skaflok 06.01.09, 22:16 wtf ? narkolożka ? to jakas nowomowa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
temeko1 Szamanka od pijaków 07.01.09, 11:55 cywilizacja zabija najsłabszych i najmniej dostosowanych.... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Rusycyzmy w tekście. 10.01.09, 09:09 "Tak, że jak każdy alkohol robiona jest ze zboża, kartofli albo owoców. Żeby go przepracować, zutylizować w organizmie, potrzebny jest pewien ferment, którego w twoim organizmie jest pod dostatkiem, a w moim bardzo mało, bo mam inną przemianę materii. Taka fizjologia." Nie: ferment. Po polsku: enzym, Panie Redaktorze. W ogóle za dużo rusycyzmów w tym tekście. Nikt Panu tego nie redaguje przed drukiem, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: te "wywiady" sa jednak do bani 13.01.09, 16:46 Ot taka rozmowa przed budka z piwem, brak rzetelnosci, prostacki jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
silling " Rusycyzmy" 19.01.09, 14:05 to nie sa zadne rusycyzmy tylko smaczki w tekscie specjalnie zostawione, zeby oddac klimat dzieki temu mozna sie poczuc jak na syberii... ale niektorzy nie rozumieja takich rzeczy... Hugo-Bader - jak zwykle dobra robota dla takich rzeczy warto czytac wyborcza... Odpowiedz Link Zgłoś
eudajmonia Re: " Rusycyzmy" 19.01.09, 18:23 Smaczki smaczkami (ferment jest akurat kompromitujący), ale przydałoby się, żeby ktoś mu to podredagował. To już nie pierwszy raz... Odpowiedz Link Zgłoś
drop.2 Szamanka od pijaków 07.01.09, 19:43 swietny artukul, jak zawsze tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
august.k Też tam byłem i gorzałkę piłem 07.01.09, 21:46 ...40 lat temu. my-sweet-prl.blog.onet.pl/2,ID358225100,index.html Wtedy taki hier z Agencji "Nowosti" - Bugajenko - próbował mi wmawiać: "Tu nie ma żadnych Nanajców. A w każdym razie nie można do nich dojechać - tyle śniegu. Ty nie szukaj tu egzotyki. To Związek Radziecki i radzieccy ludzie". A malarz tej narodowości, który mnie potem gościł, powiedział, że w każdej chwili mozna ich odwiedzić. Bugajenko, któremu to powtórzyłem odparł: - Jeśli tak mówisz, to znaczy, że brak ci kultury Odparłem: - Gdybym się u ciebie uczył kultury, do Polski by mnie już nie wpuszczono... Notabene Bader wytrwale próbuje swoją rozmówczynię do narzekań na Ruskich, ale bez powodzenia. Brawo, pani Doktor! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker "Jaki głupi chrześcijanin!" 14.01.09, 13:14 Jaki głupi chrześcijanin! Wstrętna czarownica Hmm... No to sobie szczerze powiedzieli :) Bardzo ciekawy ten wywiad. Ileż to jednak znaczy siła wiary! Moja jest inna, więc niektóre przekonania pani doktor uważam za zabobony, ale zaraz pytam sam siebie: "Dlaczego?" Przecież wg niej, niektóre elementy mojej wiary też mogą być uważane za zabobon! Sądzę, że na tym właśnie polega tolerancja: nie powiedzielibyśmy sobie nawzajem, że uważamy to czy owo w naszych wierzeniach za absurd. Być może na tym gruncie uznalibyśmy nawet wzajemne przekonania za prawidłowe na zasadzie, że jeśli jej zdają egzamin dla niej, a moje dla mnie, to widać gdzieś tam spotykamy się samą wiarą, tzn. jej i moja krzyżują się gdzieś w czasie i przestrzeni (psychicznej) nie swoimi elementami, lecz samym faktem, że i ona, i ja - wierzymy w coś potężniejszego od siebie. Wg mnie to właśnie stanowi, a przynajmniej powinno stanowić, podstawę dialogu między wyznaniami. Problemy zaczyniają się wtedy, gdy wyznawca jakiejś teologii uważa, że wyznawca innej używa swojej wiary przeciw otaczającemu nam lub po to, by otaczający nas świat maksymalnie wykorzystać do zaspokojenia własnych potrzeb i dążeń. Na tej to zasadzie np. antysemici rozbudzają nienawiść do Zydów - jakoby ci chcieli zawsze kogoś oszukać, naciągnąć lub nad kimś zapanować. Carska Ochrana wypuściła w tym celu fałszywkę "Protokoły mędrców Syjonu". Pojawiły się też fałszywe wersje i interpretacje Talmudu (jakoby Żydzi chcieli opanować świat i nienawidzili nie-Żydów). Jedną z najlepiej znanych w Polsce fałszywek z tej serii jest spreparowany w ten sposób nieistniejący wywiad Hanny Krall z prof. Geremkiem - jakoby obrażał w nim Polaków nieżydowskiego pochodzenia i snuł plany opanowania przez Żydów Polski. Sam fakt, że niektórzy Polacy kupują to jako prawdę, jest miarą głęboko tkwiącego w nich antysemityzmu. Podkreślam - nie wszystkich Polakach, tylko właśnie w tych, którzy dają się oszukać takim fałszywkom i przyjmują je za prawdziwe, co tu i ówdzie można zobaczyć na forach gazety.pl. Sama logika broni wierzyć w takie absurdy. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sądzi, że gdyby prof. Geremek myślał tak naprawdę, to byłby na tyle głupi, żeby o tym głośno mówić. Wszak runąłby wtedy w gruzach cały mit "przebiegłości" Żydów. Ja tu się posługuję tym przykładem, aby unaocznić P. T. Forumowiczom, jakie mechanizmy są odpowiedzialne za powstawanie i umacnianie uprzedzeń. Jednym z nich jest brak logiki, co niektórym Polakom każe widzieć złoczyńców we wszystkich Żydach, a niektórym Żydom każe widzieć antysemitów we wszystkich Polakach, co też jest totalnym absurdem. Pamiętajmy, że do tego samego mechanizmu sięgają wrogowie członkostwa Polski w UE: " będą odbierać Polakom dzieci", "narzucą Polsce homoseksualizm jako jedyną orientację", "ukradną Polsce kapitał narodowy", "zniewolą cały naród"... itp. itd. Zawsze pojawiają się przy tym jacyś tajemniczy "oni" (w odróżnieniu od "nas"), po czym okazuje się, że owi "oni" to właśnie my sami działający na własną szkodę na skutek głupoty i strachu. To tylko na marginesie wypowiedzi pani szamanki i moich wniosków o wierze i jej sile, wyrażonych wyżej. Mam nadzieję, że zostałem właściwie zrozumiany. A poza tym świat zawojują młodzi. Tak jest zawsze, tylko muszą trochę poczekać aż... będą w sile wieku. Wtedy nie bardzo będą się odróżniali od nas, bo trzeba niezwykłej wytrtwałości i siły ducha, żeby wejść w wiek dojrzały z niewzruszonymi ideałami młodości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Szamanka od pijaków 07.01.09, 22:15 skaflok napisał: > wtf ? narkolożka ? to jakas nowomowa ? a co złego w słowie "narkolożka"? świetne zastosowanie polszczyzny, elastyczne, twórcze i śpiewne. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Szamanka od pijaków 10.01.09, 16:30 To skąd wzięło się słowo posłanka? Powinno być poślina lub posełka. Odpowiedz Link Zgłoś
a123469 Re: Szamanka od pijaków 13.01.09, 19:17 No i pani marynarz = marynarka... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szamanka od pijaków 29.10.10, 12:27 Yhy. I pan kierowiec, bo kierowca to jest ona. I pan przedszkolanek. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Szamanka od pijaków 11.01.09, 15:57 Propagandowy artykuł tego autora jak zawsze z "tezą" jak zawsze stawiający naszych sąsiadów na Wschodzie w złym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Szamanka od pijaków 13.01.09, 17:34 Doskonałe są te reportarze Hugo-Badera z Syberii, choc opisują koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
a123469 Szamanka od pijaków 13.01.09, 19:14 Pani psycholog, z wykształceniem, a wierzy w czary-mary... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Szamanka od pijaków 13.01.09, 19:34 A co w tym dziwnego? To normalna terapia, jak kazda inna. Szaman w zasadzie nie jest nikim innym jak psychologiem pierwotnych społecznosci. Nie istniała nigdy zadna społecznosc, która kogoś takiego nie posiadała, wiec po coś to nam, ludziom , widać potrzebne było. Ludzie chodza na pielgrzymki, modlą się do swiętych, wierzą w cudowne obrazy itp - kazda z tych rzeczy niesie w sobie ogromną ilosc energii dla człowieka , który w to wierzy i lekcewazanie jest tu kompletnie nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Szamanka od pijaków 13.01.09, 19:45 Panie Jacku, no bardzo ladne zdanie "Poczekaj. Bo akapit będzie za długi. Mów dalej." :) Jesli chodzi o tych Alutorow, to Wikipedia podaje zupelnie inne dane, trzebaby bylo to gdzies sprawdzic, ciekawa jestem kto to moze na 100% wiedziec? Ale to zupelnie poboczna uwaga, bo sam artykyl jest imponujacy, brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
makjus Szamanka od pijaków 13.01.09, 20:24 Blekotu się opił,czy dała mu d.... po haju ta udehijska narkolożka i psychiatryczka z jurty? A od od dawna go wyskoko ceniłem. Z drugiej strony - jak mawiał Tewje MleczARZ - kto z kim się zadaje,ten takim się staje. A paszoł won - durak adin -is prywiślanskwo kraja(... );) Odpowiedz Link Zgłoś
distroxpl Re: Szamanka od pijaków 14.01.09, 00:19 Dobry tekst, Robi wrażenie. No może nie aż takie jak informacja że w polce jest 800tys osób uzależnionych od wódy a 2,5 - 3 mln(!) regularnie leczy się na skutek uszkodzeń organizmu spowodowanych nadmiernym piciem... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz11.1 Szamanka od pijaków 29.10.10, 04:37 Brawo panie Jacku, bardzo bardzo to wszystko interesujace. Odpowiedz Link Zgłoś