Dodaj do ulubionych

Aby Polska rosła

15.05.06, 13:38
doskonały artykuł Pani Kingo. Brawo.
Obserwuj wątek
    • cziriklo W kwestii knedliczkow 15.05.06, 13:40
      A nasze polskie patriotyczne knedliczki moga byc brunatne jak dusza naszego
      najwiekszego rzadowego patrioty od trzech pokolen. A jesc brunatne knedliczki
      bedziemy zyletka, ktora nalezy najpierw wyjac z zebow.
    • zakkahletz Super tekst, sam bym tego lepiej nie ujął. :) 15.05.06, 18:25

• gayboy Ale fajnyyyy :-PPPPPP 15.05.06, 21:12
      Najlepszy arytykuł Kingi D. :-PPPPP
    • koloratura1 Re: Aby Polska rosła 15.05.06, 21:40
      Dziękuję, Pani Kingo!
      Ten artykuł już mam na dyskietce, żeby móc dowolnie do niego wracać.
      • cziriklo Cooo??? Same koimplementy??? Przeciez nam 16.05.06, 01:39
        Kinga Dunin sie znarowi i pomysli, ze na tym tu forum zabraklo juz kompletnie
        burakow i mozna zaprzestac pisania! Nie znalazlby sie chociaz jeden malutki
        buraczek, coby przypomnial nam wszystkim, ze Kinga Dunin nie odpowida mu jako
        kobieta, jako feministka, jako farbowana lesbijka czy co tam jeszcze? Zeby
        Kinga Dunin nas nie opuscila?
        Buraki, obudzcie sie! Blysnijcie dowcipem, polotem, rozumem!
        • agna27 Re: Cooo??? Same koimplementy??? Przeciez nam 16.05.06, 14:03
          nie ma chętnych do komentowania...hi hi hi...za trudny tekst pewnie:)
    • gunusiu Re: Aby Polska rosła 16.05.06, 14:56
      genialne... szkod
    • gunusiu Re: Aby Polska rosła 16.05.06, 14:57
      genialne! szkoda, ze prawdziwe....
    • pankolorko Re: Aby Polska rosła 16.05.06, 15:14
      bardzo mi sie "niemilo" zrobilo czytajac ten felietonik pani Kingo, a z drugiej
      strony jakbym sam go napisal... bardzo trafne spostrzezenia chociaz i tak to,
      niestety, nic nie zmieni.
      pozdrawiam
      Marcin
    • ar.co Re: Aby Polska rosła 20.05.06, 16:22
      Można by jednak spróbować przekonać PiS, że lasy są potrzebne - przecież nasze
      Narodowo-Instytucjonalnie Wychowane dzieci będą musiały jakoś wykazać się
      patriotycznie! A jak? Najlepiej - w partyzantce. No a polska partyzantka, jak
      wiadomo, wymaga lasu (powstanie warszawskie pomijam, bo ma już muzeum). Więc
      może jednak, w ramach patriotycznej partyzantki, dałoby się coś zalesić?
    • wtes2 A propos zalesiania 20.05.06, 19:39
      Polska to ok.31 200 000 ha. Podzielone na 38 000 000 obywateli daje jakieś 0,82
      ha na twarz na jakieś 0,82 ha czyli ok 120 zł. dotacji rocznie.
      Autorka tego żartobliwego tekstu rozumiem ma kłopot z wyobrażeniem sobie liczb
      większych od 1000 - stąd prawdopodobnie te brednie.
    • wtes2 A propos wychowania dzieci 21.05.06, 09:03
      Zawsze myslałem, że wychowaniem dzieci powinni się zajmować rodzice lub, na ich
      zlecenie, nauczyciele. (Niestety w naszej socjalistycznej ojczyźnie monopol na
      szkołę ma Państwo).
      Z tekstu Dunin wynika, że nadal mają to być jakieś organizacje z tym że to Dunin
      wyznaczy jakie i na pewno nie mogą być to organizacje wyznaczone przez Kaczyńskich
      i Giertycha.
      A odwalcie się wszyscy nawiedzeni od moich dzieci!!!
      • przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 10:54
        w kwestii lasow - ten tekst to ZART, wiec traktowanie go jako programu
        gospodarczego troche Cie osmiesza...
        w kwestii dzieci - mowisz by sie wszyscy od... od wychowania Twoich dzieci? Ty
        jestes pewnie mily i lagodny, ale co z dziecmi ktore mialy mniej szczescia?
        Czy jesli rodzic katuje dziecko, to tez nalezy zostawic to "w rodzinie"?
        w Finlandii szkola przejmuje pelna odpowiedzialnosc za dzieci. Efekty sa dwa -
        po pierwsze nie ma znaczenia czy dziecko jest z genialnej czy patologicznej
        rodziny - szkola ma OBOWIAZEK traktowac dzieci tak samo i to wlasnie czyni.
        Szkoly w Finlandii sa bezpieczne.
        Finlandia ma najlepsze szkoly w Europie.
        Porownaj to ze wspanialymi USA czy chocby UK.

Mowiac powaznie, gdy pierwszy raz uslyszalem o finskim systemie to mnie
        zmrozilo... ale z drugiej strony - to dziala...
        Odradzam dogmatyczne myslenie.
        • olsen.pl Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 13:16
          > Szkoly w Finlandii sa bezpieczne.
          > Finlandia ma najlepsze szkoly w Europie.

Mam rozumieć, że mamy nowy obiekt uwielbienia i tworzenia mitów, bo taka np.
          Szwecja przestała już spełniać te kryteria? Jak znam ten proces, to i w
          Finalndii wiele się zmieni i upadnie sporo mitów. To niestety tylko kwestia czasu.
          • przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 15:25
            Szwecja tez jest niczego sobie. Ja po prostu znam lepiej Finlandie wiec sie na
            ten temat moge wypowiadac.
            A co do Szwecji - ja o kryzysie "modelu szwedzkiego" to slysze od jakis 20 lat
            :) i wiesz co? Poczytaj sobie dane o wynikach gospodarczych i sytuacji
            spolecznej w tej "ogarnietej kryzysem Szwecji", OK?
            potem pogadamy :)
            • olsen.pl Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 21:47
              Co do Szwecji, to czytałem i to dużo, jest wiele artykułów nawet w tym portalu,
              nie licząc niezliczonych komentarzy. O różnych kryzysach na pewno nie ja piszę,
              więc nie do mnie pretensje. A jeśli sam czytałeś coś w sprawie fińskiej
              edukacji, to pewnie wiesz, że Finlandia wydaje się bardziej wyjątkiem od reguły,
              a nawet wyjątkiem, który potwierdza zupełnie inną regułę. Jeśli więc znasz
              dobrze Finlandię i fińskie społeczeństwo, to na pewno potrafisz wysnuć jakieś
              przypuszczenie, dlaczego tam się udaje, a wszędzie indziej nie.
              • przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 29.05.06, 05:20
                co do Szwecji - akurat teksty z GW odradzam ;) GW wyznaje kult neoliberalizmu,
                wiec dosc specyficznie komentuje sytuacje w Szwecji.
                Znam Szwecje z drugiej reki ;) - studiowala tam moja zona a ja tam bywalem tylko
                "zawodowo".
                Pomijajac wszystko, to tez sa uwarunkowania spoleczno-kulturowe. (kolejny dowod
                na to ze kapitalizm nie jest abstrakcynym modelem, lecz "mutuje" w zaleznosci od
                gleby na ktorej rosnie)
                co do Finlandii - to oczywiscie nie jest raj, chcialbym byc dobrze zrozumianym.
                Finowie maja calkiem sporo problemow, ale naprawde bylbym szczesliwy gdyby
                Polacy mieli wlasnie takie.
                Dlaczego jednak Finom udalo sie osiagnac sukces? Mam wlasna teorie ;)
                Otoz Finowie wydaja sie osiagac zloty srodek, pomiedzy zapewnieniem poczucia
                bezpieczenstwa a jego brakiem (jako elementem stymulujacym). Moi znajomi Finowie
                twierdza ze ich narodowa specyfika jest niepewnosc. System speleczny jest
                nastawiony na opieke i troske o czlowieka. Finow jest malo, wiec kazdy czlowiek
                sie liczy. To widac np. w sluzbie zdrowia i wlasnie w szkolnictwie.
                Ale rownoczesnie rynek pracy nie podlega wlasniwie zadnym ograniczeniom -
                zadnych korporacji, izb etc.
                No i najwazniejsze - wlasnie to poczucie niepewnosci. Finowie w momencie
                najwiekszego sukcesu Nokii zaczeli (prawie histerycznie) szukac scenariuszy dla
                Finladnii "po Nokii". Powiedzialbym, ze Finowie to narod ktory potrafi i wrecz
                lubi wymyslac sie wciaz i wciaz na nowo.
                I jeszcze jedno - dla Finow ich panstwo jest naturalna, instytucjonalna
                "obudowa" spoleczenstwa. Szacunek do panstwa oraz do wspolobywateli ("social
                capital) jest wyjatkowo wysoki.
                To tyle moich uwag na ten temat.
                Jeszcze raz - ani Szwecji ani Finlandii nie uwazam za raj na swiecie (choc
                przyznaje ze do Finlandii i Finow mam strasznie duzo sympatii i szacunku), ale
                zniechecam do dogmatycznego myslenia.
                Czy daloby sie "przeszczepic" model finski do Polski? Oczywiscie nie - jak
                pisalem uwazam ze czynniki spoleczno-kulturowe maja decydujace znaczenie.
                Ale uwazam ze mozna sie od Finow wielu rzeczy nauczyc i sie Finlandia "inspirowac".
    • tom1003 Re: Aby Polska rosła 28.05.06, 02:14
      wartość merytoryczna tych bredni Pani Dunin jest żadna, ale ostatnio, chyba
      tydzień temu było tu troche lepsze zdjęcie tej osoby.
      • piekielnica1 Re: Aby Polska rosła 29.05.06, 08:34
        no wreszcie jesteś z bardzo merytoryczną oceną:
        "brednie bo brednie"
        Zyczę trochę przejaśnienia umysłu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka