messallina 15.05.06, 13:38 doskonały artykuł Pani Kingo. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cziriklo W kwestii knedliczkow 15.05.06, 13:40 A nasze polskie patriotyczne knedliczki moga byc brunatne jak dusza naszego najwiekszego rzadowego patrioty od trzech pokolen. A jesc brunatne knedliczki bedziemy zyletka, ktora nalezy najpierw wyjac z zebow. Odpowiedz Link Zgłoś
gayboy Ale fajnyyyy :-PPPPPP 15.05.06, 21:12 Najlepszy arytykuł Kingi D. :-PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Aby Polska rosła 15.05.06, 21:40 Dziękuję, Pani Kingo! Ten artykuł już mam na dyskietce, żeby móc dowolnie do niego wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Cooo??? Same koimplementy??? Przeciez nam 16.05.06, 01:39 Kinga Dunin sie znarowi i pomysli, ze na tym tu forum zabraklo juz kompletnie burakow i mozna zaprzestac pisania! Nie znalazlby sie chociaz jeden malutki buraczek, coby przypomnial nam wszystkim, ze Kinga Dunin nie odpowida mu jako kobieta, jako feministka, jako farbowana lesbijka czy co tam jeszcze? Zeby Kinga Dunin nas nie opuscila? Buraki, obudzcie sie! Blysnijcie dowcipem, polotem, rozumem! Odpowiedz Link Zgłoś
agna27 Re: Cooo??? Same koimplementy??? Przeciez nam 16.05.06, 14:03 nie ma chętnych do komentowania...hi hi hi...za trudny tekst pewnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pankolorko Re: Aby Polska rosła 16.05.06, 15:14 bardzo mi sie "niemilo" zrobilo czytajac ten felietonik pani Kingo, a z drugiej strony jakbym sam go napisal... bardzo trafne spostrzezenia chociaz i tak to, niestety, nic nie zmieni. pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Aby Polska rosła 20.05.06, 16:22 Można by jednak spróbować przekonać PiS, że lasy są potrzebne - przecież nasze Narodowo-Instytucjonalnie Wychowane dzieci będą musiały jakoś wykazać się patriotycznie! A jak? Najlepiej - w partyzantce. No a polska partyzantka, jak wiadomo, wymaga lasu (powstanie warszawskie pomijam, bo ma już muzeum). Więc może jednak, w ramach patriotycznej partyzantki, dałoby się coś zalesić? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 A propos zalesiania 20.05.06, 19:39 Polska to ok.31 200 000 ha. Podzielone na 38 000 000 obywateli daje jakieś 0,82 ha na twarz na jakieś 0,82 ha czyli ok 120 zł. dotacji rocznie. Autorka tego żartobliwego tekstu rozumiem ma kłopot z wyobrażeniem sobie liczb większych od 1000 - stąd prawdopodobnie te brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 A propos wychowania dzieci 21.05.06, 09:03 Zawsze myslałem, że wychowaniem dzieci powinni się zajmować rodzice lub, na ich zlecenie, nauczyciele. (Niestety w naszej socjalistycznej ojczyźnie monopol na szkołę ma Państwo). Z tekstu Dunin wynika, że nadal mają to być jakieś organizacje z tym że to Dunin wyznaczy jakie i na pewno nie mogą być to organizacje wyznaczone przez Kaczyńskich i Giertycha. A odwalcie się wszyscy nawiedzeni od moich dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 10:54 w kwestii lasow - ten tekst to ZART, wiec traktowanie go jako programu gospodarczego troche Cie osmiesza... w kwestii dzieci - mowisz by sie wszyscy od... od wychowania Twoich dzieci? Ty jestes pewnie mily i lagodny, ale co z dziecmi ktore mialy mniej szczescia? Czy jesli rodzic katuje dziecko, to tez nalezy zostawic to "w rodzinie"? w Finlandii szkola przejmuje pelna odpowiedzialnosc za dzieci. Efekty sa dwa - po pierwsze nie ma znaczenia czy dziecko jest z genialnej czy patologicznej rodziny - szkola ma OBOWIAZEK traktowac dzieci tak samo i to wlasnie czyni. Szkoly w Finlandii sa bezpieczne. Finlandia ma najlepsze szkoly w Europie. Porownaj to ze wspanialymi USA czy chocby UK. Mowiac powaznie, gdy pierwszy raz uslyszalem o finskim systemie to mnie zmrozilo... ale z drugiej strony - to dziala... Odradzam dogmatyczne myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olsen.pl Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 13:16 > Szkoly w Finlandii sa bezpieczne. > Finlandia ma najlepsze szkoly w Europie. Mam rozumieć, że mamy nowy obiekt uwielbienia i tworzenia mitów, bo taka np. Szwecja przestała już spełniać te kryteria? Jak znam ten proces, to i w Finalndii wiele się zmieni i upadnie sporo mitów. To niestety tylko kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 15:25 Szwecja tez jest niczego sobie. Ja po prostu znam lepiej Finlandie wiec sie na ten temat moge wypowiadac. A co do Szwecji - ja o kryzysie "modelu szwedzkiego" to slysze od jakis 20 lat :) i wiesz co? Poczytaj sobie dane o wynikach gospodarczych i sytuacji spolecznej w tej "ogarnietej kryzysem Szwecji", OK? potem pogadamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
olsen.pl Re: A propos wychowania dzieci 27.05.06, 21:47 Co do Szwecji, to czytałem i to dużo, jest wiele artykułów nawet w tym portalu, nie licząc niezliczonych komentarzy. O różnych kryzysach na pewno nie ja piszę, więc nie do mnie pretensje. A jeśli sam czytałeś coś w sprawie fińskiej edukacji, to pewnie wiesz, że Finlandia wydaje się bardziej wyjątkiem od reguły, a nawet wyjątkiem, który potwierdza zupełnie inną regułę. Jeśli więc znasz dobrze Finlandię i fińskie społeczeństwo, to na pewno potrafisz wysnuć jakieś przypuszczenie, dlaczego tam się udaje, a wszędzie indziej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: A propos wychowania dzieci 29.05.06, 05:20 co do Szwecji - akurat teksty z GW odradzam ;) GW wyznaje kult neoliberalizmu, wiec dosc specyficznie komentuje sytuacje w Szwecji. Znam Szwecje z drugiej reki ;) - studiowala tam moja zona a ja tam bywalem tylko "zawodowo". Pomijajac wszystko, to tez sa uwarunkowania spoleczno-kulturowe. (kolejny dowod na to ze kapitalizm nie jest abstrakcynym modelem, lecz "mutuje" w zaleznosci od gleby na ktorej rosnie) co do Finlandii - to oczywiscie nie jest raj, chcialbym byc dobrze zrozumianym. Finowie maja calkiem sporo problemow, ale naprawde bylbym szczesliwy gdyby Polacy mieli wlasnie takie. Dlaczego jednak Finom udalo sie osiagnac sukces? Mam wlasna teorie ;) Otoz Finowie wydaja sie osiagac zloty srodek, pomiedzy zapewnieniem poczucia bezpieczenstwa a jego brakiem (jako elementem stymulujacym). Moi znajomi Finowie twierdza ze ich narodowa specyfika jest niepewnosc. System speleczny jest nastawiony na opieke i troske o czlowieka. Finow jest malo, wiec kazdy czlowiek sie liczy. To widac np. w sluzbie zdrowia i wlasnie w szkolnictwie. Ale rownoczesnie rynek pracy nie podlega wlasniwie zadnym ograniczeniom - zadnych korporacji, izb etc. No i najwazniejsze - wlasnie to poczucie niepewnosci. Finowie w momencie najwiekszego sukcesu Nokii zaczeli (prawie histerycznie) szukac scenariuszy dla Finladnii "po Nokii". Powiedzialbym, ze Finowie to narod ktory potrafi i wrecz lubi wymyslac sie wciaz i wciaz na nowo. I jeszcze jedno - dla Finow ich panstwo jest naturalna, instytucjonalna "obudowa" spoleczenstwa. Szacunek do panstwa oraz do wspolobywateli ("social capital) jest wyjatkowo wysoki. To tyle moich uwag na ten temat. Jeszcze raz - ani Szwecji ani Finlandii nie uwazam za raj na swiecie (choc przyznaje ze do Finlandii i Finow mam strasznie duzo sympatii i szacunku), ale zniechecam do dogmatycznego myslenia. Czy daloby sie "przeszczepic" model finski do Polski? Oczywiscie nie - jak pisalem uwazam ze czynniki spoleczno-kulturowe maja decydujace znaczenie. Ale uwazam ze mozna sie od Finow wielu rzeczy nauczyc i sie Finlandia "inspirowac". Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Aby Polska rosła 28.05.06, 02:14 wartość merytoryczna tych bredni Pani Dunin jest żadna, ale ostatnio, chyba tydzień temu było tu troche lepsze zdjęcie tej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Aby Polska rosła 29.05.06, 08:34 no wreszcie jesteś z bardzo merytoryczną oceną: "brednie bo brednie" Zyczę trochę przejaśnienia umysłu Odpowiedz Link Zgłoś