Dodaj do ulubionych

petrus i hahar i zainteresowani...

IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 05:46
petrus:

> ...a do popicia Amarone Valpolicella lub Masi. Po obiedzie doppio esspreso i

..."poprawnie jest Amarone Valpolicella Masi . Masi to nazwa producenta (jeden
z
najlepszych w dziedzinie Amarone) a nie nazwa wina. Polecam również firmę
Tommasi
i Bolla. Moim zdaniem do opisiwanego menu bardziej pasowałoby dobre Chianti
Classico"...

hahor:

..."Kopalinskiego nie znam. Mam Stowassera .Uczylem sie zwrotu na NIHIL NISI
BENE.
Wiem ze nihil moze przybrac forme nil i znaczy w obydwu wypadkach NIC. A BENE
jest przymiotnikiem i znaczy DOBRZE - BONUM zas jest rzeczownikiem rodzaju
nijakiego i znaczy DOBRO...Ale kto ich tam wie - tych starych rzymian ?!
Pozdrawiam - CUM PACEM ET BENEVOLENTIAM"...

OK. Moj komentarz dla takich ja tych dwoch i innych ewentualnych: macie racje
czy nie - bierzcie udzial w calej dyskusji...a nie otwierajcie tylko gebe aby
krytykowac...

Obserwuj wątek
    • Gość: andy Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.08.01, 06:56
      jaki to bylby swiat bes krytyki,
      kazdy by laziyl w chmurkach i myslol jaki lon mondry,
      krytyka jest OK , ale na poziomie
    • Gość: hahor Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 09:00
      Alez naturalnie , Mirku - zaraz sie zastosuje do Twoich polecen , pod
      warunkiem , ze wolno mi bedzie czasem chwalic twoje wspaniale wpisy - jak owe
      krytykujace po stokroc slusznie Slazakow prostytuujacych sie w Niemczech
      jako "Niemcy"...
      Kresle unizenie - hahor - przepraszam , hahar , oczywiscie.
      • Gość: Magiczna Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 10.08.01, 10:00
        Gość portalu: hahor napisał(a):

> Kresle unizenie - hahor - przepraszam , hahar , oczywiscie.

A TY, cwaniaczku, nigdy sie nie mylisz???
        M.
      • Gość: meg p.Hahor IP: *.labor.pl 10.08.01, 11:14
        czemu nie odwiedza Pan Zabrza?
        • Gość: meg ps IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 18:18
          na razie miałam na myśli zabrzańskie forum
    • Gość: Kajos Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 11:10
      USTA
    • Gość: meg do Mirka IP: *.labor.pl 10.08.01, 11:13
      Mireczku! Uśmiechnij się, jutro będzie lepiej - teraz wprawdzie leje, ale
      kiedyś zaświeci nam słońce
    • Gość: Mirek Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 15:43
      Hahor (sorry za zla pisownie w tytule!). Nie oczekuje pochwal, jedynie
      partnerstwo w konwersacji. Przyznam ze bardzo duzo oczekiwalem od Ciebie jak
      wspomniales o przyczynach Twojego wyjazdu z Polski. Tym bardziej bylem
      zaskoczony czepianiem sie gramatyki lacinskiej... Moze wrocimy do Twoich
      doswiadczen z ''68 i... rem tene, verba seqentur... (trzymaj sie tematu, slowa
      podaza za nim - Kato Starszy Cenzor)
      • Gość: hahor Re: petrus i hahar i zainteresowani... IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 19:20
        OK - Mirek - ale rok ''68 chociaz lezy bez mala 34 lat za nami , to temat trudny
        i jak mysle miedzy nami BARDZO kontrowersyjny (co na to ten Starszy Censor w
        Tobie...?) Zaczyna sie juz od tego , ze Ty piszesz o moim wyjezdzie z Polski.
        Ja wtedy wyjechalem ze Slaska okupowanego przez Polske...Jak widzisz - krancowe
        roznice pogladow. Ale co chcesz wiedziec ?
        • Gość: meg Re: Hahor i zainteresowani IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 19:43
          Gość portalu: hahor napisał(a):

> Ja wtedy wyjechalem ze Slaska okupowanego przez Polske...

wiem, że wywołam nową burzę i zostanę dożywotnio świętokrzyską heksą,
          ale nie mogę się powstrzymać i powtórzę pytanie z innego wątku:
          z całym szacunkiem, ale w świetle faktu, że Śląsk nie był samodzielnym państwem,
          Twoja wypowiedź daje do zrozumienia, że Śląsk jest niemiecki
          Jeśli się mylę, to będę szczęśliwa kiedy mnie wyprowadzisz z błędu
          • Gość: hahor Re: Hahor i zainteresowani IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 20:00
            Moja poprzednia wypowiedz dotyczy stanu sprzed 35 lat. Obecnie Slask w
            olbrzymiej wiekszosci swojego terytorium jest Slaskiem bez Slazakow -
            kulturalnym nieporozumieniem , pozbawionym niemieckich elementow swojej istoty.
            • Gość: Szwager Re: Hahor i zainteresowani IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 23:30
              Jeszcze roz zwracom sam uwaga na Ruch Autonomii Slaska i Zwiazek Ludnosci
              Narodowosci Slaskiej .
    • Gość: Mirek Hahor IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 20:19
      Otworz nowy temat o ''68, ale na milosc boska - o jakiej okupacji Ty mowisz?
      • Gość: hahor Re: Hahor IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 20:26
        ", ale na milosc boska - o jakiej okupacji Ty mowisz? " (Mirek)

--------------------------------------------------------------------------------
        ogarnia mnie smiech nie tyle bezsilny , ile bezradny...Hoi , hoi , hoi...oj ,
        oj , oj...!

• Gość: Hanys Dosc IP: *.arcor-ip.net 10.08.01, 20:32
        Ludzie!
        Dajmy moze w koncu spokoj historii, bo znowu dojdzie do wymiany jadowitych
        uwag, ktore i tak niczego nie zmienia. Dla Polakow byl "powrot Slaska do
        macierzy", Slazacy niemieckiej opcji widza te sprawe troche inaczej... Horst
        Bienek - wielki syn Gliwic - napisal w poslowiu swej powiesci "Zeit ohne
        Glocken" ("Czas bez dzwonow"): "Schlesier, welche ausgewandert sind, werden zu
        braven Deutschen, diejenigen, die geblieben sind - zu braven Polen - so ist ein
        ganzer Volksstamm untergegangen..." (Slazacy, ktorzy wyjechali, beda grzecznymi
        Niemcami, ci, ktorzy pozostali - grzecznymi Polakami - tak uleglo zagladzie
        cale plemie...) i jesli sie nad tym glebiej zastanowic, to chyba mial racje. I
        aczkolwiek mowiac slowami Broniewskiego "...sa w ojczyznie rachunki krzywd..."
        - to nasza dlon ich tez nie przekresli. Jakiz cel ma wiec przetrawianie tego
        tematu na nowo - moze podyskutowalibysmy o czym innym? Pozdrawiam "hanysow" i
        "goroli"
        • Gość: Mirek Re: Dosc IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 20:43
          Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Ludzie!
          > Dajmy moze w koncu spokoj historii, bo znowu dojdzie do wymiany jadowitych
          > uwag, ktore i tak niczego nie zmienia. Dla Polakow byl "powrot Slaska do
          > macierzy", Slazacy niemieckiej opcji widza te sprawe troche inaczej... Horst
          > Bienek - wielki syn Gliwic - napisal w poslowiu swej powiesci "Zeit ohne
          > Glocken" ("Czas bez dzwonow"): "Schlesier, welche ausgewandert sind, werden zu
          > braven Deutschen, diejenigen, die geblieben sind - zu braven Polen - so ist ein
          >
          > ganzer Volksstamm untergegangen..." (Slazacy, ktorzy wyjechali, beda grzecznymi
          >
          > Niemcami, ci, ktorzy pozostali - grzecznymi Polakami - tak uleglo zagladzie
          > cale plemie...) i jesli sie nad tym glebiej zastanowic, to chyba mial racje. I
          > aczkolwiek mowiac slowami Broniewskiego "...sa w ojczyznie rachunki krzywd..."
          > - to nasza dlon ich tez nie przekresli. Jakiz cel ma wiec przetrawianie tego
          > tematu na nowo - moze podyskutowalibysmy o czym innym? Pozdrawiam "hanysow" i
          > "goroli"

ALLELUJA!!!!
          Jako ciekawostke podam, ze kilka dni temu ze strony US wplynela propozycja do
          rzadu Kanady, aby zlikwidowac calkowicie przejscia graniczne pomiedzy tymi
          krajami. Granice oczywiscie pozostana, suwerennosc panstw nienaruszona, ale majac
          na uwadze dobro rozwoju gospodarczego postanowiono zlikwidowac i ta pszeszkode. O
          ile mi wiadomo rzad Kanady jest bardzo przychylnie nastawiony do tej propozycji.
          Przejazd bedzie podobny do przekroczenia granicy wojewodztw i na tym polega
          przyszlosc mosci Panowie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka