba nie zrozumiałaś o co mi chodzi. PODZIWIAŁABYM tę kobietę, gdyby zatrzymała niepełnosprawną córkę mimo presji społecznej. To co piszesz jest zwykłym absurdem. Jak można cokolwiek wynagrodzić odrzuconemu dziecku, adoptując inne dzieci? Tak można coś wynagrodzić wyłącznie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
graga05 Re: Pearl Buck 06.03.06, 17:13 Najlatwiej oceniac, a moze wystarczy przyjac do wiadomosci, ze byla taka, a nie inna. Dlaczego doszukiwac w niej przyslowiowej Matki Teresy, ktora zreszta tez nie byla idealem. Pearl Buck zagospodarowywala inna dzialke przestrzeni spolecznej, ona nie zajmowala sie krucjata na rzecz oddawania lub nieoddawania dzieci i akurat ten fragment jej zyciorysu jest jej prywatna sprawa. Mile wzorowe matki Polki, kazdy inaczej znosi swoj krzyz i inna ma psychike - moze nie tak doskonala jak wasza. Z Wasza wrazliwoscia radze wam zajac sie rozwiazywaniem ogromnego problemu, naglasniac potrzebe stworzenia odpowiednich warunkow dla matek wychowujacych niesprawne dzieci. Na poczatek proponuje skromna akcje - dostep do wozka inwalidzkiego dla dzieci w kazdym wieku. Dajcie znac jak poszlo - to zaczne podziwiac. Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 wyrodna matka... 10.03.06, 06:22 Nawet jesli posiadanie dziecka niepelnosprawnego bylo stygma w owych czasach, jaka matka zlecilaby odwiedziny jakiejs tam znajomej, sama bawiac sie za morzami? Odpowiedz Link Zgłoś
czort brewiona? 07.03.06, 10:04 w tekscie jest blad! bierwiona plona, a nie brewiona:PP korekta - gdzie jestes? wiem, ze to upierdliwe, ale jak mozna pisac z bledem! a fuj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: Pearl Buck - to zła i głupia kobieta 09.03.06, 11:41 Całe jej życie dowodzi o braku wyższych uczuć. Skupia się jedynia na zaspokajaniu własnych potrzeb - krzywdzi innych, wykorzystuje - a na koniec, pod płaszczykiem dojrzewania w cierpieniu - sprzedaje swoje i cudze życie za sławę i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś