ballest 11.11.04, 13:27 Litwa jako pierwszy kraj w UE ratyfikowala nowa konstytucje, mysle, ze Polska nas niezawiedzie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 11.11.04, 14:57 myslisz ize w tym przipadku bydom miec roztomaite zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 11.11.04, 22:32 Niech jakou partia rozpocznie nagonka na Niemcow, ze UE to niemieckie narzedzie do zawladniecia EUROPA, to juz wszyscy Polacy zapomna o tym co Niemcy dla nich zrobili ! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 08:52 Nie bój, nie bój - nie zapomnimy. wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zbrodnie_wh_ss_kampania_wrz.htm www.ipn.gov.pl/inf_kszpnp.html learning.dada.at/res/pdf/sek_bibliografia.pdf www.ravensbrueck.de/mgr/polski/ www.mauthausen-memorial.at/ www.auschwitz.org.pl/ www.gross-rosen.pl/ www.majdanek.pl/index.html www.key.net.pl/firmy/stutthof/html/info.html Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 09:21 Dzisiaj 60 lat po wojnie Polska jest AGRESOREM !:-)))' Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 09:28 okupantym tysz Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 09:45 Laband, ty chyba nie wiesz co to jest okupacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 12.11.04, 09:57 kto to wie lepiej jak Slazacy co to znaczy okupacja? Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 10:47 Bzdura. Nie pomniejszam tragedii ludności śląskiej po II wojnie światowej, ale i tak w porównaniu z hekatombą niemieckich rządów w Generalnej Guberni czy tzw. niemieckich dystryktach wschodnich, to wydarzenia po 1945 r. na Śląsku są mało wstrząsające. Co oczywiście nie znaczy, że nie było tragedii. Była, ale jak czytam te Labandowe dyrdymały o okupacji to mnie pusty śmiech mnie ogarnia. I jeszcze córka okupantów remontuje fridhof. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Litwa ratyfikowala, co na to Slazacy i Polacy 12.11.04, 11:40 widzisz i juzas probujesz kucic ludzi, ale to ci sie symnom niy udo ajnfach a co do slonskyj tragedii to ta corka okupantow rozumie jom i bezto robi to co robi - za to jyj kozdy z nos ino dziynkuje i mo guymboki szacunek do niyj proponuja Ci se to przemyslec Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 12.11.04, 11:56 dokuczou's mi tym okreslyniym Margotki fest - to je jedne co ci sie udauo. Ale tym bardziyj Margotka je do mie Slonzaczkom a Ty niy ... Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: ps 12.11.04, 15:02 Nie chodziło mi, żeby Ci dokuczyć. Chciałem tylko pokazać Ci, jakimi demagogicznymi argumentami się posługujesz. Zanim coś napiszesz (np. o okupacji), wcześniej pomyśl. Ja nie czuję się okupantem - czuję się gliwiczaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps 12.11.04, 15:04 do Glywiczoka jeszcze Ci mocka brakuje, jak wogole je zes zdolny nim byc Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:12 Mylisz się Pan Panie Laband. Moja matka urodziła się w Gliwicach, ja urodziłem się w Gliwicach, tutaj pracuję i żyję. Tu urodziły się i mieszkają moje dzieci. Nie widzę powodu dla którego nie mam prawa się czuć gliwiczaninem, ani nie rozumiem jakie kryteria rodzą się w Twojej nacjonalistycznej głowie, według których innym odmawiasz prawa c z u ć s i ę s o b ą w s w o i m w ł a s n y m d o m u. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:20 som se trgo odmawiosz tym co reprezyntujesz Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:37 A co niby takiego strasznego reprezentuję ? Brak tolerancji ? Nie żartuj. Twoje posty i Ballesta nazywasz tolerancyjnymi. Tobie się chłopie chyba pomyliły pojęcia albo nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:39 to samo moga jo sam padac o tobie - stowosz sie dziecinny Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:42 Tak, ale to Ty mnie, a nie ja Tobie odmawiasz prawa być gliwiczaninem bo Twoim zdaniem gliwiczanie to tylko tolerancyjni, skazani na wygnanie deutschschlesierzy i ewentualnie Meg_s, potem długo, długo nic i na samym końcu niecywilizowane "gorole", do których pewnie i mnie zaliczasz. Masz bardzo prymitywną wizję rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:44 bredzisz, to miliony Slonzokow niy majom praw do swojyj domowizny a niy Ty Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:49 Ja nie zgadzam się z porządkiem jałtańskim, ale szanuję dziś jego nienaruszalność. Dlatego nie krzyczę na ukraińskich forach: "My wracamy do Lwowa", bo tam gdzie mieszkała kiedyś moja rodzina, mieszkają teraz inne rodziny. Ich dom jest tam, mój dom jest tu - w Gliwicach. A Ty nie potrafisz tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:52 ach o to ci idzie, boisz sie ize przidymy nazod - my i tak przidymy, egal czi sam bydziesz ryczou Gliwice to Polska czi niy, Slonzoki we Glyywicach som w doma i tela Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:55 I co - będziesz do nas (tzw. "goroli") strzelał ? A może przesiedlisz nas z powrotem za Bug ? Masz jakiś pomysł na "ostateczne rozwiązanie kwestii gorolskiej" na Śląsku. Faktycznie jesteś nietolerancyjnym oszłomem. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Mylisz się Pan Panie Laband 12.11.04, 15:56 niy, byda robiouto co tera - byda sie starou o moje prawa jako slonzok we Slonsku Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Mylisz się Pan Panie Laband 13.11.04, 00:32 Laband, fajnie ze tym syneczkiym skrysloaz, myslam, ze kedys zrozumie, co mu tuplikujemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do L i T 13.11.04, 10:44 bardzo uprzejmie szanownych panów proszę, żeby nie "używali" mojej skromnej osoby jako argumentu w jakiejkolwiek sprawie, bo łatwo w ferworze możecie przypisać mi nie moje intencje dla wyjaśnienia: cmentarzem nie zajęłam się z poczucia winy - bo w mojej rodzinie nie ma zwyczaju niszczenia cudzych grobów, a przeciwnie - mój ojciec - uparcie zwany przez ballesta bandytą, nauczył mnie do nich szacunku, jak również szacunku dla ludzi którzy życie poświęcili pracy Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do L i T 13.11.04, 11:46 Jo Cie z mojyj strony przepraszom ize wogole sie w to wdouech, ale jak mozno merkuas systymatycznie tyn T chce nos pokucic. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do L i T 13.11.04, 12:30 ze swojej strony obawiam się, żeby mi ego mile - nie powiem - łechtane niektórymi wypowiedziami, nie rozdęło się i przytłumiło jasności sądu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar do Meg_s 13.11.04, 12:55 Nie rozumiem dlaczego się w ogóle zadajesz z tymi "typisch dumkopf" rewizjonistami ? Ich poglądy na temat Polski i Polaków to szambo. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do Meg_s 13.11.04, 13:22 myślę, że nie powinieneś wsadzać wszystkich do jednego worka, robisz się w tym podobny do ballesta, a myślę że to ostatnia rzecz której byś chciał Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do Meg_s 13.11.04, 15:07 Wstydz sie Meg, jak mnie mozesz do tego nacjonalisty porownywac, on nie wie jak sie slowo demokracja, albo mysli, ze demokracja, to to co w Iraku USA wprowadzaja. Nie martw MEG, - dzisiaj polska prasa nazywa Twego ojca nie tylko bandyta, ale TERRORYSTA! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: .. 13.11.04, 19:55 stać się podobnym do ballesta - to lepiej od razu popełnić samobójstwo, np przez samospłukanie w klozecie i jeśli się powołujesz na prasę - to konkretnie - tytuł, data, link Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: .. 13.11.04, 20:04 No cóż, Ballest słowo znaczy tyle co słowo oficera Wehrmachtu w czasie wojny - po prostu jest to pustosłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Nie wierzysz to przeczytaj 13.11.04, 22:27 Jak w Iraku partyzantow nazywaja co o wyzwolenie swej ojczyzny, czytaj Iraku walcza, wiesz jak ich polska prasa nazywa ??? TERRORASTAMI !!! , wiec splucz sie w toalecie, bo jesli prawdy czytac nie potrafisz, wiec lepiej jak to zrobisz co napisalas. Ja na tym nie strace, tylko Gliwice, ale Gliwice juz tyle stracily, ze mysle, ze ta dla mnie naprawde ogromna strate z trudnoscia, ale przezyja ! Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Nie wierzysz to przeczytaj 13.11.04, 22:39 Piszesz o stratach i o Gliwicach. Jeżeli w kontekście nieobecności tutaj twojej osoby i podobnych tobie twoich kompanów to wybacz, ale jest to strata naprawdę w granicach błędu statystycznego. Żyjemy tu sobie w Gliwicach lepiej lub gorzej ale - jak może nawet ty zauwazyłeś po reakcjach na twoje forumowe defekacje - ciebie, twoich rad, twoich klakierów nie potrzebujemy. Strata? Jeżeli już, to poniosło ją to właśnie forum, zanieczyszczane przez ciebie z uporem maniaka. Jeżeli cierpisz na mentalne rozwolnienia to - prosimy - ulżyj sobie gdzieś indziej. H. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re 13.11.04, 22:41 konsekwencja to dla ciebie kompletna abstrakcja ta volta myślowa którą wykonujesz jest obezwładniająca to nie polska prasa ale ty - i to od początków forum kwalifikowałeś walki partyzanckie jako bandytyzm - więc nie obrażaj inteligencji rozmówców Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s ps 13.11.04, 22:42 a wspomniana przeze mnie forma samounicestwienia - to cytat z literatury Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ps 13.11.04, 23:57 MEG !!! musze przyznac, jako przyjaciel Polaki, Polakow i Polek, nigdy zle Polsce nie zyczylem, w pracy zawsze bylem z mojej "szczatkowej" znajomosci jezyka polskiego dumny. Nigdy nie zaprzeczalem, ze jestem w dzisiejszej Polsce urodzony, na odwiedzinach uzywam tez zawsze jezyka slaskiego w sklepach polskiego wiec nie potrafie zrozumioec, ze mnie w jakis nacjonalistyczny kat wciskasz ??? Przeciez chyba jestes nie gorsza jak bolek5, ktory mi prawie we wszystkich twierdzeniach racje przyznal, a wiesz o kim pisze bo tego zansz ze naszych wspolnych czasow przed Forum Gliwice na Forum Wroclawia. To jest naprawde wspanialy czlowiek ! Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: ps 14.11.04, 00:16 Przyjaciel!!!! Chroń nas Boże od takich "przyjaciół"!!! Przeczytaj mój wcześniejszy post, idź spać i nie grzesz więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps 14.11.04, 01:00 hans111 napisał: > Przyjaciel!!!! Chroń nas Boże od takich "przyjaciół"!!! święte słowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braid Re: ps IP: *.net-htp.de 14.11.04, 00:23 > Przeciez chyba jestes nie gorsza jak bolek5, ktory mi prawie we wszystkich > twierdzeniach racje przyznal, a wiesz o kim pisze bo tego zansz ze naszych > wspolnych czasow przed Forum Gliwice na Forum Wroclawia. > To jest naprawde wspanialy czlowiek ! Bolek5 nigdy ci racji nie przyznal! Zawsze udowodnil ze jestes zerem i juz nawet cie prosil abys sobie jego mianem MORDY nie wycieral! ( jak chcesz to znajde ten post! ) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps 14.11.04, 01:01 > ...bolek5, ktory mi prawie we wszystkich twierdzeniach racje przyznal... > Gość portalu: braid napisał(a): > Bolek5 nigdy ci racji nie przyznal! > Zawsze udowodnil ze jestes zerem dokładnie tak zapamiętałam wspaniałe, rzeczowe wypowiedzi Bolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braid Re: Nie wierzysz to przeczytaj IP: *.net-htp.de 14.11.04, 00:06 > Ja na tym nie strace, tylko Gliwice, Jak na razie to stracilo (straci) okolo 10 tys pracownikow Niemieckiego Opla czytaj GM . A w Gliwicach bedzie produkowany Opel Zafira . 10 000 straconych miejsc pracy (+ zwolnienia w zakladach co zyly z Opla i dla Opla)- to taki maly gwozdzik do trumny rzadow SPD. Ps: "Broniacy" Falludzy to takie same lotry jak broniacy M.Cassino Podziwiac Amerykanow nalezy juz za sam fakt ze rozpedzaja po raz kolejny takich fanatycznych bandytow jak ojciec Ballesta aby ich dzieci w demokracji mogly takie bzdury wypisywac jak ballest . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Nie wierzysz to przeczytaj IP: *.proxy.aol.com 14.11.04, 07:46 Gość portalu: braid napisał(a): > > Ja na tym nie strace, tylko Gliwice, > > Jak na razie to stracilo (straci) okolo 10 tys pracownikow > Niemieckiego Opla czytaj GM . > A w Gliwicach bedzie produkowany Opel Zafira . > > 10 000 straconych miejsc pracy (+ zwolnienia w zakladach co zyly z Opla i dla O > pla)- to taki maly gwozdzik do trumny rzadow SPD. > z czego ty sie cieszysz? Dzisiej wyzucajom robotnikow w Bochum i Rüsselsheim a jutro z Glywic. Tak na marginesie, zarowno w Bochum jak i w Rüsselsheim pracuje bardzo duzo Slonzoukow. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Nie wierzycie to przeczytajcie co Bolek napisal! 14.11.04, 09:38 " Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg bolek5 10.11.2004 21:16 + odpowiedz Witam! ballest napisała: > Napisze Tobie co napisalem, > 1. Krakow, to w sredniowieczu niemieckie miasto Zależy co rozumiesz przez "niemieckie". > 2. Praga byla stolica Cesarstwa Też mi odkrycie! > 3. Psiego Pola nie bylo A to Polacy wiedzą już od dawna. Dla Niemców to nowość? > 4. bitwa pod Grunwaldem nie miala nastepstw historycznych i dlatego byla tylko > > potyczka Istotnie - miała stosunkowo niewielkie następstwa. Jak można starcie kilkudziesięciu tysięcy ludzi nazywać potyczką, to już Twoja słodka tajemnica. > 5. Uwazam, ze za pare lat za prawdziwych bohaterow uzna sie "zielonych diablow" > > z I dywizji spadochroniarskiej a nie turystow Sikorskiego Nie znam polskiej publikacji, w której kwestionowano by ich odwagę i kunszt żołnierski. Za to określenie "turyści" ewidentnie uwłacza pamięci naszych żołnierzy walczących na froncie włoskim. > 6. uwazam, ze Krzyzacy wiecej dla Polski dobrego zrobili jak zlego. Kwestia opinii > 7. Dlugosz i Kadlubek sa klamcami czytaj falszowali historie Dziwne twierdzenie w ustach człowieka z upodobaniem powołującego się w niektórych kwestiach na Długosza. > 8. Sienkiewicz poprzez swoje powiesci zrobil Krzyzakom zla opinie do tego > Polacy uwzaja, ze Krzyzacy to Niemcy Znasz Wielkiego Mistrza Zakonu, który nie byłby Niemcem? > 9. Ze nie bylo nigdy wojny miedzy Niemcami a Polska o "Ziemie Odzyskane" ??? > 10. Polacy nie zdobyli tylko zajeli Monte Cassino Kwestia semantyczna ;) > 11. itd! Jak widać z powyższego, nikt nie może mieć do Ballesta pretensji o to, _c_o_ pisze, ponieważ są to w większości rzeczy Polakom doskonale znane. Problemem jest to, _j_a_k_ Ballest pisze. Ballest pamiętasz jeszcze swoje "urocze" porównania Polski do Moniki Lewinsky, robiącej dobrze prezydentowi USA? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Nie wierzycie to przeczytajcie co Bolek napi 14.11.04, 09:52 robiony w... zazwyczaj tego nie czuje i nie widzi - na tym polega urok Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Myślę Meg_s, że ... 14.11.04, 10:21 Myślę Meg_s, że mamy do czynienia nie tylko z postawą ignorancką, ale po prostu ze zwykłym chamstwem. Historia w wydaniu ballesto-labandzkim zbliża się niepokojąco w stronę fantastyki naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Kto tu jest ignorantem, albo kto jest SLEPY!!!? 14.11.04, 10:30 To Wy nie widzicie tego co wszyscy widza, To Polska zostala sama nie tylko w Europie ale na Swiecie, wpierw sama sie "wcisla" USA na kolana, a teraz jak ja Onkel Sam w dupe uwszczypnal to calkiem zbladzila. Patrzac na polskie wpisy na tym Forum nie dziwie sie poslom i rzadowi, bo wlasnie to samo robia co wy piszecie i na wszystkie ARGUMENTY ignoracja i intolerancja odpowiadaja. Jak nie wierzycie tego co napiasalem to wymiencie jedno panstwo (oprocz Vatykanu) z ktorym Polska dobre stosunki utrzymuje??? Naprawde powinniscie sie zastanowic dlaczego sie tak dzieje a nie bzdury wypisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Kto tu jest ignorantem, albo kto jest SLEPY!! 14.11.04, 10:40 Chroń nas Boże od takich przyjaciół jak Ballest i jego klony "ze Laband". Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Kto tu jest ignorantem, albo kto jest SLEPY!! 14.11.04, 10:51 myślę, że balcia traktujemy zbyt poważnie i przez to może mu się wydawać, że kimś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Nie wierzysz to przeczytaj IP: 62.206.176.* 16.11.04, 09:31 Gość portalu: Ramon napisał(a): > z czego ty sie cieszysz? > Dzisiej wyzucajom robotnikow w Bochum i Rüsselsheim a jutro z Glywic. > Tak na marginesie, zarowno w Bochum jak i w Rüsselsheim pracuje bardzo duzo > Slonzoukow. Hallo Ramon, Tu musze kategorycznie zaprzeczyc !! Mnie te zwolnienia wcale nie ciesza , Wiem ze wszyscy siedzimy w tym samym wozku . Wspominajac o tym stwierdzilem tylko suche fakty. Moja firma tez zainwestowala w Polsce , pobudowala potezne hale produkcyjne , i powoli przenosi "pracochlonne" czynnosci do Pl. Decyzje o tym podjeli jednak "Akcjonerzy" a nie jakis polityczny koniunkturalizm - ze ktos kogos lubi czy nie. narazie z tej decyzji ciesza sie Polacy - za 15 lat moze beda to Ukraincy? Ciekawostka jest fakt ze nikt w pracy nie uzywa Niemieckiej nazwy miasta w ktorej powtala nasza fabryka. Ci ktorzy poczatkowo uporczywie forsowali niemiecka nazwe ( tak ,tak u nas tez pracuja Slazacy) zostali upomnieni przez swoich Niemieckich kolegow. Tia w poprawnosci "politycznej" mozna na Niemcow liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Nie wierzysz to przeczytaj IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 16.11.04, 10:06 Gość portalu: Braid napisał(a): > Ciekawostka jest fakt ze nikt w pracy nie uzywa Niemieckiej nazwy miasta w > ktorej powtala nasza fabryka. Ci ktorzy poczatkowo uporczywie forsowali > niemiecka nazwe ( tak ,tak u nas tez pracuja Slazacy) zostali upomnieni przez > swoich Niemieckich kolegow. Tia w poprawnosci "politycznej" mozna na Niemcow > liczyc. Wybudowano ta fabryke moze w Swinoujsciu? Na temat znajomosci problemu Slaska w spoleczenstwie BRD juz kiedys pisalem. Ignoracje Niemiec wszystkiego co lezy na wschud od Berlina jest wszechstronnie znana. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 14.11.04, 10:42 od wczoraj - a raczej dzisiejszej nocy (po przeczytaniu forum "Olsztyn") próbuję znaleźć jakąkolwiek czynność która jest bardziej beznadziejna od wytłumaczenia czegokolwiek ballestowi chyba się poddaję ballest - w chwili kiedy twoje wpisy przekroczyły wszelkie granice dobrego smaku (nie łudzę się że wiesz o czym mówię) - idę sobie do innej piaskownicy - wiaderko i łopatkę zostawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: 14.11.04, 10:52 też zapoznałem się z wątkiem na forum Olsztyn. I tak długo z nim wytrzymali... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Do Margotki 14.11.04, 10:53 Myslalem ze co najmniej Ty odpowiesz na pytanie, kto jest dzis przyjacielem Polski, ale zamiast ospowiedzi opuszczasz piaskownice. Meg jak opuszczosz to nie rob tu baruogu , wez Twoj dziurawy kibel i ta zardzewiaouo lopatka, jak czmychasz, to wez Twoje smieci mit! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Do Margotki 14.11.04, 10:54 No to teraz pokazałeś prawdziwą twarz ubermenscha i chama w jednej osobie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Margotki 14.11.04, 10:54 a hansa 112 i pisuara tysz wez se sobom! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Do Margotki 14.11.04, 11:08 O Wielki ! Pokazujesz wyżyny na jakie wznieś się potrafi jedynie ktoś o sercu nieskalanym azjatyckim prostactwem. Gdzież nam do Ciebie. Nam zapijaczonym polaczkom, nierobom, historycznym kłamczuszkom. O gdzież ... ? Tyś jest światłem mądrości, które nas głupich oświeca i drogę nam wskazuje. -- A teraz na poważnie: SPIE..J STĄD ! Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Do Margotki 14.11.04, 11:13 tak balciu, idź juz do domku, i nie zapomniej kwiatków od emy tanty albo tanty emy. Kup sobie nowego krasnala do ogródka, humorek ci sie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Do Margotki 14.11.04, 11:18 To były kwiatki od Tante Ernie. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Margotki 14.11.04, 11:22 Przybysze z Polski wkraczali w obszar innej cywilizacji. Czterdziesci procent z nich pochodzilo ze wsi, drugie tyle z malych miasteczek. Nowoscia bylo wszystko - tramwaje, telefony, ciepla woda w kranach. Cywilizacyjna obcosc miasta oswajano - ignorujac ja. Osiedlency kopali studnie w ogrodach willi, ktore mialy sprawne lazienki. W parkach, na podworkach kamienic pojawily sie krowy, swinie, kozy. Trzymano je i na wyzszych pietrach. Po paru latach ludzie i miasto dopasowali sie do siebie. Inwentarz zniknal z chodnikow i podworek, suszace sie gacie ze sznurkow rozpietych nad ulicami. Nie konserwowane instalacje zaczely sie psuc, domy zasnul szary brud zaniedbania. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Smrod na Balkonie u Pani Wieslawy! 14.11.04, 11:20 Jou wcale nie jest zly na ta kozka od Wiesi, bo uona nie miaua co zrac, dlatego uot Tanty Erny kwiotka z Balkonu uobgryzaua, jou je zly na tych co ji zrac nie dali. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Smrod na Balkonie u Pani Wieslawy! 14.11.04, 11:22 Ciebie nic nie nauczy rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Smrod na Balkonie u Pani Wieslawy! 14.11.04, 11:23 temat smrodów to z autopsji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 21:11 Panie ballest, miałbym prośbę o streszczenie nam pokrótce konstytucji europejskiej - chciałbym wiedzieć co ratyfikowała Litwa i w czym Polska ma Was ni zawieść. Serdecznie Pana pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: prośba do ballesta 14.11.04, 21:19 robicie sobie zarty ? albo naprawde nie wiecie o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 23:10 Panie ballest, ja sobie nie robię żartów! Uważam, że jest Pan świetnie zorientowany w tej tematyce, więc zdecydowałem się poprosić o charakterystykę konstytucji właśnie Pana. Mam nadzieję, że napisze mi tu Pan coś na temat, tym bardziej, że ja się akurat w tych sprawach nie orientuję. Z góry dziękuję i jeszcze raz pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: prośba do ballesta 14.11.04, 23:37 balcio coś traci swój awój animusz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:15 Panie ballest, zauważyłem, że jest Pa na forum, ale pisze w zupełnie innych wątkach. A ja ponawiam moją prośbę do Pana, jako osoby która wielokrotnie dała tu dowód swej fachowośc choćby w tmatach historycznych. Proszę raz jeszcze o to, żeby przybliżył mi Pan choć trochę zapisy konstytucji europejskiej, choćby z tego względu, że bardzo trudno dosać tu jej tekst. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: prośba do ballesta 15.11.04, 10:44 Juz daje! " Konstytucja Europejska w zamierzeniu nie ma nadawac Unii Europejskiej nowych uprawnien w dziedzinie wolnosci, bezpieczenstwa i sprawiedliwosci, ani te¿ zmieniac jej zało¿en. Stanowi ona jednak krok na drodze Unii z ograniczonej integracji ekonomicznej do stania sie unia podstawowych praw obywatelskich i praw człowieka. Kiedy (i jesli) Panstwa Członkowskie zatwierdza – a rzady ratyfikuja – Traktat Konstytucyjny, nie tylko uprosci on i przyspieszy kwestie zwiazane z wymiarem sprawiedliwosci i sprawami zagranicznymi na poziomie europejskim, lecz tak¿e spowoduje wieksza przejrzystosc i demokratyczna odpowiedzialnosc w podejmowaniu decyzji. Obecnie, na przykład, kwestie tej polityki konsultuje sie z Parlamentem Europejskim, jego uprawnienia sa jednak ograniczone. Zgodnie z konstytucja, procedura znana jako ”współdecydowanie” ju¿ stosowana w wielu ró¿nych sferach, zostanie rozszerzona na wiekszosc zagadnien zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci i sprawami wewnetrznymi, co zapewni członkom Parlamentu Europejskiego wieksze mo¿liwosci tworzenia polityki oraz kluczowa role w wykorzystywaniu demokratycznej kontroli. Dlaczego jest to wa¿ne? Poniewa¿ członkowie Parlamentu reprezentuja obywateli, ich punkt widzenia powinien odzwierciedlac interesy ludzi, którzy ich wybrali, natomiast Rada Ministrów reprezentuje poglady rzadów krajowych. Nowe procedury powinny wytworzyc lepsza równowage miedzy tymi interesami. Interwencje Parlamentu Europejskiego powinny tak¿e pomagac w odblokowaniu postepu w dziedzinach kontrowersyjnych, w których niełatwo o zgode ministrów – jak w przypadku niedawnej decyzji ramowej dotyczacej zwalczania rasizmu i ksenofobii. Prostsza struktura Konstytucja konsoliduje i upraszcza ró¿ne traktaty, na których opiera sie to¿samosc Unii. Traktat z Maastricht z 1992 r. ustanowił strukture Unii w postaci ”trzech filarów”, gdzie zadania Wspólnoty Europejskiej oraz wspólna polityka zagraniczna i bezpieczenstwa stanowia dwa pierwsze filary, zas wymiar sprawiedliwosci i sprawy wewnetrzne to trzeci, przy czym wiekszosc decyzji jest podejmowana wyłacznie z mocy jednomyslnej umowy miedzy rzadami panstwa. Konstytucja oznacza rezygnacje z tej zło¿onej struktury i daje Komisji Europejskiej wyłaczne prawo podejmowania inicjatywy w wiekszosci spraw wewnetrznych i zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci(1). Komisja bedzie w stanie, lepiej ni¿ poszczególne rzady, zapewnic spójne, obejmujace cała Europe, podejscie do spraw wewnetrznych i > zwiazanych z wymiarem sprawiedliwosci. Zatem nie bedzie mogło dojsc do sytuacji, w której jedno panstwo zablokuje postep w sferze wspólnych problemów takich, jak transgraniczna przestepczosc, przemyt narkotyków, nielegalna imigracja i terroryzm. Wprowadza ona tak¿e głosowanie kwalifikowana wiekszoscia głosów dla decyzji Rady, z wyjatkiem kilku specyficznych kwestii, jak operacyjna współpraca policji lub prawo rodzinne, gdzie nadal wymagana bedzie jednomyslnosc. Wszystkie te zmiany pozwola na szybsze i bardziej spójne tworzenie polityki. Równoczesnie działania Europolu (Europejskie Biuro Policyjne) i Eurojust zostana poddane scislejszej kontroli demokratycznej Parlamentu Europejskiego i parlamentów krajowych, które z kolei beda w wiekszym stopniu zaanga¿owane w tworzenie polityki europejskiej zwiazanej ze sprawami wewnetrznymi i wymiarem sprawiedliwosci. Zgodnie z Konstytucja, Europejski Trybunał Sprawiedliwosci bedzie miał prawo do badania i przeprowadzania oceny sadowej wszystkich tych działan, oraz obowiazek stania na stra¿y praw poszczególnych obywateli, natomiast Komisja bedzie miała wieksze obowiazki w kwestii zapewnienia, ¿e legislacja europejska jest własciwie wprowadzana na poziomie krajowym, z prawem wszczynania procedur o naruszenie – podobnie jak w innych dziedzinach polityki UE – przeciwko Panstwom Członkowskim nieprzestrzegajacym prawa europejskiego. Postepowanie w przypadku imigracji Konstytucja to wa¿ne dokonanie na drodze postepu w trzech najwa¿niejszych aspektach wolnosci, bezpieczenstwa i wymiaru sprawiedliwosci: kontroli granic, udzielania azylu i imigracji: Wpisuje do Traktatu zasade wspólnego systemu zintegrowanego zarzadzania granicami zewnetrznymi, ju¿ zatwierdzona przez przywódców panstw i rzady. W oparciu o wnioski ze spotkania Rady Europy w Tampere w 1999 r., definiuje wspólny europejski system obsługi azylantów, z ujednoliconym statusem i jedna procedura dla wszystkich ubiegajacych sie o azyl w UE. Wspiera zarzadzanie ruchami migracyjnymi i sprawiedliwe traktowanie osób spoza UE. Pozwala tak¿e UE przyjac metody integracji, umo¿liwiajac ustanowienie i finansowanie odpowiednich programów integracji. I wreszcie, Karta Praw Podstawowych UE, która stanowi czesc druga Traktatu Konstytucyjnego, bedzie narzedziem, które pomo¿e obywatelom poznawac ich prawa i stawiac wyzwania instytucjom europejskim, jesli uwa¿aja, ¿e nie sa własciwie traktowani. W ogólnym zarysie, Konstytucja Europejska stanowi prostsza i bardziej skuteczna podstawe prawna dla działan UE majacych na celu promowanie wolnosci, bezpieczenstwa i sprawiedliwosci, przejrzyscie definiujaca cele i obowiazki ju¿ podjete w kolejnych traktatach UE i pomagajaca narodom Europy w zrozumieniu ich. Wiecej informacji mo¿na znalezc na witrynie: europa.eu.int/comm/justice_home/fsj/immigration/fsj_immigration_intro_en.htm europa.eu.int/comm/justice_home/doc_centre/intro/docs/bilan_tampere_fr.pdf (1) Wyjatkiem pozostaje policja i współpraca sadowa w sprawach kryminalnych. W przypadku tych dwóch dziedzin polityki przedstawienie inicjatywy legislacyjnej przez Panstwo Członkowskie nie bedzie ju¿ mo¿liwe. Konieczna bedzie inicjatywa jednej czwartej Panstw Członkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: prośba do ballesta 15.11.04, 10:54 I co z tego? Wierzysz w papierki? Jeśli będą takie same jak 60 lat temu "słowa niemieckiego oficera", to psu na budę takie dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:05 Dziękuję Panu ballest. To naprawdę spory i bardzo ciekawy materiał. Wydrukowałem to, bo zwykle wolę czytać z kartki niż z monitora komputera. Mam jednak do Pana jeszcze parę pytań, chodzi mi właśnie o owo współdecydowanie: jakie uprawnienia zyskuje Parlament i czy ja, jako szary mieszkaniec Gliwic będę informowany o jego zakresie? Interesują mnie też moje prawa jako obywatela UE, w jakim stopniu będą one gwarantowane po ratyfikacji konstytucji? Bo wie Pan, większosć rzeczy o których napisał Pan wyżej dotyczy spraw dla mnie bardzo abstrakcyjnych, a mnie interesuje jaki wpływ na moje życie będzie miała owa konstytucja i jej ratyfikowanie. Zastanawiam sie wreszcie czy będzie mi przysługiwała, a jeśli tak to na jakich warunkach i do kogo, skarga w przypadku złamania przez moje państwo któregoś z postanowień kontsytucji europejskiej. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: prośba do ballesta 15.11.04, 11:43 Wpierw nie nazywaj mnie panem, bo na Forum nie ma panow, pisze sie tez panie albo pani ale tylko wtedy, jak kogos nie lubisz albo nie umiysz strowic ! Byc moze z tego powodu mnie panem nazywasz. Konstytucja Europejska nie zastapi konstytucji polskiej (na poczontku), ale wszystkie nowe uchwaly beda musialy byc zgodne z nia, a w przyszlosci nie bedzie panstw, czytaj Polski, Niemiec itd. bedzie tylko Europa cos takiego jak jak dzisiaj USA tylko Europa bedzie demokratyczna a wiec duza roznica do Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 12:23 Nie zamierzałem Ci zdenerwować "Panem", po prostu częściej forum czytam niż piszę, więc nie mam wprawy. Szczerze mówiąc trochę przeraża mnie wizja którą roztoczyłeś na końcu. Skoro nie będzie państw tylko jedna Unia (co z góry zakładasz), to jak możesz mówić, że ta unia będzie demokratyczna? Myślę, że gdyby zrobić referendum, to 3/4 mieszkańców naszego kontynentu nie poparłoby tworzenia europejskiego superpaństwa - integracja tak, ale wszechogarniająca centralizacja mam być demokratyczna? A może ja się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 12:23 p.s. czy konstytucja mówi o likwidacji państw??? Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar nie mówi, ale mogłaby 15.11.04, 12:51 Nie mówi, ale mogłaby mówić - tak by zapewne chciał Ballest, gdyż jego marzeniem jest by zamiast państw istniały jakieś pseudo-regiony i by jednym z takich pseudo-regionów był region Oberschlesien, w którym Ballest stanał by na czele Najwyższego Górnośląskiego Urzędu d/s Rozwiązania Problemu Gorolskiego na Śląsku. Oczywiście urząd ten miałby swoją siedzibę w budynku Ballestremów w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss Re: nie mówi, ale mogłaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:29 Ja jednak poczekam na odpowiedź ballesta, bo on ją na pewno zna. Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: nie mówi, ale mogłaby 15.11.04, 13:32 on zna odpowiedź na każde pytanie. Właściwie to jest ciągle ta sama odpowiedź. Gość portalu: The Boss napisał(a): > Ja jednak poczekam na odpowiedź ballesta, bo on ją na pewno zna. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nie mówi, ale mogłaby 15.11.04, 13:47 co to sam otwrliscie kouko wzajymnyj adoraci? niy lepi by wom bouo kajs we Sosnowcu Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: nie mówi, ale mogłaby 15.11.04, 13:50 Nigdy nie byłem w Sosnowcu, ale do mieszkańców tego miasta, w odróżnieniu od Ciebie, nie czuję antypatii. A tak na marginesie to urodziłem się i mieszkam w Gliwicach. -- W pysk ! Tiglet Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nie mówi, ale mogłaby 15.11.04, 13:52 ale akcynt mosz jakis dziwny - jo bou ino roz we Sosnowcu i to mi styknie Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: nie moowi, ale muoguaaaby 15.11.04, 13:55 nie dej sie laband w ciula robic ten uon je jedyn ino uod niego nicki som durch inne coby noos s'chlooonzokoow za buozna roobic, tylko TO uoni pootrafioom albo? laband napisał: > co to sam otwrliscie kouko wzajymnyj adoraci? > > niy lepi by wom bouo kajs we Sosnowcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss prośba do ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 14:18 Laband, hans111 i tigletpilesar raczcie obrzucac sie blotkiem gdzie indziej. Ja czekam na odpowiedź ballesta, a nie chciałbym żeby utonęła mi ona w hektolitrach waszej żółci. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: prośba do ballesta 15.11.04, 15:07 "Nie zamierzałem Ci zdenerwować "Panem", po prostu częściej forum czytam niż piszę, więc nie mam wprawy. Szczerze mówiąc trochę przeraża mnie wizja którą roztoczyłeś na końcu. Skoro nie będzie państw tylko jedna Unia (co z góry zakładasz), to jak możesz mówić, że ta unia będzie demokratyczna? Myślę, że gdyby zrobić referendum, to 3/4 mieszkańców naszego kontynentu nie poparłoby tworzenia europejskiego superpaństwa - integracja tak, ale wszechogarniająca centralizacja mam być demokratyczna? A może ja się mylę? " Nie, nie mylisz sie , mysle ze to co myslisz rzeczywistoscia zostanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: prośba do ballesta 15.11.04, 16:33 Ja > > czekam na odpowiedź ballesta Boss, oczywiście Twoja sprawa, ale prosisz o odpowiedz kogoś, kto na innym forum (Olsztyn)uznał okreslenie "złota, polska jesień" za przejaw polskiego nacjonalizmu! pozdrawiam hans111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: prośba do ballesta IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 15.11.04, 17:38 No balciu granice moze beda zniesione ale to ze nie bedzie panstw to chyba twoje male marzenie. To ze konstytucj krajow beda zastapione konstytucja europejska tez. Poucz sie troche o UE i wtedy sie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: prośba do ballesta 15.11.04, 18:33 Nie moje marzenie, ze Polacy "REJTANEM STANA" to wiem, bo Polakow zintegrowac nie mozna ! Ale my mamy jedna walute, my mamy jedny konstyucje, brakuje nam tylko jednego rzadu, wtedy wszyscy rowni jestesmy! Acha, nie zapomnijcie, ze to wlaSNIE NIEMCY sie staraly, a nie Francja,Wlochy, czy ANGLIA albo Hiszpania, ze rozszerzono Unie ! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Wielka prośba do ballesta 15.11.04, 19:11 Ballest, prosimy Cię - nie katuj innych swoimi fobiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: prośba do ballesta IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 15.11.04, 23:11 No no jasne balest jakos nie tego mnie uczono, Niemcy jak i inne kraje poparly rozszerzenie Unii ale nie tlyko one. I wcale im wiele nie zawdzieczamy wiec nie staraj sie tu niemcow wybielac. A co do twojej jednej waluty to wiele panstw w UE ma wciaz oddzielna. Ja tam do Euro nic nie mam ale np Anglicy raczej ze swojej nie zrezygnuja. Ponadto twoje obrazanie Polakow jest nudne, nie ty mlotku wiesz czy Polacy sie dadza zintegrowac czy nie wiec oszczedz sobie swoich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: prośba do ballesta IP: *.net-htp.de 15.11.04, 23:52 > Ja tam do Euro nic nie mam ale np Anglicy raczej ze > swojej nie zrezygnuja. Anglicy podobnie jak Dunczycy i Szwedzi. > Ponadto twoje obrazanie Polakow jest nudne, nie ty mlotku wiesz czy Polacy sie > dadza zintegrowac czy nie wiec oszczedz sobie swoich bzdur. No jasne, Polacy to calkiem cos innego niz przykladowo tzw .Russlanddeutsche czyli osadnicy Niemieccy z terenow bylego ZSRR. Przezyli nie jednego cara, rewolucje i prawie 90 lat komunizmu mowia wciaz swoim staro-niemieckim. 200 lat integracji nie odnioslo zadnego skutku. Zastanawia mnie zawsze jak to sie stalo ze oni zachowali jezyk "ojcow" pomimo przesladowan bez niemieckich ksiazek i telewizji , a Slazacy w kilka lat po wojnie juz "ni w zab" swojej podobno niemieckiej "Muttersprache" zapomnieli? Tylko nie wypisujcie mi tu pie..o przesladowaniach bo pekne ze smiechu. Brat mojego dziadka ( dzieki zoldakom w stylu ojca ballesta nie poznalem dziadka) uczyl sie we Lwowie j.Niemieckiego na studiach jako jezyka obcego i do poznej starosci wladal tym jezykiem na tyle ze potrafil podjac normalna rozmowe czego nie mozna powiedziec o wielu Aussiedlerach ze slaska wychowanych podobno w "niemieckich" rodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Boss ballest-no co ty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 00:09 Re: prośba do ballesta Autor: ballest -------------------------------------------------------------------------------- Nie moje marzenie, ze Polacy "REJTANEM STANA" to wiem, bo Polakow zintegrowac nie mozna ! Ale my mamy jedna walute, my mamy jedny konstyucje, brakuje nam tylko jednego rzadu, wtedy wszyscy rowni jestesmy! Acha, nie zapomnijcie, ze to wlaSNIE NIEMCY sie staraly, a nie Francja,Wlochy, czy ANGLIA albo Hiszpania, ze rozszerzono Unie ! Czy haslo "jedna waluta, jedna konstytucja, jeden rzad to Twoim zdaniem integracja? No jak na zwolennika slaksiej odrebnosci jestes wyjatkowo niekonsekwentny wychwalajac pod niebiosa europejski monolit mysli i czynu! Zreszta chyba nie do konca masz racje piszac o tym, ze macie jedna konstytucje. Skoro Niemcy na razie jeszcze nie ratyfikowaly konstytucji unijnej, to na razie jeszcze jej nie macie. A kiedy ja ratyfikujecie (o ile) to przeciez Wasz Grundgesetz nie przestanie nagle obowiazywac, no chyba ze sie myle. Nie wiem, ale mam dziwne wrazenie, ze tam gdzie nie wklejasz tekstow prasowych to raczysz nas nie tyle rzetelna wiedza co swoja projekcja rzeczywstosci, ktora od tejze jest bardzo daleka. Nie napisales mi wreszcie jak bedzie wygladala ochrona moich praw obywatelskich w konstytucji europejskiej, mam nadzieje, ze dasz mi zanc jak to tam wyglada. Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie dotychczasowe informacje, The Boss Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ballest-no co ty? 16.11.04, 18:04 Boss co Ty sobie ze mnie chlopca na posylki robisz, jak chcesz cos wiedziec, to szukaj. -- Codo jezyka niemieckiego to racje masz, ze Slazacy sie szybko spolonizawaly, bo nikt im nie zabronil w domu po niemiecku rozmawiac. Wiem, ze kuzynka przyjechala w latach 80' do Friedlandu, to urzedniczka slyszac, jak dobrze rozmawia po niemiecku, wyszla z nia na korytarz i sie zapytala, dlaczego ona potrafi a jest taka mloda a Wy nie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: prośba do ballesta IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.04, 13:25 Gość portalu: Braid napisał(a): > No jasne, Polacy to calkiem cos innego niz przykladowo tzw .Russlanddeutsche > czyli osadnicy Niemieccy z terenow bylego ZSRR. Przezyli nie jednego cara, > rewolucje i prawie 90 lat komunizmu mowia wciaz swoim staro-niemieckim. > 200 lat integracji nie odnioslo zadnego skutku. > Zastanawia mnie zawsze jak to sie stalo ze oni zachowali jezyk "ojcow" > pomimo przesladowan bez niemieckich ksiazek i telewizji Znajomosc niemieckiego u aussiedlerow z Rosji zachowala sie tylko u najstarszego pokolenia, ktore jeszcze mieszkalo w SWOIM AUTONOMICZNYM OKREGU nad Wolga i z ktorego wypedzil ich dopiero w czasie II wojny Stalin (te 90 lat rzekomych przesladowan w okresie komunizmu to bzdura). U powojennych pokolen urodzonych w srodkowej Azji (Kazachstan, Uzbekistan itd) znajomosc niemieckiego to raczej rzadko spotykany wyjatek. Wiec cie pisz glupot, ze mlode pokolenie mowi jakims staro-niemieckim. Ich umiejetnosci zdobywali najczesciej na obowiazowych kursach odbywajacych sie przed wyjazdem jeszcze w kraju pochodzenia i konczaych sie egzaminem. Mam czesto kontakt z takimi osobami, wiec wiem jaki jest ten ich "staroniemiecki". Odpowiedz Link Zgłoś