Dodaj do ulubionych

Znowu uciekają

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 00:06
W 2010 r. wyprowadziło się 3082 osób, rok wcześniej – 2654, a przed dwoma laty – 3038.
Saldo za poprzedni rok to minus ok. 2000.

Więc nadal mamy największą dynamikę ucieczki. Kto ucieka? Okazuje się że dobrze wykształceni i bogaci. A kto przyjeżdża - poszukujący pracy...więc chyba niezbyt zamożni i nie koniecznie najlepiej wykształceni / ci szukają pracy w miastach które się rozwijają i dają większe szanse dobrej posady czy apanaży/.

Kiedyś pisałem - stajemy się robolowem - wiem - jak mi się nie podoba to mam stąd sp..szać albo mam się zatkać. Tak mi doradzano na tym portalu. I chyba przestanę mącić wodę w tej krainie szczęśliwości, "niemylności" i sukcesu - i podążę za innymi...

Trzeba sobie zadać pytanie dlaczego wskaźnik wyludniania się miasta należy do najwyższych w Kraju? Spośród wszystkich miast powyżej 100tys zajmujemy 6 pozycję od końca - znacznie gorszą jak Zabrze - z którego magistrackie portalowe owsiki często naigrywały się.

Czy to jakiś pech - a może to wizja czegoś co nam od lat Ktoś funduje - a raczej brak jej brak akceptacji...

Wymownym obrazem umierania miasta jest jeden z ważniejszych elementów miastotwórczych jakim poziom i środki organizowania komunikacji masowej.
Likwidacja Tramwaju - i towarzysząca jej argumentacja /jest nieekologiczny, stary, nie stać nas, nie jest potrzebny,- wozi powietrze.../ pokazuje dokąd zmierzamy i jakie horyzonty pojęciowe ma ten co Nieomylnie rządzi miastem.

Osobiście jestem zniechęcony do jakiejkolwiek aktywności społecznej czy politycznej - ostatnie wybory dały mnie dużo do myślenia Frankiewicz wygrał głosami 13% uprawnionych do głosowania /ok 20000 na 155000/ - Nie widzę dla kogo miałbym to czynić.

Wracając do tego co wstępie - powinienem sp...szać stąd.
Obserwuj wątek
    • Gość: waga Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 02:36
      Gość portalu: B52 napisał(a):
      >Więc nadal mamy największą dynamikę ucieczki. Kto ucieka? Okazuje się że dobrze wykształceni i bogaci. A kto przyjeżdża - poszukujący pracy...więc chyba niezbyt zamożni i nie koniecznie najlepiej wykształceni /

I to jest wlasnie nowy elektorat dzieki temu Frankiewicz raz po raz wygrywa, a miasto przegrywa
      • pr51 Re: Znowu uciekają 29.01.11, 14:12
        Proponujesz wniosek, że wyjeżdżają wyłącznie przeciwnicy prezia, a przyjeżdżają wyłącznie zwolennicy? I gdyby nie te 3000, to prezio by odpadł w wyborach? Mawiają, że złej tanecznicy przeszkadza rąbek u spódnicy. Jak na jednoosobową opozycję-tanecznicę, to masz niezły trzytysięczny rąbek.
    • pr51 Re: Znowu uciekają 29.01.11, 14:08
      Jak przeczytałem twoje wywody, to odniosłem wrażenie, że ilość inteligencji w mieście zależy od ilości tramwajów. Nie przesadziłeś z tym wnioskiem? Pewnie dlatego w niedalekim Kędzierzynie ilość inteligencji od wielu lat jest niewielka?
      • Gość: B52 Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 15:40
        Liczyłem na nieco głębszą analizę - wnioski. Nie twierdzę tego co Pan napisał - to tylko Pana świadoma czy też nie tendencyjna interpretacja.
        Fakty mówią za siebie znowu neto ubyło nas 2000 to bardzo dużo - i odpowiedź na przyczyny tego egzodusu nie jest taka prosta - ale uciekło z Gliwic już wg GUS 35000 mieszkańców - to tyle co dzisiaj razem liczą Łabędy i Sośnica - największe dzielnice miasta.

W demografii - jednak często przy takich zmianach podaje się wskaźniki synergiczne zmian. Wnioski są zawsze podobne to warunki wewnętrzne i zewnętrzne zmusiły ludzi do podjęcia takich drastycznych działań. Nic tu nie da propaganda sukcesu - Ten "sukces" najwymowniej widać w ucieczce wykształconej młodzieży naszego miasta...Mojej koleżanki z pracy dzieci - bardzo dobrze wykształcone - z praktyką zagraniczną - uciekły do Krakowa, Monachium, nawet do Katowic (?). I ta ostatnia ucieczka najbardziej mnie boli - bo przecież przez całą moją młodość było to miasto "niedorozwiniętych czerwonych lizidupów" co nawet kilku zdań po polsku nie umieją złożyć...
        • Gość: kibic Re: Znowu uciekają IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.11, 19:25
          B52 napisał(a):

> Liczyłem na nieco głębszą analizę - wnioski. Nie twierdzę tego co Pan napisał -
          > to tylko Pana świadoma czy też nie tendencyjna interpretacja. [...]

Noooo cóż, pr51 jest znany z tego, ze lubi sobie tutaj nierzadko po-ględzić:-)
          Myślę, ze każdy kto lubi czyściutkie miasta, nowoczesne tramwaje , czarujące deptaki, wspaniale rozwiązania komunikacyjne, punktualność itp. a nie znosi smrodliwych, niszczących tiruniów w centrach i w ogóle miastach, nieudolności zarządzających . Kocha swoje zdrowie i swoich najbliższych, to dokona odpowiedniego wyboru i to już od 1 maja 2011r. ;-)

www.twojaeuropa.pl/2036/niemcy-otwarty-rynek-pracy-dla-polakow-od-2011
          Tak sie już dzisiaj zastanawiam, skąd ty B52 będziesz pisał do nas tutaj niedługo? No, i jak będzie tam u was z ludnością w 2012 r.? Bo z tego co sie nasłuchałem i naczytałem przed ostatnimi wyborami, to czeka was prawdziwa bomba kredytowa, której konsekwencje będą przeklinać być może jeszcze i wasze wnuki;-) Niezależnie od waszych wyborów życiowych, życzę wszystkim powodzenia.
          • Gość: B52 Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 17:00
            Na szczęście nie muszę dokonywać tak drastycznych kroków - a przynajmniej czynnik ekonomiczny nie musi być dominantą mojego postępowania. Jeszcze troch bliskich w Gliwicach pozostało, tak trochę...
            Otwarcie rynku niemieckiego - szczególnie dla Górnego Śląska może okazać się następną falą egzodusu -...
            Tak obserwuję różne miasta - nie tylko w Polsce - trochę w dawnej Polsce trochę u sąsiadów. Gliwice źle wyglądają na ich tle - są jakieś zaniedbane, brudne, zapyziałe - dziury w zabudowie od wojny straszą - a i nowe powstają bez gwarancji zabudowy /Dworcowa, Opolska, Tarnogórska, a ostatnio Jagiellońska/.
            Tam poszło kilka ciekawych budynków - pod dtssa - pod drogę która przyniesie więcej złego jak dobrego - a z pewnością nie rozwiąże problemów komunikacyjnych. Wobec zaciskania pasa budżetu Polski i UE - może nawet przez 10-20 lat nie powstać...
            Pamiętam jak burzyli Dworcową - plakaty, projekty /zatwierdzone/ budowy trzech wysokościowców spiętych - dziś można tak nazwać - galeriami handlowymi, dwupasmowa droga z tramwajem na Trynek - jak wiemy nic z tego nie wyszło. Tak będzie z dtssa - ale ręka zarządcy o horyzontach pojęciowych ekonoma z podupadającego Dworu niszczy miasto chorymi wizjami - nierzeczywistości.
            • Gość: B52 Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 17:01
              Wracam do tematu - miałem nadzieję że apogeum ucieczki z Gliwic przeszliśmy - że dla miasta w tej fazie rozwoju wskaźnik 2,4-2,5 osoby na mieszkanie będzie linią oporu. Myliłem się, opór był tylko przez 2-3 lata i spadki liczby mieszkańców na poziomie 600-700 rocznie.
              Dzisiejsze dane mówią o dynamicznym złamaniu linii oporu. Miasto jest więc już w następnej fazie życia - dynamicznego starzenia się - tu pierwsza linia oporu to poziom 2,2 osoby na mieszkanie. Przeliczają to populację 75 450 mieszkań /prognoza na koniec 2010/ *2,2 daje ok. 166tys mieszkańców. Uwzględniając że w ciągu 10 lat przyrost netto liczebności mieszkań będzie taki jak w poprzednim 10-cio leciu pomniejszony o spadek bieżący i prognozowany liczby mieszkańców
            • hqw Re: Znowu uciekają 30.01.11, 17:08
              Gość portalu: B52 napisał(a):

.
              > Wobec zaciskania pasa budżetu Polski i UE - może nawet przez 10-20 lat nie pows
              > tać...

Coś jest na rzeczy, na przykład inwestorzy Focusa jakoś nie potrafią sobie załatwić finansowania i co raz przesuwają termin rozpoczęcia budowy.
              • Gość: waga Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 20:39
                Niebawem do Gliwic nikt nie bedzie chcial sie sprowadzic, chocby mieszkania za darmo rozdawali. Z domu warto wychodzic najwyzej na parking, zeby wyruszyc poza to eks-miasto. Spedzanie wolnego czasu na terenie Gliwic (po zakonczonych i rozpoczetych demontach) grozi ciężką depresją
            • pr51 Re: Znowu uciekają 31.01.11, 16:28
              > Pamiętam jak burzyli Dworcową - plakaty, projekty /zatwierdzone/ budowy trzech
              > wysokościowców spiętych - dziś można tak nazwać - galeriami handlowymi, dwupasm
              > owa droga z tramwajem na Trynek - jak wiemy nic z tego nie wyszło. Tak będzie z
              > dtssa

I tu się mylisz. DTŚ-ka wyszła już w kilku miastach, a co najwyżej może nie wyjść w Gliwicach, gdzie oszołomstwo czuje się najsilniej.
          • pr51 Re: Znowu uciekają 31.01.11, 16:26
            > Noooo cóż, pr51 jest znany z tego, ze lubi sobie tutaj nierzadko po-ględzić:-)

Przynajmniej nie bredzę, tak jak ty.

> Myślę, ze każdy kto lubi czyściutkie miasta, nowoczesne tramwaje , czarujące de
            > ptaki, wspaniale rozwiązania komunikacyjne, punktualność itp. a nie znosi smrod
            > liwych, niszczących tiruniów w centrach i w ogóle miastach, nieudolności zarząd
            > zających . Kocha swoje zdrowie i swoich najbliższych, to dokona odpowiedniego w
            > yboru i to już od 1 maja 2011r. ;-)

Masz niezłą mantrę, ale jak mawiał Napoleon po prostu nie ma armat. Tak się składa, że kuzyn żony był 2 kadencje posłem, z takimi ambicjami, jak napisałeś i co? Ano nic. Nikt go nie słuchał, więc trzeci raz już nawet nie próbował kandydować. Jak dotąd nie ma w Polsce partii, której członkowie nie przyrośliby na dzień dobry do swoich foteli.
            • Gość: kibic Re: Znowu uciekają IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 20:34
              pr51 napisał:

> > Noooo cóż, pr51 jest znany z tego, ze lubi sobie tutaj nierzadko po-ględz
              > ić:-)
              >
              > Przynajmniej nie bredzę

:-))) już uwierzyłem.

>
              > Masz niezłą mantrę, ale jak mawiał Napoleon po prostu nie ma armat. Tak się skł
              > ada, że kuzyn żony był 2 kadencje posłem, z takimi ambicjami, jak napisałeś i c
              > o? Ano nic. Nikt go nie słuchał, więc trzeci raz już nawet nie próbował kandydo
              > wać. Jak dotąd nie ma w Polsce partii, której członkowie nie przyrośliby na dzi
              > eń dobry do swoich foteli.

Czy ty pr51 zrozumiałeś, co ja tam wyżej napisałem? Bo ja mam wrażenie, ze sobie znowu jak zawsze nie na temat po-bredziłeś, albo po-ględziłeś;-)
              • pr51 Re: Znowu uciekają 01.02.11, 09:38
                > Czy ty pr51 zrozumiałeś, co ja tam wyżej napisałem?

Zrozumiałem, że jak zwykle bredzisz, pisząc banialuki trzy po trzy, zwłaszcza na mój temat.
                • Gość: kibic Re: Znowu uciekają IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 11:16
                  pr51 napisał:

> Zrozumiałem, że jak zwykle bredzisz, pisząc banialuki trzy po trzy

Nooooo a prosiłem, żebyś nie ględził do lustra, czy cuś? :-)
        • pr51 Re: Znowu uciekają 31.01.11, 16:19
          > Liczyłem na nieco głębszą analizę - wnioski. Nie twierdzę tego co Pan napisał -
          > to tylko Pana świadoma czy też nie tendencyjna interpretacja.

Świadomie odniosłem się do akcentów, jakie wybijały się w przeczytanej wypowiedzi. Łatwo zauważyć, że argument z tramwajem wypadł egzotycznie :-)

> Fakty mówią za siebie znowu neto ubyło nas 2000 to bardzo dużo - i odpowiedź na
          > przyczyny tego egzodusu nie jest taka prosta - ale uciekło z Gliwic już wg GUS
          > 35000 mieszkańców - to tyle co dzisiaj razem liczą Łabędy i Sośnica - najwięks
          > ze dzielnice miasta.

Na początek uciekli chłopo-robotnicy z hoteli robotnicznych, bo padły rózne socjalistyczne molochy, które ich zatrudniały. Dalszy spadek, podobny do Gliwic notują wszystkie śląskie miasta i gminy. Te ileśset tysięcy Polaków za granicą nie wzięło się znikąd. Jak gdzieś zapuszczą korzenie, to na pewno nie wrócą, chyba że jako emeryci.

> miasta...Mojej koleżanki z pracy dzieci - bardzo dobrze wykształcone - z prakty
          > ką zagraniczną - uciekły do Krakowa, Monachium, nawet do Katowic (?).

A z Monacium pewnikiem uciekają do Ameryki. Co do jednego Marks i Lenin się nie pomylili, że zawsze byt określa świadomość.

> Katowic (?). I ta osta
          > tnia ucieczka najbardziej mnie boli - bo przecież przez całą moją młodość było
          > to miasto "niedorozwiniętych czerwonych lizidupów" co nawet kilku zdań po polsk
          > u nie umieją złożyć...

Oświec mnie w temacie, bo nie kojarzę. Kto konretnie nie umiał po polsku? Gwara to też język. Myślałeś o tych kilku robolach, co dekorowali swoją obecnością rózne komitety? Ale nawet te robole nie były niedorozwinięte i nikogo nie lizały. Chyba masz wypaczoną wyobraźnię.
          • Gość: B52 Re: Znowu uciekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:13
            Braki w wiedzy u Pr5x są na tyle poważne a i poziom rozmowy iście Nowych Gliwic że trudno polemizować .

Gwara - radzę zobaczyć co jest gwarą a co wulgatą, towarzysz "Graudenz" w tym celował...

Co mam do KC - to miasto uważane powszechnie jako wyjątkowo sku...kie. Nawet Republika śpiewała "Czerwoni są w Katowicach" a mieszkańcy ryczeli pomożemy towarzyszu. Co do jakości tego miasta niech świadczy ich pomnik tzw wojewody Ziętka który nigdy nie był wojewodą - a cała jego życiowa historia kłamstwem pisanym pod politykę. Urodził się i mieszkał na Lwowskiej w Gliwicach - a moja rodzina miała Ziętków za przyjaciół ale Georg - to zawsze była "czarna owca" - a gdzie go poznała? - ukrywającego się w suterynach kamienic lwowskich...tak walczył o wolność Polski...
            Ale to całe miasto kłamstwa - ...harcerze zrzucani z wierzy spadochronowej, obrona miasta we wrześniu 39r /chyba bronili się kwitami - a ilość wystrzelonych pocisków można policzyć na palcach jednej dłoni/, po 45r miasta ...czerwonej gwardii - przykładu dupolizactwa i posłuszeństwa, miasta straszaka ...bo przyjadą górnicy i zrobią porządek - taka Timisoara.

To są właśnie KC - miasto które jest jedynie administracyjnie miastem głównym Górnego Śląska. A stolicą był i będzie Wrocław.

Co raz gorszy element zasila aparat propagandy miejskiej - to błoto i mielizna intelektualna - owsików miejski.
            • pr51 Re: Znowu uciekają 01.02.11, 09:53
              > Co mam do KC - to miasto uważane powszechnie jako wyjątkowo sku...kie. Nawet Re
              > publika śpiewała "Czerwoni są w Katowicach" a mieszkańcy ryczeli pomożemy towar
              > zyszu.

Jakby Republika rzeczywiście zgłębiła temat, to by wiedziała, że najwięcej czerwonych było zawsze w Zabrzu i Sosnowcu i chyba nawet do dziś tak pozostało.

> Co do jakości tego miasta niech świadczy ich pomnik tzw wojewody Ziętka
              > który nigdy nie był wojewodą

Nie bredź, jak nie potrafisz. Patrz Wikipedia: Jerzy Ziętek, ps. Jorg ... wojewoda śląsko-dąbrowski (1945–1950), wojewoda katowicki (1973–1975), ... zastępca Przewodniczącego Rady Państwa (1980–1985), poseł na Sejm II RP (1930–1935)...

> Ale to całe miasto kłamstwa - ...harcerze zrzucani z wierzy spadochronowej

Najwyraźniej upadłeś na głowę bez wieży spadochronowej, że coś ci się nie wierzy.

> To są właśnie KC - miasto które jest jedynie administracyjnie miastem głównym
              > Górnego Śląska. A stolicą był i będzie Wrocław

Dobry dowcip na miarę katowickiego kabaretu: Wrocław stolicą Górnego Śląska. Po raz pierwszy w historii! Wrocław przestał być stolicą całego Śląska jeszcze zanim wytworzyło się to coś nazwane potem Górnym Śląskiem.

> Co raz gorszy element zasila aparat propagandy miejskiej

Już Kopernik odkrył, że gorszy pieniądz wypiera lepszy. To samo dotyczy jakiejkolwiek formy ludzkiej działalności. Jednym słowem nic nowego nie odkryłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka