meg_s 23.05.04, 22:13 Horst Köhler - to dobrze czy źle ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: nowy prezydent 23.05.04, 22:21 meg_s napisała: > Horst Köhler - to dobrze czy źle ?? Wprawdzie Schwan po polsku potrafila, a Horst choc w Polsce urodzony, ale nie potrafi uwazam ze bardzo dobrze, jest stanowczy i wie czego chce! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: nowy prezydent 23.05.04, 22:34 ballest napisała: > Wprawdzie Schwan po polsku potrafila, a Horst choc w Polsce urodzony, ale nie > potrafi a co to ma do rzeczy > uwazam ze bardzo dobrze, jest stanowczy i wie czego chce! samo "wie czego chce" to może oznaczać zarówno "bardzo dobrze" i "bardzo źle" wszystko zależy od tego CZEGO chce no właśnie , CZEGO chce ten pan ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: nowy prezydent 23.05.04, 22:39 "Horst Köhler wurde am 22. Februar 1943 als Bauernsohn in Skierbieszow (Polen) geboren, wo seine aus Rumänien stammenden Eltern während des Krieges Zuflucht gesucht hatten. Noch vor Kriegsende floh die Familie vor den anrückenden russischen Truppen nach Deutschland und lebte dann fast zehn Jahre lang in der Nähe von Leipzig, bis sie schließlich im schwäbischen Ludwigsburg eine neue Heimat fand. Er ist verheiratet mit Eva Köhler und hat zwei Kinder. Nach Abitur (1963) und Wehrdienst studierte Köhler von 1965 bis 1969 Wirtschaftswissenschaften in Tübingen mit Abschluss als Diplom-Volkswirt. 1977 promovierte er mit einer Arbeit über die Arbeitsmarktwirkungen des technischen Fortschritts zum Dr. rer. pol. an der Universität Tübingen, wo er von 1969 bis 1976 als wissenschaftlicher Forschungsassistent am Institut für angewandte Wirtschaftsforschung arbeitete. Nach Verlassen der Universität war er von 1976 bis 1989 in verschiedenen Funktionen im Wirtschafts- und Finanzministerium Deutschlands tätig. Seit dem 1. Dezember 1981 ist er Mitglied der CDU. Horst Köhler war vor seinem Amtsantritt im IWF Präsident der Europäischen Bank für Wiederaufbau und Entwicklung, ein Amt, für das er im September 1998 bestellt worden war. Davor, von 1993 bis 1998, war Horst Köhler Präsident des Deutschen Sparkassen- und Giroverbandes. Von 1990 bis 1993 übte er das Amt des Staatssekretärs im Bundesfinanzministerium aus und war für internationale finanzielle und monetäre Beziehungen verantwortlich. Während dieser Zeit führte er im Auftrag der deutschen Regierung die Verhandlungen über das Abkommen, das zum Maastricht-Vertrag über die Europäische Wirtschafts- und Währungsunion wurde, war eng in den Prozess der deutschen Wiedervereinigung einbezogen und diente als stellvertretender Gouverneur für Deutschland in der Weltbank. Er war persönlicher Vertreter des Bundeskanzlers bei der Vorbereitung der G7-Wirtschaftsgipfel in Houston (1990), London (1991), München (1992) und Tokio (1993)." Ja uwazam, ze wprawdzie nie ma wplywu na polityke, ale chce sie zaangazowac politycznie i chce reform w Niemczech, a jak wiesz, jak nam sie dobrze, czytaj lepiej poiwodzuic bedzie , to Polacy tez na tym skorzystaja. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: nowy prezydent 23.05.04, 22:50 ballest napisała: > ... chce reform w Niemczech, a jak wiesz, jak nam sie dobrze, czytaj > lepiej poiwodzuic bedzie .... nie ma chyba takiego prezydenta, który by sobie życzył aby za jego rządów w kraju działo się gorzej - pytanie tylko którędy mają te reformy skręcać - w prawo czy w lewo ? a jaki będzie "trend" w stosunku do imigrantów? mniejszości? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: nowy prezydent 23.05.04, 23:00 Jako byly szef Banku Swiatowego, musi cos na temat reform wiedziec, jaki bedzie naprawde, to czas pokaze. Onn nie mocy politycznej, ale moze doprowadzic do roznych ugod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forum Gliwickie NOWE FORUM IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.04, 22:57 Wszystkich zainteresowanych sprawami Gliwic i regionu informuje ze istnieje forum Gliwiczan wolne od idiotow ktorzy zdominowali forum GW . wejscie przez strone: www.gliwiczanie.pl/phpBB2/viewforum.php?f=1&sid=06742be05f836d838c2f2cb40160e6b5 Prawdziwa wizytowka miasta. Warto zajrzec !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tell Re: nowy prezydent IP: *.210.static-adsl.customer.ch.easynet.net 24.05.04, 12:15 Pewnie jest czlonkiem Wypedzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: nowy prezydent 24.05.04, 12:48 Nie, nie jest czlonkiem, co ja wiem, ale popiera Frau Steinbach w jej wysilkach o zbudowaniu w Berlinie Centrum Wypedzonach! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: nowy prezydent 24.05.04, 15:02 ballest, powiedz, skąd go wypędzili? Czy tęskni za rodzinnymi stronami. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: nowy prezydent 24.05.04, 15:09 Czepiasz sie aqua, przeciez ballest napisal Ci, ze Koehler nie jest czlonkiem BdV. Chyba szukasz dziury w calym. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: nowy prezydent 24.05.04, 15:17 Nigdzie nie napisałem, że jest członkiem, chcę tylko wiedzieć czy tęskni. Ballest dobrze poinformowany będzie wiedział, a może ty wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: nowy prezydent 24.05.04, 16:32 aqua napisał: > Nigdzie nie napisałem, że jest członkiem, chcę tylko wiedzieć czy tęskni. > Ballest dobrze poinformowany będzie wiedział, a może ty wiesz. Czepiasz sie, bo piszesz o wypedzeniach, moja intuicja podpowiada mi, ze chodzi Ci o wykazanie, jacy wredni sa Wypedzeni, skoro sa wsrod nich Niemcy z Zamojszczyzny. Druga rzecz, Koehler mial rok czy dwa, kiedy jego rodzina opuscila Skierbieszow, na tym forum pisano o tym, wiec albo jestes zlosliwy, albo nieuwazny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nowy prezydent 24.05.04, 16:35 jymu idzie o to ize odniego fatry prziszli na Zamojszczyzna ze Rumuni, ale trefiou kulom we pot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: nowy prezydent IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.04, 13:12 meg_s napisała: > Horst Köhler - to dobrze czy źle ?? Prezydent w Niemczech ma tyle wladzy, co krolowie w europejskich monarchiach parlamentarnych - czyli absolutnie zadnej. Moze sie tylko wymadrzac wyglaszajac przy roznych okazjach kwieciste mowy. Nikt, z rzadem wlacznie, nie musi sie z jego zdaniem liczyc. Tak bylo do tej pory i tak pozostanie. Z tego punktu widzenia jest zupelnie obojetne, kto zostal nowym lokatorem w Schloss Bellevue. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nowy prezydent 24.05.04, 15:28 Margotko prezydynt w Niymcach chocioz je nojwyzszy "uzond" to mo funkcja ino reprezyntatywno. Wpuyw na polityka to on mo tela co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: nowy prezydent 24.05.04, 22:15 Kwach niby też tylko reprezentuje - a namieszać potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: nowy prezydent IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.04, 22:31 meg_s napisała: > Kwach niby też tylko reprezentuje - a namieszać potrafi masz na mysli przeprosiny za Jedwabne? Odpowiedz Link Zgłoś