Dodaj do ulubionych

Pomóżcie

09.09.06, 10:31
Co mam zrobić? Mały 1,5 tygodnia temu dostał bryonie.Kaszel minął, prawie,
czasami jeszcze odkasznie, katar też szybko ustąpił ale wczoraj w nocy zaczął
oddychać buzią nic mu z nosa nie leci ale ma bardzo zapchany. Co mu podać bo w
poniedziałek idzie do przedszkola, czuje sie dobrze i jego ogólny stan jest
dobry , nie marudzi , ma apetyt , bawi sie, jest pogodny. Co mam kupić w
aptece i jak podawać i czy mogę na własną rękę, dodam ze jeśli mi coś
polecicie to podam mu to pierwszy raz na własną ręke. Zapomniałam, nad ranem
jak sie przebudził to troszkę marudził ale wypił mleczko i usnął. Bardzo
prosze o szybką poradę . Dawałam mu tylko sól fizjologiczna. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikaka9 Re: Pomóżcie 09.09.06, 10:47
      Jeśli mogę prosić 5_monika o porade to będę wdzięczna.
      • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 09.09.06, 12:16
        ciągnij w jednym bo teraz muszę szukać i prześledzieć od początku :(

pozdrawiam

Tak czy inaczej możesz kupić(jeśli nie masz Euphorbium-niestety drogi)spray do
        nosa

• monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 09.09.06, 12:27
          O.K. kupię ! Przepraszam za te wątki. Poprawie się:)
          • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 09.09.06, 17:20
            Do 5_monika. Kupilam krople zauwazylam po podaniu że katar jest przezroczysty
            (ale jak mu przyschnie przy nosku to jest żółty) i że lepiej oddycha sie małemu
            na dworze , nie ma temperatury. Chciałam tez zapytać bo umiem juz stawiac bańki
            (szklane, W ubiegły tyg. miał stawiane), czy może znów mu postawić? Pytałam w
            aptece czy jest problem z lekami i pani powiedziała ze raczej nie. A jak jest
            to zazwyczaj na nastepny dzień są (pytałam o bryonie to mieli na miejscu). Czy
            jak bede podawać te krople to do poniedziałku bedzie dobrze?:)
            • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 09.09.06, 17:34
              postaw 1 bańkę, albo poprzysysaj między łopatkami na całej powierzchni(na 3
              sek.) i odrywaj, oczywiście to nie może być bolesne i wtedy przyssanie nie
              powinno mieć przekrwienia.To możesz robić codziennie.
              Psikaj Euphorbium, zobaczymy jutro i tak pierwsze leki będą w poniedziałek
              (jeśli będzie w hurtowni)rano, więc możesz zamówić jutro.Zobaczymy, a czy do
              poniedziałku będzie dobrze to niestety nie wiem.
              tu jest link odnośnie baniek, zobacz 2. są tam trzy punkty.

www.medplus.pl/medplus_instrukcja.pdf
              pozdr
              • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 10.09.06, 12:56
                Cześć! Nie mam humorU:( Kacper przespał noc spokojnie jednak nos jest cały czas
                zatkanu (wydzielina raczej żółta).Temperatura 36stopni.Stan ogólny dobry.Psikam
                czesto tym spreyem. Bańki postawiłam wczoraj ale na troche dłużej niż polecałaś
                (dysponuje jeszcze cały czas szklanymi).Jeszcze nad ranem pokaszluje ,nie jest
                to kaszel suchy taka zalegajaca flegma po nocy bo w nocy też nie kaszle za to
                zdazyło mu sie psiknąc naewt przez sen( w ciągu dnia też kicha) Co mam zrobić
                coś kupic w aptece bo wybieram sie na spacer?Odpowiedz .Pozdrawiam.
                • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 10.09.06, 19:38
                  napisz coś więcej o tym katarze i pokasływaniu, jak się czuje dziecko, czy ten
                  śluz jest ciągnący czy lepki, czy może w nosie tworzą się strupki.Najlepiej
                  byłoby złapać całość objawów razem z tym pokasływaniem jeszcze.
                  pzdr
                  • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 10.09.06, 22:30
                    Katar rano po przespanej nocy jest taki śluzowati i nos jest oklejony strupkami
                    potem w ciagu dnia jest lepiej a katar zmienia sie na przezroczysty i jest
                    ciągnący.Na dworze jest zdecydowana poprawa, oddycha przez nos a nie buzią.
                    Wieczorm znów sie zatyka i i śpi z otwartą.Pokasłuje rano, jest to takie
                    odkasznięcie flegmy. W ciągu dnia(az do wieczora) zakaszle może z 6 razy.Nie
                    iał temperatury tzn. po obudzeniu miał 36 st. a popołudniu 36,5st.Pije i je
                    normalnie ,bawi sie nie jest marudnyBudzi sie około 5 nad ranem ale dostanie
                    mleko i zaraz usynia dalej i śpi do około 9rano.
                    • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 10.09.06, 23:22
                      wlaśnie podeszlam do małego żeby zobaczyc jak śpi i wiesz co zauważylam ! Że
                      oddycha przez nos.:):):)
                      • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 08:55
                        Droga moniko, pewnie masz mnie już dosyć a za te wątki to mnie chyba
                        udusisz:)SZłam dzis do pracy bardzo wczesnie i po 5 juz wychodziłam z domu i
                        przed chwila dzwoniłam do męża żeby spytac jak tam mały. Mąż mówił że katat jest
                        mniejszy ale zwrócił uwage na kaszel. Chciałam jeszcze dodać ze mały obudził mi
                        się wczoraj po 1 i zakaszlał kilka razy (co mu sie w nocy nie zdarza, najpierw
                        odkasznął flegme a potem kaszlał tak krtaniowo)nie mógł też zasnąc od razu i
                        bardzo sie wiercił oczywiście musiałam go przełożyc do nas do łóżka.Jeszcze raz
                        bardzo przepraszam zę zawracam ci głowe ale nie mam sie do kogo zwrócić bo
                        otaczają mnie raczej sceptycy homeopatii.
                        • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 09:02
                          właśnie pisałam, ubiegłaś mnie :)
                          w wolnej chwili przeczytaj w skanach jonki opis pulsatilla, nux vomica i kalium
                          bichromicum.Zwróć uwagę na objawy ogólne np. pulsatilla jest uczuciowa,
                          płaczliwa itd.Przy doborze leku to jest ważne jeśli nie można go dopasować na
                          podstawie objawów miejscowych.Przeczytaj wszystkie trzy, nie będę nic sugerować.
                          No problem, możesz pisać :)
                          pozdr
                          • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 11:02
                            wiesz nie jestem pewna ale wydaje mi się że najbardziej pasuje kalium
                            bichromicum. Mały raczej nie płacze z byle powodu więc dlatego wykluczyłam
                            pulsatile. Nux vonica pasuje z opisu raczej do mnie(?)Jeśli miałabym mu podać to
                            kalium to jakie mam kupić i jak podawać.
                            P.S. Mogłabym Tobie opisać wszystkie cechy mojego dziecka a ty (jesli możesz )
                            na ich podstawie okreslić jakim jest typem?(mam na myśli wszystkie cechy
                            zewnetrzne i cechy charakteru) . A jeśli coś jeszcze jest potrzebne to napisz .
                            z góry dziekije!
                            • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 11:39
                              sróbuj Kalium bich.9 lub 15 ch
                              Pewnie podasz dziś 1 raz lub 2 i zobaczymy rano.
                              Z tą konstytucją to nie tak hop :))
                              pozdr
                              • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 13:08
                                Jest tam jakiś schemat podawania(czy mam podawać tak jak sugerujesz). Z tą
                                konstytucja to wiem że nie jest łatwo dlatego chciałam żebyś mi pomogła:))
                                • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 13:23
                                  na żadnym z pojedynczych leków nie ma schematu podawania, są tylko na lekach
                                  złożonych kompleksowych.
                                  Jeśli kupisz dziś podaj jeden raz i zobacz jaka jest reakcja.Ew. jeszcze jeden
                                  raz.Dakowanie jest w zależności od reakcji na lek, jak widać poprawę i trwa, to
                                  się następnej dawki nie podaje.Jak widać że działanie leku wygasło a była dobra
                                  wcześniejsza reakcja to podajemy kolejną dawkę.
                                  To nie jest kaszel, który męczy i nie można swobodnie oddychać, wtedy lek np.
                                  co 1/2 godz, co godzinę a jak jest poprawa to i tak Koniecznie rzadziej lub do
                                  następnego ataku kaszlu.
                                  pzdr
                                  • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 15:30
                                    Ratunku!!! Odebrałam go z przedszkola .Kaszel jest meczący (to musiało sie stac
                                    dopiero dzisiaj bo wczoraj tak nie było), szczekający,krtaniowy, lewe oko łzawi
                                    (nie wiem czy to wazne ale jak mu stawiałam bańki to właśnie na lewej stronie
                                    były bardziej ukrwione).Mierzyłam temperature miał ponizej 36 st.1 h temu
                                    podałam 1 kulkę kalium b.nie zauważyłam poprawy w kaszlu. Katar jest niejszy.co
                                    mam robic podawac kalium co 1h?
                                    • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 15:51
                                      Trzeba wziąść pod uwagę że po bańkach też może kaszel(odrywanie) się nasilić,
                                      nawet jeśli nie było.
                                      jaki jest ten kaszel, mokry, suchy, odrywa się coś, odpluwa, dziecko woli leżeć
                                      i wtedy jest poprawa.Rozumiem że w przedszkolu ten kaszel dała o sobie znać.
                                      Jak często kaszle, jak to wygląda ?
                                      • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 16:20
                                        Suchy, taki "dudniący w płucach" meczący, mysle że chyba nie chce lezeć bo cały
                                        czas sie bawi i jest aktywny,,nic sie w tym kaszlu nie odrywa i kaszle czesti
                                        wtedy oczy mu sie załzawiaja i twarz robi sie czerwona Tak, napewno w
                                        przedszkolu miał kaszel bo jak przyszłam po niego to w drzwich mnie z tym
                                        kaszlem przywitał.
                                        • 5_monika Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 16:41
                                          napisz co masz w domu, bo na kaszel trzeba teraz zareagować a nie zamawiać i
                                          czekać.
                                          • monikaka9 Re: nie zakładaj tylu nowych wątków 11.09.06, 19:06
                                            nie mam leków homeop. posiadam tylko drosetux, mikosolvan, to kalium które
                                            kazałas kupić ,sinecod. na 19,3. jde do lekarza potem sie odezwie i napisze co
                                            dała.
    • 5_monika Re: Pomóżcie 11.09.06, 09:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=31923054
    • monikaka9 Re: Pomóżcie 12.09.06, 08:54
      CZeśc! Byłam u lekarza dostał drosera 30Ch.W skanach jonki nic nie ma na ten
      temat czy mogłabyś mi cos o tym leku napisać(jesli oczywiście cos masz). Po 1h
      od zabrania leku kaszlał w wiekszych odstepach( a normalnie kaszlał co chwilke).
      Jak usnął to zakaszlał co godzine ale w nocy(około 3.00)dostał temperaturę
      38,5st.( to chyba dobrze po wtedy organizm zaczyna walczyć).
      P.s. Musisz mnie mieć juz po dzurki w nosie. Jak zanudzam to napisz:)!
      Ja praktycznie nie posiadam leków bo zawsze dostaje od lekarza.
      Wczoraj wzięłam oscillococ.zapobiegawczo 1 fiolkę. Dałam tez mężowi bo mówił ze
      coś go "bierze".

• 5_monika Re: Pomóżcie 12.09.06, 09:23
        wysyłam bo mam takie popularne leki w komputerze.
        Miałaś tą Droserę w domu, czy nie :)
        Zobaczymy jakbędzie z całością, bo to nie tylko kaszel był problemem.
        Czy byłaś u homeopaty czy u pediatry przepisującego również leki homeopatyczne ?
        pozdrawiam
        • monikaka9 Re: Pomóżcie 12.09.06, 09:51
          Nie niestety nie miałam, dostałam od lekarki. Ona jest pediatra ale leczy
          homeopatycznie. Jak ktoś do niej trafia to ona pyta jak chce być leczony ( bo
          nie wszyscy chcą),my zdecydowaliśmy sie na homeopatię. Nie mam w pobliżu zadnego
          homeopaty który leczy klasycznie(Jest jeden ale nie leczy klasycznie). Pytałam
          jak ona określiła jego konstytucje (tez mówiła ze to jest trudne) określiła go
          jako " z wyglądu zew. (podobny jest bardzo do męża)na calcium a tak z charakteru
          ,zachowania jako tuberkulinę( te tuberkuline przypisywała również mi)i
          powiedziała jeszcze : a co sie z tego urodzi?...zobaczymy.
        • monikaka9 Re: Pomóżcie 13.09.06, 12:03
          CZeśc MOnikO!! Mam wyrzuty sumienia że dopiero teraz Tobie odpisuje. BYłam u
          lekarza który przepisuje leki homeopatyczne. Drosere dostałam od lekarza.Poprawa
          Nastąpiła bardzo szybko (chociaz w nocy ,zaraz po podaniu miał wys. temp.)
          Wczoraj miał jeszcze nosek zapchany i sporadycznie kaszlał takim łagodnym
          kaszelkiem i łatwo odklejającą sie flegmą.Dzisiaj jest jeszcze lepiej (dzwoniłam
          do przedszkola-niestety nie miałam juz możliwości z nim zostać w domu- i nasza
          zaufana przedszkolanka mówiła że odkąd przyszedł to jeszcze ania razu nie
          zakaszlał:))Bardzo dziekuje za informacje odnośnie drosery, skoro mówisz że masz
          więcej takich inf. o popularnych lekach to ja barzdo prosze o przesłanie:):)
          P.S. Kupić sobie te droserę 30Ch? JAk myślisz??
          • 5_monika Re: Pomóżcie 13.09.06, 12:53
            odpisałam
    • zorka4 Re: Pomóżcie 12.09.06, 10:03
      Witam!
      Widzę że to chyba taki wirus, bo moja córa i jeszcze parę innych dzieciaków z
      jej przedszkola ma te same objawy. Nos zatkany, nic nie leci tylko kaszel
      męczący. Podawałam małej wczoraj Spongię ale chyba nie tędy droga bo nic nie
      pomaga. Też dostałam od homeo na taki kaszel duszący Droserę C30. Powiedz jak
      masz dawać z wody czy normalnie.
      • monikaka9 Re: Pomóżcie 13.09.06, 11:33
        Witam! Pzrepraszam że dopiero teraz sie oddzywam. Mały dostał 4 kuleczki pod
        jezyczek zaraz w gabinecie. Muszę przyznac ze pomogło (chyba pierwszy raz a
        jetem od ponad roku u naszej lekarki) Jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieje ze
        mu sie nie wróci:)
        Pozdrawiam!
        • 5_monika Re: Pomóżcie 13.09.06, 11:43
          przeszło wszystko ?
          • urszulador Re: Pomóżcie 20.09.06, 08:32
            Moniko ja też Cię proszę o informację o lekach
            • 5_monika Re: Pomóżcie 20.09.06, 09:00
              inforamcje o lekach są w skanach jonki, na górze.
              Ewentualnie w internecie w j.ang.
              Poza tym najlepiej kupić sobie jakąś podstawową książeczkę.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka