slezan 09.07.04, 17:44 Dwa wymienione miasta będą zapewne w najbliszym czasie rywalizować o palmę pierwzeństwa w przemysłowej części Górnego Śląska. Jakie atuty mają oba miasta w tej rywalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slezan Odsetek ludzi z wyższym wykształceniem 09.07.04, 17:45 Punkt dla Gliwic i 55000 post na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:47 Ośrodek administracji - w tym chorym państwie to ważne: punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:49 Za okreslenie "chore panstwo" skazuje Cie na "infamie" towrzyska:) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:50 Daj mi szansę! Zadaj jakąś pokutę, albo co. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:52 Jedyna pokuta jaka widze dla Ciebie, to start w najblizszych wyborach na prezydenta miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:56 Którego? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:59 Pozostawiam Ci wybor. Albo poczekam na wynik meczu Katowice-Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:48 Najłatwiej się orze na ugorze - "gorolskie" elity Gliwic łatwiej akceptują dziedzictwo kulturowe miasta i regionu niż pnioki z Katowic. Kolejny punkt dla Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Pnioczyno Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:52 Trcohe idealizujesz, ale fakt, generanie "gorolskie" elity Gliwic na glowe bija Hanysow z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:49 Duży węzełkolejowy i bliskość (stosunkowa) lotniska - punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 20.07.04, 11:49 Ale po wybudowaniu projektowanych dróg (A1 na Siewierz) dostęp do lotniska się wyrówna. (I ja to mówię, katowiczanin!) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:49 Większa różnorodność oferty edukacyjnej na poziomie akademickim - punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:51 Więcej obszarów pod inwestycje niezdegradowanych eksploatacją przemysłową - punkt dla Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:54 Port srodladowy - polaczenie z Odra i dalej z zachodnia Europa. Punkt dla Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:55 Katowice: ca. 350 tys mieszkancow Gliwice: 199. 300 mieszkancow Jesli chodzi o metropolitarnosc i plynace stad korzysci punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:57 Oferta kulturalna - filharmonia, teatr, NOSPRiTV, dwa multiplexy itd. - punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 17:58 Sport wyczynowy - I liga w piłce nożnej, hokeju na lodzie - punkt dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 18:03 polityka wladz miejskich wzgledem NGOsow, centrum spotkan dla organizacji pozarzadowych - punkt dla Gliwic Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 18:03 slezan napisał: > Sport wyczynowy - I liga w piłce nożnej, hokeju na lodzie - punkt dla Katowic. Zdecydowanie : Katowice! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 18:07 Carrramba! Bo sie pogniewamy!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 18:40 wilym napisał: > Carrramba! Bo sie pogniewamy!;-) Dlaczego mamy się pogniewać ? Ja szczerze odpowiadam, sorry, nie było moim zamiarem obrazić kogokolwiek, absolutnie. To może mnie zapytaj, dlaczego tak myślę. Nie rozwijałem tematu, bo może tego nie chcecie ! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 19:45 Wezel kolejowy, punkt dla Katowic ??? Nie, bo Gliwice maja wieksza stacje rozrzadowa jak Katowice, tutaj punkt dla Gliwic ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 09.07.04, 20:05 Pod względem kolei Gliwice w porównaniu z Katowicami to zadupie. O połowe mniej połączeń. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 12.07.04, 17:29 ciekawe byłoby porównanie przedwojennego Bytomia i Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 11:56 A mnie podobają się Gliwice, punkt dla Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 13.07.04, 09:11 a ja lubie oba miasta i Gliwice i Katowice. Miasta te nie powinny rywalizowac ale współpracować dla dobra całego Górnego ślaska. Panowie Frankiewicz i Uszok podejmijcie konkretna współprace bo przeciez władacie najwiekszymi miastami na Górnym Ślasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 13.07.04, 09:27 Gliwice maja wielkomiejski charakter, ta wielkomiejskosc czuje sie na kazdym kroku, Katowice to cos w rodzaju Rudy Slonskiej, zlepek Wsi , wlasciwie bez glebszej historii. -- Slezan, Nie znam dzisiejszych polaczen PKP, wiem ale, ze kiedys Gliwice byla stacja docelowa wielu pociagow, nawet byl pociag Berlin - Gliwice, pozniej przedluzono go ale nie do Katowic, tylko do Krakowa. Jak teraz jest inaczej, to trzeba to jak najszybciej zmienic. Stacja rozrzadowa (dla pociagow towarowych) w Gliwicach nalezala do najwiekszych w Europie. -- Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 11:37 Nie znasz historii Katowic.Zlepkiem wsi sa w niewiększym stopniu niż Gliwice. Gliwice nie maja szans być większym węzłem osobowym od Katowic, chyba że ktoś zdemontuje tory i położy je gdzie indziej. W Katowicach krzyżuja się szlaki wschód-zachód i północ-południe - taki kolejowy odpowiednik Autobahnkreuza, który będzie w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 12:36 W Gliwicach sa o niebo piekniejsze dziewczyny - punkt dla Gliwic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 13.07.04, 13:00 Slezan, sprawdz od kiedy Gliwice miastem sa a od kiedy Katowice, to wiesz wszystko. Gliwice juz kiedys mialy zostac stolica niemieckiego Slonska, wtedy z wiadomych wzgledow wygraly Opole. -- Gliwice maja palmiarnie, punkt dla Gliwic ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:51 To w takim razie największą amrykańską metropolią jest Williamsburg, a Berlin to zadupie przy Trewirze. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:12 Coś w tym jest. Jeden mój znajomy Amerykaniec też to zauważył. Może to głupie ale będąc w markecie w Gliwicach a potem w Katowicach widać że jest różnica w "fizis" ludzi pchajacych wózki. Chociaż może mi się tylko wydaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:13 sugerujesz ballest że jeśli pociąg jechał z Gliwic do Krakowa to nie zatrzymywał się na stacji w Katowicach ? Ciekawe ... Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:17 ballest, wielkomiejskość widać po tym jak wygląda centrum w dni wolne od pracy. moje wrażenia są takie: Katowice - tratujące się tłumy na estakadzie, na 3-go maja, rynku, stawowej, Staromiejskiej; Gliwice - trochę osób w rejonie mostku i trochę w ogródkach na rynku (jak jest ciepło) a poza tym to wiatr wieje pustymi ulicami. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:20 lepsza biblioteka - Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 15:22 Wiem że dla kilku osób to nieistotne ale komunikacja ze stolicą (gdzie zawsze jest coś do załatwienia) jest lepsza właśnie z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 21:11 Caly Slask ma lepsza komunikacje ze Stolica w Berlinie, zreszta mysle, ze dzisiaj jeszcze tez, tak naprawde, to nawet z Wroclawia nie ma Autostrady do Warszawy i chyba nie bedzie, bo oczy Wroclawian zwrocone sa na Zachod. Tak samo jest z Gliwicami, napewno lepsze jest polaczenie do Berlina jak do Warszawy. punkt dla GLYWIC ! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 13.07.04, 16:20 to powyżej było o dziewczynach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyberal Najwieksze potegi budowano w ciszy... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 22:23 ...skupmy sie wiec na razie na pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 00:42 W Gliwicach humanista nie ma co robić. Młodzież o takich zainteresowaniach MUSI opuścić Gliwice za nauką, albo dojeżdżać śmierdzącymi pociągami do... Katowic. A potem po studiach... cóż. 10 punktów dla.... ee Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 14.07.04, 00:45 Widzę, że na razie moje rodzinne miasto jest niezagrożone. Niby to powód do radości, ale z dyskusji wynika, że mamy do czynienia z rywalizacją słabeuszy. To skłania do zastanowienia nad przyszłością Gliwic, Katowic i całego Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 02:38 Niestety - pod względem edukacyjnym (humanistyka) Gliwice mają wielki, wielki minus. To jest bardzo przykre, że ci uczniowie, co to w liceach czytają książki, chodzą na te przeglądy teatralne, itp., w samych Gliwicach po ukończeniu szkoły nie mają czego szukać. W sensie takim choćby, że aby się dalej rozwijać - MUSZĄ wyjechać, bo UŚ to jednak nie jest dobra uczelnia. Mi się marzy takie marzenie ściętej głowy: Filologie orientalne - na przykład... Sinologia, indianistyka, arabistyka, japonistyka, italianistyka, iranistyka, a może i nawet afrykanistyka, może i turkologia... egiptologia? hyhyh - ŻARTY! Możemy liczyć najwyżej na "cośtam i cośtam" - finanse i marketing (przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 14.07.04, 07:07 Tak wlasciwie jest w kazdym miescie uniwersyteckim, jak ktos cos w Marburgu studiuje, to on tam tylko studiuje, pracowac bedzie napewno gdzie indziej, tak samo jest w USA czy WB. Gliwice maja wielki plus, w Gliwicach moga absolvenci Politechniki takze prace znalezc, przeciez bylo kiedys pare instytutow w tym miescie ? Humanistyczne kierunki sa zaniedbane, ale to jest inna sprawa, mysle, ze to sie tez zmieni. --- Gliwice maja ale reprezentacyjna ulice, punkt dla Gliwic. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 14.07.04, 07:12 Renoma miasta nie zalezy w pierwszej linji od obecnosci uniwersytetu. Luxemburg np.nie ma wogule uniwersytetu i jest jedna ze stolic Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 14.07.04, 14:43 Odleglosc od Sosnowca - punkt dla Gliwic:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 14.07.04, 16:21 Danke, Arnold blizej Berlina, Wiednia i Pragi, dali uot Warszawy punkt dla Glywic ! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 14.07.04, 19:22 chyba Gliwice nie są bliżej berlina niz warszawy czy mi sie wydaje przez to moje szowinistyczne zacietrzewienie :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 15.07.04, 07:07 Gliwice sa blizej Berlina jak Katowice a polaczenia komunikacyjne do Berlina sa duzo lepsze jak do Warszawy. Po tym fakcie poznac, historyczny rozwoj tego regionu i kto sie o ten rozwoj staral. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 15.07.04, 07:33 Hallo Hierowski, jeszcze raz pytom, co ty mousz za problym z tym zdaniym? Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 21.07.04, 16:17 Jakim konkretnie zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 21.07.04, 16:18 Chyba Panie ballest mi nie napiszesz, że do Berlina jest stąd 300 km ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 21.07.04, 21:58 hierowski napisał: > Chyba Panie ballest mi nie napiszesz, że do Berlina jest stąd 300 km ? Masz racje, jest troche wiecej, ale do warszawy podroz jest dluzsza, a to swiadczy o historii Regionu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 22:03 www.kurierbrzeski.com.pl/kb456/akt011.html Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 22:09 Tak? A o której ma odjazd (czy raczej odlot) z dworca w Gliwicach? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 22:18 slezan napisał: > Tak? A o której ma odjazd (czy raczej odlot) z dworca w Gliwicach? Nie wiem, czy dzisiaj kursuje, jesli tak, to napewno nie z ta szybkoscia, czasy sie na gorsze zmienily. FAKTEM JEST, ze przez KATOWICE nie LECIAL ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 23:10 No to z punktu dla Gliwic nici - co było, a nie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 23:27 slezan napisał: > No to z punktu dla Gliwic nici - co było, a nie jest.... Co bylo, moze sie znowu stac, jak sie to mowi, HISTORIA sie lubi POWTARZAC ! Oczywiscie, nie mam na mysli, ze Katowice znowu do swoich wiejskich korzeni wroca, ale jak mowi moja mama, der Teufel schläft nie ! ;-))))' Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 21.07.04, 23:53 Równie dobrze do wiejskich korzeni mogą wrócić Gliwice. Biorac pod uwagę stan trotuarów przy uliczkach koło Rynku jest to nawet bardzo prawdopdobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 22.07.04, 07:24 Katowice zyja dzisiaj ze swych Centralnych Administracji, jako stolica Slaska czy Dyrekcja DOKP itd. Sytuacja ta sie radykalnie zmienic moze, kiedy Stolica np. jakies historycznie do tego predysponowane miasto zostanie, np. Raciborz, Opava, Opole, Wroclaw, Bytom, czy GLIWICE!!! Gliwice , sa i byly miastem szkol i administracji przemyslowych i zwiazkowych. Jesli Katowice swoja "stolice" straca, wtedy wiekszosc dzisiaj tam zasiedzialych dyrekcji przeniesie swoje centrale do nowej stolicy a Katowice zostanie wsia, taka jaka kiedys byly. Zreszta wielkomiejkskiego charakteru, takiego jakie Gliwice do dzis maja, Katowice nigdy nie mialy i miec nie beda. Katowice, zostaly miastem, tylko przez Dyrekcje Kolei, a kolej dzisiaj to nie to samo co kiedys, czytaj przed wiekiem, czasy sie zmieniaja i Katowice przyszlosci raczej nie maja. ;-))))' -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Fliegender Schlesier ! punkt dla Gliwic ! 22.07.04, 09:05 Berlin - grosse Grossstadt, Breslau - grosse Kleinstadt, Kattowitz - kleine Grossstadt. Taki erudyta jak Ty powinien znać to popularne na Górnym Śląsku ok. 1900 r. powiedzenie. Nie słyszałem o planach przeniesienia uzrzędów z Katowic do Gliwic, a tym bardziej o przeprowadzce wyższych uczelni. Masz jakieś informacje na ten temat czy to rojenia stanowiące balsam na zakompleksioną duszę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 22.07.04, 09:14 Slezan, co Cie tak uniosuo, boisz sie moich wizji??? wiesz ze sie bardzo czesto sprawdzaja, pozyjemy, zobaczymy, na koncu Slazacy sami rostrzygna gdzie Stolice przeniosa, albo czy nadal beda przez jakas Wies reprezentowani z jakims lotniskiem z jednym pasem ladowania i startowania ! -- Pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) 22.07.04, 09:31 Masz na myśli Pyrzowice? Faktycznie wieś. A z wizjami uważaj. Środków halucynogennych nie można na dłuższą metę przyjmować bez szkody dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 22.07.04, 09:47 Halucynacji na razie nie mam, ale mam Wizje jesli o Slonsk chodzi, - jesli kiedys by do zjednoczenia regionu doszuou, to bedzie sie rozciagal od Ostravy do Hoyerswerdy, a wiec bedzie wiekszy, jak dzisiejszy chyba najwiekszy Region w Europie , Bawaria. Mozliwosci rozwoju sa wiec nieobliczalne, ale nie z takim lotniskiem. Nazywajac Pyrzowice, Katowicami, sami strzelili sobie Katowiczanie bramke samobojcza. :-)))))))))))))))))))))))' 10 punktow mniej dla Katowic -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) 22.07.04, 11:10 A gdzie Gliwice mają swoje lotnisko? Nie masz chyba na myśli tego porównywalnego z katowickim Muchowcem? Czy w tajemnicy powstaje jakiś obiekt porównywalny z frankfurckim? Napisz coś na ten temat, proszę. CHciabym sie dowiedzieć czegoś na temat modernizacji Gliwic, czegoś co rozwieje moje mylne przecież wrażenie, że od 150 lat Katowice rozwijały się znacznie szybciej. PS. Czy pytałeś może Łużyczan o opinię na temat włączenia Górnych Łużyc do Śląska? Bo z tego co wiem aneksja ta odbyła się na podobnych zasadach jak przyłączenie Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Gliwice-Katowice 22.07.04, 11:26 Zejdzcie na ziemie, watek sensowny, a jak zwykle konczy sie na pyskowkach i wizjach. Teoretycznie Gliwice maja wszystkie walory centrum logistycznego: jeden z najwiekszych portow rzecznych, infrastrukture kolejowa, planowane inwestycje drogowe, dojazd do lotniska w Pyrzowicach niewiele dluzszy niz z centrum Katowic (tyle ze brak polaczen komunikacji pubmlicznej). Slowem: nie robi sie dostatecznego uzytku z portu (choc dziala strefa ekonomiczna), infrastruktura kolejowa pada (Gliwice nie maja juz nawet wlasnej lokomotywowni!!!!!), zostaje wiara w transport kolowy i nowe galewie gospodarki - tutaj gliwickq strefa chyba jednak wygrywa z potencjalem Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice-Katowice 22.07.04, 11:34 Mteropolia nie musi być centrum produkcji. Bardziej kojarzy mi się np. z centrum bankowości. I tu Katowice zdecydowanie wygrywają. Port jest nie do wykorzystania w większym zakresie, a to ze względu na dewastację całego szlaku wodnego Odry. Może w przyszłości ktoś sobie przypomni o możliwościach, jakie są z nim związane. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice-Katowice 22.07.04, 12:00 Do tego zmierzam. Port, kolej itd. to bylo kiedys. Dzieki temu Gliwice mialy pozycje gospodarczgo giganta w regionie. W tej chwili wszystko sie zmienia, przemysl i transport jaki znalismy odchodzi do lamusa. W dziedzinie administracji Katowice bija Gliwice (to drugie miasto nie ma takiego zaplecza), w dzedzinie bankowosci tez, choc juz nie jesli chodzi o gospodarke. Zgadzam sie, ze metropolia nie musi byc centrum produkcyjnym, inwestycje jednak napedzaja koniunkture, a ta moze stanowic o obliczu miasta. Katowice i Gliwice to niewatpliwie najlepiej rozwniete miasta GOPu, moim wdaniem ich rozwoj jednak pojdzie w roznych kierunkach. Katowice bardziej w strone administracji, a Gliwice (podobnie jak Bielsko) bardziej w kierunku produkcji-miejmy nadzieje high-tech. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice-Katowice - p.s. 22.07.04, 12:02 Byc moze waistnieje u nas cos na wzor modelu hiszpanskiego, albo wloskiego. A wiec Katowice jako gornoslaski Rzym czy Madryd, a Gliwice w roli gornoslaskiego Mediolanu lub Barcelony? Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice-Katowice - p.s. 22.07.04, 12:14 czyli szansa na zdecentralizowany rozwoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice-Katowice - p.s. IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 22.07.04, 13:17 pomnik Zietka w katowicach, punkt dla Glywic czy Kattowitz? -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice-Katowice - p.s. 22.07.04, 14:14 A jakie pomniki są w Gliwicach i jaki to ma wpływ na metropolitalny charakter miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Gliwice-Katowice - p.s. 22.07.04, 14:52 Pomniki to taki temat zastepczy. Jak zaczyna brakowac konkretow to zawsze mozna zejsc na monumenty;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) 22.07.04, 21:54 To wszędzie na świecie lotniska są tuż za rogatkami? Śmiem wątpić.. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) 22.07.04, 22:07 To do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Irak pozdrawia!! albo kto ma komplexy ?;-)) 22.07.04, 22:51 miało być do ballesta: "Nazywajac Pyrzowice, Katowicami, sami strzelili sobie Katowiczanie bramke samobojcza." ale idzie sie zgubić w tym drzewku. Trza cytować.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:17 a ja myśle że Zabrze - 13 suprmarketow -?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 22.07.04, 22:39 Gość portalu: inga napisał(a): > a ja myśle że Zabrze - 13 suprmarketow -?????? Mosz recht, gdzie dwoch se bije tam trzeci ... Zobrze to wiynkszou wiocha jak katowice,, przez to uone zasuozyuy na to miano ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 22.07.04, 22:46 Zwykle największe wsioki najwięcej mają do powiedzenia na temat co jest wsią. Ballest lubi Gliwice, bo do nich miał najbliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 22.07.04, 23:03 slezan napisał: > Zwykle największe wsioki najwięcej mają do powiedzenia na temat co jest wsią. > Ballest lubi Gliwice, bo do nich miał najbliżej. Wcale nie chodzi o to co kto lubi, tylko kto na co zasluzyl, a Katowice przyszlo do Stolicy jak Maryja do dzieciatka i teraz podskakuja !:-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 23.07.04, 00:33 Od Maryi to się heretyku odwal, bo Cię panie z wiadomego radia nawiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
emerson Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 26.07.04, 20:29 Katowice: Spodek Międzynarodowe Targi Katowickie Telewizja Z bólem - ale 3 punkty dla Katowic... pzdr. Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 26.07.04, 23:52 sąsiedztwo z Tychami - punkt dla Katowic ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 27.07.04, 07:18 Spodek ??? ! - ha,ha, 3 punkty dla Glywic ! Tychy, sasiedztwo ????? Gliwice, sasiedztwo z Plawniowicami, punkt dla glywic. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? 27.07.04, 10:56 Ballest, ta dyskusja Cię przerasta. Inni wpisuja tu swoje propozycje, mniej lub bardziej przemyślane. Dyskusja przebiega w miłej kulturalnej atmosferze. Widzę, że nie potrafisz tego docenić. Szukasz zaczepki, w prymitywny sposób prowokujesz. Z tym poziomem możesz gadać z gorolem7 na temat przewagi Frankfurtu nad Darmstadtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Etykieta to nie inteligencja ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 27.07.04, 13:20 Slezan, to wlasnie Ty piszesz jak gorol, zamiast argumentow tylko zaczepki, zreszta nie pierwszy raz to robisz, na temat Iraku tez tak pisales , ale do tej dyskusji nigdy nie dorosniesz, bo brakowalo i brakuje Tobie dalekowzrocznosci, bo jak bys ja mial to bys powyzszego postu nie napisal. Wiesz o tym, ze dla mnie dobra retoryka jest tylko tarcza niewiedzy, tak bylo w szkole i tak jest dalej na Forum. Nie wiem, gdzie w moim poscie zaczepka byla, ta wyczulem w Twoim niedojrzalem poscie. Tylko zobacz na jaki post odpowiedzialem a wiesz wszystko. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 27.07.04, 13:31 Przepraszam NIEDOJRZALYCH POSTACH ! -- Pytrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 14:08 Pogrążasz się, ballest. Mało kto chce tu już Tobą gadać i wcale się temu nie dziwię. Ten wątek udowodnił, że jesteś po prostu osobą niedojrzałą. Zero merytorycznych argumentów, co wyszło przy dyskusji o kolei, w której zostałeś ośmieszony (te pociągi z Gliwic na wschód, omijające Katowice były naprawdę niezłe). Zamiast tego paplanina o wsiach i inne bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 27.07.04, 14:39 Slezan!!! Przeczytaj sobie dokladnie, co skreslajes, juz caly czas nie piszesz na temat, tylko na temat ballesta? Jesli czlowieowi brak rzeczowych argumentow, to zaczyna obrazac, tak bylo jest i bedzie.# Twoje osobiste zagrywki jak w ponizszych postach sa nie na miejscu , jesli Tobie nikt na to uwagi nie zwrocil, to ja to zrobie, bo wiem , ze mlody jestes i nie wszystko stracone Forum jest do wymiany pogladow a nie PRYMITYWNYCH wycieczek osobistych. Na temat kolei dalej uwazam, ze Gliwice maja wieksza stacje rozrzadowa jak Katowice, To sa Twoje wpisy na temat Watku Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP?: """Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? slezan 22.07.2004 22:46 odpowiedz na list Zwykle największe wsioki najwięcej mają do powiedzenia na temat co jest wsią. Ballest lubi Gliwice, bo do nich miał najbliżej. • Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? slezan 23.07.2004 00:33 odpowiedz na list Od Maryi to się heretyku odwal, bo Cię panie z wiadomego radia nawiedzą. • Re: Gliwice kontra Katowice - kto pierwszy w GOP? slezan 27.07.2004 10:56 odpowiedz na list Ballest, ta dyskusja Cię przerasta. Inni wpisuja tu swoje propozycje, mniej lub bardziej przemyślane. Dyskusja przebiega w miłej kulturalnej atmosferze. Widzę, że nie potrafisz tego docenić. Szukasz zaczepki, w prymitywny sposób prowokujesz. Z tym poziomem możesz gadać z gorolem7 na temat przewagi Frankfurtu nad Darmstadtem. »"""" ------------------------------- Co to ma z tematem wspolnego ??? -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 15:10 Ballest, obrażasz inteligencję gości tego forum. Każdy może rozwinąć wątek i przeczytać Twoje posty, w których pełno wycieczek pod adresem Katowic. Wiem, że nie zrozumiałeś o co chodzi, bo już stary jesteś. Tłumaczę: nie chodzi o to, by obrazić mieszkańców któregoś z miast, ale o to, by porównać ich dzisiejsze atuty. Rozumiem, że nie jesteś do tego zdolny, o czym świadczy Twój wpis na temat Spodka (zdaniem naszego dalekowzrocznego ballesta lepiej nie mieć hali widowiskowo-sportowej niż ją mieć). Dlatego rozważniej wybieraj wątki, w których się wypowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 16:28 Spodek jest brzydki i dlatego nie jest Plusem, tylko minusem, to cos w rodzaju Banku Handlowego na Rynku Wroclawskim! "nie zrozumiałeś o co chodzi, bo już stary jesteś." Niepoprawbny jestes, wlasciwie musialbym napisac "glupi" albo "nieprzytomny" zapomnij ale te ostatnie slowa, bo nie nie pozwala mi moja etykieta osobista. A jak Ty zrozumiales o co chodzi, to dlaczego znowu obrazasz? Kultura osobista , to dla niektorych , pozniej urodzonych slowo obce! Zapamietaj to sobie dobrze, co teraz napisze: "NIGDY NIE SADZI SIE LUDZI PO ICH WIEKU TYLKO ZAWSZE PO ICH UCZYNKACH " Odpowiedz Link Zgłoś
emerson Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 16:39 ballest napisała: > Spodek jest brzydki i dlatego nie jest Plusem, tylko minusem, to cos w rodzaju > Banku Handlowego na Rynku Wroclawskim! Brzydki czy ładny to kwestia gustu - ale Gliwice takiej hali widowiskowo- sportowej nie posiadają. A w Spodku odbywają się czasem jedyne w kraju koncerty gromadzące sporą publiczność. Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 17:35 emerson napisał: > ballest napisała: > > > Spodek jest brzydki i dlatego nie jest Plusem, tylko minusem, to cos w > rodzaju > > Banku Handlowego na Rynku Wroclawskim! > Brzydki czy ładny to kwestia gustu - ale Gliwice takiej hali widowiskowo- > sportowej nie posiadają. A w Spodku odbywają się czasem jedyne w kraju koncerty > > gromadzące sporą publiczność. > Emerson Fajnie Emerson, punkt dla Ciebie, jesli tylko o uzytek chodzi, tu ale moze byc kiedys punkt dla Gliwic, bo moga ladniejsza wybudowac! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 19:34 ballest napisała: > "nie zrozumiałeś o co chodzi, bo już stary jesteś." > Niepoprawbny jestes, wlasciwie musialbym napisac "glupi" albo "nieprzytomny" > zapomnij ale te ostatnie slowa, bo nie nie pozwala mi moja etykieta osobista. > > A jak Ty zrozumiales o co chodzi, to dlaczego znowu obrazasz? > Kultura osobista , to dla niektorych , pozniej urodzonych slowo obce! > Zapamietaj to sobie dobrze, co teraz napisze: > > "NIGDY NIE SADZI SIE LUDZI PO ICH WIEKU > TYLKO ZAWSZE PO ICH UCZYNKACH " Ballest jakiś czas wcześniej: "Twoje osobiste zagrywki jak w ponizszych postach sa nie na miejscu , jesli Tobie nikt na to uwagi nie zwrocil, to ja to zrobie, bo wiem , ze mlody jestes i nie wszystko stracone" Moralność Kalego czy jakoś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 16:07 Gość portalu: ballest napisał(a): > Na temat kolei dalej uwazam, ze Gliwice maja wieksza stacje rozrzadowa jak > Katowice, Dwa pytania: 1. Na czym opierasz swoja teze? 2. Zalozmy, ze masz racje: jaka z tego korzysc dla Gliwic? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 17:49 wilym napisał: > Gość portalu: ballest napisał(a): > > > > Na temat kolei dalej uwazam, ze Gliwice maja wieksza stacje rozrzadowa ja > k > > Katowice, > Dwa pytania: > 1. Na czym opierasz swoja teze? > 2. Zalozmy, ze masz racje: jaka z tego korzysc dla Gliwic? 1.To nie jest teza, to jest fakt, bo przeciez grup odstawczych Gliwice ma duzo wiecej jak Katowice, dlatego tez Gliwice sa stacja docelowa wielu pociagow towarowych. 2.Juz dzisiaj Gliwice korzystaja z tego faktu (miejsca pracy) ale patrzac z ekologicznego punktu na sytuacje Europy i z brakiem ropy w przyszlosci czytaj podrozeniem paliwa, jestem pewien, ze w przyszlosci mozemy liczyc na regeneracje , czyli odrodzenie kolei, nie tylko poprzez pociagi z samochodami osobowymi (tkzw. Autozugi), z czego Gliwice BIORAC POD UWAGE ich polozenie geograficzne najwiecej skorzystaja, ale takze na przewoz towarow szynami i woda. -- pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 18:14 Wiecie co, ale jak przeczytałem ten post to prawie oplułem monitor ze śmiechu :) > Na temat kolei dalej uwazam, ze Gliwice maja wieksza stacje rozrzadowa jak > Katowice, ps. Panie ballest to z w końcu jaką drogą trzeba jechać z Gliwic żeby było z nich bliżej do Berlina niż do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 27.07.04, 21:22 Hierowski tak naprawde, co Ty rozumiesz pod pojeciem stacja rozrzadowa??? Widze, ze pojecia nie masz, bo co to ma z Berlinem, czy Warszawa do czynienia? Odpowiedz prosze, albo szukaj SAHARY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ria Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 22:36 czas na relaks - podaje seteczkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Ria, przebacz mu ! 27.07.04, 22:49 Co znaczy seteczke, uwazam, ze nie wie co pisze, zreszta nie tylko on !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 28.07.04, 11:49 stacja rozrządu to rzeczywiście dla mnie probem bo ja czegoś takiego w Gliwicach w życiu nie widziałem. To jak z tą drogą do berlina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 28.07.04, 13:21 Wiedzialem, ze nie masz pojecia o czym skreslasz. Gliwice maja takze stacje Containerowa, tej Katowice tez nie ma! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 28.07.04, 13:45 Stacja kontenerowa obsluguje w zasadzie strefe. Stacja towarowa przestala de facto istniec kilka lat temu, tory zarosly trawa, a wagony tam stojace ruscieja. Juz predzej pojdzie tamtedy jakas trasa szybkiego ruchu niz znowu zacznie sie ruch pociagow. Nie wierzysz? To przejdz sie mostem na Zabrskiej. Gliwice jako wezel kolejowy to juz przeszlosc, tu juz nawet nie ma lokomotywowni, kiedys jednej z wiekszych w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 28.07.04, 14:29 ZNLE juz nie istnieje??? od kiedy? --- A gdzie skladaja pociagi towarowe ? -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 28.07.04, 14:42 ZNLE to nie lokomotywownia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 28.07.04, 15:28 Gość portalu: ballest napisał(a): > Wiedzialem, ze nie masz pojecia o czym skreslasz. > Gliwice maja takze stacje Containerowa, tej Katowice tez nie ma! Wilym napisał: > Stacja kontenerowa obsluguje w zasadzie strefe. Stacja towarowa przestala de > facto istniec kilka lat temu, tory zarosly trawa, a wagony tam stojace > ruscieja. Juz predzej pojdzie tamtedy jakas trasa szybkiego ruchu niz znowu > zacznie sie ruch pociagow. > Nie wierzysz? To przejdz sie mostem na Zabrskiej. > Gliwice jako wezel kolejowy to juz przeszlosc, tu juz nawet nie ma > lokomotywowni, kiedys jednej z wiekszych w regionie. Ballest napisał : > ZNLE juz nie istnieje??? > od kiedy? --- > A gdzie skladaja pociagi towarowe ? Wilym napisał: > ZNLE to nie lokomotywownia!!! no to jak Balleście ? masz pojęcie o czym skreślasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ria Re: punkt dla Gliwic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:07 jeśli mogę dołożyć Gliwicom, to chetnie dam 1 pkt za kolejność alfabetyczną, ponieważ Gliwice zawsze będą przed Katowicami :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: punkt dla Gliwic 28.07.04, 21:20 Brawo RIA, Hi Meg i Wilym !!! Co do ZNLE, to jest to ZAKLAD NAPRAWCZY LOKOMOTYW ELEKTRYCZNYCH a wiec Lokomotywownia,Jesli wy na mysli PAROWOZOWNIE macie, to prosze napiszcie ? Ja zawsze myslalem, ze Parowozowni juz od dawna nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier Re: punkt dla SLAZAKOW IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 21:23 Slazacy to jak choragiewki zawsze tam sie obracaja gdzie wiatr wieje. Ja jestem kundlem europejskim i w mojej krwi plynie krew roznej narodowosci. Takze i Slaska. Powiem Wam wszystkim, ze problem tkwi w tym, iz Slazacy sami nie wiedza co maja ze soba poczac. Podczas zaborow wojowali z niemcami, a gdy byli juz w Polsce, to chcieli do Niemiec. Ludziska zdecydujcie sie wreszcie.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Do Meg! 28.07.04, 21:37 "no to jak Balleście ? masz pojęcie o czym skreślasz ?" Cos mi sie wydaje, ze ja pojecie mam , ale inni co tu mondruja, do tego w Gliwicach mieszkaja a pojecia o nich nie maja, TAKA JEST PRAWDA! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do Ballesta 28.07.04, 21:49 ballest napisała: > "no to jak Balleście ? masz pojęcie o czym skreślasz ?" > > Cos mi sie wydaje, ze ja pojecie mam , ale inni co tu mondruja, do tego w > Gliwicach mieszkaja a pojecia o nich nie maja, TAKA JEST PRAWDA! przeczytaj Balleście uważnie to co napisał Emerson - jeśli chodzi o kolej, to on naprawdę wie co mówi (i pisze) Odpowiedz Link Zgłoś
emerson Re: punkt dla Gliwic 28.07.04, 21:46 ballest napisał: > Co do ZNLE, to jest to ZAKLAD NAPRAWCZY LOKOMOTYW ELEKTRYCZNYCH a wiec > Lokomotywownia,Jesli wy na mysli PAROWOZOWNIE macie, to prosze napiszcie ? > Ja zawsze myslalem, ze Parowozowni juz od dawna nie ma ! Trochę pomieszałeś :-) Prawidłowo rozwinąłeś skrót ZNLE, ale to nie jest równoważne z lokomotywownią! Obecnie w Gliwicach istnieje niewielki Zakład Taboru (czyli jakby lokomotywownia, tyle że pod inną nazwą). Do niedawna istniał jeszcze ZNTK (Zakład Naprawczy Taboru Kolejowego) ale teraz jest zdaje się w upadłości. pzdr. Emerson Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: punkt dla Gliwic 28.07.04, 22:59 Wlasnie ZNTK nazywano parowozownia, a ZNLE to Lokomotywownia. Tak bylo w latach 70' Pracowalem w wielu zakladach gliwickich, bo po kazdej "Absadze" oddawalem wypowiedzenie, jako bezrobotny oddawalem nowe podanie na wyjazd staly i zmienialem zaklad pracy. Z roku na rok zarabialem wiecej, na koncu pracowalem w Zjednoczeniu i bylem czestym gosciem w ministerstwie !!! - zdobylem przez te zmiany pracy niemozliwe doswiadczenie, ktore mi na zachodzie bardzo pomoglo. Nie ma wiec nic zlego co by na dobrze nie wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: punkt dla Gliwic 29.07.04, 09:42 ballest, traktujmy sie powaznie, to ze ludzie na betonowe mowia autostrada nie znaczy, ze tak jest. Nie wiem dokladnie jak to bylo z ZNTK, ale np. ZNLE nie byl zakladem kolejowym, a jedynie swiadczacym uslugi kolei. Lokomotywownia natomiast byla oficjalna struktura (jednostka organizacyjna) w ramach PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: punkt dla Gliwic IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 29.07.04, 12:59 Masz racje, to byl zaklad swiadczacy uslugi dla PKP, ale wszyscy pracownicy dostawali te same ulgi i uslugi jak Kolejarze, nawet placa byla oparta na grupach kolejowych. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Etykieta Slezana , albo kto jest wsiokiem ? 29.07.04, 10:45 Tak, ta stacja kontenerowa to mój nieustanny kompleks wobec mieszkańców Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś